vineri, ianuarie 27, 2023

Muzica rap și presa liberă subminează statul ungar

Procuratura Sectorului VII al Budapestei îl anchetează zilele acestea pe rapperul Dopeman pentru ”ofensă adusă simbolurilor naționale”, infracțiune pedepsită în Ungaria cu până la un an închisoare. După ce rapperul a inclus în piesa ”Baʼmeg!” (Fʼtui!) citate din Imnul național, un site-ul ultranaționalist cu trimitere la Jobbik și-a îndemnat cititorii să depună reclamații la poliție împotriva artistului, ceea ce s-a și întâmplat: poliția de sector a primit cel puțin 15 reclamații care impun o investigație legală. Dopeman se apără invocând libertatea de exprimare și se definește ca ”naționalist de bine”, care exprimă nefericirea maghiarului de rând, în argoul periferiei. Dezbaterea publică în jurul cazului confirmă din nou divizarea societății ungare, reflex al sciziunii între linia naționalist-agresivă încurajată de FIDESZ și dusă la extremism de Jobbik, și între moderații acum prezenți în rândurile opoziției, dar mai ales printre intelectualii maghiari de sorginte liberală. O luptă inegală în condițiile în care partidul de guvernământ are 2/3 din Parlament și un premier ”mână de fier”, în vreme ce societatea civilă este slabă, dezorganizată, opoziția este ocupată cu luptele interne iar vocea presei este gâtuită de noua Lege a mass-media, cu limitări drastice ale libertății sale. Totuși, fantezia naționalismului penibil nu cunoaște bariere (cum s-a dovedit și în cei peste douăzeci de ani vadimiști ai României): o reglementare aparent aducătoare de fonduri la bugetul subțiat al Ungariei, impozitul pe deținerea câinilor, a primit o tentă ”patriotică”: nu vor fi impozitați proprietarii de rase maghiare ca Visla, Komodor, Kuvasz, Pulli și Pumi.

Anul a început febril pentru guvernul Orban, criticat de deopotrivă de UE și de SUA pentru modificările aduse de noua Constituție și de cele 21 de legi pandante care afectează libertăți fundamentale și mecanisme democratice. O scrisoare deschisă semnată de foști disidenți ca Miklos Haraszti, până de curând responsabil cu libertatea presei la OSCE, scriitorul György Konrad sau Gábor Demszky, fost primar liberal al Budapestei, de scriitorul György Dalos, de filosoful Sándor Radnóti și de alți intelectuali foști parlamentari sau demnitari în guvernările trecute, cere liderilor Uniunii Europene să ia atitudine până nu e prea târziu: ”Susţinătorii democraţiei şi ai statului de drept din interiorul şi din afara Ungariei nu trebuie să consimtă ca un stat membru al UE să strivească aceste valori universale. Nici UE nu ar trebui să stea deoparte în timp ce statul maghiar este luat ostatic de un tiran demodat şi provincial”. Este primul semn important dat de societatea civilă care a organizat în 2 ianuarie, împreună cu opoziția, o manifestație de câteva zeci de mii de participanți în fața Operei Naționale, unde puterea sărbătorea intrarea în vigoare a noii Constituții. Manifestanții n-au ezitat să fredoneze hiturile incriminate ale rapperului Dopeman, la care s-au adăugat textele protestatare ale formației Belga.

Efectele Legii mass-media intrate în vigoare la începutul anului trecut, ușor cosmetizate la cererea OSCE și UE, încep să se arate. Îndată încheiate cele 6 luni ale președinției ungare a UE, au început concedierile colective preconizate de MTVA, angajatorul suprem al mediilor publice comasate. Au fost puși pe liber peste 500 de jurnaliști în etapa din iulie și peste 600 în septembrie. Televiziunea publică și Radioul, structuri controlate politic și pe vremea socialiștilor, prost organizate, bugetofage și cu audiență scăzută,  necesitau restructurări de necontestat. Criteriile de selecție folosite acum de MTVA n-au fost diferite de cele anterioare: obediența, iar nu competența a decis. În fața sediului din str. Kunigunda al mediilor publice se află în greva foamei din 10 decembrie doi jurnaliști deveniți țapi ispășitori pentru mistificarea unei știri comandate de noii șefi, care nu își asumă nimic. Greva amenință să se generalizeze: vicepreședintele Sindicatului Independent al producătorilor TV și de film, Balazs Nagy-Navarro, a înființat Mișcarea Mâini Curate, pentru liberatatea presei și profesionalism în mediile publice. Ecoul acestor mișcări este minor, solidaritatea de breaslă nefiind, nici la jurnaliștii unguri, un punct forte. Teama de represalii este justificată. Atotputernica Autoritate Națională pentru Mass-media și Comunicații și Consiliul Media, controlate de conservatori,  pot închide gura oricui. Cel mai recent exemplu este retragerea frecvenței postului Klubradio, voce a opoziției, după 10 ani de funcționare, în favoarea unui post necunoscut, Autoradio.

Me(di)a culpa: Nu ziarul ”Puterea” a dispărut concomitent cu ”Ziua”, așa cum menționasem în articolul precedent, ci ”Gardianul”. ”Puterea” apare în continuare în print și pe www.puterea.ro ca un „cotidian național de investigație”. Mea culpa!

Articol apărut și în revista 22.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Cateva mici observatii:
  -„intelectualii maghiari de sorginte liberală” … acestia fac parte pest 90% din fostul partid evreiesc Sz.D.Sz. aflat la putere pana acum doi ani de zile. Au fost tot timpul aliatii partidului socialist, care stim a fost denumit precedesorul partidului comunist care este responsabil de crimele comunismului. Desi Sz.D.Sz. a fost minoritar exercita o influenta foarte mare asupra guvernului. Si persoanele enumerate la acest capitol sunt evrei: Miklos Haraszti, György Konrad, Gábor Demszky, fost primar liberal al Budapestei, György Dalos, Sándor Radnóti. Cum sa nu protesteze, cand si-au pierdut influenta politica si partial economica in sectoare precum sanatate, mass-media si cultura. In acelasi timp in actualul guvern asa nationalist cum e, EXISTA evrei chiar in functii de conducere, dar care au bunul simt sa nu mineze economia si cultura maghiara.
  -jurnalistii pusi pe liber ocupau niste functii gen de taiat frunza la caini. Nu aduceau nici un beneficiu moral sau spiritual, se comportau exact ca si o mafie. Daca unul dintre liberali ajungea intr-o pozitie mai inalta epura tot personalul ce avea tenta nationalista sau patriotica si il inlocuia cu cel liberali. In plus crea functii noi printre angajati, doar pt a-si sporii influenta in mass-media si a da o paine celor din aceeasi breasla.

   • Buna Val! Sper ca traiesti si tu de peste 22 de ani (deci inainte de 1989) in Ungaria. Ca si mine. Dar cum de nu ne-am intalnit … inca? Ma bucur ca te crezi destept si faci comentarii la care habar nu ai de realitate. Ce am scris sunt FAPTE, ce ai scris tu e o probabilitate. Vezi diferenta?

  • Mai sunt evrei in Ungaria? Mai putem vorbi de evrei in Europa Centrala si de Est dupa dezastrul din cel de-al doilea razboi mondial si perioada comunista? Da, stiu de curentele anti-semite din Ungaria (care vin mai mult pe traditii politice si religioase, decat pe o baza reala actuala), dar sper ca dvs. fiind din Transilvanaia (care a fost si este in mai mare masura un loc al tolerantei etnice si religioase decat alte regiuni din zona) tratati totusi critic psihoza nationala maghiara actuala.

   • Nr evreilor in Ungaria este apreciat intre 80-200.000. Este o comunitate recunoscuta ca si „cultural-religioasa”. in Budapesta exista 26 de sinagogi (nu toate functioneaza) iar in restul tarii cca 34. Acest lucru arata si toleranta maghiarilor fata de alte nationalitati. In plus cea mai mare sinagoga din Europa si a doua din lume se afla la Budapesta.
    Inca odata: ce am scris mai sus consider ca este un FAPT si nu o teorie. Cunosc multi, chiar foarte multi evrei, cu care am avut discutii economice si politice interesante.

 2. Despre statul social în Ungaria comunistă vs. statul social în Ungaria contemporană a scris recent şi Jakab Andor, un blogger maghiar, în 2 articole care au stârnit milioane de reacţii în toată lumea şi l-au transformat în vedetă peste noapte. Traducerile din engleză:
  http://cosminmaricari.wordpress.com/2012/01/09/i-just-dont-give-a-job/
  şi
  http://cosminmaricari.wordpress.com/2012/01/10/i-just-dont-give-a-job-ii-antisocial-media/

  Mie-mi par foarte bine scrise, vi le recomand.

 3. Viktor Orban va pleca degrabă cu un șut în dos.

  Însă Ungaria este strâns legată de Germania și Berlinul ar trebui să analizeze unde a greșit.

 4. „Teama de represalii este justificată. Atotputernica Autoritate Națională pentru Mass-media și Comunicații și Consiliul Media, controlate de conservatori, pot închide gura oricui”.

  E o problemă existenţa unui organism al statului care poate închide gura oricui, indiferent de partidul la putere. La unguri este Autoritatea Naţională pentru Mass-media, dar avem şi noi Consiliul Naţional al Audiovizualului. Asemenea organisme ar trebui desfiinţate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro