joi, mai 30, 2024

Moldova şi cazul echipei Şerif Tiraspol: o ţară reprezentată oficial de separatiştii ei

Nu prea discutăm fotbal în bula noastră, deci n-aveaţi de unde să ştiţi că Şerif Tiraspol, echipa holdingului de firme condus de oligarhii Guşan şi Kazmali, foşti ofiţeri KGB (dacă există “fost” în KGB), adică osatura economică a regimului separatist de la Tiraspol, a bătut ieri pe Real Madrid chiar la Madrid cu 2-1, deci a şocat Europa şi a umplut de mândrie inimile moldovenilor.

O mândrie unică în bizareria ei, pentru că doar în Moldova şefilor unui regim politic separatist care fac pipi cu boltă pe ţara pe care n-o recunosc li se permite să reprezinte totuşi ţara respectivă în Champions League, că altfel n-ar putea ajunge acolo oficial. O reprezintă de sanchi, pentru că după victorii în toate mesajele lor publice (în rusă) vorbesc doar de Tiraspol şi “republica nistreană”, nu de Moldova.

În vreme ce guvernanţii moldoveni nu pot călca în Transnistria, fiind opriţi la graniţa nerecunoscută, echipa Şerif Tiraspol circulă liber prin Moldova, joacă meciuri în liga naţională – şi nu doar joacă, dar o şi câştigă: este de ani de zile campioana Moldovei la fotbal! Deoarece, furând bani de la moldoveni prin scheme suspecte, de exemplu cea cu energie, e de departe cel mai bogat club, dominând campionatul intern (sa-i zicem aşa, intern) cu garnitura de stranieri adunaţi de prin cele patru zări ale planetei; echipa conţine fix zero moldoveni. În paralel, fac tot felul de afaceri suspecte în spaţiul Est, spală bani negri şi fac contrabandă pe scară mare, în paguba statului moldovean.

Cu aceşti bani, la care se adaugă câştigurile actuale din Champions League, Şeriful lui Guşan va continua să susţină politica regimului separatist; de fapt ei sunt faţa economică al separatismului transnistrean, care s-ar prăbuşi dacă n-ar exista holdingul Şerif să plătească salarii şi pensii. Vor continua să sponsorizeze fraudarea votului în Republica Moldova de dincoace de Nistru, ori de câte ori e nevoie, organizând autobuze cu votanţi aduşi pe tabel, sub supravegherea serviciilor de informaţii ale Transnistriei şi angajaţilor Şerif, inclusiv cei din clubul sportiv. Şi ajutând la organizarea secţiilor pentru alegerile din Rusia, ca săptămâna trecută, trecând lejer peste capul guvernului moldovean.

Când întrebi un localnic de ce permite Chişinăul această imensă maskirovka, primeşti de regulă două argumente. Primul: “să nu amestecăm sportul cu politica”. Situaţia fiind cea de mai sus, replica poate fi luată cel mult drept literatură suprarealistă: dacă Şerif Tiraspol nu face politică, în spatele vitrinei cu fotbalişti mercenari (între care şi câţiva rătăciţi de prin România, mai demult), atunci nu mai ştim ce e politica.

Al doilea argument: participarea clubului oligarhic Şerif în competiţia internă şi, cu girul Moldovei, în cele internaţionale, ar fi o mişcare strategică abilă, prin care separatiştii sunt siliţi să confirme de facto unitatea statului. O fi, dar atunci strategii ar trebui să precizeze şi care-i criteriul de măsură a succesului, şi când ar urma acesta să se concretizeze. Pentru că ce se vede după ani de zile de aplicare a acestei diplomaţii geniale e doar un regim separatist întărit economic, cu un club sportiv fanion care-i consolidează identitatea şi brandul în Europa, dobândind soft power şi legitimitate pe uşa din dos. Ei semnează acte şi contracte de business ca moldoveni când e rost de câştigat câte ceva, dar se declară ţară aparte în rest. Un joc dublu la vedere; la Tiraspol s-a inventat cetăţenia opţională, cuantică: e şi nu e în acelaşi timp.

Absurdul şi unicitatea acestui aranjament sar în ochi când compari Moldova cu alte state care au teritorii ocupate. Este de neimaginat ca Ciprul, de exemplu, să fie reprezentat internaţional de cluburi din nordul ocupat de Turcia, ba chiar unele care ar avea legături demonstrabile, politice şi financiare, cu regimul de la Ankara. Echipele de fotbal din Famagusta, oraş din nord, şi-au păstrat numele dinainte de 1974 dar s-au mutat dincoace, în teritoriul recunoscut, şi joacă cu mândrie sub eticheta “cluburi refugiate”. La fel a făcut Şahtior Doneţk, cunoscuta echipă ucraineană a minerilor din Donbasul ocupat de separatiştii pro-ruşi, ca să venim mai aproape de casă: s-a mutat cu arme şi bagaje la Lviv, apoi Harkov, ca să se stabilească în final la Kiev. Ar concepe cineva în Ucraina ca ţara să fie reprezentată în Europa de un club sportiv al separatiştilor din est, al cărui proprietar să fie chiar unul din stâlpii regimului ilegal? Ar sări în aer opinia publică.

Ei, uite că în Moldova se poate. Ambiguitatea strategico-morală, adică statul păgubos cu fundul în şapte luntri, e încă una din grelele moşteniri lăsate noului guvern de la Chişinău de clasa politică a ultimilor 30 de ani.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Nu cred sa intereseze pe cei de la FIFA situatia din Moldova si fiti convins nici macar nu stiu unde este Tiraspolul.
  Conteaza banii incasati de pe vinderea drepturilor de difuzare si a restului de pachete comerciale, asta e.
  In fotbal nu exista morala, vobesc numai banii chiar daca acest sport este prezentat a fi curat iar sportivii folositi drept exemplu.
  FIFA este o organizatie corupta, insa cu staif si nimeni nu are curajul s-o desfiinteze, vezi campionatul mondial din Qatar unde este demonstrata acesta coruptie, „cu acte in regula” , s-a starnit ceva praf insa datorita investitiilor masive s-a renuntat le sanctionarea acestei tari care joaca in alta liga la nivel politic, vezi Afganistan.
  Din punct devedere sportiv cei de la Tiraspol au baut Realul si ? bravo lor, restul si dedesupturile afacerilor dubioase poate deveni tema pt jurnalistii care incearca sa gaseasca secretul acestui succes sportiv.

 2. Excelent, achiesez 100%. Poate n-ar fi rau ca unii jurnalisti (sportivi) de la noi sa se trezeasca totusi din somnul lor si sa nu-i mai numeasca „moldoveni” pe jucatorii acestei echipe care apartine unui teritoriu cu statut juridic sub semnul intrebarii. Foarte bune analogiile cu situatia din Ucraina si cu cea din Cipru – ce se intampla cu aceasta echipa din Tiraspol este caz unic in fotbalul european.

 3. Federația de fotbal din Moldova a fost obligată de politica unor rusofili ca Dodon să accepte echipe din Transnistria care altfel nu ar ieși in Europa. La fel, s-a acceptat ca mașinile din Transnistria (majoritatea furate din Vest) să aibă plăcuțe de inmatriculare cu numere de Transnistria, fără simbolurile Moldovei!

 4. Excelent comentariu, perfect ales momentul. Am citit despre victoria „moldovenilor” de la Serif din primul meci al grupelor Ligii Campionilor si am ramas nedumerit de interesul special purtat de mass-media romaneasca performantelor clubului din Tiraspol.

  • Mass media romaneasca are foarte mare interes si pentrui sportivi considerati cu origini romanesti precum Emma Raducanu, al carui tata probabil si-a schimbat numele romanesc de Ion in Jan, probabil de rusine intr-unul care suna mai bine, e bine sa te impanezi cu penele care nu iti apartin !!

 5. ..100% corect din punct de vedere politic. Apropo, știe cineva cu adevărat cine sunt moldovenii de peste Prut și ce vor ei ? Mă gândesc că nici lor nu le prea este clar.. Ar fi interesant totuși un sondaj de opinie în Republica Moldova pe tema succesului celor din Tiraspol.

  Din punct de vedere sportiv însă, această echipă de strânsură este exact modelul de succes peste tot în lume și mai ales în Europa. Real Madrid e și ea o multinațională, dar pe bani mai mulți. România nu face nici ea excepție.

  În rest, putem merge pe cunoscutele clișee „mingea e rotundă” sau „și-au dorit mai mult victoria”. S-ar putea să fie ceva mai mult însă, pentru că gluma se îngroașă. Totuși au bătut, în ultima vreme, Steaua Roșie(nu de mult chiar și Steaua fără nume..), Dinamo Zagreb, Șahtior și acum Realul..

  Atunci în ’86, regele Juan Carlos nu a avut puterea de a fi fairplay și a părăsit tribuna după victoria Stelei. Cu toate că Duckadam-Iovan-Bărbulescu-Bumbescu-Belodedici-Bălan-Majearu-Boloni-Banint-Lăcătuș-Pițurcă plus veșnicul tânărul Puiu Iordănescu, n-au jucat pentru dictatorul de la București.
  Ar fi de neiertat oare, ca noi să-i felicităm pe cei de la Tiraspol pentru lecția administrată granzilor de la Madrid ..?

 6. Domnul Ioniță, după eseul de newspeak de acum câteva zile, revine la practicarea indignării, mindsetul liberal și tefelist par excellence. Și descoperă că geopolitica e nasoală, nu e democratică, profită de deteritorializări pt a se menține alegală, non-responsabilă, tranzacționistă, arbitrară. Metoda geopolitică rusească, șmecherească și cinică, cu totul lipsită de glamour, a produs și produce totuși un body-count net inferior metodei US/NATO, ale cărei sute de mii de morți (milioane, dacă îi luăm în calcul și pe cei morți de răni, boli și malnutriție, nu doar pe cei făcuți direct fărâme de bombele și rachetele democrate) nu-i fac să tresară pe experții propagării valorilor occidentale.

  PS sunteți desigur liber să nu publicați comentariul; de libertate trebuie profitat din plin.

   • E abstract, nu confuz. Și nițel iritat și sarcastic de pretenția tipică liberalilor ca dvs de a vorbi în numele universalului și a evidenței. Ironie căreia îi răspundeți cu „e confuz”. E drept, noțiunile și problematica comentariului meu exced competențele cerute uzual în câmpul în care activați, cel al astroturfingului.

    • Abstract când argumentați cu body-count?! Am senzația că nici dumneavoastră nu credeți ce spuneți, dar pe moment e mai important să aveți o replică împotriva autorului.
     Acuzele și desconsiderarea celuilalt spune mai multe despre sine, căci aluzia la astroturfing am auzit-o exclusiv la americanii care își făceau titlu de noblețe din a critica exact ceea ce nu intelegeau.

 7. Domnule Sorin Ionita, va apreciez foarte mult analizele pertinente pe care , de obicei le faceti
  Nu ma refer la subiectul pe care il comentati- victoria sherifului din Tiraspol asupra King Size-ul Real Madrid. ci la cauza fundamentala care a generat-o, adica, aceasta cangrena multi-decenala pe corpul Republicii Moldova, care este asa-zisa republica trannsnistreana, doar si, de fapt, capacul oalei sub care este acoperit un imens arsenal militar rusesc depozitat acolo, bun pentru „a tous fins utils” prin Europa.
  V-as sugera, cu competenta recunoscuta de analit pe care o aveti, sa va focusati o analiza pe un subiect care ar putea preveni si rezolva asemenea anomalii si nu numai. Este arhi- cunoscut faptul ca in medicina, in situatia aparitiei unei cangrene, medicii iau fara sa ezite decizia amputarii membrului afectat, pentru a salva, in extremis, restul corpului sanatos.Solutia ar trebui aplicata, mutatis-mutandis si in politica. De ce oare, statul moldovean, de la Chsinau, nu ar renunta printr-o declaratie oficiala la acel teritoriu pe care il ocupa fantomatica republiuca transnistreana, stabilindu-si granitele la limita acestui teritoriu, pe Nistru, Acest teritoriu nu are atestari istorice certe ale apartenentei la mostenirea lui Mircea cel Batran, asa cum are Moldova, de dincolo de Prut si pana la Nistru. O asemenea initiativa politica ar lasa tot esafodajul de carton al constituirii fantomei de la Tiraspol, fara suport- cu alte cuvinte, i-ar lua scara si l-ar lasa sa se tina de coada de la bidinea!-S-ar pune capat si folosirii ilegale si decredibilizarii institutiilor statului Rep. Moldova, in scopuri de trafic de toate felurile, spalare de bani , ocrotirea si adapostirea mogulilor rusi care capuseaza aceste institutii;este un subiect care ar merita sa fie examinat mai profund.

  • Despre această variantă se discută pe la colţuri în Chişinău de ani de zile, dar nu s-a găsit liderul politic s-o scoată la lumină, pentru că riscurile sunt foarte mari, şi nu doar din partea Moscovei. Sunt dificultăţi obiective majore în calea renunţării la Transnistria şi nu cred că majoritatea populaţiei susţine măcar aşa ceva. Oricum ar fi o frământare cu consecinţe politice greu de prevăzut – deşi raţional pare soluţia la mintea cocoşului.

   • Eu cred ca Romania ar trebui sa se aseze la masa cu Rusia si cu Polonia, sa decida desfiintarea Ucrainei (Vestul la Polonia, Sudul Basarabiei & Nordul Bucovinei la Romania, Sudul Ucrainei (Odessa) & Transnistria la Rusia). Evident, totul facut cu schimb de populatie, ca n-avem nevoie de prea multi rusi.

  • Si ce facem cu Tighina-Bender ? Dar cu localitatile majoritar-romanesti de dincolo de Nistru ? Ce sa mai spun despre soarta sutelor de mii de romani „domiciliati” in Ucraina ?
   Ce usor (pare) sa-ti dai cu parerea ….

 8. Moldova este un stat foarte sarac, divers etnic si cu puternice radacini ruse. Ma si mir ca exista ca stat independent deoarece are o baza rconomica anemica. PIB-ul pe cap de locuitor este cam 60% fata de Albania (ppp).
  Transnistria este mult mai dezvoltata si sprijinita pe fata de Rusia asa ca sa nu ne miram ca Moldova este atasata de ea altfel i-ar reda libertatea ( ca sa o anexeze Ucraina).
  In Cipru situatia este ceva mai complexa : dominatia si asuprirea greaca, riscul alipirii la Grecia, disparitati economice imense intre nord – sarac si sud – mai bogat

 9. Fotbalul de echipe de club nu mai este de mult un sport. Este doar un smen intre oligarhi rusi, seici din Golf si alti „investitori” de pe tot globul care cumpăra întregi echipe si jucători precum caii de cursa. Era si timpul sa intre in joc si mafia tiraspoleana.

 10. Dincolo de partea politica,KGB iști ne dau lecții de organizare și management sportiv . Pe Santiago Bernabeu au jucat fotbaliști nu politicieni sau KGB iști . Ar trebui mai degrabă să studiem acest fenomen și să l luam ca exmplu pt echipele noastre care cu bani mai multi sunt praf !

 11. Dle. Ionita, dvs. va mirati de cazul lui Sheriff, dar ce spuneti despre recunoasterea Kosovo de catre FIFA si UEFA (a federatiei kosovare de fotbal) si de participarea ei in competitiile europene? Da, sportul nu trebuie sa aiba legatura cu politica (sau cu regimul politic dintr-o anumita tara sau teritoriu), altfel, pe logica asta Cuba, Vietnam, Laos si China ar trebui excluse din competitiile federatiilor asiatice si nord-americane, pe motiv ca sunt state marxist-leniniste care opreseaza drepturile omului.
  Israelul a fost primit in UEFA pentru ca in federatia asiatica nimeni nu voia sa joace cu ei (tarile musulmane). Kazahstan e mare parte geografic in Asia, dar tot membru UEFA. In timpul razboiului din Iugslavia, echipa Iugoslaviei a fost descalificata de la EURO ’92 si inlocuita cu Danemarca din motive politice, fiindca Milosevic era considerat un capcaun, iar in timpul razboiului din Kosovo toate echipele albaneze din Kosovo s-au retras din campionatul Iugoslaviei. Serbia si Kosovo nu sunt niciodata trase in aceeasi grupa de calificare, la fel Georgia cu Rusia sau Bosnia cu Kosovo, tocmai fiindca ar iesi macel pe stadioane, atat de mult se urasc intre ei. Deci sunt situatii si situatii, dar nu cred ca solutia e sa sanctionezi dpdv. sportiv o tara sau un teritoriu sau o echipa doar fiindca apartine unui teritoriu luat captiv de oligarhi mafioti! Rusia a fost descalificata recent la doua olimpiade din cauza dopajului, dar sportivilor rusi li s-a permis sa concureze individual, fara steagul rusesc pe tricou.

 12. Domnule Ionita, mirarea dumneavoastra, cu privire la absurdul parteneriatului moldo-transnistrean, este indreptatita dar, daca ne raportam noului context ideologic, propice afirmarii diversitatii, este putin exagerata.

  Basarabia a fost si este ,din cauza contextului istoric, un tarim al mutatiilor de tot felul.
  Sa nu uitam ca foarte multi basarabeni care au capatat cetatenia romana sunt cei mai mari rominofobi – e dreptul lor; pentru majoritatea moldovenilor, Eminescu este un idol iar Romania doar un vecin ; romana este o limba minoritara iar moldovanul e foarte mindru de limba lui maldaveneasca -carevasazica putem comenta ceva?!
  Fiecare este ce vrea el sa fie.Punct.

  In noua lume a progresului si a diversitatii, mutatia este normalitate, iar puiul cu trei picioare al lui Cristoiu si-a recastigat demnitatea si mindria.
  El este viitorul.

 13. Fotbalul a avut mereu legaturi cu politicul si cu coruptia. Existenta Transnistriei alaturi de Basarabia este rezultatul politicii lui Stalin. F. Rusa prin acest teritoriu din stanga Nistrului santajeaza NATO si pune frane UE. Ca in R.Moldova este acceptata aceasta echipa este o dovada ca influenta rusa este inca f.puternica si guvernul de la Chisinau nu poate sa zica niet si nikagda.

  • Agora, echipa este acceptata in campionatul moldovenesc fiindca oficial Tiraspol face parte din republica Moldova si tot oficial Transnistria are statutul de regiune autonoma (la fel ca Gagauzia)1 Deci cat timp dpdv. legal acel teritoriu apartine de Moldova, transnistrenii filo-rusi beneficiaza de toate drepturile chiar daca NU se considera moldoveni si nici parte a Moldovei! Pe UEFA n-o intereseaza nici ca aia traiesc separat de Moldova pe celalalt mal al Nistrului si nici ca-s separatisti sau ce probleme interne are Moldova in granitele ei recunoscute international! Cum n-o intereseaza nici separatismul republicilor Donetsk si Lugansk sau al republicii Srpska din Bosnia! Cum sa nu-i lasi sa joace in campionatul intern al tarii din care fac parte, doar pt. ca ei nu vor sa aiba treaba cu Moldova? Atunci ar trebui sa dai afara din campionatele interne orice echipa care reprezinta un teritoriu secesionist sau cu naravuri, gen Sepsi Sf, Gheorghe sau FC Miercurea Ciuc si faci harcea-parcea orice competitie sportiva pe criterii politice!

 14. Dacă Serif Tiraspol a învins Real Madrid, inseamna ca intr-adevar ne ducem dracu cu toții. Vine sfarsitul tuturor lucrurilor. Dar, probabil ca exista si pene de curent, iar atunci cand pica nocturna orice este posibil..

 15. sunt 2 cestiuni :
  1) De tot rasul victoria sherifului din Tiraspol asupra King Size-ul Real Madrid ! Sa raza su curcile cu tartita!!!!!

  2)Transnistria.
  Cei de pisti Prut au asa o fixatie ca le trebe Transmisia .. Ii Inteleg – impreuna cu Transnistria mai au oaresiceva cheag , fara ….. sunt fii ploii.
  Si deja avem o generatie care a crescut cu ideea de „statalitate” a Moldovei. Sustin parerea lui Puscas … cu adaugirea ca fara Transnitria (de fapt este Perenistria ca a inhatat si Tighina care este cis nu trans !) Asta ar fi unica incurcatura ….
  In rest, cum explicam acum cca 25 de ani unor „moldoveni” ce se „descurcau” la limita (legilor) prin Felix bai … o Transnistrie separata de Moldpva ar impune Moldovei sa aleaga intre unirea cu Romania sau cu … ? Ucraina? Rusia ?!!!

  A! Si depozitele Armatei XIV . Se pare ca au cam …. scazut dramatic. Ca in 2001 toata lumea s-a mirat de noua dotare a Aliantei Nordului – nou nouta , sovieticam suficienta daca nu abundenta .. se zicea ca „mostenise” Armata XiV …

 16. Cata frustrare si venin dusmanos la autorul acestui text mai rar poti intalni, tipic pentru romanii dusmanosi pe capra vecinului.

 17. Daca vrem sa mai ajunga si echipele noastre in cupele europene, e clar ce avem de facut. Trebuie sa ne unim cu fratii nostri din Transnistria :D

 18. Iie d-ai noști!…tăticule.
  Orice se poate, dacă-i cu lozzinssky.
  Cumperi pe oricine, rezolvi orice problemă.
  D-aia au naționaliștii întotdeauna successuri, că dacă e să vorbești de Socialism…nu merge…lumea cam dorește de fapt ossânzza porkkului.
  Dar naționalism merge, problemele sunt generate de dușmannuu exxxtern…ĂLA e problema, jeguțțanii noștrii opresori sunt ĂIII mai mari patrihoți!
  Nici la barra bully nu e ffo diferență…dacă nu sunt cumva PREDISPUȘI la genul ăssta de guțțănerie.
  De se vor aduna unii pe sub vreun steag ideogGoggikk…să te ții, nene.
  Privește numai talibașșii. De nazzi-nazzi nu-și mai aduce nimeni aminte…decât la PR, pe ei pe mamma lor, dușmanilor.

 19. Nu fiti rai bre…este si o victorie a moldovenilor de dincoace de ripa macar si pentru faptul ca le platim noi gazul ca sa aiba gazon incalzit😁😁😁

 20. Ce sa mai zic… Chiar Maia Sandu a felicitat azi echipa cu victoria obtinuta. Asta cum comentati, dle Ionita? Si va rog, nu generalizati, nu toti moldovenii s-au umplut de mandrie.

 21. Lăsați fotbalul, fraților, puneți mâna și învățați ca lumea limba română. „Al cărui (=cărei!) tata…” ; „Masa media românească” (=românești) și – tot in comentarii – alte grozăvii… Reiau cuvintele cronicarului: „se sparie gândul”, nu alta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro