luni, mai 17, 2021

Non idem est si duo vident idem (Ce vede un geolog și ce vede un pieton)

Pentru un pieton oarecare, în trecere prin centrul orașului Hayward, de pe malul estic al Golfului San Francisco, bordura de la intersecția străzilor Rose și Prospect (Figura 1) nu va reprezenta nimic special, poate doar o ciudățenie a trotuarului din intersecția respectivă. Și, dacă este cumva vreun locuitor plătitor de taxe municipale, va avea grijă să se plângă primăriei orașului că nu se îngrijește cum trebuie de calitatea trotuarelor și bordurilor lor.

Figura 1. Șase stadii în dezvoltarea faliei Hayward, așa cum apar ele în perioada 1971 – 2002 la intersecția străzilor Rose și Prospect, la nord de centrul orașului Hayward. Deplasarea celor două segmente ale faliei este în jur de 4 mm/an, ajungând în prezent la peste 20 cm. Adaptare după Sursa 1 și Sursa 2

Pentru un geolog însă, aceeași bordură prost aliniată este o „mină de aur”, pentru că reprezintă un laborator natural în care se poate studia tectonica plăcilor – mai exact, activitatea unei falii majore din familia faliei San Andreas (Figura 2).


Figura 2. Locația faliei Hayward în comparație cu cea a celebrei falii San Andreas (Sursa)

Cu o lungime de circa 120 km, falia Hayward străbate zone dens populate, cuprinzând, de la nord la sud, orașe precum Richmond, El Cerrito, Berkeley, Oakland, San Leandro, Hayward, Union City, Fremont, și San Jose (în ordine, de la nord la sud). Pe 21 octombrie 1868, falia Hayward a declanșat un cutremur puternic, cu o magnitudine între 6,8 – 7,0, producând 30 morți și importante pagube materiale.

La sfârșitul anilor 1950, municipalitatea Hayward a construit trotuarul care acoperea, fără să se știe, o parte activă a faliei cu același nume. După mai mult de o jumătate de secol, având o rată de deplasare de circa 4 mm/an, falia a creat o decalare a bordurii de peste 20 cm. Geologii au fost foarte entuziasmați de posibilitatea oferită de acest laborator natural pentru a studia dinamica activității tectonice din zonă și potențialul activității seismice asociate cu aceasta. Reamintesc că cel mai devastator cutremur continental american a avut loc în aceeași arie tectonică: 1906, San Francisco, cu un moment magnitudine de 7,8 și o intensitate Mercalli de gradul XI. Cutremurul a provocat peste 3.000 victime și distrugerea orașului San Francisco în proporție de 80%.

Falia San Andreas, sursa cutremurului din 1906, nu aflorează în zona San Francisco. De aceea, geologii au considerat că falia Hayward este o foarte bună aproximație pentru „verișoara” mai mare de la vest. An după an, bordura decalată din centrul orașului Hayward a devenit un loc de pelerinaj pentru geologii amatori și un punct de lucru pentru profesioniști.

Dintr-o dată, în luna iunie, totul s-a schimbat.

Oficialii din primăria Hayward au decis să „repare” bordura decalată (Figura 3), pentru a face loc unei rampe accesibile persoanelor în cărucioare de invalizi.

Un oficial al primăriei a declarat ziarului Los Angeles Times:

Mandatul pe care l-am primit din partea consiliului nostru este de oferi trotuare sigure și accesibile tuturor membrilor comunității noastre”.


Figura 3. Un loc sacru pentru geologi a dispărut într-o singură zi. (Sursa)

După care a mai spus că primăria ar fi acționat diferit dacă ar fi știut ce statut neobișnuit avea bordura „reparată”! De vină, susțin oficialii, sunt geologii, care nu au făcut o listă cu locurile lor „sacre”.

Un laborator natural pentru geologi a dispărut temporar. Peste 20-30 ani, noua bordură va fi și ea deformată de activitatea faliei Hayward.

Dacă se poate vorbi de o consolare pentru pierderea suferită, geologii privesc, profesional, vila impunătoare care găzduia odinioară primăria orașului Hayward.

Figura 4. Clădirea istorică a primăriei Hayward a fost închisă pentru că se găsește plasată direct deasupra faliei Hayward, care o deformează inexorabil. (Sursa)

Construită, în necunoștință de cauza, deasupra faliei, clădirea a suferit deteriorări majore, care au obligat oficialitățile la mutarea într-un alt sediu. În prezent, falia Hayward își face conștiincios datoria, creând încet, dar persistent, tot mai multe crăpături, care, în cele din urmă, vor pune la pământ impozanta clădire a primăriei.

Falia se răzbună!

O posibilă morală

Când un geolog și un neprofesionist văd sau discută despre același lucru, ei îl înțeleg, de cele mai multe ori, în mod diferit. Cu riscul de mă repeta încă o dată, atrag atenția că fracturarea hidraulică este o bonanza științifică pentru un geolog sau o „bordură decalată” pentru invalizii în cărucior.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Cu riscul de a fi complet pe langa subiect, si chiar de a parea profan, nu pot sa nu remarc faptul ca o bordura a avut o durata de viata de jumatate de secol, in conditiile in care in Bucuresti bordurile se schimba la patru ani.

  • se dovedeste astfel ca seismele faliei Hayward sunt nimic pe langa seismele dambovitene cu epicentru in primaria generala sau in cea a primariei sectorului 3 al capitalei.

 2. Am o singura nelamurire: cum se poate sa reziste 40 de ani o bordura turnata? Ca pe la noi bordurile turnate sunt praf dupa 6-7 ani. Maxim…

  • Evident, atat ati putut intelege din aceasta prezentare a unui fenomen din istoria planetei, fotografiat pe „viu” in inima unei localitati. Remarca este perfect valabila : ce vede un geolog si ce intelege un profan.

 3. @ nnm si @ burebista,
  inteleg tonul interventiilor voastre.
  Eu ma gindesc la altceva: in Hayward bordurile sint mai „incalecate decit in Romania de se produce acea deplasare, sau nu sint „incalecate” ca in Romania de au asemenea rezistenta :P

 4. Doar „Non idem est si duo dicunt idem” este adevărat. Toți vedem același lucru…la nivelul prezentat (cel al unei borduri), doar interpretarea percepției …prin zicerea ei, devine relativă la pregătirea profesională a privitorului. Dacă întrebi un pieton ce vede, răspunsul va fi o bordură deplasată. Același lucru îl vede și un geolog, nu o falie în deplasare. Abia la interpretarea observației apare diferența. Pietonul va spune că este o lucrare de mântuială.

  • Titlul latin al articolului meu s-ar putea traduce foarte adecvat prin proverbul românesc:

   „Mulți văd, puțini pricep”.

   Vă las pe pe dumneavoastră să vă alegeți categoria care vi se potrivește.

 5. Foarte interesant articol, multumesc; ar putea fi calificat nu doar instructiv, ci si amuzant… daca n-am sti substratul sumbru, la propriu si la figurat.
  Insa, in calitate de pieton, am cateva nedumeriri, d-le Profesor – daca aveti timp, altfel nu e deloc important, simple curiozitati.
  In primul rand, m-as fi asteptat ca miscarea relativa a segmentelor unei falii tectonice (la ce adancime este aceasta, btw?) sa genereze la suprafata miscari si crapaturi… cum sa spun… oarecum haotice, care sa radieze cumva dezordonat, in functie de rezistenta stratelor superioare ale solului. Or, aici avem o distinctie extrem de neta, practic pe o distanta de centimetri, ca o taietura de brici, pastrand proportiile… e ca si cum s-ar misca una pe langa alta doua placi de metal si intamplator cele doua bucati de bordura s-au nimerit sa fie pe o parte si pe alta a faliei. O fraza din LATimes descrie mai bine ce vreau sa spun, „The curb was once straight, running perpendicular to the Hayward fault, which runs in a north-south direction. But over the years, the eastern half of the curb got pulled south, while the other side got pulled north.”.
  E asta ceva obisnuit?

  Doi, efectul n-ar fi trebuit sa fie acelasi pe partea cealalta a strazii, cea „neimbunatatita” de municipalitate (si, desigur, pe strazile paralele)?

  Trei, ma uit cu atentie la prima fotografie din LATimes (si intr-o oarecare masura la cea din 2012 postata de dvs.). Nu inteleg in ruptul capului cum s-au putut deplasa una fata de alta bordurile, dar nu si placa de beton din stanga imaginii, care se sprijina pe ambele borduri…

  In cu totul alta ordine de idei, cand aveti timp si chef, poate scrieti un scurt comentariu si despre acest subiect, http://www.hotnews.ro/stiri-international-21151250-cercetatori-posibil-cutremur-bangladesh-putea-pune-pericol-milioane-oameni.htm

  • Vă felicit pentru observațiile făcute în legătură cu fotografiile: ele îmi spun că ați depășit faza de „simplu pieton” și vă pot declara „geolog amator” :-)

   1. m-as fi asteptat ca miscarea relativa a segmentelor unei falii tectonice (la ce adancime este aceasta, btw?) sa genereze la suprafata miscari si crapaturi… cum sa spun… oarecum haotice, care sa radieze cumva dezordonat, in functie de rezistenta stratelor superioare ale solului.

   Absolut adevărată intuiția dumneavoastră. Răspunsul la această primă întrebare se poate afla dacă faceți click pe prima Sursă (Fig.1). După care, mergeți mai jos și veți vedea alte imagini decât cele ale bordurii decalate, și anume: falii decroșante (de tip „coadă de cocoș”) care brăzdează asfaltul din intersecția celor două străzi (Rose și Prospect), reprezentând continuarea faliei Hayward la o adâncime relativ mică sub asfalt; o îndoitură (nu decalare) a bordurilor de pe străzile Sunset și Simon, aflate la sud de str. Rose; mai jos veți vedea o altă poză, care ilustrează efectul faliei asupra unei case de pe Hotel Street: un perete și tocul ușii deformați.

   Dacă mai vreți, vă indic o altă sursă (nemenționată în articol), care are o serie de fotografii deosebit de sugestive ale efectelor de suprafață ale faliei Hayward: https://www.flickr.com/groups/haywardfault/pool/

   Fraza pe care o citați din LA Times, despre mișcările diametral opuse ale celor două segmente ale faliei Hayward,ilustrate de deplasările bordurii, este o descriere jurnalistică apropriată a tipului de deformare crustală produs de falii ca San Andreas și Hayward: crăpături de faliere (fault creeping). Astfel de deformări apar în partea cea mai de sus a crustei terestre (practic, la suprafață) în timpul intervalelor dintre două cutremure care eliberează stresuri geologice imense de-a lungul faliei respective. Uneori, astfel de deformări de suprafață se înregistrează și în perioada imediat următoare după producerea unui cutremur (se cunosc multe cazuri în Japonia)

   2. efectul n-ar fi trebuit sa fie acelasi pe partea cealalta a strazii, cea “neimbunatatita” de municipalitate (si, desigur, pe strazile paralele)?

   Găsiți răspunsul în pozele indicate mai sus la punctul 1.

   3. Nu văd ceea ce vedeți dumneavoastră :-)

   4. Despre posibilitatea unui cutremur devastator, într-o altă zonă, relativ similară, am scris aici:

   Un premiu Pulitzer pentru predicția unui cutremur apocaliptic

   • 1, 2. Multumesc. Grupul de poze de pe flickr e intr-adevar relevant.
    3. E greu de explicat. Nu degeaba se psune ca o imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte. Insa n-are importanta, e o chestiune marunta.
    4. Multumesc si pentru aceasta referinta. N-am prea mai avut vreme de Contributors in ultimele luni si-mi scapase.

    • Inca o mica rugaminte, d-le Profesor. Nu vreau sa abuzez de timpul dvs. mai mult decat am facut-o deja, asa ca v-as ruga sa-mi indicati, daca aveti la indemana, 2-3 referinte bibliografice unde sa pot citi despre acest fenomen de „lichefiere” a solurilor sedimentare in caz de cutremure puternice. Am citit ca se intampla, dar nu inteleg cum, nu „simt” mecanismul…
     Un nivel cel mult mediu ar fi de dorit, ma simt bine in postura de pieton atent pe unde merge :-)
     Multumesc.

 6. filozofic vorbind uneori nu vrem sa vedem, nu vrem sa vedem ca bordurile ce se cracesc sub noi s pote naste un hau, dar asta e treaba geologilor, ca doar d-aia-i platim, sa ia masurile corespunzatoare.

  Din fericire natura umana e atit de adaptabila ca se poate trai fericit chiar cu sabia lui Damocles deasupra capului, desi uneori drobul de sare ne poate ingrijora.

 7. OFF-TOPIC

  Argila Mancos – o nouă rezervă uriașă de gaze naturale din Statele Unite ale Americii

  Subcomitetul pentru Energie și Resurse Minerale din Camera Deputaților a ținut săptămâna aceasta o ședință pentru a discuta oportunitățile și provocările legate de dezvoltarea argilei Mancos din Bazinul Piceance din vestul statului Colorado.

  Ședința a avut loc ca urmare a unei evaluări foarte recente (luna iunie) făcute de U.S. Geological Survey (USGS), care a găsit că argila Mancos, care este acum a doua rezervă uriașă de gaz din SUA, după argila Marcellus, conține 4.700 miliarde m^3 gaze – de peste 40 ori mai mult decât se estimase anterior. (Rezervele totale de gaz ale României sunt de circa 630 miliarde m^3)

  În timpul ședinței, vorbitorii s-au referit la multiplele avantaje economice, sociale, de securitate energetică etc. ale dezvoltării noii producții de gaz din vestul statului Colorado.

  Pentru mine și grupul meu de cercetare de la Brooklyn College, vestea că argila Mancos a fost declarată un „game changer” de către USGS și oficialitățile federale reprezintă o confirmare strălucită a intuiției noastre geologice – primele cercetări asupra argilei Mancos le-am început cu doi ani în urmă și primele rezultate (inclusiv o teză de masterat) vor fi publicate în curând.

  Raportul USGS poate fi citit aici:

  USGS Estimates 66 Trillion Cubic Feet of Natural Gas in Colorado’s Mancos Shale Formation

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. Ultima carte publicată este Schimbările climatice - Un ghid (uneori) incorect politic, Editura Integral, 2020. DISCLAIMER: Întreaga mea activitate de cercetare, desfășurată la University of Oklahoma și City University of New York, cu începere din 1993 până în prezent, a fost finanțată numai din contracte publice, câștigate prin concursuri naționale. Nici o companie sau altă entitate din domeniul combustibililor fosili nu a contribuit la susținerea mea financiară sau a studenților mei.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro