joi, septembrie 21, 2023

Mingea e acum în terenul președintelui Iohannis

Moțiunea de cenzură adoptată ieri de Parlamentul României a avut o indiscutabilă încărcătură electorală. Subliniată prin faptul că, în repetate rânduri, președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la viitoarele alegeri prezidențiale, a dat cu glas tare expresie dorinței domniei-sale ca guvernul condus de doamna Viorica Vasilică Dăncilă și PSD-ul să fie goniți de la conducerea țării.
Dl. Klaus Iohannis și-a exprimat neîngrădit satisfacția pentru căderea guvernului PSD la doar câteva minune după anunțarea rezultatului votului , dar și față de faptul că Opoziția a făcut, măcar de data aceasta, dovada acțiunii unite.
Victoria Opoziției este, așadar, și victoria președintelui iar ceea ce s-a petrecut joi în Parlamentul României simplifică ecuația alegerilor prezidențale. Altfel spus, având în vedere datele de care dispunem astăzi, unica lor necunoscută e dacă dl. Iohannis va dobândi cel de-al doilea mandat de președinte al României din primul sau din al doilea tur al acestora. Ceea ce nu înseamnă deloc că de aici încolo viața domniei-sale va fi chiar foarte ușoară. Nici vorbă despre asta.
Președintele va trebui să cumpănească cui va încredința sarcina formării noului guvern, să ia în calcul posibilitatea ca acesta să nu își poată îndeplini chiar foarte ușor misiunea, să se afle în situația de a trebui să renunțe. Ceea ce înseamnă că dl. Klaus Iohannis trebuie să pregătească soluții de rezervă.
E clar că nu toate cele șase partide sau organizații ale unor minorități naționale care au pus umărul la dărâmarea guvernului Dăncilă nu doar că nu se vor putea regăsi în compoziția noului Executiv, că pentru a-i acorda acestuia votul de învestitură și a-i asigura mai apoi un minimum de confort vor ridica nenumărate pretenții. E foarte probabil să urmeze consultări și negocieri extrem de laborioase, nu e exclusă nici o perioadă de instabilitate. Misiunea președintelui este, așa cum prevede însăși Constituția, să găsească acele soluții încât interesul românilor și al țării să corespundă cât mai curând măcar cu o parte, semnificativă, a politicienilor.
Atât politicienii cât și președintele au obligația să înțeleagă rapid că nici țara, nici românii nu mai au prea mult timp la dispoziție. Sunt scadențe, termene care nu mai pot fi amânate, primele, de maximă urgență, fiind identificarea acelor soluții pentru închiderea execuției bugetare pentru anul 2019 cât și elaborarea Legii bugetului de Stat și a Bugetului asigurărilor de Stat pentru anul 2019.
Primele declarațij ale șefilor celor două principale partide ale Opoziției au pus deja în evidențe opțiunile lor divergente. PNL și dl. Ludovic Orban dau semne că de abia așteaptă să fie convocați la Cotroceni spre a li se încredința misiunea formării noului guvern în vreme ce dl. Dan Barna (el însuși candidat la prezidențiale, cu șanse renăscute după categorica înfrângere și concediere a doamnei Dăncilă care a devenit începând de joi mai mult decât oricând o cantitate neglijabilă) și USR insistă pe soluția alegerilor anticipate. Dl. Victor Ponta o ține langa cu soluția unui guvern Pro România, ALDE, PSD fără Dăncilă și Teodorovici care da, este o fantezie, dar care oricum înseamnă iminența unor piedici în găsirea unei soluții guvernamentale rapide și realiste.
Felul în care dl. Klaus Iohannis va gestiona situația se va reflecta mai mult ca sigur în scorul cu care va câștiga în noiembrie viitoarele alegeri prezidențiale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Vorba lunga – saracia omului! Treaba e simpla:

  Primul prim-ministru mandatat a fi Ludovic Orban iar el nu va primi votul parlamentului pt ca PSD, Ponta, UDMR si ALDE au anuntat ca nu le place de fata de Orban.

  Al doilea prim-ministru mandatat va fi Emil Hurezeanu iar coruptii din parlament il vor vota de frica sa nu-si piarda scaunele prin alegeri anticipate.

  Partea frumoasa e ca din echipa lui Emil Hurezeanu vor face partea oameni precum Monica Macovei la ministerul Justitiei, Daniel Daianu la finante si multi alti tehnocrati si personalitati cu profesionalism dovedit, cariera consistenta si CV solid.

  Dupa finalizarea manadatului de tranzitie deci chiar inainte de alegerile parlamentare la termen, cei mai multi oameni din echipa Hurezeanu se vor inscrie in PNL pt a „dopa” PNL-ul cu personalitati si oameni competenti care sa poata rivaliza cu echipa USR-PLUS. Presedintele Johanis stie ca doar cu Rares Bogdan, Ludovic Orban si altii ca ei, PNL-ul nu are nici o sansa pe termen lung in fata profesionistilor de la USR-PLUS.

  • Orban poate forma si un guvern minoritar si sa-si caute majoritati in functie de proiectele propuse. In aceste conditii este mai dificil sa guvernezi dar se poate apara in fata celor care eventual s-ar opune aratand cu degetul inspre ei catalogandu-i drept „franari” in reformarea tarii. Ar fi un joc la capatul caruia taberele politice s-ar delimita clar si am putea cel putin anticipa ce va urma daca acesta vor aqjunge la putere in urma alegerilor parlamentare la termen, cu alte cuvinte o campanie electorala extinsa. Poate ar solutia prin care apele s-ar imparti si electoratul ar avea optiuni mai clare de vot.
   Pana acum nu este deloc clar ce isi doresc unii si altii in afara celor de la USR/Plus care sustin anticipatele si schimbarea radicala a politicii din Romania.

 2. Reiterez o afirmatie recenta.

  Alegerile anticipate sunt SINGURA solutie inteligenta pentru construirea unei majoritati solide in Parlament care sa poata sustine necesarele masuri de reforma a statutului.

  Trebuie investigate toate posibilitatile constitutionale in vederea declansarii acestora intrun termen rezonabil. Graba strica treaba !

  Oricare alte variante nu vor faca e altceva decat sa complice si mai mult situatia politica.

 3. NORMALITATEA SI PAS CU PAS, cele doua expresii folosite de presedinte de-a lungul timpului si declansarea motiunii de cenzura cu rezultatul deja cunoscut de noi toti , ne face sa credem ca alegerile anticipate ar fi solutia imediat urmatoare deja gindita si planificata de presedinte . Daca nu se intimpla asta ,cu toate ca ar fi benefic pentru toate partidele(din motive diferite desigur )atunci PNL cu premier Victor Orban , formeaza un guvern minoritar ,guvern ce va gestiona doar problemele curente ,alegerile prezidentiale , alegerile parlamentare si doar modificarile legislative ce vor fi acceptate de o majoritate parlamentara . Oricum declaratia individuala a partidelor ce si-au propus oprirea cheltuielilor nesabuite ,concomitent cu revenirea la faza initiala pe justitie, ca un tot unitar, nu va putea fi refuzata de nimeni cu exceptia perdantului PSD. Problema se complica daca PRO reuseste sa formeze el o majoritate parlamentara si sa ceara astfel guvernarea ,dar presedintele nu cred ca va accepta ,dar asta doar daca ……

 4. Presedintele nu are alte modalitati decat sa accepte cu ce vin partidele la consultari care fie vorba intre noi sunt doar de forma impuse de constitutie jocurile fiind facute.
  Presedintele va accepta un premier din partea PNL -lui si ramane de vazut daca parlamentul va accepta noul guvern altfel jocul incepe de la inceput.
  PNL-ul trebuie sa se comporte rational fara a promite ce nu poate infaptui in timpul scurt pe care il are la dispozitie pana la noi alegeri.
  Prioritati, bugetul, numirea condidatilor pt comisia europeana, ordonanta de urgenta pt. asigurarera votului in doua tururi de scrutin la algerile locale in rest gestionare si tinerea tarii pe linea de plutire.
  Restul reformelor pot fi luate in vedere numai dupa parlamentare cu un guvern si parlament favorabil acestora.
  Johannis va trece fara mari probleme prin aceasta criza el fiind de fapt cel care va iesi cele mai putin „sifonat” din intrega criza. Dupa parlamentare vom vedea in cazul in care va fi ales cum va evolua Romania cu noua conducere, pana atunci este numai loc de speculatii, nimic altceva.

  • „Presedintele nu are alte modalitati decat sa accepte cu ce vin partidele la consultari …”
   Gresit. Presedintele poate propune ori ce nume pentru a forma guvernul. Nu exista partid sau alianta care sa aiba 50+1 parlamentari. Asa ca, intr-adevar „Mingea e acum în terenul președintelui Iohannis”.
   Dar nu ajunge sa ai mingea, trebuie sa stii sa jonglezi cu ea :D
   NB,
   alegerile anticipate sint foarte greu de obtinut dupa actuala Constitutie: ciinele nu se lasa usor dus din fata macelariei :P

  • Despre procentajul de 45% obtinut de PSD la alegerile din 2016
   s-a spus apasat ca reprezinta in realitate doar 18% din populatie.

   La aceleasi alegeri PNL ul a obtinut 20% din voturile exprimate.
   Nici nu mai incerc sa calculez cat din populatie a votat efectiv cu PNL ul atunci.

   De retinut ca IERI NU AU AVUT LOC ALEGERI si ca doar farmecul debordant al lui Rareș Bogdan mai ofera o vaga legitimitate PNL ului pentru a pune foc sub coada Romaniei.

   In ceea ce il priveste – Dl Johannis nu va mai avea nevoie de PNL din momentul in care se va vedea reales. Prin urmare va intra in starea de somnolență care il carcaterizeaza si vom mai auzi de el prin 2013 cand va incepe sa zvacneasca in vederea inhatarii unei functii europene.

  • A ratat cea mai mare ocazie avută : MOTIUNEA ! I-a lăsat pe liberalii lui …victor(sic ! ) ORBAN să improvizeze ! Cum se poate, doamne Dumnezeule, să nu vii imediat cu avansarea premierului de înlocuire si a guvernului propus?! Le dai timp prețios de repliere perdanților ? Nu stii că dețin majoritatea în Parlament si va fi ff greu să obții suplimentul de voturi de la moțiune ? Se bazează pe racolarea lui PONTA si a UDMR, când stiu f bine că traseismul realizat nu mai are sanse
   să se repete ? Mai ales că ”racolații ” ( soluție imorală care sigur va fi luată la puricat ) vor trebui să fie recompensați ? Doar nu au făcut-o din pură dragoste…de țară !

 5. PSD ul a oferit cate UN MILION DE EURO pentru fiecare vot favorabil lui la motiune…asa spune doamna Turcan, deci este adevarat, motiv pentru care si sotul ei, analistul, a citat-o.
  Exista deci in Parlament 238 de oameni care puteau incasa cate un milion de euro – dar au refuzat…Eu zic ca acesti 238 de legiuitori INTEGRI sunt cea mai buna garantie ca lucrurile vor merge din bine in mai bine.
  Lucrurile trebuie facute insa TE-MEIII-NIIiiiic si A-ȘE-ZAT caci graba cauzeaza grav feng shuiului pre-zi-den-tiiii-al.
  Boborul oricum nu intelege nimic, prin urmare daca i se va spune in continuare ca de vina sunt Dragnea si Dancila – confortul național nu va avea de suferit.
  PS. Ce-o fi in sufletul lui Basescu dupa ce a aflat ca a optat ca un fleț să se facă auroparlamentar fix cand in calitate de parlamentar intern putea lua un milion ?

 6. Anticipatele sunt de dorit. Problema este dacă exista o majoritate parlamentara sa le dorească. Restul este wishful thinking…..

 7. Prima mea propunere de prim-mnistru ar fi Traian Basescu. M-ar amuza daca majoritatea parlamentara l-ar accepta. Am avea un an de distractie!

 8. Ba deloc! Mingea e in curtea PSD: daca vrea, ramane la guvernare, daca nu, nu.

  Majoritatea parlamentara, formata din PSD, ALDE, ProRomania, UDMR poate sa respinga guvernul propus PNL-ist, dupa care, avand in vedere noua majoritate constituita, Iohannis va trebui sa aprobe si sa propuna un PM al Mafiei Rosii. Altul decat Dancila, care a pus stop macelului din Justitie. Probabil ca asta a fost principalul motiv pentru care au dat-o jos.

  Va urma constituirea unui nou guvern alcatuit in jurul PSD, unul forte, condus cu mana de fier, cu un ministru la Justitie obedient dar si magar, gen Nicolicea sau Serban, care sa rezolve cu bata problemele din Justitie, indiferent de ce va spune si face UE.

  Pentru ca ceasul PSD ticaie, tic tac. Este vital ca pana la alegerile parlamentare, problema justitiei sa fie rezolvata.
  + Fondul Suveran de Investitii – ultimul super, super tun, care nu le va baga doar bani in buzunar, dar le va asigura si protectia rusilor, jidanilor, chinezilor, in vecii vecilor. Cine din Mafia Rosie ar mai avea nevoie de SUA sau UE dupa ce rusii, jidanii si chinezii vor pune piciorul aici? Nimeni. Nici macar nu va mai fi nevoie de o fatada democratica iar iesirea din UE ar fi doar o problema de timp.

  Iar Iohannis va semna numirile, ca de obicei. Pentru ca, dupa cum bine stiti, domnul presedinte Iohannis respecta Constitutia, va fi „silit” de Constitutie sa aprobe noul guvern PSD-ist, va avea mainile legate. Dar mai ales ARE NEVOIE URGENT de un guvern constituit si in functie ca „sa se aleaga” presedinte, pentru un al doilea mandat.

  Dupa cum tot prea bine stiti, in general, domnul presedinte Iohannis nu poate face nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro