marți, ianuarie 18, 2022

Lista candidaţilor USL cu şanse mari de a deveni parlamentari

Mai jos se află lista candidaţilor USL care vor intra în Parlament chiar şi în contextul unei performanţe slabe a USL (42% din voturi la nivel naţional). Lista a fost alcătuită pe baza unei simulări efectuate cu ajutorul RomPol. Înainte de a trece la listă, câteva observaţii importante privind surse de potenţiale erori:

1. Chiar dacă premiza de mai sus se îndeplineşte, e posibil ca lista parlamentarilor USL să arate un pic altfel. Acest lucru face parte din componenta de neprevăzut a alegerilor. Nu există garanţii.
2. Nu este clar în toate judeţele în care colegiu candidează cine. Până la finalizarea şi oficializarea listelor vor mai fi mici modificări.
3. Această listă e inutilă dacă vrei să vezi care candidaţi USL au şanse mici de a intra în parlament. Lista are ca subiect cine intră în parlament chiar dacă USL nu se descurcă foarte bine.
4. În cadrul premizei am inclus o intrare a PRM în parlament. Acest lucru face ca USL să piardă 3 mandate prin comparaţie cu situaţia în care USL obţine tot 42% dar PRM nu intră în parlament. Este o pierdere mică, dar în spiritul premizei („cine intră în parlament chiar şi aşa?”).

Acestea fiind spuse, cine vrea să vadă lista este rugat să dea scroll. Există două observaţii în plus pentru cine e interesat nu de nume, ci de „imaginea largă”:

1. USL nu are nevoie de 50% din voturi pentru a obţine majoritatea. Şi poate nici măcar de 45% din voturi.

Conform premizei, USL capătă 255 de parlamentari … dintr-un total de 502. Cu 42% din voturi USL are 50,8% din mandate. Şi nu am inclus în acest „50,8%” grupul minorităţilor naţionale sau UDMR. Evident, nu există o garanţie ştiinţifică. Este posibil ca USL să obţină, de exemplu, 44% din voturi şi mai puţin de 50% din mandate.

Cum de se întâmplă acest lucru? Chiar şi conform premizei (42% din voturi la nivel naţional), USL obţine peste 50% din voturi în mai mult de o treime din colegii. Este vorba de:

Argeş (10), Bacău (1), Bihor (1), Botoşani (2), Bucureşti (33), Buzău (6), Caraş Severin (2), Constanţa (14), Dolj (11), Galaţi (2), Giurgiu (5), Gorj (8), Hunedoara (1), Ialomiţa (5), Iaşi (16), Ilfov (4), Maramureş (3), Olt (10), Sibiu (3), Sălaj (1), Teleorman (9), Vaslui (5), Vrancea (4), Vâlcea (9).

Prin comparaţie, ARD cu o performanţă mult peste sondaje (29%), câştigă doar 18 colegii din prima.

Importanţa Bucureştiului creşte semnificativ.

2. Chiar şi dacă USL obţine 42% din voturi, toate partidele din USL au motive să fie fericite (dacă le interesează acest lucru) cu excepţia UNPR, care va trebui să muncească serios pentru a-şi câştiga colegiile.

PSD capătă în scenariul discutat în această postare 135 de parlamentari – din 231 candidaţi social-democraţi pe listele USL. 58% din candidaţii PSD au şanse mari să intre în parlament chiar dacă USL subperformează.

PNL: 101 parlamentari din 179 candidaţi. Procent apropiat de cel al PSD: 56%.
PNL a avut 93 de parlamentari în 2008, deci chiar dacă USL obţine un scor slab PNL tot va avea mai mulţi parlamentari decât atunci. Atenţie, vorbim de PNL-fără-PC.

PC: 13 parlamentari. Cu 8 mai mult decât în 2008. Şi asta în condiţiile în care USL obţine un rezultat foarte slab. Şi-au ales colegiile bine.

UNPR: Doar 4 intră sigur în parlament.

Remus Cernea & Ovidiu Iane, candidaţii ecologişti ai USL, intră şi ei în parlament.

Lista (figurile cu vizibilitate mai mare sunt subliniate)

Alba: Simedru, Atanasiu (PNL), Dârzu (PSD).

Arad: Lia Ardelean (PC), Calimente (PNL), Dorel Popa (PSD).

Argeş: Gh. Marin, Simona Bucura, Duvăz, Radu Vasilică, Valeca, Tămagă (toţi PSD), Gerea, Ion Popa, Zisu (PNL), Daniel Constantin (PC).

Bacău: Ciubotaru, Luchian Dragoş, Paler (PNL), Lucian Şova, Drăghici, Hrebenciuc, Vlase (PSD).

Bihor: Varga, Cupşa, Costin, Bodea, Boeriu şi Florica Cherecheş (toţi PNL).

Bistriţa Năsăud: Pană (PSD), Stelian Dolha, Dobra (PNL)

Botoşani: Dolineaschi (PSD), Anuşca şi Şoptică (PNL), Şerban Mihăilescu (UNPR)

Braşov: Zamfir, Grapa, Neculoiu şi Cristescu (PNL), Constantin Niţă (PSD)

Brăila: Rizea şi Rotaru (PSD)

Bucureşti: Vlad Nistor, Diana Tuşa, Ludovic Orban, Alina Gorghiu, Florin Alexe, Gigi Becali, Mironescu, Nicolăescu, Ispir, Daniel Barbu, Dobriţoiu, Victor Ciorbea, Călin Popescu-Tăriceanu (PNL), Vulpescu, Ion Mihăilescu, Podaşcă, Petrache, Bogdan Diaconu, Dan Tudorache, Florian Popa, Oana Mizil, Sturzu, Titus Corlăţean, Cătălin Croitoru, Gabriel Mutu, Georgian Pop, Bănicioiu, Ecaterina Andronescu, Dumitru Chiriţă (PSD), Damian Florea, Dinu Giurăscu, Tănăsescu, Dan Voiculescu (PC)

Buzău: Scutaru, Hoban, Doina Tudor (PNL), Teodorovici, Adrian Mocanu, Marian Ghiveciu (PSD)

Caraş Severin: Tocuţ, Secăşan (PNL), Tabugan (UNPR), Mocioalcă (PSD).

Cluj: Radu Zlaţi, Nicoară (PNL), Cornel Itu, Ivan Ilarie (PSD).

Constanţa: Dragomir, Puiu Haşotti, Lupu, Victor Manea (PNL), Martin Eduard Stelian, Titus Mircea Dobre, Ileana Dumitrache, Băbuş, Mădălin Voicu, Manuela Mitrea, Nicolae Moga, Alexandru Mazăre (PSD), Remus Cernea (Partidul Ecologist), Mircia Baniaş (PC).

Covasna: Nimeni.

Călăraşi: Daniel Florea (PSD), Motreanu, Tomoiagă (PNL)

Diaspora: Dan Suciu (PC)

Dolj: Cosmin Enea, Ionuţ Stroe, Mihai Voicu, Mario Ovidiu Oprea (PNL), Florentin Gust, Petre Petrescu, Nicolae Vasilescu, Claudiu Manda, Fifor, Florea Voinea (PSD), Cristiana Anghel (PC).

Dâmboviţa: Rovana Plumb, Ion Stan, Leonardo Badea (PSD), Pîrgaru (PNL)

Galaţi: Dan Nica, Pâslaru, Butoi, Saghian, Aurel Nechita (PSD), Ciucă (PC)

Giurgiu: Anton, Ioan Teodorescu, Lucian Iliescu, Chiţoiu (PNL), Bădălău (PSD).

Gorj: Weber, Scarlat, Khraibani, Popeangă, Ponta, Toni Greblă (PSD), Iana, Dian Popescu (PNL). Chiar şi conform premizei, Ponta ia 50%+1.

Harghita: Iarăşi nimeni. Dar dacă PRM intră în parlament, vor primi de aici un deputat :D

Hunedoara: Laurenţiu, Răzmeriţă (PSD), Ruşanu, Păran (PNL).

Ialomiţa: Pocora (PNL), Cazan, Găină (PSD), Aurelian Ionescu (PC), Toma (UNPR)

Iaşi: Cozmanciuc, Fenechiu, Crăciuneacu, Costel Alexe, Varujan Vosganian, Burlea, Mihaela Popa, Doboş (PNL), Vasile Mocanu, Răţoi, Anghel Stanciu, Forna, Cristina Nichita, Sorin Constantin Lazăr, Florin Constantinescu, Iacoban (PSD).

Ilfov: Radu Stroe, Thuma, Hellvig, Nicolae Nasta (PNL)

Maramureş: Mircea Dolha, Tătaru, Andrei Vasile Călin Matei (PSD), Titus Pasca (PNL)

Mehedinţi: Pălaşcă, Liviu Mazilu (PNL), Liviu Voinea (PSD)

Mureş: Chirteş (PNL), Gliga, Frăţean (PSD)

Neamţ: Munteanu, Arsenie (PSD)

Olt: Moţ, Bărbulescu, Iordache, Delureanu, Ciocan, Stănescu, Vâlcov, Dan Şova (PSD), Ştirbu (PNL), Mihai Niţă (PC)

Prahova: Gavrilescu, Teju, Alex. Nicolae, Luchian (PNL), Sebastian Ghiţă, Daniel Savu, Cosma (PSD)

Satu Mare: Silaghi (PNL), Petric, Valer Marian (PSD)

Sălaj: Nosa, Talos, Gheorghe Pop (PSD)

Sibiu: Tamaian, Boitan, Nicolae Neagu (PNL), Orlăţan, Frăticiu (PSD)

Suceava: Niţă, Capră (PNL), Donţu, Uricec, Bejinariu (PSD), Iane (Partidul Verde)

Teleorman: Cătălina Elena Ştefănescu, Simionescu, Dragnea, Boboc, Mohanu, Stuparu (PSD), Calotă, Almajanu, Crin Antonescu (PNL)

Timiş: Grindeanu, Stragea, Covaci, Ilie Sârbu (PSD), Grapini (PC), Ben Oni Ardelean (PNL)

Tulcea: Avram, Bălan (PSD), Motoc (PNL)

Vaslui: Cristea, Birchall, Stativă, Silistru, Gabriela Creţu (PSD), Ciurariu (PNL)

Vrancea: Nini Săpunaru (PNL), Miron Mitrea, Victor Roman, Petru Filip, Cristian Dumitrescu (PSD).

Vâlcea: Costi Rădulescu, Aurel Vlădoiu, Laurenţiu Coca, Bleotu (PSD), Dobrinescu, Buican, Cotescu, Dan Niţu (PNL), Constantin Mazilu (UNPR)

Articol preluat de pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Fauna !!
  Ca la toate partidele, aceiasi penali de 20 de ani, care se zbat efectiv sa ajunga in Parlament unde-i cald si bine, unde NU fac nimic pentru cei care i-au trimis acolo, dar unde reusesc minune mare sa intre saraci si sa iasa bogati!!!
  Sa ne traiasca !!
  Sila.

 2. Situatia prezentata este un adevarat cosmar.
  Adica toti hotii, toti coruptii, toti infractorii si toate lichelele din usl au sanse reale sa intre in parlament ?
  Inseamna ca isi vor vota imunitati, vor subordona justitia, isi vor plasa oameni corupti in toate punctele cheie.
  Trebuie sa luam urgent masuri.
  Trebuie sa constientizam opinia publica de ce ne astepata pe toti (bineinteles, in afara de coruptii si infractorii din usl, care vor putea, in fine, sa stea linistiti).
  Trebuie sa fie mobilizata toata lumea sa vina la vot.
  Trebuie cerut insistent ca justitia sa-si faca datoria si sa-i aresteze pe toti infractorii care au devalizat tara, care au dat lovitura de stat si care au fraudat masiv referendumul, pina la alegerile din decembrie. Au destule probe zdrobitoare. Nu trebuie sa astepte pina vor avea dovezi pentru toate cele citeva milioane de voturi obtinute prin frauda, pentru a-i aresta pe principalii vinovati, pe organizatori. Altfel, acesti banditi vor frauda din nou alegerile si vor distruge tot ce s-a realizat in lupta impotriva coruptiei.
  Trebuie ca adevarata Societate Civila sa se mobilizeze exemplar, sa monitorizeze, sa blocheze si sa raporteze orice incercare de fraudare a alegerilor.
  Trebuie sa cerem sprijinul UE si SUA pentru a monitoriza desfasurarea alegerilor.
  Daca pina la alegeri, toti infractorii din usl, care au fraudat referendumul vor fi arestati, poate ca nu va mai indrazni nimeni sa fraudeze.

  • Pana una alta, Becali N-A FURAT un pai de la stat, in schimb a facut acte de caritate impresionante. Pe cand spilcuitii aia ai tai au furat pe rupte, au jefuit o tara! Ca alegator patzit, pe cine sa aleg, unu fara scoli inalte, slobod la gura dar corect fata de societate si priceput la afaceri sau pe sclifositii educati, cu vorbe mieroase dar care au distrus tara? Face parte Becali din vreo mafie politicifinanciara? Spune si convinge-ne!

   • Paie n-o fi furat dar sunt unii care spun ca a cam furat terenuri., Ma rog, a luat terenuri scumpe si a dat in loc terenuri ieftine. Asa se vorbeste prin targ.

    • Justitia reformata, care tocmai ce a inceput sa fie independenta, tocmai ce l-a gasit nevinovat in afacerea cu terenurile mapn, daca la asta va referiti! Deci cum ramane?

     • Poluarea morală pe care Gigi (si alţii ca el) o etalează în fiecare zi la televizor,
      produce o degradare la nivel de mental colectiv, pe care o s-o plătim în viitor, chiar dacă nu ajunge el vreodată preşedinte.

      Uitaţi-vă care sunt valorile tinerilor, mai ales a celor care au crescut cu Gigi la televizor.

      Uitaţi-vă ce a ajuns să înseamne banul în mintea omului de rând.

      Ce transmite Gigi, despre bani, prin atitudinea pe care o are ?

      N-am nimic cu omul, pe cuvânt, însă acest comportament baza exclusiv pe ban,
      mă irită indiferent la cine-l văd… şi mai ales când îl văd expus la televizor, pentru ca unii tineri inculţi, dezorientaţi şi făfă valori…să-l ia drept model de urmat. :)

 3. Nu inteleg cum e posibil ca in cazul in care intra PRM-ul in parlament USL-ul primeste un deputat din Harghita . Poate sa-mi dea cineva niste explicatii ? Mersi mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro