vineri, noiembrie 26, 2021

Irlanda flutura steagul alb

Guvernatorul bancii centrale a Irlandei Patrick Honohan a anuntat acum cateva ore ca se asteapta ca guvernul tarii sa ceara oficial ajutor financiar de zeci de milarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Dl Honohan a anuntat pana si o dobanda in jur de 5% pentru aceste imprumuturi de urgenta ceea ce reprezinta un nivel mai mic cu aproape 3% decat pretul pe care l-ar cere piata. Singurele detalii ramase necunoscute sunt suma exacta precum si manualul de instructiuni. Capitularea relativ rapida a Irlandei nu a surprins pe nimeni si a stabilizat atat marja de risc a tarii cat si rata de schimb a euro fata de principalele monede ale lumii.

Cum s-a ajuns aici?

Falimentul de facto al Irlandei, al doilea din UE dupa cel al Greciei, a fost cauzat de doua motive principale: decizia fatidica a guvernului din Mai 2009 de a salva toate bancile irlandeze prin garantarea in masa a pasivelor precum si asteptarile de pierderi similare in urmatorii ani in sistemul de imprumuturi ipotecare. Pierderile bancare care au urmat garantiei au fost semnificativ mai mari decat estimarile initiale, posibil si din cauza ascunderii de informatii importante de catre banci la vremea respectiva, si guvernul a luat decizia politica de a le acoperi in intregime. Criticii acestei decizii au argumentat ca o solutie mai buna ar fi fost restructurarea acestor datorii prin convertirea partiala sau totala in actiuni. In cazul deja notoriu al Anglo Irish Bank, care este responsabila pentru o gaura de 35 miliarde de euro adica jumate din pierderile intregului sistem, aceiasi critici argumenteaza ca o lichidare rapida ar fi fost mai avantajoasa. Poate ca Irlanda ar fi reusit in extremis sa absoarba aceste pierderi (echivalente cu aproape 50% din PNB!) dar criza ipotecara, tinuta inca artificial sub control prin politici de pasuire si dobanzi mici, va cauza pierderi de dimensiuni similare in anii ce vin. In prezent, se estimeaza ca aproximativ o optime din ipotecile irlandeze sunt mai mari decat valoarea proprietarii aferente („negative equity”) si aceasta proportie va creste daca preturile imobiliare vor continua sa scada. Merita observat ca, spre deosebire de Grecia, problema Irlandei nu a fost deficitul bugetar care de altfel a fost ajustat rapid prin taieri masive de cheltuieli ci pierderile enorme bancare si ipotecare.

Implicatii politice

Nu trebuie sa existe iluzii: transferul suveranitatii nationale financiare a Greciei si Irlandei catre Banca Centrala Europeana (FMI este doar un participant menit sa evite aceasta aparenta) este o decizie politica extraordinar de importanta luata de Germania cu aprobarea tacita a Frantei. Aceasta decizie nu este cauzata de o generozitate subita germano-franceza ci de nevoia mentinerii stabilitatii proiectului de integrare europeana si a monedei unice. Interesant este si faptul ca ieri George Osborne, ministrul de finante al Marii Britanii (care nu este in zona euro!), a oferit ca si alternativa un pachet de ajutoare bilateral Irlandei. Dimensiunea pierderilor insa si presiunea politica intensa a Germaniei si Frantei au inclinat balanta catre solutia propusa de BCE.

Ce inseamna asta, de exemplu, pentru Portugalia si Spania (cealalta jumatate a celebrului acronim PIGS)? Portugalia are dimensiuni similare cu Irlanda si un PNB aproape identic. Pe de o parte deficitul ei bugetar este mai mare dar pe cealalta pierderile bancare si imobiliare sunt mai mici. Si pentru ca BCE a invatat deja ca e mai bine sa actionezi preventiv decat reactiv, vom vedea in urmatoarele luni si un acord de ajutor financiar cu Portugalia. Spania (si, in soapta, Italia) sunt probleme la o scara mult mai mare. PNB-ul Spaniei este de aproape trei ori mai mare decat cel total al PIG iar PNB-ul Italiei este cu aproape o treime mai mare decat al Spaniei. Daca criza financiara se adanceste la nivelul la care Spania si Italia nu se mai pot finanta independent – improbabil dar nu imposibil – nu mai exista decat trei solutii, toate foarte radicale: falimentul, iesirea din euro (urmata instantaneu de o devaluare masiva) sau inflatia. Greu de spus care din aceste trei cai va fi urmata (daca e cazul), personal inclin spre inflatie. Ce inseamna asta pentru economia mondiala, in special cand e clar ca Statele Unite au optat de asemenea pentru inflatie, este intrebarea de milioane.

Romania

Ca de obicei, incerc sa analizez impactul acestor evenimente si asupra Romaniei. Dupa cum stim cu totii Romania a inghiti pilula amara a ajutorului FMI si BCE inca de la inceputul anului trecut si a fost, in general, un pacient model. Daca economia va continua sa se deterioreze – improbabil dar nu imposibil – si guvernul nu va fi capabil sa tina deficitul sub control anul viitor vom ajunge in fata acelorlasi decizii: faliment, devaluare sau inflatie. BNR-ul a incercat sa mai reduca din presiune prin devaluarea controlata a RON de anul trecut si probabil va putea face acelasi lucru si in viitor dar in anumite limite. Romania, daca va fi nevoie, va urma probabil exemplul UE si SUA si va recurge la inflatie.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Se pare ca statele care au ajutat prea tare bancile nu se simt prea bine. Nu cumva e cazul sa punem de o subscriptie publica ca sa-i ridicam cat mai repede o statuie lui Mugur Isarescu pentru prudenta de care a dat dovada??? Si sa cumparam si cate un plasture pe gura celor ce-l umplu de laturi pe guvernator??

 2. Politicienii irlandezi au avut sansa in 2009 sa ii lase pe bancheri si speculatori sa suporte pierderilor bancilor. In schimb au ales sa transfere contribuabililor pierderile datorate „crizei”, iar vinovatii nu platesc.

  Daca tot s-a amintit de Dl. Isarescu, sa nu uitam ca este guvernatorul bancii centrale a unei tari care a imprumutat peste 20.000.000.000 Euro pentru a ramane solvabila. Mare parte din bani s-au directionat nu spre salarii, nici spre investitii, ci tocmai spre rezervele BNR care in activitatea de zi cu zi finanteaza (a se citi tin pe linia de plutire) bancile prezente pe piata locala.

  Austeritatea mult laudata aici nu este pentru banci, nici pentru investitorii la burse, nici pentru CEOs sau politicieni, ci pentru contribuabilii de rand, irlandezi sau romania, chemati sa „stranga cureaua” pentru a salva pe gangsterii cu gulere albe (care nu-s nici conservatori, nici socialisti atunci cand cer si primesc trilioane de dolari ca bailout-uri, rascumparari de active toxice, stimulente etc etc.)

 3. „Ce inseamna asta pentru economia mondiala, in special cand e clar ca Statele Unite au optat de asemenea pentru inflatie, este intrebarea de milioane.”

  Pai ce sa insemne decat devalorizarea cursului pentru a deveni mai competitivi la export?
  Dupa parerea mea, intram intr-o noua faza a crizei mondiale, criza statelor, cand se trece la protectionism si razboi valutar. In conditiile in care deficitele si datoriile publice au trend ascendent (cum sa ceri Greciei sa-si reduca deficitul de la 15% la 8%??) mai ramane doar problema credibilitatii..cine o are si cine nu..iar pana acum SUA a facut un joc excelent din a pasa pisici in curtea vecinilor..first EU, acum China, pierzator va fi cel ce-si devalorizeaza moneda ultimul si cel ce nu mai beneficiaza de credibilitate!
  Fiindca moneda fiat la asta se reduce, la credibilitate..se vede foarte clar ca lumea nu e pregatitia pentru o economie mondiala fara dolar, nu avem inlocuitor inca pentru el, si nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi aratat tabloul macro la nivel global daca SUA nu s-ar fi miscat atat de repede in taierea dobanzilor si QE1 si QE2, si desi au anuntat QE2 dolarul s-a apreciat fata de Euro, deci beneficiaza insa de credibilitate.. dar cum faci sa devalorizezi Euro? sa printezi nu poti decat prin swap-uri cu alte banci centrale, sa-l tii tare chiar nu te ajuta acum, poate sa lasi piata sa-si faca treaba si sa lasi PIGS sa transpire putin pana le dai doza? Si ce faci tu Germania cand ajungi sa faci bailout tuturor? Din ce vad, euro va iesi sifonat din aceasta parte a crizei, nu dolarul, yenul sau renmimbiul…Toata stima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro