duminică, octombrie 1, 2023

Mica noastră Armadă Europeană

DNA. CSM. ICCJ. PG. Uneori, Președinția (cu surprinzătoare tăceri, însă). Și, foarte rar & selectiv, CCR.

Kovesi & succesoarea ei, Jurma. Tarcea. Lazăr. Uneori (cu surprinzătoare tăceri, dar și cu stângace vorbiri), Iohannis.

Forumul Judecătorilor. VeDem Just. Magistrații care au protestat pe treptele tribunalelor.

Cristi Danileț. Camelia Bogdan. Livia Stanciu. Judecătorii din completele care l-au condamnat pe Dragnea, în pofida presiunii enorme.

Puțina presă de opoziție: Digi 24, HotNews, Newsweek, G4Media, Biziday, Contributors, Revista 22.

Dan Tapalagă. Ioana Ene Dogioiu. Magda Grădinaru. Cristi Pantazi. Ramona Ursu. Emilia Șercan. Sidonia Bogdan. Miron Damian. Liviu Avram. Moise Guran, cu toate apocalipsele lui prea săptămânale. Cristian Tudor Popescu, cu toate potemkiniadele lui viscerale.

Puținii intelectuali publici care se mai expun: Mihai Șora, Mircea Cărtărescu, Mihaela Miroiu, Marcel Iureș, Gabriel Liiceanu, Marius Manole, Maia Morgenstern, Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu, Ioan Stanomir. Mult mai rar decât am avea nevoie, Horia Patapievici. Intelectualii din GDS & din PEN România.

Opoziția, atâta câtă e – mai ales USR & Ro+, dar și Demos, dar și POL. Uneori, prea rar, și PNL – mai ales aripa Turcan.

Dan Barna. Dacian Cioloș. Vlad Voiculescu. Vlad Alexandrescu. Cam rar & nevoită să deconteze personal ipocrizia PNL, Raluca Turcan. Surprinzătoare, dar vizibilă, Corina Crețu. Infinit mai puțin decât ar fi nevoie, Adriana Săftoiu & Cătălin Predoiu.

Strada. Miile, zecile de mii, sutele de mii de oameni care am fost in stradă, fiecare cu destinul lui, cu viața lui, cu familia lui, cu valorile lui. Dar toți stând, ca unul, pentru același lucru: pentru demnitate.

Iată inventarul micii noastre Armade Europene.
Am uitat cu siguranță nume & instituții, probabil dintre cele mai importante. Îmi cer iertare, nu voiam să fie un pomelnic exhaustiv (nici n-aș fi putut, chiar dac-aș fi vrut).
Voiam să spun doar atât: că ea, Armada asta mignonă, ne-a ținut în Europa în anii din urmă.
Ea – adică noi.

Suntem atât de aproape de victorie. Să nu obosim tocmai acum. Armada e încă la datorie, a dat lupte multe & grele, a obosit – dar am luptat prea mult ca să abandonăm chiar înainte de victorie.

Suntem obosiți – dar ne putem înlocui unii pe alții, putem sa cerem instituțiilor Justiției să reacționeze când strada e prea obosită, putem cere opoziției tot mai active să mai ia din presiunea de pe umerii străzii – și, ținându-ne reciproc spatele, îi vom învinge.

Și vom ști că noi, cei enumerați mai sus & toți ceilalți, am ținut România în Europa.

Noi. Adică mica noastră Armadă Europeană.

Și vom fi mândri de ea. Adică de noi.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. Multumesc de incurajare. Insa eu am cazut deja in depresie! Ultimele zile au fost groaznice! Parca suntem pe tobogan si nu ne mai putem opri decat pe fundul gropii. Vom mai iesii vreodata din groapa?

  Acum sunt departe de tara, dar cat timp am fost, anul trecut si in vara, am pus timpul, trupul, si mintea in slujba ideii de adevar, dreptate, morala. Insa nu pot ignora faptul ca suntem atat de putini! Atat de putini!

  • Sa nu uitam ca am avut justitie functionala (cat de cat) pana de curand.

   Tot ce darama PSD se poate reconstrui, cu conditia sa mergem la vot in 2019 si 2020 si sa alegem candidati din partidele noi, nu din cele vechi si ticaloase.

  • Cea mai buna metoda este sa ii contabilizam pe fiecare de mai multe ori.
   Aduman de pilda Presedintele odata si pe Johannis inca odata (~n amabele cazuri cu tot cu surprinzatoarele lor taceri) . Si ne oprim – pentru ca daca ii mai adaugam si pe Werner si pe Klaus incepe sa bata la ochi.

   Apoi aplicam Teorema lui Pristanda. Doua la Primarie – HotNews si G4Media, – unu la scoala de Baieti – Tapalaga – unul la Prefectura – Pantazi – si din doi am facut patru.

   Daca publicul nu este atent – si e clar ca nu e – continuam la fel – adunam de pilda Biziday cu Moise Guran. Desi cineva ar putea sa intrebe de ce o enumeram pe doamna Dogioiu , dar nu si institutia cu trei litere ?

   Oare nu asa s-ar cuveni ? Ce – mentionarea Magistratilor de pe scari nu a fost completata cu Vasilica si Camelia trecuti si pe persoana fizica ?

   Apoi Liiceanu, Plesu, Cartarescu si Patapievici – constituie un subiect colectiv , deci se impunea sa fie trecuti cu un singur bastonas.

   Marturisesc ca am avut o suferinta atroce vazand-o pe lista pe pe Corina Cretu – Floarea din gradina lui Iliescu si constatand ca Monica a fost omisa.

   Cred ca aici deja am intrat iarasi in smarcurile romanesti – cuiva nu-i place de Macovei si isi permita sa o UITE ? Sau lasa sa prevaleze gelozia si isi trece doar propria organizatie omitandu-i pe alti activisti de seama precum Florin Badita, Dide sau Malin Bot ?

   Si oare unde sunt cele doua fete (?) Ada Milea si Feher ?

   Si pentru ca trebuiau sa poarte un NUME – un singur NUME – cum oare sa-l adaugi pe Marcel Iures dupa ce a facut propaganda pentru DA la Referendum si sa il omiti in schimb pe
   unchiul George cel de departe ?

   E ca si cum ai vorbi despre literatura rusa omitandu-l taman pe Gogol din a carui manta provenim cu totii.

   • Cumva straniu, tare straniu acest comentariu. N-am sa intru in detalii, pentru a demonstra unde gresiti, insa autorul articolului precizeaza expres : „Am uitat cu siguranță nume & instituții, probabil dintre cele mai importante. Îmi cer iertare, nu voiam să fie un pomelnic exhaustiv (nici n-aș fi putut, chiar dac-aș fi vrut).”
    Imi permit doar sa propun o cheie de citire per ansamblu, reluand ce deseori auzim dinspre partea justitiei – in litera si spirit. Dvs. vedeti doar litera, si va scapa spiritul, adica exact lucru cel mai inportant, in opinia mea. Spiritul a orice este ceea ce da viata, este ceea ce anima, sustine, duce mai departe. Asadar, cu scuze, v-ati indepartat la ani-lumina de sensul si semnificatia acestui apel, chiar impresionant apel, pe care-n final il mai acuzati si de partizanat. Adica nu suntem destul in razboi, sa mai fim si-n aceasta mica Armada?? Sau stiti dvs. de ce faceti acest rechizitoriu?

    • Totul a incepput cu o postare semnata bizar ”@Dimijoarei Obt” care afirma – stabili Dvs daca doar IN SPIRIT – ”In rest numai INFECTIE ! ”
     Eu am citit-o intradevar IN LITERA ei ca pe o insulta bolovanoasa la adresa oricui
     nu aderă.

     Marturisesc ca in ceea ce ma priveste sunt adeptul bascaliei romanesti
     pe care o consider e infinit mai valoroasa – si dovedit mai viabila – decat orice fanatism sau extremism.
     Prin urmare replica mea adresata ceui care ma includea la infectiosi a fost una scrisa in joaca.

     Daca Dvs ati luat-o in serios inseamna ca scopul meu, de a induce
     disconfort publicului tinta inrolat a fost atins.

     De exemplu , asa cum poate arti intuit (desi am mari indoieli) eu nu sunt – dar deloc – fanul Monicai Macovei. Am insa dreptul sa ii atentionez pe partizanii sai inrolati ca in lista ea fost inlocuita cu Corina Cretu de la FSN – PSD. Ce poate fi mai scandalos ?! Ca sa zic asa .
     Si asta nu este cea mai mare performanta a postarii mele – ci ai cu unchiul.

 2. Chapeau, multumesc pentru gura de oxigen! Sa vedem cum scapam de toxicii de la putere si de rusii din umbra care ne „ajuta” ca intotdeauna…

 3. Din fericire, mai sunt, pe langa oamenii si institutiile enumerate. Ceea ce nu scade cu nimic meritele celor care au iesit in evidenta in aceasta lupta pentru prezentul si viitorul nostru european.

 4. Da, lista nu poate fi exhaustiva, ati mai uitat si canale de radio; unul este EuropaFm, pentru mine, dar or mai fi!

  Radioul pare mai putin penetrant decat televiziunea dar nu trebuie lasat pe dinafara; o multime de oameni isi tin radioul deschis mai mult timp decat televizorul, fiindca se poate asculta acasa, pe drum si chiar la serviciu.

  Din toata lista, partea cea mai slaba este in sectorul politic. Nu atat calitativ cat numeric.
  Cu doar atatia cati indraznesc sa se „murdareasca” in apele politicii, nu umpli nici un sfert din parlament.
  Restul locurilor il ocupa cei care au murdarit deja aceste ape, dar le place murdaria.
  Deci deocamdata, nu avem cvorum chiar acolo unde e esential.

 5. Jos chipiul in fata impresionantei dvoastra mici dar progressiste Armade.
  Meritati sa defilati de ziua lui K.Marx la Bruxelles, in uniformele de protocol.
  Altfel totul oki in sistemul penitenciar din Costa Rica?

 6. Jos pălăria în fața celor care perseverează. Orice protest are un sens. Chiar și un protest fără nicio șasă. Protestul împotriva statului mafiot are sens și poate că totuși are ceva mai multe șanse decât protestul lui Voltaire împotriva cutremurului de la Lisabona.

 7. Omul viseaza cu ochii deschisi… este optimist, insa nu reuseste decat sa-mi smulga cel mult un zambet… Ati uitat KMKZ in lista dumneavoastra. Bine spus: „am ținut România în Europa.” La timpul trecut insa pentru ca nu mai putem s-o tinem mult. Stiu, nu e cu happy end ca in filmele americane, insa este o drama buna.

 8. „Suntem atât de aproape de victorie. Să nu obosim tocmai acum.”

  Adevărul este cumplit de diferit…
  Mi-am îndemnat copiii cu durere în suflet să părăsească țara.
  În realitate din 1989 ne îndepărtăm constant de „victorie”. Apartenența la NATO și Uniunea Europeană a fost [sub presiune externă] acceptată de cleptocrația formată din membri din rândul al doilea ai Securității și PCR, instalată la conducerea țării în 1989, ca instrumente/mijloace de a mima democrația și respectarea principiilor statului de drept. Astfel s-a putut consolida poziția oligarhilor și s-au asigurat canalele prin care resurse publice au fost și sunt drenate în proprietatea privată a membrilor cleptocrației. Instaurarea unui regim autoritar în această perioadă are același scop. Consolidarea structurilor de tip mafiot, subordonarea Justiției și reducerea opoziției (de orice fel, presă, ONG etc.) care ar putea stânjeni în vreun fel cleptocrații. Modelul rus este unul convenabil cleptocraților noștri.

  Ce argumente ar fi oare la îndemâna autorului pentru a afirma că ne apropiem de vreo victorie?! Crede cumva că odată înlăturați d-nii Dragnea, ori Tăriceanu, sau PSD-ALDE-UDMR de la guvernare, vom deveni brusc un stat de drept?! Nici vorbă. Ei sunt doar marionete ale cleptocraților (Sistemul care l-a învins pe dl Constantinescu, ori Stat paralel, sau cum vreți să-i numiți), care pot cu resursele furate din averea publică să determine oricând prin manipulare și sprijinul „instituțiilor de forță” să fie votați democratic de cetățeni la conducerea României. Deja o bună parte din modelul rusesc a fost adoptată…Doar că ne amăgim că apartenența la NATO, ori UE (apropo, nu mai îndeplinim Criteriile de la Copenhaga), ar conta în vreun fel…

  Afirmația „Suntem atât de aproape de victorie.” nu face decât să ne adoarmă vigilența. Astefel, nici nu mai știm când suntem striviți. Domnule Radu Vancu, putem striga ținându-ne de mână „Ne-am înfrânt!”. România este deja o națiune eșuată. La viitoarele alegeri este extrem de probabil ca PSD să obțină iar guvernarea (nu mai contează cum), iar dacă nu, cleptocrația are resurse pentru alte marionete. S-ar putea reînființa USL, spre exemplu.

  • Evident, ce argument as putea avea eu, un simplu profesor de romana, in fata comentariului dvs. logic, exact, la obiect si ADEVARAT? Cum as putea vreodata sa contest lucrurile perfect legitime si atat de dureroase pe care le spuneti? Nu pot, insa acceptand fara drept de apel cumplitul dvs. verdict, nu mi-ar ramane decat sa-mi fac bagajele, sau sa devin din ce in ce mai deprimata, zi dupa zi, un mort viu. In consecinta, cu toate ca aveti dreptate 100% in acest moment, viata unui popor nu inseamna doar un timp, chiar si mai lung. Singurul lucru pe care totusi il pot sustine, judecand prin prisma profesiei mele, este acesta : Romania si romanul obisnuit a fost intotdeauna atat de aproape de disolutie, si cu toate astea, Romania exista, si romanii vorbesc limba romana, nu alta limba. Si-atunci, cu toata dreptatea pe care o aveti, totusi istoria si neamul acesta va contrazic! Stiu ca am adus argumente mai mult sentimentale, decat logice, insa cine spune ca-n ceea ce face, un om este condus numai de ratiune?

 9. Mandri, da prea putini, prea separati. Ne uneste doar o viziune bazata pe domnia legii si respectul drepturilor fundamentale ale omului. Care nu e impartasita decat in grupul nostru ingust si neunit.

  Restul concetatenilor nostri au probleme mai importante: „Noua ce ni se da?” suna intrebarea la care niciunul din grupul nostru nu vine cu un raspuns satisfacator. Ce sa le dam lor, astora neadaptati, incompetenti, hoti si rai? Dreptate? Ei nu vor dreptate, vor sa subziste ca pana acum.

  • @ bogdan192,
   domnule,
   te compatimesc sincer: te-ai nascut intr-un secul si intr-un loc nepotrivit pentru aspiratiile tale. Cum sa nu compatimesc cu tine cind afirmi cu atita nonsalanta: „Ce sa le dam lor, astora neadaptati, incompetenti, hoti si rai?”
   Grea viata ai printre acesti „neadaptati, incompetenti, hoti si rai”.
   Altii le spun „incaltati in slapi, cu studii precare, asistati social (cineva, nu spui cine, zice ca si pensionarii sint asistati social), si stirbi”.
   Daca „Mica noastră Armadă Europeană” traieste doar in turnul ei de fildes, nu au ce sa le dea „astora neadaptati, incompetenti, hoti si rai?”

   • Si ce ati vrea sa le dea? De aia au iesit oamenii la proteste de peste doi ani, pentru ca stau in turnul lor de fildes si nu le pasa?? De ce n-au venit la proteste si aia de beau la carciumile din sate in timp ce stau toata ziua si nu fac nimic? A da, fac ceva, si anume voteaza PSD-ul la 4 ani ca sa le dea. E o realizare. Imi pare rau, insa acesti oameni stirbi au votat de 30 de ani cu acelasi regim securistoido-comunistoid , iar astazi au pus din nou tara pe butuci. Probabil ca lucrati ca bugetar pe undeva de va permiteti sa faceti astfel de afirmatii. Nu vedeti ce se intampla in jur? A, mai era ceva. Pe 10 august, cand noi astia raii ne-am dat jos din turnul de fildes, am fost batuti si agresati de oamenii alesi de cei „stirbi”.

    • – nu sint bugetar;
     – nu votez PSD;
     – nu ma regasesc in armada cu aplaudacul saditorilor de panselute (si cu altii din armada aia);
     – nu ma regasesc nici printre procurorii care intocmesc dosare a caror verdict dat de judecatori este „fapta nu exista” ;
     – oamenii care au iesit la proteste ar face bine sa mearga la vot si sa-si atraga simpatizanti, nu sa ii dispretuiasca; caci nu toti pot termina o facultate si sa fie atit de destepti.incit sa nu-i mai inteleaga pe altii.
     Vad ce se intimpla in jur, dar nu mai vreau o tara unde procurorii sa aplice legea gen livezile cu Portocala. A fost in comunism si nu mai vreau.
     Democratia si politica se folosesc de persuasiune, de convingerea celui de linga tine, nu de aruncat cu laturi pe stirbu`.
     Atitudinea ta dezbina si nu aveti talentul de a atrage simpatizanti. Cu asemenea tac tica tot pesedistii vor cistiga alegerile, iar la Cotroceni il vom avea pe Klaus.

     • Votantii PSD nu au capacitatea sa inteleaga ca se poate si altfel, ca se poate sa fie liberi.

      Asa ca trebuie salvati de altii.

      Cei care au capacitatea sa inteleaga ce se intampla trebuie sa dea jos PSD-ul ei insisi, prin voturile lor. E prea simplu sa spui „e vina celor de la tara care voteaza PSD”. Fratilor! Cei de la tara habar n-au ce vorbiti voi despre libertate, USR & Co., ei nu va inteleg.

      Deci e treaba, inclusiv a hipsterilor din orasele mai mari, sa se trezeasca la realitate, sa lase vrajeala si dezinteresul stupid si sa mearga la vot.

      Dupa ce opozitia castiga orasele mari, va avea resurse sporite sa propage libertatea la tara. Dar invers pur si simplu nu se poate! Nu cere ce nu se poate!

      Sa ne implicam cu totii noi cei din orase, iar in timp ii vom elibera si pe cei de la tara.

     • Nu este nevoie sa termini o facultate pentru a merge la vot si pentru a alege normalitatea. Nu inteleg unde au „gresit” procurorii atunci cand i-au condamnat pe marii corupti Mr. L?
      Ce vroiati, sa-i tina de mana si sa le dea o cafea? Vorbiti aiurea si nu stiti ce vorbiti. Sunt convins ca simpatizati cu comunistii si ca vi s-ar potrivi regimul FSN dumneavoastra.

      • @ mishu, @ bogdan192
       (si altii)
       daca manifestati dispret fata de cei ce nu gindesc ca voi, voi nu vreti democratie, ci doar opinia voastra sa conteze. Am mai auzit in vremi apuse: doar unul stia ce e bine si ce e rau, ce ne trebuie ori nu ne trebuie.
       In plus, daca nu sti sa-ti faci aliati pierzi batalia, caci nu se cistiga alegerile doar cu cei ce ies la protest, vci cu lumea care merge la vot, si cu ceilalti, care merg la bere pe terase ori in statiuni in ziua alegerilor.
       Dar se pare ca le stiti pe toate si va inselati.

       @ 2087,
       ma vad nevoit sa te dezamagesc: la alegerile din 2016, PSD-ul a avut majoritatea voturilor de la orase, nu de la sate, si au avut voturile mai multor intelectuali decit PNL si USR la un loc.
       Cine are urechi…

 10. Domnule Vancu, spunea cineva mai sus ca ati uitat sa pomeniti Europa FM ca soldat in Armada dvoastra.
  Eu pot pentru ca sa spui ca ati uitat pe cineva cu mult mai important si anume pe Capitanul Armadei dvoastra, Domnul Prezident Pentru Alte Coordonate Istorice Traian Basescu!
  De ce aceasta sfiala monser?
  Domnul Basescu este Eroul Anticoruptiei politic corecte, stampilate de Licuricii vestici mari si mici.
  Domnul Basescu este garantat DNA, personal de Zeita Anticoruptiei, mult decorata doamna Codruta Kovesi.
  Chiar daca fratele este un corupt dovedit, chiar daca cea mai stralucita pupila este o corupta dovedita, Domnul Prezident Pentru Alte Coordonate Istorice nu a fost, nu este si nu va fi acuzat de nimic, a fost, este si va fi mereu curat ca argintul strecurat.
  Atunci repet, de ce aceasta sfiala?
  Prin urmare, indemnul meu este ca atunci cand plecati cu autocarul inmatriculat MUIEPSD la Bruxelles la defilarea progressista, trebuieste cu asupra de masura sa il asezati la carma pe Capitanul dvoastra, fara de care acuma nu mai scriati niciun Contributor compuneri progressiste.
  Hai succesuri si calatorie sprancenata!

  • E de-a dreptul patetic cum postacii PSD incearca sa resusciteze cadavrul politic Traian Basescu pentru a-l ucide din nou, cu ritual, doar ca sa distraga atentia de la dezintegrarea statului roman produsa de mafia PSD si slugile lor iubitoare de pomeni.

   • Se vede treaba ca unora inca, tot mai tare le sta in gat matelotul cu toata deriva in care pluteste in ultimii doia ani.
    Pe el n-au reusit sa-l calce in picioare cum fac cu actualul presedinte.
    Culmea, nici macar nu indrazneau sa „urle” la el asa de tare, desi aveau mai multe contre cu el. Oricat de lipsit de clasa era, avea replica intotdeauna si nu numai din vorbe, dar mai ales documentat cu temele facute dinainte nu „am sa studiez…”.
    Asa ca, baietii inca mai au cosmaruri cu basescu. Doamne fereste sa mai apara unu ca el…

   • Domnu 2087, care cadavru politic monserul meu progressist?
    Domnul Presedinte Ptr Alte Coordonate Istorice Traian Basescu, fostul, prezentul si viitorul dvoastra Capitan, are cazierul curat ca Ag strecurat.
    Este sef de partida politica?
    Da.
    Depune proiecte de lege in parlament, de pilda ultimul, ceva cu o desecretizare de protocoale?
    Da.
    Orisicum am lua-o, nu puteti sa va deziceti de El, nu aveti motive si nu ar fi nici frumos, e ca si cum ati da in Tatal dvoastra.
    Am auzit unele justificari pacum ca v-ar fi dezamagit brusc imediat dupa ce a plecat de la Cotroceni, cica abia atunci ati fi inteles dupa 10 ani ca e corupt.
    Eu aceste justificari nu pot pentru ca sa le accept.
    10 ani l-ati cautionat, 10 ani ati refuzat sa acceptati orice acuzatie i s-ar fi adus Lui sau Duduii sale actualmente costaricane.
    10 ani nu ati vazut nimic necurat nici la El, nici al partida Domniei Sale, nici la Duduia sa, actualmente costaricana.
    Prin urmare, nu pot pentru ca sa cred ca dupa 10 ani si o secunda v-ati luminat si ati inteles brusc ca ati sustinut si cautionat un cadavru politic, toate cadrele Armadei progressiste aveti un IQ prea ridicat ca sa va fi lasat pacaliti.
    Ramane doar ipoteza ca ati avea o infectie la caracter, dar nici asta nu pot sa-mi inchipui, totusi vorbim de crema (si alifiile) intelighentiei morale romane.
    Asa ca va rog sa lasati rata jos ca macane prea tare si sa va aliniati in autocarul progressist cu destinatia Bruxelles.
    Doar sa nu ramaneti acolo dupa cumparaturi, tara are nevoie de dvoastra precum cadavrul proaspat de viermi!

 11. cind salbaticiunea a iesit din grota, prima grija a fost sa se hraneasca si sa si protejeze femela cu puii ce o asteptau. istoria i lunga, munca mai apoi a fost mai inteligent repartizata, dupa indeminarile individuale. cum nu exista fiinta vie lipsita de paraziti, asa si societatea. cind insa limbricii se inmultesc nepermis de mult, corpusculul (asa i fiinta umana la scara universala) ce i adaposteste mai intii se vestejeste iar mai pe urma moare.

 12. Domnule Vancu, sunteti atasant, m-ati induiosat…am plans !
  PS le-ati uitat pe fatucile soropitece de la „Dilema” si „porniti inainte, tovarasi !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro