miercuri, octombrie 9, 2024

Marea problemă a comunicării guvernanților cu guvernații

În ultimii ani ai socialismului dinastic, fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, era înnebunit de gândul de a salva ceea ce spera el că ar mai putut fi salvat. Plănuia adoptarea unor măsuri draconice împotriva populației.
De pildă, se gândea să îi mute pe toți vârstnicii, bătrânii, pensionarii, socotiți inutili, în sate, acolo unde plănuia să îi oblige să ia parte la muncile agricole, intenționa ca tot restul populației rămase în orașe să mănânce la așa-numitele circuri ale foamei pe care nomenklatura de partid primise ordin să le numească cinic cantine-restaurant.
Când am citit luni după-amiază condamnabilul, scandalosul plan pe care a avut neobrăzarea să îl propună autorităților , recurgând pe alocuri chiar la limbajul colocvial, directorul Institutului de Boli Infecțioase, dl. Adrian Streinu-Cercel, care nu e tocmai oricine, ci ditamai profesor universitar și socotit o somitate în domeniul bolilor infecțioase, mi-am amintit dementul plan al lui Nicolae Ceaușescu. Gândul m-a dus automat și la istoria cumplită, îngrozitoare a acelui Arbeit Macht Frei de la intrarea în lagărele naziste, mai ales în momentul în care am aflat cu stupoare că respectivul plan se cheamă –incredibil!- Vacanța Mare. Mi-am amintit de toate acele cărți și studii de specialitate care susțin că nazismul și fascismul sunt două religii seculare aflate într-o relație de inter-condiționalitate. Sunt, cum spunea undeva Pierre Chaunu, gemeni heterozigoți.
Preț de câteva ore am tot sperat să ni se spună la televiziuni că planul doctorului Streinu-Cercel este un fake. O glumă proastă. Dar nu. Televiziunea Digi 24 ne-a informat că a luat legătură cu profesorul Streinu-Cercel care, după câteva ezitări și bâlbe, și-a asumat paternitatea producției cu pricina. Că nu era vorba despre cine știe ce lucrătură malefică a Opoziției, deși dl. Streinu-Cercel este socotit ca un simpatizant al PSD, în vreme de profesorul Alexandru Rafila este mai degrabă asociat cu PNL-ul, a dovedit-o faptul că Grupul de Comunicare Strategică, cel având în frunte Sfânta Treime, Vela, Dospescu, Arafat, a socotit necesar să dea un comunicat menit să respingă ideile profesorului Cercel, să le comenteze și să încerce să aleagă grâul de neghină.
Interpretarea de texte în care s-a angajat respectivul Grup a făcut, cred, mai mult rău decât bine.Să ne mai mire că vrea să se folosească de ea d’alde Călin Popescu-Tăriceanu care se gândește că am avea nevoie de o moțiune de cenzură? De unde, nu e nici Dumnezeu nu cere, iar dl. Tăriceanu nu mai e decât o umbră. Util era să se dea doar o dezmințire, formulată în cei mai categorici termeni cu putință și nu să se purceadă la analize. Prost gândite și inabil formulate. Fiindcă astfel s-a alimentat ideea că imbecilitatea iscată de un moment de rătăcire a minții profesorului Cercel are rolul unui balon de încercare. Adică. Populației i se prezintă o variantă de lucru ce conține măsuri înspăimântătoare pentru ca, mai apoi, să se aducă în discuție și să se impună o variantă a acestora mult mai relaxată.
Am spus și scris în nenumărate rânduri. Nu sunt un fan al felului în care înțelege să guverneze PNL. Am acumulat din noiembrie și până astăzi dezamăgiri nenumărate. Nu îmi place defel că guvernanții vorbesc pe mai multe voci. Nu mi se pare deloc în folosul țării și al administrării situației complicate a acestor vremuri că, după cât se pare, a intervenit o falie între președinte, premier și câțiva dintre membrii guvernului. Nu cred că dl. Ludovic Orban ar fi tocmai infailibil. Domnia-sa și-a dovedit clar limitele în situația actuală. Sunt cum nu se poate mai convins că premierul, care este deopotrivă președintele PNL, nu a exclus nici o clipă din acțiunile sale calculele politice. Dar cum-necum, dacă luăm drept bune cifrele oficiale, pare-se că, până astăzi, am trecut mult mai bine decât au trecut alții prin teribila încercare reprezentată de lupta cu COVID-19. Toate acele măsuri denumite a fi de distanțare socială și-au dovedit, în bună, în foarte bună măsură eficiența.
Cred,însă, că trebuie să ne preocupe deopotrivă criza medicală cât și iminența crizei economice. Nu se va putea să stăm la infinit în case. Sau în șomaj tehnic. Trebuie gândite și puse în practică măsuri de relansare.
Pentru guvernanți se anunță zile din ce în ce mai dificile. Coarda răbdării populației pare a fi întinsă deja la maximum. Deja s-au consumat tulburări, deja forțele de ordine au fost sfidate. Se semnalează incidente violente și proteste nu doar în centrele de carantinare, ci chiar și în spitale.
Oamenii mai au nevoie și de vești bune, nu doar de sfaturi referitoare la statul în casă, spălatul pe mâini și purtarea măștii. Fiecare cuvânt, fiecare comunicat, fiece text lansat în spațiul public de o instituție a Statului român trebuie să facă dovada responsabilității maxime.
Încă două-trei gafe precum aceea reprezentată de născocirea maladivă a d-lui Streinu-Cercel și s-ar putea să avem consecințe catastrofale. Totul s-ar putea duce pe apa Sâmbetei. Intervenția de ieri a președintelui Iohannis mi s-a părut echilibrată și dătătoare de speranță. Un semn bun.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Daca incepeai articolul asta cu afirmatia:” Suntem o tara cu un guvern si cu institutii si mai ales cu o media de cacao! ” va felicitam dar asa nu pot sa o fac si uite de ce:
    1) Dupa ce ieri am aflat si eu poate cu o intarziere de o zi despre asa numitul plan intitulat https://www.mediafax.ro/social/planul-lui-streinu-cercel-pentru-perioada-de-dupa-starea-de-urgenta-batranii-sa-fie-izolati-inca-3-luni-de-zile-document-19085159, dar fara sa pot ajunge sa citesc cele 9 pagini pe care il are sunt fortat sa ma orientez dupa parerile dvs care sunteti mai egal decat mine si l-ati vazut dar nu aveti nici-un respect pentru mine cititor atfel incat sa-l publicati la bibliografie cum face un domn Cranganu care publica aici dar traieste intr-o civilizatie nu in cloaca asta;
    2) Fiind nevoit sa ma ghidez doar dupa ce zice unul sau altul din cei ce se cred inteligenti si informati am aflat din „ziare.com „ca este vorba de un plan sub forma de draft pe 9 pagini facut acum 2 luni de Institutul Matei Bals si iata ce spune articolul din ziare.com despre acest plan citandu-l pe purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals dl dr. Catalin Apostolescu, ,(vezi http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/programul-vacanta-mare-asumat-de-conducerea-institutului-matei-bals-nu-inteleg-de-ce-se-face-atata-scandal-1607869) care a spus si ca acel document a fost unul dintre punctele de plecare pentru masurile pe care cu totii le respectam astazi

    „Este un draft de lucru de acum doua luni de zile. A fost intocmit in cadrul Institutului, dar v-am spus, in februarie, si a fost un draft. Pe baza acestui draft si pe baza altor propuneri s-a construit, ca sa zic asa, metodologia de lucru care a fost dupa aceea pusa in vigoare”, a raspuns oficialul.

    Intrebat daca Institutul isi asuma propunerile, dr. Apostolescu a raspuns ferm: „Nu, Institutul le-a facut, nu ca si le asuma”.

    Si a mai spus referitor la cine a redactat doumentul adica referitor la un colectiv de lucru:

    „Evident ca au fost mai multi, cam tot ce este in conducerea Institutului acum: si profesorul Streinu, si eu, si doctorita Benea (Benea Elisabeta, n.red.), suntem multi care am lucrat la diverse proiecte care s-au confruntat, s-au negociat si pana la urma a iesit altceva, asta nu e decat o chestie intermediara, nu inteleg de ce se face atata scandal de el. Nici nu mai este valabil, v-am spus, e de acum doua luni de zile, in doua luni de zile s-au schimbat multe lucruri„,

    3) Si acum 2 zile(20.04.2020) Media fax apare o stire la https://www.mediafax.ro/social/planul-lui-streinu-cercel-pentru-perioada-de-dupa-starea-de-urgenta-batranii-sa-fie-izolati-inca-3-luni-de-zile-document-19085159 din care aflam (nu pot copia aici) ca sunt patru categorii avute in vedere in Plan: peste 65 ani; intre 40-65 ani; sub 40 ani; bolnavi cronici indiferent de varsta.

    Pentru cei de peste 65 de ani se prevede izolare 12 saptamani(3 luni) in casa proprie sau in alte spatii corespunzatoare oriunde este posibil sau relocare institutionalizata.cu sustinereea acestora urmand a fi facuta de rude sau de autoritati si cu sprijinul ONG-urilor.respectand normele sanitare de distantare sociala existente.

    4) Si ca sa fac o gluma inchei cu stirea neconfirmata obtinuta pe surse :ultima ordonanta nr 10 se inspira si ea din propunerile dlui dr Cercel in sensul ca se precizeaza ca se vor stabili orele intre care putem iesi zilnic la alegerea noastra doar o singura data pentru a fi doar amendati si cat si cele pentru a fi doar batuti

    PS Si cireasa de pe tort :Bah zaluzilor v-ati intrebat careva cum va fi sa stea cei peste 65 de ani cu cei care merg la servici si la scoala. Aveti mah „dasteptilor” so;lotia la cestiunea asta smile

    • Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti, in afara de faptul ca intr-adevar nu am vazut un link, ceva, unde sa gasesc intregul document, lucru foarte bine punctat.. Dar in rest, nu inteleg: spuneti ca multe, putine, nu are mare importanta, din prevederile din document au fost preluate si aplicate, si ca documentul e mai vechi. Ce importanta are asta? Documentul trebuie luat in ansamblu si a fost adus in discutie acum, chiar daca e mai vechi. Asta se analizeaza aici. Ca sa dau un exemplu, poate exagerat, si doctrina nazista, si comunismul, au avut unele idei bune, care se aplica si acum. Asta nu inseamna ca in ansamblu au fost bune. Ce ziceti?

  2. Textul de fata ,ne prezinta , ca parte a unui intreg , cu acuratete si inteligenta politica, tot ceea ce ne ofera ca atitudine cetateneasca politicul romanesc de astazi . Este o deosebire evidenta intre discursul politic ,al unora si atitudinea cetateneasca atasata discursului politic al altora .Atitudinea politica simpla , construita pe modele vechi de exprimare , nu se mai regaseste in cererea politica a populatiei Romaniei. Asa cum deja au sesizat unuii dintre politicieni , suficienta discursului eminamente politic, nu mai este determinanta ca parte a acceptului cetatenesc . Umanitatea discursului politic ,combinat cu forta adevarului de moment , face diferenta intre abordarile politice ale acestor vremuri . Din noianul de discursuri aparute zilnic in media , se desprinde fara doar si poate doar discursul prezidential. Intreaga clasa politica (ma refer la partide ) nu are capacitatea globala sau strict personala (presedinte sau membru de influenta intr-un partid ) sa faca fata niciunui discurs public exprimat de presedinte . Nu pot uita cuvintele poetului : De asupra tuturora se ridică cine poate-Pe când alții stând în umbră și cu inima smerită -Neștiuți se pierd în taină ca și spuma nezărită. Este insa corecta (cred si eu )aprecirea , raportata la guvernul actual ,ce prin prisma rezultatelor finale , decese putine , focare de infectie putine si controlate in mare parte , masuri de izolare si de linistire a cetatenilor (unii dintre noi de etnii diferite si usor recalcitranti), aprovizionarea alimentara a populatiei suficienta (cel putin pina acum ) global pozitiva atribuita guvernului Orban . Pozitive imi par si cuvintele ce ne arata limita de sus atinsa de persoana premierului actual si o data incheiata (sa speram cu totii ) pandemia, exista posibilitatea (un sentiment sau o grimasa sufleteasca personala ) ca un nou premier desemnat de presedinte sa isi faca locul . Nu minimizez cu nimic prestatia corecta si inteligenta a premierului , dar totul are un inceput si un sfirsit (sa speram fericit ) si cum nu stim ce timpuri vin peste noi , poate ca tendinta de schimbare a unei parti din guvernarea actuala sa fie parte a unei noi idei politice ,nou adusa in fata noastra . Poate da sau poate nu , oricum , presedintele pare a fi singurul decident politic de forta in actuala situatie politica .Si inchei prin a repeta cuvintele nemuritoare ale poetului nepereche :
    ”De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi,
    Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.”

  3. De 30 de ani exista o ruptura clara intre cei care conduc poltic tara si natiune. Acum se vede cel mai clar. Multe dintre mentalitatile si cutumele comuniste nu au disparut, dar se vir atenua dupa inca doua-trei generatii. Privind aceasta pandemie se pot emite niste puncte de vedere: 1. Nu era nevoie de stare de urgenta militara, ci sanitara. 2. Au permis ab abuzuri ci afaceri discutabile de neverificat. 3. Amenzile nu au fost raportate la pensia medie si salariul minim pe tara, nu trebuiau depasite aceste valori. 5.Declaratia individ. completata pe fata, iar pe dos un tabel cu data de plecare domiciliu, semnatura, nu avem de unde a face rost de n. declaratii, nu toti au calculator cu imprimante,stickuri de memorie, etc.6. Parcurile deschise doar locurile de joaca inchise, bancile mutate la 2,5m distanta, una de alta. Au taiat pomii aiurea, si pus gazon rulou, de catre firme agreate de primarii, coronamentul reduce poluarea si caldura torida vara.7. Proprietarii de caini ies de 2-3 ori pe zi, dar ceilalti nu, dar rahatul nu il strange nimeni si nici nu se spala strazile.8. Masti si manusi nu exista nici acum in farmacii, dar trebuie sa le purtam.9 Programul 11-13 aduce aglomeratie, era necesar doua perioade. 10. Magazinele gen Mega Image, Kaufland,etc. sa reduca cate un raft de mijloc pentru distantare, sunt inghesuite dar nimeni nu zice bimic.11. Ordonantele trebuiau sa prevada respectarea convietuirii si linistea la blocuri, unii bat cuie, repara orice, ca nu au ce face, copii bat mingea, etc, dar guvernul sta la vile.

  4. „dl. Streinu-Cercel este socotit ca un simpatizant al PSD…”

    Doamne, cât mă doare să dau vești triste!

    Fac cunoscut, astfel, celor care [se prefac că] nu știu, că dl Streinu-Cercel NU ete „simpatizant” al PSD, ci a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății NUMIT de PSD tocmai pentru fidelitatea domniei-sale față de acest partid.

    În acea funcție dl Streinu-Cercela fost și cercetat nițel pentru unele incompatibilități.

    Astfel, astăzi, se vorbește tot mai deschis despre posibilitatea ca planul „șugubăț” al d-lui Streinu-Cercel să fi fost clocit în laboratoarele virale ale PSD-H5 Strategies și lansat public fix pentru incitarea cetățenilor împotriva guvernanților.

    …Că dl Streinu-Cercel NU este la guvernare, așa cum nici partidul care l-a susținut și de care este apropiat nu se află la guvernare.

    …Dar, deși PSD nu guvernează, deține PUTEREA din pricina majorității confortabile pe care o are în parlament împreună cu Pro România, ALDE și UDMR.

    …Iar „somitatea” Streinu-Cercel este fix același personaj care zicea doct la TV despre alcool ba că dezinfectează, ba că nu, iar despre căldură, ba că omoară „virusul cel nou”, ba că nu.

    Ar fi util, socialmente, să nu-i încurcăm.

  5. Si totusi in lumea buna sunt multe zone in care se retrag batrinii. O fac bineinteles de buna voie, uneori din motive de clima, alteori de poluare, alteori din motive financiare, merg unde e mai ieftin si evential au mai mult confort. Uneori aceste zone sunt specializate in batrini, atit cladirile, asistenta sanitara, cimitirele.
    Stiu prieteni, peste 65 care locuiesc in doua camere, fara balcon, acum sunt in inchisoare.
    Drept urmare, cred ca a investi in asemenea zone nu ar fi rau dar bineinteles ca totul ar trebui facut pe baza libera, fsra nici o constringere.

  6. Filantropia comunistă în vremea pandemiei

    Bulă a fost întrebat la şcoală ce înseamnă comunismul. Răspunsul său a fost următorul:
    – Comunismul este o acţiune filantropică, realizată cu banii altora de nişte aventurieri demagogi, în numele luptei de clasă şi a aşa-zisei noi ordini sociale – pe care aceştia doresc să o impună şi să o menţină apoi neschimbată atâta timp cât ei deţin puterea politică absolută în întreaga ţară.
    Revenim acum la aberaţia lansată în aceste zile în România, privind alcătuirea unor grupuri compacte şi izolarea totală a persoanelor în etate, timp de cel puţin trei luni, departe de familiile lor – un fel de ghetouri, aşa cum s-a întâmplat în timpul celui de-al doilea război mondial cu cetăţenii de religie mozaică. Publicul din România cunoaşte câteva detalii despre colaborarea transpartinică a politicienilor români, indiferent de ideologia pe care aceştia pretind că o promovează. În acest sens, există posibilitatea ca ideea aberantă privind crearea de grupuri compacte de cetăţeni români în vârstă să fi fost discutată din două motive:
    – campania electorală se apropie şi politicienii respectivi doresc să fie votaţi de cetăţenii în vârstă care acceptă să locuiască, timp de cel puţin trei luni, într-un hotel de pe litoralul românesc, la munte sau în alte locuri din ţară – fără a achita nici o sumă de bani din propriile buzunare pentru cazare, hrană şi întreţinerea curentă în acele hoteluri. Toate cheltuielile ar trebui acoperite din bugetul de stat, conform conceptului „Vacanţa mare”;
    – pierderile financiare suferite în această perioadă nefastă de către proprietarii de hoteluri, pensiuni şi locuri de recreere din România pot fi acoperite, parţial, de statul român prin crearea unor grupuri compacte de cetăţeni români în etate (peste 65 de ani) şi cazarea acestora în hotelurile şi pensiunile particulare. Evident, politicienii din toate partidele vor să colaborează la un asemenea program, indiferent de ideologia partidului pe care îl reprezintă, şi au posibilitatea să aleagă – fără nici un fel de control public – exact hotelurile şi pensiunile deţinute de către proprii susţinători: membri de familie, rude, oameni de afaceri care promit sprijin financiar pentru partide, în schimbul cazării de acelor persoane, pentru o perioadă lungă de timp.

    Cu alte cuvinte, filantropie comunistă, realizată cu ajutorul banilor existenţi în visteria statului român.

  7. Mă tem că tot ce se petrece aici stă sub semnul unei deficiențe de comunicare. Nu demult cineva spunea că trăim o perioadă în care comunicarea este MEDIATĂ și (aș adăuga) INTERMEDIATĂ! Lucrul acesta se petrece nu numai tehnic și tehnologic.
    Faptul se petrece și prin tot mai îndepărtata aflare față în față a celor care ”comunică”! ”Distanțarea socială” nu s-a impus acum! Ea exista!
    Câți dintre noi își amintesc să fi întâlnit la cumpărături, la librărie, la un spectacol, pe cei pe care îi vedem ”pe sticlă”?!
    Distanțarea, dincolo de necesitatea obiectivă în cazuri care pot afecta sănătatea publică, înseamnă RESPINGERE! Respingere a ceva nedorit, neîmpărtășit! (Vezi îndepărtarea de scandaluri, de violențe, segregarea ”automată” pe diverse criterii, neadmiterea copiilor la emisiuni sau locuri de comunicare ce le pot afecta dezvoltarea etc.).
    Știm că a comunica ar trebui să conducă la comuniune, la punere în comun.
    Ce punem noi în locul unde ar trebui să ne întâlnim cu ceilalți?!
    Ce pun în acel loc cei care ne reprezintă (sau pretind că o fac)?!
    Ce se petrece în spațiul care ne DISTANȚEAZĂ ? (IERI, ASTĂZI, MÂINE …)
    Cine pe cine respinge?!
    Probabil că mai departe va trebui să apară și întrebarea DE CE?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro