luni, mai 20, 2024

Marcel Ciolacu și Republica Moldova. O veste proastă pentru Chișinău

Ar fi o naivitate să credem că Marcel Ciolacu și PSD și-au descoperit brusc apetitul pentru susținerea dezinteresată a Republicii Moldova. În 2022, PSD întindea covorul roșu în România primarului pro-rus al Chișinăului, devenit liderul moldovean cu care autoritățile din România se întâlneau cel mai des.  CJ Buzău oferea și un suport financiar Primăriei Chișinău de aproape jumătate de milion de EUR.

Tot Marcel Ciolacu poza zâmbitor la evenimentul de rebranding al partidului oligarhului fugar Plahotniuc, iar timp de zece ani, PSD a fost umbrela de vreme rea a acestuia atât la București, dar mai ales la Bruxelles. Actualii lideri ai PSD, Mihai Tudose sau Gabriela Firea, au fost și ei să susțină regimul Plahotniuc la Chișinău în vremurile de glorie. E foarte greu de crezut că suportul PSD pentru cele două partide, unul condus de Ion Ceban și celălalt de apropiații oligarhului, ambele contestare ale PAS-ului Maiei Sandu, este întâmplător și este și mai greu de crezut că în relația București-Chișinău curge numai lapte și miere.

Vremurile la București par să fie dominate curând de un duo foarte toxic, PSD și AUR, iar impactul asupra Republicii Moldova s-ar putea să fie semnificativ, cu un prim test la alegerile locale din toamna lui 2023.

Dacă privim declarațiile pline de optimism și admirație reciprocă dintre București și Chișinău din ultima perioadă, am putea spune că Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat sunt un fel de Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Versiunea de București. Învestirea guvernului condus de Marcel Ciolacu nu este însă deloc o veste bună pentru Chișinău dacă ne uităm pe cine și ce a susținut PSD în Republica Moldova în ultimii zece ani. Și s-ar putea să fie și mai proastă în perspectiva alegerilor locale din toamna anului 2023 acolo unde primarul pro-rus Ion Ceban, plimbat intens prin România de același PSD, are mari șanse să păstreze primăria Chișinău și să continue atacurile la guvernarea pro-europeană. 

Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat, cu tot rebrandingul intens din ultima perioadă, unde chiar merită niște aplauze, nu sunt deloc mari admiratori (susținători) ai Moldovei promisă de Maia Sandu. Și ar fi cumva peste mână să fie, ținând cont de performanțele guvernării PSD-PNL de acasă. Așa cum învățăm zi de zi în România, e o diferență enormă între ce predică Marcel Ciolacu și ce se întâmplă în realitate. Și este o lecție pe care ar trebui să o învețe mai repede și Republica Moldova (sau măcar unii oficiali din Republica Moldova care cântă ode PSD-ului românesc).

Cu vorbe atent alese și un discurs “patriotic” (nu economic, ci doar ca viziune de data aceasta (sic!)) Marcel Ciolacu nu este doar un prieten al Republicii Moldova, dar “nu va avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească” și “cu fiecare pod construit cu România se va ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei”. Ce mai contează că metafora e chiar amuzantă pentru cine urmărește relația București-Chișinău și cum am ajuns să filmăm cu drone un pod de pontoane, conectat la o vamă fără curent electric și care se duce într-un drum comunal. Asta în timp ce podul mult promis, cel de la Ungheni, și autostrada mult promisă, A8-Unirii, așteaptă vremuri mai bune. Cum așteaptă și conexiunile feroviare sau aeriene sau niște vămi cu toalete decente.  

Să le luăm totuși pe rând. În 2021 și 2022, deci istoria foarte recentă, Marcel Ciolacu și al său PSD nu s-au remarcat decât prin întinderea covorului roșu lui Ion Ceban, primarul pro-rus și homofob al Chișinăului, plimbat prin România de parcă reprezintă viitorul pro-european al Moldovei. La CRPE, într-un raport intitulat sugestiv Aventurile lui Ion Ceban în România, am documentat vizitele dintre autoritățile noastre și Ion Ceban, nu mai puțin de 30 în 2022, dintre care 17 cu lideri politici PSD sau afiliați ai acestora. Cu Marcel Ciolacu s-a văzut de 2 ori.

Ceban este principalul contestatar al PAS-ului Maiei Sandu, dar care pozează în politician de centru, chiar cu viziuni pro-europene, pentru că epoca politicianului dur, pro-rus, s-a terminat în Moldova. Sau sperăm că s-a terminat cel puțin. Ceban și-a lansat chiar și un partid, Mișcarea Alternativa Națională, despre care Departamentul de Stat al SUA spunea că este finanțat de apropiați ai Kremlinului.

Ipocrizia bate la ochi, dar nu deranjează nici PSD-ul nostru, nici pe Marcel Ciolacu. La ce promisiuni de campanie avem în România din partea PSD, susținerea unui primar pro-rus la Chișinău nu intră în top. Tot frățește, Consiliul Județean Buzău, care desigur nu are nicio legătură cu Marcel Ciolacu, a oferit primăriei din Chișinău aproape jumătate de milion de EURO pentru diverse lucrări de infrastructură în 2022. Motivul tocmai pentru Ceban de a se lăuda cu apropierea de Marcel Ciolacu și PSD.

Tot la sfârșitul anului 2022, Marcel Ciolacu se poza zâmbitor la Chișinău cu rămășițele partidului lui Plahotniuc, care a trecut și el printr-un proces de rebranding (sic!). Partidul Democrat din Moldova este acum Partidul Social Democrat European. Oamenii răspund cel mai probabil la aceleași comenzi și au deraiat complet cursul european al Moldovei în vremurile de glorie ale oligarhului, dar ce mai contează. Social Democrația cu iz de șampanie e mai importantă pe ambele maluri.

Cele două partide, PSOE și MAN, au așteptări mari de la alegerile locale din toamna anului 2023. PSOE chiar care menține o influență ridicată prin multe raioane moldovenești. Și momentul pare ideal, România intră în epoca PSD, cu un PNL care există doar ca anexă și să asigure majorități unde este cazul și cu un președinte inexistent. Nu ca înainte ar fi fost prea interesat de Moldova, rămânând totuși memorabile încercările eșuate ale Maiei Sandu de a fi primită de MAE sau Administrația Prezidențială în perioada Plahotniuc. Avem memorie scurtă, nu?

PSD este în continuă căutare de parteneri de dialog la Chișinău după fuga lui Plahotniuc, România mizând ani la rând pe figuri controversate în Republica Moldova. Figurile centrale ale PSD-ului românesc, precum Mihai Tudose sau Gabriela Firea, sunt tot aceleași personaje care în perioada Plahotniuc mergeau la Chișinău să susțină candidata acestuia la Primăria Chișinău sau nu suflau o vorbă despre abuzurile regimului, adoptând un silenzio stampa atât la București, cât și la Bruxelles. De fapt, la Bruxelles, PSD a apărat cu înverșunare regimul Plahotniuc.

Și mai departe de amabilitățile uneori exagerate pe axa București-Chișinău, România are nevoie (și) de parteneri mai maleabili, Maia Sandu nefiind parte a acestei categorii.  Coincidență sau nu, PSD-ul românesc este numitorul comun atât în cazul Partidului Social Democrat European, dar și în cazul partidului lui Ceban.

Ar fi totuși o naivitate să credem că un partid ce nu și-a schimbat deloc comportamentul acasă și-a descoperit brusc apetitul pentru susținerea dezinteresată a Republicii Moldova. PSD rămâne același partid rudimentar, dar care beneficiază de un PR bun și un rebranding și mai bun, și are în Marcel Ciolacu un lider ce a învățat multe din eșecul lui Liviu Dragnea. Vremurile la București par să fie dominate curând de un duo foarte toxic, PSD și AUR, și să sperăm că Republica Moldova va ști să se țină departe de influența nefastă a celor două.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Totul trebuieste privit in noua cheie ce ne este data chiar de catre istoria recenta ,actuala si viitoare .Ce a fost a fost .Acum Partidul SOR este scos in afara legii (aviz amatorilor din Romania ).Nu vad vreun politician roman, care doreste sa reziste ,in teatrul nostru politic, sa se declare atasat deciziilor de la Moscova .Pina si AUR ,fie isi modifica atitudinea ,fie pierde votul cetatenesc, asta daca nu cumva gluma se ingroasa si ies la iveala noi fapte ce il pozitioneaza aidoma SOR .Deocamdata PSD doreste sa preia partea de discurs nationalist (atit cit poate fi el de nationalist )al Partidului AUR banuindu-l ca face asta stiind el si de ce .Puterea exemplului poate naste noi atitudini cetatenesti si poate pune in miscare noi legi .Rep .Moldova ne arata cum nu mai exista loc de intors .Noile legi ce apar curind la Bruxelles si care contin obligatia respectarii lor vor elimina toate structurile politice si semi politice ce sunt dovedit atasate si sustinute de Moscova .Rep .Moldova le-a luat-o inainte .Acum nici o natiune europeana nu mai poate fi atasata Moscovei Rusia nemaifiind o alternativa pentru nimeni .

  2. De fapt, AUR este filiala naționalist-ortodoxa a PSD. Ambele sunt urmașele PCR, un partid comunist-nationalist. În particular prin venele PSD și AUR curge sânge comunist, în ultimul timp chiar bolșevic. Vi-l mai aduceți aminte pe Ponta, cel mult iubitor de China și Rusia?
    Da, PSD și AUR pot fi un pericol pentru occidentalizarea României, inclusiv trădarea intereselor naționale în cazul Moldovei, totul în favoarea Rusiei. Deja propsganda pro-ruseasca în România a atins cote inimaginabile , extrem de periculoase.
    Dar așa votează poporul român, mioritic, ortodox și manelist….

  3. PSD este un partid plin de demagogi de profesie; si face mereu ce nu te astepti; joaca nu la 2 capete, ci la 10; va face ceea ce are interesul sa faca in momentul deciziei; indiferent in ce directie vor merge; cine da mai mult sau santajeaza mai tare, are castigul asigurat; e interesant de vazut duelul UE/Rusia in interiorul PSD (ba chiar NATO/Rusia).
    Daca interesele externe nu prevalau in acest partid (din toate directiie) ar fi disparut de multa vreme. E un caz atipic de partid politic. (Ca si UDMR, care nici macar nu e partid, dar sta la putere de mai bine de 30 de ani.)
    Cred ca PSD e mina murdara cu care Strainezia controleaza Romania. De aici reactia Rusiei, prin AUR.

  4. Intr-adevar, ar fi o naivitate sa credem că Ciolacu și PSD au gânduri bune…Mai degrabă, ca orice buruiană-de-ceas-rau, tovarășii au pus gând rău. Or, într-un partid anacronic, crescut la școală perversitatii care nu admite nici respect față de cele promise, nici omenie față de oameni, darămite față de guvernarea actuala de la Chișinău, adică o construcție care trăiește din exclusiv din trisuri și propagandă, nu are cum sa străbată vântul schimbării in bine. Iată de ce Ciolacu are orgoliul unei căpetenii de trib. Ciolacu nu are talent. Nu l-a înzestrat ursitoarea cu vreo pricepere de Doamne-ajută. Căci, in esenta, Ciolacu este eternul populist. Nu va avea nicio remușcare sa facă cardaslac cu kremlinezul Ivan Ceban sau cu reziduurile lui Plagatniuk. In loc sa fie de folos Maiei Sandu, Ciolacu și PSD vor deveni elemente de dezordine și încredere.

  5. România nu are nimic de spus în destinul Republicii Moldova,indiferent de exponentul punctului de vedere.
    Moldova face parte din strategia UE de presiune indirectă asupra Rusiei.
    În oricare din scenarii nu poate avea decât trei utilități:”monedă de schimb” intr-o eventuală pace cu Rusia,un nou front militar sau „civil” cu aceeași entitate,sau pasaj neimportant( călcat in picioare)spre o Rusie reformată din interior prin detronarea tarului Putin.
    Indiferența Bucureștiului este lașitatea unui frate mai mare care lasă ca mezinul să fie utilizat in mod pervers de către „adulți”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Damian
Alexandru Damianhttp://contributors.ro
Alexandru Damian este director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro