miercuri, iulie 24, 2024

Needucați, nevaccinați, săraci

Campania de vaccinare, orice s-ar zice, nu merge bine, iar de această dată nu mai putem da vina pe „Guvern”, „minister” etc. Mingea e la populație acum și devine tot mai vizibil că majoritatea oamenilor joacă în liga „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?

De această dată, Guvernul a acționat rapid și competent și, în primele săptămîni, România a fost în topul țărilor europene. Chiar și acum sîntem destul de sus în clasament, după numărul de oameni complet vaccinați. Doar că la noi, nu vaccinurile lipsesc ci doritorii!

Foarte repede, campania de imunizare a pierdut din viteză, lucru vizibil din evoluția procentajului de populație care a primit cel puțin o doză.

De la o zi la alta, ecartul dintre țara noastră și celelalte țări din centrul sau din vestul Europei crește. Doar în Bulgaria e mai rău (Letonia se afla și ea în aceeași situație, dar a recuperat masiv în ultimele zile). Nimic surprinzător, dealtfel, în contextul în care mai mult de jumătate din populația României respinge ideea vaccinării.[1]

În urmă cu o lună, făceam o legătură între acceptarea vaccinării și gradul de educație al populației, plecînd de la observația că ordinea țărilor în funcție de apetența pentru vaccinarea anti-Covid-19 pare a fi corelată cu nivelul de cunoștințe generale privind vaccinurile. Așa că am mers mai departe și am făcut cîteva calcule. Iar rezultatele sînt interesante din mai multe puncte de vedere.

Drept proxy pentru evaluarea nivelului de educație al unei populații am luat în considerare rezultatele obținute la testarea PISA. Nu este un indicator perfect, dar are avantajul consistenței, aceste testări avînd o lungă tradiție și o metodologie unitară. PISA evaluează cunoștințele copiilor în jurul vîrstei de 15-16 ani, dar cu mici excepții (Polonia este exemplul cel mai pregnant), ordinea în clasamentul țărilor europene nu prezintă variații majore în ultimele două decenii, fapt ce sugerează că rezultatele pot da o imagine de ansamblu asupra stării educației din societățile respective.

Deci cum se corelează rezultatele obținute la ultima testare PISA[2] cu procentul celor ferm hotărîți să se vaccineze împotriva Covid-19? Cam așa:

Acel indicator, R2, este o măsură a gradului în care sînt legate între ele cele două variabile luate în calcul (în cazul nostru, punctajul obținut la testările PISA și intenția de vaccinare). El poate lua o valoare între 0 și 1 și, evident, cu cît este mai mare, cu atît mai bine. Pe de altă parte, ce înseamnă „mare” depinde de domeniul studiat, iar ca regulă aproximativă, în științele sociale se consideră semnificativ un R2 peste valoarea de 0,35.[3][4]

Dar stai! Ce legătură are matematica cu intenția de vaccinare? Ce legătură au Creangă și Eminescu cu treaba asta? Și de ce rezultatele la testul de științe se corelează cu intenția de vaccinare mai puțin decît cele de la reading?

E simplu. De fapt, Creangă și Eminescu n-au nici în clin, nici în mînecă cu vaccinarea, căci ce măsoară testele PISA nu are nimic de-a face cu Scrisoarea a III-a sau cu Amintiri din copilărie. La fel ca și testul de matematică, cel de reading (prefer acest termen celui de „citire”, căci are alte conotații) evaluează în primul rînd capacitatea de a raționa, de a înțelege un text, și nu are nici o legătură cu memorarea de poezii și „comentarii literare”. Tot așa, beneficiul pe care ți-l dă matematica este legat de dezvoltarea gîndirii abstracte și de educarea rigurozității logice, nu de învățarea pe de rost a unor formule.

Pe de altă parte, pentru a obține un rezultat bun la testul de științe ai nevoie, bineînțeles, de gîndire logică, dar și de un set minimal de cunoștințe specifice. Cu alte cuvinte, poți compensa (puțin!…) raționamentul prin cunoștințele memorate, cunoștințe care pot sau nu să fie relevante în ceea ce privește cazul particular al vaccinurilor.

Din fericire, un Eurobarometru[5] din 2019 ne permite să testăm și legătura dintre cunoștințele specifice cu privire la vaccinuri și intenția de vaccinare anti Covid-19. Studiul a evaluat numărul de răspunsuri corecte date la cinci întrebări simple; media europeană a fost de 2,2, scorul României a fost de 2,0. Așa arată clasamentul:

Și așa arată corelația dintre cele două variabile; remarcați că valoarea lui R2 crește la 0,45:

Ca să recapitulăm, seturile de date de mai sus ne arată că:

 1. educația contează,
 2. felul în care se face educația contează și că
 3. atitudinea față de vaccinuri este modulată de două componente: de capacitatea de raționament și de un set adecvat de cunoștințe.

Din nefericire, România eșuează strălucit pe toate cele trei paliere. Probabil că majoritatea cititorilor sînt familiarizați, cît de cît, cu rezultatele obținute la PISA de elevii români, rezultate care ne plasează mai degrabă prin Orientul Mijlociu sau America de Sud, decît în Europa. Cu toate acestea, nu știu cîți realizează că situația este cu mult mai dramatică, căci rezultatele sînt artificial umflate!

Cum? Simplu: aproape 30% dintre copiii români nu sînt luați în calcul, căci au părăsit școala. La acest indicator sîntem umăr la umăr cu Republica Dominicană, Turcia, Tailanda și Malaiezia. Pînă și Albania stă mai bine decît noi![6] Dacă i-am lua în calcul și pe acești „copii pierduți”, am avea „surpriza” de a descoperi că mai mult de jumătate din populație este semi-analfabetă… Să ne mai mirăm atunci de viteza cu care decurge campania de vaccinare?

Ce e mai grav, un număr foarte mare dintre profesori sau dintre cei din sistemul de sănătate refuză să se vaccineze, lucru care spune multe despre calitatea pregătirii acestor grupuri profesionale. Să vă reamintesc, în schimb, cum au dat năvală sute de profesori la celebrele cursuri de numerologie promovate de inspectoratele școlare? Să vă reamintesc de zeama de orz vîndută de Institutul Cantacuzino pe post de panaceu?

Iar disponibilitatea populației de a se vaccina are inclusiv implicații economice. În România s-au înregistrat pînă acum peste 1.000.000 de îmbolnăviri, iar un bolnav costă: medicamente, îngrijiri, ore de muncă pierdute. De cei 30.000 de morți nu mai zic nimic. Sau de restricțiile de deplasare, necesare pentru a limita îmbolnăvirile și decesele, restricții care au condus la pierderi economice de citeva procente din PIB (puteți citi în JAMA un estimat despre pierderile economice din Statele Unite; la noi nu știu să se fi obosit cineva să le estimeze).

Pierderi economice care se pot limita rapid dacă populația este imunizată, sau care pot continua încă un an sau doi. Pierderi economice care, culmea!, îi afectează cel mai grav tocmai pe cei mai săraci. Adică pe cei care se vaccinează cel mai puțin…[7]

Needucat, nevaccinat, sărac.

Un cerc vicios care trebuie și care poate fi spart, căci epidemiile nu vor dispărea prea curînd. Patogeni noi apar tot timpul: pe parcursul a 40 de ani am făcut cunoștință cu HIV, cu SARS-COV-1, cu SARS-CoV-2, cu Zika… Ne-am întîlnit cu microbi mai vechi care au „învațat” trucuri noi, precum virusul gripal sau cu diferite bacterii care au devenit imune la antibiotice. Mai devreme sau mai tîrziu vom avea o altă bătălie majoră de dat.

Iar principala armă rămîne vaccinarea.

Dar vom fi oare capabili să o folosim? Căci în orice război cel mai periculos inamic este cel din interior. Cel care demoralizează armata, care sabotează spatele frontului, care-i deschide dușmanului poarta cetății.

Sau care nu se vaccinează…

_

Miercuri puteți participa la o dezbatere pe această temă, ce are ca punct de plecare acest articol.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZArcuGpqDgoGdDpVTw63PMsuLVkZ0ECG44T

Există o legătură între gradul de educație al unei societăți și gradul de acceptare al vaccinării? Dar ce înțelegem prin „educație”? Cum putem promova o educație „bună”? Cum putem să ne apărăm împotriva falsurilor și a pseudoștiinței?

La următoarea ediție a întîlnirilor Cu Bună Știință am invitat doi sociologi, împreună cu care vom încerca să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Bineînțeles, mă voi alătura dezbaterii, ieșind din rolul meu tradițional de gazdă a evenimentului.

Anca Velicu este cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române, unde, în cadrul Laboratorului pentru Sociologia comunicării și a spațiului public, studiază modul în care copiii folosesc internetul și tehnologiile digitale.

Mircea Kivu este licențiat al Facultății de Sociologie a Universității București (1978) și a absolvit un masterat (DEA) în Demografie și științe sociale la École des hautes études en sciences sociales – Paris (1991). Principalul său domeniu de expertiză este cercetarea opiniei publice, din 1992 deținînd funcții de conducere în mai multe institute de cercetare (IMAS Marketing și Sondaje, Ipsos Interactive Services, Mercury Research). A publicat numeroase articole pe teme sociale și politice, îndeosebi în România Liberă și Dilema Veche.

Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări, în direct, pe paginile de Facebook ale Bucharest Science Festival sau Contributors.ro.

Vă așteptăm!

NOTE


[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_1867

[2] PISA. (2019). PISA 2018 results (volume I): What students know and can do. OECD.

https://doi.org/10.1787/5f07c754-en

[3] https://condor.depaul.edu/sjost/it223/documents/correlation.htm

[4] Lucrurile sînt mult mai complexe în realitate, căci, în funcție de numărul perechilor de date analizate, poate fi semnificativ și un R2 mult mai mic (0,1, de exemplu).

[5] Kantar Public Brussels. (2019). Europeans’ attitudes towards vaccination. Special Eurobarometer 488 – Wave EB91.2. Bruxelles: European Commission. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/20190426_special-eurobarometer-sp488_en.pdf

[6] https://www.oecd-ilibrary.org/sites/9650307a-en/index.html?itemId=/content/component/9650307a-en

[7] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/harta-judetele-cu-cei-mai-multi-oameni-vaccinati-si-cele-in-care-gradul-de-vaccinare-nu-a-ajuns-nici-la-15-1535483

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

 1. Se neglijează nepermis Educaţia Adulţilor, iar consecinţele se văd în refuzul vaccinării. Statul nu-şi foloseşte propriile canale de comunicare. La Radio România Cultural şi Muzical, de dublat finanţarea. La TVR, e de regândit totul: reconstituire TVR Cultural; canal TVR Didactic permanent, care să se ocupe şi de lămuriri ştiinţifice odată cu şcoala online; şi tot online sau măcar pe YouTube, un canal de propagandă, ştirile româneşti şi turism, de emis în limbile de circulaţie, cum fac polonezii şi alţii mai grijulii cu imaginea lor. Guvernul ar putea finanţa şi preluarea Arte tv netradus, în ţara în care clasa politică vorbea cândva franţuzeşte.

 2. Felicitari pentru aceste corelatii statistice si concluzii! In tarile globului au existat doua sisteme de combatere virus:1. Tari axate pe eradicarea pandemiei si cu seturi de masuri mai dure, inchidere granite, asociate ulterior si cu vaccinarea; 2. Tari care au vrut doar sa limiteze extinderea imbolnavirilor cu masuri tardive, cu masuri mai putin dure, cu perioade de relaxare. Ro a gresit prin faptul ca dupa un procent mai bun de vaccinare a venit cu relaxari. Acestea nu trebuiau acceptate dacat dupa atingerea unui procent mai mare de pers.vaccinate. Ca educatie la noi este proasta si ineficienta o stie toata lumea si nici acum nu se face nimic. Tocmai de aceea guvernul trebuia sa aibe alte formule de informare si comunicare, fara laude si comparatii inutile. Interesul este ca ceea ce faci la tine in tara sa dea rezultate.

 3. Puterea democratiei (in numele caruia vorbesc atatia….) este data „puterea” membrilor societatii. Si prin acest articol foarte bine aratati cat de importanta este educatia, in sensul ei cel mai cuprinzator. Iar o societate slaba, este (poate) in primul rand una manipulabila.
  Multumesc.

  • „Puterea democratiei este dată de membrii societații” sau cel putin de o MAJORITATE a lor, pare logic ..dar totuși…de ce o majoritate care , sa zicem răstoarnă un regim dictatorial e : BUNA (sau educata) pe de altă parte aceiași MAJORITATE , sa zicem nu vrea sa se vaccineze , e REA (si clar needucata)

   • Nu poti invoca majoritatea si democratia decat ca pretentie de legitimitate a dictatorului.
    Majoritatea nu vrea sa plateasca taxa pe apa de ploaie, nu vrea sa salveze planeta prin certificate verzi , nu vrea sa plateasca pensii speciale, nu vrea sa fie reprezentata de eba la ue , majoritatea nu vrea sa fie cobai . Majoritatea nici macar nu voteaza .
    Singura contributie a majoritatii la un regim democratic dar exact aceeasi si la unul nedemocratic este aceea ca isi accepta dictatorii.
    Aceste este motivul pentru care majoritatea nici macar nu este intrebata ceva . Este principiul acordului prezumat. Daca nu te opui este evident ca esti de acord. Toate regimurile sint dictatoriale si exista o gama larga de mijloace si metode prin care dictatorii obtin acceptarea din partea majoritatii. Una dintre metode este ca dictatorii decreteaza ce e bine si ce e rau pentru toata lumea dupa care fac tot posibilul sa te convinga sa te supui. Initial prin mass-media. Daca nu te lasi convins de buna-voie , exista planul B: ostracizarea , demonizarea , esti prost, esti nebun, esti needucat; daca nici asa nu ti-e rusine ca indraznesti sa te opui binelui decretat , exista planul C , reeducarea fortata prin amenzi , prin conditionarea unor drepturi , prin pierderea serviciului, purtatul prin tribunale etc. Poti deveni chiar puscariabil, ca ai zadarnicit eforturile dictatorului de a asigura binele si sanatatea poporului . Dupa vreo 10-20 de ani , o caruta de bani, o viata mizarabila si eventual un diabet sau cancer , justitia s-ar putea sa-ti dea dreptate dar oricum nu conteaza deoarece totul a fost decizie politica deci are imunitate si s-a facut in numele poporului pentru binele poporului. In cel mai fericit caz e posibil sa primesti vreo 10 mii de euro despagubiri tot din banii tai cu care ai cotizat o viata la buget.
    De-aia nu exista decat dictaturi.

    • Bine ați sesizat : cei care au alte opinii decât cea oficială , indiferent de argumentația pe care își bazează opiniile, sunt supuși la bullying public, puși la colțul de rușine și la gazeta de perete, ca pe vremea tovarășilor comuniști de ,,tristă amintire” .

 4. Este trist ce se intampla, si in acelasi timp enervant.
  Impreuna cu familia, locuim in Viena, Austria. Eu de-abia in aceasta sambata am reusit sa ma vaccinez, si asta prin faptul ca am „gasit” o portita pentru a ma putea vaccina (cu ajutorul companiei unde lucrez). Sotia mea in schimb nu lucreaza, si nu se incadreaza in nicio grupa de risc, si chiar daca ar dori sa se vaccineze in Austria, nu poate, pentru ca inca nu s-a „deschis” vaccinarea pentru toti. Sambata dimineata cand am fost sa ma vaccinez la Vienna International Center (unde este sediul ONU), era o multime de oameni veniti pentru vaccinare. Sute! Si nu exagerez. Datele oficiale arata ca sambata, 23.Mai, s-au vaccinat 55.182 persoane. Intr-o tara cu jumatate din populatia Romaniei.
  Revenind, vineri am decis cu sotia sa mergem la Oradea sa se vaccineze. Ne-am facut programare online pt. ziua de duminica. Cand am ajuns la centrul de vaccinare, batea vantul. Sotia mea era singura care venise la acea ora sa se vaccineze. Asistentele chiar s-au mirat ca sotia si-a facut programare pe platforma.
  Este frustrant sa vezi ca pentru o simpla vaccinare, care ne ajuta sa revenim la normalitate, unii ca mine si familia mea suntem dispusi sa facem 1200 km + cazare + cheltuieli, pentru ca unde locuim nu sunt destule vaccinuri pe cat de mare este cererea, iar in Romania oamenii au la dispozitie vaccinurile si refuza sa se imunizeze din te miri ce motive. Mai am un prieten din Viena care la fel s-a vaccinat in Timisoara, si la fel, era gol la centrul de vaccinare.
  Nu stiu ce e cu natia asta de ne credem buricul pamantului si atotstiutori, dar inca avem WC-ul in fundul curtii!
  PS: peste 3 saptamani, sotia are rapelul si vom face din nou 1200 km doar pentru un simplu vaccin!

  • @Vlade Radu:
   Stai chill Raducule ca nu te-a pus nici dracu sa pleci din țara.
   Si eu sunt plecat, la o distanța mai mare decât dumneata, si am venit in Ro tot pentru vaccinare, însă nu ma apuc sa improsc cu noroi nația din care fac parte. Nu poti culege din Ro doar ceea ce iti place, atunci cand iti convine.

  • Mi se pare prea tare raspunsul lui Vlade Radu. Reuseste fabulosul: să reiasă că e proastă tocmai țara care a organizat spectaculos de bine vaccinarea, la modul că de o lună și ceva în România se vaccinează chiar oricine vrea, oricând vrea. În schimb măreața Austrie (la fel ca mărețele Franța, Spania, Irlanda, Germania) sunt incapabile, cinci luni după începutul vaccinării, să pună vaccinul la dispoziția tuturor. În cazul Austriei și Irlandei, pigmei demografici față de România, situația e de râsul curcilor. Să ne mai scutească de lecții onorabilii occidentali că văzurăm exact de ce sunt în stare. P.S. Și eu am cunoscuți care au venit tocmai din Spania să se vaccineze.

   • Cred ca nu intelegeti ce se intampla. Si Romania si celelalte tari pe care le mentionati au organizat vaccinarea la fel de bine si au avut la dispozitie acelasi numar de doze raportat la populatia lor.
    Diferenta e ca tarile occidentale au reusit sa convinga persoanele in varsta si cele vulnerabile sa se vaccineze intr-o proportie foarte mare si le-au acordat prioritate, pe cand Romania nu.
    Romania a putut sa aiba foarte devreme doze disponibile pentru tinerii care nu sunt vulnerabili pentru ca acele doze nu le-au fost administrate batranilor, pe cand in tarile occidentale vaccinarea ajunge de abia acum la tineri pentru ca pana acum toate dozele au fost directionate catre cei vulnerabili.
    Rezultatul probabil (ar fi minunat sa nu fie asa) este ca Romania va continua sa aiba un numar relativ mare de morti in saptamanile viitoare, sau risca sa se confrunte cu un nou val de morti daca reizbucneste epidemia, pe cand in tarile occidentale e probabil ca lucrurile astea nu se vor mai intampla.

    • Foarte fain enuntat raspunsul! Evident ca tot noi am pus coada la pruna fata de ratatii vestului… Un mare esec pe toate liniile…inca un exemplu ca aici fiecare se descurca cum poate, insa, din pacat umanitatea merge inainte doar cu societatile in care indivii INVATA sa conlucreze impreuna!

 5. Domnul Patrascu prezinta doar o parte a problemei.
  Un alt aspect ce trebuie luat in considerare il reprezinta gradul de incredere al cetateanului roman in stat.
  Coroborat cu nivelul de participare la ultimele alegeri, procentajul e cam pe acolo.

  Statul roman, creat dupa modelul celui francez e vazut ca unul slab.
  Sunt curios, in cazul unei mobilizari generale, cati romani vor dori sa-si puna pielea la bataie pentru fundurile politicienilor de la Bucuresti?

  • Răspunsul e foarte simplu… Pina nu ii vad pe toți politrucii în fruntea trupelor, împreună cu zecile de generali superdecorati și plini de pensii speciale… E clar ca o sa las floarea elitei politice și administrative rominesti sa cada eroic pe front. Și o sa ma uit la televizor la ei. Cu o lada de bere și popcorn. Asta ca tribut de respect pt prestația lor din ultimii 30 de ani. Pacat ca nu ne ataca nimeni…

 6. Schema care probabil ar merge este sperietura. Dacă toată ziua ar da la tv imagini cu morți, reportaje cu chinurile celor internați la ATI și s-ar face prin spitale și cimitire emisiuni în formatul ”Acces la morgă în direct”, ”Te cunosc de la reanimare”, ”Bravo, ai murit cu stil!” sau ”La Măruță-n cimitir”, probabil că boboru’ ar prinde ceva frică și s-ar vaccina. Dacă nu merge cu asta trebuie încercat cu ”nu mai avem vaccin, se vaccinează numai pe șpagă sau dacă ai pile.”. Pui serviciile la muncă să împrăștie duma prin popor și precis se înghesuie toți la un ”pe sub mînă”. Adică dacă au mers alea cu teroriștii care trag din orice poziție, PNȚ are dolari falși, Cîțu e deștept că a făcut școală-n America, de ce n-ar merge și asta?

  • Pă au băgat-o deja pe asta cu strategia fricii un an de zile, nu pe asta s-au bazat restricțiile? Și nu prea a mers, sau nu prea mai merge.

   • Aia a fost frica de milițienii care te vînează pentru amendă și a funcționat ca să-i țină pe oameni în casă, că altfel le umblă la pungociu’ cu parale. Acum trebuie să-i faci să privească moartea-n ochi și de frică să meargă la vaccin. Misie grea, fiindcă românul se trage din daci și ăia mergeau la moarte rîzînd după ce se afumau cu semințe de cînepă. Neam de viteji, n-ai ce face!

 7. Demersurile guvernamentale – fata in fata cu cei care nu vor a se vaccina . Motivatiile sunt multiple ,unele avind legatura chiar cu politica sau religia .Exista si in politica si in religie actori statali ce sunt antivaccinisti convinsi cum tot asa exista astfel de oameni si in sistemul sanitar si oriunde aiurea – in intreaga lume . Masurile luate , ce au venit in intimpinarea populatiei sunt corecte si apreciate de mai toata lumea . Peste tot in tara guvernul a oferit tuturor posibilitatea vaccinarii imediate – la fata locului – .Pina si la recentele adunari de la La Şumuleu Ciuc a fost pusa la dispozitie o facilitate de vaccinare . Refuzul este mereu fundamentat de catre cei care nu doresc a se vaccina prin trimitere la diferitele voci de tot felul ce pot influenta in sens negativ intelegerea multor cetateni . A fi sarac cu duhul sau a fi nestiutor -nu este echivalentul la a fi antivaccinist . Multi oameni ce se considera foarte bine pregatiti cad in iluzia nonstiintifica sau a fakeurilor de tot felul ce le hranesc orgoliile atotstiutoare .Faptele actualului guvern vorbesc de la sine – iar rezultatele sunt vizibile cu ochiul liber .Pandemia isi da obstescul sfirsit ,cetatenii se vaccineza si ei , masurile coergitive sunt eliminate treptat , tara se redeschide , prognoza economica este favorabila , banii de la PNNR vor veni , Citu va cistiga si sefia PNL, presedintele este din ce in ce mai vizibil la Bruxelles unde cere masuri specifice fiecarei tari – in parte – si unde solicita aparitia unui un text comun ce trebuie sa reprezinte viitorul relatiilor cu Rusia .Intr-un cuvint – totul merge bine – spre democratizare , spre retehnologizare , spre curatarea , la propriu, a planetei Terra.

 8. Acum nu mai conteaza, statul poate pune la dispozitia doritorilor vaccinurile si nu mai exista nici un motiv pt ingradirea drepturilor cetatenesti si periclitarea in continuare a vietii cotidiene si economice, toate restrictiile trebuiesc ridicate.
  Populatia a avut timp un an jumate sa invete sa se protejeze, acum fiecare este raspunzator pe propria persoana iar de sistemul medical nu mai trebuie sa ne vaitam, n-a clacat complet asa cum au tot spus unii si altii, a functionat la parametrii si randamentul posibil romanesc.
  Viata trebuie sa reintre in normalul dinaintea pandemiei si nu in „noua normalitate” cu inchideri si deschieri a vietii cotidiene dupa cifre , date sau altele.
  Cine ajunge la spital sau moare acum de aceasta gripa isi asuma acest risc si este normal sa fie asa altfel von sta inchisi precum gainile inca multi ani de acum inainte.

 9. De ce nu spuneti nimic de Japonia, tara dezvoltata, educata, de top in clasamentele PISA (in primele 10 tari la unele capitole), unde rata de vaccinare este extrem de scazuta? Aceasta rata se datoreaza experientelor anterioare cu cateva tipuri de vaccin care au produs efecte adverse nefaste. Toate aceste probleme sunt detaliate si in articolul stiintific „Adverse events associated with MMR vaccines in Japan”, Acta Paediatr Jpn . 1996 Jun;38(3):205-11. Nu doar romanii sunt sceptici si vor sa se informeze inainte ca sa ia decizia corecta.

  • @mircea Vi s-a raspuns deja la intrebarea aceasta pe care o puneti la orice discutie despre vaccinuri.
   V-am raspuns foarte clar ca Japonia are niste legi proprii in ceea ce priveste orice nou vaccin, medicament, tratament: studiile clinice trebuie sa fie facute in Japonia. Ceea ce dureaza, de une intarzierea Japoniei in vaccinarea contra Covid-ului.
   Cat despre articolul pe care il citati, ori nu stiti engleza, ori nu ati inteles nimic: este vorba de o comparatie intre mai multe vaccinuri produse de firme diferite, cu modalitati de productie diferite. Ideea era sa se aleaga cel mai bun.

 10. Nu se ia in calcul numarul de persoane infectate in ultimele 6 luni. Majoritatea acestor persoane considera ca nu e necesar sa se vaccineze fiindcă au anticorpi. De asemenea nu se ia in calcul si numarul cetatenilor plecati din tara care se vaccineaza in alte tari (pot fi 2 milioane). Situatia e altfel decat arata cifrele. Ar trebui facute calculele doar pentru persoanele REZIDENTE in Romania, nu pentru toti cetatenii (mai ales ca sunt persoane cu dubla cetatenie). De exemplu eu, mi-am facut prima doza de vaccin in Romania, a doua in tara de rezidenta. Dar sunt complet vaccinat cu ambele doze.

  • Sunt convins ca in Romania imunitateta de turma exista deja, de ce ?
   Oficial avem peste 1 milion de vindecati, cifre oficiale, cifra reala undeva la 5 miloane plus cei vaccinati ca. 3 milioane, 98 % toti adulti, inseamna ca. 8 milioane de oameni au anticorpi intr-un fel sau altul.
   Copiii sunt astfel indeajuns protejati iar batranii care au vrut s-au vaccinat si pot s-o faca in continuare , alfel cifrele actuale nu sunt explicabile.
   Romania este deocamdata pe un drum bun si trebuie sa-l continue, obiectul principal revenirea si ramanerea la viata care „ne-a fost furata” atat de virus cat de autoritati intrate in vrie.
   Ieri ma primit a 2 doza de vaccin pt cei care cred ca faca parte din antivaccinisti, nu insa absolutt impotriva sa-i stigmatizam pe cei care vor sa se vaccineze iar pe cei sanatosi i-am uitat complet !!
   Vad ca nimeni nu mai discuta de gipa spaniola care acum 100 de ani a facut 50 milioane de victime in Europa si cum s-a trecut prin ea, atunci in late conditii decat astazi.
   Astazi ne consideram mai destepti, unele masuri au ramas din Evul mediu, nu vi se pare un paradox sau nu putem accepta in noua lume rupta de natura si fenomenele ei, ca totusi facem parte din natura si trebuie sa ne adaptam acestei naturi si nu invers.

   • Va rog sa afisati erata.
    „Am primit a 2 doza de vaccin pt cei care cred, ca faca parte din antivaccinisti, nu , insa sunt absolutt impotriva sa-i stigmatizam pe cei care NU vor sa se vaccineze iar pe cei sanatosi i-am uitat complet !!”
    Libertatile acestora cine la apara ?

   • Pe ce va bazati calculele? Din cate vad pe presupuneri, pentru ca nu faceti nici o trimitere catre un document, o statistica, ceva care sa aduca macar cu stiinta. Pana nu se va face un studiu pe un numar semnificativ de oameni, nu putem sa facem afirmatii asa de categorice.

    • 1 milion de infectati, este real, 3 milioane de vaccinati tot real , sunt cifre oficiale.
     Sa nu fim naivi, testele arata doar varful icebergului, n-o spun eu, o spun specialistii, pt ca este imposibil sa depistezi si monotorizezi fiecare bolnav.
     Unii specialisti spun ca cifra celor depistati ar trebui inmultita cu 10 astfel incat sa avem o imagine reala, eu m-am rezumat la 5.

 11. Gradul de corelare r2 este insignifiant (nu poti sa spui ca este o corelatie intre PISA si math la valorile din articol. Nu treceai exam. de math cu astfel de teorii). In al doilea rind, ce legatura poate sa fie intre PISA pentru elevi (care nu se vaccineaza, deci si nu sunt subiectul acestui articol) si maturii care se vaccineaza. Aceste argumunte par trase de par pentru a raspunde temei ” romanii sunt needucati, deci nevaccinati”.

  • Corect. Asociatii din acestea se puteau face mai degraba corelnad gradul de grija al unui stat (si datorita lipsei coruptiei) fata de cetatean si mai ales grija de banul public si de cetatean in cazul in care acesta ar avea nevoie. In Danemarca esti acoperit tu si familia pe viata in cazul unui efect advers iar politicienii/specialistii au responsabilitati si sunt „liable” inc azul unui esec. La noi, chiolhanis o tine cu declaratii dupa cum bate vantul si insipiratia de la altii iar iexpertii romani repeta papagaliceste mesaje de prin alte zari fara ca ei insisi sa aiba vreo cunostinta sau legatura cu ce comunica.

 12. Astazi am fost la prima doza in Belgia, la Spitalul Militar. Va reamintesc ca Belgia n-a vaccinat haotic si „pretutindeni” asa cum se intampla in Romania, ci printr-un plan bine pus la punct, prin care prioritate au avut varstnicii (vaccinati in proportie de 90%) si cei vulnerabili, nicidecum „esentialii” sau alte categorii de functionari ai statului. De abia acum au inceput sa cheme la vaccinare persoanele mai tinere de 45 de ani, deci nascute ininate de 80. Apoi, saptamana viitoare, in functie de procentele imunizate la categoria 45-40, vor chema pe cei si mai tineri (40-35) si asa mai departe. Exista mai multe centre de vaccinare, insa trebuie sa alegi unul din ele si vaccinul respectiv. Asadar, aceste centre nu sunt la colt de strada ca in Romania, deoarece nu-i nevoie! Oamenii se vaccineaza si fara valsuri, tangouri cu asistentele, maratoane sau alte „atractii” asa cum vad ca se intampla la noi. N-ar fi rau sa ne primeasca niste fete in bikini, la urma urmelor. Astazi ne-au luat in primire militarii dotati cu arme, fiind spital militar. Nu cred ca ne putem astepta la mai mult din partea populatiei noastre, atata timp cat nu existam in clasamentele PISA si in primele 500 de universitati. Va reamintesc ca in Leuven exista printre cele mai mari institute de medicina si cercetare din intreaga Europa, iar Universitatea Leuven se afla in top 40 in lume! Tot in Belgia exista o clinica complet robotizata, in care operatiile se realizeaza cu ajutorul robotilor. Asadar, este normal ca natiunea belgiana sa aiba cunostinte mult mai solide despre medicina decat altele. Si inca ceva, astazi am ramas uimit sa vad o lume atat de diversa cultural la centrul de vaccinare, de la doamne elegante, la musulmani care veneau cu familiile lor la vaccinare. Multi spun ca arabii din comunele Bruxelles-ului nu sunt prea educati si de aceea nu prea se vaccineaza. Fals! Se inghesuie la vaccinare. Intr-adevar, singura „problema” daca vreti, ar fi refuzul pentru AstraZeneca, insa cred ca este o problema generala. Daca putem alege, atunci s-o facem!

  • In Belgia nu prea s-a facut tam-tam. Mult rau au facut in Romania formatorii de opinie, care au indus aceasta stare. Au minciunit si manipulat pana cand nu ii mai crede nimeni. De esentiali, constrangeri, maratoane nu mai zic … balci. Diferenta se vede cand dai drumu la TV sau te uiti la presa in Romania zici ca se ineaca de catastrofa mare ce e, in Belgia poti sa adormi cand te uiti la stiri.

   Spre deosebire de tarile din nord vest in care publicul a fost informat, s-a urmat un plan simpllu si clar, fara show-uri. O spitalizare medie cash platita din bani dupa asigurari a fost de 800 euro. E ca la condus, cand ai asigurarea pe puncte si costa 700 – 2000 euro , sufli in iaurt.

   Ai sa descoperi ca multi arabi au studii excelente si lucreaza serios. Fiindca ei au venit sa scape de saracie. Desigur sunt si multi cu probleme.

  • Au vaccinat vârstnicii care stau in casele de bătrâni si i-au lăsat nevaccinați pe cei activi. Acum au o rata de infectare mai mare decat România si probabil si mortalitate mai mare. Romanii au procedat excelent data fiind situația. Orice bătrân se putea/se poate vaccina in România fără sa aștepte prea mult. Mai ales ca in România iti alegi ce vaccin vrei. Am colegi foști profesori universitari si foști cercetători la mari universități europene in domeniu biotech. Unii refuza si ei Astra-Zeneca si J&J. Știu ei de ce (cica daca te vaccinezi cu vaccinurile bazate pe Adenovirus (A-Z si J&J) in timp ce esti infectat cu alt virus (HPV de exemplu), virușii se pot combina si pot sa genereze niște chestii nedorite). Aici nu ți se oferă sa alegi vaccinul si s-a vaccinat tot asa populația pe grupe de vârsta. Acum au ajuns la cei născuți pana in 68 (deci persoane peste 53 de ani) care se pot vaccina doar cu J&J. Am o colega românca care s-a supărat pe alți colegi romani care se plângeau de sistemul medical din țara asta acum câțiva ani, si le-a zis ca daca nu le convine sistemul de aici, n-au decat sa meargă in România. Ironia sortii e ca s-a vaccinat de curând in România ci Pfizer, altfel se vaccina pe la vara poate cu AZ. Are România probleme, dar in cazul asta e in fata altora!

 13. Va contraziceti singur in articol. Aruncati vina pe populatie pentru ca este needucata.

  Pai hai sa vedem: Cat are educatia din PIB in Romania? Cine aloca acest procent? Cine este responsabil de educatie? Cum cine, Guvernul. Cum care Guvern? Ala care isi face treaba (conform articolului) …. mare.

  Mai incet cu populatia. As vrea sa vad aceeasi grija a statului fata de cetatean si in toate celelalte domenii (finante, sanatate, educatie, nivel de trai). Dar daca se fura de 30 de ani, se mira toti „educatii” de rezultatele nefaste.

 14. „aproape 30% dintre copiii români nu sînt luați în calcul, căci au părăsit școala”

  poate din acesti 30% o buna parte sunt de fapt in alte tari europene?

  Cunosc multi care fiind rezidenti intro tara s-au vaccinat fie in tara de domiciliu fie in tara de resedinta. Nu e vorba doar de romani.

  Atentie la statistici!

 15. Un coeficient asa cum arata autorul dovedeste o corelatie slaba. Pentru o corelatie stabilita stiintifica r2 trebuia sa fie peste 0.7. Articolul e tras de par, nu ar trece de inspectia unui statistician adevarat in ceea ce priveste testul de ipoteza.

 16. VACCINUL PFIZER-BIONTECH COVID-19 – Redau trei alineate din prospect, care ar putea explica măcar o parte din reţinerile multor români, criticate de Dvs. (Oamenii au fost/sunt chemaţi, uneori aproape constrânşi să se vaccineze, fără să cunoască prospectul, şi nici o vorbă în media, în ştirile oficiale, despre acest aspect. Ba mai mult, dacă pui întrebări, din ce în ce mai des eşti suspectat/considerat “antivaccinist” (generic!!!).
  Aşadar, din prospect, câteva pasaje trecute cu vederea…

  – „…CE TREBUIE SĂ MENȚIONAȚI FURNIZORULUI DE VACCINARE ÎNAINTE DE A PRIMI VACCINUL PFIZER-BIONTECH COVID-19? Spuneți furnizorului de vaccinare toate afecțiunile dvs. medicale, inclusiv dacă: • aveți alergii • febră • aveți o tulburare de sângerare sau sunteți pe un diluant de sânge • sunteți imunocompromiși sau luați un medicament care vă afectează sistemul imunitar • sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă • alăptați • ați primit încă un vaccin COVID-19.”

  – „CARE SUNT RISCURILE VACCINULUI PFIZER-BIONTECH COVID-19? Efecte secundare care au fost raportate cu vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 includ: • durere la locul injectării • oboseală • durere de cap • dureri musculare • frisoane • dureri articulare • febră • umflarea locului de injectare • roșeață la locul injectării • greață • a nu se simti bine • ganglioni limfatici umflați (limfadenopatie). Există posibilitatea în timp ca vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 să provoace reacție alergică severă…
  – …Pot apărea reacții adverse grave și neașteptate. Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este încă în studiu în studiile clinice”

  Privitor la
  – „CÂND SE DECIDE SĂ NU PRIMIM VACCINUL PFIZER-BIONTECH COVID-19?” cu precizarea (repetată, dar ce folos, dacă rămâne doar în prospect?): „Este alegerea dvs. să primiți sau să nu primiți vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19”, menţiunea aceasta este atât de desconsiderată (de altfel, şi celelalte două) şi chiar motiv de batjocură (şi în articolul de faţă…).

  Cât despre Creangă, Eminescu, testele PISA şi legătura lor cu vaccinarea (la noi în ţară), în aceeaşi logică, dacă-mi permiteţi, ar fi şi asocierea, de pildă, dintre răspunsul imun complex, bolile autoimune, ingineria genetică şi/sau biologia moleculară, pe de-o parte, cu unele lucrări, în care… ‘frişca’, să zicem, e analizată în fel şi chip, dar nu i se cunoaşte măcar gustul (prea tentant, într-adevăr, subiectul vaccinuri-vaccinări!).
  În zilele de-acum, o gestionare mai înţeleaptă a situaţiei, o campanie corectă, onestă, probabil că ar fi ferit “un număr foarte mare dintre profesori sau dintre cei din sistemul de sănătate” (am citat din articol) de învinuiri nedrepte; corect ar fi să-şi evalueze fiecare ‘uscăturile’ din propriul grup profesional, mai întâi…
  În fine, îmi amintesc şi cum era în primele clase, din anii ’60 (poate şi mai încoace), când trebuia să fim vaccinaţi (vaccinurile proveneau de la Inst. Cantacuzino, unde tradiţia lucrului bine făcut, în ciuda multor vitregii, s-a menţinut timp de peste 70 de ani, din interbelic…). Veneau, deci, de la cabinetul medical, cu câteva zile înainte şi o anunţau pe învăţătoare, dar şi pe noi, căci trebuia să întrebăm acasă dacă avem restricţii, plus că-n ziua vaccinării se interesau cu multă atenţie de starea noastră de sănătate din acel moment…

  • Puteti sa mentionati exact documentul unde apare aceasta fraza? Si care este data aparitiei acestui document?

   „””… Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este încă în studiu în studiile clinice””””

   Multumesc.

   • http://www.gtbindians.org/downloads/covidinfo.pdf – decembrie 2020, pag. 3: “These may not be all the possible side effects of the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. Serious and unexpected side effects may occur. Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine is still being studied in clinical trials.”

    https://www.fda.gov/media/144414/download – 10 mai 2021, pag. 3: “These may not be all the possible side effects of the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine. Serious and unexpected side effects may occur. Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccineis still being studied in clinical trials.”

    • Aceasta fraza are legatura cu modalitatea de aprobare diferita la aceste vaccinuri -accelerata , care a presupus suprapunerea fazelor, si analize interimare statistica inaite de incheierea studiului, etc. In mod obisnuit dosarul de aprobare se submite la sfirsitul studiului si nu in timpul desfasurarii fazelor de studiu cum a fost in aceasta situatie exceptionala! Fraza se refera si la faptul ca subiectii primelor studii pe baza carora s au dat primele aprobari , ar putea fi inca in faza de urmarire pina la 12 luni sau mai mult, de exemplu pt masurarea nivelulii de anticorpi la intervale prestabilte pt a vedea cit persista anticorpii deci si protectia. Se raporteaza si toate evenimetele medicale ale acestor subiecti si se evalueaza potentiala legatura cu vaccinul. De asemenea sint inca studii clinice in desfasurare: pt adolescenti, pt copii , pt diverse categorii de bolnavi sau situatii. Fraza este corecta si nu are nimic care sa contrazica utilizarea si beneficiul unui vaccin. Va rog sa nu uitati ca raportarea efectelor adverse la medicamente se face permanent pe toata durata comercializarii acestora, si este o obligatie a medicului care prescrie , a producatorului a oricarui cadru medical care poate suspiciona o corelatie intre un eveniment medical si utilizarea unui medicament si chiar a pacientului (obligatie civica !). Prospectul se actualizeaza periodic. Totul este facut pt o cit mai mare siguranta in folosirea medicamentelor si vaccinurilor.

 17. Needucat, nevaccinat…sarac!Oare ce s-a facut de intelighentia liberala, economica ori medicala, altceva decit constatari, peste constatari?
  Cum sa fie eradicata saracia, prostia si indolenta, in lipsa unui ,,proiect de tara”, care sa aseze ,,sistemic” Romania in capitalismul functional, performant?

 18. M-ați spart cu „vaccinarea” asta!
  Înainte de a-mi spune părerea despre ceea ce scrieți în articol vă arunc o provocare tuturor celor care susțineți „vaccinarea” populației (folosesc ghilimelele, pentru că astăzi substanțele respective nu sunt vaccinuri în sensul clasic al cuvântului): explicați 1. de ce ar trebui să se „vaccineze” vreo 10 milioane de cetățeni români, persoane active, cu vârsta până în 50 de ani și cu o stare de sănătate normală; 2. de ce ar trebui să mă „vaccinez” „eu” – persoană activă, tânăr cu vârsta până în 50 de ani, cu o stare de sănătate excelentă, cu o stare materială decentă, cu educație peste medie, care nu m-am infectat până acum (deși am ignorat cu grație cam toate „recomandările” care nu au fost confirmate de știință și deși am interacționat cu zeci de persoane infectate), deci știu să mă protejez și pe viitor.

  În privința articolului:
  Nu vedem niciun fel de corelație între rezultatele de la testele PISA și dorința de vaccinare.
  La fel de lipsit de corelație este și nivelul de cunoștințe cu privire la vaccinuri – în general – și dorința de a te vaccina în particular.
  În România s-au înregistrat peste 1M de INFECTĂRI, îmbolnăviri au fost mai puține.
  Potrivit raportului MS, spitalele au raportat puțin peste 200 de decedați cu cauză principală Covid (spre comparație, în sezonul anterior, au fost înregistrate 199 de decese cu cauză principală gripa), iar despre cei cu cauză secundară nu știm mare lucru în afară de faptul că în cazul multor mii (citez din studiu) „unele dintre diagnosticele codificate ca principale erau diagnostice acute care, conform OMS, nu pot fi asociate bolii Covid” și că decesele persoanelor cu tumori (care sunt vreo 50k în fiecare an) au fost păstrate în statistică, deși nici acestea nu prea pot fi puse pe seama infectării cu SARS-CoV-2.
  Vaccinarea n-a fost niciodată „arma principală” în lupta cu patogenii ci a fost scutul care a permis să luptăm mai ușor după ce ne-am întâlnit cu „inamicul” și l-am studiat; arma principală este și va fi tot timpul o populație sănătoasă și educată, adică una care răcește greu și care nu pune botul ușor la manipulările politicienilor.
  Și nici la manipulările celor care vor să vaccineze segmente de populație care au imunitate naturală față de răceala provocată de acest coronavirus.

  • Personal sunt convins , in Romania mai mult de jumatate din populatie a trecut de boala pe cale naturala respectiv s-au vaccinat. Cum bine spuneti avem peste 1 mil, de infectari, oficial, se stie ca acesta cifra inmultita cu 5 , adica 5 miloane reflecta undeva realitatea.
   Copiii nu trebuie pusi la socoteala, pt ei virusul nu prezinta nici un pericol major cu exceptia celor cu afectiuni grave de sanatate.
   Romania a ajuns la stadiul imunitatii de turma , acum vaccinarea fiind o optiune personala si n-o putem arunca pe seama celor sus numite, am jigni o patura larga de cetateni onesti.
   Nimeni nu vorbeste de frica fata de vaccin, este ceva normal, consider ca oamenilor le este pur si simplu frica de el, e ceva nou, nemaifolosit, reticienta fata de el este peste tot in lume.
   Nu doreste fiecare sa ajunga „cobai” isi asuma pe proprie raspundere sa nu se vaccineze cu toate consecintele iar statul ar trebui sa respecte acestea optiune.
   Este adevarat, cu cat mai multi oameni se vor vaccina sau vor trece prin boala ii putem apara pe cei care nu doresc a vaccineze dar mai ales copiii.
   Cei nevaciinati sau care nu doresc s-o faca nu trebui discriminati sub nici o forma , este inadmisibil sa considerm prosti, needucati sau cum o fi, sunt oameni cu drepturi depline insa suntem pe cel mai bun drum sa impartim societatea, nu este destul ca exista deja o polarizare maxima pe alte motive, mai vine acesta suplimentar deasupra cu potential major de explozie.

  • Nimeni nu e în stare să răspundă la întrebările mele?
   Vă strângeți ciorchini la dat cu părerea, dar când e să vă explicați opțiunile o faceți pe morți-n păpușoi?!

 19. Corelație vs. Cauzalitate (Correlation does not mean Causation)

  Pentru a face saltul de la corelație la cauzalitate, trebuie îndeplinite simultan trei criterii:

  Criteriul #1: Asocierea/corelație
  Regula#1: Variabila A și variabila B trebuie să fie legate empiric; trebuie să existe o relație logică (științifică) între A și B.
  Exemplul #1: Administrarea unei doze de aspirină scade febra.

  Criteriul #2: Temporalitatea
  Regula #2: A (cauza [variabila independentă]) precede B (efectul [variabila dependentă]).
  Exemplul #2: Persoana a luat întâi aspirină, iar apoi febra a scăzut; nu invers.

  Criteriul #3: Lipsa unor co-variabile ascunse
  Regula #3: Relația dintre A și B nu este cauzată de altă(e) variabilă(e).
  Exemplu #3: Scăderea febrei nu se datorează răcirii camerei, scufundării persoanei într-o baie de gheață sau altor factori.

  O corelație ridicată nu implică o cauzalitate. În cazul în care se observă o valoare mare, pozitivă sau negativă, a coeficientului de corelație r (coeficientul Pearson, nu R2, acela e coeficientul de determinarea al unei regresii) nu este corect să se concluzioneze că modificarea lui x determină o modificare a lui y. Singura concluzie valabilă este că între x și y poate exista o tendință liniară.

  Un exemplu clasic de corelație care nu înseamnă cauzalitate

  Un grup de copii de școală primară a susținut un test de vocabular. S-a dovedit că copiii cu mărimi mai mari de pantofi au avut tendința de a obține scoruri mai mari la test, iar cei cu mărimi mai mici de pantofi au avut tendința de a obține scoruri mai mici.

  Ca urmare, a existat o corelație pozitivă mare între vocabular și mărimea pantofilor. Aceasta înseamnă că învățarea de cuvinte noi determină creșterea picioarelor sau că picioarele în creștere determină creșterea vocabularului? Evident că nu.

  Faptul că mărimea pantofilor și vocabularul sunt corelate nu înseamnă că schimbarea unei variabile va determina schimbarea celeilalte. Există un al treilea factor (neluat în considerare) care este legat atât de mărimea pantofilor, cât și de vocabular și care explică corelația (cititorii îl vor ghici imediat).

  Corelațiile făcute în articol trebuie să specifice clar că cele trei criterii de folosire a corelației au fost respectate și, în primul rând, că nici o co-variabilă ascunsă nu a influențat datele colectate.

  Acel indicator, R2, este o măsură a gradului în care sunt legate între ele cele două variabile luate în calcul (în cazul nostru, punctajul obținut la testările PISA și intenția de vaccinare). El poate lua o valoare între 0 și 1 și, evident, cu cât este mai mare, cu atât mai bine.

  R2 este o măsură a modului în care linia de regresie reprezintă datele. Dacă linia de regresie trece exact prin fiecare punct de pe diagrama de dispersie, aceasta ar putea explica toate variațiile, iar R2 = 1. Cu cât linia este mai departe de puncte, cu atât mai puțin poate explica legătura dintre puncte.

  R2 este un parametru statistic care indică gradul de asociere (goodness-of-fit) dintre punctele de date reprezentate pe grafic și linia de tendință. Dacă toate punctele de date se încadrează pe linia de trend, atunci R2 ar fi 1. Cu cât R2 este mai mic, cu atât mai slabă este potrivirea dintre punctele de date și linia de tendință.

  De exemplu, dacă R2 este de 0,30, înseamnă că doar 30% (mai puțin de o treime) din punctele de date sunt plasate de-a lungul liniei de tendință; restul de 70% sunt plasate fie sub, fie deasupra liniei de tendință. Asta înseamnă că doar 30% din variația intenției de vaccinare poate fi prezisă statistic pe baza variației scorurilor de la testele PISA/science.

   • Incorect. Ai (avut) virus, nu mai faci vaccin. Mai ales cand costa atata si sunt atatia care plang dupa el, inclusiv cei de la WHO care il vor pentru atatea tari sarace.
    Doar c amodul in care se fac politicile pare ca vaccinul e scopul in sine si nu o masura necesara.
    PS. Intrucat 5% din vaccinati nu dezvolta anticorpi, nu ar fi mai corect ca acel „pasapot verde” sa aiba doar „anticorpi prezenti” pe pagina lui si nimic mai mult?

    • @UNu’ din Bxl eu sunt mai egoist din fire si am facut prima doza. Nu am avut Covid, insa chiar si daca ai avut boala, nu dezvolti prea multi anticorpi in timp. Tot vaccinul conteaza. Insa pentru statele mai sarace exista AstraZeneca, de ce nu? Sunt foarte multe doze ramase nefolosite pentru ca lumea refuza acest vaccin.

     • @mike. Aud marota asta tot mai frecvent (in presa) si la propagandistii de serviciu (manageri de spital, gheorghita si altei „sefi”). Vreau totusi o referinta la aceasta nazdravanie (chiar daca ai avut boala, nu ai anticorpi in timp). Nu stiu ce cunostinte aveti despre imunologie dar sunt tot mai multe articole recent publicate (https://www.connexionfrance.com/French-news/Covid-immunity-lasts-13-months-after-infection-French-study-finds,
      https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/covid-antibodies-live-in-body-for-9-10-months-new-italian-study-confirms/
      ) care inidca clar persistenta (pana la 13 luni) a anticorpilor si mai ales „ne-reinfectarea” odata ce ai trecut prin boala. Deci, ceva referinte, altele decat arafat, gheorgita, barbosuld e la Cluj si Mustafa aveti?

      • „Aud marota asta tot mai frecvent (in presa) si la propagandistii de serviciu (manageri de spital, gheorghita si altei „sefi”).”–Am citat eu din Arafat sau Gheorghita? Imi bagati in gura niste vorbe pe care nu le-am rostit. Sunt studii (in Engleza daca o intelegeti) despre vaccin si imunizare. Sunt studii vechi de sute de ani despre eradicarea pandemiilor cu ajutorul imunizarii. Mai nou, exista un studiu care arata ca cei care au trecut deja prin boala si au facut vaccinul capata o imunizare excelenta. La fel de bine pot sa vin si eu cu fel de fel de studii obscure despre cat de mult se imunizeaza cei care au facut boala, insa ma bazez doar pe studiile oficiale serioase. Boala nu-ti ofera imunitate decat pentru 3-4 luni si asta spun toate studiile oficiale. Vom vedea desigur, cam cat dureaza imunitatea dupa vaccin, insa acest lucru se vede in timp si variaza de la om la om. Deocamdata vaccinul este disponibil doar de 6 luni.

      • @Mike. ” Mai nou, exista un studiu care arata ca cei care au trecut deja prin boala si au facut vaccinul capata o imunizare excelenta.”
       Sunt tot felul de studii care arata (partial…vezi articolul domnului Cranganu) tot felul de lucruri. Intrebarea este ce inseamna „imunizare excelenta”? E ca si cum te-as convinge sa iti iei o masina bullet proof fiindca, poate, intr-o zi o sa treci pe langa un gang care se rafuieste cu pistoale si din intamplare poate ajunge si un glonte in masina ta si din intamplare chiar sa te loveasca si din intamplare chiar sa te loveasca in cap sau inima. Iti iei masina aia (platind aditional, desigur)?

     • @Mike
      Am cerut referinte. Nu doar niste preluari din media mainstream care nu imi spun nimic pentru simpkul motiv ca daca mergi la articolul citat nu regasesti nimic din stirea respectiva. Intre timp a mai aparut ceva in nature: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4
      Altceva? Nu ati citat dein gheorghita, dar din cine ati citat. Va rog, refrinte cu articole la obiect, nu niste texte rasuflate.
      „Boala nu-ti ofera imunitate decat pentru 3-4 luni si asta spun toate studiile oficiale. ” unde sunt studiile astea „oficiale”? Eu v-am dat 2 care indica cu totul altceva. Cu ce sunt alea „oficiale” mai bune decat un Nature article?
      PS. Nu doar ca stiu engleza dar am peste 20 articole peer-reviewed in engleza si in domeniu.

  • @Constantin Cranganu

   Studiu finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania:

   Deficitul cognitiv-stiintific al publicului romanesc este unul dintre cele mai mari din Europa si nu pare sa se imbunatateasca.

   „Citatul provine dintr-un studiu finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania si ale carui rezultate au fost publicate in 2010: Proiectul STISOC – Stiinta si societate. Interese si perceptii ale publicului privind cercetarea stiintifica si rezultatele cercetarii”.

   In comparatie cu alti europeni, romanii detin un stoc de cunoastere stiintifica mai scazut, fiind deci mai putin «alfabetizati» din punct de vedere stiintific, spune acelasi document”.

   „Una peste alta, concluziile autorilor raportului nu sunt incurajatoare: Publicul romanesc prezinta unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica a publicului in context european : doar 1 din 7 romani dispune de o cultura stiintifica consolidata si activa„.

   „«Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), este remarcabil faptul ca pentru 42% dintre romani Soarele se invarte in jurul Pamantului», comenteaza autorii raportului”.

   http://tinyurl.com/mhfsnoy

   Este evident pentru orice om de buna credinta ca cei „42% dintre romani” care cred ca „Soarele se invarte in jurul Pamantului” sunt refractari la argumente stiintifice, deci nu ne putem astepta ca acestia sa isi fundamenteze pozitia fata de vaccinuri (pro sau contra) pe argumente stiintifice. Totusi, acesti oameni au opinii ferme cu privire la vaccinuri (la fel cum au opinii ferme si in legatura cu „realitatea” – „evidenta” pentru ei – ca „Soarele se invarte in jurul Pamantului”). Oare in care parte a baricadei se pozitioneaza acesti oameni (cu privire la vaccinuri)?! (mie mi-a fost confirmata prezumtia in nenumarate cazuri, asa ca intrebarea mea este una, evident, retorica).

   Avand in vedere faptul ca vaccinurile sunt rezultatul unor descoperiri stiintifice, este evident ca exista o relatie de CAUZALITATE intre „deficitul cognitiv-stiintific al publicului romanesc” (in multe cazuri chiar o aversiune fata de stiinta) si lipsa de „apetenta pentru vaccinarea anti-Covid-19” – la fel cum exista o relatie de CAUZALITATE intre „deficitul cognitiv-stiintific al publicului romanesc” si refuzul de a accepta (REALITATEA) ca Soarele NU se invarte in jurul Pamantului (tot o decoperire stiintifica fata de care exista o aversiune – in unele cazuri, motivata religios).

   Desigur, „pentru a face saltul de la corelatie la cauzalitate, trebuie indeplinite simultan trei criterii …” ;-)

 20. E ironic ca autorul vorbeste de educatie, iar analiza ce o face e superficiala. Corelatiile nu sunt foarte puternice, si, mai ales, pot avea o multitudine de alte cauze in afara de cea propusa de autor. Mult mai degraba pare ca autorul se incurajeaza – ca multi altii – „noi suntem destepti, deci cine e de alta parere e prosti”.

  Uite o alta explicatie plauzibila: neincrederea oamenilor in acest vaccin. Ceea ce se potriveste, de exemplu, cu faptul ca procentajul celor ce mai asteapta e mare, insa procentajul celor ce refuza vaccinarea din principiu e doar un pic peste mediana.

  De ce ar trebui ca intelegerea principiului de functionare a unui vaccin sa ma incurajeze sa ma vaccinez? Cat ne-am astepta sa se coreleze intelegerea principiilor de functionare ale unui calculator (si ce nivel anume, intre functionarea unui tranzistor si arhitectura unei aplicatii web) cu timpul petrecut la calculator? Riscul de efecte adverse grave de la un vaccin nu decurge direct din principiul de functionare; si, iata, nici expertii nu inteleg exact legatura intre anumite vaccinuri anti-covid si tromboze.

  De la un om rational, m-as astepta ca dorinta de vaccinare sa se coreleze mai bine cu increderea in onestitatea datelor publicate decat in intelegerea mecanismului de functionare. Iar dincolo de rationalitate, oamenii se iau dupa altii din grup – valabil independent de nivelul de studii sau intelect.

  • „neincrederea oamenilor in acest vaccin” este o dovada de prostie crasa!

   „De ce ar trebui ca intelegerea principiului de functionare a unui vaccin sa ma incurajeze sa ma vaccinez?” – ca sa dovedesti ca nu esti prost !!!

   Cand parerile contrare sunt emanate din pricina lipsei de educatie si a imbecilismului, ele nu mai pot fi catalogate drept diferente de opiniii ! Adica atunci cand savantii sunt contrazisi de fel si fel de imbecili, trebuie sa consideram asta ca o disputa democratica?

   Timp de mai multi ani Romania s-a aflat sub dominatia prostilor si a needucatilor. Ceea ce se petrece acum e consecinta acelor vremuri!

   • @Arnie, multumesc pentru mostra de text, care ilustreaza ideea pe care o exprimam.

    Utilizarea etichetelor sau atacurilor la persoana nu demonstreaza nimic (stiintific) cu privire la subiectul discutiei.

    Si atunci, de ce sunt folosite de oameni cu pretentii intelectuale?

    Probabil pentru ca hranesc propriul orgoliu: „eu sunt destept, in opozitie cu imbecilii si prostii aia”. Si, probabil, ca un mesaj pentru propriul „trib” ideologic: „uite, sunt de-al vostru, ma lupt cu aceiasi dusmani”.

    Din pacate, asta duce la tribalismul si polarizarea ideologica la care asistam.

    De ceva vreme, am inteles ca, mult mai important decat inteligenta, cunostintele si „educatia” unui om este ca dorinta lui de a sti adevarul sa fie mai puternica decat orgoliul.

    • Probabil ca ai inteles cam tarziu ca dorinta de a afla adevarul e mai importanta decat orice! Daca ai fi inteles mai devreme, te-ai fi aflat in prima linie atunci cand compatrioti de-ai tai cereau in strada adevarul despre crimele din decembrie 1989, despre invaziile bolsevice in Bucuresti, numite mineriade(si ele soldate cu morti si raniti) si despre marile talharii comise de clica de sorginte securisto-comunista si asociatii!

     Masa de prostovani vrea un „adevar” pe care-l are in fata si nu-l intelege! Masa de prosti este intoxicata de manipularile ordinare practicate de televiziunile subordonate unor infractori notorii, proveniti din mocirla comunista!

     Prietene, umanitatea a ajuns la nivelul de civilizatie actual datorita creierelor luminate, nu datorita prostilor, care au reprezentat mereu o piedica in calea civilizatiei!

 21. Romania Educata a schiorului si guvernului sau a ramas la stadiul de negociere pentru sipcile pentru wc-urile din fundul curtii la scoli sau la procurarea de bolovani care trebuie ca sa ajunga in fundul curtii sau la saparea de puturi pentru apa?
  Sau asteapta oamenii galetuse noi si abtibilduri cu PNL si USR?

 22. ..e din categoria Brâncuși : „Bă, v-am lăsat săraci și proști și vă găsesc și mai proști și mai săraci”..
  Ne consolăm cu cantitatea.. suntem mulți Măria Ta..

  Altfel peste toate plutește liniștitor adierea relativității.. Cum spunea profu de sport din liceu :
  „Bă, prost sunt eu, dar când văd pe unu’ mai prost ca mine, îmi crește inima de bucurie”..

 23. timp de zeci de ani ( si inainte de 89 , sa fim sinceri ) ne-am facut ca facem scoala ( in ultimul parca mai mult decat niciaodata ) si acum ne miram ca lumea se sperie de vaccinuri si crede ca pamantul este plat , 5 G da covid si toate bazaconiile !

 24. Buna ziua
  ELI nu e caz singular de aproape esec- eram atat de aproape sa avem si noi un centru in care sa se faca cercetare de inalta performanta si cu posibilitati nelimitate de transfer tehnologic- probabil va functiona candva dar pana atunci nu se vor mai justifica cheltuielile cu functionarea si intretinerea. In FIN-HH exista de mult un echipament care pana in prezent ar fi trebuit sa fie pus in slujba cetatenilor romani cu probleme: accelerator tip ciclotron la asa intitulatul Centru de Cercetare Radiofarmaceutice. NU exista nimeni din Romania cu functii din IFIN, Ministerul Sanatatii, Ministerul Economiei, SRI, SIE, care sa se intereseze de soarta acestui centru care de 8 ani nu produce nimic si inghite baniii precum o gaura neagra ??? Conducerea centrului (crescuta la san de insusi NV. Zamfir si ulterior semnatara a petitiei de inlaturare a academicianului) profita ca nimeni nu se pricepe la productia de radiofarmaceutice si tot minte in stanga si in dreapta ca se va incepe productia- trage de timp ca sa mai incaseze niste sume. In realitate Agentia Medicamentului refuza de ceva vreme sa vina in control pentru a da sau nu autorizatia de producere radiofarmaceutice. Impactul inceperii productiei ar fi atat de mare si s-ar putea face atat de multe lucruri bune pentru sanatatea publica dar se pare ca nu se vrea ! Turcii de la Monrol (Pantelimon) produc de prin 2013 si sunt lideri de piata in Romania. Suntem praf si pulbere ! Curand o sa iesim in strada sa ne cerem dreptul la o viata mai buna si fara coruptie. Coruptia ucide ! la propriu.

 25. Eu sint unul din cei care mereu gasesc lucruri rele de spus despre ce se intimpla pe aici, insa strict la capitolul raspuns al autoritatilor la pandemie si vaccinare, mi se pare ca dam clasa farurilor calauzitoare din vest. In Canada, prietenii mei au facut Pfizer in aprilie si li s-a spus ca poate prin august sa faca rapelul, fara nimic sigur. Anglia la fel, haos, nimeni nu iti poate da un raspuns la nici o intrebare. De data asta, chapeau!

 26. educați, pseudovaccinați și…morți.

  Educat nu înseamnă nicidecum rațional. A face o alegere educată nu înseamnă nicidecum a face o alegere bună și nici măcar una informată. Dacă informațiile pe care un client al pseudovaccinului JJ (de pildă) provin dintr-o singură sursă -dealerul statal de droguri experimentale ori vreunul din agenții săi publicitari- nu putem vorbi de o alegere informată, ci, desigur, dezinformată sau pre-formatată. Când informațiile despre un produs provin exclusiv de la producător/distribuitorul unic sau de la o sursă devenită notorie in colportarea reclamelor acelui producător, alegerea nu poate fi una liberă, iar dacă persoanei îi sunt ascunse vicii ascunse ale bunului in tranzacție atunci putem presupune că și discernământul este viciat.

  Să luăm de pildă această știre despre pseudovaccinul JJ (vezi Reuters, 26.05.2021):
  „The Belgian government said on Wednesday it was suspending vaccinations with Johnson & Johnson’s COVID-19 vaccine for people under the age of 41 following the death of a woman from severe side-effects after receiving the jab.”

  O persoană educată și totodată rațională nu va califica pseudovaccinul JJ drept agent cauzator al decesului tinerei femei. Va spune doar că produsul JJ este foarte probabil să determine efecte adverse foarte periculoase in urma administrării.

  Aceeași persoană educată și rațională, suficient de informată incât să evalueze gravitatea reală a bolii provocate de virusul sarscov2, a aplicat deja același raționament atât in legătură cu alte produse ce se pretindeau a preveni/vindeca/trata această boală, cât și cu potențiala letalitate a virusului.

  Pentru a face o alegere educată, informată și rațională in cazul pseudovaccinului JJ (ca și a celorlalte elixiruri magice) e nevoie de o prealabilă analiză de risc, comparativă desigur. Remarcăm că mortalitatea pe grupe de vârste diferă foarte mult de la o țară la alta, de la un cercetător la altul. Luăm rapid Belgia, prin decembrie 2020, înainte de „vaccinare”: pe grupa de vârstă 25-44 de ani au fost 79 de decese (din vreo 19000 de morți). Nu știm câte decese au fost cauzate realmente de COVID. Nu există informații clare cu privire la diagnostice. Tot astfel nu știm sigur nici câte decese ar fi putut fi deja prilejuite de pseudovaccinul JJ in rândul populației tinere. Dar, putem aprecia că numărul de efecte adverse grave se apropie deja de numărul de decese corelate mai mult sau mai puțin forțat cu COVIDul. Ca atare, pentru o persoană tânără s-ar putea să fie mai periculos serul JJ decât infectarea cu sarscov2. Mă întreb câți oameni tineri, in deplinătatea facultăților mentale, informați și dispuși să participe la un experiment colectiv presupus salutar, ar accepta de bună voie in noile condiții injectarea cu un asemenea drog?

  Rămâne, ca argument clamat pentru pseudovaccinuri (asociate forțat cu vaccinurile obișnuite), binele public. Din păcate există deja și aici informații -din mediile medicale și științifice, nu comerciale sau statale- că aceste seruri experimentale ar impulsiona apariția sau cel puțin înmulțirea unor mutații ale coronavirusului. Deci pentru societate această opțiune -de inoculare in masă- s-ar putea să nu fie cea mai…fericită.

  Despre articol și celelalte lamentații publice ale celor inoculați care descoperă treptat calitatea jalnică a pseudovaccinurilor cu care s-au lăsat injectați: m-a umplut de bucurie tristețea dumneavoastră mioritică. Cu fiecare rând al jelaniei, cu fiecare insultă aruncată in capul poporului (ce vă ignoră cu desăvâșire), cu fiecare tabelaș chinuit, m-am lăsat cuprins mai tare de veselie și optimism. Deci vă mulțumesc dragi forumiști pentru susținerea acerbă și disperată pe care o acordați guvernului de maneliști inocularzi.

 27. „Needucați, nevaccinați, săraci”

  Sa luam un caz .. binecunoscut .
  Olivia Ster … asbolventa a unei Facultatati de Drept.
  Nevaccinata da.. Dar nu saraca ….

  Azi8 , destui insi cu studii, cu bani sunt extremd e furissi ca de ce nu sunt intrebati daca vor sa se vaccibneze. Ca vaccinu obligatioriu e comunism..

  Insa, destui varstnici cu mai putina scaoal dau din umeri : „Ce e primul vaccin din viata mea?” si unii mai tineri si cu mai multa scoala le reprseaza ca asa s-au invatat sa fie ca oile ca i-a prostit comunismu …

 28. Mi se pare total nedrept articolul in primul rand pentru ca priveste lucrurile dintr-un singur punct de vedere, acela al relatiei cu testele PISA. Teste facute copiilor de 15 -16 ani , copii care acum trebuie sa aiba pana in 20 ani , nici macar nu fac parte din populatia care trebuie sa se vaccineze. Este ca la sondaje , in functie de populatia tinta, poti obtine rezultate aberante . Adica ce legatura are o persoana de cca 40 ani, educata, care din diferite considerente nu vrea sa se vaccineze, , cu testele PISA ? Si apropo, in tara asta pe care o ponegriti atata (ca si cand dv. n-ati fi tot roman) exista multe persoane educate pentru intervalul de varsta 40-70 ani .
  Daca chiar va doriti sa faceti o analiza pertinenta , va rog sa cautati testele PISA facute cand aceste persoane aveau 15-16 ani.
  In rest , asa este , vaccinarea mereu ne-a ajutat sa eradicam anumite boli contagioase. Faptul ca sunt experimentale acum aceste vaccinuri pot sa-i faca pe unii sa ezite si sa mai astepte . Sa mai astepte, nu sa refuze sa se vaccineze .
  Si revenind la oamenii „needucati” (eu n-as rade de asta , probabil aveti si dv. o bunica „needucata” – cu rezultate mici la testul PISA – nu vreau sa supar pe nimeni) , de ce s-ar vaccina tata Floarea , daca n-a plecat in viata ei mai mult de marginea satului , sta mai mult pe camp, mananca sanatos , din gradina ei ? Cum ati putea sa o convingeti ?

  • ..așa e țața Floarea ar trebui lăsată să-și vadă de ograda ei. Virusul ăsta (ca și celelalte) atacă marile aglomerări urbane, de parcă cineva ar urmări să ne mai rărească.. În satul tradițional are foarte mici șanse de răspândire.

   Cu satul modernizat însă, cu mult tineret care circulă la oraș și care socializează ca la oraș, lucrurile se schimbă.
   E bine deci ca vaccinul să rămână benevol, iar cine se consideră în pericol să apeleze la vaccinare. În rest, e o ruletă rusească..

 29. OK, merci.
  Deci primul document este din decembrie 2020 ( cand nu era autorizat in UE si intr-adevar se faceau inca teste clinice. In al doilea document scrie ca este vorba de acelasi vaccin dar incepand de la 12 ani, deci intr-adevar se faceau inca teste clinice pentru varianta 12-15 ani. De altfel tocmai am citit ca Pfizer-ul a fost autorizat in UE si pentru cei intre 12 si 15 ani.
  Problema este ca asa cum ati prezentat prima oara situatia, oamenii mai simpli care nu isi pun multe intrebari pot intelege ca pentru toata gama de vaccinuri anti-covid Pfizer se fac inca teste clinice.

  • PS Raspunsul este pentru @TGP la fraza:

   ””… Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este încă în studiu în studiile clinice””””

   • Ce ar fi sa intrati de exemplu aici si sa imi spuneti de unde deduceti ceea ce ati scris?
    https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728
    Nici acum nu este autorizat in UE, are o „conditional authorization” despre car enu aveti habar ce inseamna. Vaccinurile sunt „autorizate” in contextul pandemiei si nimic mai mult. Adik e vorba despre riscuri/beneficii. Nu asa se face evaluarea si autorizarea unui medicament/vaccin. Este ceva exceptional. E bine ca e asa, mai ales ca cei care si-au batut joc de viata si sanatatea lor au acum niste variante de a nu se imbolnavi. Dar de ce sa ii amestecati pe aia cu cei care poate s-au sacrificat de-a lungul vietii (mancare, viata sanatoasa) si sa ii injectati experimental „in numele tututor”. Pai ce, suntem in comunism?
    V-ar conveni ceva de genul acesta: https://www.youtube.com/watch?v=Vegl1Ar6M6Y&t=158s ???

  • Accentul trebuie pus în altă parte, deoarece e vorba de tehnici cu totul noi în obţinerea acestor produse / “vaccinuri’’ (cum este şi Pfizer BioNTech), cu un risc deosebit de crescut – produsul injectat drept vaccin este un cod genetic viral, totuşi, iar graba cu care s-a dorit obţinerea lor a scurtat, dintru început, etapele fireşti pentru verificare (în acest context, cât poate fi de liniştitoare o autorizaţie?). Tocmai de aceea în prospect sunt trecute şi precauţiile în anumite afecţiuni, dar şi situaţiile încă nestudiate. Despre ele nu se vorbeşte… Şi-atunci, campania de vaccinare atât de insistentă şi, mai ales, prezentată unilateral (plus bonus-uri!) o fi corectă, o fi de bine?

   • @TGP „deoarece e vorba de tehnici cu totul noi ”
    ARN-messager este cunoscut de 30 de ani . Katalin Kariko, biochimista ale carei studii stau la baza vaccinurilor Moderna si Pfizer a inceput sa lucreze pe acest subiect la sfarsitul anilor 80, iar in 2005 obtinea deja rezultatele folosite astazi. De altfel, ea lucreaza acum la BioNTech.

    • Pe scurt (şi pe înţeles, de dorit), ADN-ul nuclear (lăsăm la o parte ADN-ul mitocondrial, ca să nu complicăm schema), ARMm (ARN mesager), ARNt (ARN de transport) şi ribozomii sunt elementele celulare esenţiale în «sinteza proteinelor», proces cunoscut /predat la facultăţile de profil din România cel puţin de la începutul anilor ‘70, deci nu de 30, ci de vreo 50 de ani. Cine n-a parcurs corect, treaptă cu treaptă o facultate de profil, cu nenumărate ore de laborator, însoţind cursurile, n-are de unde şti că atunci, încă din facultate, studenţii din anul V – în funcţie de Catedra la care se specializau – învăţau, de exemplu, să izoleze organite celulare şi tehnici de separare a ADN-ului. În anii IV şi V, se învăţa temeinic şi imunologie, cu practică şi lucrări de final la Inst. V. Babeş si Inst. I. Cantacuzino, de pildă… iar despre campaniile de vaccinare, tot de pe-atunci, am şi amintit ceva în prima intervenţie la articolul de faţă, dar cred că n-a fost receptat…

     Încă o dată, da, este vorba de tehnici cu totul noi, privind obţinerea unor produse care, impropriu deocamdată, sunt numite vaccinuri. Dacă, în viitor, vor rămâne cu acest nume, nu ştim; acum însă, după felul în care au fost concepute şi acţionează, nu corespund noţiunii (clasice) de “vaccin”. Cu toate că experimentele (pe animale) privind terapia cu ARNm au început în anii 1990, metodele prin care s-au obţinut “vaccinurile” actuale anti-Covid 19 sunt noi, deoarece ne raportăm la aplicarea lor, fără precedent, ‘în masă’, la om şi în grabă – recunosc şi producătorii că nu sunt studiate îndeajuns, fapt pe care l-am mai repetat, pentru că este esenţial.
     Majoritatea celor cu studii bio-medicale ştiu că obţinerea unui vaccin, pe deplin acceptat, poate dura 10 ani (şi mai mult) – este vorba şi de vaccinurile de după anii 1990, iar în literatura de specialitate este menţionat, de exemplu, vaccinul pentru HIV, aflat încă în studiu…
     Altceva chiar nu mai am de spus – decât doar să mai repet…

     Oricum, mulţumesc

     P.S. În specialitate e o listă generoasă (puţin spus!) de autori cu experimentele lor. Incerc să ţin pasul cu noutăţile… rezultate tot apar – pro şi contra – şi este firesc, mai ales că metodele acestea încă nu sunt standardizate. Totuşi, pentru o informare mai corectă, contează mult experinţa, ‘ochiul’ format în anii de practică (cu cât mai mulţi şi mai aproape de disciplina în cauză, cu-atât mai bine), ceea ce, de altfel, e valabil pentru orice profesie, oricare domeniu…

     • @TPG Mi s-a parut evident ca vorbim de ARNm si legatura cu vaccinurile,. La asta ma refeream cand am spus ca nu este nimic nou in domeniu si ca cercetarile au demarat de mai bine de 30 de ani ( de fapt aproape 40 de ani : Katalin Kariko a inceput cercetarile pe acest subiect cand a ajuns in Statele Unite, in anii ’80) . Bineinteles pasii au fost mici, mai ales pentru ca nimeni nu credea in ideile ei, colegii din domeniu erau mai interesati de alte subiecte de cercetare ( toata lumea cauta sa lucreze pe subiecte la moda: utilizarea ADN-ului pentru a gasi un remediu contra cancerului, vaccin contra Sida etc) . Subiectul ei nu era deloc vazut „bine”, nu primea fonduri pentru cercetari etc, dar legatura este facuta de mult, repet, cititi despre rezultatele ei in colaborare cu medicul Drew Weissman. Cu acesta din urma, intre ’97 si 2005 Katalin Kariko obtine rezultatele care stau astazi la baza acestor vaccinuri. Sunt lucruri bine stiute si nu numai de cei care lucreaza in domeniu. Daca cei doi ar fi avut finantarea si echipele de cercetare corespunzatoare , rezultatele apareau cu mult timp inainte de2005 ( anul consacrarii lor). dDr vad ca pentru unii chiar si un rezultat obtinut in 2005 este nou in 2020-2021….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro