joi, iunie 20, 2024

La multi ani Romania! De la Budapesta

Acum vreo patru ani, Liz Galvez, o englezoaică cu background în instituţii internaţionale ce a avut pentru o perioadă un post executiv la Institutul ASPEN România îmi reproşa oarecum voalat că sunt o persoana care are probleme cu diversitatea.  Îmi făcea acest reproş pentru că eu susţineam sus şi tare că României trebuie să i se recunoască meritele în ceea ce priveşte integrarea minorităţilor, mai ales a minorităţii maghiare. Îi explicam că după momentul Târgu Mureş nu am avut alte situaţii delicate şi în nici un caz nu am avut “un Kosovo” şi nu am intrat cu poliţia şi tancurile peste minorităţile noastre. Şi în contextul în care vedem ce s-a întâmplat în Europa, în fosta Iugoslavie, acesta este un motiv de mândrie.

Ca de fiecare dată în ultimii ani, presa relatează şicanele pe care românii le fac ungurilor şi ungurii românilor de 1 decembrie şi de 15 martie. Oamenii se uită la nişte marginali, se indignează, se enervează gratuit pentru ca mai apoi să uite sau să rămână cu nişte antipatii care nu au nicio bază reală, care nu se concretizează pe o experienţă directă trăită de ei.

Cred că deopotrivă şi extremiştii noştri ca şi extremiştii lor sunt nefrecventabili şi sper să rămână pentru totdeauna nişte marginali cum sunt astăzi. Ei sunt cei care ne pot face tuturor vieţile mai urâte. Am postat un comentariu asemănător pe HN şi „mi-am luat” o grămadă de minusuri în timp ce un comentariu naţionalist a fost bine primit. Nu că mă afectează ce cred alţii despre ce spun eu, dar mă afectează valorile conaţionalilor, românilor mei.

Spuneam acolo că între un ungur educat şi moderat (adică unul care nu e extremist, xenofob sau naţionalist iraţional) şi un român de-al meu de genul acelora care-şi strigă românismul tare şi/sau violent simbolic aş prefera compania primului. Cu ungurul aşa avea multe lucruri de discutat chiar şi de făcut împreună în Europa sau acasă. Cu celălalt nu o să mă duc la prigonire de unguri, ţigani, turci, evrei sau cine ştie ce alte etnii mai avem noi pe aici.

Cred cu tărie că naţionaliştii raşi în cap pe care îi vedem tot mai prezenţi scriind pe ziduri trebuie să rămână nişte marginali. Nu le spun numele căci nu vreau să contribui la creşterea notorietăţii lor. Cred că acelaşi lucru trebuie să-l facă şi ungurii raţionali şi civilizaţi din România (şi da, aceştia sunt cei mai mulţi, chiar dacă nu sunt la fel de vizibili) cu radicalii lor. Trebuie sa-i facă să se simtă nefrecventabili.

Am scris aceste rânduri de la Budapesta, cu calculatorul pe genunchi fiind la o conferinţă, după ce am primit felicitări pentru Ziua Naţională a României.

La mulţi ani România!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

UPDATE!

Urmărind evolutia discutiei de pe HN despre care va vorbeam mai devreme, am avut o retroviziune (dacă se poate spune aşa) şi am conceput un scenariu pe care-l doresc imposibil.  Cele de mai jos le sunt adresate lor.

Extremiştilor de pe forumurile on-line, o privire către viitorul lor

NDR este o mişcare naţionalistă, neolegionară şi neosămănătoristă, care militează agresiv pentru afirmarea românismului. Mişcarea începe sa convingă, românii încep să-i susţină, ei par a fi noua forţă politică aşteptată care luptă pentru redeşteptarea naţiunii! Îşi striga romanismul, şi-l afirma şi cu toţii suntem mândri.

NDR intra în parlament. Are tribuna la dispoziţie şi oarecare legitimitate. Se adresează națiunii cu o retorică desăvârşita dar care a mai fost văzută în secolul XX. Apar primele cluburi NDR. Oamenii de afaceri românişti şi cu frica lui Dumnezeu încep să-i susţină financiar. La fel şi bătrânii securişti care visează la tinereţea pierdută. Tinerii studenţi se înscriu masiv în noua mişcare, atraşi de puritatea idealurilor. NDR îşi face o structura paramilitara, o miliție proprie care să-i vâneze pe unguri, pe homosexuali si mai ales pe ţigani.

Apar primele crime. Bine le face, mai ales ţiganilor! NDR câştigă alegerile cu majoritate simplă.

ND îşi instituționalizează miliția şi reformează justiția care are nevoie de ghidarea românilor puri, ai militanţilor activi. Judecătorii dau verdicte doar după ce îi consultă pe aceştia. Aflăm că dușmanii sunt peste tot. Restul, ceilalţi, sunt vinovați de eșecurile noastre. Ungurii (femei, copii, bătrânii), ţiganii pană la unul, trebuie exterminați. Se caută soluţii umane, care să evite durerea.

Deja suntem in afara UE şi cei din Noua Ordina Mondială sau alţi conspiratori se pregătesc sa ne dea afara din NATO. Noi nu ştim prea multe pentru că presa a fost de mult adusă sub tăcere. Antena 1 şi OTV au devenit televiziuni de interes naţional. Odată azvârliți din NATO Rusii îşi freacă mâinile.

Reluăm legăturile pierdute cu state din Lumea Arabă, Cuba, Venezuele iar China este principalul aliat al României.

Acum suntem in afara NATO. Dușmanii sunt la graniță, ne pregătesc soarta Iugoslaviei. Ei sunt niște barbari, nu ne recunosc valorile seculare. Suntem gata să acceptăm ajutorul Rusiei care, cu toate că ne scoate complet din Republica Moldova, ne susţine în Consiliul de Securitate.

Economic stăm ca dracu nu mai avem unde exporta. Noroc cu China şi cu cartierele chinezesti din oraşele tarii. NDR are probleme pe plan intern. Cenzura şi controlul populaţiei se înăspresc, e o chestiune de interes naţional.

Pe plan internaţional începe să se vorbească despre  Primăvara Românească aşa cum se vorbea acum 15 ani despre Primăvara Arabă. Se vorbeşte despre asistenţa pentru dezvoltare şi despre reluarea activităţii fundaţilor umanitare în ţara noastră.

Noi ne dorim să fi avut mai multă minte, aşa cum îşi doresc astăzi si nemţii care au probleme de conștiință şi acum la a treia generație de la Holocaust.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. M-am luat cu mâinile de cap citind comentariile românilor verzi (verji…) la interviul luat lui Szasz Jeno, pe Voxpublica.

 2. musiu, cred ca scenariul nu sta pe picioare (utopic sau nu…). Inconsistent, grabit, cu final asteptat si, mai ales, pe dosul simtirii nationale romanesti…

  • Mister…bun, dar nu sunt futurolog iar stilul este eseistic, figurativ, am incercat sa pun in lumina ceva. Nu stapanesc psihoistoria precum eroul Hari Seldon al Fundatiei lui Asimov. Sper ca nu aveai o asteptare stiintifica de la textul acela. Cred ca ai realizat acest lucru, textul era graitor de la sine.

 3. ei hai sa nu exageram! NDR nu va avea prea curind succesul (limitat) al extremei drepte ro din anii 38. Nu mai e aceeasi atmosfera, asa ca poti sta linistit.

 4. Stimate D-le Ciucu,sunt de acord sută la sută cu părerea D-voastră.
  Tisztelt Ciucu Úr, száz százalékosan egyetértek az Ön véleményével.
  Kellemes ünnepet, Sărbătoare fericită !!!

 5. s ar putea sa nu fi greshit englezoaica cu background ul.nu,nu cred ca sintetzi verde inchis,dar atzi crescut in aceasta culoare.
  shtitzi,experientza personala:securishtii au provocat amploarea evenimentelor(ca asha le zice la romanica)de la Tg Mures.securist impreuna cu secretarul comunei,intra din casa in casa si cere ruminilor din sat sa se prezinte dimineatza in fatza primariei,unde ii vor ashtepta autobusele¨´sa venitzi cu furci ,topoare,ca ungurii ii omoara pe rumini in muresh¨´asha suna apelul la patriotism in 1990 in Hoghizi!
  va amintitzi ptr ce demonstrau pashnic ungurii din orash?shtitzi ca un poet apreciat a ramas fara un ochi?shtitzi ca platitzi un ierou facut de tov iliescu ptr ca a luat bataie de la unguri?
  si ca sa va mai destindetzi,ca nu doar etnia e vizata de politica buc,va aduc aminte ca cuceririli revolutzionare ale poporului rumin erau aparate in 89 de garzile patriotice,iar oamenii cu inalt spirit civic din oltenia,au fost dushi in Timisoara sa faca ordine cu huliganii care distrugeau bunurili noastre ale intregului popor.erau dotatzi la plecare cu ciomege dinainte pregatite.
  shicanele vin de sus,de la aleshii poporului care in simbioza cu poporul nascut in 1920 au construit lumea in care traitzi.putetzi fi mindru ca ruminii din sud n au intrat inca cu tancurile,dar trebuie sa shtitzi ca daca in intreaga ruminie soselele erau pline de gropi,intre brasov si secuime,exista o shosea de beton construita ptr a suporta transportul tancurilor.
  in opinia mea,extremishtii de care vorbitzi,sint poporul rumin in majoritate,doar ca romanica se ascunde dupa deget,facindu se ca nici usturoi nu a mincat ,nici gura nu i pute.
  incercatzi,in articole, sa abordatzi subiecte sensibile in acea tzara si vetzi avea rezultatul.

 6. Eu subscriu ideilor Dvs, dar ca roman atunci cand locuiesti in Tinutul Secuiesc de exemplu(cum locuiesc eu), nu mai gandesti asa.
  Maghiarii au extremistii lor chiar la nivel inalt, adica printre liderii UDMR(partid aflat la guvernare), ceea ce nu se intampla in cazul romanilor.(nu o data Dl Marko Bela a spus ca Ziua de 1 Decembrie 1918 este pentru maghiari zi de doliu)
  In opinia mea, neutralizarea actiunilor extremistilor maghiari este o cauza deja pierduta si este o simpla chestiune de timp autonomia Tinutului Secuiesc.
  Probabil, veti spune ca nu-i mare baiul, exista atatea comunitati cu diferite grade de autonomie in Europa.
  Este insa un bai mare pentru ca deja in zona situatia romanilor dupa ’89 s-a deteriorat si foarte multi au fost nevoiti sa plece, iar dupa ce autonomia va fi fapt implinit(si va fi intr-o zi pentru ca este obiectivul declarat al UDMR iar ei stiu foarte bine sa-si duca la indeplinire obiectivele prin politica pasilor marunti) situatia lor va fi si mai problematica iar fosta Regiune Mures Autonoma Maghiara este un exemplu graitor ca in zona romanii cati vor mai ramane nu vor avea trai bun.
  Stiti de exemplu, ca azi al Primaria Sfantu Gheorghe NU lucreaza nici un roman iar primarului nostru i se pare normala situatia si o spune fara nici o ezitare?!!!
  Stiti ca nu ai ca roman nici o sansa sa lucrezi in adminiitratia publica din zona ca roman decat eventual ca profesor in scolile romanesti(separate imediat dupa ’89 de cele maghiare) sau la Politie sau in institutii unde sunt inca sefi maghiari, iar in firmele private la fel, trebuie sa cunosti obligatoriu limba maghiara, de multe ori chiar cer in mod explicit.
  Eu cred ca asta va fi de fapt problema viitorului relatiilor romano-maghiare din zona cu populatie majoritar maghiara.
  Viitorul acela din pacate nu este departe, in opinia mea….

  O intrebare de final: ati trait in zona cu populatie majoritar maghiara din Romania sau o cunoasteti macar?

  • Amuzant: acelasi lucru ma intreba si Liz Galvez, daca am trait ca minoritar intr-o comunitate diferita. Doar ca ea astepta exact opusul asteptarii dumneavostra.

   Si dvs. si ea ati trait in sanul altor majoritati dar ati ajuns la concluzii opuse.

   • Nu am intels despre ce „concluzie” vorbiti in ceea ce ma priveste.
    De origine sunt din sudul extrem al Romaniei, am terminat faculatatea in Brasov la sfarsitul anilor ’70 si sunt casatorita cu un ardelean din Brasov din parinti mama unguroaica(o femeie scolita si bine educata, Dumnezeu s-o ierte) si tata roman.
    Nu am simtit niciodata in casa sotului meu din Brasov nici o problema legata de relatia romani-maghiari, cele 3 nurori ale soacrei mele-unguroiace sunt romance, numele copiilor nostri sunt nume romanesti iar relatia cu soacra a fost cu totul deosebita(e-adevarat ca nu am locuit impreuna, dar cand locuiesti imporeuna cu soacra sau chiar cu parintii lucrurile pot fi altfel indiferent de nationalitate!!)…
    De aceea am crescut si m-am format in spiritul tolerantei si al convietuirii intre cele 2 natii, primul an de stagiatura a fost la Arad unde in birou eram vreo 7 tineri ingineri stagiari din care 3 erau maghiari, dar era ceva absolut normal pentru mine care terminasem facultatea la Brasov unde am avut colegi maghiari.
    Numai ca dupa ce am venit la Arad la Sfantu Gheorghe, am vazut ca e altceva sa traiesti ca roman minoritar in Secuime, cu totul diferit de a fi roman la Arad sau Brasov unde maghiarii sunt minoritari.
    Am crezut si cred ca este loc de buna convieturire pe acest pamant pentru toate natiile locului, numai ca liderii comunitatii maghiare din zona fac de multe ori asa incat pentru romanii minoritari acest loc sa nu mai fie deloc „acasa”.
    De aceea eu v-am intrebat daca locuiti aici.
    Altfel, pentru mine si vecinii mei oameni cumsecade in majoritate covarsitoare maghiari problemele sunt comune cu ale celor din restul Romaniei.
    Asta as fi vrut sa intelegeti bine.

 7. Când ungurii și românii vor învăța să respecte Transilvania multietnică și federalistă vor afla că au destule lucruri în comun.

 8. Sunt un democrat convins.
  Am convingerea ca toleranta trebuie sa stea la baza unei convietuiri civilizate intre minoritari si majoritari de orice fel.

  In acelasi timp as vrea sa spun ca daca vecinul are niste caini rai prin curte cea mai buna solutie e sa-ti faci si tu rost de niste caini la fel de rai pentru a pastra echilibru.
  Sper sa fiu bine inteles!

  • De acord si am aflat mai multe detalii chiar de aici din Budapesta.

   Nu va simititi mai european, mai civilizat cand le vorbiti altora mai de la vest despre liberatea presei, despre toleranta, despre democratie si alte valori frumoase? Si nu va simiti si mai bine cand aceste lucruri sunt si bazate pe realitati?

   Ce-i de facut? Sa ne batem in extremisti, cine are mai rai si mai multi?

   • Inteleg ca dvs propuneti sa ne lasam umiliti, ca sa dea bine.
    Chiar nu va intereseaza atitudinea extremist-sovina a lui TOKES cel platit de romani ca europarlamentar ???
    Ce drepturi au romanii in Ungaria si ce drepturi au maghiarii aici, nici asta nu va intereseaza?
    NDR?!, ma faceti sa rad, sunt niste pisoiasi, niste mielusei , pe langa extremistii maghiari.
    Noi, romanii nu i-am jignit cu nimic, in schimb ei au facut-o pe toate caile posibile.
    Ati locuit acolo vreodata? Aveti rude cu nume maghiarizate? Au cunoscut prigoana hortystilor?
    NU CRED ! Ca daca ati avea, nu ati mai arata atata indiferenta si dispret fata de sentimentele romanilor.

 9. Dle Ciucu nu stiu ce hram porti ,dar tin sa-ti spun ca ti-am dat un raspuns pe masura pe HN si nu sint extremist,sint doar un nationalist luminat asa ma cred eu.Ce ma deranjeaza la tine ca asociezi sau mai bine zis faci semnul egal intre eztremisti unguri si asa zisi extremisti romani,care extremisti romani, da-mi un exemplu.Daca ai fi ardelean ai intelege sau te faci ca nu intelegi.Tot ardeleanu stie, si nu de azi de ieri ca ungurii sint sovini si unii din ei chiar extremisti si veniti dv.cu o teorie timpita cu acel semn de egalitate,jenant domnule.Nici un roman dar nici unul nu ar jigni un ungur doar ca este ungur asta nu pricepi dumneata.Nu poti asocia extremismul maghiar cu romanii pt. ca pur si simplu romanii nu sint extremisti daca nu sint provocati,si va asigur ca au indurat destul doar pt.ca au bun simt,fiind luati de prosti.Rugamintea mea este sa nu mai faci asemenea asocieri daca nu esti documentat,sau poate joci dupa alt scenariu parca poti sa sti?

  • Ma iei cu Dle. si dupa aceea ma iei la pertu, ce sa mai inteleg?

   OK, inteleg ca sunt extremisti si extremisti. Ai nostri sunt buni, ai lor sunt rai. Dar un extremist chinez cum e? Ala nu e nici rau, nici bun pentru ca probabil nu are nicio treaba cu noi, nu-i asa? Cam acelasi lucru l-ar crede si un ungur care si-ar alege un pseudonim din evul mediu unguresc recunoscut pentru lupta lui pentru ungurime.

   Tot ardeleanu stie? Nici un roman nu ar jigni pe ungur doar ca e ungur? Alte clisee si generalizari mai ai?

 10. apropo de „Update” ….

  tu chiar crezi ca, in ziua de azi, la 66 de ani de la caderea lui hitler, s-ar mai permite, de catre … „powers that be”, un scenariu ca cel imaginat de tine?? in Europa?? …

  pai daca tu chiar crezi asta, si imaginezi un astfel de scenariu, poate nu stii ca, de ex, cartea lui, Mein Kampf, continua sa fie interzisa in Germania si Austria, printre altele…. poate nu stii ce legislatie draconica s-a impus, de catre … aceleasi „powers that be”, care sa pedepseasca foarte sever orice negare a shoah, orice minimizare a ce s-a intimplat …

  poate nu stii ce legi draconice sint in America de Nord, caci „powers that be” de acolo vegheaza sa nu fie incalcate si cum „scoate vreunul capul” sau … „calca pe bec”, pac, una la capatina…

  scenariul tau din Update este, in opinia mea, doar rodul unei imaginatii bogate … asa ceva n-ar mai fi permis sa se intimple, never, ever, de catre „powers that be” …

 11. Din pacate draga domnule, dupa 4 ani de trai in Ungaria…am vazut, am simtit sovinismul maghiar. Dar la o conferinta nu ai cum sa-l simti…
  Sunt de acord cu mesajul de toleranta, dar nu si de prostie. Capul plecat…sabia IL taie!
  Extremismul maghiar si dorinta de a recupera Transilvania sunt fapte, nu vorbe. Scoala lor ii imbuiba cu doctrina istoriei nedrepte si Trianonul – tragedia nationala ce trebuie indreptata..Cititi presa, discutati cu maghiari din diverse paturi sociale…toti viseaza la asta si multi chiar urasc cu patima romanii…sunt plini de prejudecati la adresa noastra, deci nu va mai amagiti…
  Toleranta, dar nu prostie!

  La multi ani!

 12. Cre’ ca retroviziunea e exagerata. Ma indoiesc ca in RO de azi, mai ales daca incepe sa-si revina invatamantul, exista vreo sansa ca NDR sa supravietuiasca unui numar chiar si redus de crime revendicate, indiferent impotriva cui ar fi acestea indreptate. Nici macar un raspuns similar din partea extremistilor maghiari nu cred ca ar fi in stare sa radicalizeze RO – ceea ce dupa parerea mea e o dovada de civilizatie.

 13. Domnule Ciucu, cu tot respectul trebuie sa va contrazic. V-o spun ca „etnic” (tatal sarb, mama maghiara), insa educat romaneste. Am locuit in Bucuresti patru ani, oras pe care il iubesc. De doi ani si jumatate locuiesc in Budapesta. E adevarat, romanii verzi sunt de cele mai multe ori , haideti sa le spunem nepracticabili, sau poate neviziabili. Insa Romania are o intelectualitate toleranta, deschisa as spune chiar exagerat de critica vis a vis de nationalism, fie el si moderat. Atitudine care in mare parte compenseaza influenta romanilor verzi. Ceea ce am observat in Ungaria insa, este ca si intelectualitatea, in limbajul ei specific dsigur (politicos si corect) da dovada de o intoleranta si xenofobie surprinzatoare. Pornind de la mediul corporate pana la cel politic. Ceea ce este insa si mai surprinzator, este faptul ca aceasta atitudine nu se refera doar la romani ci la straini in general, variind in intensitate, descrescator de la vest la est, in functie de interes. Este probabil rezultatul unei anumite educatii, izvorata la randul ei din momentele istorice ale Ungariei, cum a deznationalizarea treptata ajungandu-se la un moment dat ca in Ungaria mare sa existe doar 30% maghiari puri.

 14. Sunt din Tg.-Mures si parte a unei famili mixte romano-maghiare. Am trait martie ’90 ca un imens soc, iar apoi 9-10 ani mai tarziu am facut parte dintr-un grup de cercetare cu privire la ce s-a intamplat in Tg.-Mures in ’90. Concluzii foarte succinte:
  – Ambele comunitati erau speriate de ce s-a intamplat. „Leit motiv”-ul fiecarui interviu era ca au prieteni romani sau unguri, dupa caz. Romanii sau ungurii agresivi din timpul evenimentelor, despre care vorbeau, niciodata nu aveau nume sau chip (foarte ciudat intr-un oras relativ mic in care toata lumea cunoaste pe toata lumea)
  – In acelasi timp fiecare avea o versiune istorica proprie parala in absolut toate momentele importante istorice. Atat timp cat versiunile istorice sunt paralele si conflictuale, nu cred ca vom putea vorbi de reconciliere adevarata romano-maghiara, ci doar de momente de acalmie in aceste relatii.
  – Spre deosebire de romani care au puncte istorice de reverinta diverse – de la daci pana la perioada interbelica, in cazul comunitatii maghiare transilvane punctul de referinta istoric e relativ unic (perioada de sfarsit de sec. XIX, inceput de secol XX, cu prelungire de la 1848 pana la 1916-1918, care este si perioada de punere in aplicare a ideologiilor nationaliste legitime la inceput, dar care apoi au facut ravagii in sec. XX). Din acest punct de vedere, extremismul maghiar mi se pare ceva mai atent de analizat si tinut sub supraveghere pentru ca referinta istorica fiind „unica” in cadrul natiunii maghiare are sanse mai mari de a fi adoptat de paturi largi, decat variantele romanesti.
  – Alta deosebire, statutul intelectualitatii. In comunitatea maghiara inca intelectualitatea umanista are responsabilitati de leader al comunitatii (doar un ex. ambii presedinti ai UDMR sunt poeti, iar la cealalata formatiune este un preot). Exista o diferenta semnificativa de viziune si actiune intre intelectuali umanisti si politicieni profesionisti. In primul caz predomina rezultatele simbolice, in al doilea cele pragmatice. Deci calea nationalismului de grup mi se pare mai deschisa la comunitatea maghiara decat la cea romaneasca.

  Prin cele spuse nu sustin nici un moment ca nationalismul romanesc este mai putin existent , ci doar ca are mai putine cai de a deveni influent decat cel maghiar (fiind romanaca pe acesta il vad cel mai bine si ma ingretoseaza cel mai tare).

  Iar pentru o conciliere reala? Exista o suta de mii de solutii cu conditia ca cineva sa se ocupe de acest lucru… de la comisii istorice romano-maghiara care sa „concilieze” momentele istorice dificile, pana la a analiza cu atentie toate solicitarile comunitatilor romane si maghiare si a lua decizii pragmatice care sa nu lase frustrarile comunitatilor sa se acumuleze, pentru ca vor exploda mai devreme sau mai tarziu. Un ex. Nici comunitatea maghiara nu a descris destul de clar ce inteleg prin autonomie, nici cea romana nu s-a ostenit sa zica altceva decat nu. Daca situatia intarzie sa fie transata de o parte sau de alta, devine simbol al luptei (gol de continut din moment ce nimeni nu stie exact la ce se refera), iar apoi se transforma chiar in lupta…

  • Si daca tot vorbim in paralel de nationalismul romanesc si cel maghiar, dintre variantele de nationalism romanesc, cel mai periculos mi se pare cel nationalist-ortodox construit in jurul institutiei bisericii ortodoxe romane care pe filiera atasamentului religios poate ajunge la mase mari de oameni. E cu atat mai periculos cu cat, datorita nedisutarii trecutului colaborationist intre biserica ortodoxa si regimul comunist, tot pe aceasta filiera supravietuieste si national-socialismul (fara socialism) al perioadei regimului comunist.

  • Sunt de acord cu cele sustinute de Dvs.
   Asa mai adauga urmatoarele: relatia personala dintre mine si un vecin sau altul este cu totul altceva decat relatia dintre cele 2 comunitati, maghiara – majoritara si romana – minoritara.
   Practic in Secuime, relatia dintre cele 2 comunitati nu mai exista dupa 1989.
   Asta cred eu ca poate constitui riscul acela de „explozie” la un moment mai mult sau mai putin intarziat.

   • Nu, nu va exista nicio explozie, au grija cei puternici sa nu existe fait acompli-uri care sa genereze probleme de politica internationala. Asta, nu inseamna ca in cancelariile mari nu se opereaza cu problematica aceasta. Da, se opereaza si este exploatata din plin pe plan diplomatic si mediatic, in beneficiul net al marilor puteri; in niciun caz in beneficiul bietilor romani sau unguri sau tigani, etc. ce tipa in gura mare durerea lor inexistenta.

  • d neata d na ai o problema de identitate.te prezintzi ca facind parte dintr o familie mixta,ca apoi sa te declari ingretzoshata de extr unguresc,d neta declarindu te rominca.
   oare de ce si aci, posteaza extremisti rumini,care bineintzeles nu sint,nu i asha,ptr ca ruminu ii blind si nici un ungur,fie el si extremist?
   andreiam este caz de studiu ptr ce s a intimplat in Transilvania dupa cucerire.
   impartashesc un aspect,ura intre rumini si unguri,este mai mare acum decit la sfirshitul razboiului.oare care sa fie cauza dragi rumini?va intreb pe voi,ptr ca sintetzi comunitatea conducatoare!
   un regatzean nu va putea gindi precum un ardelean.regatzenii au in Ardeal pe mocanii de la munte parteneri de idei,shtitzi,au mintea odihnita si nu pe orashenii ardeleni,care sint tot mai putzini.

   • Poate m-am exprimat gresit sau dvs. ati citit superficial. Nu sunt dintr-o familie mixta, ci fac parte dintr-o familie mixta, adica parintii mei sunt romani, dar sunt casatorita cu un maghiar. Eu sunt romanaca. Extremismul de ambele parti il consider gretos, in primul rand ca eu, familia mea, copii mei suntem la mijloc si primele victime in caz de conflict. Il tolerez si mai putin la romani decat la maghiari, deoarece evident cunosc mai bine ce se petrece in acest caz… Iar de aici incolo v-am pierdut sirul argumentelor scrise intr-o romana cvasi-ilizibila.

 15. „Raport de cercetare – Slabirea comunitatii romanesti din Harghita – Covasna

  „Aicea, guvernanţii noştri dacă nu se deşteaptă, aproape că suntem în al 12 lea ceas” (printre lacrimi, MB, 82, Belin, Covasna)
  Raport de cercetare
  Raportul-studiu se întemeiază pe cercetarea de teren efectuată de Centrul pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, împreună cu studenţi şi cadre didactice de la Universitatea din Bucureşti şi de la Universitatea din Craiova în vara anului 2011 în câteva localităţi din judeţele Harghita şi Covasna. Arealurile investigate au fost centrate în zonele: Livezi-Mihăileni (Harghita), Doboi-Plăieşi (Harghita), Hăghig-Belin (Covasna). Deşi cercetarea a avut în vedere ambele etnii, accentul s-a pus pe potenţialul comunitar românesc.”

  Am copiat o parte a unei cercetari pe acest subiect a Academiei Romane, publicata azi in ziarul Cotidianul.
  V-as ruga sa-l cititi si sa-mi spuneti opinia Dvs.
  Va multumesc

  http://www.cotidianul.ro/banca-de-date/37

 16. Două obiecţii:
  – adică acţiunile NDR-ului nu-s nasoale per se, ci doar prin faptul că ne lasă fără apărare în faţa ruşilor? deci dacă dincolo de Bug ar fi pustiu ar fi super ok să ne facem curăţenie după cum vrem în ogradă?
  – nu prea văd cum un partid naţionalist s-ar putea alia cu Rusia, la urma urmei obiectivul firesc al unui asemenea partid ar fi reîntregirea şi – ca să fiu în ton cu articolul- eventual mătrăşirea etnicilor neromâni undeva, dincolo de Bug; nu mai amintesc de faptul că mişcarea legionară s-a născut antirusă (antibolşevică)

  Şi o sugestie:
  – pe unguri (nu pe toţi, doar pe ăia mai turbulenţi) să-i vindem Ungariei contra tichete de vacanţă utilizabile în staţiunile de lângă graniţă – Gyula, Hajdúszoboszló
  – iar ţiganii am putea să-i dăm cadou Franţei şi aşa se dădea ea umanistă şi sensibiloasă; sau mai bine Germaniei – ar fi o răzbunare frumoasă pentru Ribbentrop-Molotov şi pentru Diktat

 17. Domnule, ceea ce ati scris dvs. in mica piesa de fictiune…e realitate (aproape, mai putin deznodamantul) in Ungaria…noul partid Jobbik seamana izbitor de mult cu NDR’ul dvs., ba chiar exista si o formatiune para-militara numita Garda Maghiara, care are ceva crime la activ impotriva tiganilor, bine-nteles, fara condamnari deocamda! Defileaza in costume de husari si cu steagul vechiului regat maghiar pe strazi..dvs. v-ati inspirat de acolo, sau chiar nu ati citit despre lucrurile astea?
  Si (parere personala) sunt sprijiniti de Fidesz al lui Viktor Orban, care nu indrazneste sa isi radicalizeze discursul, dar ii sprijina „discret” pe Jobbik (mai buni, aprox.)
  In Ungaria exista extremism, a intrat in parlament, grupari para-militare care defileaza in costume de husari, au declarat lupta impotriva comunitatii tiganilor…au creat patrule prin diverse sate sa protejeze maghiarii de tigani.
  Va rog sa va mai informati si sa imi spuneti, cu mana pe inima, daca in Romania exista pericolul asta, pt. ca dupa parerea mea, nu, nici pomeneala, fie si macar datorita pasivitatii noastre ancestrale.
  Multumesc, si inca o data, va recomand a citi despre Jobbik, Garda Maghiara si Fidesz.

 18. de ce oare ruminii nu se uita si in oglinda?ei ishi spun unul altuia cit sint de frumoshi,iar cind cineva din afara le spune ca sint uritzi ,sar ca hienele la gitul alora si le spun ca frumosul are mai multe fetze.
  ruminu e cinstit si harnic,doar ca tzara este corupta pina in maduva,ruminu e tolerant,germanii atestatzi 900ani in Transilvania si care au construit acest pamint,au fost rashi de rumini in 80ani si e vorba de 2milioane!!vezi ca ei sint de 2000ani!
  ce e cert,ca acei carora le era interzis sa intre in cetate cu cizmele murdare de balega sint azi shtabii in armani care fac legea.e normal ca sa le placa.orasheanul ardelean vorbea cel putzin doua limbi la nivel nativ,multzi trei.shtabii vorbesc corect rumineshte.

 19. nu shtiu de ce nu ma rabd!?
  doamna lili,dvs sintetzi perceputa probabil ca o persoana intrata in acel habitat impreuna cu trupele de ocupatzie.acea comunitate nu era eterogena ca restul Transilvaniei,unde unii romini unguri au imbratzishat denumirea de unire.acolo secuii au fost realmente ocupatzi.
  in privintza shefilor de politzie,jandarmi si alte cele,cum ca sint unguri in majoritatea loc. ,ma scuzatzi ,dar cred ca mintzitzi!
  noi,in Ardeal,am trait in pace sute de ani impreuna.nu am shtiut pina sa vina regatzenii ca noi ruminii unguri sintem majoritari si ca noi trebuie sa comandam.lumea noastra s a rasturnat odata cu venirea voastra.apropo,sotzul dvs vorbeshte maghiara?

  • Da, sotul meu vorbeste foarte bine limba maghiara(a fost crescut pana la 3 ani de bunica maghiara si nu a stiut romaneste pana la 3 ani cand bunica a murit), in biroul de proiectare unde a lucrat peste 30 de ani a fost singurul roman-maghiar aproape 20 de ani(ceilalti erau maghiari), iar copiii mei la gradinita au inceput sa vorbeasca limba maghiara de la inceput pentru ca ingrijitoarele de la gradinita nu stiau limba romana.
   Acum, fiica mea care lucreaza in Sfantu Gheorghe vorbeste in biroul unde lucreaza(si unde majoritatea sunt maghiari) si limba maghiara, dar se vorbeste si limba romana, sefa institutiei fiind romanca.
   La fel, fiul nostru care lucreaza la Brasov si care stie destul de bine limba maghiara aude mereu de la colegii lui care-i spun ca are „un accent” specific zonei secuiesti, la fel cum imi spune mie mama mea !!! Noi care traim aici de peste 30 de ani nu realizam asta, dar ceilalti o spun…
   Dar nu asta e problema, ca vorbesti sau nu limba maghiara, problema e ca modul in care noi romanii suntem acceptati in zona este de „persoane intrate”, exact asa cum spuneti Dvs, ori asta mie nu mi se pare normal, azi la anul de gratie europeana si mondiala, anul 2011!
   Dvs vi se pare normal, care-i problema sa traim si sa convietuim in liniste si pace, de ce exista in opinia Dvs aceasta atitudine pe care ati si recunoscut-o(ca maghiar, inteleg bine sper) ?!
   Eu am trait la Brasov si la Arad printre romani si maghiari dar niciodata nu am simtit ceea ce am trait la Sfantu Gheorghe, de ce credeti ca exista aceasta atitudine a maghiarilor fata de romani, cum o interpretati, nu este loc destul si pentru romani si pentru maghiari sa traiasca impreuna, mai ales ca intre noi vecinii nu sunt probleme de acest gen, dar la nivelul celor 2 comunitati lucrurile se schimba ?!!
   As vrea sa va mai spun ca soacra mea, Dumnezeu s-o ierte, femeie scolita si bine educata a simtit dupa ’89 ca lucrurile s-au schimbat(vedea destule la TV) si ne-a intrebat daca vrem sa ne mutam la Brasov.
   Am fi vrut, dar copiii nostri erau la scoala, aveau rostul lor, noi aveam servicii foarte bune si nu am vrut, desi azi poate ca ne-ar fi placut mai mult, dar nu am renuntat la gandul de ne petrece batranetile inapoi la Brasov ……

   • cred ca v am raspuns anterior.nu la nivel individual,la nivel de comunitate sintetzi perceputa ca invadatoare.n ar trebui.si daca atzi fi venit din bangladesh.dar atzi sosit acolo impreuna cu sheful de post,care ar trebui sa mentzina ordinea,dar el face ce i cere bucureshtiul.shi bucureshtiul urmareshte desnatzionalizarea si omogenizarea in spiritul statului unitar natzional, cum e el constyruit conform constitutziei.aici incepe buba.
    intrebatzi politicos,dar ma tem sa nu ascundetzi cinism.nu pot sa cred ca nu conshtientizatzi realitatea politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro