joi, iunie 20, 2024

Nenorocul unui ex-presedinte

Trumpistii vor spune ca, de fapt, e o nimica toata. Ca New York nu e America.  Dar unde se gaseste Trump Tower? In Montana? Pe Marte?  Sedus de propria sa retorica autoritara, Donald Trump nu a priceput si nu pricepe sensul notiunii statului de drept. Narcisismul exacerbat il face sa creada ca va fi mereu ocrotit de o stea cu noroc. De data aceasta, spre uimirea sa si a echipei de avocati ai apararii, norocul l-a parasit.

 Ex-presedintele nu crede ca justitia poate fi impartiala. Nu crede ca exista oameni pentru care decenta conteaza. Prizonier al unui hubris imposibil de domolit, Donald Trump crede ca banii pot cumpara si rascumpara orice. Cupiditatea personajului nu este egalata decat de venalitatea sa. In istoria Republicii Americane, Donald Trump este, sa speram, o anomalie. Dar, asa stand lucrurile, trebuie sa ne intrebam caror frustrari le raspunde discursul trumpist?

Se vorbeste mult in aceste zile de fractura corpului politic american. Nu sunt convins ca ea este reala. Dar nu cred ca agenda trumpista ar avea sustinerea pe care o are daca n-ar capta ingrijorari veritabile. Ar fi oare eroare, cred, sa-i privim pe partizanii lui Trump in termenii utilizati candva de Hillary Clinton. Firele de iarba cresc in aceasta tara pentru totii americanii. Poetul libertatii, Walt Whitman, s-a nascut pe 31 mai 1819.

Washington, DC

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. In opinia mea, aceasta condamnare ii va aduce al doilea mandat.
  Acum, Trump se va putea prezenta in fata electoratului ca o victima a sistemului.
  Un sistem care nu l-a condamnat pe Clinton (pentru fapte mult mai grave si dovezile de rigoare) decat faptele lui Trump.
  Sa vedem la toamna, daca ma insel sau nu.
  Abia atunci putem trage concluziile, cred eu. O miscare periculoasa si lenta. Vedem!

  Repet, in ce priveste politica externa, Biden a jucat fara greseala, mai ales aici, in est. Dar nu numai.
  (Poate, daca va veni un producator de aviatie modern in Ro, sa inceapa productia unor aeronave performante la Craiova, alaturi de avionul nostru de scoala si antrenament, cu motoare noi, americane, ar fi superlativul absolut. Si General Electric la Electroputere…)

  • … Clinton „o acuzatie mult mai gravă”? O aiureală de român plictisit, inclinat către teoriile conspirației.
   Trump nu a fost acuzat pentru adulter sau pentru s-a culcat cu un porn star. A fost acuzat că si-a falsificat evidențele contabile ca să ascundā o plată către femeia aceea ca să iși tină gura. A fost acuzat că a mințit că nu a plătit pe nimeni. Un idiot semidoct. Un comportament de chioşcar beat de Crevedia.
   Clinton nu dat si nu a primit bani pentru că a făcut sex in Biroul Oval. Un alt idiot care nu si-a putut-o ține in pantaloni dar nu si-a falsificat contabilitatea pentru asta.
   Mă intreb dacă nu cumva în mintea românilor verzi, greseala mare a fost că s-a culcat cu femeia aceea și nu că a mințit în legătură cu banii plătiți.

 2. Norocul unui fost si in acelasi timp viitor presedinte. Nu cred ca erste cineva cu scaun la cap, care crede ca senilul Biden mai conduce ceva pe lumea asta. Cine o face de fapt, asta e intrebarea.

 3. Aproape sigur şi cele mai modeste minţi ar putea să înţeleagă chiar şi cele mai savante adevăruri, dacă le sunt prezentate logic, argumentat şi simplu. Însă este foarte puţin probabil că minţile inteligente, care cunosc deja subiectul în variată eronată, să poată fi convinse de o pledoarie, oricât ar fi de realistă şi adevărată.
  Corolar: de cele mai multe ori cei „proști dar mulți” au dreptate, inclusiv la votare (cu condiția să se prezinte).

 4. Ce mi se pare mai tragic este ca in acest moment Trump e favorit sa castige alegerile. Tocmai individul care in 6 ianuarie 2021 a facut totul pentru a nega dreptul fundamental de a alege si a fi ales.

 5. ADX Florence ar trebui sa fie noua lui adresa. Nu pentru fapta pentru care a primit sentinta.Ci pentru ca e un TRADATOR al USA. Stie el.Si mai stiu si altii.Din anii 80 incepand.

 6. Donald Trump nu e o anomalie. E un raspuns al unei societati profund nedrepte in care un escroc total cum e Trump, poate abuza un electorat sărac, needucat dar care visează cu ochii deschişi la „visul american”. Extraordinar de mulți americani săraci votează cu Trump pentru că, instinctiv, işi spun ” un individ agramat, prost crescut, şmecher până la limita penalului, a ajuns președinte, atunci e de-al meu”. E o recunoaştere implicită a categoriei umane mizerabile din care face Trump și care e starea de fapt a populatiei sărace din Statele Unite. Un fel de „vezi? … banii nu contează. E de-al nostru”. Ceea ce este ingrijorător, este coordonarea politică extraordinară a campaniei Trump cu anti-democrații americani. Cei care văd in serviciile publice federale, de la FEMA, la FBI, Justice Department, etc un „deep state” si acum, pe față incearcă să le schimbe. Practic, in politicile viitoarei administratii Trump se prevede anularea statului de functionari publici, apolitici, cu joburi si pensii garantate de statul federal si inlocuirea lor cu indivizi numiti politic. Steve Bannon e unul din promotorii acestei politici de destructurare a democratiei americane, si spre deosebire de 2016/2017, acum atacul este coordonat, cu tinte precise, cu un timeline care e specificat in manifestul politic al campaniei lui Trump. Partea semi hilară e că Trump habar nu are si nici nu il intereseaza politicile profunde ale propriei campanii, dar republicanii de extremă dreaptă s-au organizat si il folosesc pe idiot pe post the motor pentru impunerea politicilor anti-democratice. Mă tem că odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă vom intra intr-o perioadă neagră pentru democrațiile Nord Atlantice.

  • O, birocrații din Washington, incredibil de leneși și corupți, lepre pe bugetul suprasolicitat – milioanele de sinecuriști de acum – sunt „APOLITICI”??

   … Întotdeauna am iubit colecția „Povești nemuritoare”.

 7. Cititi Heritage Foundation Plan – Trump 2025, care e acum politica oficială a campaniei Trump si veti intelege cum va fi demolată democrația americană din interior.
  Interesant, dar Heritage Foundation Plan e o copie a playbook-ul lui Viktor Orban care in ultimii 5 ani a reorganizat intreg aparatul de stat maghiar cu functii de administratie intr-o cloacă politică aservită exclusiv lui Orban si absolut toti cei care erau de altă părere au fost dați afară.

 8. Preferabil un narcisist exacerbat dar cu politici economice-financiare viabile, decat un senil corupt care duce America in faliment pe toate planurile. Personalitatea lui Trump nu place multora … dar narcisistul are idei mai bune dacat orice politician de meserie. Numai in primele patru ore dupa ce s-a dat verdictul Trump a strans 35 milioane de dolari de la diversi donatori pentru campania sa electorala. Asta spune multe. Poporul american nu e tampit. Iar in privinta celor spuse de Biden, anume ca “nimeni nu e mai presus de lege”, sa urmarim cu atentie procesul fiului sau, Hunter, care incepe luni in Delaware.

  • Biden „duce America la faliment” ??
   Tovarăşe, tu ştii să citești date economice, așa în general?
   Până şi Fox News a zis miercurea trecută că economia americană „s-a stabilizat”. In traducere directă, de la un post fascist care îl urăşte pe Biden dincolo de rațional, inseamna că economia US e intr-un boom masiv. Inainte să postezi prostii, ia si citeste statistici, analize ale celor care nu-s in nici o tabără politică.

  • Eu nu am văzut nimic viabil in politicile economice ale lui Trump. Singurul lucru la care pare că se pricepe este să se victimizeze încontinuu.

  • Da, poporul amarican nu e tampit, e doar putin ametit de un discurs anti democratic. Apoi, sa studiem si afirmatia legata de fiul lui Biden.Acela e doar un anumit cetatean care se numeste
   Biden,fiind daca doriti chiar fiul presedintelui,a unui oarecare tip senil,dar nu e presedintele, nu e Joe Biden. E alta persoana. Sa ne amintim cum jubila Antena 3 atunci cand l-au priponit pe fratele lui Basescu.La fel ca si aici, acela nu era Traian Basescu.Cum ne mai place sa translatam vina doar ca sa venim in ajutorul dorintelor noastre!

   Ramane doar amintirea cumplita a zilei de 6 ianuarie 2021, atunci cand numitul Donald Trump, in calitate de inca presedintele SUA,a indemnat o gloata de „pasnici” si deloc tampiti cetateni amaricani sa asedieze forumul democratiei din tara sa, doar pentru ca lui nu ii convenea rezultatul alegerilor. Sper din tot sufletul ca „senilul” de Biden sa-l infranga inca o data pe Trump.Sa vedem dupa aceea ce ii va mai indemna Donald sa faca pe sustinatorii sai.Iar daca va fi asa, daca bravul popor amaerican il va alege pe Trump, sa vedem dupa cateva lumi ce vor mai spune unii aparatori ai democratiei.Aceia vor fi nevoiti atunci, daca accepta ce va face Trump, sa dea o nou definite a termenului.

  • „Personalitatea lui Trump nu place multora … dar narcisistul are idei mai bune dacat orice politician de meserie.” Nu e vorba doar de personalitatea lui Trump aici, desi un narcisist-megaloman nu ar trebui propus sa candideze; istoria a avut destui din astia si nu a fost bine. Multi inca mai considera ca unele decizii de-ale clovnului au la baza iscusinta politica sau o cunoastere rafinata a economiei cand de fapt au fost luate instinctual si nu la rece. Ca unele s-au nimerit dupa un timp sa fie bune s-a nimerit dar nimeni n-ar trebui sa se bazeze doar pe noroc.

 9. Ati numit foarte exact drept „o retorica autoritara” prestatiile ex-presedintelui Donald Trump in campania electorala in desfasurare. De altfel, asa a fost si mandatul lui Trump de presedinte al SUA, un regim autoritar. Recunoasterea si asumarea acestui episod din istoria recenta a SUA are o mare importanta in contextul teoretizarii de catre actualul presedinte, Joe Biden, a contradictiei „democratie – autoritarism”. Desi, in opinia mea, nu aceasta contradictie este in centrul acestui secol, ci antagonismul dintre colonizare si decolonizare (colonism – suveranism). A se vedea in acest sens cele doua razboaie de colonizare si respectiv decolonizare din Orientul Mijlociu si din Europa de Est. Daca sentinta penala data lui Trump este reala, nevenita in plic de la Biden, ori daca avocatii penalului nu o vor rasturna, contracandidatul republican al candidatului democrat nu are cum sa mai ramana in cursa electorala. In acest caz republicanii o vor impinge pe Nikki Haley pe culoarul spre Casa Alba, cu mari sanse de victorie. In aceasta ipoteza, o intrebare provocatoare este daca, odata ajunsa in Biroul Oval, Haley, discipola ferventa a lui Trump, va reinstaura regimul autoritar al maestrului. Ramane sa vedem, sa nu ne facem iluzii. Pana atunci, sa urmarim spectacolul in care condamnarea lui Trump a furnizat temele electorale privind „statul de drept” si „nimeni nu este mai presus de lege”. Cred ca aceste lozinci de campanie, mai degraba de stereotipie si ideologie in forma, decat de continut pe fond juridic, vor fi abuzate propagandistic pana la satietate si epuizare.

  • Îmi place interesul DVD. pentru “antologia mi-l dintre
   colonizare – decolonizare (colonist – suveranismului)” și sper să văd și o dezvoltare a subiectului cu directa referire la cea mai mare și veche putere colonialista – bine camuflata în sutele de ani de “sălbatic și profund nociv colonialism” – RUSIA, cu numele de azi și toate cele practicate anterior : Imperiul Țarist, URSS …. Și dacă imperiale colonialiste clasice cunoscute au făcut și ceva pentru ridicarea culturală, economica a populaților “colonizate” la rusnaci s-a practicat rusificare a forțată și jefuirea generalizata declarata ….. civilizare ! Vezi Basarabia sub țarism și bolșevism, unde în ‘946 s-a ajuns la canibalism în urma jafului dictat de Stalin ! Iar în anii “ocupației ILEGALE țariste, ca și sub URSS s-a lucrat din greu la deznationalizarea populației românești. Actualmente, în mizerabilul atac rusesc asupra Ukrainei, carnea de tun a invadatorilor nu este mobilizata din zonele (încă) rusești, ci din “zonele colonii” !

 10. „Ex-presedintele nu crede ca justitia poate fi impartiala”
  Spre deosebire de pleiada de justițiari din MSM care e convinsă, de pildă, că Curtea Supremă este întotdeauna…imparțială. :) și de aceea o atacă ori de câte ori ia decizii ce nu cadrează cu linia lor ideologică.

  „Nu crede ca exista oameni pentru care decenta conteaza.”
  Spre deosebire de mine, eu fiind convins că doamna procuror Fani Willis (ce se ocupă de ‘Georgia Case’ din poza oferită publicului) este o campioană a luptei pentru decență și integritate in Justiție, ilustrând zbaterile sale cu angajarea propriului amant afroamerican din dotare, mare avocat specializat…in divorțuri, in dosarul Trump, cel cu conspirația electorală. Ca expert. Nu știu de ce autorul susține că ar fi vorba de noroc aici… ;) …fiind evident că domnul Wade a fost ales ca investigator anti-Trump pentru imparțialitatea sa notorie.

  In fine, probabil că este o chestiune de noroc faptul că Trump a fost acuzat doar de săvărșirea a 88 de infracțiuni, in 4 dosare penale deschise (deci nu numărăm și procesele civile), având in vedere ce căpcăun lacom și libidinos este. Ar fi putut avea mii de procese dacă oamenii din justiție nu ar fi fost ocupați cu altceva, uneori cu chestiuni minore in raport cu faptele clanului Trump, de pildă cu instrumentarea traficului de persoane către sanctuarele urbane.

 11. Din pacate, nu-i o decizie finala. In mod surprinzator, pentru o democratie consilidata, Legislatia ii permite sa detina functia de president. Mai are 2 cai de atac, adica 2-3 ani de spectacol, pana ce se stabileste solutia finala…

 12. @Geiger_Capital
  Prima condamnare penală a unui fost președinte american nu a fost pentru războaiele din Irak sau Afganistan, pentru lovituri de stat ilegale ale CIA, pentru atacuri cu drone la nunți sau pentru spionarea americanilor…

  A fost pentru că Trump a clasificat incorect o plată de 130.000 de dolari pentru NDA-ul unei vedete porno.

  Asta îți spune tot ce trebuie să știi.

  @Elon Musk
  Într-adevăr, astăzi s-a subminat grav încrederea publicului în sistemul juridic american.

  Dacă un fost președinte poate fi condamnat penal pentru o chestiune atât de neînsemnată – motivată politic, mai degrabă decât juridic – atunci oricine riscă o soartă similară.

  https://x.com/elonmusk/status/1796440638617244012

  • Propagandă ieftină , mi-ar fi rusine să postez asa ceva.

   Geiger Capital : Nici un război nu a fost pornit din Vest fără să fie trecut prin Parlamentele țărilor aliate. Atât Senatul cât si Camera Reprezentantilor au votat trimiterea de trupe in Irak, Afghanistan etc. In Irak a fost un Republican care a trimis trupe si a pus presiune pe aliati (Bush senior) iar in Aghanistan a fost un Democrat.
   Trump a fost condamnat ca si-a falsificat in mod stupid evidentele contabile si a mintit ca nu a făcut-o. Un retardat, un chioșcar care ştie să manipuleze proştii.

   Elon Musk: Elon Musk nu are incredere in sistemul american decât atunci când ii serveşte interesul personal. A manipulat stockurile Tesla si Twitter de trei ori si a fost taxat pentru asta. Cititi ce spunea despre sentinta dată în California (mi se pare) : „justitia americană si-a pierdut credibilitatea …”. A vrut să se retragă din deal-ul cu Twitter in care a promis 40 miliarde si a realizat ca l-a luat gura pe dinainte. Justitia americană l-a forțat să incheie afacerea asa cum a promis. Ca urmare a pierdut cam 23 miliarde … Nu-i problemă că are de unde. Un tip deştept dar extraordinar de jegos. Nu vrei să munceşti pentru el.

   In America sunt reguli si sistemul e bazat pe asta. Regulile se respectă dar Trump nu poate să le respecte si asa cum zicea d-l Tismăneanu Trump a avut noroc până acum.
   Românii nu au regulile in sânge. Majoritatea sunt nişte chioşcari …
   Cum zicea Topârceanu despre tot Românu’ : „Da’ de ce să dau cu var bǎh”

   • „Trump a fost condamnat ca si-a falsificat in mod stupid evidentele contabile si a mintit ca nu a făcut-o”
    hm.
    3 chestiuni. juridice pentru oameni inteligenți.
    1) a văzut careva vreun document cu semnătura lui Trump pe el? link dacă se poate cu foto.
    2) ce martori (experți) contabili -ce se ocupă in mod legal de înregistrarea și monitorizarea cheltuielilor din fonduri electorale- au fost audiați in acest proces?
    3) de ce apare ca personaj principal in proces o reprezentantă a industriei porno din moment ce in acest caz indelung mediatizat acuzele se referă la fraude/falsuri contabile?

    • O chestiune pentru oamenii mai puțin inteligenți: cei 12 jurați care au votat „vinovat” pentru toate capetele de acuzare erau beți? Daaa, știu răspunsul celor mai puțin inteligenți, absolut toți jurații au fost cumpărați.

     • „O chestiune pentru oamenii mai puțin inteligenți: cei 12 jurați care au votat „vinovat” pentru toate capetele de acuzare erau beți?”
      Păi, e cel puțin bizar să vă puneți asemenea întrebări, in această formă. :) dar, asta e partea frumoasă și ilară a forumului: întotdeauna apar oameni înfocați care-și dau cu stângu-n dreptul cu talent teatral.

   • Ca-l mentionati pe Toparceanu, tot spuneam ca romanii au aceasta indeletnicire de a „ocoli” legea datorita comunismului unde legile erau date sa fie incalate si pentru a mentine un sentiment de vinovatie ori de frica fata de „autoritati”. Ce spune Topartceanu e adanc si cred ca e datorita turcilor si Fanariotilor al caror societate era de tip piramidal. Cum e rusia istoric.

 13. Donald Trump nu a priceput si nu pricepe sensul notiunii statului de drept.

  Asa e. Dar la ce i-ar folosi daca s-ar purta intr-o republica bananiera ca si cum ar trai intr-un stat de drept? America nu mai e o republica (stat de drept) de peste o suta de ani, ci o oligarhie plutocratica degenerata. Pentru oamenii de afaceri, fiindca asta a fost Trump toata viata, natura statului (republica, democratie, dictatura comunista, oligarhie, satrapie etc.) e ultimul lucru care conteaza. Totul e sa make a deal (Trump: The Art of the Deal) chiar si cu Dracul, dar sa curga banul.

  Imi este total indiferent Donald Trump. A avut 4 ani la dispozitie si s-a tinut doar de fleacuri si de servit finantatorii care l-au propulsat in politica sau i-au favorizat afacerile din trecut. Patriotismul lui nu e nici macar de opereta, aminteste mai degraba de Catavencu, sau de personajele din epopeea lui Ion Budai-Deleanu. In plus, a demonstrat ca nu se pricepe la oameni (foarte multi dintre cei cu care s-a inconjurat sabotindu-l si tradindu-l la prima ocazie) si ca e NULL in chestiuni de geopolitica. Trump face, si el, parte din mlastina pe care zicea ca vrea sa o dreneze, doar ca nu stie. E exploatat in orb, cum ar zice un fost ministru de externe roman. Si sa nu uitam de „Operation Warp Speed”, aia cu vaccinurile sigure si eficiente, patronata de acelasi Trump. Si nici de naivii lui suporteri carora, in 6 ianuarie 2021, statul subteran le-a intins o capcana in care au cazut cu sutele, dupa care au fost judecati in loturi si acum zac in puscarii, unii dintre ei cu condamnari de zeci de ani.

  Condamnat, necondamnat, cu el presedinte – sau cu senilul Biden, sau cu orice alt om de paie la Casa Alba, fiindca doar astfel de candidati se mai accepta -, Imperiul American e la capat de drum. Speranta mea legata de America, foarte-foarte firava, recunosc, dar singura care mi-a mai ramas, e ca macar sa nu traga intreaga lume dupa ea in timp ce se dezintegreaza.

  • Toate comentariile se refera la doi americani, Trump fost presedinte si Biden, cel actual. Ambii au varste si grad de senilitate care ar trebui sa ii trimita acasa. Pana la 70 ani ar fi varsta de a fi presedinte, cand se incheie mandatul. Nici unul nici altul nu au condus dupa mintea lor ci dupa membrii de vaza din partidele lor si interesele lor economice. Cert ca democratia americana nu mai este ce a fost odata.

 14. Snoopy:
  And after all dust settled, they suddenly realized America has been saved by a porn star. The end.

  Deja e istorie!

 15. / Și e păcat să nu observi – vorbind de cupiditate și venalitate, ca în Biden și a sa familie avem un clar exemplu de “așa ceva” ! Nu Trump și fiul au condiționat un ajutor american substanțial pentru Ukraina de “angajarea” loazei VP Biden consilier la o socie- Tate petroliera Ukrainians ! Loaza în chestiune neavând nici o expertiza – exceptând “un tătic VP” ! Sau, cunoașteți cumva vreun președinte al UȘ care a primit direct, sau prin membrii ai familiei milioana de US$ de la vreo tara străină, ba și cu relații “încordate” cu UȘA ? Familia Biden “se pare” ca a încasat, chiar au împărțit paralele !!! Și referitor la “cupiditate” – și-mărit averea Trump pe durata mandatului ? Eu am auzit ca din contra ! Dar – ca în exemplu de ….. m-as referi la Obama, care venind la inaugurarea primului mandat a CERȘIT măcar o camera gratis în Casa Alba pentru două nopți până la intrarea oficiala ! După mandate, cel care nu avea bani de un hotel și-a cumpărat “câteva” reședințe de multe milioane. Și când te gândeați ca indemnizația Președintelui e mai mult decât modestă te întrebi cum a repetat Obama minunea înmulțirii peștilor și pâinilor ? Domnule Tismăneanu -et in Arcadia ego – si eu “trăiesc” prin UȘ de ceva ani și văd și aud și încerc să înțeleg – dar mă și tare mir de ce văd și aud. Mata ești mai tânăr – n-ai trăit “anii de maxima teroare comunist-bolșevică” – 1945 – 54. Aici și acum – în UȘ retrăiesc “socializarea-comunizarea României” – cu aceeași “manie proletara”, minciuni politice ordinare, îndemnuri la ura și lupta “de clasa”, sexe !! șutit ce se mai poate inventa și utiliza din “arsenalul dezinformării” , marca KGB ! Chiar n-ati observat ca UȘ este sub o intensă propaganda comunisto-bolșevica ? Ca sunt penetrate cam toate organismele federale, statale și locale ? Ca este o acțiune susținută de slăbire, chiar distrugere a UȘ din interior ? Ceva asemanator, dar NU la aceasta amploare a mai fost și pe vremea WW2, Presedentia Roosevelt, cu rezultate catastrofale la încheierea păcii ce a vândut lui Stalin jumătate don Europa, cu rezultate pe care – sper ca vi le mai amintiți, cu toate ca ați beneficiat în România comunizata de principiul orwellian, toți sunt egali, dar unii mai egali decât alții ! PS – Imi permit să va amintesc un banc din epoca : Un ascultător întreabă Radio Erevan dacă se poate construi socialismul în Desertul Saharei ? Radio Erevan răspunde, sigur ca DA. Ne întrebam de unde vor mai importa nisip ! Și tot Radio Erevan întrebat dacă se poate construi socialismul în UȘ, răspunde : Sigur ca da – dar e păcat ! Scuze pentru intervenție, dar trecutul este încă viu în memorie la cei peste 90 de ani trăiți !

  • Aveți dreptate! Campania împotriva lui Donald Trump este o propaganda bolșevica de manual. Cei care susțin pe actualul individ în funcție sunt marxisti extremiști, cei de la noi și aiurea sunt în solda elitelor globaliste.

   • Ar trebui sa va ganditi serios la o colaborare cu Qanon. Sau macar cu AUR, unde astfel de idei sunt valorificate la modul cel mai serios. Aici le risipiti inutil, cu mici exceptii, nu cred ca am ajuns la nivelul dvs de pricepere al dedesubturilor si infundaturilor.

    • Nu e necesar sa ajungeți la nivelul de pricepere A dedesubturilor! Trebuie sa va precizați pronumele personal și cata echitate, diversitate și incluziune va satisface în viitoarea lume minunata a celor de stânga și ați priceput sensul existentei!

    • De putut toti putem si o si facem dar e interzis prin lege sa o spunem public :) Cica e discriminare negativa – in vreme ce Constitutia permite numai discriminarea pozitiva :)

 16. Nu toată lumea e la fel de încântată ca autorul notiței de mai sus de desfășurarea acestui proces amintind de Tribunalele Poporului din anii ’50.

  Câteva opinii din articolul lui Martin Armstrong The Impact of the Trump Verdict on our AI Computer – The Fall of the US in 8.6 years.

  „Juan Manuel Merchan este un judecător și fost procuror american născut în Columbia. Cel mai curios este faptul că el NU este un judecător oficial, ci este NUMAI un judecător interimar al Curții Supreme de Justiție a statului New York din comitatul New York. Cum de un fost procuror care NU este un judecător oficial a primit acest caz?

  Acest judecător INTERIMAR îl va condamna pe Trump la o amendă maximă de 5.000 de dolari pentru fiecare acuzație, dar ar putea să-l condamne la 4 ani pentru fiecare acuzație. Această sentință NECONSTITUȚIONALĂ este o rușine pentru statul de drept, iar comentariile de la instituțiile și guvernele de peste ocean care îmi parvin mie personal sunt consternate de întreaga procedură.

  Istoria este plină de judecători corupți, care se consideră mereu mai presus de lege, precum acest judecător INTERIMAR, fost procuror.

  Merchan a declanșat declinul și prăbușirea Statelor Unite. Nu va exista suficientă poliție în New York pentru a proteja orașul de colaps. Instituțiile vând datoriile statului și ale orașului New York fiindcă acestea nu vor fi niciodată plătite. Plecați de acolo cât timp mai puteți.”

  • Judecătorul a pronunțat verdictul „vinovat”, sau jurații?
   Unii înghit gogoșile trumpiste pe nemestecate, la concurență cu cei care îngurgitează gogoșile servite de Simion și Șoșoacă. Probabil însă că e vorba de aceleași persoane.

 17. N-aș fi nici măcar comentat, dacă autorul nu era dl. Tismaneanu, pe drept cuvînt un autor apreciat pe alte subiecte.

  Se cere spus, totuși, superficialitatea abordării este neașteptată. Spun asta ca cineva care a votat pentru doamna Clinton (îmi pare rău!) în 2016 și a stat acasă în 2020. Anul acesta. . . nu stiu încă. Dar stiu că aș aștepta ca dl Tismaneanu să adulmece cu mai mare ușurință duhoarea unui proces-spectacol care ar fi fost aprobat cu vehemență de Lavrenti și de Iosif (fostul Joe), spiritele tutelare ale “happening”-ului din ce-a mai rămas din SUA.

  Dacă vine vorba de cupiditate și venalitate, nu pot să nu mă gindesc la membri republicani ai Senatului SUA care au devenit quasi-miliardari din afaceri cu China, sau la Nancy Pelosi care și-a mărit – strict pe merit, nu-i așa? – averea de vreo sută de ori prin alegeri de burse “exagerat de informate”. Prin comparație, SINGURUL președinte din ultimele 5-6 decenii care nu a devenit mai bogat prin/după/folosind președinția a fost… da, ați ghicit.

  https://www.americanthinker.com/articles/2024/05/if_they_can_do_it_to_trump_they_can_do_it_to_you.html

  Nu mi se pare un personaj ușor prizabil, Donald Trump, în special cînd te scalzi în isteria (de Antena 3 pe steroizi a) pseudo-jurnaliștilor americani, dar instinctul îmi spune că aceasta ură concertată, într-un consens cacofonic al elitelor auto-erijate, nu este nici sănătoasă, nici rațională, nici dreaptă. Imaginați-vă că un juriu dintr-un stat foarte conservator, gen Alabama, ar fi fost dirijat, pe sub și pe lîngă lege, de un judecător membru donator al Ku Klux Klan, al cărui fiică a cistigat milioane din politica republicană, într-o circumscripție care a votat pentru Bush peste 90%, să îl bage la zdup pe fostul președinte Obama, bazat pe o teorie legală fară nici un precedent, împănată cu instructionarea juriului în modalități incredibil de subiective.

  În Statele Unite insele, sărbătorirea unui eveniment extrem de îngrijorător și nicidecum simplu încadrabil la rubrica “statul de drept și-a făcut datoria” a avut elemente de bacanală dementă. O doamnă (?) de vreo 80 de ani, “ziarista” la MSNBC (Joy Behar) a declarat cum a făcut-o vestea, vă rog scuzați limbajul dar e al ei, să se picure în lenjerie, de mare bucurie. Joe “Cinstitul” Biden – care n-a luat, nici el nici familia, vreo mită, nicicind, niciunde – întrebat dacă Donald Trump este prizonier politic sau nu, s-a rînjit cu cinism. George Bush the Son, care n-a fost pus niciodată sub acuzare pentru dezastrul gigantic din Irak, bazat pe minciuni și propagandă, cu sute de mii de victime, a tăcut și el chitic. Barack, care dirijează din umbra al său al treilea termen, a jubilat și el, în tăcere. Aroma grea a fairness-ului putinist emană din acest “pur exercițiu de justiție” adresind o specificare contabilă chestionabila de parcă ar fi crima secolului, cu martori ai apărării refuzați, cu acuzați legați la gură, cu baza legală a acuzării ascunsă fară rușine pînă în ultimul moment.

  Cînd se ia în calcul putreziciunea incredibilă din Washington și “coastele” (de Est și de Vest), corupția care face milionari și miliardari din agenți/spioni chinezi și din alti trădători asortați, ideea că “marea anomalie” o reprezintă Donald Trump vorbește în favoarea, nu în defavoarea acestuia.

  Milioane de americani, pe lîngă cei deja treziți, se trezesc la pericolul de moarte în care democrația SUA este plasată de cei care urlă cel mai abitir pentru democrație, întotdeauna specificind “OUR democracy” – democrația e OK cîtă vreme rămîne la putere cine trebuie. SUA încă nu este pusă pe butuci, cu toate că noțiunile de „our democracy” și „statul de drept” au devenit ipocrizii orwelliene, cu Adi Fular un înger și cu mătușa Tamara, cu termopanele ei, o biată Maică Tereza, prin comparație cu corupția echt putinista, incredibilă și PE FAȚĂ care se exercită în SUA la ora la care scriu.

  PS Tangențial: ca suporter (neevreu dar și ne-timid) al Israelului, îmi aduc aminte și de situația Israelului din 2019, comparată cu acum. . . Trebuie să mai vreau încă patru ani de “succesuri” ca cele din ultimii trei ani 1/2? Ce păcat, ce rușine. Bănuiesc că nu trebuie să ne așteptăm la un articol pe tema minunatului sprijin de la Washingtonul actual al „our Hamas democracy” din Gaza.

  • Incerc sa inteleg comentariul dvs. O societate in deriva in care openentii au/ nu au reactii (unul ranjeste, doi tac) ceea ce demostreaza ca nu e bine. Judecatorul „instructioneaza juriul în modalități incredibil de subiective”, juriul este format doar din oameni cu creier de pasla si accepta o teorie legală fară nici un precedent. Mai sa inteleg ca falsificarea declaratiilor fiscale este regula din US, doar cand esti prins este ” fară nici un precedent”.
   Cum zicea bunica… sfarsitul lumii. Uite, Nancy Pelosi și-a mărit averea de vreo sută de ori, hai sa-i dam in cap cu ciocanul ca e strict pe merit, nu-i așa? Ghinion ca nu a fost acasa.
   Si tot asa… unul zice „gasiti-mi voturi”, daca spui ca a zis „gasiti-mi voturi” insemana ca esti prost si nu ai inteles inaltele idealuri care l-au animat si lupta lui pentru democratie. Ce sa mai zic, Doamne ajuta, Doamne fereste! Doar ca pe acolo nu are cine sa va fereasca, aveti exact ce vreti sa aveti.

  • ABC& MSNBC – același Marie, aceeași pălărie ! Nu merita să consumi curentul și să uzezi televizorul cu ele !!

 18. Întrebare pentru domnul Tismaneanu. Dacă Trump nu candida pentru a-l doilea mandat de președinte se mai mobiliza justiția americana independenta pentru a-I cauta bube in cap? Și cât de independent este un procuror care candidează pentru funcția respectivă cu un program explicit de distrugere a lui Trump?
  Au existat președinți ai USA care au săvârșit infracțiuni mult mai grave (Watergate, Iran-Contras) dar care n-au fost aduși în fata justiției. Poate si pentru ca, cel putin in cazul Nixon, n-au încercat sa revină în politica.
  Trump este un farsor, dar a afirma ca în ultimii 2 ani justiția a fost independenta este o gluma proasta.

 19. Din când în când popoarele înnebunesc. În Europa de exemplu Hitler, în Ungaria Kossuth, Bela Kun, Imre Nagy. Și SUA a înnebunit în timpul războiului de secesiune de prin anii 1850. Poate acum cu Trump să înnebunească din nou…

 20. Zarurile au fost aruncate. Tribunalul Poporului din New York l-a găsit vinovat pe banditul Trump Donald de înaltă trădare.

  Ce urmează?

  1. Pe data de 11 iulie 2024, judecătorul Merchan va anunța sentința: ceva în jur de 120 de ani de pușcărie pentru dușmanul poporului Trump Donald.

  2. Convenția Națională Republicană din 2024, un eveniment în cadrul căruia delegații Partidului Republican din SUA vor selecta candidații partidului pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte la alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, este programată să aibă loc între 15 și 18 iulie 2024, adică la doar 4 zile după încarcerarea banditului Trump Donald.

  3. Puși într-o situație la care nimeni din Partidul Republican nu s-ar fi așteptat, delegații vor considera că e cu totul nepotrivit pentru «our democracy» să nominalizeze un deținut (bandit, dușman al poporului) și, în disperare de cauză, neavând un candidat mai potrivit, o vor nominaliza pe Nikki Haley, gândindu-se că alegerea îl va mângâia sufletește și pe pușcăriașul Trump, fiindcă se știe că el o aprecia foarte mult și intenționa să îi propună postul de vicepreședinte.

  4. Trumpiștii (baza Partidului Republican) vor pune de o revoltă națională în genunchi: se vor supăra, vor scanda lozinci, vor publica memes furioase pe tiktok și vor boicota vitejește alegerile din noiembrie. Dar asta nu va fi o problemă pentru «our democracy», fiindcă votanții democrați, bine sfătuiți de televiziuni în cele trei luni rămase până la alegeri, vor trece în masă de partea candidei Nikki Haley (au făcut-o deja în primaries – pentru a se obișnui cu ideea, probabil), lăsându-l pe FJB (a.k.a. Joe Biden) de izbeliște, fiind clar pentru toată lumea că ea este aleasa neoconilor (grup de bolșevici democrați numiți și RINOs, adică “Republicans in Name Only”), o coloană a cincea care controlează de decenii Partidul Republican prin sforării subterane. Cu voturile democraților și cu cele ale creștinilor evanghelici din Bible Belt, aceștia din urmă aflați în buzunarele lui Nikki de câțiva ani deja, soarta alegerilor e pecetluită.

  5. În primele zile după instalarea la Casa Albă, Nikki Haley îl va grația pe Donald Trump, amintind, totuși, că a fost o judecată dreaptă și că, așa cum s-a văzut, în «our democracy» nimeni nu e mai presus de lege. Îi redă libertatea din compasiune, pentru ca rănile sociale să se vindece, ca să fie pace în țară și tot americanul să prospere. Democrații și televiziunile lor (scuzați pleonasmul!) o vor ridica în slăvi pe Nikki pentru generozitatea ei și anvergura politică de mare om de stat, îl vor ierta și compătimi pe Trump vreme de 2-3 zile, apoi îl vor uita complet și se vor bucura împreună cu telespectatorii captivi, seară de seară, patru ani de zile, că «our democracy» e sănătoasă, stă bine pe picioare și e de neînvins.

  E adevărat că a fost un proces politic, un proces spectacol, o făcătură, o rușine internațională. Dar ce mai contează? Cine se mai uită la mărunțișuri când în joc a fost «our democracy»?!

  Ce-ați fi vrut? Să îl împuște ca pe frații Kennedy? Să mai dărâme niște blocuri din New York cu avionul lui Trump și cu Trump în carlingă? Sau să scufunde un portavion american aflat în Marea Chinei cu vreo rachetă rusească lansată din Trump Tower?

 21. Va multumesc pentru comentariu. Find o reactie rapida (tineti cont de diferenta de fus prar), n-am intrat in detalii. Oricum, nu cred ca putem vorbi de un show-trial in sensul pe care il evocati. Nu intru in detalii, dar as spune doar ca la Moscova nu se organizau conferinte de presa cu acuzatii si cu avocatii lor. Cu caty ma gandesc mai mult, cu atat mi se pare mai verosimila o solutie spectaculoasa pentru iesirea GOP din acest impas. Dar aceasta ar implica iesirea lui Trump (volountar sau nu) din joc si o candidatura, cine stie, feminina. Suntem vecini cu Mexicul, nu-i asa? Am vazut si intrebarile despre frustrarile alegatorilor lui Trump. Nu ma refer la fringe, ci la mainstreamul republican. Nu se poate nega existenta unei baze de masa a trumpismului. Nu am timpul necesar sda dezvolt subiectul, dar sunt convins ca analogiile cu situatia psihosociala a Republicii de la Weimar si cu problema personalitatii autoritare, nu sunt complet deplasate.

 22. Faptul că Donald Trump are șanse după ce a fost pedepsit de justiția americană îmi spune un lucru clar, americanii s-au tâmpit! Cum îmi par și unele comentarii favorabile. Am un prieten de aici, din România care era mare fan Trump. Acum îl detestă! Acum 50 de ani un astfel de individ, în vremea lui Nixon Watergate ar fi înfundat rapid pușcăria, nu să ajungă președinte. Acest Cațavencu de New York reușește să canalizeze toate frustrările americanilor care nu suportă noua realitate economică și contrazice toate principiile etice pe care s-a construit America emigranților din care fac parte și strămoșii acestui individ.

 23. Unele comentarii par să nu înțeleagă sistemul de justiție american… și cît de neobișnuit, în cel mai ticălos sens cu putință, este efortul păpușarilor din spatele senilului incompetent Biden; cum apare nu unei minorități de trumpisti radicali, ci la multe, multe milioane de martori, inclusiv unora care nici măcar nu îl simpatizau pe președintele Trump.

  Amendamentul 6 al Constituției SUA:

  „In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury of the state and district wherein the crime shall have been committed, which district shall have been previously ascertained by law, and to be informed of the nature and cause of the accusation; to be confronted with the witnesses against him; to have compulsory process for obtaining witnesses in his favor, and to have the assistance of counsel for his defense.”

  Asta nu e meci de golani pe maidan, decis de pumnul lui Vîșinschi, modelul moral și legal al echipei care proțăpește scheletul lui Biden pe post de „președinte”. Atît procurorul cit și judecătorul sunt „ofițeri ai curții” și că atare au datoria de a acționa nu pentru a crea rezultatul dorit cu orice preț, ci în conformitate cu constituția și realul stat de drept. Nu au făcut-o și mai devreme sau mai tîrziu vor exista consecințe. (Citiți despre procurorul Mike Nifong, ca exemplu istoric.) „Anti-constituțional dar umflați-l” (Pristanda) funcționează la democrații cu cadre și mentalități de Somalia, nu în SUA reală.

  Pentru o analiză în adîncime, citiți:

  https://www.americanthinker.com/articles/2024/06/essential_information_for_understanding_why_trump_s_appeal_will_succeed.html

  Datorită abuzurilor fără precedent comise de administrația criminală de la Washington, Președintele fost și viitor, Donald Trump, a primit donații fără precedent în toată istoria SUA – peste 200 milioane de dolari în doar citeva zile, o parte însemnată a acestora de la contribuitori nebogați… mulți care nici nu existau în sistem să fi donat vreodată, adică first time donors. Se prefigurează un cutremur politic mult mai serios decit „surpriza” din 2016.

  În momentul inaugurării din ianuarie 2025, Președintele Trump ar trebui să aducă mulțumiri pentru victoria sa și echipei de Clouseaus-from-Hell din partidul urii și isteriei, mafia așa-numit democrată. Va avea mult de lucru, de la granițele compromise VOIT, cu milioane de invadatori, pînă la inflația care nenorocește clasa de mijloc – dacă nu și pe îmbogățiții corupți din mocirla Washington. Din păcate, îi va fi destul de greu dacă nu imposibil să repare toate porcăriile făcute de Obama, în al său al treilea mandat, prin păpușa decrebita Iosif Robinetovich Biden… de la trădarea Israelului la stalemate-ul ucigaș din Ucraina, de la retragerea imposibil de incompetentă din Afganistan pînă la sabotarea industriei energetice SUA și, cel mai grav, punerea pe targă a SUA ut totum, în beneficiul chinezilor care îi controlează pe ei.

  • Esti lovit de virusul trumpismului si nu mai vezi nimic obiectiv, ai ochelari de cal.
   Ce treaba au democratii ca Trumpo e un hot ordinar (vezi scandalul cu proprietatile lui si cu neplata taxelor),
   un afemeiat de 3 parale (uita-te la lista lui de trophy-wives, amante, si legaturi casual cu prostituate sau bimbos), un om foarte periculos pentru democratia din SUA (vezi „insurectia” tembela din 6 Ianuarie, fara precedent in istoria americana, si interferinta in voturi din Georgia), si un foarte prost manager (scandalul documentelor clasificate, si cel al afacerilor lui care au dat faliment).
   Un astfel de habarnist clovn care crede ca le stie pe toate, sa conduca iar America?!!
   Ce treaba are un astfel de tip cu principiile de munca, onestitate si de domnia legii pe care s-a construit America?
   Un astfel de om va fi jucat pe degete de toti dictatorii unsi cu alifii ai lumii, putin, xi, kim, etc…
   Democratia din SUA e intr-o criza profunda, daca ajunge candidat republican si sa mai si atraga aproape jumate din voturi. Probabil in urmatorii ani se va agrava criza din cauza luptelor intense intre diverse etnii (albi, negrii, hispanici, etc), clase sociale (bogati, clasa mijloc, saraci, foarte saraci), state, si mai ales ideologii (woke, bible belt, progresisti, neocons, etc).

  • Pana la urma, faptul ca individul asta si-a falsificat declaratiile fiscale, are sau nu are vreo importanta pentru dvs? In sistemul descris de dvs. primeaza sau nu faptele acuzatului? Sau dvs, aveti „indoieli rezonabile” ca Trump a actionat in acest mod?

 24. Sunt mirat si de sintagma „ingrijorari veritabile” din articol si de comparatia din comentarii cu republica de la Weimar. Inflatia in SUA e 4%, nu 4000%, cresterea economica mult peste asteptari, etc. Mi se pare ca daca nu clarificam aceste aspecte de „ingrijorari veritabile” o sa ajungem sa credem ca Trump a raspuns unor doleante serioase ale populatiei si nu lacomiei, rasismului si xenofobiei, sa numim doar cateva dintre „ingrijorarile veritabile”

 25. Cred ca nu prea poti sa-fi dai cu parerea daca nu locuiesti prin State…sau macar sa fi fost, sa vezi cam care-i treaba pe acolo.
  Noi, de departe, poate ca idealizam un pic America (fi-miu a fost cateva luni prin State, a lucrat ca barman in Ocean City, nu a venit cu o foarte buna impresie despre americanul obisnuit, ala care lasa mizerie in camera de hotel mai rau ca romanii in Romania,, betiile de pomiina si „urmarile” de prin rulote…nah, aia cu Stormy e pistol cu apa fata de…phaaa, OK, inteleg ca nasolia a fost la evaziune,nu la „fapta”, dar parca era vorba si de niste sute de milioane in alte spete, mai „zemoase”, omul are state vechi in misculatiuni imobiliare „scutite” de impozit, tot minciuni si alea… nu niste bieti 130k de parai, nu?)
  Altfel, de la distanta, te cam miri cum cea mai tare democratie din lume nu poate produce decat doi mosi rablagiti ptr postul de presedinte! Unul penal cu acte-n regula, altul care incurca pe Manda cu Tanda destul de des…astia-s cei mai tari ? :P

 26. Mi se pare ilar să fie numit hoț Președintele Trump tocmai de către cercurile de jefuitori a trilioane de dolari, cercuri quasi-mafiote încăpușate pe economia americană. Problema lui este tocmai că NU se încadrează în tilhariile sistematice din Washington. TOATE procesele intentate președintelui sunt la fel de ilegale și bazate pe acțiuni fară precedent juridic. „Lawfare”. Cu fiecare atac a la Visinschi, mai crește în sondaje. Bolșevicii nu sunt numai fără scrupule ci și incompetenți.

  Problema celor cu TDS (Trump Derangement Syndrome), să-i ajute doctorii în suferința lor, este că americanii au trăit deja și printr-un mandat Trump și printr-un mandat Biden, astfel încît pot face comparația și fără „ajutorul” presei vindute și al erijatelor elite propagandiste. Rezultatul comparației se va vedea pe 5 noiembrie.

  Între timp vă las, pentru relaxare, cu două videouri:

  https://www.youtube.com/watch?v=6dADyPBHeOg

  https://www.youtube.com/watch?v=OgLD1yhxNik

  Savurați.

 27. Trump la Casa Albă, Ucraina lăsată la mâna lui Putin și înglobată în Federația Rusă, urmează Republica Moldova, România, țările Baltice și ce i-o mai pohti pohta țarului de la Kremlin.
  Aplaudați-l români pe Trump, susțineți-l, votați-l dacă aveți cetățenie americană, fiți părtași la nașterea noii ordini mondiale! Se va pune capăt debandadei și tuturor nenorocirilor aduse de democrație, vom avea iar un partid unic care va aduce liniște, vom intona cu mândrie cântece patriotice, ne vom încolona plini de bucurie la defilări, vom învăța din nou limba rusă în școli, iar lumina va veni din nou de la răsărit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro