miercuri, martie 22, 2023

Iunie 2016:unde ne aflăm sau despre starea de fapt

La mai puţin de un an de la “ revolta colectivă”, zâmbetul elegant al doamnei Firea este noua emblemă a Bucureştiului. Categoric, succesul din capitală al PSD este semnul unei revigorări care putea fi anticipate fără difcultate. O campanie electorală anostă, un regim electoral destinat să consolideze oligarhiile locale şi să descurajaze alternativa, un cabinet “ tehnocrat “ din ce în ce mai slăbit şi irelevant politic, un vot anti- PSD divizat, un PNL incapabil de imaginaţie politică şi impotent în Bucureşti şi, în fine, un Preşedinte de Republică ce confundă neutralitatea constituţională cu inactivitatea deliberată, iată factorii care au condus la rezultatele din iunie 2016. Absenteismul , aflat la maxime istorice, este un alt semn care indică impasul în care ne aflăm, ca naţiune. Marasmul a învins, încă o dată. Iar forţele care administrează această subdezvoltare endemică au cucerit capitala:un detaliu care este departe de a fi unul nesemnificativ.

PSD reloaded

Sub Liviu Dragnea, preşedintele său condamnat pentru infracţiuni de subminare a democraţiei, PSD a reuşit ceea ce îi fusese refuzat, istoric, până atunci. PSD este, pentru prima oară în post-comunism, victorios la toate nivelele capitalei. Tranziţia de la un “ independent” la un politician PSD la primăria generală este una dintre datele cheie ale alegerilor din iunie 2016. Noul Primar al Bucureştilor este departe de a fi un produs inocent politic, împachetat mediatic. Doamna Firea este expresia sintezei USL. Succesul domniei- sale este un succes USL. USL trăieşte şi merge mai departe, căci alianţele dintre PSD, UNPR şi ALDE sunt anunţate ca fiind, deja, temelia multor majorităţi din consiliile judeţene.

Scrutinul din iunie 2016 reconfirmă ceea ce ştiam . PSD este redutabil tocmai prin capacitatea sa de a controla un electorat definit prin loialitatea şi disciplina sa. Dependenţa de stat este, înainte de toate, dependenţa de un partid care înseamnă statul. Patronajul PSD este cu atât mai eficient cu cât el menţine un tip de societate ce refuză dinamismul, inovaţia, transparenţa. PSD duce mai departe această preocupare fesenistă pentru status-quo, stagnare şi încremenire. Proiectul de ţară al PSD este proiectul de ţară al domnului Dragnea. Judeţul Teleorman este imaginea viiorului patriei noastre . Cât despre Bucureşti, oraşul Voluntari ne va servi ca model de evoluţie urbanistică şi de civilitate socială.

PSD învingător: această victorie ar fi fost imposibilă fără paralizia unui PNL care a ales, la Bucureşti cel puţin, să se compromită prin opţiuni dezonorante politic. Ar fi naiv să aşteptăm demisiile conducerii PNL, la finele acestei campanii. Izbânzile lor sunt evidente şi au fost detaliate în conferinţe de presă. Unificarea dreptei este o realitate, după cum o realitate este şi plasarea pe locul trei a PNL, la nivelul votului politic, în Bucureşti, după USB. Responsabilitatea pentru regimul electoral care a permis victoria doamnei Firea este una partajată între PSD şi PNL. A nega acest fapt este o dovadă de dispreţ la adresa inteligenţei elementare.

Comunităţi captive

Un alt element al stării de fapt din România anului 2016 este existenţa acelor comunităţi captive, incapabile să se elibereze, prin vot, de dominaţia primarilor anchetaţi penal sau aflaţi în stare de arest preventiv. La Baia- Mare, la Craiova sau la Braşov, această simbioză dintre electorat şi elita cleptocratică a fost validată, prin vot, uneori de o manieră plebiscitară. Popularitatea trece, invariabil, înaintea egalităţii constituţionale. Distribuirea de avantaje sociale anulează orice instinct de reacţie civică. Lupta împotriva corupţiei este, pentru atâţia dintre conaţionalii noştri, un detaliu nesemnificativ.

Extinderea , geografică şi umană, a acestor zone de comunităţi controlat oligarhic este un fapt pe care nu îl putem ignora. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât reacţia evocată este una transpartinică. Votul nu este unul întâmplător, ci este expresia unei patologii a democraţiei noastre locale. Puterea de care dispun potentaţii locali este considerabilă, iar şansele de a-i disloca sunt din ce în ce mai mici. Regimul electoral cu un singur tur de scrutin a întărit această formidabilă alianţă cimentată de ostilitatea împotriva statului de drept. Alegerile parlamentare vor fi doar următorul pas.


Viitorul

Votul oferit USB la Bucureşti este, incontestabil, unul remarcabil. El probează existenţa unui potenţial de creştere care poate fi exploatat. Dar tranziţia de la local la naţional este delicată şi impune mai mult decât o schimbare de acronim. Alegerile parlamentare au o miză radical diferită, iar anvergura efortului este incomparabilă, din toate punctele de vedere. O doză de luciditate este necesară, acum, spre a evita alunecarea în naivitate.

Starea de fapt, radiografiată electoral în iunie 2016, reconfirmă centralitatea hegemonică a PSD. Dincolo de crize, dincolo de anchete penale, PSD îşi întăreşte o poziţie care se vca dovedi esenţială în ordinea viitorului scrutin. Fragilitatea PNL este, incontestabil, cel mai important avantaj stategic al PSD. Lecţia din iunie 2016 este limpede. În absenţa unei mobilizări civice, PSD contează pe fidelitatea de falangă macedoneană a votanţilor săi. În condiţii de somnolenţă morală, victoria este a sa.

Activarea unui instinct al lucidităţii este alternativa la acest marasm care întăreşte oligarhii şi privilegii. Subdezvoltarea multilateral dezvoltată poate fi proiectul de ţară al României. O guvernare PSD ar fi garanţia îndeplinirii acestui obiectiv ambiţios. 2016 este anul în care vom fi obligaţi să alegem. Iar de alegerile noastre va depinde oprirea acestei involuţii dramatice ai cărei martori suntem, deja.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. „Starea de fapt, radiografiată electoral în iunie 2016, reconfirmă centralitatea hegemonică a PSD.” si a regatenism rominismului. cercul se stringe in jurul Transilvaniei; rominul a invins

  • din pacate si dupa 23 VIII 1944 romanii adevarati au plecat din tara si s-au ridicat opincarii si mioriticii… de aici si analfabetismul, habarnamismul si nesimtirea fata de popor, fata de tara, fata de o natiune ce nu mai are nimic cu democratia, europenismul si lumea civilizata…
   de ce sa ne mai enervam aiurea, degeaba…?
   Romani din toate Judetele, uschiti-va !!!….

 2. La „comunitati captive” as adauga si o parte a intelectualilor. Care au intins degetele in borcanul politicii, dar sint persoane fine, nu accepta alegeri alaturi de prostime, ci vor numirea pe fonctii, ceva acolo, sa nu ramina fara coledzi
  – ” „Eu merg pîna la capat pe mîna lui Basescu. Am construit si votez PMP””

  – „M10, la a cărui construcție am lucrat, al cărui program l-am scris”
  – „Viitorul lui va fi probabil în zona progresistă, alături de USB”.
  Are omujl perspective :D
  Aceste trei declaratii sint ale unui intelectual, catalogat de dl Plesu, drept „inocent versatil”.
  Si nu e singular, doar ca sintem timizi in a observa raul facut de inocentii versatili, care isi fac un CV. Nicidecum politrica.
  Sa nu dam vina doar pe prostime si „batrinii” care voteaza PSD
  Prea multe lamentatii. Ca iti vine sa crezi: mult mai eficient este un dottore plagiator, decit un dottore pe bune; si la ce ii foloseste? pai atunci sa tamina in domeniul lui, caci in politica creiaza confuzie cu traseismul sau fara rusine.

  • omul asta are dublul IQ-ului tau; nu are nevoie de functii politice – in care sa fie pus de partid; a incercat sa ajute la construirea unor noi formatiuni; a fost idealist si realitatea din politica romaneasca I-a adus cu picioarele pe pamant; iar pe N.D. nu il place defel, pun pariu pe ce vrei tu!
   si, ca intellectual RETRAS din politica – are dreptul sa spuna ce vrea; este si va ramane un formator de opinie – fie ca iti place, fie ca nu :)

   • Nu despre IQ este vorba, ci despre comportamentul politic.
    „Omul asta” zici ca „a fost” idealist, dar politica are nevoie de realisti si pragmatici; despre asta vorbesc eu. Nu ii contest meritele academice.
    Dar ce zici despre cel ce l-a numit „inocent versatil”? incerci sa spui si lui „omul asta are dublul IQ-ului tau”.
    :D

 3. La nivelul oraselor tarii (nu mai spun al comunelor!), exista cate o retea de neinvins: sunt medicii, politistii, arhitectii, procurorii, profesorii, diferitii „directori”, toti formatori de opinie, toti personaje care „creeaza obligatii”, care se cunosc intre ei, se sprijina, isi pun reciproc pile, isi casatoresc si cununa copiii, pe care trebuie sa-i capatuiasca cu un post bun… Ca sa traiesti acolo, trebuie sa fii de-al lor, acceptat si patat, usor-usor, complice la cate o spaga, la cate un abuz in serviciu, la cate o nedreptate…
  Sa nu ne facem iluzii! USB poate exista doar in Bucuresti, unde poti trai daca te-ai pus rau cu cineva, fiindca ai alternativa, poti schimba jobul, domeniul, te poti chiar muta in alt cartier. Dar ce sansa ai tu (si ai tai), daca te pui rau cu lumea, cu toti cei care accepta si profita de starea de fapt, intr-un oras de 50.000 sau 100.000 de locuitori? De le secretara (scolii sau primarului) care asteapta ca pe un drept o ciocolata si o cafea, pana la doctorul care trebuie sa-ti „vada” copilul, toti te vor uri si nu-ti vor ascunde asta.

  • USB va face fata cu brio la nivel national :) pentru ca sunt oameni care in loc sa se planga – FAC; de ce dai ciocolata? ia nu mai da si mai zi-le catorva mame sa nu mai dea! dar nu, e mai usor sa te plangi! atunci plange-te peste tot si scoate banu’ ! sistemul asteapta si cultiva fraieri supusi !

   • Ce frumos!!!
    Ia incercati sa traiti acolo, la tara, si vedeti daca puteti trai punandu-va contra tuturor. Diana trage un semnal de disperare. USB inseamna Bucurest si nici aici nu s-a descurcat pe masura asteptarilori.
    De povesti suntem satui, vorba cuiva.

 4. Nicusor Dan spune, intr-o declartie la un post TV, ca USB a avut initial delegati in toate sectiile de votare din Sectorul 1, dar ca nu a fost vorba de membri de partid, ci de persoane care si-au oferit ajutorul. O parte dintre acestea s-au retras, inclusiv pentru a participa la concertul Maroon 5, care a avut loc duminica seara in Bucuresti.
  Acesta este viitorul!

 5. Nici o sansa, doamnelor, domnisoarelor si domnilor !
  Victoria omului de tip nou, singura creatie viabila a comunismului romanesc ( las, hot, mincinos, delator, lenes, needucat, abrutizat, cu tendinte de violenta , fara nimic in minte decit o minima capatuiala pentru el si ai lui ) este totala.
  Vorba nebunului ( ” Iurodivii ‘ ) din Boris Godunov al lui Puskin: ” Vai si amar , tie Rusie ! / Vai si amar tie, popor rus , / Popor flamind !
  Sau, mai bine , vorba lui Goga: ” Sa ne mutam in alta tara ! ”
  Felicitari Domnilor Stanomir sim Liiceanu pentru luciditate !

  • De acord cu comentariul d-stra!
   As mai adauga concluzia autorului „Subdezvoltarea multilateral dezvoltată poate fi proiectul de ţară al României. O guvernare PSD ar fi garanţia îndeplinirii acestui obiectiv ambiţios.”
   care mie unul imi da fiori si cumplite dezamagiri ca natia mea draga poate sa aibe doar aspiratii de talia celor pe care i-a votat cu ambele maini.

 6. Educatie si Justitie. Doua cuvinte „magice”, care abia incep sa aiba inteles, pentru unii. Doua cuvinte care pentru unii n-au insemnat nimic, toata viata viata lor. Educatia si Justitia au fost batjocorite de toate guvernele post-decembriste, indiferent de culoarea lor politica. Nu intamplator, ci fiindca populatia needucata este mai usor de manipulat si fiindca ticalosul nu se gandeste sa nu faca faradelegi, ci se gandeste cum sa faca sa nu plateasca pentru faradelegile sale. Distrugerea Educatiei si aservirea Justitiei sunt, dupa parerea mea, crime la adresa natiunii. Crime ce s-au dovedit a fi pe placul onor clasei politice romanesti, crime care au contribuit decisiv la definirea „calitatii” politicii romanesti, a celor ce fac politica in Romania si a alegatorilor din Romania.
  Educatia ne poate feri de a cadea in mrejele ticalosilor fara scrupule. Iar Justitia poate sa-i pedepseasca pe ticalosii ce reusesc sa-si bata joc de noi.
  Puterea politica accepta cu greu Justitia ca putere (independenta) in stat. Atunci cand si Educatia va fi o „putere” in stat, clasa politica va fi nevoita sa-si ridice nivelul. Pana atunci, manelismul politic cu spoiala de democratie va mai face multe victime, directe si colaterale.

 7. Autorul are dreptate,totul este stupefiant.Mai ales la București dar și în alte părți(Oltenia,Muntenia,dar și Moldova).Oare de ce electoratul bucureștean a votat în trombă PSD?Se presupune că fiind din Capitala unei națiuni din UE ar fi trebuit să fie mai reticenți la avansul de tip conservator PCR-FSN-PSD.Ce ”a mișcat sufletele” bucureștenilor atunci când au predat Capitala urmașilor comuniștilor?Și cui?Pupilei lui Voiculescu și Ponta?Nu-i înțeleg pe cetățenii acestui mare oraș care au făcut din orașul lor nu cetatea lui Bucur ci orașul lui Dracula.
  Referitor la Nicușor Dan-totul a fost o naivitate bine întreținută mediatic.Și cu asta,ce-ați făcut?Îl vedeți pe Nicușor Dan bătându-se cu hidra pesedistă?Hai să nu fim naivi,el este un fel de Dan Diaconescu al cărui partid se va pierde în ceață…
  Despre PNL.La București PNL a fost penibil și rizibil.Eu sper că au făcut-o premeditat,au lăsat PSD să câștige tocmai pentru a-și frânge gâtul și a speria lumea:bucureșteni,vine restaurația comunistă peste voi!(…)
  Totuși,per ansamblul țării PNL nu a ieșit rău(PSD=37,7%,PNL=32,10% la votul politic pentru consiliile județene).Este singura speranță până la toamnă.

  Dar,poate,cine știe,ne-o fi venit dor de comunism.

  • Ce faci, atunci cand esti pensionar, stai mai mult acasa si nu-ti ajunge pensia pentru hrana si medicamente? Te uiti la televizor si incepi sa cauti vinovati. Fiindca te plictisesti si n-ai timp de platitudini, te opresti pe un post TV mai „senzational”. Care, culmea, chiar vorbeste despre problemele tale si-ti arata cu degetul si niste vinovati. Nu-ti da solutii, doar iti indica niste vinovati, pe care-i improasca cu noroi, zi de zi. Asa ca te uiti la acest post, zi de zi si acumulezi frustrari si ura, care-ti intra in sange. Chiar daca nu-ti rezolva problemele, „vedetele” postului te ung pe suflet fiindca combat neobosit. In ziua votului, fiindca n-ai somn, dai usa jos la sectia de votare, la ora 7 si votezi, apasat, pentru „ai nostri”.
   Ce faci, atunci cand esti functionar public, nu prea stii cine-stie-ce meserie si ti-e cam teama pentru ziua de maine? Votezi cu „ai nostri”, nu cu aia care vorbesc despre eficienta, productivitate, competenta.
   Ce faci, atunci cand esti cam lenes si traiesti dintr-un ajutor social, dat de primarie, pe ochi frumosi? Incerci sa ajungi la vot cat timp esti treaz, ca, daca te ia bautura de nas, s-ar putea sa nu pui stampila corect. „Corect” insemnand pe „ai nostri”, evident.
   Candidatul PSD, indiferent cum s-ar numi el, este considerat „de-ai nostri”. In consecinta, este votat. Fara vreo speranta de mai bine, dar cu gandul ca fara „ai nostri” ar fi mult mai rau… ca asa spune la televizor…
   Cat despre Nicusor Dan, zic sa nu ne grabim cu judecati de valoare. USB a primit o sansa. Ramane de vazut ce va face cu ea.

   • Nenorocirea este că sunt prea mulți care nu văd decât statul ca unica sursă pentru existența lor.Intră aici bugetarii,pensionarii,țăranii și țiganii.Care sunt o majoritate beton,ăștia votează întotdeauna cu ”ai noștri”.Problema este de ce la 26 de ani de la revoluție compoziția societății este un una de popor asistat.Sigur,au plecat vreo trei milioane de români,forță de muncă activă,care înrăutățesc structura socială(prin lipsă),dar de ce nu a avut loc o maturizare cetățenească care să permită o dezvoltare socială normală?Aiici sunt de vină,ca părere,atât partidele politice dar și media și intelectualitatea.Astfel că singura soluție mai rămâne ca actualele generații să dispară natural cu speranța că în locul lor să vină alte generații mai adaptate societății în care trăim.Sunt cam cinic dar nu văd nici-o altă soluție.

 8. articolul este bun, oamenii corecti si lucizi n au disparut si n o sa dispara (cu tot efortul spalarii creierelor), insa aceeasi placa o s o auzim la infinit fara masuri / solutii concrete.
  da i cuiva piesele unui lego care nu se imbina nicicum si pune l sa construiasca. va reusi ? cu siguranta nu, atita vreme cit nu are modelul / designul corect.
  in al doilea rind, care i secretul succesului gruparilor mafiote stinga / dreapta, psd / pnl (vad ca aici s a ajuns) ? raspunsul este uimitor de simplu : se bazeaza pe institutiile supradimensionate, militarizate, corupte si inepte, legile stufoase si neclare ale statului cleptocrat. fara reformarea, diminuarea (reducerea numerica), demilitarizarea si profesionalizarea acestora, romania se va invirti in acelasi cerc vicios trasat de politrucul iliescu si ciracii sai. asistatii (masele votante) nu vor dispare de la sine (din cauze naturale), s a si demonstrat de altfel. o tara care nu si dezvolta / apreciaza forta creativa (aducatoare de plusvaloare reala), si va incuraja „locurile de munca” functionaresti si represive / manipulatoare (politrucime, presa tabloida, militienime, securime si bodyguardime de toate culorile, avocatime etc.) va stagna si n final va disparea.

  • ps : ca o completare
   reforma partidelor si institutiilor nu poate veni din interior, din simplul motiv ca structurile piramidale ale statului cleptocrat sint populate la virf de hoti si jigodii iar la baza de lingai si neispraviti. ce interes ar avea acesti neica nimeni fara nici o aptitudine lucrativa in modernizare ? ar ramine doar cu doctoratele plagiate !

 9. Instabilitatea sistemului partinic, complexitatea sistemului politic si nefunctionarea relatiilor dintre Guvern si Parlament au condus, de-a lungul istoriei, la aparitia (INVENTAREA ) unor mecanisme de rezolvare a crizelor. Timp de 26 ani, in Romania, singura DECIZIE MAJORA de rezolvare a crizei reprezentarii si legitimitatii politice a fost cea de modificare a Legii electorale, in functie de interesele sau conjuncturile formarii viitoarei majoritati parlamentare (gen 2012 – pana in zilele noastre), pe scurt, pastrarea status quo-ului !!!
  In data de 05.06.2016, 32,47 % !!! dintre bucurestenii cu drept de vot au decis pentru CONTINUITATE si una bucata Flash Party anti-sistem !!! In principiu, interesele si obiectivele grupurilor de oligarhi au fost atinse !!!
  Tensiunile lamentabile dintre partide, zvonurile lansate de catre anumite partide in timpul campaniei electorale (lansarea fricii) si constructia / inventarea unui Flash Party anti-sistem = o mascarada generala !!!
  Intr-o democratie, CRIZA se rezolva INFORMAL, iar legitimitatea, reprezentativitatea si stabilitatea apar in urma vointei majoritatii si NUMARULUI DE VOTURI ! :)

 10. Reproduc comentariul facut la o alta postare de pe aceasta pagina:

  06/06/2016 la 22:11
  „Nu m-aș fi ostenit a comenta acest text, de n-ar fi fost vorba de o semnătură activă a establishmentului intelighenției de Dâmbovița.

  Acestui establishment îi repugnă nu doar Nicușor Dan (personaj ușor autistic, de altfel) dar mai ales, și în primul rând, orice manifestare politică a tinerei generații urbane, că s-a chemat “UnitiSalvam”, ori ,manifestantii pt. “Colectiv”, ori, iată, acum, triumful celor 30% din 33% ale lui N. Dan.

  Este șocant să constați cât de asemănătoare sunt reacțiile intelighențiilor cu ale brutelor de la Antena3, cu ale PSD-ului sau cu ale ziariștilor corupți, atunci când vine vorba de politizarea tinerei generații urbane: sunt iritați, acizi, disprețuitori, eliminatorii, ar dori să-i desființeze cu telecomanda, ca pe un film prost, pe acești filfizoni zavergii.

  Trebuie înțeles că din establishment fac parte nu doar cei de la putere, ci și cei din opoziție, nu doar un PSD corupt genetic, ci și opoziția sa PNL-ul, la fel de corupt, nu doar semianalfabeții din presa coruptă, ci și intelighenția bine care i se opune: toți laolaltă formează un sistem bine rodat, o bielă-manivelă care duce viața românească pe noi culmi de civilizație și progres, de 26 de ani.

  Identitatea reacției vehemente împotriva dezvoltării unei forțe politice a tineretului educat urban se explică prin aceea că toți cei amintiți văd just în această viitoare forță, una capabilă a le șubrezi monopul puterii (politice pt unii, simbolice pt alții). Adevărata lupta nu este între PSD și PNL, ori între Antena3 și intelighenția bine, ci între toți aceștia laolaltă și noua generație neceaușcizată a tinerilor urbani educați, deveniți conștienți și activi politic.”

  • Pentru PSD și PNL, noua generație de hipsteri ”deveniți conștienți și activi politic” poate fi o amenințare, în sensul că vor trebui să împartă puterea cu ei. Însă pentru publicul larg, pentru românii care nu sunt nici politicieni de carieră, nici funcționari de carieră, noua generație de hipsteri este o amenințare chiar și mai mare.

   Pentru că nu știu să facă nimic concret și nici nu înțeleg cum funcționează lucrurile în practică, soluția hipsterilor pentru orice va fi ”să facă statul”. Iar asta va aduce mai multe taxe, mai multă sărăcie și mai multă înapoiere. România riscă să retrăiască vremurile când statul le făcea pe toate tocmai fiindcă noua generație nu mai știe nimic despre epoca Ceaușescu și despre modul cum a eșuat ea.

 11. Activarea unui instinct al lucidităţii este alternativa la acest marasm care întăreşte oligarhii şi privilegii.

  Corect! Ei… aici e problema… cum se activează instinctul lucidității? Teoria este una, practica este alta.

  Bizareriile lumii românesti continuă…

  Colapsul politic este evident dar TOATE partidele sunt mulțumite de rezultate. :-) PNL-ul și-a pierdut și ultima fărâmă de credibilitate și realism. Combinația Blaga-Gorghiu nu a produs nimc reformator. Să fii întrecut în București de o miscare grass-roots, de o grupare care cu nu mult timp în urmă era un one-man-show este de-a dreptul rușinos.

  Au apărut și primiii critici cu ștaif la adresa lui Nicușor Dan si USB-ului. O fi de dreapta, o fi de stânga? Vechea dilemă a lui Ienăchiță Văcărescu redivivus. Dl. Liiceanu are dreptul de a avea orice opinie dar infatuările domniei sale din sfera politicului, din trecutul apropiat, nu îl califică drept cunoscător în domeniu. Se pare că recunoaște cu jumătate de gură acest lucru în debutul articolului său recent. Ce se întâmplă cu formațiunea sa de suflet, M10? Sau cu formațiunea celui care a fost la „înălțimea intelectualității din România” pentru cel puțin o decadă?

  Alții îl califică pe dl. Dan drept „caracter ușor autist”. Este interesant cum frustrările intelectualilor care l-au periat pe fostul președinte dau în clocot ocazional.

  USB este perdant, nu este câstigător. A obținut fără îndoială o performnanță pe plan local, dar NU a câstigat. Este încă o miscare neînchegată, în formare. Procesul de consolidare este de durată, e prematur să se discute acum ce ideologie va adopta, pe ce cale va merge. În opinia mea s-au grăbit să se extindă la scară națională. Politica pașilor mărunți ar fi fost mai potrivită pe termen scurt și mediu. Timpul va vorbi.

 12. As dori sa fac o mentiune in legatura cu Braşovul

  – Din ’90 pana acum dl Scripcaru este singurul care a ‘ridicat’ Braşovul
  – Braşovul a vazut progrese MARI in ultimii ani, cred ca nu gresesc daca zic ca este cel mai curat si ingrijit oras din tara
  – Care era alternativa ? PSD, absenteism…

  Da, e trist ca nu au venit cu o alta propunere

 13. Intr-o democratie, chemarea la vot a cetatenilor are loc in urma unui proces intens de comunicare – ,,de intelegere a pluralitatii,, !!! Partidele politice au misiunea/menirea de stabilire a unui echilibru intern, iar a candidatilor de a arata determinare, pozitivism, eficienta si, in final, reprezentarea tuturor cetatenilor.
  Democratia romana are nevoie de un raport corect asupra ,,cunoasterii si gandirii politice,, (mostenite /preluate din Occident ), iar partidele de a-si solutiona atat criza identitatii (in care se scalda), cat si complexitatea sistemului.
  Partidele trebuie sa renunte atat la povestirile pre-istorice despre legitimare (gen lupta dintre bine si rau), cat si la intelepciunea traditionala (vesnica amanare a rezolvarii problemelor).
  Rationalizarea conflictului si a urii intre generatii trebuie eliminată din peisajul mediatic. Mai mult, trebuie sa dispara oligarhii care impart rolurile si taberele, in functie de forta, elitismul si radacinile candidatilor. Aceasta se impune deoarece ideologizarea fortei, elitismului si a radacinilor candidatilor conduc atat la o mimare a procesului democratic (plus eliminarea candidatilor onesti), cat si la conservarea ,,sistemului,,.
  Multi formatori de opinie folosesc expresii gen: ,,democratia ar fi un regim failibil,, sau ,,votul nu schimba absolut nimic,,. Dar, trebuie explicat faptul ca aceste 2 rationamente apartin gandirii radicale (extremei drepte si neomarxismului). :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro