vineri, decembrie 13, 2024

Jalnica acuzație adusă lui Nicușor Dan, de a fi colaborat cu Securitatea

Cu o săptămână înainte de alegerile pentru București, a fost adusă în competiția electorală tema relației cu Securitatea: „O filieră a PSD a furnizat presei și a început să circule pe TV un document în care se susține că elevul Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani și a dat note despre colegii săi”. Documentul este un Raport de trei pagini la fel de jalnic precum acuzația. Și el, și acțiunea merită câteva observații. Mă opresc la trei.

Unu. Raportul de încadrare informativă

La cererea presei, câțiva cercetători ai arhivelor au explicat de ce, după opinia lor, documentul pus în circulație de filiala PSD este un fake news (aici). Este de adăugat: și dacă ar fi fost real, documentul nu spune nimic despre o eventuală colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea. Singurul lucru cert pe care-l comunică paginile părând de arhivă este performanța elevului-matematician de a se fi calificat pentru olimpiadele internaționale din Cuba și Australia. Înainte de plecarea spre Olimpiada de Matematică de la Canberra, în anul 1988, ofițerii de securitate l-au prelucrat pe Dan și pe ceilalți 5 concurenți conform procedurilor instituției. Documentul se referă la semnarea de către adolescentul de 17 ani a unor „note informative”. Era eticheta curentă folosită de ofițeri pentru declarațiile cerute celor supuși verificărilor. Pe prima pagină din cele trei, apar referiri la „demersuri de recrutare” și la „dorința de colaborare și aptitudini în acest sens”. Formulările sunt șabloane care se găsesc în mai toate notele ofițerilor de securitate care interogau un om intrat în atenția lor[i].

Doi. Comportamentul post-decembrist și colaborarea cu Securitatea

Documentele decisive privitoare la colaborarea cu Securitatea se află astăzi la CNSAS, în cazul în care nu au fost distruse, periate corespunzător sau ținute și astăzi la secret. Semnele despre trecutul suspect al privilegiaților acestei colaborări sunt cel mai des ușor de descifrat. Când Radu Vasile, secretar general al PNȚCD, ulterior premier, a ajuns să propună înaintea alegerilor din 1996 o „viitoare alianță PNȚCD-PSD”, să facă declarații anti-maghiare și să critice finalizarea tratatelor cu vecinii, era de perceput fosta lui colaborare cu Securitatea care avea să iasă la lumină mai târziu (pentru detalii, aici). Toate acele acțiuni sabotau Opoziția.

Trecutul relațiilor obscure a fost mereu implicat în selecția candidaților la alegeri. Un caz curios este al fotbalistului Cornel Dinu. El va ocupa demnitatea de secretar de stat în Ministerul Sporturilor între 1990 și 1992. În anul 2019 va primi distincția de „Cetățean de Onoare a Municipiului București”, iar în august 2020 se va afla pe lista candidaților PSD la Consiliul General al Municipiului București. Devenise între timp un declamator al românismului cu carieră politică.

Nimic nu se potrivea cu personajul. Explicația, și în acest caz, în dosar. Pe când era căpitanul echipei de fotbal al Clubului Dinamo al Ministerului de Interne, Cornel Dinu primise un manuscris antisovietic de la lingvistul Ion Coja cu rugămintea să-l scoată din țară[ii]. Cornel Dinu l-a predat Securității și a făcut, la cererea acesteia, un denunț penal. El i-a permis Securității să-l transforme pe Coja într-un agent cu sarcini pe lângă magnatul tracolog Iosif Constantin Drăgan[iii].

Toată cariera lui Nicușor Dan reprezintă opusul legăturilor tenebroase și corupției tipice foștilor nomenclaturiști, informatori și securiști.

Trei. PSD-ul acuzator: un partid al moștenirii securiste și al corupției

În deceniile comuniste, Securitatea folosea ca metodă de discreditare a opozanților din țară insinuarea că i-ar fi agenți. Dosarele lui Mihai Botez, Paul Goma, Dorin Tudoran și a altor „celebri”, aflate astăzi la CNSAS, conțin planuri precise privind răspândirea unui astfel de zvon. Exilații care colaborau cu Securitatea erau cei mai vocali anticomuniști. Metodele au fost transferate după revoluție de profitorii revoltei însângerate. Unor foști opozanți (precum Mihnea Berindei) ori victime (cazul lui Adrian Marino), modele de demnitate umană, li s-a făcut portretul de umili informatori. Tragic și comic, ziariștii aflați în fruntea unor astfel de campanii erau, în plină lumină, apologeți ai Securității[iv].

Astăzi, în campanie electorală, PSD-ul urmează calea deschisă de înaintașii lui: folosește stigma colaborării cu Securitatea împotriva unui candidat aflat la opusul relațiilor suspecte și a corupției. După 1992, Nicușor Dan a plecat în Franța pentru a urma o carieră academică, a revenit în țară în 1998, a fost unul din fondatorii Școlii Normale Superioare București în cadrul Institutului de Matematică, a ales cercetarea. Asociația „Salvați Bucureștiul” pe care Nicușor Dan a înființat-o în anul 2006 a dus o bătălie împotriva demolării caselor de patrimoniu și a betonării spațiilor verzi de către mafia imobiliară cu tentacule în interiorul PSD[v].

Ar părea că Nicușor Dan are experiența întrecerilor din vremea când mergea la olimpiadele de matematică. Doar că rezultatele alegerilor pentru primăria Capitalei nu vorbesc în primul rând despre portretul candidaților. Ci într-o măsură decisivă, despre portretul alegătorilor: cât de informați sunt, cât de lucizi, câtă cultură socială au, cât înțeleg lumea în care trăiesc.


Note:

[i] Demersul calomnios al PSD impresionează prin timiditatea lui. La începutul intoxicărilor post-decembriste, proto-PSD-ul (i.e., FSN), îl demasca pe Constantin Ticu Dumitrescu de a fi fost căpetenie în vremea Statului Național-Legionar. Faptul că atunci cel care a marcat istoria deconspirării în România avea 13 ani nu-i timora pe manipulatorii opiniei publice. Prin comparație, urmașii conspiratorilor sunt lipsiți de imaginație și de aplomb

[ii] Manuscrisul îl avea ca personaj pe Jan Pallak și, considera Securitatea, scoaterea în străinătate a acestuia „ar fi putut determina unele implicații (sic!) politice nefavorabile statului nostru” (Arhiva CNSAS, I 049475 privind ”Dramaturgul”, vol. 1, f. 30).

[iii] După revoluție Ion Coja s-a aflat mereu sub luminile rampei. În 1990 a devenit președinte al filialei pe București a Uniunii Vatra Românească, între 1992-1996 a fost senator pe lista PDAR. S-a transformat într-unul dintre cei mai insolenți antisemiți. Niciuna dintre plângerile împotriva lui nu l-a afectat. Dosarul său de la CNSAS documentează întâlnirea lui cu Iosif Constantin Drăgan în 1974, colaborarea ulterioară cu Securitatea, promovarea lui Coja în publicațiile apropiate regimului comunist, călătorii în străinătate anuale imposibil de susținut din veniturile familiei (Arhiva CNSAS, I 049475 privind ”Dramaturgul”).

[iv] Exemplul perfect: Victor Roncea, valet de presă al fostului Șef al Securității, Iulian Vlad. Despre Roncea și victimele sale, vezi aici și aici.

[v] Nu susțin prin aceste comentarii că dacă ești membru PSD, ai un trecut pătat și ești înclinat spre parvenitism.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

  1. …in oglinda,”colaborarea” si aservirea continue si vizibile a Gabrielei Firea cu VarA3nul este un subiect tabu in presa care acopera cursa electorala din 9 iunie.
    Istoria cu turnatoria lui ND este mult mai ingrijoratoare dintr-o alta perspectiva: cea a unor mass media cronic deschise manipularii si stirilor false.

  2. Probabil că toți cetățenii care plecau in călătorii prin țări capitaliste aveau dosare la securitate. asta nu înseamnă că toți au fost și informatori „devotați” securității!

  3. Ai nostri politicieni nu se dezmint. Pesedistii au scos „pe piata” prostia asta pentru votantii de nivel PSD-AUR-SOS.
    Cei hotarati sa voteze cu Nicusor Dan nu pun botul la vrajeala asta proasta.
    Cei nehotarati intre Nicusor Dan si Burduja, cititori de activenews si privitori la Nasul TV / Realitatea / Antena 3, e posibil sa mearga, acum, catre Burduja. Adica, sa-l prefere pe fiul lui Marinel Burduja… :)
    Cei nehotarati intre Nicusor Dan si Firea (daca o fi existand asa ceva) sigur dau fuga catre Firea, dupa „dezvaluirea” asta.
    In concluzie, daca ne uitam la cine profita, eu cred ca, desi a fost definita ca venita pe surse PSD, „dezvaluirea” e coapta de PNL. Care, as zice, persista in naivitatea sa ca Burduja poate castiga; de fapt, cateva procente trecute de la Nicusor la Burduja o avantajeaza pe Firea.
    Burduja e, pentru Nicusor, cam ce e Piedone, pentru Firea. :)
    Nicusor e urat de toti „politicienii de cariera” fiindca nu e de-al lor – nu are ADN de ciorditor. In plus, e inteligent, rational si educat, deci cu totul alta clasa decat Ciolacu, Bode si ale lor „elite”.
    Daca la vot ies, in majoritate, oameni cu capul pe umeri si inima la locul ei, Firea si Burduja se vor lupta pentru medalia de bronz.
    Iesiti la vot! Absenteismul n-are nicio scuza!

    • Update:
      Citesc una buna, pe news.ro:
      „Recunosc că încă încercăm să înţelegem acest lucru. Nu ne vine foarte uşor să înţelegem ce au votat bucureştenii, de ce au votat 40% Nicuşor Dan. Chiar eu, unul, nu înţeleg şi, ca şi dumneavoastră, trăim majoritatea timpului în Bucureşti”, a declarat Mihai Tudose.
      Acuma, eu nu l-as suspecta de naivitate, pe tov. Tudose de la PSD si inteleg ca nu poate spune, de exemplu, ca bucurestenii au votat cu acel candidat care nu are ADN de imbarligator-ciorditor. Dar eu pot sa spun. :)

      Aseara, la Voiculescu TV (A1), doamna Alessandra Stoicescu (o Gabriela-Firea-inainte-de-politica a Antenelor) tot incerca sa-i smulga o promisiune (de neindeplinit), lui Nicusor Dan – primarul ales al Capitalei: „Spuneti-ne ca in 6 luni nu vom mai avea probleme cu apa calda”. Bineinteles, primarul ales al Capitalei i-a raspuns ca nu se poate asa ceva, incercand sa-i explice „jurnalistei”, cu cifre, ca 6 luni nu e un termen realist.

      Iata, tov Tudose, pentru dvs. si ai dvs. pesedisti ce v-au trimis la Brucsel, de ce a fost votat Nicusor! Acum intelegeti? Cum?… Nu?… OK, stati linistit, nu ma mira.

  4. „să facă declarații anti-maghiare și să critice finalizarea tratatelor cu vecinii, era de perceput fosta lui colaborare cu Securitatea „; fireste, a face declaratii nationaliste anti-maghiare, anti-bulgare, anti-ruse, anti-ucrainene etc. este o dovada de nationalism; si posibila dovada de colaborare cu fosta Securitate; ba si cu unele ramuri ale actualului SRI;
    dar cand faci declaratii anti-maghiaromane cum e? cand lupti cu extremismul nationalist maghiar (si roman, rus etc.) ce dovada mai este? puteti dovedi cine sunt maghiaromanii? (in tezele istorice si politice sustinute de ei); sau nu exista maghiromani? azi, cand Orban e lacheul lui Putler, cum mai e cu declaratiile „anti-maghiare”?
    Poate vreti sa dezvoltati aceste subiecte. Ca noi suntem in deplina necunostinta de cauza si ne incurcam mereu de „nationalismul” si „securismul” asta al nostru… Sau mai bine zis de etichetele raspindite, cu larghete, de anuite personaje, Oare cine?
    (Cu alte cuvinte, Patrascanu era un securist, cand lua pozitie impotriva exceselor maghiaromane de la noi? De asta a fost impuscat? Dar care e diferenta -dupa dvs.- intre maghiarii democrati si maghiaromani?)

    In privinta lui Nicusor Dan, este clar o facatura marca PSD. Chiar daca ar fi semnat faimoasa declaratie de colaborare (din documente rezulta ca nu a facut-o, ci ca se pregatea terenul sa o faca), fara notele informative date de el, este zero!
    Oricum, un partid faimos prin numarul imens de fosti securisti, turnatori si activisti PCR aderati la el, devine ridicol cand acuza (si in baza unor falsuri) pe oponentii politici ca ar fi colaborat cu Securitatea.

  5. Stau si ma intreb, oare ce blestem a fost aruncat asupra Romaniei, din moment ce toti cei care ne-au condus dupa 1989 au fost fie securisti, fie colaboratori ai securitatii? Chiar asa tara asta nu poate fi administrata decat de fosti securisti? Chiar nu putem sa alegem oameni decat dintre fostii securisti la fiecare 4-5 ani? Chiar nu mai exista oameni competenti care sa nu fi avut nici cea mai mica legatura cu securitatea si care sa fie liderii acestei tari? Se pare ca nu exista. Ce ghinion!

    • Cei buni au plecat ! Se lucrează cu materialul clientului, adica, securiști, activiști, militieni si urmașii lor direcți, indirecți sau colaterali !

    • Au fost și sunt prea mulți. Regimul pe ei s-a clădit și rezistat. În alte tari foste comuniste, conducerea partidului fost mai relaxata, aveau și câțiva intelectuali normali. La noi, Bobu, Gainusa, Dincă, tovarășa cu familia, tovarasu’ cu familia au fost ținuți de aparatcikul flamand format din lichele, torționari, opoetunisi și idioți. Oamenii cinstiți, cu frica de Dumnezeu au fost terminați în inchisorile politice, în lagăre. Ceea ce rămas, o turma fără calitate, a produs societatea pe care o avem.

  6. Felicitari autorului pentru acest articol. Pe langa exemplele oferite sunt altele cu miile de persoane care au fost colaboratori de nadejde ai fostei securitati pe care nu ii stim. Azi mai sunt in institutiile centrale si judetene, locale in invatamant, cercetare, cultura, etc. Unii au fost nevoiti sa isi ia angajamente din cauza profesiei, dar nu au facut realmente politie politica. Toate guvernarile dominate de PSD au tinut amestecate lucrurile ca si pe cei buni sa ii acuze ca au fost securisti. Mai ales ca erau contra PSD. Din pacate, nu am avut o lege clara a lustratiei dupa 1990. Cei din PSD care au scos din arhive trei hartii contra lui N Dan fac parte din conducerea Ministerului Educatiei. Ei stiau de aceste arhive. Incearca sa se arunce cu noroi in oricine si oricum contra celor care critica si acum PSD. Vor mai trece 2-3 generatii ca marota securistica sa se reduca semnificativ in politica de pe Dambovita.

  7. Stiu o poveste de la bunicul meu despre cum actioneaza securistii pt a te murdari. Cica un fermier avea o turma de oi si o turma de porci pe care le duce la pascut in fiecare zi dar pazitorii turmelor intotdeauna le pastrau separate. Intr-o zi insa la intoarcere, o oaie a ramas in urma turmei ei pt ca schiopata de un picior si au ajuns-o din urma porcii care tocmai veneau dupa o baie intr-o mlastina. Rezultatul in exprimarea bunicului meu era: „facutu-m oaia cum-un porc”. Exact asa si securistii cu metodele lor.
    De aia trebuie Romania sa faca reforma serviciilor secrete, sa le taie buetele cu 75%, sa le taie schema de personal cu 50% (pt ca azi exista AI) si dupa ce ies la pensii speciale sa aiba interdicite clara si sub pedepse penale crunte de a activa in politica, justitie sau presa.

  8. Nu stiu cit de bun administrator a fost Nicusor, dar aceasta acuzatie e pur si simplu o ticalosie.

    Se mizeaza pe naivitatea celor tineri care nu stiu ca pe atunci absolut oricine era cumva o personalitate era obligat sa dea declaratie. F multi dadeau declaratie imflamante si mai apoi isi intareau abnegatia pt Patrie so Popor raminind un strainatate. Un matematician ca Nicusor ar fi facut o mare cariera in occident, nu s-ar fi luptat cu Firea.

    Dar asa e viata, in vedem si pe profesorul Girueta!

  9. @mike
    Dar s-a discutat vreodata serios de ce Romania a avut 4 milioane de membri de partid si care au fost consecintele acestei situatii asupra perioadei de dupa 1989? Dimpotriva, o mare grija a fost dupa revolutie sa nu se simta cei 4 milioane + rudele lor amenintate in vreun fel. Tot timpul s-a spus ca membria de partid nu a fost importanta, ca era obligatorie pentru supravietuire, lucruri care erau complet false. Basescu a castigat alegerile din 2004 cu aceeasi fraza ca a D-voastra usor modificata „Stau si ma intreb, oare ce blestem a fost aruncat asupra Romaniei, din moment ce toti cei care ne-au condus dupa 1989 au fost membri de partid (inclusiv eu).” De atunci a fost o schimbare: am ales de doua ori un presedinte care nu a fost membru de partid, KWI. Cum nu ne mai putem vaita ca am ales numai membri de partid, ati inceput sa-i faceti pe toti securisti, ceea ce nu este demonstrat in toate cazurile. Asadar asemenea lamentari nu isi au locul, cata vreme majoritatea oamenilor competenti si corecti de care vorbiti nu vor sa faca politica. Totusi, printr-o minune exista inca asemenea oameni (Nicusor Dan printre ei), si datorita lor
    tara asta merge inainte, in ciuda unei atitudini complet negative expuse de intreaga presa si cei ce o urmaresc.

    • Dar s-a discutat vreodata serios de ce Romania a avut 4 milioane de membri de partid…

      asa cum nu s-a discutat vreodata (serios) despre cum legionarii verzi s-au „copt” in rosii

      • Doar se stie ca intre extrema stanga si extrema dreapta exista asemanari ideologice (diferenta este ca unii vad proprietatea mijlocelor de productie comuna iar ceilalti privata) iar dpdv psihologic sunt la fel, deci e usor sa treaca de la o extrema la cealalta. Asa ca minoritarii comunisti de la noi (ilegalistii) s-au inmultit racoland legionari cu experienta de organizare, spirit dominator si zelosi ca sa li se uite trecutul politic (unii si-au schimbat si numele!). Cred ca vopsirea si revopsirea sunt sporturi preferate ale politicienilor nostri.

  10. „Este de adăugat: și dacă ar fi fost real”.

    De fapt, nu este nimic de adăugat. Găsii un pretext ca să scriu un text.

  11. O descriere sinceră, curajoasă și demnă a unor fenomene abătute asupra acestui neam odată cu preluarea puterii de către comuniști. Din nefericire aceste metehne mizere (delațiunea și diversiunea) nu am reușit să le înlăturam, dimpotrivă lipsa caracterului la români pare că s-a accentuat după 1990.
    Ce mizerii ordinare reușește, încă, să facă PSD-ul la care s-a alăturat, jalnic, PNL-ul dirijat de președintele alergător după înalte funcții, face ca această malversație securistă să mă facă să mă îndoiesc că portretul alegătorului român: ar fi informat , lucid, cu cultură socială și ar înțelege lumea în care trăiesc.
    Din nefericire Securitatea și Partidul au mutilat caracterul și noblețea sufletească pe care le-au avut românii în interbelic. Iar PSD și PNL continuă să remodeleze sufletele amărâtului popor (cu autoritățile și instituțiile care realizează această diversiune diabolică).
    Quousque tandem abutere patientia nostra, hommo politicus?

    • Din păcate și în INTERBELICUL ROMÂNESC lucrurile s-au intîmplat la fel. Nu trăiți cu impresii false.Daca vom avea norocul să trecem de 200 de ani de la 1918, vom putea sa vorbim si altfel. Dar oricum,generațiile noastre nu vor avea parte să le vada. DUPĂ TRIANON , la nici zece ani regele Carol revine din exil , foarte nedorit ,a vrut puterea si a dobîndit-o. Consiliul de regență nu a rezistat,presiunilor de tot felul PNȚ era cît p-aci sa-l demită pe CAROL II printr-o grevă generală preconizată salvatoare in 1929 nu înainte însă ca ADOLESCENTA ROMÂNIE să treacă prin atentatul terorist din Parlament si „răscoala” DE LA TATAR BUNAR (1925) Si incă multe altele pe care le-a dezvăluit Lucian Boia producînd cutremure majore in toate straturile societății . Am spus ”noroc” ,dar nu în sensul hazardului pur „Îndrăzneala„ d-lui BOIA s-ar putea să de-a roade ,dar certitudini nu exista. Cum nici nădejdile din jurul lui C.NOICA nu au. Aș avea și mai multe de „spus„ dar mă opresc aici.

      • @POLILOGU: Eu mă refeream la caracterul și noblețea sufletească ale poporului român interbelic. Nicidecum ale politicianului interbelic.
        Am simțit și mai ales pot, astăzi, compara.

  12. Acuzatia este dovada disperarii reale a unor contracandidati de cea mai josnica speță, indivizi inruditi moral si penal cu Oprescu.
    Noseabonda este în primul rand atitudinea unor pretins jurnalisti recrutati după aceasi metoda după care a fost recrutata Gabriele Firea în vremea tinereții sale, remarcate de regretatul premier Radu Vasile.

    • Mda… e vorba de Radu Vasile care a obtinut CAPITULAREA DE LA COZIA dobîndndu-și și calitațile de poet. Cred că era unul din cei ”10.000 de specialiști ai eposului CONVENTIA DEMOCRATICĂ aducătoare de minuni în mica istorie românească de sub aripa LUCEAFĂRULUI HUILEI.

      • Exact, ţaranistul Radu Vasile a sustinut-o .
        De regretat, regretam modul în care a ieșit din joc.
        Stia prea multe.
        Nu am înțeles nici pana acum de ce staretii accepta ça politicienii sa facă târguri , negocieri și zaiafeturi împănați de securiști în Sfintele Manastiri.
        Iliescu era bine primit la Ghighiu. Formidabila scena cu procurorul din ” Telegrame” care pana în ’90 am crezut ca a fost doar o fantezie a lui nenea Iancu. Filmul regizat de Gheorghe Naghi si Aurel Miheles a fost nominalizat la Canns în 1960 .

  13. Toată cinstea autorului! Un articol clar, simplu și științific. Eu nu sunt implicată în alegerile din București dar mă bucur cănd cineva poate face lumină, curățenie și dreptate Cine poate face asta este un sfânt.

  14. Au trecut aproape două generații și fantoma Securității încă bântuie societatea românească. Nu este normal, mai ales că azi SRI și SIE au un numar de salariați mai mare ca fosta Securitate și mai mare ca serviciile secrete ale Franței, UK și Germaniei împreună! Azi sunt mai mulți infiltrați agenți acoperiți în politică, mas-media, bănci, firme, etc decât erau turnătorii din timpul Securității. Azi nu poți pătrunde în politica de înalt nivel decât dacă:
    – ești agent al unei puteri străine, în special SUA, Franța, Germania, Rusia
    – ești agent al SRI sau SIE
    – ești mason sau al altei organizații secrete.
    Despre ce vorbim noi aici?
    NB. CNSAS trebuie desființat.

  15. @POLILOGU: Eu mă refeream la caracterul și noblețea sufletească ale poporului român interbelic. Nicidecum ale politicianului interbelic.
    Am simțit și mai ales pot, astăzi, compara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu
Activist român pentru drepturile omului și specialist în domeniul științelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceaușescu și regimului său autoritar. Astăzi, este asociat Scolii Doctorale a Universitatii de Vest, Timisoarai și este membru activ al mai multor organizații de drepturile omului. A avut o lungă activitate în presă, a scris și predat în domenii precum multiculturalismul, minoritățile naționale, libertatea de religie și secularism, etica și politica memoriei ș.a. https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Andreescu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro