marți, septembrie 28, 2021

Note din Chitila

In ziua Sfintilor Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf, adicatelea pe 11 Decembrie anul curent, am indeplinit functia de reprezentant USR in Biroul electoral al sectie de votare nr. 149 care apartine de Oficiul Electoral Sector 1 (Bucuresti).

Sfintii Mucenici respectivi, Atenieni de origine, au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea si au implicati in administratia si treburile urbei dar au sfarsit-o rau aparandu-si credinta. Desi, la randul meu, am participat la administratia alegerilor parlamentare din convingere, speram sa nu fie un exercitiu la fel de periculos.

Lasand gluma la o parte in cele ce urmeaza nu imi propun analiza alegerilor sau a rezultatelor cat mai degraba o serie de note si impresii despre ceea ce am vazut si auzit in 24 de ore in cadrul sectiei respective.

Locul

Sectia 149 a fost una din cele sapte sectii de votare situate in cadrul Scolii Gimnaziale Nr. 183 situata pe Strada Dunei nr.1. Istoric vorbind zona este cunoscuta sub numele de Chitila desi, incepand cu 1950, a fost impartita din punct de vedere administrativ in orasul Chitila (judetul Ilfov) si cartierul Chitila (Sectorul 1), demarcatia fizica fiind soseaua de centura. In cele ce urmeaza ma voi referi doar la cartierul bucurestean.

Chitila este delimitata, dupa cum spuneam, de soseaua de centura si strabatuta pe intreaga lungime de Soseaua Chitilei. La sud si este demarcatia este formata de liniile ferate care pornesc de la Atelierele CFR Grivita ale caror lucratori au furnizat de altfel un val de emigratie si constructie in perioada interbelica. In fine, delimitarea de cartierul Bucurestii Noi este din punct de vedere electoral putin diferita de cea geografica (strada Moldovei). Consecintele practice sunt ca o parte semnificativa din electoratul arondat sectiilor situate in Scoala Nr. 183 provine din zona in gentrificare rapida, adiacenta Parcului Bazilescu.

In cifre rotunde, listele electorale ale sectorului 1 contin 210,000 alegatori, impartiti in 160 de sectii de votare rezultand intr-o medie de aproximativ 1,300 de alegatori per sectie. Sectia 149, in cadrul careia am activat, a avut o lista cu dimensiuni peste medie pe care s-au aflat 1,589 de alegatori. Una peste alta in jur de 10,000 de alegatori au fost arondati celor sapte sectii de votare din cadrul scolii respective din care aproximativ 4,000 si-au exercitat dreptul de vot.

Procesul

Biroul electoral al unei sectii de votare este compus din trei membri cu rol administativ (Presedintele, Loctiitorul Presedintelui si Operatorul Calculator) precum si un numar nelimitat de reprezentanti ai partidelor politice care au liste pe buletinul de vot. Acestia din urma au un rol dual politico-administrativ si raporteaza atat organizatie de partid regionale cat si Presedintelui sectiei de votare.

Constituirea biroului, receptionarea si verificarea materialelor electorare precum si pregatirea incaperii in care se va desfasura votul au loc in seara zilei anterioara alegerilor. Tot atunci se deschide perioada de cereri pentru urna mobila si, in cazul meu, prima cerere a venit imediat de la locatarii Caminului de Batrani Moses Rosen de pe strada Jimbolia 105. Reprezentanta si, banuiesc, angajata caminului a prezentat 40 de cereri scrise tremurat de mana semnate de nume care pareau dintro alta epoca, mai tulbure dar si mai cosmopolita. Pana la urma s-a dovedit ca adresa respectiva apartinea de alta sectie de votare dar am fost impresionat de dorinta de a vota a acestor oameni, care se apropie de sfarsitul vietii, intr-o si pentru o tara si societate care nu i-a tratat intotdeauna bine.

La sfarsitul serii se sigileaza urnele si locatia si a doua zi, cu o ora inante de deschiderea urnelor, biroul revine in dispozitiv si isi imparte munca. Rolurile membrillor administrativi sunt clare si precis delimitate dar cele ale reprezentantilor sunt mai flexibile si in mare masura intersanjabile. In principiu se impart listelele de votare, in general pe strazi, si se asigura asistenta electorala, fizica pentru persoanele in varsta sau cu dificultati de miscare si informationala pentru toata lumea.

Merita observata si diferentele organizatorice si procedurale fata de alte alegeri. Eligibilitatea pentru votul pe lista suplimentare a fost restransa si strict controlata. Sistemul de scanare individuala a cartilor sau buletinelor de identitate, asigurat de STS, a fost conectat in permanenta la o baza centrale de date si a functionat foarte bine. De exemplu, am fost notificati in timp real, cand persoane de pe listele sectiei si-au exercitat dreptul de vot in oricare alta locatie din tara sau strainatate.

Numararea voturilor a fost filmata in intregime si transmisa in timp real catre BEC – orice intrerupere a acestei filmari ar fi atras atentia jandarmilor care securizau locatia. Ca o paranteza, comunicarea de date a fost facuta prin tehnologia 4G ceea nu a prezentat probleme in Bucuresti, nu stiu insa cat de bine a functionat acest sistem in zone rurale. Identificarea votului, verificarea buletinelor de vot precum si adjudecarea disputelor au fost exercitate exclusiv de Presedinte sau Loctiitorul Presedintelui sub observatia reprezentatilor partidelor. Acest lucru a incetinit probabil procesul de numarare dar a asigurat corectitudinea rezultatelor. Odata agreate procesele verbale care au consfintit rezultatele finale au fost transmise electronic catre Biroul electoral al Sectorului 1 de catre Operatorul Calculator.

Votarea

Alarma a sunat necrutator la 5am duminica dar adrenalina anticipatiei, eram reprezentant intr-un birou electoral pentru prima oara, mi-a permis un start in forta. Cursa de taxi a durat un sfert de ora la aceea ora pe strazile pustii ale orasului dar in fata scolii si in holul de intrare vanzoleala mare.

La ora 6:15am s-a finalizat prezenta si am fost condusi in sala de votare de catre un politist local. Au fost scoase sigiliile de pe urna, pregatite primele teancuri de buletine de votare pe care a fost aplicate stampila de control de catre Presedinte si organizata plasarea in dispozitiv a membrilor comisiei

O paranteza despre componenta comisiei. Doamna Presedinte, experimentata dar masurata in vorba si fapta, Loctiitorul un tanar local si Operatorul Calculator o studenta din provincie – toti neutri si platiti (decent) de stat pentru indeplinirea rolulilor. De la PSD a venit un pensionar amabil care fusese in clasa a cincea la Scoala Nr. 183 cand s-a construit; de la PNL proprietara unui mic atelier de croitorie si magazin de haine; de la PUR o doamna bine informata din cartier, intensa si inca frumoasa, mama unei adolescente si mai frumoase; UDMR a fost in mod suprinzator reprezentat de un alt simpatizant PNL; o tanara lucratoare intr-un magazin de optica din centru a reprezentat PMP iar ALDE de un si mai tanar dar binevoitor reprezentant care pretrecuse toata noaptea precedenta drept care a dormit in post mai toata ziua; iar de la USR subsemnatul. Una peste alta un grup de oameni diversi dar fundamental bine intentionati si onesti.

Votarea in sine a decurs fara evenimente deosebite – cel mai interesant din punctul meu de vedere a fost distributia pe ore a diferitelor categorii socio economice.

Intre 6am si 9am au venit putini oameni, toti in varsta. Prezenta si diversitatea a crescut brusc dupa ora 9am cu un varf chiar inainte de pranz, explicat de colegii mei de terminarea slujbelor duminicale.

Au inceput sa apara si familiile tinere, majoritatea cu copii mici. Desi teoretic ilegal, majoritatea parintilor au tinut sa-si ia unul din copii in cabina de vot si sa le explice procesul. Multe femei gravide, cel putin raportat la situatie demografica a tarii care in statistici este dezastruoasa. Colega de la PUR mi-a explicat ca aceste familii, evident mai comfortabile din punct de vedere material, sunt recent veniti in cartier si locuiesc in blocurile moderne construite in ultimii ani.

Dupa pranz a aparut si cetateanul turmentat dar vorbaret – a votat cu PSD dupa cum ne-a marturisit conspiratorial. Au venit si familii de romi, in general imbracati modest dar ingrijit. Dupa amiaza, un nou val de votanti: grupuri mari reprezentand trei generatii; doua surori gemene de am crezut ca aceeasi persoane vrea sa voteze de doua ori; o gravida „in ultimul hal” care ne-a marturisit printre gafaituri ca mai are o saptamana pana la nastere; un muncitor intr-o salopeta patate de vopsea, evident venit dupa sau in timpul lucrului. Toti au salutat si au multumit pentru asistenta la plecare. Unii si-au facut cruce si au mormait „doamne ajuta”. Inspirat fiind, la o pauza de tutun, spre apus, am admirat o luna enorma si turla alba a bisericii din cartier. Ultima ora a decurs incet, oboseala si lipsa votantilor spunandu-si cuvantul.

Numararea

La orele 21:00 trecute fix software-ul de pe tableta Operatorului Calculator s-a oprit din raportare, usile au fost inchise si a inceput organizarea numararii. Spre deosebile de alegerile precedente, reprezentantii partidelor fusesera sfatuiti in mod repetat sa nu se atinga de buletinele de vot. Am agreat numararea voturilor pentru Camera Deputatilor intai pentru ca buletinul este mult mai stufost cu 37 de pozitii (cel de la Senat a avut numai 11). Tableta a fost pozitionata si inregistrarea pornita.

In practica, avand in vedere fizicul doamnei Presedinte, am ajuns la un compromis. Mesele comisiei au fost aranjate intr-un patrat pe care au inceput sa fie puse buletinele scoase din urma desfacuta si rasturnata intr-o rana. Intr-adevar Presedintele si Loctiitorul au fost singurii care au verificat votul, rasfoit tot buletinul si decis care sunt voturi nule sau albe dar restul membrilor comisiei au asigurat fluxul de buletine intre urna si gramajoarele formate pe partide. Au fost exprimate aproximativ 700 de voturi pentru fiecare camera si tot procesul de numarare a durat trei ore. Reconcilierea rezultatelor si completarea proceselor verbale a mai durat o ora. Nu este locul analizelor aici dar, pentru posteritate, rezultatele peste pragul electoral (similare pentru ambele camere) in Sectia 149 au fost: PSD 33%, USR 25%, PNL 14%, PMP 8%, ALDE 8%.

Minunea minunilor, si poate un mic simbol al vremurilorsi zonei, in Chitila, la doua noaptea, am gasit un Uber in cateva minute.

Post mortem

Viata politica de la firul ierbii este mult mai mondena si mai prozaica decat in ziare sau la televiziunile de stiri. Trebuie sa recunosc ca am abordat cu o oarecare crispare procesul avand in vedere viciile evidente observate in Sectorul 1 la alegerile locale. Sectia 149 a fost una din cele aproximativ 20 de sectii unde USR nu a avut reprezentant ceea ce a coincis improbabil cu castigul contracandidatului PSD in fiecare locatie. Pentru posteritate si conformitate, USR nu a fost reprezentata in aceste sectii nu pentru ca oamenii au plecat la concert ci pentru ca majoritatea au fost voluntari care au disparut misterios inaintea alegerilor. In ciuda acestor precedente, pe 11 Decembrie, procesul a functionat corect si transparent iar relatiile intre membrii comisiei au fost colegiale si civilizate. Nu pot decat sa sper ca de acum incolo acesta va fi standardul minim de calitate.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Foarte frumoasa relatare!

  Din pacate, credibilitatea scade rapid la zero artunci cand cites:

  „un grup de oameni diversi dar fundamental bine intentionati si onesti.”

  Cum poate un adept ilici sa fie bine-intentionat si cinstit/corect?!

  Nu mai pot sa cred NIMIC din cele prezentate in articol! Imi pare reau, incepuse foarte bine …

  • @Cristian Ioan – faptul că votează PSD nu înseamnă că acel om e un infractor. Învață să respecți opțiunile altora, dacă vrei să le respecte și alții pe ale tale. Eu nu votez PSD, dar sunt gata să mă înjur cu oricine neagă dreptul cuiva de a vota PSD.

   Onest și bine intenționat într-o secție de votare înseamnă că nu va încerca să modifice votul tău, dacă diferă de al lui. E suficient atât, nu trebuie mai multă onestitate într-o secție de votare.

  • Și eu am avut o experiență similară cu a autorului: în secția mea PSD a fost reprezentat de un domn în vârstă care mi-a mărturisit, într-una din numeroasele discuții de peste zi, că în această țară se fură prea mult și că nimic nu merge bine din cauza politicienilor ticăloși (!). Oare cum aș fi putut să nu fiu de acord? Diferența dintre noi consta însă în faptul că, în opinia dumnealui, principalii vinovați sunt Băsescu și PDL.

   Se pare că asistăm deja la coexistența a două Românii care, deși trăiesc laolaltă și au numeroase probleme comune, operează din punct de vedere intelectual în paradigme atât de diferite încât discuțiile devin imposibile în orice alt context decât unul în care elementul politic a fost extirpat în totalitate (e.g. – să vezi și să nu crezi – secția de votare în ziua votării). Deocamdată aceste două Românii se tolerează reciproc, dar doamne ferește să apară vreun aventurier politic care să le aprindă.

 2. Mă bucur că aţi avut o experienţă plăcută, a mea din păcate nu a fost la fel de bună. Cred că contează foarte mult personalitatea preşedintelui secţiei, cât de dispus e să-şi investească timpul şi energia în desfăşurarea numărătorii voturilor, mai ales. Procedura legală este într-adevăr mare consumatoare de timp, dar asta nu justifică totuşi unele gesturi şi atitudini.

  • Numarerea voturilor a decurs si la mine in sectie ca in cazul autorului si am avut aceeasi experienta neplacuta de care pomeniti dvs. A mea a inceput chiar de sambata seara cand le-am amintit colegilor ca legea prevede o procedura clara de numarare – explozia loctiitorului si a unui membru al comisiei era gata-gata sa sparga geamurile salii de clasa.

   Duminica s-a intamplat acelasi lucru. Nu vreti sa stiti ce a fost la gura loctiitorului, presedintelui si a jumatate din membrii comisiei pe tot timpul numararii voturilor – la adresa mea, la adresa celor de la BEC care puteau urmari filmarea in direct etc. Sper ca nimeni nu a urmarit si nu va urmari filmarea respectiva.

   Nu am inteles si nu stiu daca am sa inteleg ce rost a avut tot vitriolul aruncat in cele 3 ore in care am numarat voturile. Toata energia respectiva putea fi folosita pentru a eficientiza procesul, dar jumatate din cei de acolo au gasit de cuviinta sa stea cu mainile in san si sa injure.

   Impresia mea este ca asa a fost in multe din sectiile in care au fost reprezentanti sau delegati USR. Insotind presedintele sectiei la BEC pentru a preda sacii cu voturi am auzit destule comentarii despre „javrele useriste” ca sa nu-mi fac iluzii.

   Concluzia mea este de asemenea ca oamenii sunt in general bine intentionati si veniti in comisii pentru banii care se dau si pentru mancarea de la partid. Fara a avea interes sa fraudeze, numararea corecta a voturilor e de interes secundar cat timp iese cheia la final. Daca nu iese, nu e nicio problema, se rezolva din pix. Noi am avut noroc si ne-a iesit.

   Aspectul pozitiv din toata afacerea e ca am descoperit ca am pielea teflonata si nu se lipeste nimic de ea.

 3. Mama mea este votant PSD. Desi o bat la cap sa voteze cu alt partid, zice da si face ca ea. Stiu asta, dar incerc la fiecare tura de alegeri sa-i explic sau macar sa voteze cum ii spun eu. Zice da si face ca ea.
  Cand sunt bolnav, cand plec intr-o delegatie, cand stau peste program, pe dansa o rog sa stea cu copii mei. Din punctul meu de vedere este foarte bine intentionata si onesta. Are alta optiune política si eu nu am fost in stare sa-i explic altceva. Ea nici nu s-a chinuit, probabil stie ca discutiile politice se termina cu scandal.

  O parte din vina pentru modul in care s-au terminat alegerile este si superioritatea asta nejustificata a nonPesedistilor, in special a useristilor, fosti usebisti, plus mistoul a la Sorin Ionita et Co.

  Ma uit la postarea ta si ma intreb :
  – Pe bune, esti tu mai onest decat altul in functie de alegerea lui politica ? si daca da, de ce ? si unde este normalitatea, la majoritate sau acolo unde o trasezi tu ?
  – Vorbesti in numele unei majoritati tacute ? Esti ca USL-ul care vorbea in numele poporului si apoi se uita ca nu i-a iesit referendumul ?

  Dincolo de asta, articolul ofera o viziune foarte proaspata si normala asupra acestor alegeri, dincolo de statistici.

  • Chestia asta cu aroganta elitelor e totusi o exagerare. Seamana cu situatia in care profesorul e din oficiu scos vinovat pentru notele slabe ale elevilor pentru ca n-a avut talentul de a-i atrage catre invatatura, dand de inteles ca alt profesor mai talentat ar fi facut din olimpici din elevii aia. In cazul nostru, cu care elite ar fi trebuit sa le inlocuim pe cele actuale ca sa fie suficient de bune pentru electoratul PSD? Exista asa ceva? Parerea mea este ca oameni valorosi si cu mesaje mai mult decat decente au fost dati la o parte de electorat in favoarea unor dubiosi din PSD si ALDE. Asta e situatia. Din toata oferta politica, electoratul i-a selectat pe cei care ne reprezinta cel mai bine. Bine ca n-au intrat aia din PRU, dar pariez ca o sa ne mai intalnim cu ei. Asta e situatia. E bine ca votul a decurs corect. Mai mult nu putem cere de la democratie si alta solutie mai buna decat democratia nu avem. Rezultatul nu ne multumeste, dar nu vad ce sens are sa ridicam si mai sus stacheta pentru dreapta si sa le cautam nod in papura “elitelor” cat timp unul ca Victor Viorel probabil ca se bucura de mai multa incredere decat Ciolos.

   • mesajul era pentru Cristian Ioan.Scuze pentru modul in care ma postat
    Elitele ar trebui sa fie intre ghilimele. Tu crezi ca este o exagerare, dar eu nu am auzit niciun argument bine articulat pentru care PSD este rau si altii sunt buni. Sunt argumente(si eu sunt convins ca ne astepata un nou 2008), dar in general sunt « elitiste » : creste inflatia, balanta comerciala negativa, etc. Sunt foarte multe argumente

    Spune-mi si mie niste mesaje de la USR care sa aiba sens pentru un votant. Sau de la PNL. Dar nu aberatii gen « platforma de 100 de puncte, transparenta si debirocratizare, anticoruptie. Ceva targetat, sa poata citi omul din goana masinii. Ca cine intra pe platforma lui Ciolos eu zic ca este deja convins, intra pentru confrmare

    Vorbesc despre platforma de 100 de puncte pentru ca asa este perceputa in jurul meu. Stiu ca sunt 10, ma amuz. Cunosc oameni amorezati de Ciolos care inca sunt convinsi ca sunt100 de puncte.

    Asadar, pentru ca alegerile parlamentare sunt un concurs politic, este normal sa fie castigate de cel valoros. Daca populismul merge… asta este

    Revenind la aroganta, cei care sunt anti PSD sunt capabili sa discute articulat numai intre ei si atunci pana la un punct. In rest au replici de genul : trebuie sa-ti explic eu ? daca crezi asta esti un medieval (parca S Ionita despre Danaila), esti un asistat vai de capul tau, esti rus, esti comunist. Cam ce a facut Clinton in USA cand i-a numit pe conservatori deplorables. Discutand cu cineva despre asta mi-a raspuns : si ce, nu sunt ? Pai nu sunt.
    Si faptul ca VV se bucura de mai multa sustinere dupa Colectiv, dupa plagiat, dupa un mandat in care a facut tampenii, arata cat de slab (politic) este Ciolos.

    • Ca sa incep cu ultimul punct, eu cred ca VV, dupa mandatul slab, dupa zecile de minciuni ieftine, absolut stupide si inutile in multe cazuri, dupa concertul de minciuni al intregului aparat de propaganda al PSD in legatura cu plagiatul (mai grave decat plagiatul in sine) etc. etc. se bucura de mai multa incredere pentru ca electoratul e asa cum e. Nu exista alta varianta logica, dupa parerea mea. A incerca sa incercam echivalam cumva slabiciunea politica a lui Ciolos cu defectele cat roata carului ale lui VV este un exercitiu de contorsionism. Cam asta am incercat sa spun si in comentariu. Degeaba gasim un Ciolos 2.0 fara nume strain, cu tenul perfec si nevasta romanca. Intr-o confruntare electorala one on one probabil ca ar pierde in fata patriotului authentic Ninel Peia sau a colonelului Dogaru.

     Problema cu PSD-ul este ca ei pot sa guverneze iresponsabil oricand doresc. E suficient sa vrea si pot sa reorienteze politica externa a tarii catre est, ca sa dea o lectie occidentului arogant, ca noi nu suntem colonie, cum se vorbea pe vremea USL-ului. Pe un astfel de discurs USL a obtinut 70%. Pot oricand sa dea drumul la pomeni electorale cum promitea acelasi USL (si nu a facut-o, din fericire). Din partea propriului lor electorat, la care prind al naibii de bine ideile anti occidentale si populiste, cum am vazut si in campania asta, au mana libera cand e vorba de asa ceva. Iar la nivel de parlamentar obisnuit, as vrea sa stiu si eu cine e membrul PSD care s-ar ridica in picioare si ar spune ca desfiintarea DNA nu e o idee buna daca conducerea ar decide ca e nevoie de o “reorganizare”, ca sa scape cine stie ce persoane importante de puscarie. In sensul asta sunt bucuros ca avem macar cativa parlamentari USR. Macar cativa de acolo nu sunt oameni la ordin ai partidului si pot trage un semnal de alarma cand ordinea de zi e schimbata peste noapte pentru a trece o lege facuta pentru a servi interese de grup. Nu imi imaginez ca USR, un partid cu indentitate neclara, ar fi cumva in stare sa guverneze. Dar macar in privinta calitatii umane a candidatilor sunt ani lumina peste PSD.

     In concluzie, PSD sub Dragnea este un proges ca discurs politic fata de Ponta, si sper sa fie si ca guvernare, dar make no mistake, adevarata fata a PSD-ului este tot cea de pe vremea USL. Cat timp occidentalizarea se face mai mult impinsa din afara si in ciuda electoratului majoritar, nu datorita lui, Romania poate oricand schimba directia si reveni la epoca Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.