marți, iunie 25, 2024

La rascruce de drumuri. Incotro o luam?


Oricum ai intoarce lucrurile ne aflam la o rascruce. Trebuie sa alegem incotro dorim sa mergem. Probabil saptamana viitoare.

Primul drum

Primul drum inseamna refacerea echilibrelor structurale, cu sacrificii, cu rabdare si intelepciune, in urmatorii cativa ani. Este vorba de deficitele bugetare, al bugetului de pensii, de somaj, de sanatate, al educatiei si altele. Inseamna sa reducem cheltuielile bugetare la „cat ne tine plapuma”, la cat produce economia, inclusiv prin concedierea a  sute de mii de bugetari. In caz contrar, murim cu ei de gat. Ca asa a decis guvernarea Tariceanu.

Trebuie reparata modalitatea de salarizare in sistemul bugetar. Nu prin stimulente, acordate discretionar, cui restituie o parte din bani sefilor, cui se face placut sefului, contra omerta, in cel mai pur stil mafiot, asa cum rezulta din documentul fostului ministru Vladescu. Ci dupa criterii de performanta clar sabilite. Daca numarul functionarilor s-ar reduce la jumatate, fiind inlocuiti de retele informatice, cei ramasi ar putea primi salarii duble sau triple, prin eficientizarea cheltuielilor.

Trebuie reformat sistemul de pensii, pentru ca transferurile de la bugetul central la bugetul de pensii sa fie din ce in ce mai mici, in anii ce vin.

Iar banii astfel economisiti sa mearga in infrastructura. In autostrazi, sosele, in retele  de apa,  canalizare si gaze din rural, in scoli si spitale. In sprijinirea fermelor si pensiunilor turistice, pentru exploatarea potentialelor caracteristice tarii noastre.

Trebuie sa ne gandim si la ce tara lasam copiilor si nepotilor. Una plina de datorii, pe care sa le plateasca in ani si ani de privatiuni? O tara fara autostrazi si sosele, la marginea Europei, eventual expulzata  din UE si NATO? O tara fara niciun viitor? Cum le vom explica ca ne-a marcat egoismul si nepasarea fata de ei?

Doar printr-o politica inteleapta, cumpatata, prudenta mentinem sprijinul si asistenta organismelor internationale. Avem deschise canalele de credit la bancile internationale. De la care imprumutam 8-10 miliarde de euro pe an pentru a reusi sa platim pensii si salarii. Fara aceste credite intram in faliment in 2-3 luni.

Este necesara auditarea urgenta a tuturor domeniilor bugetare. Facuta cu auditori straini, specialisti in domeniile respective. Sa vedem de cati bugetari are nevoie acel domeniu, ce sa faca, cate resurse sa inghita. Separarea bugetelor sanatatii si educatiei de bugetul central. Sa nu mai apartina sistemului bugetar, sa se autogestioneze, separand, eventual, „impozitul” pentru educatie de celelalte. Asa cum este la sanatate.

Deci:

 • Analiza proceselor din toate institutiile publice, centrale si locale.
 • Identificarea proceselor informatizabile.
 • Diminuarea posturilor care necesita  procesare manuala.
 • Scoaterea la concurs a posturilor ramase si salarizarea conform cu sarcinile atribuite.
 • Pentru componenta de informatizare, un grant de cercetare prin care un consortiu universitar ar avea la dispozitie 2 ani pentru un sistem integrat national.

Cum s-a ajuns aici?

Prin distrugerea echilibrelor structurale in perioada 2007-2008. Cand de la o duduiala economica, presupusa a tine o vesnicie, s-au dublat pensiile si salariile, s-a aruncat cu bani in stanga si dreapta dar nu s-au construit decat 5 km de autostrada. Cand dupa o crestere economica de 8% ne-am trezit cu un deficit bugetar de 5,2%, cu 1,4 milioane de bugetari, cu ajutoare sociale, salarii bugetare si pensii care „mancau” 75% din buget. Si arierate cat cuprinde. Ce deosebire fata de cumpatatul Mihai Tanasescu, ministrul PSD-ist al finantelor, care a lasat un deficit de 1,5% si 800.000 de bugetari! Pana si statul comunist, supercentralizat, functiona cu sub un milion de bugetari!

Guvernul Boc  s-a trezit cu „mortu” in brate, alaturi de un PSD incapabil sa inteleaga ca nu poti cumpara voturi fara sa platesti la scadenta. Ca nici premierul Boc, nici presedintele Basescu n-au inteles ca trebuie adoptate masuri de austeritate din primul an de guvernare, este adevarat. Au tot sperat in minuni economice. In ajutorul divin. Din pacate pentru noi toti, nu exista un Dumnezeu care sa ne ierte de datorii, asa cum ne iarta de pacate.

Economia capitalista cu piete globalizate nu asculta de masuri de „relansare” luate de guverne. In aceeasi situatie sunt Grecia, Spania, Italia, Ungaria, si alte tari. Doar ca  au  economii bazate pe productie de bunuri si servicii mai importante decat a noastra si pe o infrastructura dezvoltata. Care atrag  investitori. Noi nu avem nici una nici alta. Daca ar avea bani, guvernul ar investi in infrastructura si/sau ar scadea fiscalitatea, sa atraga investitori. Cum nu are, sta pe margine, la mila celor care au bani.

Al doilea drum

E foarte posibil sa-l alegem saptamana viitoare, cu ocazia motiunilor de cenzura. Din prima zi, dupa o eventuala schimbare de regim, PSD va:

 • Aduce salariile la nivelul de dinainte de taiere
 • Da pensii fara recalculare in jos
 • Elimina obligatia de a plati contributii sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor
 • Impune neimpozitarea pensiilor mici
 • Creste salariul minim la 800 Ron
 • Reduce impozitarea muncii
 • Ingheta (!) pretul la energia furnizata populatiei
 • Plati datoriile statului catre firmele private
 • Impozita diferentiat veniturile personale

Si multe altele la fel. De unde? Deh, o intrebare secundara, nu merita pusa, sa nu ne doara capul!

Vorbeam de dezechilibre structurale grave. Ele se pot si autoregla, anarhic, fara niciun control, prin explozie economica si sociala. S-a mai intamplat si la noi si  la altii. Iata etapele:

 • Explodeaza cursul de schimb. In cateva zile se poate ajunge la 7-8 lei pentru un euro, fara nicio putere de a-l stavili.
 • Explozia preturilor bunurilor de larg consum, alimente, bunuri casnice, preturi le combustibili, energie, etc.
 • Inflatia o ia razna prin balarii, de n-o mai ajunge nimeni din urma.
 • Inchiderea tarii pentru creditul extern si suspendarea acordurilor internationale
 • Inchiderea tarii pentru investitorii straini.
 • Firme si banci multinationale ce functioneaza in Romania ne parasesc in graba.
 • Inchideri de firme, concedieri masive in privat si in sistemul bugetar.

Au fost „vizionari” care anticipeaza aceasta varianta si ne dau sfaturi ce sa facem in astfel de conditii. Sa privatizam rapid ce mai avem de privatizat (Posta Romana, Transgaz, Romgaz, etc.), la ce preturi este usor de banuit. Sa vindem cladirile guvernamentale, astfel incat statul roman sa devena chirias in propria casa(!), sa privatizam justitia, astfel incat va castiga procesele cel care da mai mult, sa privatizam sanatatea, educatia. Situatie in care statul se va confunda cu mogulii de azi. Nici nu mai poti face diferenta. Nici nu mai este necesar s-o faci. Doar ei au lichiditati, sa cumpere ce-a mai ramas nevandut, sa anagajeze cantareti de curte la teveuri private.

Suntem la raspantie. Avem in fata doua drumuri. Depinde doar de noi, simpli cetateni, functionari, sindicalisti, ziaristi, ministri, parlamentari, pe ce drum vom merge in continuare.

Si ce tara vom lasa copiilor nostri.

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

 1. “Romania are mai multi angajati in sistemul public la mia de locuitori decat tari ca Italia sau Spania, din cauza ca statul detine inca destule companii ineficiente in domenii ca transporturi, utilitati sau productie. Insa, daca ne uitam la aceste tari putem observa ca au mai multi angajati decat Romania in Administratia Publica, Aparare si Protectie Sociala”, spune Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney.
  *********************
  Domnule conteaza si pt. mine viitoru Romaniei, da acest viitor nu se construieste cu patetisme, jelanii ci cu mult singe rece si inteligenta. Cititi mai sus, l-am gasit la intimplare pe Net. Asta astept de la d-voastra, o analiza serioasa, nu vrajeli, ca informatizarea, vopsirea gardului in portocaliu sau alte asemenea artificii.
  Privatizarea va spune ceva?

  • Da, dar depinde pe ce bani. Nu se face in conditii de cadere economica, cand gasesti doar amatori de chilipiruri. Din privatizarile de pana acum, cu ce ne-am ales? Cu 200 km de autostrada. O fi mult, o fi putin?????

   • Domnule, firmele de stat care merg in pierdere sunt o gaura imensa, mai bine le dai pe degeaba decit sa-ti aduca pierderi. Si nu uitati, vorbeati de „bugetari”, cei mai multi si cei mai neproductivi sunt la aceste intreprinderi. Repet, nr de functionari din ADMINISTRATIE in Ro e mai mic la mia de loc decit cei din Ge.
    Va rog din suflet, faceti o analiza serioasa, cu cifre, statistici, nu cu sentimente, numa atunci exista posibilitatea sa se traga o concluzie, mai ales pt. copii nostrii!

    P.S In anu care a trecut au venit in Ge 55000 de romani, sunt convins ca de data asta au venit unii f. bine pregatiti, nu va ingrijoreaza, pt. copii d-voastra, aceasta chestie?

    • Nu sunt economist, dar nu stiu multe firme de stat spre care sa se faca transferuri de la bugetul central, cum se face spre bugetul de pensii, de exemplu. Dv stiti? Minele de carbuni, Sidex Galati si multe altele, au plecat, slava Domnului.

     • Nici eu nu sunt econmist, d-aia incerc sa citesc si sa ma documentez, as putea sa va zic, daca nu sunteti economist de ce va bagati in ce nu va pricepeti?, da nu va zic.
      Sa vorbim de pensii, o socoteala simpla, ma corectati daca gresesc, azi se plateste in Ro, ca. 30% (angajat si angajator) pt. pensii. Daca cineva munceste 40 de ani si mai maninca inca 15 ani pensie ar trebui sa primeasca ca. 80% pensie!!??
      Corect?
      Daca socotim insa „contractu generatiilor”, adica aia care muncesc azi platesc pensionarilor de azi, ar fi o pensie de 25%. (5mio*0,3/6 mio)

      Unde-i greseala? Ma urmariti? Bingo…, nr. extrem de mic de locuri de munca.

      Asta caut, un studiu serios, nu balada Miorita!

     • d-le „Neamtu Tiganu” tin sa constat virulenta d-vs desi manifestati lacune in descrierea sistemului de pensii(spre exemplu) Toate sistemele de pensii de stat(model repartitiv) au aceeleasi probleme ca si sistemul de pensii romanesc iar pe termen lung valoarea pensiei primita din sistemul public va scadea(peste tot nu doar romania)
      Socoteala d-vs functioneaza doar teoretic si doar daca vorbim de un sistem de acumulare(privat) sau mixt(pilon1+2). In sistemul actual repartitiv calculul d-vs este fantezist. NICI o tara din lume unde sistemul repartitiv functioneaza nu poate „asigura” numarul de „locuri de munca” necesare pentru plata pensiilor la acelasi nivel pe termen indelungat, pe simplu fapt ca este un SISTEM PIRAMIDAL. Vedeti ca varu Google si wikipedia au raspunsuri detaliate pe fiecare tara si sistem in parte. Coroborat cu criza, toate contributiile la sistemul de pensii romanesc(pentru generatia actuala de contributori este un sistem mixt) merg doar la pilonul 1, contributia la pilonul doi fiind sistata, ceea ce evident va creea dezechilibre majore pe viitor.

    • si cu slanina in pod si cu curechiul uns? Daca rentabilizazi RADET cat va costa caldura la termificare? daca rentabilizezi Termoelectrica poti mentine jos pretul kwh pt. populatie? ca sa NU piarda bani CFR cat e pretul biletului (dar la metrou)? S-a stiut INTODEAUNA ca tona de huila poloneza e mai ieftina -adusa la Deva- decat huila extrasa la Petrosani. Toate au fost decizii politice, initial de stanga pe care dreapta sub presiunea sindicatelor nu a avut curaj sa le rastoarne. Dar, mai simplu, care este partidul politic SINUCIGAS, care sa provoace dezbatere in RO: ” cat stat social vrem si cat ne PERMITEM” ? Este RO, tara lui „sa ni se dea”, gata pt. o astfel de dezbatere?

 2. Buna ziua ! Domnule Vlaston, am citit cu atentie articolul si am vazut ca, in opinia dumneavoastra, ne-ar astepta doua modalitati de evolutie :
  -una rationala ,pe care o prezentati in prima varianta;
  -una haotica, care s-ar impune daca la guvernare ar veni PSD .
  Dar ceva nu am inteles, bun, daca ar veni PSd s-ar impune varianta haotica, nu le dati nici o sansa, poate aveti dreptate.Nu ne-ati spus insa cine ar fi capabil sa implementeze varianta rationala, PDL=-ul cumva, sau alta forta poilitica? Care?
  Va inteleg si va impartasesc ingrijorarea ca ,copiii si nepotii nostri ar putea, spuneti dumneavoastra sa plateasca in viitor pentru o politica gresita.Veste proasta, domnule Vlaston, este ca sigur o vor face ,pentru ca deja imprumuturile, (facute de cine?) mari si fara vreun rezultat in viata economica reala ,au fost deja facute si vor mai fi facute.

  • PD-L si Basescu macar si-au propus varianta rationala, spre deosebire de ceilalti, care nici macar nu si-au propus. Daca vor reusi? mai degraba nu. Din pacate. Trebuie sa traversam un purgatoriu mai teribil, sa ne invatam minte

   • varianta pdl basescu e cea mai irationala posibil. au dat peste cap economia prin deciziile lor. de aceea dispar locuri de munca si nu se creaza locuri de munca. nu spuneti ca acest lucru il face criza mondiala pentru ca nu e adevarat. gresiti. criza mondiala a afectat Romania mult mai putin decat alte state.
    rational inseamna pentru dumneavostra saracirea clasei de mijloc -aia care nu exista? moartea multor pensionari? polarizarea societatii in stil sud american?
    imi aduceti aminte de ciumara parca cu declaratia lui mai bine sa moara 1000 de oameni ca la restul sa le fie bine. asta mi se pare genocid si fariseism. eu v-as sfatui sa va abtineti sa mai faceti declaratii si speculatii economice. nu de alta dar nu suntem la fotbal – la politica si la fotbal toata lumea se pricepe. la economie in schimb nu.

    • Pai nu e chesiune de dorinta ci de putinta. La asta v-ati gandit? A ascuns cineva banii si nu vrea sa-i scoata la lumina? sa mergem sa spargem tezaurul BNR si sa-l dam la oameni! Si dupa noi, potopul!

 3. daca nu vreti sa fiti citit de ce scrieti, sau mai bine spus pt. cine? Domnule nu e usor in ziua de azi sa fii propagandist, iti trebuie si altceva decit gargara!

  P.S V-a trecut prin cap ca cei citeva sute de mii de bugetari pe care vreti sa-i trimiteti pe strazi ar putea avea si ei copii sau chiar nepoti?

  • Daca sunt capabili pot munci f. bine in privat sau sa-si faca o firma. Daca nu, de ce sa incurce treaba la stat? Ce e statul, societate de binefacere? Sa se califice si pana atunci sa munceasca undeva (eventual in piata UE), conform competentelor detinute.

   • Domnule e extrem de greu sa vorbesc cu d-voastra, ori nu intelegeti ori nu vreti, ma obligati sa repet:
    1. Nu sunt convins ca sunt prea multi functionari in ADMINISTRATIE si nici d-voastra nu ati dovedit-o, D-voastra ati plecat cu aceasta axioma.
    2. E extrem de greu ca un functionar din administratie sa intre in privat, pe de o parte in privat NU SUNT LOCURI DE MUNCA; de cite ori sa va repet, si nu cred ca au capital sau pregatire sa faca firma privata, iar recalificarea costa bani si timp, din ce traieste omu in aceasta perioada?

    • Ce sa inteleg? Ca statul rebuie sa fie societate de binefacere? Nu cred ca asta-i rolul statului. Cat despre numarul prea mare de bugetari au spus-o: Mugur Isarescu, Daianu, Mihai Tanasescu, aproape toti ziaristii economisti, expertii FMI, BM, UE. Ar trebui sa nu-i cred pe ei si sa va cred pe dv.? Cum a functionat statul intre 2001-2004, cu 800.000 de bugetari, poate s-o faca si acum. salariatii din intreprinderile inca de stat lucreaza, in general, pe autofinantare. Mai sunt CFR si alte cateva, dar de acolo au fost deja disponibilizati destui.

    • uitate pe bestjobs.ro. Vei fi surprins sa gasesti locuri de munca! A! ce te deranjeaza e ca la privat nu se dau salariile de la stat… pai niumai statu’ e „institutie de binefacere” din pacate!!!

     • eu zic sa te uiti mai bine sa vezi oferta de pe bestjobs si despre seriozitatea multora care depun oferte pe bestjobs:). 20% din oferte am senzatia ca sunt puse la misto pe siteurile de recrutare. nu e numai situatia celor de la bestjobs si pe ejobs si chiar pe siteuri externe e aceiasi situatie.

  • cateva cifre: in 1989 cu toata economia de stat erau 900 000 bugetari. In 2004 (Tanasescu la MF) cam tot atatia. In 2008 erau cu 400 000 in plus. A crescut populatia? a crescut rolul statului in economie? s-a marit cantitatea de servicii livrate populatiei? Si un exemplu REAL: o mica comuna de langa Bucuresti (cam 3000 de locuitori). Intr-un an, ofiterul starii civile, o persoana clasaA+, a oficiat 14 casatorii, 15 decese, 11 nasteri si a eliberat 120 certficate diverse. Pt. asta a pontat 2200 ore si a primit 1800 ron lunar NET (cam 3000 pe costuri complete).Nu permite sindicatul sa i se dea si alte sarcini. Mai am un exemplu de la TV: o comuna in care exista 60 de elevi si 20 de profesori. Ce ai face daca ai fi primar? Ai pastra toti profesorii pe considerentul ca au copii si nepoti?

 4. Înainte de a compara numărul de funcţionari din administraţia germană cu numărul celor din administraţia românească, avem de făcut o altă comparaţie de bun-simţ – banii disponibili pentru a-i plăti. Ceea ce ne duce la o altă problemă, productivitatea muncii. Nu e vorba neapărat de cantitatea efectivă de muncă, ci de valorificarea ei. De exemplu, dacă fabrici un volan de Logan şi îl vinzi cu 175 de euro (presupunând că include airbag) ai doar jumătate din productivitatea celui care fabrică un volan de Volvo şi îl vinde cu 350 de euro. Nu ştiu dacă preţurile sunt reale, de principiu era vorba. Ori, în România, productivitatea pe ora de lucru este extrem de redusă.

  La bugetari, e o altă problemă. O mare parte dintre ei nu au nici un fel de contribuţie la bunul mers al statului. Ar putea lipsi din peisaj fără să se cunoască. Cunosc persoane, dintre bugetarii cu stimulente, care nu muncesc mai mult de 3 ore pe zi, din cele 8 ore de program. O altă parte dintre bugetari distrug pur şi simplu economia, prin amenzile şi şpăgile de care se ocupă. Fiscalitatea REALĂ în România este uriaşă, povara asupra unei firme private, datorită amenzilor şi şpăgilor este mult mai mare decât povara taxelor şi impozitelor „normale”, deşi nici acelea nu sunt de neglijat.

  O mare parte dintre bugetari ar putea trece în domeniul privat, fără ca în realitate să-şi schimbe locul de muncă. De exemplu, 20-30% dintre părinţi îşi pot permite să suporte costurile şcolarizării copiilor, iar dacă ar exista şcoli private care să acopere acest procent de elevi, statul s-ar descurca acceptabil cu restul de 70-80%. Desigur, în timp s-ar produce o selecţie a cadrelor didactice, pe bază de competenţă şi performanţă, iar la stat ar rămâne tot „neajutoraţii”. Dar costurile ar scădea, diferenţa fiind suportată benevol, de cei care vor decid să-şi dea copiii la şcoli private.

  La fel, sistemul medical ar trebui să fie 100% privat şi bazat pe asigurări, la fel ca asigurările auto. Contribuţiile pentru sănătate plătite azi de fiecare dintre salariaţi sunt mult mai mari decât costul asigurării medicale pentru servicii echivalente. Iar companiile de asigurări ar face ordine în sistemul medical, exact cum se întâmplă şi în Germania.

  • Domnule Lancaster,
   1. n-am inteles ex. cu Logan si Volvo, apropos e un fel de pleonasm sa vorbesti de „productivitate pe ora”.
   2. Faptu ca mata cunosti un functionar care munceste doar 3 ore, e irelevant, iti propun sa faci cunostinta si cu altii.
   3. Coruptia si spaga e o chestie de organizare, prin Ge, atunci cind se organizeaza echipe de control exista sistem Gestapo, echipa se formeaza ad hoc si se teme unu de altu sa ia spaga. La fel cu min. de finante, eu nu am fost niciodata acolo, nu am nici un contact personal cu vrun funstionar, chiar daca as vrea sa dau spaga nu stiu cui si cum.
   4. Ideea cu scolarizarea platita e absurda, de ce ar trebui ca 30% sa plateasca scoala privata, doar si ei platesc impozit?
   5. Sistemu medical functioneaza intradevar pe baza asigurarilor, numa ca-n Ro sunt mult prea putin „contribuabili”, la asigurare, ce faci cu ceilalti, ii lasi sa moara?

   Nu ar fi rau daca ai gindi macar un pic inainte sa scoti porumbei!

   • Pentru punctul 3) se vede ca nu stii. Hai ca te informez eu.

    Daca esti invitat la ei, ti se spune drept: „Cati bani ai acum la tine?”; intrebare adresata de un inspector . Si uite-asa bancnota de 50 Lei s-a evaporat (e vorba de un amarat de PFA din mediul rural pe care-l cunosc personal) in schimbul unui avertisment.

    Daca vin ei la tine, se fac apropouri. Inspectorul, in timp ce-ti spune ce amenda imensa urmeaza sa iei, fiindca tu si cei sapte contabili ati inteles legea intr-un cu totul alt fel decat el: „Stiti, cu criza asta e cam riscant sa nu aveti contract cu o firma de paza si protectie, cum ar fi de exemplu ABCXYZ”. Si tu ca omul pui mana pe telefon pentru ca imediat sa vina cineva la tine cu contractul. Si ca sa nu fii suparat, inspectorul te consoleaza „Buna alegere ati facut. Fiindca stiu ca-i grea viata, am decis din marinimie sa va dau doar o amenda de 1000 Lei.”

    Astea se aplica pentru prostime. Vezi vreo diferenta intre clanurile mafiote care cer taxa de protectie si inspectorii statului?

    Desigur exista si firmele de partid (de orice partid!) care tocmai trag un tun de 1.000.000 Lei si-i CHEAMA EI pe inspectori sa vina in control. Inspectorul le da o amenda de 25.000 Lei, mai baga 25.000 Lei in buzunar (ca in famiglie) dupa care SE TRAGE LINIE. Si uite-asa firma de partid a ramas cu 950.000 Lei furati din banii prostimii, iar alte sanctiuni nu vor mai primi fiindca deja si-au luat o amenda pentru fapta respectiva. Desigur inspectorul va primi o prima pentru ca „a recuperat” 25.000 Lei.

    • Yoyo, coruptia e adevarat o mare problema, mi-e teama insa ca reducerea nr. functionariilor si reducerea salariilor acestora nu va atenua aceasta problema ci din contra, o va agrava.
     In rest am spus deja ce s-ar putea face, reducerea pe cit posibil al contactului direct functionar-firma, rotirea functionarilor sa nu se creeze relatii gen „Doamna Geta” si nu in ultimu rind, mult laudatii privati sa-ncerce si ei sa intre in legalitate si-n cazuri de „spaga” sa-i dea in git pe functionari.

   • foarte destept acest domn neamtu tiganu….foarte…cu grijile domniei sale sigur vom salva Romania de la dezastru…sa se faca reforma dar sa nu se…cunoastem placa…reforma inseamna ca eu chiar am ramas pe drumuri si acum caut de lucru…pentru moment sunt locuri de munca,nu la nivelul calificarii mele ,dar sunt…ne asteapta un viitor periculos din cauza unor domni populisti,ingrijorati si cu obrajorii rosii…guevaristii..

 5. @ neamtu tiganu – dacă ţiii neapărat să folosim adresări personale, o să încercăm şi aşa, deşi nu cred că o să te încânte. O să reiau încă o dată ideile, bazându-mă (justificat, sper) pe o minimă capacitate de înţelegere din partea ta.

  1. Eu nu vorbeam despre „productivitatea pe oră”, ci despre „productivitatea pe ora de lucru”, pe ora de program, adică. Pe vremea când aveam angajaţi, am urmărit cam cât din timpul programului era folosit pentru activităţi care aveau legătură cu atribuţiile lor de serviciu. Nu spun „activităţi productive”, pentru că multe dintre atribuţiile de serviciu nu sunt de fapt productive (pot detalia, dacă doreşti). Ei, după vreo 3 luni de monitorizare, fără ca lor să le fi fost adusă la cunoştinţă această monitorizare, am ajuns la o medie de 37%, procentul de timp în care ei făceau ceva util firmei.

  Nu speram ca întreg programul de lucru (cele 8 ore chiar erau respectate) să fie folosit efectiv, dar fără monitorizare aş fi estimat cam la 75% timpul folosit efectiv pentru firmă. Adică eu aşa îmi imaginam, că 6 ore ei lucrează, iar 2 ore se pierd cu stat la o ţigară sau o cafea, cu vorbit la telefon în interes personal, cu plimbat dintr-un birou în altul ş.a.m.d.

  Nu ştiu ce n-ai înţeles din exemplul cu volanul de Logan şi cel de Volvo. Productivitatea fabricantului depinde şi de preţul pe care-l obţine pe marfă, nu numai de cantitatea de muncă efectuată. În traducere, românii muncesc mult, prost, şi pe degeaba. În acestă afirmaţie, „mult” se referă la cantitatea de muncă necesară pentru a obţine un produs, ca să nu pretinzi că există contradicţii cu paragrafele precedente.

  2. La unii bugetari e mult mai rău, te rog să crezi. Acele 3 ore despre care vorbeam mai sus sunt limita superioară, în multe cazuri. Am mania organizării şi am ajuns de multe ori la concluzia că o activitate de 20 de oameni se poate realiza şi cu 6. Îţi propun să-mi faci tu cunoştinţă cu funcţionari care muncesc 8 ore, dar analizează-le în prealabil activitatea: s-ar putea să descoperi că de munca lor nu e deloc nevoie.

  3. Nu e nevoie să ştii să dai şpagă. Deschide-ţi o afacere şi te vor căuta ei, iar restul va veni de la sine.

  4. Scolarizarea furnizată de stat e de proastă calitate. Nu pune nimeni la îndoială dreptul oricărui cetăţean de a beneficia gratuit de şcolarizarea copiilor săi. Problema este că acum, părinţii care-şi permit plătesc meditaţii, zugrăvesc şcolile şi fac cadouri la profesori. Iar lucrurile au degenerat atât de mult, încât o educatoare ajunge să le spună copiilor la grădiniţă: „spuneţi acasă că nu e nevoie să-mi cumpere cadou de 8 Martie. Mi-am cumpărat eu un taior pe care mi-l doream şi aş prefera să primesc bani de 8 Martie”. Părinţii oricum plătesc, aşa-zisul învăţământ gratuit din România e cel mai scump din UE, ca procent din venitul familiei în care există elevi.

  5. Habar n-ai cum funcţionează sistemul medical în realitate. Dacă tu crezi că o companie de asigurări ar tolera ca un şef de clinică să plece acasă cu 10-11.000 de euro pe lună, te înşeli. Nu te uita la medicii tineri care pleacă în Franţa din cauza salariilor, uită-te la bătrânii dinozauri ale căror venituri lunare depăşesc de multe ori 20.000 de euro, cumulând aici şpăgile de la pacienţi, şpăgile de la firmele de medicamente şi de echipamente medicale şi în final şi salariile, care nu sunt deloc mici pentru funcţiile de conducere.

   • Mai oameni buni, nu mai vorbiti despre lucruri pe care nu le cunoasteti. Care-i in opinia dumitale dom’ Lancaster diferenta dintre productivitate pe ora si „productivitatea pe ora de lucru” ?
    Oi fi matele vre-un vel de Adam Smith, John Maynard Keynes sau mafalda de ai inventa „productivitatea pe ora de stat” ?
    Ia domunle formula productivitatii din orice carte elementara si te dumiresti repede ca nu se ia in calcul timpul efectiv lucrat ci si pauza de masa, pauza de scobit in nas, de scarpinat la oua si din pacate si aia de gandire. Timpul luat in calcul este timpul platit, indiferent daca ciolpanu munceste sau nu in timpul asta. Ei bine, la timpul asta se repartizeaza productia obtinuta, indiferent cati angajati au contribuit. Si iese productivitatea… Buna, proasta, cum o fi ea. Dara asa se calculeaza. Nu mai inventati domnule roata, ca de-aia va iese patrata.

 6. Indiferent cum vom incerca sa privim lucrurile, multimea celor ce contribuie la bugetul de stat este mai mica decit multimea celor ce beneficiaza de sume de la bugetul de stat.

  Pina cind cele doua multimi nu ajung egale, nu putem decit sa ne furam caciula. Fiecare dintre noi avem exemple pro sau contra, putem comenta si contesta orice. Spuneam intr-un comentariu anterior ca delimitarea PUBLIC – PRIVAT sau BUN-RAU nu tine pentru ca nu putem limita responsabilitatea mediulu privat doar la partea cu crearea locurilor de munca si contributia la buget.

  Scoala romaneasca s-a dus pe apa Simbetei. Nu am vazut insa nici o pozitie ferma din partea mediului privat cu privire la alegea educatiei. Pot fi considerate locurile prea multe din universitatile romanesti ca fiind o forma de ascundere a somajului?
  Angajatii de la stat sint corupti. Este o realitate. Dar „optmizarea fiscala” din privat, cu plata salariilor minime prin CIM si diferenta pe PFA?
  Nu cred ca unii sint ALBI si altii NEGRI…..

  Cred ca trebuie luat proces cu proces si supus analizei. Procesul are inputuri, activitati si outputuri! Activitatile pot realizate mai bine sau mai rau, mai repede sau mai incet, manual sau automatizat! Procesul are un RESPONSABIL si niste subordonati INSARCINATI sa execute activitati.

  Cei care astazi se confrunta cu problema ratelor la banci, peste citiva ani se vor confrunta cu problema pensiilor….Dupa 20 de ani de jecmaneala legalizata am ajuns la fundul sacului. Sintem in coma, dar ne putem reveni. Depinde doar de noi si mai putin de altii.

  • Indiscutabil, Ro are mult prea multi studenti, compar din nou cu alte tari dezvoltate. Si nu numai ca are prea multi da sunt in domenii de care nu are nevoie nimeni, prea multi jurnalisti, relatii internationale, stiinte politice, lb. straine si prea putini in stiinte tehnice, medicina, economie.

   • Nu este insa vina Universitatilor. STATUL este cel care a condus la aceasta situatie: subfinantare si apoi inventarea locurilor cu taxa pentru a acoperi subfinantarea! Tot STATUL este cel care stabileste si numarul de locuri…..E prea mult de discutat pe subiectul acesta asa ca ma opresc aici.

    In fine, ceea ce am incercat sa scriu si nu stiu daca m-am facut bine inteles: nu exista un singur vinovat. Nu este vinovata doar clasa politica. Nu sint vinovati doar „bugetarii” sau doar „privatii”. De 20 de ani, şi mai inainte, sub o forma sau alta, am trisat. Nu am fost sinceri cu noi insine. Acum am ajuns la fundul sacului. Depinde doar de noi cum vom iesi. Imi este teama insa ca doar unii vor ajunge la mal. Cei mai multi vor trai drame.

 7. „Optimizarea fiscală” din privat s-ar rezolva foarte simplu după modelul din Germania: angajatorul este obligat să vireze salariul brut în bancă, iar toate plăţile din acel salariu brut, care la noi le face firma, le-ar face banca. Ceea ce ar creşte remarcabil gradul de colectare. Ca third party, banca nu ar mai fi interesată de asemenea „optimizări fiscale”, la care actualmente angajatorii şi salariaţii cooperează în baza avantajului reciproc :P .

  Problema ar fi alta, în cazul aplicării acestui sistem (care oricum se va aplica, indiferent dacă peste 2 sau peste 20 de ani): o mare parte din afacerile româneşti nu sunt rentabile, dacă ar fi realmente obligate să-şi plătească corect taxele. Iar asta ne duce la încă o consecinţă: fiscalitatea excesivă actuală, aplicată cu fermitatea din Germania, ar face imediat ca locurile de muncă să migreze în alte ţări. Deja există firme cu acţionari români, înregistrate în Olanda, care au salariaţi români, cu contracte de muncă în Polonia. Încet-încet, dacă fiscalitatea nu scade, aceste situaţii se vor generaliza.

  În concluzie, e nevoie de o fiscalitate ferm aplicată, ca în Germania, dar nivelul acestei fiscalităţi trebui neapărat redus.

 8. @ Lancaster

  Solutia este cea mentionata, cu o compeltare: nu poti, la aceeasi companie, sa fii si angajat si consultant/prestator.

  In opinia mea, tara asta are nevoie de oameni instruiti si sanatosi! Si daca mai exista si infrastructura, oamenii astia pot rezolva multe lucuri. Este o viziune simplista, sau altfel spus obiective! Dar eu le consider strategice. Si de aici se poate „sparge”, conform cu ceea ce spune managementul proiectelor, in WBS -Work Breakdown Structure.

  Toate gindurile mele bune.

  • nea Adriane, io m-am saturat de politicienii, incl. presedinte si de profesorii de liceu care spun ca romanu e hot si puturos. Ca dovada ca nu e asa e faptu ca 3 mi. de romani s-au integrat in vest, multi dintre ei in posturi de virf. Hotia si spaga porneste de la virfu politic, in parlament se fura, presedintele fura voturi, o promoveaza pa tuta de fi-sa in Eu parlament, hotia devine ceva normal.
   Reducerea hotiei si a spagii se poate face extrem de unsor printr-o organizatie corespunzatoare, ca-ntotdeauna, cu zaharelu intr-o minca si biciu in alta.

   • Cei 3 milioane de români care s-au integrat în vest sunt de fapt autoselectaţi: au plecat exact cei care aveau de gând să muncească şi să obţină bani adevăraţi pe munca lor. Îmi cer scuze pentru vulgaritatea limbajului, dar şi cei rămaşi în RO. sunt tot autoselectaţi: putorile au rămas garantat aici. Bivoliţele de câte 140 kg. de la Finanţe şi de la ITM n-ar pleca la muncă în vest nici moarte!

    @ Adrian Munteanu – distincţia între salariat şi prestator trebuie să o facă legea, pe baza deţinerii mijloacelor de producţie: dacă e strungul firmei, nu poţi fi decât salariat. Dacă e strungul tău şi lucrezi acasă, atunci poţi fi PFA, chiar dacă faci reperele respective pentru o firmă sau mai multe. Dacă eşti meseriaş bun şi preferi să ai mai mulţi clienţi, nu vei accepta statutul de angajat, ca să nu trebuiască să fii la dispoziţia unei sigure firme. Iar dacă îţi cumperi strung nou, n-o să-ţi mai convină să fii PFA, o să preferi să devii SRL, ca să poţi deduce cheltuielile cu amortizarea.

    Asta e o altă problemă la noi, multe cheltuieli sunt nedeductibile fiindcă aşa vrea guvernul, deşi ele sunt realmente în interesul firmei. Iar dacă sunt nedeductibile, fiscalitatea REALA devine astfel mai mare. Ăsta e alt motiv pentru care sunt înfiinţate firme în Bulgaria sau alte ţări ale Uniunii (nu vorbim de paradisuri fiscale, ci de ţări cinstite). Firma înregistrată în altă ţară îşi poate deduce acolo cheltuieli legitime, pe care la noi guvernul şi Finanţele nu-i admit să le deducă. Consecinţa este că antreprenorii corecţi, care încearcă să-şi plătească impozitele, sunt astfel obligaţi să migreze, luând cu ei şi locurile de muncă. Activitatea se desfăşoară tot în România, beneficiarii plătesc tot aici, dar salariaţii au contracte înregistrate în alte ţări.

    Ceea ce lipseşte în România este coerenţa. Nu există un grup guvernamental de lucru care să vadă lucrurile în ansamblu. Fiecare ministru şi fiecare prim-ministru ia măsuri pompieristice, încercând să rezolve strict problema de care se loveşte pe moment şi fără să realizeze consecinţele, atunci când prin măsurile luate crează mai multe probleme decât rezolvă.

   • Si eu sint la fel de satul. Dar ce mijloace avem noi, plebea? Dupa mintea mea daca scoala ar fi o tira altfel….daca am avea cultura dialogului, daca nu ne-am mai exprima despre lucruri pe care nu le stapinim, daca fiecare si-ar face treaba ca si cum ar vrea sa fie facuta de altii pentru el….nu exista clasa politica. Toti au aceeasi origine: PCR. Cred ca abia dupa ce vor disparea fizic generatiile lovite de comunism vom avea parte de schimbari de fond. Pina atunci, mai dam putin cu matura si ascundem gunoiul…Putini sint cei din politica ce vor schimbare!

    • Am fost şi eu într-o vreme adeptul ideii cu dispariţia fizică a celor educaţi în comunism, dar mi-am reconsiderat părerile. Dispariţia fizică a unora nu asigură automat rezolvarea problemelor. Cele mai bune exemple sunt Victor Ponta şi Tudor Chiuariu. Ei sunt tineri, nu au nici o treabă cu comunismul, dar sunt pur şi simplu lipsiţi de orice urmă de simţ moral. La fel ca Varujan Vosganian, care e din generaţia precedentă, dar la care nu educaţia sau mentalitatea comunistă e marea problemă, ci tot lipsa de etică şi morală.

     Într-adevăr, dispariţia fizică a lui Ion Iliescu sau dispariţia fizică a foştilor turnători la Securitate ajunşi mari politicieni astăzi, va rezolva unele probleme din discursul public. Dar asta nu ne scapă de oameni ca Ponta sau Chiuariu. Şi nici de oameni ca EBA.

     • Departe de mine intentia de a fi atit de radical sau de a sustine ca se rezolva problemele de la sine. Cind scriu incerc sa fiu concis si de aici posibilitatea de a nu transmite exact mesajul dorit.

      Scoala poarta insa o vina mare in tot ce s-a intimplat in ultimii ani. Pentru ca scoala ar fi trebuit sa fie printre primele institutii ce ar fi trebuit sa se referomeze si apoi sa induca schimbari in societate. Dincolo de ce exprimam fiecare dintre noi in public, pe aici sau pe aiurea, observam ca in rindul clasei politice nu exista responsabilitate. Nu nam cunostinta de politicieni care sa recunoasca, cu decenta, ca au gresit. E omeneste si tine de un dram de educatie. Tonul discutiilor se incadreaza preponderent pe doua directii: mistocareala ieftina sau istericale de salon. Argumentele nu exista. Se mai adauga ingredientul numit cifre. Multe cifre, dar putin intelese si de cei ce le arunca in public.
      Se fac comparatii cu tarile din vestul Europei. Comparatii gresite. Nu putem arde chiar asa repede etapele firesti al unei evolutii.
      Acum se vede cit de mare este rezistenta la schimbare. Acum se vede ca sintem la fel de dezbinati ca de atitea alte ori in istorie. Ca am sacrificat pentru niste lucruri marunte, pe termen scurt, citeva generatii.

   • deci coruptia a inceput odata cu EBA in PE? Cei 3 mil. de romani au plecat in ultimii doi ani si s-au si integrat? Nimeni nu aplecat in timpului paradisului Nastase? Sau a raiului Vosganian-Tariceanu? Bancile le-a prabusit Basescu,dupa ce a semnat Bechtel? Sterling e tot Basescu? FNI e tot Basescu? Matusa Tamara a cui o fi? PS. Nu stiam ca PSD are postaci platiti si in Germania

 9. Scuze, dar nu pot sa nu intervin.
  @Neamtu Tiganu: Eu m-am saturat de oameni ca tine care tot timpul sunt gica contra doar ca i se pare mai frumos asa. Mergi te rog si te uita la Antene si Realitatea.

  Ceea de dl. Vlaston (un pic de respect pentru el va rog) spune aici este ca avem doua cai de a iesi din rahatul in care suntem:
  1. Aplicam masuri drastice de reforma a statului si cladim un stat modern pentru generatiile viitoare.
  2. Dam in continuare pomeni electorale si asteptam disolutia statului, pentru ca apoi, in lipsa de altceva sa aplicam masura 1.

  Vrem nu vrem, tot trebuie sa modernizam statul. Conteaza foarte mult momentul la care incepem si mai important, conteaza daca mai e ceva de salvat.

  Basescu si PD-L, imi pare rau sa o spun, sunt singurii care la ora actuala, macar la nivel de intentie vor sa modernizeze statul. Daca vor reusi, e altceva. Dar tot timpul am sa mizez pe cel care vrea sa mearga in directia progresului, decat pe cel care din start merge in sens opus.

  Ce alternativa ne ofera PSD + PNL? Inafara de pomeni electorale (cheltuieli bugetare) nu am vazut nimic concret legat de aducerea de venituri suplimentare la buget. Nu am vazut un program de reforma in educatie, pensii, salarizare. NIMIC. Ceea ce ne vinde PSD-ul sunt doar gogosi sau mai bine spus e ceva ce pute urat, dar e ambalat frumos, ca sa fure ochii.

  Cititi stenogramele lui SOV si spuneti cu mana pe inima ca va doriti PSD + PNL la guvernare. Eu nu ii doresc. Dintre doua rele aleg raul cel mai mic, care culmea, in acest moment incearca sa faca ceva.

  • Mai Nea…
   Respectul nu se cere pentru „el” ci pentru „dumnealui” sau pentru „domnia sa”, conform atat regulilor limbii straine romane cat si ai bunului simt.

   Si Tu si domnul Vlaston aveti mare dreptate. Trebuie sa ne reformam societatea.
   In ziua in care vor vorbi doar cei care au ceva de spus iar mestecaii de cuvinte vor disparea, in ziua in care tupeul semidoctului va fi inlocuit de bunul simt al intelectulului (prin asta neintelegand sfertodoctu’ cu carton), ei bine, in ziua aia vom avea si clasa politica, si clasa profesionala, si clasa muncitoare si taranime si ce-oi mai vrea dumneata.

   In ziua aia insa, cred ca nici Tu si nic Domnul Vlaston nu veti avea foarte multe de spus.

 10. Da. O reforma trebuie facuta. de acord ca sunt multe de facut si in sistemul bugetar .
  DAR , ceea ce se intampla in tara acum e genocid prostesc si rau-voitor.

 11. Cred ca una dintre cele mai mari crime comise de Ion Iliescu impotriva poporului asta, daca nu chiar cea mai mare, a fost distrugerea invatamantului si culturii din Romania. Aveti dreptate cand spuneti ca prin disparitia lui iliescu (litera mica este intentionata si sper sa o adopte si istoria ) nu s-ar rezolva nimic, ptr ca, ce ramane in urma este monstrul creat de el: un sistem de invatamant bazat pe acumulare cantitativa si de-a valma, fara sa se tina cont de evolutia sistemelor de invatare sau de realitatea economiei romanesti. Cu asta ce obtii, in cel mai fericit caz ? Oameni gen Ponta sau Chiuariu.

  Nu spun ca Funeriu este un geniu dar este un om care incearca sa schimbe niste inertii iliesciene. Am terminat Politehnica in 95′ si am avut un profesor extraordinar, cu studii la Sorbona care ne-a impresionat pe toti cu metodele lui neobisnuite pentru acele vremuri in Romania dar normale pentru orice sistem de invatamant din afara. Ei bine, acelui om nu i s-a dat catedra, deoarece decanul, un batran harsait si uns cu toate alifiile comuniste si neocomuniste a decis ca este suparator si ca daca nu-i convine postul de suplinitor „poate pleca inapoi la Sorbona aia a lui” („nu ne vindem tara”). Si dus a fost …

  Iar noi, ne-am continuat examenle cu acest imbecil batran, la al carui examen trebuia sa ai motor la mana pentru a scrie , din memorie evident si dupa ce invatasesi cartea lui si numai a lui, pentru a ajunge la rezultatul exact, orice alta optiune fiind taxata ca atare: examen picat. Nu conta logica, nu conta procedeul , ci numai un amarat de numar rezultat final

  De-asta suntem azi la aceasta incrucisare de drumuri. Pentru ca nu am vrut sa evoluam (nu noi, ci apludacii zambetului iliescian si a continuatorilor lui) si pentru ca am ales inca odata, la fel ca in toata istoria noastra milenara, ca este mai merituos sa arzi holdele si sa otravesti fantanile (chiar si chestia cu violul ne iese, vezi jurnalele de la ora 17), decat sa te infrunti cu „demonii” pe care chiar tu i-ai creat.

  Din pacate, solutiile gen Tepes nu se mai pot aplica, asa ca noii boieri se pot juca in voie si pot mentine cu bani aceasta stare de lucruri: coruptie in justitie, spaga in spitale contra serviciilor de proasta calitate, indemnizatii pentru bolnavi inchipuiti, pensii pentru „marii” militari, juristi si aviatori ai patriei, invatamant decrepit si inoperant, suplimente salariale care eludeaza taxele si impozitele pentru lucratorii … de la fisc (sic!), economie bazata pe orice alt ceva decat productivitate (cu micile exceptii care ne tin sa nu murim).

  Intrebati-va ce manageri duc inainte Romania ?

  Becali ? A nu, stai, ca pentru ei s-a inventat cuvantul „finantator”
  Patriciu ? O fi oare usor sa cumperi cu 50 milioane ceva ce valoreaza 600 de milioane ? S-ar putea, daca ai numarul de telefon al lui Nastase si pe-al lui Tariceanu.

  Uitati-va la „Arena Leilor” si o sa intelegeti ca pana cand nu vom avea o scoala buna de manageri care sa inteleaga ca respectul pentru oameni este extraordinar de important, nu vom putea genera acele valori de care avem nevoie. Acest respect vine din educatia primita in familie dar si la scoala, unde ar trebui sa inveti ca nu trebuie sa-ti tratezi interlocutorul cu nesimtire, doar ptr faptul ca tu ai banii iar el ideile.

  Cat timp spiritul de ghiseu ceausit, al functionarului cu drept de semnatura, ce se crede buricul pamentului, nu va dispare, nu avem nici cea mai mica sansa.

 12. Dle Vlaston, pentru numele lui Dumnezeu, nu mai dati vine pe Tariceanu…. ma astept ca oameni inteligenti care traiesc in lumea reala, nu in cea a politicienilor rupti de realitate, sa spuna lucrurilor pe nume….. Nu Tariceanu e vinovat si nici macar responsabil de DEZORDINEA numita azi, Romania, vedeti mai jos articolul din Romania libera, (il mentioneaza si HotNews la Subiectele zilei, spuneti-mi unde ati mai vazut Dvs pe vremea lui Tariceanu un asa Raport intocmit de vreo institutie de prestigiu despre Romania?! Un astfel de raport a putut sa apara numai dupa cei 2 ani de guvernare dezastruoasa a Guvernului Dlui Boc. Cititi mai atent articolul si lasati-l pe Tariceanu, ca Dl Boc este principalul si singurul responsabil pentru situatia dezastruoasa din ultimii 2 ani a Romaniei. Iar vinovat este Dl Basescu, cel care gireaza un astfel de prim ministru incompetent , asa cum au spus-o nu 1 data nume grele din politica sau din lumea afacerilor mai ales dinafara Romaniei…. Numai situatia stimulentelor de la Finante spune suficient despre Primul Ministru al Romaniei, un Prim Ministru paralel cu ceea ce se intampla in propriul guvern, mai mult nu e mai nevoie sa spun, m-am saturat deja…….
  Putin mai multa obiectivitate nu v-ar strica, iar de nu reusiti, ramaneti Dvs cu guvernarea portocalie dezastruoasa pana la capat…. Adica, pana in 2012, ca se pare ca nu vom reusi sa scapam de ei, dar dupa 2012 sunt convinsa ca nu mai vedeti PDL la guvernare……..
  Va ramane o amintire urata in istoria recenta a poporului roman……

  , http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/raportul-bancii-mondiale-de-ce-a-ramas-romania-in-urma-203001.html

  • @lili. Deci inteleg ca articolul BM spune ca invatamantul s-a prabusit in doi ani? Legea pe care functioneaza azi educatia este tot Andronescu 2003. Nu este vreo alta lege in vigoare. Asta e prima intoxicare made by lili. Rapoartele BM, BEI, FMI privitor la umflarea administratiei sub Tariceanu le-ati citit? A doua intoxicare made by lilil. Nu e cam destul????

   • Lasati-o balta cu mostenirea de acum nu stiu cati ani…. Guvernul Boc a venit de 2 ani si in stilu-i pompieristic si incompetent si rupt de Romania a reusit sa faca din Romania DEZORDINEA pe care o mentioneaza cei de la BM si sa duca in dezastru tara. Numai urmatoarele mentiuni ale BM sunt sufiiciente, dar nu le-ati retinut si nu le-ati mentionat in raspunsul la comentariul meu(!!???)desi sunt simptomatice pentru dezastruoasa guvernare a Dlui Boc…….Uitati ce zice Raportul BM mentionat:

    „Banca Mondială a identificat şase mari probleme la nivel guvernamental: lipsa de legătură între decizia politică şi cea fiscală; calitatea slabă a dezbaterilor privind politicile publice; prevalenţa deciziilor ad-hoc în defavoarea celor fundamentate; lipsa informaţiilor privind performanţa unei politici adoptate; slaba organizare a funcţiei de politică publică în Guvern; slaba organizare a centrului Guvernului.”

    Si, mai jos:

    „Guvernul Boc nu foloseşte, în munca sa, rapoarte privind priorităţile şi planurile strategice ale ministerelor. Chiar instituţia de la care ar trebui să pornească fundamentarea politicilor publice este o nebuloasă, a arătat Banca Mondială: Secretariatul General al Guvernului (SGG) nu este organizat pe domenii şi nu dispune de specialişti pe sectoare, cum ar fi agricultura, sănătatea, educaţia etc…..”

    NEBULOASA, adica INCOMPETENTA totala la nivelul Guvernului, spusa clar de cei de la BM….
    Adica, DEZORDINEA numita Romania, am mai spus asta zilele trecute intr-o postare , in totala necunostinta de acest Raport nepublicat al BM …..

 13. Dar ce articol minunat.
  Cata claritate… Cata clarviziune… Cata sensibilitate….
  Ce abordare revolutionara.
  Dom’ Vlaston, ati redescoperit roata!

  Pot sa va intreb cam ce aduce nou articolul dumneavoastra?
  Cu ce idee stralucita ne luminati? Care-i contributia dumneavoastra in clarificarea situatiei?
  Care-i produsul gandirii dumneavoastra economice, matematice, filozofice sau microscopice?

  Ne dati un text care-i pur si simplu un truism. Da’ Domnule, asa-i! Suntem la rascruce pentru ca de-aia si de-aia.
  Ce nu stiam noi din ce spuneti dumneavoastra acolo.

  Ah… noi nu stiam ca va place sa va auziti. Inteleg ca pentru dumneavoastra asta reprezinta o dovada a faptului ca nu sunteti mort. Asteptam insa de la cei care se manifesta in spatiul publica sa ne arate CA SUNT VII !!!!!!!!
  Uimeste-ne domnule, nu fi doar copist. (Mama ei de viata)

   • Raspunsul stiti care este Dmn’ Profesor.
    Cand scri un articol, deci „iesi” in spatiul public, este ca si cand Socrate iesea in Agora, se suia pe un bolovan si striga ca are ceva de spus. Si atunci tot grecu’ cu drum pe acolo se oprea, casca gura si se minuna de ce spunea barbosu ala. Si pleca acasa cu gandurile-ncurcate de ce minunatii a putut sa auda.
    Pentru ca Socrate nu le vorbea sa se afle-n treaba. in facea pe oameni sa gandeasca. Creea teme, nastea idei, avea viziuni. Avea deci un motiv sa strige la aia „Bai greci mincinosi si prosti, lumea nu-i cum o vedeti voi, e asa…”
    Pentru ca Socrate era un INVATATOR… adica un profesor, Domn’ Profesor.
    Daca dumneavoastra ati publica pe un site … al gospodinelor analfabete de exemplu… ati avea perfecta dreptate sa faceti acest gest. Sunt analfabete si prin urmare au nevoie ca cineva sa le spuna „Mama, Papa, Caca”.
    Nici la liceu nu mai vi cu truisme. Pana si acolo incerci sa-l convingi pe derbedeu din banca sa gandeasca in loc sa se zgaiasca sub fusat colegei de banca. Incerci sa-i dai o tema, sa creezi o dezbatere…
    Dumneavoastra insa publicati pe Hotnews. Iesiti din casa si strigati la lume „BAAAA !!!! Roata e rotunda Baaaa !!!!
    OK ! So What ?
    Pai dumneavoastra nu v-ati deschis agentie de stiri rasuflate ci scrieti articole de opine. Conform careia ce ?
    Ne spuneti ce tema a deschis Basescu. Pai asta vedem si noi si tema-i buna. Dar de ce trebuie sa repatati dumneavoastra tema. Aveti cumva o viziune un pic diferita? Aduceti ceva nou? Nu.
    Ne opriti din drum sa ne spuneti ceea ce stiam . Multumim, nu trebuie. Daca v-ar chema Einstein sau … nu stiu… Victor Ponta poftim, atunci actul dumneavoastra ar fi normal. Domnule, o personalitate de oarece anvergura, confirma teoria lui Basescu sau o infirma, aducand o noua viziune in discutie, fie ea si proasta. Altfe, traim din amintiri sau din ce spun altii.
    Asa ca nu eu v-am invadat spatiul citindu-va scrierea ci dumneavoastra pe al meu si am sa va raspund ori de cate ori ma opriti din drum fara rost.

     • Nu…
      Pentru ca marea lor majoritate sunt stiri, deci nu prea am de comentat.
      Opiniile insa sunt altceva. Reprezinta „trasul de maneca”.
      Deci,
      Nu ne mai trageti pe dreaptaaaaaaa
      ca ne oprim si stam de vorba.
      Si daca ziceti bine, plecam acasa „cu gandurile-ncurcate”, spunand „Domnule, a zis unu’ Vlaston, o chestie mare. Bine-a zis-o”. Daca ne pierdeti vremea, va-ntrebam de ce.

      Deci UIMITIN-NE !!!!!!!!!!

      Puneti cerneala-n pix, singe-n… condei si hai la lupta de idei, ca n-am venit aici nici sa copiem, nici sa dormim in banca, ce Dumnezeu.
      Amin!

 14. D-le Vlaston, se pare ca sunteti „urmarit” cu mare interes. Si ca ati devenit incomod. Adevarul doare.
  Succes in continuare.

 15. Acolo suntem de multa vreme: la rascruce de vanturi. Si nu plecam decat temporar sau pe „bucati”. Urmasii nostri insa vor trage „ponoasele” actiunilor noastre, fie ca vrem sau nu sa acceptam. Ceea ce traim acum, individual este o perioada dificila, in istorie va fi trecuta ca o perioada normala de tranzitie. In prezent se duce o lupta intre indivizi care vor sa isi asigure efemerul trai pe spinarea celorlalti iar marea masa care nu a invatat inca sa se exprime doar maraie. Peste aproximativ 10 ani in zona asta – din fericire europeana – nu vor mai avea castig de cauza indivizi care cor incerca sa-si impuna vointa prin metode coercitive , fie ele de natura fizica sau politica. Dar mai trebuie 10 ani.

 16. Lamurire necesara:Neamtu Tiganu e comentator cunoscut pe bloguri.
  Cand Neamtu Tiganu pledeaza pentru privatizarea pe bani putini a firmelor de stat are in vedere anumite firme de stat.Cum ar fi Romgaz.Neamtu Tiganu a sustinut pe alte forumuri, Romgaz ar trebui privatizata catre Gazprom, bineinteles sub pretextul grijii fata de bugetari si fata de viitorul Romanilor.
  Neamtu Tiganu nu mai are nici o legatura cu viitorul Romanilor, el fiind emigrat in Germania, viitorul lui e asigurat acolo.
  Daca Romgaz ar fi vandut pe bani putini catre Gazprom, cum pledeaza pe forumuri Neamtu Tiganu, asta nu ar fi o privatizare ci o nationalizare in contul unui alt stat.
  Ai inteles Neamtu Tiganu? Nu despre privatizari vorbesti tu ci despre nationalizari.
  Nu viitorul Romaniei te roade pe tine.

 17. Cum e cu 10% din PIB pentru investiții în 2009?
  Cum e cu creșterea economică?
  Cum e cu majorarea salariilor pentru profesori cu 50% pe care a susținut-o în 2008?
  Cum cu faptul că nu a reușit să vadă că până și Pogea l-a mințit?
  PDL a preluat un buget cu deficit de 5,4% și la condus la peste 8%. Șomajul s-a dublat pe mandatul domnului Emil Boc. TVA-ul a fost majorat în 4 zile – asta nu e reformă ci disperare.
  Acesta este primul drum???????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro