vineri, ianuarie 27, 2023

Locuri vacante pe scena politică

Ion Iliescu a devenit darlingul presei și analiștilor non-PSD cu ceea ce a scris pe blog despre preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Cum de a ajuns în postura asta un bătrân nostalgic comunist, pe deasupra și inculpat în Dosarul Revoluției? Și ce ce spune asta despre scena noastră politică?

Poziționarea prin critică și locul unde te poate duce în politică

Începem cu ceea ce a atras atenția media în postarea fostului președinte. Se vede cu ochiul liber (aici, aici sau aici) că trimiterile critice la adresa PSD-ului lui Dragnea au fost cele mai căutate. E firesc, Iliescu își critică propria creație, dar de ce a prins viteză? Fiindcă adversarul (în primul rând, Liviu Dragnea) e detestat la extrem.

Aici, se revelează o tactică binecunoscută pentru noi, cei care avem legătură cu comunicarea politică și marketingul viral: așa-numita poziționare prin critică.

Pe scurt, în politică ai voie să te referi la “celălalt detergent” cu o serie de atribute negative, spre deosebire de publicitatea clasică, unde așa ceva nu se face. Metoda se aplică, cel puțin pe alocuri, și în comunicarea online, chiar dacă e vorba de războaie glumețe ale brandurilor și alte tipuri de aspirații memetice. Dar, în politică, nu numai că ai voie, ci este și recomandat să faci asta într-o serie de situații. Critica ta va atrage răspunsul adversarului și de regulă acesta nu face decât să-ți întărească și să-ți individualizeze poziția. Spre deosebire de detergenți, care vor întreaga piață, politicienii vor, de regulă, doar o parte a acesteia. Nu-i interesează, ba chiar le folosește, că celălalt segment îi detestă.

În România, cel care a brevetat această metodă e fostul președinte Traian Băsescu. După o traiectorie înaltă în marina comercială, pe vremea comunismului, și apartenența la primele guverne de după 1990, acesta a știut să se poziționeze ca reformist prin critica unor dușmani la fel de detestați la vremea respectivă pe cât e Liviu Dragnea azi, ca Adrian Năstase sau Dan Voiculescu.

În cazul lui Iliescu-2019, critica PSD-ului i-a adus un val de notorietate și l-a poziționat, dar nu cred că Ion Iliescu, la aproape 88 de ani, mai este interesat de imagine. Dacă citești tot postul de pe blog, vezi că omul vorbește mai degrabă despre integrarea în UE, zona euro și refuzul tehnocrației la guvernare, decât despre mizeria PSD-ului actual. Există însă un motiv pentru care aceasta s-a “viralizat”.

Se caută Campion anti-Dragnea Și s-a găsit Vocea Europei

De fapt, locul de campion anti-corupție, anti-Dragnea sau cum vrem să-i spunem, e vacant pe scena politică de azi. Năstase a avut un Băsescu, dar Dragnea nu l-a primit pe al lui și nici nu știu dacă îl va primi. Noi, electoratul anti-PSD, ne canalizăm frustrarea spre vizualele de la mitinguri. Există personaje marginale – nici măcar politicieni sau analiști mainstream -, ca Mălin Bot, care câștigă followeri cu genul acesta de situare. În tot acest peisaj, e clar că peneliștii nu au calitățile personale și credibilitatea pentru a-și adjudeca rolul, iar în zona USR-Plus-Demos niciunul dintre actorii vizibili nu are consecvența, simplitatea și forța de a-și atașa imaginea respectivă. E de luat în calcul și faptul că PSD-ALDE nu le răspunde în general și preferă să se răfuiască cu dușmani imaginari gen Soros, ceea ce, la modul cinic, e o socoteală bună.

Seceta e atât de mare, încât până și Gabriela Firea a fost luată în brațe de orice-ar însemna opoziție, atunci când s-a poziționat anti-Dragnea. Nici ea nu aplică această strategie în mod consecvent însă.

Paradoxal, scena noastră politică goală a generat și un câștigător (relativ) pe o altă poziționare. Cea de reprezentant/voce oficioasă a Uniunii Europene. Mai avem patru luni până la alegerile pentru Parlamentul European, dar niciunul din candidații sau europarlamentarii în exercițiu nu încearcă să își adjudece acest rol, deși ar fi vorba de un job mai puțin stresant, construit mai degrabă din afirmații decât din negări și conflict: rolul Uniunii Europene, locul nostru în ansamblul ei – în fine, toate lucrurile pe care vi le închipuiți cu siguranță despre UE, după ce săptămâna trecută am avut la București toată protipendada bruxelleză, la preluarea Președinției Consiliului Uniunii.

Există, totuși, o excepție – și e una atipică. E vorba de Corina Crețu. Crescută în umbra lui Ion Iliescu și politician prin excelență desemnat (inclusiv pe un loc eligibil pe lista PSD la europarlamentare sau în Comisia Europeană), aceasta a generat un puseu de notorietate și apreciere atunci când a început să critice guvernul Dragnea-Dăncilă, pe teme ca absorbția fondurilor. Corina Crețu nu mai avea nimic de pierdut dinspre PSD, dar are, eventual, de câștigat în ecosistemul Comisiei, unde pentru foștii comisari se găsesc adesea poziții tehnice bine plătite și motivante profesional. Și, în plus, ea a avut și o ofertă pentru europarlamentare, din partea Pro România, partidul lui Ponta.

Faptul că un politician pe care l-am putea numi, în lipsă de alt cuvânt, discret prinde o asemenea viteză în media arată din nou că e vorba de o poziționare politică vacantă. De care Corina Crețu va beneficia din plin, în cazul în care candidează.

Dacă ne gândim puțin la apropierea dintre Corina Crețu și Ion Iliescu, te poți întreba dacă nu cumva actualul comisar european e cea care l-a instigat pe bătrânul ex-activist la postarea de pe blog care a făcut vâlvă. Cât timp n-avem o dovadă, s-ar putea să fie o teorie a conspirației. De reținut doar faptul că cele două poziționări nu sunt contradictorii. Probabil, atunci când se vor trezi, candidații anti-PSD la europarlamentare se vor repezi ca oile către un discurs nediferențiat, concurând de-a valma pentru unul sau amândouă rolurile și creând o cacofonie colectivă, în locul individualizării. Iar noi vom ști destul de bine ce să votăm. Vom vota iarăși, deprimat, ca totdeauna, anti-PSD.

Articol aparut pe blogul personal

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Si care anume e problema cu a vota anti-PSD?

  Cred ca tara asta a luat-o complet razna, inclusiv autorul acestui articol.

  Din nou, ce anume e in neregula cu a vota anti-PSD?

  Daca romanii ar fi votat rational, PSD ar fi disparut de 20 de ani.

  Dar nu-i duce capul sa voteze impotriva PSD, se dau cinici si dezinteresati, sau asteapta candidati minune, care nu exista.

  Din nou, ma repet, ce anume e in neregula cu a vota anti-PSD, mai ales cand exista USR si PLUS?

  • Noi avem mare nevoie de criterii de selectie in cazul votului. Din 2016 incoace, aud sau citesc tot felul de argumente care nu tin sau dau dovada de cautat nod in papura – daca votantul PSD o face pentru zahar, faina, ulei sau din inertie, votantul anti- ar avea nevoie de un partid cu ideologie clar definita (de parca, o singura ideologie implementata ne-ar rezolva problemele), un program de guvernare (ala numai dupa castigarea alegerilor are relevanta, nu intr-un context cu 800 de modificari legislative pe an) sau de „pozitionari prin critica”? Imi pare rau, dar nu am inteles legatura dintre concept si concluzii, din moment ce multi lideri ai opozitiei critica in mod constant si consecvent actiunile guvernamentale, un lucru foarte bun, de altfel.

   Ideea de consens nu este buna? Sau problema tine de fapt, de superficialitatea noastra, caci ne intereseaza discursurile ca ambalaje ale unor produse pe care nu le verificam aproape deloc si niciodata? Ca nu ne intereseaza ideile si oamenii pe care ii votam, ci doar sa fim mintiti frumos? Atunci, problema e la noi, pentru ca noi permitem unor lichele sa ajunga la putere si sa ramana nesanctionate. Trebuie sa invatam sa privim dincolo de discursuri, oricata dreptate pare sa aiba persoana care le livreaza. Totusi, conceptul de „lup moralist” nu e unul nou…

  • @zd Mi se pare ca autorul articolulului nu spune ca ar fi ceva in neregula votarea anti – PSD.
   Se plange insa de saracia unei oferte electorale mai variate si – ca noi toti in adancul sufletului – deplange absenta unui nou Basescu , adica a unuia chiar patat , dar capabil sa-l faca mat pe Dragnea , cum a reusit Parintele Reformei in Justitie sa-l invinga pe Nastase in 2004.

 2. Indiferent cine emana din zona PSD – PNL, oricit de puri ar parea, reprezinta aceeasi clica de corupti, cu dinozauri pe caciuli. „Partidele” de buzunar ale lui ponta, oprea, tariceanu, basescu etc. (nici unul nu merita majuscule) nu sint altceva decit alte clici in cautarea continuitatii la caldura, robinetul cu bani si protectie in fata legii. Din pacate locurile libere din opozitie inca nu au fost completate: nici Ciolos si nici Barna nu sint destul de activi si de agresivi. Sint atit de multe timpenii ce se petrec acum incit ar putea sa tina doua conferinte de presa pe zi…

 3. Salut articolul caci subiectul e interesant si poate esential pentru viitorul nostru.
  Cred insa ca analiza rateaza un aspect important al problemei: nu numai ca un campion anti-PSD lipseste ci un lider adevarat de partea buna a spectrului politic, un inlocuitor al celui care tip de doua mandate a asezat Romania pe un fagas european pe care-l credeam de nedeturnat: Basescu.
  Din pacate, imprejurul lui s-a dovedit a fi sterp si el insusi s-a dovedit intr-un final putred. Nici un lastar nu a aparut din „scoala” lui. De aici vine problema noastra, din faptul ca spre deosebire de Iliescu, geniul rau al politicii romanesti, dreapta nu e capabila sa formeze lideri capabili.
  Articolul mai pacatuieste si prin pesimism. Dracul e rareori asa de negru. Hai sa enumeram doar cateva nume: Ciolos, Dan Barna (sau pe cine vor ei sa propuna) si mai ales Kovesi. Vi se mai pare locul vacant?
  In fine, un ultim pacat: interesante speculatiile despre Corina Cretu. Dar nu poti vorbi despre acest personaj fara a aminti istoria sa sordida:
  povestea cu Colin Powell (pe care au dezvaluit-o hackerii lui Putin) https://nypost.com/2013/08/03/inside-colin-powells-hot-and-heavy-e-mails/,
  scandalul cu cabinetul sau de la DG Regio: https://www.politico.eu/article/corina-cretu-commissioner-staff-upheaval-romanian-eu-regional-policy/
  Per total pare o Firea si mai proasta si mai usoara.
  Inteleg de ce ar fi alegerea lui Iliescu dar de ce ar fi alegerea noastra?

  • Povestea cu Colin Powell e într-adevăr dubioasă, ca și aceea cu venitul la Comisie la prânz și programarea întâlnirilor după ora 13.00. Totuși, nu cred despre Corina Crețu că are potențialul destructiv al Gabrielei Firea. Bruxelles-ul te dezbară de tot felul de năravuri politice bucureștene. Din păcate, te și scoate din circulație.

 4. Astăzi vom discuta despre idioții utili. Se face cumva că lumea se împarte în păpușari și idioți utili.
  Păpușarii sunt mai puțini iar idioții utili sunt foarte foarte mulți.
  Ce înseamnă idiot util, în câteva cuvinte?
  Doi păpușari vorbesc între ei:
  – “Ce face ăla acolo? Ce spune?
  – Păi spune lucrurile care ne convin nouă. El crede că e liber și că își exprimă liber ideile. Și crede în ideile lui. Ideile lui sunt dumnezeul lui. Asta crede el: ideile lui.
  – Bine atunci dacă spune ce ne convine nouă lăsați-l așa, dați-i un salariu bun, lăsați-l să-și facă ce afacere vrea el, oferiți-i tihna de a-și duce copilul la școală, de a-și face vacanțe și de a colecționa timbre sau insecte.” Așa vorbesc păpușarii despre idioții utili. Idioții utili sunt de o nocivitate letală. Se întâmplă uneori ca idioții utili să fie chiar surse de idei pentru păpușari.
  Toată istoria umanității este impregnată de acțiunile idioților utili.
  În fiecare conspirație care a dus la asasinarea unui lider, unui voievod, unui președinte, s-a regăsit acțiunea a cel puțin unui idiot util. Idiotul util este voluntar. El pune de la el, se zbate, se plânge, argumentează, face lobby și toate acestea le face trăind într-o cumplită înșelare. Cred că nu există înșelare mai mare în istoria umanității decât aceasta înșelare:” Opinia Mea”.
  Zic să trecem la cazuri concrete. Aproape în proporție de sută la sută jurnalismul este populat de idioți utili. Majoritatea ajung să fii idioți utili pentru că pur și simplu vor să se audă. Să fie cunoscuți, să fie întrebați pe stradă “ce mai faceți”, să li se spună “mi-a plăcut ce-ați spus în ziua aceea”.
  Ei trăiesc permanenta certitudine că sunt mesianici, providențiali, născuți să schimbe lumea.
  Oamenii servicilor secrete își râd în mustața prin birourile lor, prin mașini, la o șueta discretă cu prietenii apropiați, de enormitățile pe care le debitează idioții utili ajunse și în public.
  Bine, acum trebuie să precizăm că idioții utili se regăsesc într-o proporție îngrijorătoare și în rândul serviciilor secrete. Diferența este că în acest sistem circulă un alt tip de informație. La urma urmei ei tot omul e problema, adică idiotul util.
  În politică procentul este total. Faceți un exercițiu de imaginație: gândiți-va pe repede înainte la câțiva jurnaliști și câțiva politicieni din România care nu au profilul unui idiot util. Uite, chiar aș vrea să vă întreb: fostul manager al Protv ului, Adrian Sârbu, a fost un păpușar sau un idiot util?
  Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pârvulescu, Moise Guran, Dobrovolschi, Băsescu, Gelu Voican Voiculescu, Iulian Vlad, Pacepa, Lucian Mandruta, Dan Tapalagă, Bogdan Chireac și de ce nu, Nicolae Ceaușescu. Care dintre aceștia e păpușar și care idiot util?
  Câți dintre păpușari sunt și persoane publice, la îndemâna cetățeanului simplu?
  Este Bill Gates idiot util sau păpușar?

  “Bine”, o să spuneți, “dar ne-ai prins într-o capcană: să alegem între păpușari și idioți utili. Nu ne lași și varianta oamenilor care spun adevărul.”
  Ba da, vă las și această variantă, cum să nu: dar enumerați-i voi pe aceia.

  Niște pământeni care în prima fază erau pe cale să devină niște idioți utili faimoși, la un moment dat al vieții lor s-au dumirit. Aceștia s-au schimbat totalmente, s-au transformat din posibil idioți utili în oameni ai Adevărului. La vremea aceea acești oameni erau curtați de nivelele înalte ale intelectualității mondiale. Pur și simplu intelectuali din întreaga lume voiau să aibe comerț de idei cu ei. Atenție, vorbesc de perioada în care aceștia erau potențial idioți utili.
  La un moment dat, aceștia și-au schimbat radical viața. Și ce au făcut?

  S-au predat lui Hristos. Toată învățătura intelectuală acumulată până la acea oră ei s-au hotărât s-o disprețuiască.
  Aș enumera aici doar doi dintre aceștia: sfântul Ignatie Briancianinov și sfântul Nicolae Velimirovici.
  Odată ce s-au predat lui Hristos și au devenit clerici cuvântul lor a devenit pârjolitor.
  În aceste condiții, uluită, comunitatea intelectuală mondială și-a revenit din clătinare. Și și-a reluat dorința de a avea comerț de idei cu cei doi. Așa se face că ortodoxia universală recunoaște ca fiind sfinți pe sfântul Nicolae Velimirovici și pe sfântul Ignatie Briancianinov.

  Oameni buni, sunt 2000 de ani de la înviere. Faceți-va voi singuri un inventar al celor care au devenit sfinți în calendarul ortodox în condițiile în care inițial erau niște potențial idioți utili.
  Unii dintre cei care vor citi acest material se vor necăji cumplit, mă vor șterge din lista lor de comunicare. Ei vor zice: “ce mai e și asta? Adică oamenii adevărului nu pot exista decat dacă s-au transformat/ predat lui Hristos? Bigotism de cea mai joasă speță!” vor striga aceștia.

  Pilat din Pont i-a pus o întrebare Mantuitorului Hristos fără sa mai aștepte și răspunsul: “ce este adevărul?
  Este cumplit! Omenirea de la Pilat din Pont încoace caută după adevăr ca după un concept, ca după un sistem de referință. Oare se poate o înșelare mai mare decât atât?
  Adevărul este o persoană nu un concept. Mantuitorul Hristos ne-a spus-o: Eu sunt Calea Adevărul și Viața.
  Adevărul era la 1 metru distanță de Pilat!

  Cum să fii un om al Adevărului dacă tu vrei să te plasezi într-un alt sistem de referință decât acela care se numește Hristos?
  Este cumplit! Softul meu se blochează la aceasta “logica”.

  Părinții care își duc copiii la expoziție de dinozauri și îmbrățișează informația că aceștia au trăit acum 30 milioane de ani, sunt niște idioți utili sau niște oameni ai Adevărului?
  Noi știm că acum 7500 de ani Dumnezeu a dat pământul la cheie lui Adam și Eva: poftim. e gata. mutați-va.
  Tot de acolo știm și care e originea animalelor, originea aerului, originea apei, originea plantelor.
  Evreii care anunță că așteaptă pe mesia sunt păpușari sau idioți utili?
  Ca să știm și noi.
  Asta pentru că noi odată pe an mergem cu lumânarea in noaptea de înviere si îl sărbătorim pe Mesia cel înviat.
  Oops! Ce facem? Houston! We have a problem! Suntem într-un conflict cultural cu evreii. Evreii spun și în ziua de astăzi: amăgitorul acela. Se referă la Hristos.

  Dar națiunea noastră merge cu lumânarea in noaptea de înviere la Cel înviat.
  Hristos a înviat! Strigă preotul.
  Adevărat a înviat! răspund cei din biserică. Nu cumva vi se ridică părul pe mână?Dacă vi se ridică părul pe mână e semn bun să știți.
  După această scrisoare nu vă grăbiți să vă gândiți la xanax și la alte pastile antidepresive. E suficient să credem cinstit în Hristos și toate vor veni de la sine: înțelegerea, luminarea, pacea și un mugur de speranță în mântuire. Așa să ne ajute Dumnezeu!

  PS. În următorul episod vom discuta despre vânduți și lepădați.

  Ar trebui să fac o precizare. Nu mă refer la idioții utili ca la niște persoane cu un intelect scăzut. Eu cred că cei la care mă refer sunt foarte bine garnisiti la mansardă. Însă realmente nu știu ce să facă cu acest mobilier. Mândria pîrjolește intențiile bune și augmenteaza intențiile rele.

 5. „zise dobre”, și eu gândesc că nu este nimic neînregulă să votezi anti-PSD. Dar ultima frază a autorului aș interpreta-o mai degrabă în în acest sens: nu prea ai ce să votezi, nu poți susține pe cineva credibil sau vizibil, nu s-a ridictat nici o personalitate la orizont… Drept consecință nu poți alege ceva, poți doar vota anti-PSD, în speranța că ceva s-ar putea schimba, sau măcar s-ar opri mizeria asta în care ne târăște PSD-ul.

 6. Respectuos va semnalez ca afectiunea gastro anuntata de doamna Firea ar putea fi o onorabila forma de ”gripa diplomatica” menita sa justifice in PR renuntarea ei la continuarea mandatului de Primar si la orice veleitati prezidentiale concomitent cu repozitionarea sa pe lista PSD pentru europarlamentare.

  Au mai fost dizidenti ca Firea – de exemplu Grindeanu si Ecaterina Andronescu – care au obtinut profituri grase negociind cu Dragnea – exista un mod de lucru deja stiut al acestuia din urma.

  Prin urmare Dragnea va incerca sa o re-racoleze pe Cretu in echipa europarlamentara a PSD
  Si probabil va si reusi intrucat pe el il intereseaza prea putin cine vor fi europarlamentarii PSD , cum ar trebui sa nu ne intereseze nici pe noi cine vor fi vesnic irelevantii eurparlamentari ai Romaniei.

  In alta ordine de idei ultimul articol al lui Iliescu se refera CLAR la Corina Cretu – pupila lui cea merituasa – si aceasta e o dovada in plus ca fata ar candida mai degraba cu PSD ul nu cu Ponta care abia – abia daca ii v asigura continuarea vechimii in munca la PE a propriei lui neveste.

  Sunt de acord ca intr-un viitor //post Dragnea // Cretu ar avea un rol de maxima vizibilitate deoarece este mediocra, banala , apreciata la Bruxelles si cu conexiune Internet la Pentagon – diviziunea ”Generali romantici” . Estea cea ALEASA sa ne scape odata de PSD.

  • Bancul acesta a fost spus mai intai de catre o doamna
   din conducerea PNL, ceea ce din start ar trebui sa va dea de gandit,
   intrucat ambele exceleaza…

 7. Nu știu ce l-o fi determinat pe dl Ion Iliescu să scrie textul, dar știu că mi-a făcut mare plăcere să-l citesc.

 8. Foarte interesant comentariul.
  Eu as pune insa urmatoarea intrebare. Cine va reusi sa capitalizeze pe alegatorii PSD din 2016, care acum se trezesc si nu vor mai vota clica infractorilor sub Nasul Dragnea? Pentru tara, ar fi util un partid european de stanga. Despre Demos nu am mai auzit mare lucru. Are cineva vreo explicatie? Este boicot mediatic sau neputinta proprie?

  • Aveți deja două partide europene de stânga, ambele nerăbdătoare să legalizeze căsătoria între persoane de același sex. Unul dintre ele se află deja în parlament, dar e discutabil dacă mai intră și în 2020.

   Stânga modernă europeană e pe punctul de a intra în zid, dar România e mereu în contratimp, își poate permite și de data asta :)

 9. Noi, intre noi, vorbim despre noi. De bine sau de rau nici nu mai conteaza…
  In viata reala, in pandant cu omniprezenta acelorasi personaje, pasa-mi-te capete de afis, nu cred ca cineva stie cum arata un simplu membru de partid. De la marele partid cu 600 000 de membri pana la micul partid de 6 000 de membri.
  Stim, sau presupunem ca stim, cum arata activistii si cine sunt alesii binecuvantati. Presa scrisa, audio si video de can-can, quality sau cult ii promoveaza pana la greata.
  Nicaieri, niciodata nu citim, auzim, vedem stiri sau informatii despre metabolismul vietii de partid. Nu stim cum se accede la calitatea de membru de partid, nu stim cum se cristalizeaza opiniile politice, nu stim cum se face formarea, selectia, recrutarea si promovarea candidatilor in posturile alese sau numite de marele sau micul partid. Nu exista rusine mai mare decat aceea de a fi simplu membru de partid. Domeniul este acoperit de o masiva clandestinitate…
  Tot felul de promoteri, influenceri sau vizionari indeamna: veniti si votati. Ce? Ce vreti voi din ce va propunem noi. Nu exista cinism mai mare decat sa declari primatul pluripardidismului si sa descurajezi sistematic functionarea lui cinstita.

 10. „Vom vota iarăși, deprimat, ca totdeauna, anti-PSD”

  Dar de ce tineti sa va adanciti in depresie si de ce sa vorbiti in locul altora? Nu mai bine votati vesel PSD, ori aripa ‘eurosceptica’, suveranista a lui Dragnea/Dancila – daca va simtiti lovit de un puseu nationalist, ori aripa eurofila, cosmopolita si progresista a lui Ilici/Corina daca va simtiti confortabil pe calea europeana, ori aripioara smechera si patriotica a lui Ponta, daca aveti chef de bancuri?.. PSD-ul va ofera tot ce va doriti, desigur, in tarcul dogmatic construit la Bruxelles, la fel ca si tovarasii lor socialisti din Vest: vreti ceva mai de dreapta, cu elan juvenil, Europa va da socialism resapat a la Macron, vreti ceva mai la stanga, dar tineresc si rebelios, Europa va da socialism a la Tsipras ori a la Sanchez. Deci nu va faceti griji, mergeti la vot si votati fericit socialismul european, rosu, galben sau albastru. Traiasca Uniunea Europeana si bravii ei conducatori!

 11. Probabil nu am fost eu suficient de tranșant în ce-am scris, așa că revin:

  1. Votul anti-PSD mi se pare singurul logic. Totuși, mi-ar plăcea mult să văd în partea cealaltă o alternativă clară și coerentă, pro-activă și nu reactivă, dincolo de faptul că trebuie să reacționăm la lucruri precum atacul împotriva justiției și anti-europenismul din ultimul an al liderilor PSD. Asta e ceea ce mă deprimă.

  2. Textul de mai sus nu e în niciun caz un endorsement la adresa Corinei Crețu, a lui Ion Iliescu sau a naiba știe cui. Încerc doar să explic niște mecanisme de imagine.

  3. Da, cum zice cineva, ar fi bine să avem un lider consistent al opoziției, dincolo de discuția despre poziționări și vizibilitate. Totuși, metodic vorbind, mi se pare util să încercăm să raționăm pe spații mici, cum ar fi acela al imaginii. Suma unor tablouri parțiale de felul ăsta ar putea limpezi problema sau problemele. Zice Descartes pe undeva că dacă ai o dificultate mare, o împarți în dificultăți mici și le rezolvi pe rând, cam în spiritul ăsta am scris.

  • @Iulian Comanescu – la punctul 1: a sta acasă e și mai logic decât a vota anti-PSD. Dacă vreți, vă povestesc cum a fost în 2016 și de ce s-a stat masiv acasă. Din experiență personală, în urma unor dispute pe forum.

 12. Personal, cosider că ideea punerii lui Dragnea în fruntea PSD tot din zona asta a lui tataia Ilici vine. De ce? Pentru că Dragnea, având problemele pe care le are cu legea, era și este extrem de vulnerabil și controlabil. Adică ceva de genu „io te-am pus, io am hățurile dacă nu faci ce spun io, tot io te omor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulian Comanescuhttp://www.comanescu.ro
Iulian Comanescu este consultant de comunicare, stabilit la Bruxelles. Lucrează pentru oameni politici și instituții de acolo

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro