luni, aprilie 28, 2025

Masina timpului …

Sa ti faci vara sanie si iarna car!
Istoria se repeta!
Sa nu zici hop pana nu ai sarit iazul!
Da le Doamne mintea de pe urma!
Frate, frate dar branza e pe bani!
Din greseli se invata! … de preferat ale altora
… si las lista deschisa pentru completari de vorbe mari romanesti si nu numai, care pot fi reprezentative AZI.

Azi? Care azi?
Azi, o zi in ianuarie 2021

“Dobanda pentru titluri de stat cu maturitate 24sep2031 – 3.18%”
Azi, o zi de Iulie 2021
“Evoluţiile recente ale indicatorilor economici lunari sugerează continuarea creşterii economice în trimestrul II. Aşteptările sunt ca PIB real să se fi majorat cu 1,5%-2,0% în T2 faţă de T1”

Azi, 2 aug 
4.9171 eurron

Azi, orice zi din 2021
“Romania si Bulgaria sunt la coada clasamentului in ceea ce priveste vaccinarea”

Azi, august si nu doar august
“Romania pe lista Verde si numar redus de cazuri”

Azi, prin August
“rectificare bugetara – 10 miliarde de ron pentru a fi redistribuite functie de gradul de executie al bugetelor initial aprobate”

Azi, inceput de Septembrie
“incepe criza politica in Romania”

Azi 8 Octombrie
“eurron 4.9470, dobanda pentru titluri de stat maturitate 24sep2031 – 4.56%”.

Las de asemnea deschisa lista evenimentelor care ar fi putut sa fie considerate semnale de alarma si motive puternice pentru a ne lua in serios in fiecare din deciziile si actiunile noastre.

Da, e simplu cand te uiti inapoi si emiti judecati de valoare referitor la lucrurile pe care ai fi putut sa le faci si cu atat mai mult ar fi putut sa le faca altii, insa de data asta chiar ca am fi putut face lucrurile altfel … si daca da, hai sa facem altfel pentru maine.

Sa ne uitam la viitor atunci, sa tratam ziua de azi ca si cum ne am uita la ea din viitor, asa ca fac un Kind reminder – 15 si 22 Octombrie sunt date importante pentru Romania, toate cele 3 agentii de rating revizuiesc ratingul suveran al Romaniei. Poate ca in conditiile pandemice de azi vor fi indulgenti, poate ca se uita la potentialul Romaniei cu atentie mai mare decat noi, insa un lucru e cert: un ton critic nu o sa ne ajute in contextul dat, ba din contra, la urmatoarea calatorie in timp s-ar putea ca dobanda la care Romania se imprumuta azi, mult peste inceputul de an, sa ni se para foarte buna .. sau nivelul cursului, sau chiar nivelul deficitului – inca foarte mare intre noi fie vorba – Ca daca nu am pregatit valul 4 din timp s-ar putea sa ne coste mai mult tratamentul.

Si ar mai fi ceva: riscul ca PNRR sa ramana doar un plan bine structurat pus intr-o mapa creste in fiecare zi in opinia mea, capacitatea noastra de executie pe astfel de planuri, istoric vorbind cand era liniste, e minima – asa incat nu pot sa vad altfel in conditiile actuale de stres maxim. – oare nu perspectiva bunei executii a PNRR ne tine inca in investment grade?

De zis ca tarile la care ne place sa ne raportam vor executa bine proiectele lor de tara astfel incat 2026 o sa ne gaseasca din nou nepregatiti si vom masura cu o ruleta mai lunga diferentele intre ai nostri vecini si noi.

Marele pacat ar fi sa ne dam seama ca AZI (oct 2021) am fi putut sa facem lucruri care sa schimbe perspectiva si nu am facut asta…

AZI? Sau ramanem in continuare pe modulul de Maine ca tot e sambata si atunci o luam de Luni?

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Cred ca prea multi au actionat conform zicalei (adaptate) de pe vremea lui Pingelica:
    Nu lasa ce poti face azi pe maine, ci pe poimane, pentru ca atunci nu va mai fi nevoie!
    Nici macar un smiley nu simt nevoia sa adaug …

  2. masina timpului nu functioneaza in cleptocratie si dictatura putorilor (proaste dar numeroase). de la bunastarea (din remitentele celor din strainatate si vinzarea materiilor prime in stare bruta) ce indemna la cumpararea de imobiliare in statele unite si pina la imprumuturile scapate de sub orice control pentru a plati lefurile uriase ale politrucilor, justitiarilor, militienilor, apevistilor, securistilor si bugetarimii cita frunza si iarba (ciomagarii si sustinatorii permanenti ai statului cleptocrat). scursurile astea reprezinta viitorul si salvarea Romaniei ?

    • ps : dupa cum sus / jos, stinga / dreapta sint relative, tot la fel ar putea fi trecutul / viitorul. infinitul n are directie si nu exclude repetabilitatea.
      pps : e o naivitate sa crezi ca „masina timpului” intra n preocuparile politrucilor sau contopistilor ce se autodenumesc bancheri (n am cunostinta sa mai existe bancheri veritabili, ci doar functionari super gonflati ai statului, sau trepadusi „corporate” ce se identifica cu acestia)

  3. Romanii nu sunt buni de nimic, ce nu e clar? Voteaza masiv cu hoti (55% pentru PSD+PNL ultima oara) si nu au cu cine sa faca treaba in tara lor. Numai dupa ce pleaca din tara si se elibereaza de povara celorlalti romani, atunci pot face performanta. Romanii doar m-au tras inapoi toata viata.

    • Democratia se bazeaza pe vointa liber exprimata.
      Nu vad de ce oamenii ar trebui blamati pentru ceea ce isi doresc.

      Romania a fost prea mult timp in comunism (cateva generatii) astfel incat in constiinta sociala nu a ramas mai nimic din societatea capitalista anterioara. Formarea constiintei sociale dureaza decenii, nu ani.
      ===

      Practic, romanii inca nu stiu cum functioneaza un partid politic. Insista asupra politicienilor imaculati, asupra „binelui obstesc” samd. Toate aceste dorinte sunt iluzii, nicaieri in lume in democratie nu ai sa gasesti politicieni imaculati si „sfinti politici” dedicati binelui comun.

      Obiectul democratiei nu este sa promoveze oameni imaculati, ci sa ii ghideze pe cei patati sa actioneze spre interesul general (citat din memorie).

  4. Ori „dece sa facem azi ce putem face miine”?
    Si i-am trimis acasa pe candieni, eventual sa vina cind ne-or fi nepotii mari. Am batut cu pet-urile in caldarin cerind „americani, plecati acasa!”
    Ca avem de unde cumpara titei si gaz…

  5. Imi e clar ca Romania nu are cum sa se schimbe vreodata in bine in mod spectaculos, vom mai fi pe aceeasi rampa usor ascendenta inca 2-300 de ani, in ipoteza in care in lume lucrurile continua mai mult sau mai putin la fel.
    Intotdeauna cu un pas in urma a tot ce e curent si relevant.
    Dar ne descurcam, e ceea ce facem atat de bine, de atat de mult timp.

  6. Colac pestepupaza, sefu PNL a declarat ca nu va exista nicio alianta cu USR – deoarece au votat MOTIUNEA -, noul PNDL tocmai a trecut de Parlament votat de ciuma rosie; ia PNRR are toate sansele sa poata fi muls nici macar pe jumatate. Foame mare in gastile, mafiile, haitele de partid si de stat ale celor doua molime politice!
    (foame de bani de la BUG – ca de ceilalti nu se prea pot atinge, fara sa se arda – adica nu prea pot fura, plati datorii electorale din ei)

    • Ceea ce surprinde este nesimțirea cu care liberalii merg mâna in mana cu PSD-isti pe care pana mai ieri ii înjurau. Asta conform principiului: daca nu putem fura singuri totul macar sa furăm jumătate împreună cu PSD.
      Si mai surprinzător este cum s-au ascuns intr-o scorbură de sarpe paleo și neo (a se citi traseistii de la PSD et al) liberali foarte activi pe aceasta platforma până acum un an. Dintr-o dată au dispărut și nu raspund la criticile aduse genialului Citu și providentialului președinte KWI.
      După ce au pierdut alegerile de anul trecut li s-a dat o șansă ultima sa se salveze ca partid și în mai puțin de noua luni (si n-au nascut nimic) si-au dovedit totala incompetentă și venalitate. RIP PNL.

  7. Deh – costa ambitiile.
    S–ar putea ca cei care ne-au aruncat in aceasta aventura sa nu plateasca nimic de la ei, dar s=ar putea ca multi romani sa fie afectati de ceea ce va urma.

    As vrea ca presa sa fie obiectiva, clara si sa mestece mai bine cauzele care ne-au adus aici.
    Mi-as mai dori ca rezumatul fazelor parcurse pana acum sa fie facute public – ACUM sau cat de curand – caci numai asa poate romanul sa deconteze votul in contul partidului care merita si nu a celor care nu merita.

    Fara o massmedia obiectiva la intamplarile astea politice nu ne vom putea depasi, mergem inca pe bajbaite – pp ca … si daca nu e asa???

    Nu este nevoie ca cineva/un partid sa fie infierat – ci doar faptele prezentate in cronologia lor.

    Posibil ca mediatorul sa aiba toate datele problemei – bine ar fi sa le publice
    Poate nu chiar acum dar cat de curand

    • Mass media din ziare si tv.este platita de partide si prin urmare ne servesc adevaruri false. Asa cum nu avem inca o reala indelendenta a justitiei nu avem nici una a ziaristilor. Sunt niste mercenari in solda cu da mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Aurelian Mihailescu
Aurelian Mihailescu
Aurelian Mihailescu este de profesie economist, a activat mai bine de 23 de ani in sistemul bancar din Romania in zona Trezorerie si Piete de Capital. A fost membru in consiliul de aministratie al Raiffeisen Asset Management si este membru in Boardul ACI-Romania (Asociatia Pietelor Financiare ) fiind responsail de comisia de profesionalism.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro