miercuri, octombrie 27, 2021

La mulţi şi buni ani, profesore Cezar Mereuţă!

“Pentru a-l felicita la aniversare şi omagia cu acelaşi prilej pe profesorul Cezar Mereuţă prefer să folosesc termenul francez quatre-vingts, adică de patru ori douăzeci, deoarece exprimă mult mai bine vitalitatea spiritului său analitic şi creator, rămas neştirbit cu înaintarea în vârstă”, a spus academicianul Emilian Dobrescu în cadrul unui eveniment desfăşurat la Casa Academiei sub auspiciile Centrului de Modelare Macroeconomică, pe care l-a fondat cu 25 de ani în urmă.

Cu acel prilej, profesorul universitar dr. ing. Cezar Mereuţă a lansat şi prezentat ceea ce a numit „Opera Omnia”, un volum-sinteză a rezultatelor activităţii sale de mai bine de două decenii, sub titlul „Unele repere microeconomice în procesul de tranziţie din România”. Au ţinut să fie prezenţi prestigioşi membri ai Secţiei de Ştiinţe Economice a Academiei Române, profesori universitari şi coordonatori de studii doctorale, cercetători, ziarişti de specialitate.

Probabil că numai Internetul, în expansiunea sa formidabilă, poate să cuprindă imensul volum al cercetărilor directe sau coordonate de profesorul Cezar Mereuţă. Este suficient să spunem că au început din primii ani de tranziţie, cu 5.000 de companii supuse analizei-diagnostic la solicitarea Consiliului pentru Reformă de atunci; a urmat testarea şi evaluarea a 12.000 de candidaţi pentru managementul societăţilor comerciale din portofoliul Fondului Proprietăţii de Stat, într-o primă tentativă de profesionalizare a actului de conducere; un megaexperiment în perioada 1993-2010, referitor la identificarea particularităţilor repartiţiilor structurale ale cotelor de piaţă ale companiilor unui număr de 1009 pieţe clasificate; altele, după 1998 şi până în ultimii ani, în care au fost cuprinse 99,6% din cele 500.000 de companii active din România din toate formele de proprietate: publică, respectiv privată – străină şi românească.

La fel de greu sunt de sintetizat rezultatele cercetărilor, bogăţia şi diversitatea lor făcând imposibilă o tentativă de clasificare în ordinea importanţei. Foarte interesant este şi faptul că, privite retrospectiv, unele oferă cele mai convingătoare explicaţii ale evoluţiei ulterioare a economiei reale româneşti. Astfel, în anii 1995-1997, Centrul de Management şi Transfer Tehnologic (CEMATT), condus de dr. Mereuţă, evidenţia rolul important al marilor centre şi platforme industriale (Tractorul şi Roman Braşov, ARO, ROCAR, Semănătoarea, platforma electronicii din Pipera, etc) şi propunea argumentat privatizarea treptată numai către investitori strategici, care să aducă noile tehnologii şi accesul pe pieţele internaţionale. În prezent putem doar număra centrele comerciale şi clădirile de birouri de pe amplasamentele respective şi vorbi (doar ca să ne auzim) de reindustrializare… În egală măsură, Topul 100 al companiilor din România, elaborat în ultimii 15 ani pe coduri CAEN de profesor ne arată retragerea treptată a celor româneşti în favoarea multinaţionalelor şi dublarea ponderii celor de comerţ cu amănuntul în dauna industriei prelucrătoare.

Analiza nodală, concept original dezvoltat şi argumentat de prof. Mereuţă, a relevat în premieră gradul enorm de concentrare din economia românească (“Halucinant”, nu ezită să-l aprecieze autorul!), în care mai puţin de 5% din companii însumează 90% din cifra totală de afaceri pe fiecare piaţă clasificată. La prima vedere, starea de fapt ar trebui să fie minunată pentru guvernanţi, din moment ce concentrarea pe numai câteva procente din companii şi mai ales pe liderii de piaţă ar produce efecte pe scară foarte largă în economie. Privind însă mai atent, se constată că imensa majoritate din acele companii au capital majoritar străin, deci deciziile majore operaţionale şi financiare se iau în afara hotarelor noastre…

Pornind însă de la această constatare devine cu adevărat crucial îndemnul formulat de Cezar Mereuţă: trebuie găsite cu orice preţ şi în ciuda oricăror constrângeri căile de favorizare a apariţiei şi dezvoltării de companii medii, mari şi foarte mari cu capital românesc! Susţinător declarat s-a declarat şi profesorul Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române şi director general al Institutului de Economie Naţională. “Ani de zile am fost suporterii întreprinderilor mici şi mijlocii şi toată lumea ne spunea Small is beautiful; doar în ultimii ani de criză am aflat că, de fapt, trebuie sprijinite neapărat firmele Too big to fail…” a spus prof. Zaman în încheierea unei calde “laudatio” la adresa lui Cezar Mereuţă, umbrită doar de regretul că n-a avut şi oportunitatea unei colaborări directe.

“Profesorul Mereuţă nu este un autor la modă”, a afirmat îndreptăţit şi profesorul univ. dr. Marin Dinu, în calitate de colaborator, editor şi prieten, într-o elaborată intervenţie despre versanţii macro- şi microeconomici ai cercetării care duc împreună la piscurile adevărului. Într-adevăr, situaţia la zi din economie o demonstrează: cărţile profesorului n-au fost citite când şi de cine trebuia şi mai ales de către factorii de decizie strategică. Dar să nu ne pierdem speranţa. Cercetările recente ale lui Cezar Mereuţă oferă şi propuneri argumentate de stimulare a performanţei economice româneşti. Ele definesc tipurile de activităţi dezirabile pentru atragerea investiţiilor străine; formulează strategia de dezvoltare a IMM – orizont 2020 cu precădere în direcţia serviciilor creativ-inovative; optează pentru o strategie de dezvoltare a economiei româneşti pe termen mediu definită explicit pe trei dimensiuni: creştere economică durabilă, educaţie, sănătate.

Inginerul Cezar Mereuţă, de două ori laureat al Premiului pentru Economie al Academiei Române, este la amurgul unei prodigioase cariere de cercetător şi profesor: azi împlineşte 80 de ani! Dar prezenţa în jurul lui a tinerilor cercetători în domeniul atât de necesar al economiei ne oferă şi o sursă la fel de necesară de optimism.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Pe inginerul Cezar Mereuta il cunosc din perioada anilor 1980 cind era Energetic Sef la uzina Autobuzul,un inginer de exceptie cu o pregatire deosebita, eu eram sef tura la punctul de alimentare cu energie electrica a uzine (postul trafo)i si subordonat direct dumnealui.Colaborarea cu domnul inginer Cezar Mereuta in interesul serviciului si nu numai era deosebita dovada si realizarile profesionale ooptinute.
    La multi ani si multa sanatate,putere de munca domnule inginer.
    Tudor Stoian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004); membru al Consiliului National al PSD din 2003, până în 2012. Fondator (1994) si actionar majoritar la Ager Press SA (agentie de publicitate si comunicare corporativa).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.