vineri, iunie 21, 2024

Vaccinarea prin educație

Rezultatele ultimului Eurobarometru (EB 94),[1] publicate vineri, ne arată că România va avea o mare problemă în a opri epidemia de tușeală, mai mult de jumătate din populație respingînd ideea vaccinării. Mai prost decît noi stau doar Croația, Bulgaria și Ciprul. Asta se va traduce în mii de morți, în zeci de mii de oameni cu sechele după îmbolnăvire și în pierderi economice de miliarde de euro.

Vaccinarea pe scare largă este singurul mecanism capabil să oprească epidemia. Diferitele măsuri sanitare și restricțiile de circulație, adoptate peste tot în lume, sînt folositoare, dar nu pot fi menținute la nesfîrșit. Sînt doar „acțiuni de ariergardă”, destinate a întîrzia răspîndirea bolii, fiind gîndite să cîștige timp pînă la sosirea vaccinurilor – a „armamentul greu”, ca să rămînem la același tip de metafore.

Iar vaccinarea funcționează; avem exemplele Marii Britanii și Israelului, două țări care au reușit să oprească măcelul produs de noul virus și care acum își permit să ridice restricțiile. Deja, purtarea măștii de protecție în exterior nu mai este obligatorie în Israel, iar Marea Britanie își redeschide economia, primul ministru fotografiindu-se demonstrativ, pe terasa unui bar, cu o halbă de bere în mînă.

Dar există un șchepsis. Pentru ca beneficiul să se reflecte la nivelul întregii societăți, imunizarea trebuie făcută en masse; pînă acum Marea Britanie a vaccinat jumătate din populație, iar Israelul, peste 60%. Drept urmare, în ambele state numărul zilnic al deceselor s-a prăbușit, în contrast flagrant cu alte țări, precum România sau Turcia, unde vaccinarea merge în ritm de melc.

Dar noi ne auto-sabotăm. Acum nu vaccinurile lipsesc, ci doritorii. În 13 județe deja nu mai este nimeni pe lista de așteptare.[2] Ar putea să pară un lucru bun dacă sondajele de opinie nu ne-ar indica adevăratul motiv al acestui fenomen: refuzul vaccinării. Refuz venit, la rîndul lui, dintr-o neînțelegere a principiilor pe care se bazează vaccinurile (Special Eurobarometer 488).[3] Și uite cum, una peste alta, tot la calitatea învățămîntului ajungem…

Acest pattern al auto-sabotajului ne-a însoțit de-a lungul istoriei. Acum un secol, în timpul celui de-al doilea război balcanic, au murit în luptă o mînă de soldați, dar am pierdut cîteva mii de oameni secerați de holeră, rezultat direct al incompetenței ofițerilor și al primitivismului recruților. Și atunci, ca și acum, românii erau printre cele mai puțin educate nații din Europa.

În 1913 salvarea a venit, dinspre Europa civilizată, sub forma unui remarcabil medic și cercetător, dr. Ioan Cantacuzino, format la școala lui Pasteur. Astăzi, tot de acolo ne așteaptă salvarea, de această dată sub forma celebrului pașaport de vaccinare: dacă nema vaccinu’, nema concediu’ în Halkidiki!

Dar acestea sînt soluții pe termen scurt, eficace în a opri o epidemie, dar incapabile în a trata problema de bază. Cum reducem nivelul de analfabetism funcțional? Cum îi învățăm pe copii să gîndească? Cum îi educăm pe adulți?

Poate părea surprinzător, dar toate aceste întrebări au răspunsuri relativ simple. Nici banii nu mai sînt o problemă în acest moment, căci România este un stat bogat. Și atunci?

Lipsește un singur lucru, dar ce ne lipsește este tocmai ingredientul esențial: voința politică. Fără o politică clară, menținută fără șovăială timp de 10-15 ani, nu se poate rezolva nimic, iar motivul ține de inerția enormă a unui sistem în care lucrează aproape două sute de mii de oameni. E nevoie de timp pentru ca noi oameni să intre in sistem, este nevoie de timp pentru a-i educa corespunzător, este nevoie de timp pentru ca ei să capete experiență.

Cît să mai așteptăm pentru a începe ceva ce trebuia început încă de acum 30 de ani? Un alt deceniu? Un secol?

În 1911 a fost nevoie de intervenția armatei pentru a opri răspîndirea holerei căci „țăranii, crezînd că doctorii îi otrăvesc pe [cei] internați în spitale, își ascund bolnavii, și, uneori, îi atacă și îi pun pe fugă pe reprezentanții autorităților trimiși în control[4] Ar fi trist să descoperim în 2121 că trebuie, din nou, să apelăm la armată pentru a-i „convinge” pe oameni să aibă grijă de propria sănătate.

Eu cred că ar fi preferabil să ne bazăm mai mult pe școală și mai puțin pe armată. Voi ce părere aveți?


[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_1867

[2] https://www.news.ro/social/treisprezece-judete-nu-mai-au-nicio-persoana-pe-listele-de-asteptare-pentru-vaccinarea-anti-covid-1922405726262021041220140573

[3] Kantar Public Brussels. (2019). Europeans’ attitudes towards vaccination. Special Eurobarometer 488 – Wave EB91.2. Bruxelles: European Commission. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/20190426_special-eurobarometer-sp488_en.pdf

[4] The Illustrated London News (18 noiembrie 1911), p. 821

Distribuie acest articol

74 COMENTARII

 1. Nu exista metode infailibile si nici unicate decizionale ce pot rezolva batiind din palme totul . Guvermnarea Citu a inteles asta si s-a apucat de treaba atacind toate palierele de decizie ce pot produce grabirea vaccinarii . Un cumul de factori : Vaccinarea in institutii ,universitati , scoli , spitale , localizari volante , expeditii de vaccinare , factorul religios care acum intervine pozitiv , armata ce contribuie deja ,clasa politica ce nu mai are decit o singura mica exceptie care nu se ataseaza vaccinarii , artistii de tot felul ce vor fi si ei chemati sa ajute , pina si manelistii au intrat in vizorul seful desemnat militar ce se ocupa cu vaccinarea .Toti la un loc nu pot sa nu aiba succes .

 2. Chiar asa, cum a ramas chestia cu „Romania educata”?

  E o problema daca ajungem la imunitatea de turma scazand totodata si presiunea pe bugetul de pensii ? /sarcasm

 3. „Cum reducem nivelul de analfabetism funcțional? Cum îi învățăm pe copii să gîndească? Cum îi educăm pe adulți?”
  off topic (n are a face cu vaccinul) :
  adultii nu mai pot fi educati, alde tanca uraganul, bombardierul si copchilul minune pot fi cel mult constrinsi sa respecte legea (una dreapta, pentru toti), asta i secretul societatilor civilizate. cind cei ce mpart dreptatea (juzii) judeca strimb iar cei pusi s o aplice (militienii) o incalca ei insisi fara sa previna (romania i plina de ghost townuri unde copii fara nici o educatie sau licarire de civilizatie, bintuie precum stafiile, nicicum sa citeasca o carte), finalu i previzibil. oricum, s ajungi politruc de succes, militian jmecher sau bombardier respectat nu ti trebuie educatie ci jmecherie, ce mesaj mai puternic doriti ?

  • Vreți să spuneți că cei care s-au pus 30 de ani deopotrivă să avem digitalizare, autostrăzi, masterate pe bune, wc în și nu în afara clădirii școlii sînt alde ,bombardierul si copchilul minune” în timp ce noi ceilalți plesnim de educație,

   • n ati prea nteles ce am vrut sa zic. educatia si bunul simt sint o necesitate, daca ti lipsesc nu pot fi corectate decit prin coercitie, sa nu i afecteze pe cei ce le au. militienii din romania nu previn, nu i vezi in intersectii aglomerate sa dirijeze (traficul) sau in cartierele dormitor sa penalizeze drogatii, scandalagiii si scuipatorii de seminte. prostovanilor (militienilor) li s au marit lefurile si au primit automobile din care nu si mai ridica fundul, nu mai vezi unul pe strazi, decit sa amendeze din goana masinii. au devenit boieri, iar atunci cind trebuie sa si dea fundul obez jos din masina se ntimpla onesti, caracal, inmormintarea lui pian etc.

 4. totusi, nu suntem ultimii la „never”, restul intervievatilor nu exclud vaccinarea. probabil, daca inscrierea ar fi mai usoara pentru toata lumea, s-ar vaccina suficienti pentru imunizarea in masa.

 5. Este cel mai greu sa-i deprogramezi sau reprogramezi pe adulti. Procesul este asemanator sevrajului din momentul renuntarii la orice obicei nesanatos. Iar in ziua de azi din pacate, traim intr-o lume de dependenti. Oameni care traiesc in orase unde nivelul de zgomot si poluare deja supra-solicita sistemul imunitar al oricarui corp normal. La asta se adauga anxietatea la nivel emotional indusa de tot ce inseamna mass-media si alimentatia denaturata la nivel fizic. Putini inteleg nevoia imperioasa de deconectare, sport, natura si vitaminizare pentru a regla acest dezechilibru major. Aceste sisteme imunitare deficitare sunt primele care cad victime oricarei minime provocari.

  Iar de acolo, incepe un cerc vicios, o spirala din care foarte greu se mai poate iesi. Medici, pastile, internari, alergatura. Nozocomiale, medicamente, anxietate, lockdown. Vaccinari, masti, respiratie insuficienta, stress. Complicatii, mutatii, iar pastile, iar internari, iar medicamente, iar vaccinari etc. Nu acolo e raspunsul. S-a inceput gresit si se continua gresit. Vor reusi comunitatile care vor pune accent pe preventie, pe abordari pozitive, pe recomandari, pe libertate de opinie, nu pe restrictii, interdictii, amenzi, impuneri. Vezi Suedia, Florida, Texas etc. Pe termen scurt Israelul pare sa fi castigat, dar cu ce pret ? Cum vor evolua acolo mutatiile in urmatorul an ? Dar sistemul imunitar al oamenilor ? Vor deveni dependenti de vaccin de acum ? Care vaccin va fi tot mai ineficient, la fel ca antibioticele ?

  Vom trai si vom vedea. Istoria insa ne invata ca nimic nu e gratis, totul se plateste intr-un fel sau altul. Si mai ales ca orice sistem opresiv pare sa reuseasca pe moment, dar nu face decat sa agraveze boala. Sa o ajute de fapt sa creasca, incercand sa lupte contra ei, sa sporeasa neincrederea oamenilor si in final sa colapseze intreg sistemul. Continuam sa luptam cu virusii, cu natura, cu oamenii, luptam pentru orice, inclusiv pentru pace. “Fighting for peace is like screwing for virginity.” zicea Carlin. Nu am invatat nimic de la Gandhi sau Mandela ? Am trecut printr-o generatie de comunism. Oare am uitat deja totul ?

 6. Puterea exemplului e mare (A). Numai că cei care dau exemplul trebuie să convingă prin forța intelectului și a culturii exprimate prin fapte și purtare (B).
  Faptul că Președintele și Prim ministrul îndeplinesc A și B este insuficient. Marea masă a celor cocoțați în funcții publice sunt din categoriile nonA și nonB, iar mulțimea știe treaba asta.
  Diplomele, fie și ”nefalse”, nu țin loc de ceea ce se încearcă.

  • Ma amuzati. Poate in Romania acesti indivizi emit ceva catalogat A si B de catre dumneavoastra. Indivizii sunt niste nulitati absolute in orice.
   PS. Ma amuza ca niciodata nu s-a dat in loop cum a iesit presedintele de A si B spunand caboala e o gripa. Sau atatea si atatea alte balarii pentru care nu a fost sanctionat niciodata.
   PPS. Oamenii astia nu servesc drept exemplu decat pentru cei slabi de inger care se gcred inteligenti. Eu cand i-am vazut vaccinandu-se public mi s-a intors si pentru mine a avut efectul invers. Nu lcouiesc insa in Romania dar ca idee campania asta mi s epare groteasca. Ei chiar cred ca sunt cineva desi el stie foarte bine ca d eambele dati a fost votat „impotriva”.

 7. Acum cca 55 de ani eum copil de scoala generala (no 40) din marginea Bucurestoiiului stiam catesceva despre vaccinuri. Cam ca jumatate din colegii mei (12-13 ani)
  Azi ?
  Azi ?! persoane cu studii siperioare sunt anti!
  Deci va rig ce treeuia sa faceti in urma cu 30 de ani era sa nu demolati! Sanu demolati asa zisa „stiinta popularizata” din care copii de 12-14 ani mai falau catesceva.
  A da. Acum 10-15 ani am dat nu ste brosuri din astea unor puberi: radioactivitatea, 10 ore de astronomie ,cerva despre „rase” umane samd … pe care le-am ciotit in anii … 60! Ei bin e pustilor le-au placut la nebunie!!!

  • Spuneți-mi domnule Ghiță, oamenii din Corea de Sud (4,7% din populație vaccinată) și Japonia (1,6% vaccinați) sunt needucați, necivilizați, proști și ignoranți?

   De ce trebuie să vă impacientați ori de câte ori vreun intelectual de tipul hipster (non)guvernamental agită măciuca educației in public? Dacă studiați nițeluș chestiunea veți descoperi că gravisimele corelări ale autorului nu au nicio relevanță, că procentul mic de vaccinare (contra unui virus nonletal) nu spune nimic despre un popor, că e pur și simplu la modă să faci din țânțar armăsar și, cu această ocazie să te dai dăștept prin comparație cu gloata pe care o diseci cu bisturiul de umanist făcut la seral (ce are impresia că, fără niciun fel de studii de medicină, te poți pronunța cu aer imperial asupra metodelor ‘unice’ de combatere a unei epidemii, eludînd orice opinie educată, dar ce să vezi -contrară- asupra chestiunii).

   Și ca să vă liniștiți, o statistică de la firul ierbii: 100% din rudele, apropiații, cunoscuții mei (cei mai mulți urbani, dar și destui țărani că de la o vreme sunt retras la țară) sunt pro-vaccin, își vaccinează copchii și nepoții, dar in privința serului anti-covid opinia lor s-a schimbat radical (doar vreo 20% din ei s-au vaccinat până acum și incă pe atât se gândesc să o facă dar nu se grăbesc deloc).

   • „100% din rudele, apropiații, cunoscuții mei (cei mai mulți urbani, dar și destui țărani că de la o vreme sunt retras la țară) sunt pro-vaccin” pe paroi ca sunt nadscuti pana in 64 si ca in gnl in copilarie au fost supusi acelorasi infuente culturale in scoala elementara ….

    • Eu sunt din 78. Ma vaccinez si anti-gripal de cand o am pe cea mica in viata ca aduce balauri de pe la gradi. Ea e vaccinata cam cu toate celea. Am trecut nestiut prin Covid cu totii (tot ea l-a adus). Mi se pare desantata campania asta de vaccinare. Si dusa in ridicol in mod radical. Ori esti „pro” ori esti „sosoaca”. Si atunci te iriti si mai tare. Eventual devii „sosoaca” daca atata poti.
     Ce nu stiu bizonii, din pcate este ca vaccinul asta e inca in clinical 3 phase (Emergency authorization is required as its Phase III clinical trials are still ongoing: monitoring of the primary outcomes will continue until August 2021, while monitoring of the secondary outcomes will continue until January 2023 (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 ). De aia nici nu se pate impune obligatoriu. Odata ce nu e obligatoriu discutia e nula si neavenita.
     Riscuri/beneficii…as ase calculeaza treaba asta. Eu nu ma simt la risc, bine ca este vaccin pentru cei la risc. Mama s-a vaccinat luni, tata maine (desi nu sunt neaparat la risc mare dar sunt peste 65. Eu i-am inscris dupa ce cu inima deschisa au hotarat ca le va fi mai usor (vor sa mai vina pe la mine sa-si vada nepotica).
     Intrebare: eu ce sunt? Dintre cei „pro-vaccin” sau „contra”?

   • De ce s-a schimbat opinia lor (in privinta serului anti-covid) in mod radical? Va afecta aceasta schimbare si vaccinarea copiilor in viitor? Astea sunt intrebari fundamentale, unele boli transmisibile s-au eradicat in Romania prin vaccinare.

    • Pentru că vaccinul anti-covid este in fapt doar un ser experimental -și nu toți oamenii educați sunt dispuși să participe la un experiment, chiar și global, iar virusul de care ar trebui să te protejeze vaccinul este unul ordinar ce determină o boală reală cu o mortalitate mică (Singapore, 60000 de cazuri depistate, 30 de decese). Există 7 coronavisusuri umani cu același potențial patologic (vezi ‘Overview of lethal human coronaviruses’ in Nature, iunie 2020), ce ar trebui să facem? să trăim veșnic cu frica in sân și să ne vaccinăm împotriva oricărui virus ce provoacă o răceală, un guturai sau o viroză? Dacă ar circula 147 de virusuri intr-un an, la nivel global, ar trebui să ne inoculăm de 147 de ori in virtutea unui prost înțeles drept la sănătate* și a unei plăsmuite datorii sociale de a ne proteja de orice virus descoperit pentru a-i salva pasămite pe ceilalți?

     *care conduce la obligația corelativă de a contribui la o costisitoare campanie de vaccinare nefocusată și neîntemeiată științific ce oferă o iluzorie protecție unor categorii vulnerabile oricum in fața bolilor sezoniere.

     Și din păcate, da, există posibilitatea ca eșecul acestor „vaccinuri” să șubrezească increderea oamenilor obișnuiți in profilaxie, in știință, in doctori. Dacă totuși vor avea succes -ceea ce eu sper să se întâmple, in pofida opiniilor critice pe care le exprim vizavi de campanie in sine- treptat oamenii vor reveni la sentimente mai bune față de vaccinuri.

 8. Domnul meu!

  Lasati eurobarometrele in pace si priviti in schimb realitatea. Eu stau in vest si cei de aici , de-o varsta comuna, ne-esentiali, nu numai ca nu au habar când se vor putea vaccina (toamna, iarna) dar nici măcar nu isi pot alege vaccinul! Ar fi o sansa pt. cei ce s-ar oferi „voluntari” la astra-zeneca dar, nici in acest caz nu te duci când vrei ci, te înscrii pe o lista si astepti sa te anunte la un moment dat, dupa ce ti-au „tratat” dosarul, daca si eventual cand!

  Drept urmare voi face efortul sa ma duc in Romania de 2 ori, sa-mi aleg vaccinul si sa ma vaccinez in câteva zile fata de momentul de acum- asa de simplu merge la „voi”! Ca sa evit carantina voi sta max. 3 zile.

  Nu stiu sa va exprim mai plastic dar asta e un vis îndepărtat pt. Toti cei ce nu au fericirea de a retine cetatenia unei tari ca Romania! Când le-am zis unora de pe aici ca in Ro iti alegi vaccinul, s-au socat! Când am rdicat stacheta si le-am spus ca poti merge fara programare, când vrea muschiul tau, si calare si pe jos -AU AMUTIT! Nici măcar ungaria nu da inca voie exparilor sa meargă sa se vaccineze acolo!

  Imi pare rau sa va contrazic dar la faza asta sunt chiar mândru de tara mea!

   • In vest :-) pe langa @mike pe undeva. E irelevant cata vreme nu stiu deocamdata alta tara din crema UE decat Ro care sa fi dat drumul la vaccinuri la liber , pe bune!

    Probabil vor ajunge si restul UE la aceeasi concluzie in curand – cu cat cresti disponibilitatea si facilitezi vaccinarea fara atatea liste, coduri, platforme etc. cu atat ai sansele sa convingi lumea sa vina.
    Franta tocmai va da drumul, experimental, la vaccinodrome, vaccinarii fara programare a tuturor categoriilor de varsta dintre grupele expuse (politie de ex.). Da ma rog, la ei e mai procedurala si birocratica treaba si sangele rozaliu de socialist isi spune cuvantul – mai bine ii tinem pe toti cu nervii in pioneze, frumos incolonati pe liste, ca nu cumva sa creem vreo ‘inegalitate sociala’ decat sa-i lasam pe cei ce vor, sa o faca cat mai usor. Cam la asta duc zeci de ani de cochetarie cu diverse -isme. Parerea mea.

  • Subscriu! Avem si noi aici, in vest, un motiv de mandrie: vaccinarea pe alese! In Belgia astepti cu lunile sa-ti vina randul, iar atunci te invita la AstraZeneca si nu poti sa-ti alegi vaccinul. Vazand imaginile din India cu cadavrele incinerate pe strazi sau parcuri, focurile arzand si rudele plangadu-si mortii pe marginea drumului, parca te rogi sa-ti vina randul mai repede la vaccinare. Personal, nu inteleg intarzierea si lentoare vaccinarii din Europa! Poate imi explica si mie cineva ce se intampla. Desigur, veti spune ca in felul asta se asigura ca toti au fost vaccinati pe varste, insa poate sunt tineri care vor asta si care nu reusesc sa se vaccineze din cauza sistemului de rahat. Guvernul a facut treaba buna! Bravo!

   • Asa este…imaginile ne imrpesioneaza. Numerele, statisticile nu au nici o valoare. Imaginile. Imaginea cu ursul polar care murea de batranete prima in fata cifrelor care arata ca populatia d eursi polari a crescut in ultimele decenii. Faptul ca India e pe locul 138 la mortalitate pe capita nici nu mai conteaza. Imaginile ne fac viata., Media ne face viata. Politicienii ne fac viata. Noi nu mai avem nici o responsabilitate (de a trai sanatos, voios), de asta trebuie sa se ocupe „ceilalti” care trebuie sa iti arate tie „ca iti pasa” si care e musai sa se vaccineze „pentru tine”.
    Locuiesc in Belgia si ma bucur ca nu ma grabeste sa ajung la vaccin, sper sa nu se ajunga la obligativitate decat dupa ce vaccinul va primi o autorizare completa, prin 2023 parca. E adevarat ca vad tot mai multi in jur disperati sa le vina randul, sa nu moara ca in India. Ce nu stiu ei este ca marea majoritate a lor nu au nici o sansa sa moara asa, dar c emai conteaza datele, nu?
    PPS. Problema e ca la Comisie, in anturajul policy-maker-ilor sunt majoritatea avocati lucrand pentru politici de sanatate publica si astia sunt cei mai speriati/spalati. Gasesc un colt de articol (de ziar desigur) si ti-l transtesc ca adevar absolut. Tu, ca scientist si om de expertiza nu mai ai glas…esti nulificat.

    • Doresc sa ma vaccinez din multiple motive, dintre care frica de boala ocupa un ultim si infim %.
     M-am saturat de izolare, lipsa posibilitatii de a calatori (profesional si de placere), carantina impusa la o vizita pe-acasă in Ro > de 3 zile, interdictiile, sportul, seninatatea de a te sti atât pe tine cat si pe ceilalti mai in siguranta. Sunt constient ca va trebui in continuare sa port masca si sticlute cu dezinfectant, cel putin pt. O perioada dar, o parte din angoasa se va mai risipi. Apoi, nici nu-mi doresc neapărat sa vad daca si cum trec prin boala, nu doar pt.ca de obicei fac urat la gripe(asa cum sade bine unui bărbat😀) ci tocmai pt. Ca le fac extrem de rar, da bine!
     Nu in ultimul rand, sunt satul de ipocrizia discursului Bruxellez, preluat de altfel de toti, din jurul „pasaportului” de vaccinare care nu e paşaport si nici nu creeaza inegalitate dar, te ajuta sa calatoresti, mergi poate la cinema, sa stai inauntru la restaurant( ce lux frate!) etc. Curat murdar cum s-ar spune!
     Fac vaccinuri anti-gripale poate nici măcar odata la 10 ani, asa ca o mica actualizare a antivirusului nu cred ca-mi strica.
     Degeaba sunt vaccinurile abia in faza 3 cata vreme politicul ne impune (prin soft power, jucand un fel de aikido cu propriile noastre „slăbiciuni” umane) o anume cale!
     Cat despre India – la 1400 de milioane sa ai si 10000 de decese pe zi tot se cheamă ca esti departe de catastrofa din Europa de vest in perioada de varf( peste 1000 pe zi in tari de 20x mai mici. E doar presa, la fel ca si in cazul ursului polar. Nu e roz dar nici un dezastru nemaivazut. Se vor descurca, vor fi si ajutati si, sa nu uitam ca acolo se incinereaza mortii in stilul acesta de ceva mii de ani, doar ca tineretul progresist facebook are impresia ca a descoperit gaura de la macaroana.
     Sper ca m-am făcut inteles de ce sunt dispus sa fac cam 7000 km dus intors(2 drumuri) pt. Un vaccina ales de mine si la momentul la care vreau eu -măcar aici sa am libertatea de a alege, nu?
     Paradoxal pt. Unii dar aceasta libertate exista acum in Romania si nu in tarile cu staif din UE! Aveti impresia ca totul e dezastru in ro dar uite nu e chiar asa. Si pana una alta infirmiera care a vaccinat cu ser in loc de vaccin(sparsese o sticla si i-a fost cica teama sa spuna) era din minunata Germanie ( ca si cel de a injectat o persoana cu 6 doze), nu din Ro. La fel, in vest au trebuit sa faca intai dezbateri pana sa hotarasca oficial ca poti vaccina peste rand cu dozele ramase ( pana atunci le aruncau). O fi spunând asta ceva despre un ipotetic viitor! Sper ca nu!

    • @Unu’ din Bruxelles ma refeream tocmai la faptul ca Romania se comporta democratic in privinta asta. Si eu am prieteni care nu doresc sa se vaccineze, iar eu le respect decizia. Varul meu nu vrea sa se vaccineze, chiar daca este medic si stie mai bine decat mine despre ce este vorba. Ar face orice alt vaccin, in afara de asta anti Covid. Sunt de acord cu ce spui legat de CE si de „expertii” lor, insa vezi tu, tot CE poate sa ne conditioneze multe libertati fundamentale de vaccinare si imunizare. Daca vrei sa astepti pana in 2023, foarte bine si eu as face la fel, insa este posibil sa ti se puna multe piedici pana atunci, iar eu vreau sa ma deplasez prin alte tari fara carantine si alte masuri absurde. Cred ca am stat destul un an jumate in acelasi loc. Sotia mea s-a vaccinat si nu mai intra in carantina in Romania, pe cand eu voi face carantina doua saptamani pentru ca vin dintr-o tara inca rosie.

 9. Cand se ia cate-o masura,
  Lumea-njura
  Pe agentul sanitar
  Si-l intreaba fara noima:
  – Ce-ai cu noi, ma?
  Pentru ce sa dam cu var?…

 10. Reguli detaliate de igiena corporala in Vechiul Testament sunt din abundenta.
  Iar crestinismul a introdus si spalatul picioarelor, nu? Ca tot este inainte de Pastele ortodox.
  Sper ca sunt in asentimentul autorului in pofida ideilor sale umanist-seculariste.
  O intrebare este: educatia secularista a data gres?

  • durak, până și în legendele omului ai fi putut citi despre spălatul picioarelor oaspeților (ulise, te las singur sa descoperi).
   Nu stiu de unde ai facut educația dar este eronată din lipsa de lecturi.

 11. Eu cred ca problema nu e lipsa de educatie, ci lipsa de incredere a cetatenilor in stat si in „expertii” care sustin acest vaccin.

  Ca sa imi injectez o chestie in organism, trebuie sa am destul de multa incredere in cine a facut-o si a verificat-o. Nu e vorba doar de principiul general de functionare a unui vaccin; e vorba de gramada de detalii care fac diferenta intre un vaccin eficient si (relativ) sigur si un (candidat de) vaccin care nu e bun. Ca analogie: cunostintele generale despre cum functioneaza un avion nu ma ajuta prea mult sa estimez daca un zbor cu avionul e suficient de sigur; trebuie sa pot avea incredere in piloti, in pregatirea lor, in mecanici, in proiectanti, etc.

  Ori, ceea ce a facut statul, impreuna cu „specialistii in sanatate publica” nu poate fi numit informare, ci bullying.

  Informare inseamna sa prezinti, cu bune, cu rele si cu necunoscute, datele pe care le ai. Si apoi sa lasi oamenii sa ia deciziile – fiecare pentru el. Desigur, unii vor lua decizii proaste. Desigur, unii (majoritatea, probabil) nici nu vor intelege datele. Dar vor intelege totusi ca pot avea incredere in tine.

  In loc de asta, „argumentele” sunt de doua feluri: 1. daca nu te vaccinezi, inseamna ca esti prost / needucat; 2. daca nu vrei sa te vaccinezi, te fortam (eventual „soft”, prin interzicerea unor drepturi). Nici unul dintre astea nu e de natura sa creeze incredere.

  Dealtfel, toata gestiunea pandemiei s-a bazat pe actiuni in forta, blocarea informatiilor, si tratarea oamenilor ca pe niste vite ce trebuie inchise la ora 20 in grajd.

  • Exact. Daca nu ai vedea cine fac politicile in care mereu citeaza „experti” poate ai mai avea incredere. Dar apar numai manageri, sefi, gestionari care se pricep la toate si pe care nu ai sansa sa ii combati argumentat…pentru ca ei sunt UNICI si cocotati la locul de verdeata la care nimeni nu ajunge cu intrebari. Nu mai departe aseara Ghorghita asta cica ar fi declarat sus si tare ca imunitatea conferita de vaccin e mai „valabila”, mai „tare” mai nus tiu cum. MINCIUNA sfruntata. Pentur ca nu e dovedit nimic, din contra reinfectari infinitesemal de mici. Dar cui sa explkici, cu cine sa vb. Si cand vezi minciuni propagata pe fata (si de tot feluld e manageri de spital lar enu au nici o legatura cu medicina aplicata sau cu domeniul in sine) te ia damblaua si e normal sa nu ai chef sa ii mai asculti sau sa ii iei drept exemplu.

 12. „Ar fi trist să descoperim în 2121 că trebuie, din nou, să apelăm la armată pentru a-i „convinge” pe oameni să aibă grijă de propria sănătate.”

  Eu cred că într-adevăr avem o problemă nasoală de educație dacă o persoană educată, intelectual public cu veleități umaniate, ajunge să susțină public intervenția armatei pentru combaterea unei viroze, boală pe care in același text o compară cu holera.

  E deja trist că autorul visează soldați pe străzi, dând buzna in casele oamenilor ca să le facă lecțiile de medicină. E trist că se vântură scenariul unei dictaturi militare de sezon izvorâtă din ipohondria dusă la paroxism a câtorva telectuali de salon virtual speriați și de propria umbră, oameni care au devenit efectiv membri unui cult sănătorist care crede cu tărie in Virusul Ucigaș, entitate demonică ce amenință omenirea (in realitate un virusache banal ce poate provoca, subliniez -POATE, o boală cu o mortalitate de 1-3%, in funcție de vârsta, starea de sănătate a pacientului, dotarea sistemului sanitar, autonomia personalului medical față de guvernele abuzive cu pretenții de vraci universali și calitatea doctorilor implicați in tratarea lor) .

  Dacă autorul ar fi fost cu adevărat interesat și de aspectul educativ, nu doar de cel coercitiv, ar fi cercetat și ar fi aflat că numeroși medici/cercetători din lumea asta -infecționiși, virusologi, epidemiologi, cardiologi etc-, alții decât cei aflați in solda unor regimuri polițienești, au publicat studii și opinii critice vizavi de vaccinarea in masă in plină pandemie, atât in ceea ce privește eficacitatea ei, cât și a potențialului caracter dăunător pe termen mediu/lung. Dar aceste aspecte, precum și cele legale și morale, sunt îngrijorări pe care doar cei educați și curioși le pot dezvolta, restul, adică fixiștii afectați de nevroza colectivă ce se informează exclusiv din comunicatele guvernului și ale altor agenții executive, nu au nici scrupule, nici dubii, nicio intenție de a dialoga/comunica civilizat și in general niciun gând bun pentru ‘proștii’ ce refuză vaccinarea (apropo, in topul națiunilor vaccinate, suntem lângă Elveția). Nu știu cum își pot imagina că poți ‘educa’ pe cineva prin vexațiuni și amenințări.

 13. Evident, educatia este solutia! Un sistem educational bazat pe seriozitate si performanta, un sistem educational care sa duca la dezideratul „omul potrivit, la locul potrivit”, un sistem educational in care notiunea de „compromis” sa nu existe. Problema e ca aceasta solutie da rezultate pe termen lung, dupa multi ani.

  E clar ca reformarea in sensul modernizarii si eficientizarii invatamantului, a introducerii unor criterii clare de competenta, nu poate fi inceputa de un individ precum Sorin Campeanu, profesor „universitar” de irigatii, fosta sluga preaplecata a securistului Voiculescu, traseist politic cu mentalitate de sorginte securisto-comunista, populist notoriu, fara scrupule, care, constient sau nu, a dat un imbold substantial valului 3 al pandemiei Covid.

  Ca sa raspund la intrebarea domnului Toma Patrascu, consider ca este cazul sa ne bazam inca mult timp de-acum incolo, pe armata. Dar si armata actuala are multiple defecte, cel mai vizibil dintre acestea, in ultima perioada, fiind „colonelul Gheorghita”, caruia-i doresc multiple succese in colaborarea cu manelistii si in viitor, probabil, si cu clanurile de infractori, pentru a se capata ajutor in procesul de vaccinare a natiei. Cum manelistii(in calitate de mari evazionisti) si infractorii de toate spetele au capatat ajutor masiv din partea statului roman pana acum, nu vad de ce nu ar da curs solicitarilor. Sa nu uitam si de solicitarea sprijinului pentru vaccinare catre milenara(trilenara !!!) reprezentanta a credintei strabune, si anume organizatia antinationala numita BOR.

  In alta ordine de idei, relativ la educarea natiei, trebuie sa observ ca multi dintre membrii bravului popor roman(de fapt, majoritatea) au aversiune la educatie….ma refer la educatia autentica si nu la pseudoeducatia ingurgitata uneori cu entuziasm in ultimii(multi) ani. Pentru o parte dintre acesti „reticenti” la educatia autentica, sistemul de invatamant este si ar trebui sa ramana o sursa de oferit note mari si diplome plozilor patriei, indiferent de gradul de cretinism al acestora. In viata acestor animale cu chip uman, singura culturalizare o reprezinta cele cateva ore de belit ochii la Romanica Tv sau Antena 3, de ascultat imbecillele manipulari realizate de slugile marilor infractori ai natiei.

  Cam asta este situatia! Nu cred ca numarul de cretini pe metrul patrat este mult mai mare in Romania, raportat la alte tari. Numai ca nicaieri altundeva in lume, cretinii si prostii nu sunt atat de obraznici. Nicaieri altundeva in lume cretinii si prostii nu se cred atat de destepti. Aceasta e mare diferenta! Cretinii lor sunt „educati”, respecta munca si inteligenta, si sunt constienti ca isi pot lasa cu incredere soarta pe mana celor mai inteligenti decat ei. Nu toti, dar suficient de multi, astfel incat societatea sa functioneze normal.

  • „Numai ca nicaieri altundeva in lume, cretinii si prostii nu sunt atat de obraznici. ”

   Și ați dedus această concluzie…analizînd datele despre proști din fiecare țară? cum ați evaluat ‘obrăznicia’? măsurînd cumva opoziția față de măsurile propriului guvern vizavi de combaterea unei epidemii?

   Nu. Serios, nu ați făcut nimic din toate acestea. Ați emis pur și simplu o sentință colectivă la adresa propriului popor, așa, ca un mic dictator supărat pe sat că nu-și (mai) ascultă liderii, că nu e destul de obedient față de primarul cu IQ (prezumat) mai mare decât media satului. Ați insultat un neam uzurpînd ideea de educație pe care ați dori ca aserțiunile dumneavoastră să sprijine, când in fapt tot ceea ce ați scris e izvorît din emoții, nu din știință, nu din cunoaștere, nu din rațiune. Nu că această formă de excepționalism patetic ar fi rară in mediul online. Vedem adevărate hoarde de ‘luminați’ închipuiți ca turuie împotriva poporului „prost” din care se trag (de fapt acești luminați cu viziuni enorme și monstruoase îs și ei bieți omuleți tare înspăimântați de Virusul Ucigaș căci au fost alfabetizați dar insuficient educați, după cum susține și domnul Pătrașcu, și ca atare nu pricep ce este microbiomul, nu cunosc natura unui virus, nu pot admite efemeritatea unui vaccin impotriva unui virus susceptibil natural la mutații, și sunt șocați dacă află că e cât se poate de natural să găzduim mii de virusuri și că cei mai mulți sunt inofensivi, ba chiar benefici funcționării organismului – „The overwhelming majority of microbes are essential for ecosystem functioning and known for beneficial interactions with other microbes as well as macroorganisms.” ).

   Eu zic că obrăznicia extraordinară a fost ilustrată de un prim-ministru fără competențe medicale, fără niciun fel de studiu serios in domeniu, fără lecturi de profil, deci un ignorant prostănac care tună in public că cei care-i critică campania de vaccinare ar fi un soi de teroriști. Ei, asta da insolență de o magnitudine rară. Un nătâng habarnist care condamnă doctorii și specialiștii ce incă iși afirmă dubiile la adresa acestei serii de vaccinuri (deocamdată) experimentale. Din poziția de șef al Executivului. Prima dată când am citit declarația am râs in hohote, mi-a amintit de domnul Goe, un răsfățat pus pe măscări care, iată, intre timp a fost împins de mamițici la vârful ierarhiei birocratice și comite cu nonșalanță aceleași ghidușii și nesimțiri dar, dată fiind funcția, acestea produc daune mult mai mari societății care i-a tolerat ascensiunea. Cam ăsta ar fi efectul cel mai nasol al educației proaste: oameni inepți, inculți, cu o spoială de cunoaștere, ajung să nu-și mai zărească vârful nasului ce le crește odată cu urcușul in politică și să se convingă că autoritatea funcției le conferă cumva și o autoritate științifică. Cei mai bătrâni cunoaștem bine acest fenomen căci ne-am izbit de exponentul cel mai de seamă al imposturii academice – Elena Ceaușescu. Astăzi avem o sumedenie de nanodictori cu impresii de savanți care ocupă funcții publice și, fiind atât de siguri pe ei, atât de fuduli și atât de opaci la orice opinie fundamentată științific emisă de oameni ce au obținut diplome pe bune, declară războaie abracadabrante unor virusuri banale. Doar pentru că adoră poziția de forță in care brusc s-au trezit. Pentru că astfel orice faptă reprobabilă, irațională, agresivă și precipitată poate fi prezentată de agențiile de PR ale guvernului drept o măreață acțiune de salvare a omenirii. Nu este prin urmare o tâmpenie ridicolă fugărirea oamenilor cu izoleta, ci o nobilă misiune ‘științifică’ încredințată de liderii noștri mesianici unor șoferi in costume de astronaut.

 14. Copil obraznic fiind, eram amenintat constant cu injectii daca nu ma cumintesc. Astazi am o frica irationala (recunosc) de tot ce se cheama seringi si ace. In aceste conditii nu mai conteaza ce e in flacon asa ca am disparut…

  • Imi amintesti de un coleg de clasa care, cind a vazut intrind pe usa „doua halate albe”, a tisnit din banca si a sarit pe geamul deschis. Norocul lui: eram la parter :P Nu putea sa ne explice, dar si la vederea unei seringi il apuca tremuriciul. Un alt coleg putea sa vada cum ii curge singe dintr-o julitura, dar daca vedea singe la altul lesina. La propriu.

 15. Cred ca acei care mergeau periodic in Haikidiki sunt pro vaccin si inteleg. Target group-ul sunt acei care nu merg in Haikidiki. Sa-i faci pe oameni prosti, needucati si sa-i ameninti cu batul, o fi o metoda buna? O fi un raspuns de om care vrea sa spuna ca este educat? De cand specialist in marketing nu poate dormi noaptea de grija sanatatii altora? Isi bate statul capul ca lumea nu isi permite sa faca un control dentar odata pe an? Ca majoritatea nu au dintii in ordine, nu au fost la medic de ani de zile? Oamenii nu au apa curata la robinet de baut. Viata nu costa nimic in romania.

  Nu vad panica si spume la gura in presa si formatorii de opinie in vest. Toti stau cuminti si asteapta la coada la vaccin, te vaccinezi cand te cheama.

  • Exact. Faptul ca oamenii nu se ingrijesc cu anii de ei insisi si acum tipa ca ceilalti sa se ingrijeasca ca nu cumva ei sa se imbolnaveasca. Ce e mai ridicol si mai nedrept decat sa ii pedepsesti odata pe cei care (poate cu sacrificii de natura uman) s-au ingrijit de ei mereu (adik au fost super-educati mereu) sia cum tot pe ei sa sari si sa astepti sa faca sacrificul serului experimental pentru ca cei care nu s-au ingrijit de ei sa o duca in continuare bine. Cam pana unde poate merge lipsa de responsabilitate individuala si de pedepsire a celui care face face lucrurile „ca la carte”.

 16. Sondajul contine varianta „Later” – Ro are 36% aici.
  Dar ce inseamna „later” pentru fiecare repondent in parte e greu de spus.
  Daca ne uitam la „niciodata” – aici cel putin e clar ce inseamna – R0 are 16%. Ceea ce o plaseaza cam pe la mijloc.
  Concluzia mea este ca sondajul este neconcludent.

  ===

  Cu totul alta e situatia in privinta cunostintelor privind vaccinul. Ro se plaseaza destul de prost.
  Probabil insa ca realitatea este si mai rea, pentru ca si cei care stiu, doar memoreaza.

  • Chiar asa???
   Eu vad cu totul altceva decat spuneti dumneavoastra care citati din yahoo news care citeaza din Miami Herald.
   https://centneracademy.com/medical-freedom-from-mandated-vaccines

   Actiuni recomandate:
   1. Sa jucati din nou jocul din copilarie telefonul fara fir.
   2. Ar trebui sa va schimbati nick-name-ul din „cititor critic” in „cititor raspandac”
   3. Sa revedeti de urgenta operele grupului Divertis,
   4. Sa cereti scuze publice poporului american si cetatenilor statului Florida. :)))

   • Citatele din articol sint in ghilimele, asa ca nu e cazul sa ne indoim de ele. Nu tot poporul american e stupid, dar sint destul de multi pe-acolo, incluzindu-l pe autorul celor de mai jos:
    „So, supposing we hit the body with a tremendous – whether it’s ultraviolet or just very powerful light – and I think you said that that hasn’t been checked, but you’re going to test it. And then I said, supposing you brought the light inside the body, which you can do either through the skin or in some other way, and I think you said you’re going to test that too. It sounds interesting…
    „…Right. And then I see the disinfectant, where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning. Because you see it gets in the lungs and it does a tremendous number on the lungs. So it would be interesting to check that. So, that, you’re going to have to use medical doctors with. But it sounds – it sounds interesting to me.
    „So we’ll see. But the whole concept of the light, the way it kills it in one minute, that’s – that’s pretty powerful.”

 17. Asta e marota noua, cine e de alta parere e needucat, pt unii educatia se reduce la a fi cu curentul, alta idee e condamnata, un nou cine nu e cu noi e impotriva noastra.
  Cunosc multi, incl medici, care nu sunt de acord cu vaccinul.
  PS eu am luptat enorm sa ma vaccinez, chiar impotriva piedicilor puse de Ursula si Merkel, dar asta nu inseamna ca as fi mai educat.

  • Asta si cu incalzirea globala. Daca nu esti aliniat esti „needucat”.
   De fapt „educat” in viziunea mea e total diferit de ceea ce diversi specialisti ne descriu. Inseamna sa ai simt critic, sa investighezi ce ti se serveste, sa ai simt analitic, sa ai responsabilitate individuala si mai ales sa nu astepti nimic de la „stat”.

   • Și asta e tot marotă și e chiar mai nouă. Dacă accepți „ce ți se servește” înseamnă că nu ai investigat, că nu ai responsabilitate individuală și, mai ales, că aștepți să ți se dea. De la stat sau de la mers, nu contează, să fie primit!

    • Ba nu. Nu poti sa accepti chestii decat daca vin d ela experti in doemniu. Altfel daca sunt politruci nu merita atentia. Lucrez in sistemuld e politruci (ca expert) si striu exact cum se trage din condei orice vor politrucii ca sa isi serveasca agendele si ambitiile de progres in cariera. Deci nu e nici o marota, e normalitatea omului educat.

 18. 1º- educația contează. Ea îți deschide ochii și te poate feri de multe necazuri, inclusiv riscul de a deveni ridicol atunci când debitezi prostioare de genul „e pur și simplu la modă să faci din țânțar armăsar..” cu acest „virus nonletal” (@euNuke dixit..)

  Iar în India s-a ajuns la 360.927 cazuri noi și 3.293 de decese pe ziua de ieri.. Per total 18 milioane de îmbolnăviri și 201 mii de decese.
  Sistemul medical este în colaps, iar cei grav afectați sunt internați doar dacă vin cu oxigenul de acasă.. Groaznic..

  2º – educația nu mai contează când intervine nepăsarea, sau suficiența celui care crede că le știe mai bine pe toate, doar zapând canalele tv..

  „Poartă mască, arată că îți pasă”, sună o frază din campania anti-Covid.
  Ei bine procentul de persoane întâlnite pe stradă și care respiră prin mască, e dezarmant de mic. Buluceala de la cozi e un fapt comun, la fel și ieșitul pe calea de intrare. „Organele” dau din umeri și spun că nu e treaba lor..

  Așa că, în lipsa vaccinării, suntem la mila Celui de Sus. Nu comentez statistica în privința efectelor secundare grave.. Per total stăm bine..!? Vae victis..

  Ca să închei într-o notă optimistă totuși, Pfizer anunță că spre sfârșitul verii va ieși pe piață cu pastila minune care blochează proteaza, acea enzimă crucială în replicarea Sars-Cov-2. Doamne miluiește..

  • „inclusiv riscul de a deveni ridicol atunci când debitezi prostioare de genul ”
   „(@euNuke dixit..)”
   mulțam fain pentru repetarea prostioarelor. Oamenii citiți, raționali, deschiși către lectură și dezbatere științifică vor hotărî singuri ce anume e ridicol, ce anume e prostie, și cine se face de râs.

  • Doamne miluieste-l pe Mircea Gandu ca tare afectat este de miile de morti din India (asta e la moda acum) desi anul trecut si in SUA sau UK erau cu miile d emorti pe zi. Iar raportat la populatie nici nu are sens sa discutam.
   Dar asa este: creste oceanul, mor usii polari, mor coralii, mor „ceilalti”. Iar intre timp noi stam ca speriatii. Nu inteleg ce cauta domnul Gindu pe strada daca e atat de insapaimantat de cei fara masca. Nua r fi mai bine sa stea acasa si sa comande mancarea online?

   • ..poate că de la @Unu’ din Bruxelles se vede altfel..
    La mine pe stradă se vede așa cum am spus mai sus. Ce caut pe stradă ?
    Ce-am căutat și până acum, mersul la serviciu, celelalte treburi cotidiene.. Cu excepția stării de urgență, nu s-a schimbat nimic semnificativ în modul meu de viață.

    Cei care fentează purtatul măștii (ca și celelalte reguli de pandemie), mă enervează pur și simplu. Pentru că e o bătaie de joc față de efortul general de a scăpa mai repede de restricții. Cei care dau cu tifla sunt exact genul de șmecherași care sufocă România, unii băgați în politică, alții în tot felul de șmenuri la limita legii (dar bănoase..). Pentru ei nu există nici reguli, nici legi, fac ce vor pentru că se pricep la combinații pe sub masă..
    Mie silă de acești indivizi, cu atât mai mult cu cât ne pun într-o lumină proastă mai peste tot prin lume. Ăștia ne sunt ambasadorii..

    Revenind la India.. vorbesc de ea pentru că e șocul zilei, așa cum au fost pe rând, SUA, UK, Brazilia, Italia, Spania, China ..etc
    Și pentru că nu procentele ajung la ATI sau la morgă, ci oameni.. cu atât mai mulți cu cât procentajul respectiv se aplică la un număr mai mare de cazuri.

    Una e 50% din cele 2 găini din curtea lui Gigel și alta din abatorul de 20 de mii ale lui Ionel.. De câte găini vorbim în final ?
    Sars-Cov-2 nu e mai letal decât predecesorii, ci mai contagios. La fel și noile tulpini. De aici vine pericolul.

    Acum, hai să presupunem că România e ciocoflenderul din fundul clasei, ca sistem sanitar. Dar în toată lumea abundența de îmbolnăviri a blocat spitalele. Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva, sistemele de sănătate nu au fost dimensionate pentru atât de multe cazuri.

    Se aseamănă cumva cu tragedia de la Colectiv. Nicio țară nu are atât de multe paturi pentru marii arși, cât a fost nevoie atunci. Diferența e că s-a putut apela la ajutor extern, pentru că incendiul a fost numai la noi, pe când pandemia..

    În rest.. știu să coc o pulpă de miel la cuptor, stropită cu un vinișor demisec.. Sărbători fericite

    • Vă înțeleg frustrarea cu măștile, domnule Gîndu. Pentru că am fost printre primii purtători de mască din țară, incă din martie anul trecut, și continui s-o port 8-9 ore pe zi. Trebuia să fim un exemplu, că deh, ditamai corporația.

     Dar, asta nu inseamnă că trebuie să ne vărsăm nervii pe cei mai refractari, mai încăpățânați sau…pur și simplu mai săraci (nu toți își permit 3-4 măști pe ziua de lucru, cum ar fi normal și igienic).

     Mai bine v-ați documenta oleacă in privința eficacității măștilor. Uite de pildă un studiu de dinainte de pandemie, dar care are legătură cu orice infecție virală a căilor respiratorii:
     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/
     și incă vreo două despre efectele nu tocmai fericite ale abuzului de mască: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18500410/
     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15340662/

     iată și unii care susțin că măștile ar reprezenta o amenințare la adresa sănătății noastre:
     https://www.technocracy.news/blaylock-face-masks-pose-serious-risks-to-the-healthy/
     …poate or fi conspiraționiști. :)

     • Mulțumesc pentru înțelegere. Eu nu vorbesc de cei care nu pricep, așa i-a lăsat Cel de Sus și tot El îi are în pază.. E vorba de cei cărora nu le pasă.

      Și pentru mine este un efort să port acătării masca. Dar o fac exact pentru ce-am spus, chiar dacă nu e cel mai sănătos mod de a-mi oxigena plămânii. Și mai știu că îi protejez mai mult pe cei din jur de eventuala mea respirație contagioasă, decât mă protejez pe mine. Contribuim ca pe contributors.ro..

      Iar ca să beneficiez și eu de protecție ar trebui ca și cei din jur să adere la această regulă de conduită civilizată. Nu e cazul în România, unde predomină mârlănia agresivă, dublată de suficiența bine îmbibată în siropul dulceag al ignoranței. O vezi lucind în ochii celor care „sparg” semințe pe stradă, sau se scobesc între dinți lângă grătarul de mici.. Lumea e a lor..

      A nu polua aerul pe care-l respirăm în comun, ține până la urmă de bunul simț. E la fel cu fumatul. O fi dreptul fiecăruia să-și otrăvească non-stop plămânii, dar am și eu dreptul să respir un aer curat. Iar democrația legiferează acest posibil conflict de interese. Pentru lipsa măștii se dă încă (pare-mi-se..) amendă. Teoretic, pentru că cei plătiți (de noi toți..) să verifice, sunt primii care încalcă regulile..

      Am trăit în dictatură și știu cu ce se mănâncă, dar nerespectarea legii nu înseamnă democrație, ci anarhie, care este mai rea decât dictatura.
      Iar un stat corupt, în care șmecherii fentează legile în profitul lor, e un stat slab care nu e în stare să ofere contra sumelor încasate prin taxe și impozite, nici trai decent, nici sănătate și educație de calitate, nici siguranța cetățeanului. Asta mă revoltă. Dar nu mă împiedică să ciocnesc un ou roșu de Paști..
      Hai, sărbători fericite !

      • „Am trăit în dictatură și știu cu ce se mănâncă, dar nerespectarea legii nu înseamnă democrație, ci anarhie, care este mai rea decât dictatura.”

       De acord cu Dvs., cu o observatie: este de dorit „anarhia localizata/directionata” pe/spre legi „svaiter”(gauri exploatate de baieti „destepti”, care de obicei si pun umarul la crearea lor) sau pe/spre inexistenta legii/dereglementare decerebrata si creatoare de lipsa de fair-play.

 19. Ce ma ingrozeste nu e neincrederea in vaccin, asta e rationala, adica pleaca de la frica, indoiala si apoi ajunge la intrebare, face niste corelatii, etc., vorba lui Descartes. Ma ingrozeste, in schimb, increderea in Sosoaca, pentru asta nu am nici o urma de raspuns. Poate cineva sa-mi risipeasca nestiinta? Plecand de la pandemie, de la vaccin si vaccinare, se cladeste o cariera politica, asta pot intelege, pe frica se cladeste astazi, audienta de exemplu. Totusi, cum sa crezi in Sosoaca, dupa ce o vezi si o asculti? Cunosc oameni care au absolvit facultati si care o asculta si o urmeaza.

  • Uitați că acum cativa ani buni Dan Diaconescu umbla prin țară și promitea mii de euro gratuit fiecărui cetățean român. Au fost destui care s-au înscris în partidul sau și mai mulți care l-au votat (4%). Dacă ar fi exista feisbuci in timpul lui DD intră în Parlament. Cei ~4-5% ai lui DD se duc acum la Sosoaca. Si, da, Dan Diaconescu era născut la Caracal, dar nu de acolo veneau toti ce 4%.

   • Vreti sa spuneti ca banuiti ca Dan Diaconescu a facut lobby in Elvetia pentru venit minim garantat votat cu DA prin referendum de 1/3 din elvetieni?
    Sau ca a consiliat Finlanda sa faca acelasi experiment intr-o localitate de 5000 de oameni?
    hahahahahahaha.
    ;)

    • Sau ca Biden (si trump a facut, nic io problema) s-o fi inspirat de la DD trimitand stimulus checks (steamy checks) tuturor americanilor si incurajandu-i s anu mai lucreze mult si bine, eventual intrand in tot feluld e scheme speculative (vezi criptomonezile crescute cu acesti bani din elicopter)? Vai, sosoaca ne ingrozeste. Altii sunt mai cu staif, poarta cravate si merg cu Air Force 1.

 20. Cunosc persoane (mai mult de două) care s-au vaccinat din disperare, nu din educație, deși sunt persoane educate (unele chiar cu doctorate, dacă folosește la ceva). S-au înscris și vaccinat de îndată ce s-a putut. Până atunci trăiseră într-o continuă panică, mai disimulată sau mai evidentă, de anul trecut, de când s-a declarat starea de urgență. Din momentul în care au făcut rapelul au simțit, instantaneu, o mare ușurare, le-a dispărut panica și s-au simțit ca în reclama aceea la săpun (cu bula protectoare). Reacțiile lor nu au mare legătură cu educația, nici cea de panică, nici cea de ușurare.
  Cunosc medici (mai mult de doi) extrem de reticenți, ca să nu spun opozanți, la ideea de vaccin anticovid. Fiecare cu explicațiile lui/ei, care sună savant, bineînțeles. Nu știu dacă s-au vaccinat sau nu.
  Dar cei mai mulți pe care îi cunosc au stat puțin în expectativă, și-au domesticit rezistențele și apoi s-au vaccinat sau s-au înscris și așteaptă să le vină rândul la vaccinare.
  Oricum, forma de educație/propagandă practicată în articol este extrem de ineficientă! Moralizarea și amenințarea cu consecințe nefaste nu a dat vreodată alte rezultate decât să-i înspăimânte pe panicoși și să-i înverșuneze și să-i afunde în credințele lor pe cei aflați deja într-una din tabere.

  • Educatia ar trebui sa determine un stil de viata mai sanatos, sa avem un mediu mai putin poluat, sa respectam reguli. Vaccinarea nu sta in educatie ci in stilul de viata. Atata timp cat avem orase densitati mari si foarte mari, cu grade inalte de saracie, tot acolo vom avea merei epidemii. Si ignoranta dar si cunoasterea in detaliu ne poate face sa fim retinuti fata de vaccinurile create prea repede si multiple efecte adverse, unele poate inca nestiute.

   • Multi confunda educatia cu invatamantul. Sunt 2 lucruri diferite.

    Destul de multi parinti trimit educatia in sarcina scolii, deroband de la orice alta sarcina in familie in afara asigurarii adapostului si hranei.

    Din pacate prejudecatile funcioneaza si dinspre scoala spre parinti, scoala limitindu-se prea des la livrarea cunostinelor si deroband si de la bruma de educatie pe care ar trebui sa o sustina.

    Asemenea tare sociale apar pregnant in situatii de criza, desi originea lor este mult in urma. Modalitati de gandire strambe astfel consolidate in 2 generatii succesive, prin patogena cooperare dintre scoala si familie nu mai pot fi indreptate cu nicio campanie.

 21. in plus fata de cei care nu inteleg ce impact au actiunile (sau omisiunile) lor asupra sanatatii altora si cei care inteleg dar nu le pasa (aici educatia medicala ori morala ar putea schimba ceva, desi am mari indoieli cu privire la eficienta celei din urma – o cunostinta care n-a ratat nici o sindrofie posibila dar refuza vaccinul se minuna recent: „m-au obligat sa studiez etica anul asta, dar nu inteleg in ruptul capului la ce e bun un asemenea curs” :)), mai exista si categoria ticnitilor iremediabil. o revelatie prilejuita de pandemie: ticneala imbraca felurite forme, multe fara leac. cind apare pe radar unul dintr-astia, foarte probabil mai exista si altii (dupa principiul „ticnit la ticnit trage”). ce e de facut? pur si simplu sa-i tii la distanta. nu vor racola decit pe altii tot ca ei.

  • …și ar fi tare frumos și util societății ca Guvernul de Savanți de Renume Mondial și Oameni de Bine Sănătoși la Cap să identifice acești țicniți și să-i oblige să poarte tichii de mărgăritar pe creștet și clopoței la gât, ca lumea să-i poată evita cu ușurință (asta in situația in care spitalele de profil vor fi și ele copleșite după internarea forțată a scrântiților…mult mai numeroși și contagioși decât bunul executiv își poate imagina :) ).

   Iar acum chibzuiți vă rog asupra tentației de a împărți lumea in mișei și sfinți, pardon, genii. La ce ajută oare și de unde vine…

   • diagnosticarea gradului de ticneala la care ma refer nu necesita nici o expertiza psihiatrica. daca snopesti in bataie pe cineva care iti atrage atentia civilizat ca nu porti masca desi asta cere legea sau ii tusesti cuiva in nas sperind sa-l imbolnavesti, drept este sa fii tras la raspundere, sa platesti daune materiale si morale.

    • Exact cum platesc luatorii de decizii (decision takers) pentru orice nazdravanie pe care o fac sau emit pe bani publici si de care nu te burici atata. Inclusiv deciziile de inchidere a economiei un an de zile ca sa nu ii discrimineze pe cei la risc. Ma repet, ce ar fi sa avem cu toii responsabilitate individuala si speriatul sa se inchida in casa/pestera, bolnavul sa aleaga ce vrea, tanarul sa isi contine viata, copilul sa mearga la scoala etc etc? Nu ar fi mai cinstit fata de toti? De ce sa ne dam vietile pe mainile unora care au imrpesia ca detin adevarul absolut, aici incuzandu-va si pe dumneavoastra?

    • Dar dacă rupi o femeie in bătaie in microbuz pentru că avea masca sub nas cum se cheamă? maximă vigilență socială? Dar dacă înjuri și urli la oameni pe stradă, in magazine, la teveu…că nu păstrează distanța și nu poartă masca regulamentar e apel civilizat la respectarea măsurilor de protecție? Dar aruncarea de insulte online la „adresa needucaților” ce nu s-au vaccinat la comanda guvernului o fi semn de sănătate mentală? E violența verbală sau fizică justificată și permisă in cazul celor ce sunt de partea unei cauze nobile (pentru că, asta e, niște aristocrați needucați au hotărît prin ukaz că bulversarea vieții sociale și economice pentru obținerea unei iluzorii protecții antivirale ar fi o cauză nobilă)?

  • Etica o ai sau nu o ai. Modul inc are vezi etica e individual. Cursurile de etica sunt similare cu cele de reeducare de la Pitesti sau in lagarele chinezesti. Sau „re-ducarea” sa acceptam 50 genuri sexuale printr-un curs. Ce mai conteaza ce mai gandim si noi, liber?

   • gasesc relativismul moral cit se poate de suspect. mie, unuia, mi-a parut intotdeauna sarlatanie. (ceea ce, evident, nu inseamna ca adevarul moral ar fi usor de identificat, sau ca e in regula sa-i constringi pe altii cu valori diferite sa se conformeze conceptiei tale despre bine si rau – subtilitati pe care n-are rost sa le dezvolt aici. cursurile de etica oferite prin alte parti, dar probabil si la noi, de obicei nu au scopul de a indoctrina. dimpotriva, cultiva respectul pentru o abordare rationala a moralitatii.)
    principiile morale nu par deloc sa fie pe acelasi plan cu regulile de eticheta, se obiecteaza uneori impotriva relativismului moral. cineva care se scobeste in nas la masa ori s-a sfadit cu sapunul este doar dezagreabil. pe de alta parte, cineva care totureaza un nevinovat pentru ca asta ii produce placere ori da in cap la drumul mare pentru ca e sigur ca nu poate fi prins (ca sa dau niste exemple extreme si care nu depind de aspecte empirice controversate) nu incalca o simpla conventie sociala. actioneaza imoral si, daca e incapabil de remuscari, se poate spune ca abdica de la insasi esenta umanitatii.

 22. @ Observarea unor chestiuni elementare din evoluția speciilor arată că epidemii și pandemii apar la speciile ce trăiesc în medii închise, ferme, sau reglementate, oamenii, unde de regulă se practică și vaccinarea, speciile sălbatice netrecând prin forme de îmbolnăviri de grupuri mari, decât acolo unde intervin oamenii, ?

 23. Problema este intr-adevar in lipsa de educatie insa nu a populatiei ci a celor care conduc tara. Nu cred ca daca mergi in Germania sau Japonia, opresti un trecator oarecare si il intrebi ce stie despre ARN, genetica, virusi, etc. iti va da dintr-o suflare un raspuns savant sau macar unul imbecil. „Clasa” conducatoare e de vina, oameni fara pregatire, semianalfabeti, cu ochii doar dupa furaciuni, ei au alta agenda, diferita de a populatiei pe care pretind ca o reprezinta si conduc.
  Diferenta dintre Romania si oricare alta tara asezata o da tocmai cei care conduc destinele tarilor, dovada este numarul mare de romani plecati in strainatate unde au reusit sa se realizeze, in Romania le-ar fi fost imposibil. Nu trebuie decat sa ne uitam cum se desfasoara lucrurile la conducerea Sanatatii. E greu de crezut ca o populatie se poate educa cu politia, armata si alte instrumente represive, ori doctrina asta e in mintea guvernantilor.
  Singura sansa a Romaniei este restructurarea si reprofesionalizarea statului, meritocratie, competenta, creiere, restul e vrajeala.

 24. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24770396-cati-lucratori-din-sistemul-sanitar-sunt-vaccinati-romania-patru-indicii-solide-datele-oficiale-sunt-gresite-studiu-care-situatia-alte-tari-europene.htm
  stimate domn,
  indiferent de cat de aproape sau departe este de adevar acel studiu (de la VV incoace incep sa am dubii in priviinta ONG-istilor care analizeaza statistici din domeniul medical) va atrag atentia, apropos de tema, la ponderea foarte mare de lucratori din domeniul sanitar romanesc, vaccinati fata de cel din multe tari „civilizate’ din restul Europei.

  Clasamentul de la coada, la 1 doza (la 2 e similar): Norvegia 7.7%/ Bulgaria 15.24%/ Suedia 24.2%/ Danemarca 27.2%/ Islanda 29.4%/ Franta 30.7%/ ….Luxemburg 45.9%……Romania 87.2% (No.1 – posibil ajustabil in jos cu ceva procente, sub 10, daca asa doresc autorii studiului).

  Deci, despre ce vorbim? Vaccinarea prin educatie – oare educatia sanitara e atat de diferita intre tari precum diferentele enorme din statistica? oare Olivia Steer e needucata? oare antivaccinistii sunt toti fara scoala?

  Remarc inclinatia unora de a cauta nod in papura si in datele ecdc daca arata cumva Romania intr-o lumina favorabila. Spre bucuria utililor si a anumitor interese care urmaresc doar dezbinare, scarbire de propria tara si popor etc. vesnica expresie stupida „ca la noi, la nimenea”.
  N-om fi miezul dar nici coaja nu suntem!

  Ca o concluzie proprie:
  – se pare ca armata se stie organiza mai bine decat multiple entitati civile, cu centre difuze de comanda (ca sa fie, nu-i asa, nediscriminator). Dar asta nu este un secret al istoriei decat pt. cei superficiali care cred ca lumea s-a nascut odata cu ei, pana la urma si cuvantul spital vine de la ordinul Ospitalierilor – organizatie cam, nu-i asa, militara.
  – oare de ce in USA intervine Garda Nationala in caz de dezastre? pe toate planurile
  E relativ simplu, centru de comanda si lant ierarhic clare, proceduri verificate si urmate intocmai, capacitate logistica si administrativa mult superioare organizatiilor civile. Si rezultatele se vad.

 25. Nivelul de trai si gradul de saracie releva cu exactitate cat de EDUCATA este natia…care este nivelul de educatie al acesteia.

  Educatie stiintifica – slaba. Productia stiintifica din Romania are cel mai slab scor din UE, mai slab si decat cele ale unor tari precum Australia, Mexic, Vietnam, Arabia Saudita, Pakistan, Malaezia, Taiwan, Singapore, Argentina, Serbia, Turcia(a se vedea productia stiintifica pe tari relevata de Web of Science(Clarivate Analytics) – autori de articole stiintifice afiliati universitatilor si institutelor de cercetare cu sediul in Romania. Nivelul general de eductia stiintifica tinde spre ZERO( a se vedea rezultatele la testele Pisa, sondaje ce contin raspunsuri la intrebari simple ce releva educatia stiintifica, etc)

  Educatie economica si financiara – foarte slaba. A se vedea statisticile principalelor banci ce activeaza in Romania, precum si studiile care releva modul in care actioneaza din punct de vedere financiar si economic populatia generala.

  Educatie culturala – foarte slaba. Sa ne uitam numai la numarul de carti cumparate intr-un an!

  Aceste date nu se cunosc, pentru ca rareori unele dintre acestea sunt publicate. Unele nici macar nu pot fi intelese de o larga majoritate a populatiei, care sufera in mod clar de analfabetism functional, independent de numarul de ani de scoala parcursi si numarul de diplome obtinute( a propos de afirmatia facuta mai sus de cineva privind faptul ca Olivia Steer este o persoana educata….daca a parcurs „n” ani de scoala din care nu a ramas cu nimic, dupa cate se observa, nu inseamna ca e „educata”).

  Nesimtirea generalizata prezenta in spatiul public releva insa cel mai tragic lucru: educatia in spiritul bunului simt lipseste aproape total.

  PS Numerosii nostalgici national-comunisti prezenti cu comentarii pe contributors nu ne pot decat convinge cat de multe lipsuri educationale sunt prezente in randurile romanilor. Cu astfel de mentalitati nu avem nicio sansa din niciun punct de vedere. Jalnice si de prost gust aceste excese patriotarde, care ignora complet realitatea! Ceea ce e surprinzator este ca astfel de atitudini pot fi observate si la multe personaje cu varste sub 45 de ani….care deci nu aveau mai mult de 15 ani in 1989! Asta arata cat de mult rau a putut face comunismul!

  • Asa este, bunul simt, cei 7 ani de acasă sunt importante.
   Doua contradictii la dumneavoastra:
   1, spuneti ca -” Nivelul de trai si gradul de saracie releva cu exactitate cat de EDUCATA este natia…care este nivelul de educatie al acesteia.” Si ca – „Educatie stiintifica – slaba. Productia stiintifica din Romania are cel mai slab scor din UE, mai slab si decat cele ale unor tari precum Australia, Mexic, Vietnam, Arabia Saudita, Pakistan, Malaezia, Taiwan, Singapore, Argentina, Serbia, Turcia”
   Nu prea merge teoria nivelului de trai când amestecam tari precum – Pakistan, Vietnam, Turcia, Mexic – in ecuatie. nivelul de trai, exprimat in PPP per capita este mai jos acolo dar sunt, se pare mai educati …. Stiintific!?
   Daca am compara cu romania comunista da, am putea spune ca educatia stiintifica la modul general (populara sa-i spunem) este mai slaba in ziua de azi, ca altfel nu am avea atatia anti-vaccinisti si nici ghiolbani in toate domeniile. Dar a vorbi despre educatie materialist stiintifica in comparatie cu cea cam religioasa din pakistan?! De ex. Decredibilizeaza analiza.

   2, trebuie sa va hotarati ce înseamnă educatie si depre ce discutam aici si in articol – cei 7 ani de acasă sau scoală . Fara sa inventam termeni la moda de genul analfabetismului functional doar pentru a anula efectele ultimei. sa ne hotaram ce înseamnă un om educat:
   – om cu bun simt, cuminte cum se mai spune – sunt multi oameni fara prea multe scoli dr cu bun simt. Si taranii de acum un secol erau cu bun simt, multi dintre ei, chiar fara scoală.
   – om cu scoală – cu veleitati intelectuale. Reprezinta o elita in orice tara din lumea asta. Dar au oare toti bun simt? Ma îndoiesc.
   – Grosul sunt cei cu mai putina scoală, cu o meserie si cam atat. Sunt aceia analfabeti functionali? Depinde. In domeniul lor nu, in domenii intelectuale da.
   – omul unic si superior. Cel care crede ca le intelege pe toate, ca are mult bun simt dar când se refera la ceilalti (verbal, in scris, pe forumuri) ii pune poti in aceeasi oala(cate o natie intreaga de preferinta) si ii considera inapoiati pt.ca asa l-au invatat cei 7 ani ai lui (pierduti) de-acasă.

   Si la final, va sugerez sa faceti diferenta semantica dintre patriot (peiorativ – patriotard) si nationalist. Cel mai bine veti reusi la BBQ de 4th of July in sânul unei familii americane clasice!

   • Balastul educatiei socialiste – „educatie materialist stiintifica” (expresia pe care ati folosit-o) va tradeaza,
    Vad ca „v-ati facut debutul” pe forum pe 1 mai acuzand lipsa de … educatie; presupun ca un imbold primavaratic a fost cauza principala dar si lipsa unor manifestatii de masa, marsuri cu steaguri rosii si portrete de nebarbieriti in diverse stadii etc la care sa participati ca in trecut ;)
    Sa analizam o parte mai stridenta din afirmatiile dumneavoastra:
    1. 7 ani de acasa – expresie foarte veche preluata de comunistii din Romania in conditiile in care primii sapte ani erau la cresa si gradinita. De fapt se pare ca ati ramas „incremenit in timp” chiar si dupa standardele Romaniei (cu majuscula nu cum ati scris) comuniste pentru ca exista deja cerinta doar de 6 ani inainte sa fie obligatoriu sa se intre la scoala. De pregatire pre-scolara, clasa 0 si tehnologizarea foarte timpurie a copiilor cu tablete si telefoane mobile presupun ca nu ati auzit, altfel nu ati fi mentionat de nu mai putin de TREI ORI in comentariu expresia „7 ani”.
    2. Am multi colegi romani in industria IT din vest si cunosc studenti de la facultatile cele mai renumite; sunt o adevarata mandrie pentru Romania. Plus cei din Romania in hub-urile IT din Bucuresti si Cluj. Daca dumneavoastra judecati pe baza unor statistici cu valoare nula sau quasi-nula impartasiti-ne si noua criteriile dumneavoastra.
    3. Nu numai atat; exista o industrie de fabricat diplome fara valoare pe piata muncii inclusiv in vest. Un fel de „universitatati” Spiru Haret cu singura diferenta ca examenele nu sunt cumparate. Dar adaosul real pentru societate nu este mult diferit. Si ceea ce este mai rau este ca nu au sanse sa aiba de lucru. Deci problema este ca s-ar putea ca acestia sa treaca de baremul de educatie si cultura care ar fi de dorit dar raman someri sau asistati social.
    4. Faceti referire la bun simt fara a-l defini adica va referiti la concepte morale care sunt volatile in istorie. Abordare tipica socialist stiintifica s-ar putea spune.
    5. Finalul postarii dumneavoastra este … apoteotic – deci doar unii pot sa fie patrioti- ceilalti sunt nationalisti??? Si nu uitati va rog sa definiti notiunea de „familie clasica”. ;)

    Ca sa inchei – va recomand sa va schimbati nick-name-ul din „Din Vest” in „Marxistul din Vest”! ;)

 26. Imi pare rau ca trebuie s-o spun pe sleau, nu asa cum am spus-o intr-un comentariu precedent: Dupa ce ca suntem prosti, mai tinem si coada-n sus!

 27. Prin educația de azi nu prea se ajunge la consens într-o chestiune a cărei rezolvare cere consens (sau aproape). Problema e simplă: avem de-a face cu o chestiune de sănătate publică sau nu? Dacă da, se pune individul mai presus de comunitate?
  Chiar acum câteva minute am predat o situație cu vaccinați/nevaccinați care va merge la Ministerul Educației. Și totul pare o injecție de haos, o injoncțiune cu termeni contradictorii: pe de-o parte se subliniază libertatea de a nu te vaccina, pe de alta se dorește creșterea procentajului de cadre didactice vaccinate. Liberalii (lato sensu) nu prea știu să manevreze cu libertatea (care-i un concept filosofic), ei sunt mai mult cu dreptul. Sunt liber să nu mă vaccinez, dar nu prea am dreptul de a veni la lucru nevaccinat. Am dreptul să nu mă vaccinez, dar nu prea am libertatea să nu mă vaccinez. Ar trebui să opereze cu concepte pe care le știu mai bine: piață, bani, interes, individ. Chiar cred că oferirea unei sume (nu mari, ci ca la alegeri) de bani ar crește semnificativ procentajul de vaccinați în rural.
  Ori au curajul de a impune vaccinarea, ori o lasă baltă. Cu credibilitatea pe care o inspiră ei, pe cine să convingă? Și ce educație se poate face în săptămâni sau luni? Să folosim manelarii ca instrumente de persuasiune e o prostie uriașă. Să dai bani pentru clipuri cu Tzancă Uraganul sau Spike, în loc să-i pui la lucru pe toți profesorii de biologie din România, înseamnă implicit o alegere din care educația iese cu capul spart.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro