duminică, decembrie 3, 2023

Manifestul meu politic de liberal. Imi cautam fericirea

Până mai ieri, mă simţeam liber să-mi caut fericirea. Şi ca oricare liberal ce se respectă, exact asta făceam. Eram cufundat în problemele mele, alături de colegii mei, dedicat unor mize egoiste sau altruiste care mă încântau şi-mi făceau plăcere: primul forum România – Ucraina, ajutarea prin modestele noastre forţe a Republicii Moldova în parcursul ei european, ce se mai poate salva în sfera fondurilor structurale după păguboasa guvernare a PNL şi PDL în acest domeniu, cum merge politica agricolă comună şi alte chestii din acestea plictisitoare care ne încântă pe noi oengiştii din think-tankuri.

Dar lumea mea liniştită şi plictisitoare mi-a explodat în faţă când am realizat că nu mai pot face la modul serios niciunul dintre lucrurile cărora-mi dedic timpul ce mi-a fost dat pe acest pământ şi-mi însoţesc existenţa mea banală: nu le-aş mai putea vorbi ucrainenilor despre statul de drept şi condamnări politice atâta timp cât premierul îl ameninţă pe președintele pe care l-a suspendat cu faptul că-şi joacă la referendum libertatea; românii din Republica Moldova şi-au pierdut speranţa în noi şi se uită către Polonia, Ungaria şi Cehia; discuţiile de fineţe pe fonduri structurale sunt caduce în contextul în care Comisia Europeană ne spune  în faţă că planul pentru creșterea absorbției de fonduri UE a eșuat pentru că administraţia este paralizată de criza constituţională; politica agricolă comună este ultimul lucrul de care orice potenţial interlocutor ar fi interesat astăzi. (Evident, nu sunt expert în toate – acestea sunt din temele noastre instituționale, la zi).

Ceea ce învăţ pe pielea mea este că acolo când se discută excesiv de mult politică (politics), nu mai este timp de politici publice (policies). Iar asta mă debusolează complet, la peste cinci ani de la aderarea la UE.

În munca mea am multe contacte cu oameni ca noi, educaţi, interesați de ce se întâmplă în ţara lor, activişti civici din Georgia, Armenia, Ucraina, Azerbaidjan, Ucraina, Republica Moldova şi din Balcanii de Vest. Se uită cu invidie la mine şi la colegii bulgari pentru că suntem cetăţeni ai Uniunii Europene şi care, printr-un noroc al istoriei (spun ei) şi prin eforturile noastre (spunem noi) ne bucurăm de mai multe libertăţi, drepturi şi oportunităţi decât ei. Muuult mai multe! Piaţa Unică – exportăm spre 80% în UE fără taxe, liberă circulaţie, drept de muncă (parţial), investitori, Declaraţia de la Bologna – studii universitare, capacitatea de a propune politici şi participa la luarea deciziilor în continentul căruia îi aparţinem, avantaje în sistemul de transporturi, şi câte şi mai câte, şi nu în ultimul rând demnitate! Nu mai vorbesc despre standardul de viaţă, care, aşa scăzut cum este la noi în comparaţie cu cel vest-european, este net mai bun decât oricare din ţările Parteneriatului Estic (parte a politicii de vecinătate a UE) care vizează inclusiv Belarusul.

Până mai ieri, aveam libertatea (drept negativ) şi posibilitatea (drept pozitiv), folosindu-mă de toate avantajele pe care ni le-am creat împreună în ultimii 20 de ani, de a-mi căuta fericirea. Nimic nu-mi indica haosul ce avea să vină, nici măcar existenţa televiziunilor lui Voiculescu, despre care, în mod greşit, credeam că dacă nu le dau atenţie, nu mă pot afecta!

Mesajul meu de cetăţean corect, cu taxele la zi şi care respectă fără echivoc legea şi statul de drept, pentru politicienii iresponsabili este următorul: aveţi mare grijă, dacă mă opriţi să-mi caut fericirea, vin după a voastră!

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. „aveţi mare grijă, dacă mă opriţi să-mi caut fericirea, vin după a voastră!” Cum faci asta? Cum? Votand? o sa castige cel mai probabil USL. sau poate PDL? si tot aici o sa fii. Ca sa citez si din mungiu-pippidi: „Ce avem de făcut e clar. Nu e clar însă cine va face, centrul obiectiv, care nu e cu nici o tabără, subţiindu-se tare de tot.” Ce mi se pare evident este ca lipseste o a 3-a cale. alternativa la USL, PDL si supa reincalzita numita ICCD. Si aici, imi pare rau, dar voi aveti responsabilitatea. Tu, Cristian, Dragos, Vlad Mixich, Mungiu, Macovei si asa mai departe. Voi cei care cunoasteti mecanismele, oamenii cheie, aveti access la presa, la eventuali finantatori. Care deja aveti o structura – Romania Curata – pe care se poate porni un partid. Acum vreo 2 ani Dragos Dinu mi-a zis ca nu se poate, ca nimeni nu-si asuma raspunderea, toti aveti familii de intretinut, copii de crescut. Daca-i adevarat, atunci e nasol. Masturbarea pe bloguri si Facebook, cititi fiind doar de oameni care oricum sunt de acord cu voi nu are nici un sens. Va da sentimentul ca sunteti utili, dar probabil nu o sa reusiti sa schimbati nimic. http://en.wikipedia.org/wiki/TOP_09

 2. PNL-ul a fost o vreme refugiul oamenilor educati, inteligenti si manierati – de dreapta. De ce n-a putea spera la o noua forta politica in acest sens? Ok, nu ne place PDL-ul? Nici mie nu imi place dar sper intr-o reforma a lui. Daca intra in alianta de dreapta impreuna cu ICCD si NR sper ca acesti 2 noi parteneri sa vina cu oameni educati si integri in timp de PDL vine cu structura teritoriala. Si sa se produca o reforma, o primenire de cadre. Pt ca oamenii fac politica. Oamenii impun vlorile. Cu cat vom avea mai multi de Monica Macovei, Cristi Preda, Mihai Neamtu, MRU in aceasta noua alianta cu atat coportamentele de neanderthal si coruptia se vor reduce. Eu nu ma astept ca un primar de oras mic sau comuna sa nu mai fure doar pt ca e in alianta aia. Si e iluzoriu sa gandesti asa. Si in occident politicieni cu nume au fost prinsi cu fapte de coruptie. Ca asa e politica. Dar daca stiu ca la varf am un set de oameni de calitate care apara valori autentice si care impun un cod etic onest, atunci asta imi ajunge ca sa le dau votul meu.
  Va repet: nu mai asteptati perfectiune. Doar mantuitorul Isus Cristos a fost perfect. Oamenii nu sunt perfecti. Nu asteptati din acest popor cu multe, multe probleme de educatie, perceptie, comportament, prejudecatii, traditii, etc. sa nasca un partid politic perfect – cu toti oamenii din el educati, competenti, manierati si mai alesi integri si onesti. E nerealist si iluzoriu sa gandesti asa. E wishful thinking. Fiti pragamatici. Viata in sine e despre alegerea raului cel mai mic. Cand ai dat interviuri pt job sperai la jobul perfect? Nu. Il vroiai pe cel care era raul cel mai mic. Cand te-ai insurat sperai la femeia perfecta? Nu, sperai la una care era raul cel mai mic dintre celelalte. La fel cand ti-ai ales scoala, masina, apartamentul, laptopul samd. Intelegeti ca asa a lasat D-zeu lumea asta. Nu traim in paradis. Nu traim in perfectiune. Raul ne inconjoara zi de zi. A alege raul cel mai mic e insasi esenta vietii noastre. Nu ai fiti iluzorii. Coborati cu picioarele pe pamant. Alegeti raul cel mai mic.

 3. Ciucu: (…) nu le-aş mai putea vorbi ucrainenilor despre statul de drept şi condamnări politice atâta timp cât premierul îl ameninţă pe președintele pe care l-a suspendat cu faptul că-şi joacă la referendum libertatea.

  Inteleg ca pana acum le-ati vorbit de tepele din piata Victoriei?! Si de premieri arestati?! Ei, se pare ca sunt totusi inaintea noastra la unele capitole ale democratiei …

  Da, am vrut sa fiu sarcastic, acid si neiertator totodata. Imi repugna, desigur, amenintarile lui Ponta la dresa presedintelui, dar tot asa m-au dezgustat amenintartile acestuia din urma la adresa unui jurnalist, pe care „nu-l va uita niciodata” sau calificativele sale adresate unui fost suveran al Romaniei. Nimic din ce face acum Ponta nu e noutate! Si totusi pentru dumneavoastra pare ca este …

  • „m-au dezgustat amenintartile acestuia din urma la adresa unui jurnalist, pe care “nu-l va uita niciodata””-nu stiu sincer despre ce vorbesti, te rog frumos, dezvolta subiectul. Cat despre regele Mihai, Basescu si-a exprimat o parere foarte pertinenta (in termeni grobieni, e adevarat, dar totusi); pentru ca nu e normal, gandesc eu, ca regele tarii mele sa mearga la aniversarea a 60 de ani de la crearea URSS. Cu atat mai mult as gandi asta ca cetatean moldovean: nu e normal ca regele MEU sa mearga sa aniverseze cu sampanie momentul cand, acum 60 de ani, concetateni si rude de-ale mele au fost trimise la moarte in lagar.

 4. Oameni buni, nu ne ajuta cu nimic sa citim aceste articole noi, cei care intelegem deja gravitatea situatiei. Este important sa vorbim pe limba celor multi, pe canalele de comunicare ale celor multi… acelea care au mai ramas. Domnule Mircea Ionescu-Quintus si alti liberali cu capul pe umeri, delimitati-va public de acest papitzoi cu valente de fuhrer care a subordonat PNL comunistilor (cele doua extreme se ating in combinatia VV.C. = Victor Viorel Crin). Ati crezut ca este o alianta temporara pentru a atinge niste scopuri ale partidului. Le-ati atins sau v-ati indepartat, de fapt, de valorile sale istorice? Este timpul ca aceia care au trait vremurile ascensiunii comunistilor sa iasa in fata pana nu este prea tarziu. Putin isi freaca deja mainile de desfatare.

 5. Eu cred ca politicul ne-a explodat in fata, nu problemele de care ne preocupam in mod obisnuit. Sursa dezordinii de acum din societatea noastra este politica degenerata, iar cei care o propaga sint politrucii. Caci politrucii provoaca in zilele astea explozii controlate, asa cum pungasii arunca in aer seifuri de banca pentru a fura bani. In zilele astea, politrucii incalca sistematic regulile democratice: neavind legitimitate ei nu folosesc cheile, ci, intocmai ca si hotii, forteaza lacatele pentru a prelua puterea politica. Un om cinstit nu forteaza lacatele.
  Convingerea mea este ca politicienii care forteaza in zilele astea legea pot fi realmente judecati: caci vinovati pentru dezastrul politic provocat in ultima luna nu sint paznicii democratiei (i.e. jurnalistii) care relateaza onest ceea ce se intimpla, ci politicienii care incalca sistematic legea sau regulile. Uzurparea este, ca si jaful, un termen juridic consacrat, iar actiunea corespunzatoare e condamnabila. Daca justitia romaneasca este suficient de puternica, atunci ea trebuie sa fie in stare nu doar sa se apare pe sine, dar trebuie sa fie in stare sa apere ordinea de drept (i.e. statul).

 6. Finalul mi se pare cel putin hazliu. Stiu, sint rau acum, insa ce rost au afirmatii de genul asta, „stati sa vedeti cind o sa intru eu in lupta cea mare”? Ce-o sa se intimple? Inca o voce critica probabil pe linga alte zeci de mii care oricum risca apoi sa fie innabusite cu democratia in git. Inseamna inca un vot poate la referendum, anulat de alte ‘jdemii de voturi cumparate.
  Alt lucru ce nu-l inteleg e ce cauta cuvintul „liberal” in titlu? Toata lumea se gindeste imediat la PNL, parteneri USL, care are un rol mai mult decit activ in actualele evenimente. Ce are un ongist cu liberalii? Sigur, e vorba de o anume ideologie politica, insa eu tot as fi folosit poate cuvintul „liberalism” daca nu m-as referi direct la PNL.
  Lupta politica a inceput de mult, bine te-ai trezit dl. Ciucu. Pacat pentru fericirea pierduta, doar ca altii in astfel de lupte politice si-au pierdut libertatea sau chiar viata. Toata lumea spera ca lucrurile sa nu degenereze, insa mai poti sti ce aduce ziua de miine? Oare unde se opreste minciuna si reaua vointa? Sau oare o poate opri o persoana, indiferent cum se numeste ea/el?
  Pacat ca guvernul in loc sa guverneze strica fericirea cetatenilor lui. Sper macar ca acei politicieni iresponsabili (cine vor fi ei) se vor fi simtit amenintati de dl. Ciucu si vor inceta actiunile nesabuite.

 7. Uneori libertatea trebuie castigata cu forta. Ma bucur ca oamenii care conteaza social incep sa se trezeasca si sa realizeze ce li-se intampla, pentru ca prin vocea lor se pot trezi si cei mai pasivi si mai greu de urnit.Daca incepem sa ne si organizam devenim cu adevarat puternici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro