sâmbătă, decembrie 2, 2023

Nu mai suport sa traiesc intr-un oras cu copii sfasiati de caini. Imi e frica. Am niste idei

UPDATE

Eu am propus un mars al tacerii in ziua inmormantarii copilului Ionut Anghel in fata Primariei Capitalei: fara pancarde, fara scandari, doar noi, cat mai multi imbracati in negru, cu un moment de reculegere si eventual cu lumanari in mana.

Independent, un alt grup s-a organizat bine si au anuntat un protest pentru vineri, intre orele 19.30-21.30, in Piata Romana. Au obtinut inclusiv autorizatie pentru acest protest.

Cand eu am propus marsul tacerii, imi era frica ca acesta moarte sinistra si absurda va trece neobservata, ca imensa problema nu va fi perceputa. Dar nu mai este asa!! Ne-am organizat bine, presa a fost receptiva, si actualmente acesta este problema nr. 1 pe agenda publica. Iar acesta este un castig enorm.

In conditiile acestea, dat fiind ca maine are loc inmormantarea copilului, cel mai probabil in timpul orelor de program, multi fiind la munca si pentru ca Primaria Generala este actualmente departe, cred ca CEL MAI BINE ESTE SA NE UNIM FORTELE CU CEI CARE ORGANIZEAZA PROTESTUL DE VINERI.

Fac apel la voi sa veniti vineri in Piata Romana!!! Sa ne strangem cat mai multi, imbracati in negru. Va sugerez sa veniti cu lumanari si flori.

Tin de ieri legatura cu organizatorii – Asociatia Pro Civilizatie Secolul 21 – si ne roaga sa ne alaturam lor. Cred ca este o idee buna. Ceea ce conteaza este sa aratam ca suntem multi si ca vrem ca problema sa fie rezolvata.

Eu voi fi vineri, de la ora 19.30 în Piata Romana! Imbracat in negru, cu flori si cu lumanari. Nu voi scand nimic, nu-i nimic de scandat, prezenta contează. Ma bazez pe voi toti.

–––––––––––––––

Am postat pe grupul de pe facebook ofertele de implicare primite din partea voastra si un o scurta sinteza a ceea ce ar fi de facut.

https://www.facebook.com/groups/tara.fara.maidanezi/

–––––––––––––––

Nu mai suport să citesc ştiri despre copii şfâşiaţi de câini, oameni ucişi de haite pe stradă, nu mai suport urlatul şi lătratul nocturn din toate cartierele Bucureştiului. Nu mai vreau să îmi fie frică din cinci în cinci minute sau atunci când trec cu copilul de mână prin faţa unui dulău printr-o staţie de RATB. Nu vreu să mai fiu încă o dată muşcat pe la spate când nu sunt atent, nu vreu să îmi mai fie frică în propriul meu oraş. Şi nu în ultimul rând nu mai vreau excremente de câine pe străzi, prin grădini şi parcuri şi nici paraziţi. Acum e noapte… câinii din Drumul Taberei s-au dezlănţuit, le aud ghearle pe asfalt în alergare, străzile le aparţin. DT este cartierul cu cel mai mare risc de atac canin. Vă spun sincer că îmi este frică pentru ai mei.

Trebuie să facem ceva în privinţa asta! Ceva decisiv! Şi pentru asta avem nevoie să ne organizăm şi noi. Iubitorii iresponsabili de câini (eu sunt un iubitor responsabil de animale, inclusiv câini) sunt foarte bine organizaţi iar politicienilor le este frică că dacă vor eutanasia câinii nu vor mai primi votul iresponsabililor. Ei cred că noi, iubitorii responsabili de animale, suntem mai mulţi iar ceilalţi sunt doar mai bine organizaţi. Trebuie să le demonstrăm că şi noi, cei care am tăcut, deşi am fost afectaţi până acum, suntem mai mulţi şi că ne şi putem organiza.

Sunt conştint de amploarea acţiunii pe care o propun şi ce presupune acesta şi nu-mi face nicio plăcere. Iar iubitorii iraţionali de animale trebuie să înţeleagă (şi noi toţi împreună cu ei) că şi câinii sunt victime ale existenţei mizere de pe străzi, loviţi de maşini şi decimaţi de boli şi paraziţi, fără a fi în grija nimănui.

Ce vrem de la aleşii locali

Eradicarea câinilor tuturor câinilor fără stâpân din Bucureşti. Fără limbaj dublu, fără menanjamente, fără întârzieri. Vrem să să ne protejeze pe noi şi pe copiii noştri de pericolul ce ne pândeşte pe străzi.

Cum să obţinem ceea ce vrem

Punem cu toţii presiune pe primăriile Bucureştiului să îşi asume eradicarea câinilor vagabonzi în cel mai scurt timp posibil.

Mai concret

 • Identificăm legislaţia naţională pe acestă temă şi schimbăm prin presiune pe Parlament articolele care protejează iraţional animalele vagaboande;
 • Documentăm foarte bine problema şi o punem pe masa consiliilor locale din Bucureşti;
 • Organizăm proteste pe acestă temă, şi ne strângem cât mai mulţi on-line si daca vom reusi in pietele publice pentru a le arăta că ne pasă şi că suntem extrem de afectaţi;
 • Demontăm cu cifre şi cu imagini campania organizaţiilor neguvernamentale care militează iraţional pentru protecţia animalelor fără stâpân. Vom culege date care acum nu există. Vom bate spitalele cu piciorul şi vom documenta situaţia vătămărilor provocate de câinii fără stăpân, calculând costurile;
 • Vom organiza o largă Coaliţie a Schimbării care va avea ca aliaţi oameni credibili, oameni interesaţi de sănătatea populaţiei (inclusiv medici);
 • Vom demasca grupurile de interese nelegitime care au de câştigat din afacerile de pe urma câinilor fără stăpân;
 • Vom cere socoteală Curţii Constituţionale care intervine complet aiurea în procesul legislativ pronunţându-se nepermis că, vezi Doamne, legea “[…] în mod esential, ar trebui să consacre soluţia eutanasierii numai‚ în ultima instanţă”. De parcă aceste animale ar fi… cetăţeni. Dar de dreptul la viaţă al oamenilor, drept la care ar trebui să vegheze, nu zice nimic.

Soluţia e simplă şi nenegociabilă:

În Bucureşti sunt aproximativ: 65.000 de câini vagabonzi.

O alocarea financiară din bugetele grase ale celor şapte primării pentru servicii de ecarisaj pentru angajarea a 15 de hingeri de primărie si amenajarea a 6 adăposturi temporarecu o capacitate de 1000 de locuri.  Hingherii vor fi fi organizaţi în echipe de câte 3 (din care unul va avea şi permis auto) şi vor fi dotaţi cu dube specializate după o instruire prealabilă. Vor fi dotaţi cu mijloce de sedare moderne şi vor acţiona civilizat, fără tămbălu şi cruzime.

Vom avea astfel câte 5 echipe de hingheri pe sector care vor avea de pontat prinderea a câte (să spunem) 10 câini pe zi, deci 50 pe săptâmână de echipă. Cumulând munca celor 5 echipe vom avea 250 de câini adunaţi săptâmânal per sector. La nivel de Bucureşti vom avea 1500 de câini strânşi săptâmânal de pe străzi.

Aceştia vor fi ţinuţi în adăposturi în vederea adoptării / recuperării pentru 7 zile. Adopţia se va face pe bază de contract de asumare a responsabilităţii cu clauze usturătoare pentru iresponsabili şi cu control periodic ulterior a condiţiiilor de adopţie. După fix şapte zile de la data intrării în adopost, în lipsa adoptării/recuperării animalele vor fi eutanasiate. În mod civilizat, folosind aceleaşi mijoace precum statele civilizate.

La o rată de eutanasiere/adopţie de cca. 1500 de câini pe săptămână scăpăm de aproximativ 6000 pe lună. În aproximativ un an de zile am scăpat de acestă mare năpastă, ruşine a Bucureştiului, a întregii ţări, dovadă de subdezvoltare culturală şi de mizerie.

Cât ar costa?

Linie bugetară Unitate Nr. Unitati Cost unitar (euro) Total
Personal
Hingheri 90 oameni 12 luni 1000 1.080.000
Personal medicină veterinară 24 medici si asistenţi 12 luni 1.500 432.000
Îngrijitori 24 îngrijitori 12 500 144.000
Hârţogari pentru dosare câine adoptat/eutanasiat 6 12 500 36.000
Auto
Auto ecarisaj auto 30 15.000 450.000
Combustibil 30 auto 12 200 72.000
Adăposturi
Adăpostruri Adăpost 6 100.000 600.000
Utilităţi Adăpost / 12 luni 6 4.000 288.000
Consumabile medicale Adăpost / 12 luni 6 3.000 216.000
Hrană Câine / 364 zile 1000 1 364000
Altele
Pregătire profesională hingheri Cursuri de două săptămâni 6 2000 12.000
Costuri neprevăzute 6 adăposturi 12 luni 5.000 360.000
Total 4.054.000 Euro

Bugetul de mai sus este estimativ si calculat pentru întreg Bucureştiul, pe cele 6 sectoare. Banii pot fi daţi din Bugetul Primăriei şi ar reprezenta aproximativ 0.1% din bugetul acesteia. Banii pot fi daţi pe cap de câine, caz rezolvat prin adopţie sau eutanasiere.

Bugetul de mai sus este făcut fără a lua în calcul infrastructura şi utilităţile deja existente. Costul acestora poate fi scăzut din total, în consecinţă preţul real fiind chiar mai mic.

Pe anul în curs Primăria Generală a alocat aproximativ 3.400.000 Euro pentru prins şi scopit câinii. Eu am calculat că, cu doar niţel mai mult şi cu un management bun, Bucureştiul poate fi eliberat de sub dominaţia haitelor agresive şi insalubre.

Eu n-am prins în acest in buget şi cei 45.000 de mii de euro pe care i-a planificat ASPA pentru site si baza de date…

Ce pun eu în acest demers (în afară de vorbe) dacă decidem să ne organizăm:

 • Bani. Încep cu suma de 2000 de de lei cu care voi înfiinţa o organizaţie care îşi va asuma misunea descrisă mai sus, plus oferirea de asistenţă juridică gratuită victimelor. Din experinţă, un astfel de vehicol crează multe avantaje. Iar noi, dezorganizaţi, vom fi mai slabi decât iubitorii iraţionali de animale, organizaţi şi finanţaţi. Dar pentru a face asta ma nevoie de alti volunatri, singur este mai greu si demotivant.
 • Timp petrecut într-un mod nu foarte plăcut. Nu am o pasiune pentru acest subiect, care, în esenţă,  chiar mă dezgustă. Şi nici nu vreau să îmi fac o carieră din asta. Am deja una de care sunt relativ mulţumit.
 • Imagine. În mediul meu profesional cred ca sunt perceput într-un anumit fel iar faptul că mă voi ocupa parţial de acest subiect îmi va afecta imaginea şi oamenii mă vor precepe ca omul-anti-câini, tinichea care nu mă încântă. E posibil să am printre prieteni iubitori iraţionli de animale, care mă vor detesta… Îmi asum şi asta.

Ce vreau de la voi

Orice sprijin primit de la voi şi dovadă de solidaritate vor fi esenţiale, singur nu voi reuşi. Am nevoie de voluntariat profesional (pt. site, promovare, campanii media, social media, etc.). De asemenea, asistenţa juridică pentru victimele câinilor vagabonzi sau pentru familiile cu membri omorâţi de câini vagabonzi pentru a acţiona consiliile locale în justiţie ar fi foarte utilă şi ar da în politicienii locali unde le vine mai greu: în bugetele consiliilor locale pe care ei le căpuşează.  Dacă îi va costa mai mult decât serviciul de ecarisaj, îl vor prefera pe acesta.

Să vă implicaţi, nu vreu să fie singur în acest demers. La început ne vom organiza on-line.

Ce nu vreau de la voi

Bani. Nu vreau bani! O să mă folosec de banii mei. Nu vreu să fiu acuzat că fac bani din asta! Eventul voi face rost de fonduri moderate ce vor fi raportate total transparent, folosind experienţa mea de oengist. Nu ştiu dacă există astfel de finaţări dar voi încerca să le identific. Banii nu vor fi un ţel şi nu mă interesează, nu am nevoie să mă îmbogăţesc din asta, din tragedia şi din durerea altor oameni. Şi ca să vă demonstrez, voi trece în statut un articol prin care bugetul organizaţiei să nu poată depăşi un anumit plafon.

PRIMA ACTIUNE PE CARE VI-O PROPUN PENTRU A LE ARĂTA CĂ NE PASĂ.

În ziua înmormântării copilului de 4 ani, ucis în data de 2 septembrie 2013 de câini fără stăpâni, cu muşcătrui procatoare de hemorgie externă (a sângerat până a murit),  să organizăm un marş al tăcerii în faţa Primăriei Capitalei. Să ne stângem cât mai mulţi acolo, la ora îmormântării copilului, si să ţinem un moment de reculegere, arătându-le aleşilor locali că NEGLIJENŢA şi NEPĂSARE UCID LA PROPRIU. În tricouri negre, în faţa Primăriei Generale a Capitalei. Eu voi fi acolo.

Am anuntat acest eveniment si pe Facebook si cand voi afla ora inmormantarii voi posta un anunt in care vă invit la marşul tăcerii. Anuntul meu de ieri a avut o foarte mare audienta si ma bazez pe o prezenţă masivă din parte bucureştenilor, în faţa Primăriei Generale. În ţările civilizate o aşa tragedie ar provoca un val imens de indignare ce ar depăşi în amploarea alte proteste. Îi invit acolo si pe cei deja mobilizaţi pe cealaltă temă arzătoare. Trebuie să le arătăm că suntem afectaţi şi că ne pasă şi că sunt datori să ne protejeze copiii.

Fără scandări, fără pancarde, doar tricouri negre, sau doar să fiţi acolo. Nu avem ce striga, nu cerem demisii, doar ne reculegem pentru copilul ucis şi familiile tutur victimelor neglijenţei şi nepăsării.

P. S. Acest articol vă poate părea un demers crud şi rece. L-am scris sub impresia (imaginată) a durerii familiei din noaptea acesta, noaptea zilei în care şi-a pierdut copilul de 4 ani, sfâşiat de câini fară stăpân, în 2 septembrie 2013. (evident, nu am avut acces la suferinţa familiei în mod direct)

P.P.S. Sunt gata să susţin orice demers început deja de alţii şi pe care, cu competenţă să-şi asume leadershipul.

P.P.P.S. Dacă vreţi să vedeţi ce înseamnă iresponsabilitatea de a promova politici aiuristice şi vorbărie goală, ascultaţi-le pe doamnele acestea în dialog cu Traian Băsescu, primarul general al Capitalei, de la minutul 20https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1C8tUBxy0fA

––––––––––––––––––––––––––––

“cica in Bucuresti sint vreo 65.000 de maidanezi. lasam deoparte probabilitatea muscaturilor. dar zic sa inmultim cifra asta cu 50g de fecale pe zi. vine cam 3 tone si un sfert. intr-o luna se aduna 97,5 tone. care, atunci cind nu ploua, se usuca si se transforma in praf. zic asa, in caz ca va intrebati ce mai trage lumea pe nas.”

Facebook: Teo Bobe

––––––––––––––––––––––––––––

Where any dog so seized has been detained for seven clear days after the seizure, or, in the case of such a notice as aforesaid having been served with respect to the dog, then for seven clear days after the service of the notice, and the owner has not claimed the dog and paid all expenses incurred by reason of its detention, the chief officer of police, or any person authorised by him in that behalf … ., may cause the dog to be sold or destroyed in a manner to cause as little pain as possible.

Dogs Act 1906, UK

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/Edw7/6/32/section/3

––––––––––––––––––––––––––––––

Distribuie acest articol

183 COMENTARII

  • Sunt impresionat de reacţiile voastre iar asta mă obligă să continui demersul pentru care v-am solicitat sprijinul. Acesta este o iniţiativă pur cetăţenească şi învăţăm împreună.

   Cei mai mulţi mulţi m-aţi intrebat simplu, cu ce mă puteţi ajuta. Nu ştiu să vă răspund pentru că nu ştiu la ce vă pricepeti, ce meserie şi competenţe aveţi.

   • Constat ca manifestatia de azi nu a fost autorizata.
    De joi am amanat-o pe vineri, de vineri pe duminica dimineata.
    Probabil ca vor ca emotia sa se mai stinga, la Parcul Izvor nu se pot alatura alti trecatori, duminica la ora 11 nu stiu cati se inghesuie, cati mai sunt in Bucuresti, fata de vineri ora 19.00.
    Ma gandesc ca ar trebui sa se mearga, totusi, si in seara asta in Romana.
    Fie si la plimbare, cu tricouri negre.

    • Daca ati ajuns sa calculati cat se caca un caine, va inteleg nelinistea!..Nu vreti voi sa puneti in calcul , cat ma costa pe mine , un simplu cetatean, imbecilitatea voastra genetica?..imaginea de om de grota, cu care ati umplut lumea prin care trec?.lipsa pastei de dinti din casele voastre?..jegul cu care poluati orideate ori va arncati gunoiul de la geam?…reintoarcerea tarii mele in epoca prerenascentista?..Vad aici comentarii numai de la retarzi si trogloditi!..aaa..vad si curve si pesti….Va zic si eu cateva vorbe: muie hahalerelor!…fara sa va cer voie, ma cac pe voi!..subumanilor…

  • Articolul e scris la emotie. Intre timp, am aflat ca bunca copilului nu avusese grija de copil si ca tatal era implicat in afaceri cu lupte de caini.
   Frica nu aduce eficienta. Educatia aduce eficienta.
   Toate solutiile radicale au fost ratate pana acum pentru ca eficenta a fost privita numai dpdv al legii si banilor. Ori, NU asta e problema. Cum unii se tem de caini, altii ii iubesc, si vor mitui si sabota totdeauna hingherii care aplica un sistem de reducere a nr. de maidanezi care e macelaresc si inuman. Numai un intelectual care habar nu are de biologie si de mentalitatea oamenilor poate crede ca treaba se rezolva strict de sus in jos, prin nesocotirea celor care iubesc animalele.
   E suficient sa scape cateva maidaneze si pica tot edificul dvs. Face fiecare cinci pui, si se reia ciclul. Nu spuneti ca nu e asa, pentru ca asa arata datele si asa e si biologia. Dumnezeu nu e fara suflet si totdeauna cand o generatie este decimata, generatia urmatoare este mai fertila. In plus, chiar daca prin absurd ar fi eliminati maidanezii, ghici ce se intampla? Se inmultesc pisicile! Si sa va vad atunci cum le prindeti!
   Mai bine v-ati uita putin la coruptia din ONGurile astea generoase. Si-au facut toti sedii superbe si se duc la reuniuni internationale de fitye, unde infiereaza Romania, insa ei NU fac nimic eficient, nu educa, nu ii vezi, nu sunt prezentai acolo unde e greu.
   Ce s-a facut pana acum, s-a facut 80% artizanal. Oamnei cumsecade au adoptat si castrat caini.
   Problema maidanezilor e una civilizationala. O sa dispara cand nu o sa se mai injure pe strada si cand intelectualii o sa stie sa vorbeasca fara aroganta cu oamenii de rand.

  • dle ciucu, cateva cifre/fapte:
   A. intr-un adapost privat, NUMAI mancarea unui caine costa 50 ron/luna (la public probabil dublu, cu licitatii, proceduri etc)
   B. viata media a unui caine in adapost – min. 10 ani
   C. in orice tara din UE dupa X zile (difera de la lege la lege) orice caine dintr-un adapost este eutanasiat.

   Opinii personale:
   1. nu va exista vreodata buget pt. 10 000 caini in adaposturi
   2. construirea unui adapost e nimic fata de costul intretinerii pe mai mult de doi ani

   A nu se uita ca si costul intretinerii unui caine e supus inflatiei si asta se vede in cerintele bugetare.

   • In continuare colectez, aprofundez documentarea. Ieri de dimineata nu stiam ca ma va preocupa acest subiect asa de mult. Invat militand.

    Printre altele am aflat că Dogtown-ul lui Oprescu poate avea o capacitate de 10.000 de capete.

    Trebuie culese informatiile de la toate primariile si inventariate resursele de care deja dispun si planificat ce nu este acoperit.

    Genul acesta de compentarii fac bine.

   • „viata media a unui caine in adapost – min. 10 ani” – asta nu mi se pare o estimare deloc realista. Speranta de viata a unui caine ingrijit e in medie de 10 ani. Cainii luati de pe strada nu sunt toti pui, varsta lor variaza. Plus ca faptul ca au trait in conditii precare cu hrana putina si de slaba calitate, variatii mari de temperatura etc. scad mult speranta de viata a cainilor respectivi. O medie de 4 ani cred ca ar fi o estimare mai realista.

    • @georgian. Cred ca ar trebui sa vizitezi ceva adaposturi PRIVATE!
     PS. Cainii mici traiesc si 15 ani.
     Oricum, la PRIVAT: 1000 caini x 50 ron = 600 000 ron pe an NUMAI MANCARE.
     Privatul primeste un telefon cum ca la magazinul X sunt paste expirate, se urca in masina personala si se duce acolo [la public se face licitatie si NU ai voie sa iei produse expirate].

 1. Buna ziua!

  Nu stiu daca aceasta este cea mai buna solutie.
  Stiu doar ca trebuie facut ceva, cat mai repede.
  Si ca vreau sa contribui la aceasta cauza, cu orice poate fi de folos, inclusiv experienta mea in comunicare. Cum pot sa ajut?

  Multumesc,
  Nicoleta Puiu

  • CITAT :
   P. S. Acest articol vă poate părea un demers crud şi rece. L-am scris sub impresia (imaginată) a durerii familiei din noaptea acesta, noaptea zilei în care şi-a pierdut copilul de 4 ani, sfâşiat de câini fară stăpân, în 2 septembrie 2013. (evident, nu am avut acces la suferinţa familiei în mod direct)

   1. Si printre oameni avem criminali. ar trebui sa omoram toti oamenii ? e o rezolvare barbara, simplista.
   2. Oare te revolti si ca un km de autostrada costa de 3 ori mai mult la noi ?
   3. fa si tu o socoteala cat ar costa adaposturile si un program de sterilizare si hai sa protestam sa aloce fondurile necesare. In primii 10 ani sunt mai mari, pana se curata generatia actuala.

   • foarte simplu sa stai pe margine si sa spui ca nu o sa mearga un proiect, nu-i asa, domnule Emil? ce argument este acesta – ca si oamenii sunt crimali si ca si ei ar trebui omorati? mergand pe aceeasi idee iresponsabila, ati putea sa imi spuneti de ce omorati tantarii cand va pisca, sau gandacii din casa? sa nu ii mai omoram nici pe ei, dupa acelasi principiu, si am trai intr-o distopie in doi timpi si trei miscari. imaginati-va ce tara minunata am avea cu tantari, gandaci, paianjeni si caini vagabonzi. mai adaugam si rosia montana, si „asta este”, vorba romanului. eu nu am copii, insa ieri toata ziua mi-am imaginat ce simt parintii baietelului ucis de caini, stiind ca si-au sarutat copilul inainte sa-l trimita la joaca, si dupa aceea nu l-au mai avut inapoi. si dumneavoastra veniti cu principii din acestea? de cand este omul tratat la fel cu animalul? daca un caine musca, si mai si ucide, nu va este clar ca trebuie indepartat? in toate tarile din europa exista adaposturi unde oamenii merg acolo voluntari si ajuta, adaposturi ce sunt finantate de la stat. s-a ajuns, din pacate, la o convietuire dintre om si animal – la fel ca si coabitarea dintre Ponta si Basesccu. tolerant popor.

   • Oamenii nu sint ciini ( sa notam ca sobolanii nu sint ciini si de-aia nu au protectie si bani de la buget ca sa traiasca pe spatele nostru, Daca credeti ca oamenii sint ciini si ca ciinilor (de data asta da, cacofonie!) li se aplica legile oamenilor (dar si sobolanilor ar trebui! si virusilor sida !) atunci cred ca e cazul sa luati urgent contact cu REALITATEA.
    Va identificati cu ciinii, nu cu oamenii.

 2. solutia este mai simpla si este la pixul lui Ponta.O ordonanta de urgenta care sa dezincrimineze eutanasierea maidanezilor.Abia a dat una pentru legalizarea cluburilor de poker,
  Chestiune de prioritati.
  Exista un ONG care are ca obiectiv protejarea oamenilor atacati de animale fara stapan in jungla urbana din Bucuresti.Se numeste Freedom Smile .
  Cu 1 milion de Euro se cumpara esafod cu CO2 pentru toti maidanezii romani.
  O campanie TV prin SMS.EU Donez , sa scap de maidanez!

 3. Sunt avocat in Baroul Bucuresti si vreau sa va sustin si eu proiectul (cu atat mai mult cu cat stau in Drumul Taberei si am o „placere” nebuna sa ma intalnesc cu cainii de aici in diminetile in care imi fac alergarea de rigoare).

  Va fac eu actele pentru Asociatie si ma pot ocupa si de inregistrarea sa la instanta competenta.

  Contactati-ma pe email, va rog sau la telefon (luati-l de pe site-ul Baroului Bucuresti, va rog).

  Miu Angelo Adrian

  • Buna ziua. Sustin oferta colegului meu. Si eu tot avocat, tot din Buc si tot din Drumul Taberei. Pe langa faptul ca sunt mama unui junior de 8 ani si traiesc zilnic teama de a nu fi muscat atunci cand vine spre casa, sunt si motociclista. In fiecare dimineata/seara imi sta inima cand trec printre ei si nu o singura data era sa cad incarcand sa ii indepartez. Doar de 2 ori mi-au rupt pantalonii, slava Domnului ca aveam ghetele moto… Asada, susutin si ma alatur proiectului.

   • Stimati avocati care s-au oferit sa ne ajute va multumesc.
    Multumesc tuturor care se implica si au oferit ajutorul lor si nu in ultimul rind autorului acestui site.
    Locuiesc de mai bine de 20 de ani in vest (Elvetia) si va asigur ca e de necrezut ca romanii accepta sa riste viata in fiecare zi …din cauza maidanezilor.
    Eu sint departe de voi dar am semnat toate petitile proeutanasiere.
    Pe mine ma afecteaza mult mai putin decit voi care traiti in fiecare zi in acea jungla dar va asigur ca eu nu ma mai intorc in tara de frica maidanezilor. Eu am fost atacata de nenumarate ori inainte sa plec din tara (1993) si prin minune am scapat teafara si deja atunci mi se parea absurd ca un cetatean sa traiasca terorizat din cauza maidanezilor. Ciudat ca atunci nu prea se vaita nimeni cu toate ca in ultimii trei ani de stat in tara eu am fost atacata de 8 ori.
    CRED CA AVEM MARE NEVOIE DE AVOCATI. DOAMNELE SI DOMNII AVOCATI AR PUTEA FACE UN PROCES COLECTIV CARE SA DEA IN JUDECATA CINE E RASPUNZATOR DE INCALCAREA DREPTURILOR NOASTRE CONSTITUTIONALE (DREPTUL LA SIGURANTA, ETC). LA ACEST PROCES COLECTIV AR PUTEA PARTICIPA NU NUMAI VICTIMELE MAIDANEZILOR DAR SI TOATE PERSOANELE CARE CHIAR DACA NU AU FOST MUSCATE (INCA) TRAIESC TERORIZATE DIN CAUZA MAIDANEZILOR.
    Va confirm ca in strainatate (in special Italia, tara cu mare „sensibilitate” fata de maidanezi) asociatiile animaliste se organizeaza f. bine. Adica diferitele site pro-maidanezi sint in alerta si se mobiliteaza toti sa adune semnaturi impotriva eutanasierii maidanezilor din Romania. In plus de la problema maidanezilor trec cu o usurinta incredibila la sentimente de ura catre intregul popor roman, insultind si dorind eutanasierea romanilor.
    Voi trebuie sa fiti organizati pentru ca va asigur ei sint uniti si foarte bataiosi. Declara cu vehementa ca Ionut a fost violat si se mobiliteaza pentru salvarea maidanezilor care l-au ucis pe Ionut.
    Condoleante familiei bietului copil.

 4. Buna ziua,
  Care este pagina de facebook pe care comunicati in acest sens ?
  Lasati-ne mai multe informatii privind modalitatile de informare / contact .
  Multumesc

  • Cineva s-a oferit deja sa ne ajute cu social media. Am rugat-o sa ne faca un grup pe facebook. Imediat ce o vom avea, o voi anunta aici.

   Pe mine ma gasiti usor pe facebook. Deja am comunicat cu multi oameni noi. Raspund la toate mesajele.

   • Cereti autorizatie pentru un miting ca sa nu ne ia jandarmii pe sus cum s-a intimplat anul trecut in toamna la Hala Matache. OPrescu poate fi foarte agresiv in aceste situatii, Si nu la Primarie ca nu mai e in centru ci intr-o locatie centrala sau un mars al tacerii de la Guvern la Parlament. Eu vin!

 5. Admir prima atitudine care are o directie si o strategie. Un singur lucru ati omis si cred ca daca nu aveti acest aspect in vedere, e posibil sa nu rezolvam problema decat pe termen scurt.
  Cauza majora a numarului mare de caini vagabonzi, sunt proprietarii de caini. S-a dat o lege prin care toata lumea e obligata sa-si inscrie cainele si sa plateasca o taxa in cazul in care nu doreste sa-l sterilizeze. In primul rand, ar trebui presate autoritatile ca aceasta lege sa devina aplicabila si aplicata cu anumite corectii (care sa nu implice alergatura si costuri aiurea pentru cei care respecta legea). In al 2-lea rand, politia animalelor ar trebui sa fie prezenta si sa urmareasca proprietarii (fie ei persoane particulare, fie ONG-uri) ai caror animale sunt nesterilizate astfel incat sa nu ne trezim iar, dupa un an, ca avem o gramada de pui abandonati.

  • Stimata doamna Anca Agresiu…daca dvs considerati ca aceasta este solutia …si anume taxarea celor care isi tin animalele in casa si le ingrijesc si curata dupe ele..atunci am mari indoieli vizavi de capacitatea dumneavoastra de a analiza orice problema.

  • Ca sa intelegeti mai bine de ce am reactionat asa: Am un labrador inscris la Asociatia Chinologica Bucuresti , microcipat cu rezultate excelente in concursuri.
   Daca il castrez..cainele meu nu mai poate participa la nici un concurs deoarece nu mai este in standard.
   Si atunci singura sansa ar fi sa mai platesc inca un impozit…

 6. Nu este o solutie buna.
  De peste 40 de ani pana de curand ( cand a devenit ilegal) hingherii au tot adunat/omorat caini si nu s-a schimbat nimic.
  Si Basescu a omorat vreo 60.000. Situatia: aceeasi.
  Intr-un an revine pe strada acelasi numar si o sa faceti acelasi lucru an de an pana veti realiza ca nu asta e solutia.
  Problema e pe strada dar cauza tot la om este.
  De la cel care nu isi sterilizeaza animalele si lasa anual 7-8 pui la ghena.
  Sau cel care vrea animal de companie si dupa cateva luni se plictiseste si il da pe strada.
  Pana nu se va aplica un plan cu adevarat viabil situatia va fi aceeasi.
  Solutii exista (la un moment dat Oradea a scapat de 80% din cainii fara stapan) dar e nevoie de vointa politica si implicare sincera a autoritatilor locale.

  • Nu.

   Sau cel putin, mie direct nu. Poate daca va fi vreo nevoie de acoperit si d.p.d.v. financiar si cineva va avea nevoie de bani pentru a face acel lucru (ex. hosting/trafic pt. site, montaj video, etc) ii puteti da direct acelei persoane.

   Asta cu banii e o chestiune delicata si eu personal nu primesc bani pentru acest demers, chiar daca imi veti spune ca ma veti crede pe cuvant ca nu-i folosesc la altceva.

 7. Ei, nu mai suportati….
  Daca erau barbati in Bucurestiul ala care „nu mai suportau” se rezolvau cel putin 30.000 in 8 ore, peste noapte deci.
  Este vorba despre indolenta.

  Prea mult blabla. Faceti curat in ograda suflecandu-va manecile si trecand la treaba si nu mai semnati atatea petitii. Semnatul de petitii si invartitul din penel au acelasi efecte pentru rezolvarea problemei cainilor ca si rugaciunile la sfinti in cazul in care vrei sa castigi la Loto. 0 taiat in 4 deci. Daca vrei un oras, o tara curata, sigura, fara pericol pe strazi, asociaza-te cu vecinii, colegii, prietenii si treci la actiune. Daca doresti sa te imbogatesti sau macar sa te ridici social pune mana pe munca, Si asa mai departe. Numai cu truda, cu hotarari uneori nu foarte placute, cu efort, etc se rezolva lucrurile. Nu cu internetul.
  Deci?

  • Deci, asadar si prin urmare:

   Sunt impotriva unor solutii individuale (si imi e teama ca aici se va ajunge cand rabdarea populatiie va fi la limita). Solutiile individuale pot produce multa suferinta printre animale. Detest cruzimea si vreau ca lucrurile sa se intample organizat si civilizat printe-o politica asumata la nivel local a autoritatilor care au competente in aceste chestiuni.

   Eu nu sunt anarhist.

   • Deci, din postul dumneavostra ;) trebuie sa inteleg ca ceea ce dumneavoastra ati avut imediat in minte dupa citirea postului meu a fost : macelul (cainilor). Anarhia.

    Deci, reprezentarea solutiei problemei in mintea dumneavoastra s-a oglindit in „randurile mele” si s-a intors exact ca si lumina in oglinda inapoi in capul dumneavoastra de unde a iesit la „lumina” cand ati tastat acest post la care eu acum va raspund.
    Si stiti de ce s-a intamplat acest lucru stimate domn Ciprian Ciucu ? Pentru ca este foarte clar pentru dumneavoastra ca statul, alesii poporului au luat o hotarare pe care au facut-o lege ! cum ca acesti caini vagabonzi nu pot fii eutanasiati si de asemenea nu exista nici o lege clara care sa interzica acest concept absurd de caine comunitar si nici un sistem legislativ cu privire la aceste animale la nivel national pentru a putea tine sub control fenomenul inmultirii, abandonului, etc. Deci dumneavoastra stiti ca sistemul legislativ NU va protejeaza interesele dumneavoastra de cetatean roman, nu serveste interesele „boborului” si al majoritatii ci niste interese meschine, marunte, proprii sau al unor organizatii interne sau din afara ;), de protectie a animalelor, ONG-uri, etc.

    Asaaaaa, acum fiinda este clar ca dumneavoastra stiti deja lucrul asta, explicati-mi mie, ce va impiedica sa incalcati legea aceea- care e clar ca nu va protejeaza si incepe sa puna in pericol viata oamenilor si copiilor ( sa faceti la ce v-a dus pe dumneavoastra gandul, nu pe mine ;), eu poate m-am gandit ca in 8 ore pot prinde barbatii cainii, prezenta cu ei la cabinete veterinare, etc si lasa sa adoarma, mare scofala nu e o eutanasiere de asta) deci ce v-ar impiedica pe dumneavoastra sa incalcati acea lege :) facuta cu capul dar nu ala de pe umeri, alt cap mai mic din zona mijlocului, si sa iesiti in afara legii daca este clar ca acest lucru o data si o data tot se va intampla?
    Ce va face „civilizati” de fapt. Existenta internetului? daca nu exista internet, nici lege ( lege nici acum nu exista, e clar nu? ) ce faceati voi barbatilor? Simplu, ieseati la …vanatoare.

    Deci alegeti: ori schimbati urgent mai marii boborului, ori legea ( in favoarea majoritatii poporului si a dvs si a copiilor dvs) ori….aplicati ceea ce dintotdeuna se aplica intr-o societate fara LEGI : legea supravietuirii speciilor, adica, ori io, ori cainele.
    Este absurd, da, o stim cu totii.

    Deci, capul cui sa cada primul? Sau dvs nu sunteti anarhist? Pe vremea Tovarasului Nicolae Ceausescu ati fii afirmat la fel probabil.

    Dupa ce cade capul cui trebuie, sunteti de acord ca orice om cerebral pe lume realizeaza ca trebuie sa cada printr-un cadru legislativ si capetele vagaboande neadoptate asta daca doriti sa aveti o tara civilizata fara caini vagabonzi , si mai apoi mersul lucrurilor este simplu : fiindca romanii stiu ei putine lucruri bune dar la „smanglit” nimeni nu-i intrece, este de ajuns sa copiezi ( ca pe vremuri la „teza” va mai aduceti aminte? ) legile Olandeze, Germane, etc ( totul, cuvant cu cuvant, cum se inregistreaza obligatoriu animalele cu chip, pasaport, interzicerea abandonului, amenzi uriase, controlori, eutanasia continua ca un proces a animalelor neadoptate/adoptabile etc), si ai rezolvat aceasta problema stringenta,

    Sper sa treceti peste tonul usor ironic , asa am eu un umor mai negru, ideea este ca daca nu m-ar preocupa si pe mine problema societatii romanesti si nu as fii la fel de revoltata de ce s-a intamplat, nu as interveni pe astfel de subiecte.

    Cu stima.

 8. Sigur, sper sa iasa ceva din organizarea asta, insa lantul e prea lung. Autoritatile nu vor face nimic pentru ca nu le iese nimic din asta. e munca multa si costa. Pe deasupra, se trezesc asaltati de mosi, babe si ONG-uri. Ceea ce putem face noi, este ceea ce oamenii au facut de sute de ani cand cainii vagabonzi le-au invadat satele: otrava! Nu e greu fiecaruia sa cumpere cativa carnati, sa bage otrava de sobolani in ei si sa-i arunce in spatele blocului. Nimeni nu ne va sari in ajutor daca nu ne ajutam singuri!

   • Nu, ce spui tu e o tampenie! Se vede ca nu ai caine! Chiar acum, daca iti lasi cainele sa manance gunoaie si iti moare din ce mananca, cine e de vina? Cat despre cersetori care mananca din gunoaie si mananca otrava, la fel–nu e vinovat cine arunca, ci cine consuma.

 9. Sînt destul de sceptic. Soluțiile imaginate de autor sînt foarte greu de realizat, din păcate, din mai multe motive. Enumăr cîteva care-mi vin spontan în minte:

  1. Iraționalii de care vorbiți (eu i-aș numi mai degrabă extremiști sau fanatici) sînt foarte bine organizați și se bucură de sprijinul (inclusiv financiar) a tot felul de asociații de profil de prin Europa de Vest și America. Cum doar în lumea a treia mai vezi oameni și animale trăind de-a valma pe străzi, iar în Europa civilizată și America de Nord astfel de situații au dispărut de mult, legislația de acolo nemaipermițind apariția lor, organizațiile respective au tot interesul să se perpetueze actuala stare de lucruri din România și București. (Am citit undeva că și în Bulgaria situația e asemănătoare.) Prin urmare se vor opune din răsputeri oricăror inițiative legislative sau de altă natură care să facă posibilă o acțiune mai radicală. (Altfel, și-ar sabota propria rațiune de a exista. A nu se uita de la cine a pornit nefericitul concept de „reteritorializare” și cine s-a opus mereu creării de adăposturi mari, văzute în orice situație ca „lagăre de exterminare”.)

  2. Nici un politician român nu-și va asuma riscul de a fi considerat „măcelarul din Carpați” prin presa de aiurea. De asta ar avea grijă fanaticii protectori ai animalelor. Presa străină ia de bun tot ce zic asociațiile de fanatici, s-a răspîndit deja mitul românului brută, care maltratează din sadism animalele.

  3. Scrieți apoi: „Aceştia vor fi ţinuţi în adăposturi în vederea adoptării / recuperării pentru 7 zile. Adopţia se va face pe bază de contract de asumare a responsabilităţii cu clauze usturătoare pentru iresponsabili şi cu control periodic ulterior a condiţiiilor de adopţie.”

  Haida-de, într-o țară atît de coruptă ca România, în care orice proces normal e scurtcircuitat prin tot felul de metode și subterfugii, pe cine vedeți urmărind respectarea clauzelor și exercitînd controlul de care vorbiți? Eventual tot organizațiile interesate de perpetuarea actualei stări de lucruri?

  Eu unul m-am resemnat cu faptul că trăiesc într-o țară de mîna a doua, unde animalele și omul își împart cu veselie marcată de accidente tragice spațiul public, cam ca-n India.

  • Erik,
   Nu e vorba de toata tara, sunt orase care nu au aceasta problema (Brasov de ex.); asadar pare o problema mai ales locala. Cred ca in Bucuresti s-a obisnuit lumea cu o stare de fapt care nu este normala; adica anormalul a devenit normal.

   Eu nu inteleg cum toata lumea se plange de tot felul de lucruri dar nimeni nu face nimic; cam peste tot au iesit aceiasi primari ca si data trecuta. Au venit oameni cu programe si cu vointa de a face altceva si altfel.
   E o moda aici de a pune la zid pe toti cei care incearca sa schimbe ceva. Se pare ca privitul la televizor a transformat oamenii in spectatori la tot ce se intampla. In Romania exista implicare zero in orice; te musca cainele, nimanui nu ii pasa, iti da cineva in cap, nu sare nimeni, cazi pe strada, lumea se intoarce si pleaca, etc.etc.

   De ce ne miram de cum traim?

   • Ba e vorba de majoritatea orașelor mari și – dacă e adevărat ce susțin asociațiile pentru protecția animalelor – de satele din apropierea lor, fiindcă și de acolo s-ar aduce pui nedoriți și lăsa la marginea orașelor.

    Chiar dacă doar prima parte ar fi adevărată, avem o problemă semnificativă pentru toată România.

    Nu-mi place să fiu defetist, dar mi-e teamă că am avut dreptate. Deja Băsescu și Ponta își pasează pisica (pardon, cîinele) unul altuia, iar fanaticii și iraționalii pot în continuare bloca o lege care să permită eutanasierea în anumite condiții. Nemaivorbind de tămbălăul internațional declanșat de iraționalii fanatici din alte țări, care nu înțeleg ce înseamnă o situație scăpată de sub control.

    Vă amintiți cum s-a ajuns la actuala lege și cine a sprijinit-o în parlament? Azi iar s-a amînat votul. Exact cum spuneam, nici un politician nu-și va asuma riscul de a fi prezentat drept bestie, dog hater etc.

    Fără o lege echilibrată (momentan e posibilă exclusiv eutanasierea cîinilor bolnavi incurabil și a celor dovediți agresivi), inițiativa d-lui Ciucu va fi un eșec pavat cu bune intenții. (Afară de situația în care vreți să acționați în afara legii, cu potere de cetățeni înarmați, dar am înțeles că nu asta e intenția.)

    Tototdată, fără educarea populației și pedepsirea drastică a celor ce abandonează animale, chiar și o campanie de eutanasiere ar avea cel mult un succes temporar. În cîțiva ani am avea problema din nou pe tapet.

    Rămîn sceptic și sper să mă înșel.

 10. „Cainele care a atacat si ucis un copil de 4 ani, luni, in apropiere de parcul Tei, apartinea unui ONG – Caleidoscop – a declarat pentru B365.ro Razvan Bancescu, responsabilul de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti.”

 11. … sau ii otravim pe toti. Fara atata gargara. Daca as sta in Bucuresti n-as avea nici o ezitare. Va meritati soarta

 12. Eu si sotia suntem siderati de ceea ce s-a intamplat. Bine ar fi sa fim solidari in gasirea unei solutii structurale

  • Pai n-aveti decit sa va alaturati marsului pe care-l propune domnul Ciucu, prin fata Guvernului. Si dv. si sotia. Chiar daca se supara sefu. Eu sper sa nu se supere, desi e cam impotriva policy-ului dumnealui…

   PS. Imi cer scuze domnule Ciucu pentru interventia „politica” (daca vi se pare deplasat, puteti sa-l cenzurati, nu-i nici un bai)… am toleranta extrem de mica la ipocrizie. Acu’cind se intimpla cite o tragedie, nu mai poate usl-ul de grija, vai ce solidari suntem noi astia de la usl (ca asta-i mesajul subliminal…de erati asa ingrijorat, si dv si sotia, poate chiar si seful, ma gindesc ca aveati alta cale de a-l contacta pe domnul Ciucu, ca doar sunteti coleg de platforma! Dar se cam imultesc protestele, si e cam nasol, nu-i asa? Mai cu seama ca protestele au inceput chiar cu ai vostri…), cind a fost vorba sa votati legea, n-ati votat-o, ati contestat-o,citez: Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. …asta au declarat in 2011 sefii dv de azi…ori poate si dv ca seful: ca si consilier al marelui fost doctor (aflu ca nu mai este dottore pe CV-ul de pe site-ul Guv-ului!!!) sunteti impotriva eutanasierii, dar ca simplu cetatean si comentator pe blogul domnului Ciucu, suntenti pentru…o fi o moda, chestia asta cu de-dublarea, pe la pdsr, mai stii…

   PSS. Am vazut ca puneti emfaza, pe faptul ca nu primiti bani. Va inteleg, si va apreciez equaly: aveti un caracter frumos. Nu-i vorba ca primiti dv. bani, e vorba ca daca puneti pe picioare o fundatie, atunci o sa putem facem donatii pe fundatia respectiva. Or putem dona logistica (computere, imprimante etc). Cheltuieli o sa aveti. In toata lumea civilizata, fundatia e virful de lance, armata din spate sunt micii donatori. Cetatenii obisnuiti. De bani o sa fie nevoie si suntem multi care nu putem contribui altfel.

   Sunt mare iubitor de ciini, loiali si de cuvint, chiar fara cuvinte, ceea ce la oameni in general, si la politicieni in special, nu e cazul. De aia am trei. Cu toate aceasta, iubesc mai mult copiii! Si sa nu uitam ca doar foarte putini au ajuns vagabonzi, din cauze obiective, majoritatea au ajuns pe stranzi pentru ca stapinii au fost inzecit mai rai decit acesti ciini salbaticiti( in fond, in acord cu legile naturii). Oamenii pot sa-si imparta vina in mod egal cu ei.

 13. Ciprian, sunt de acord cu tine in faptul ca trebuie sa iubim animalele responsabil, si sustin orice organizatie care se implica intr-un mod sustenabil in treaba asta. Am cateva comentarii insa:

  7 zile, mai ales la volumul de caini de care vorbesti, si la localizarea cel putin idioata a adaposturilor (cele existente, probabil si cele noi) nu sunt suficiente pentru adoptia unui animal. Practica internationala spune ca trebuie intre 30 si 45 de zile, cu excepti cainilor care au fost evaluati si sunt prea batrini sau bolnavi si deci sunt candidati directi la eutanasie.

  Deocamdata, iubirea de animale la romani este la nivel declarativ si acolo unde nu e, intervine deseori saracia. Daca se doreste cu adevarat o adoptie, trebuie gasite niste facilitati ( scutire pe o perioada x de taxe si impozite, spre exemplu), si niste parghii care sa evite cheltuieli suplimentare excesive pentru cel care a adoptat un caine (mai nou, in unele blocuri, pentu animale se plateste cheltuieli de bloc cat pentru 1/2 om sau un om intreg, ceea ce poate ajunge la 70-80 de lei in plus pe luna).

  Solutia ta radicala nu va duce la nimic daca nu se opreste drastic si acum robinetul care duce la proliferarea acestor animale, si care nu este inmultirea in salbaticie, ci abandonul, sustinut si deliberat. Nu mai departe de ieri, conversand cu un veterinar despre puii de pisica de o zi pe care i-am gasit aruncati de vii de un ïresponsabil in gradina, am aflat ca practica abandonarii animalelor de la 1 la 6 saptamani e atat de raspandita incat isi are ritualurile ei si nu mai socheaza pe nimeni. Oamenii care fac asa ceva trebuie pedepsiti, altfel va fi din nou plin de caini in nici un an de la omorarea lor. Sa nu uitam nici o clipa ca animalul in sine nu este vinovat pentru comportamentul sau. Vinovati sunt cei care faciliteaza prezenta animalului acolo unde nu trebuie sa fie. Daca eutanasiem indiscriminat animalele, fara a lua inainte de toate masuri rapide de oprire a abandonului si de responsabilizare a celor care le pastreaza pe strada (in strainatate, daca ai hranit 5 zile consecutiv un animal, se cheama ca e al tau si esti responsabil legal de acesta), atunci ii incurajam sa abandoneze in continuare, ca doar gaseste statul solutii rapide si fara bataie de cap.

  In rest, eu cred ca poate iesi ceva bun din ce spui tu, daca gandim la rece, fara excese emotionale pro si impotriva cainilor, care nu sunt sursa problemei, ci doar efectul ei.

 14. Eu va pot ajuta la site, va rog sa ma contacta-ti ([email protected])

  Eu ma intrebam daca nu am putea prinde noi insine caini si sa-i sterilizam (eu as fi mers mai departe dar aparent e ilegal) din banii personali sau donatii.

  • Normal ca poti, asta fac deja „iubitorii iresponsabili de animale”, asa cum ii numeste mult prea responsabilul care a scris articolul.

 15. Dar cu cei care-si lasa animalele sa procreeze si apoi arunca puii in strada ce aveti de gand sa faceti? Mare parte din animalele vagaboande provin din curtile oamenilor. Exista sanctiuni impotriuva lor dar eu n-am citit nicaieri despre masuri impotriva unor astfel de oameni. Asociatiile pentru protectia animalelor strang animalul de pe strada, il trateaz asi apoi il plaseaza in adoptie, dar culmea, tot ele sunt vinovate pentru ca sunt animale in strada, cand adevarata lor provenient o scapa toti din vedere.

 16. Dati informatii cu ce putem contribui. Si data protestului. Basta cu cainii, indiferent cate babe isterice vor fi. Pe copilul meu l-au alergat si i-au mancat carnetul de note din geanta pe care a abandonat-o ca sa scape.

 17. O initiativa de doi bani. Strangeti-i pe toti, omoratii iar apoi or sa vina din orasele invecinate sa lase caini la margine aorasului si nu o sa scapati NICIODATA de maidanezi. Singura solutie ok este o lege cu Strerilizarea Obligatorie! Exact ca in strainatate.

  • Nu vă fie teamă, n-o să se ajungă aici.

   Acum se ceartă Cuțu-cuțu cu ASPA, în încercarea de a se găsi un țap ispășitor, cîteva zile o să se mai agite unii și alții cu tot felul de petiții și de soluții, iar peste vreo săptămînă totul va fi uitat. Pînă la următoarea victimă. La fel ca data trecută.

   (Dacă începe vreo bubuială prin Siria, subiectul va fi abandonat subit, sub termenul pronosticat.)

   Unde au dreptate asociațiile de protecție a animalelor (fie ele rezonabile sau fanatice): cîtă vreme oamenii vor abandona în continuare animale, fără să fie pedepsiți, eutanasierile vor fi doar o soluție de cîrpeală, de aplicat din cînd în cînd și cimentînd faima României de țară subdezvoltată.

 18. ma intreb la ce foloseste un mars al „tacerii”.. unde, in ograda lui catavencu? o sa fie extraordinar de bucuros ca a scapat asa ieftin. trebuie o demonstratie de amploare, un mars in forta pe ruta primarie (si huiduit bine, evenimentul trebuie sa fie sufficient de vehement si indelungat ca sa atraga atentia presei straine), guvern si curtea constitutionala.. smecherii astia nesimtiti, de o nesimtire atat de crasa ca e greu de imaginat, trebuie sa inteleaga mesajul foarte clar, si din nefericire un mars al tacerii nu e de natura sa-i faca sa inteleaga; limbajul lui oprescu, desi medic de profesie, e cu totul altul, mitocania stiu ca nu-I este straina. oua, rosii, benign dar efectiv. si cat mai multa lume, desigur, asta e prima conditie. nu impartasesc parerea ca n-ai de ales decat sa te porti cu manusi cu nesimtitii si golanii.

  • ca sa-mi termin idea: daca se intampla in alta capital mai vestica ce s-a intamplat la noi (nu ma refer la un singur caz, ci la situatia asta aberanta), cred ca primaria ar fi primit ajutorul politiei ca sa-i apere de furia oamenilor. aia din vest stiu sa lupte ptr drepturile si normalitatea lor, probabil de’asta ei sunt unde sunt si noi suntem unde suntem..

 19. Eradicare si adaposturi, asta e ideea? Eradicare suna ca naiba. Cand il auzi iti vine sa pui laba pe dintosi si sa le faci felul la gramada. Adaposturile sunt ca naiba. Cand scrii despre asta, te mai uiti sa vezi ce experienta mai au altii (Italia de ex a facut exact ce vreti dvs, i-a adunat de pe strazi si au dat-o in gard, nu mai spun ca au si azi caini, pisici etc pe strazi), ce s-a intamplat la noi etc. Or noi suntem de belea in materie, daca imi dati voie sa fiu si eu indignat. Oricum, a rezolva o nenorocire printr-o prostie nu e prea destept. Durerea, frica nu va scuza indignarea sau ce mai simtiti dvs.
  PS a) vedeti ca animalele erau pe o propietate privata. Vai de nefericitul asta, dar animalele astea erau in grija cuiva. Cum de nu stiati? b) sa veniti intr-o zi si cu ceva asemanator pentru masini (sper ca mergeti cu bicla ca mine prin Dr Taberei): astea cel putin ne omoara in fiecare an ca pe muste, cateva mii (aici sa faci pe tine de frica cand pui piciorul in strada, aici sa te umpli de indignare, durere etc), si o fac si atunci cand nu ne iau direct in radiator, de ex ne otravesc aerul, plamanii etc. Masuri radicale, logica e aceeasi, eradicati.
  :)

  • poate cainii liberi ar fi mai fericiti decat cei tinuti in lesa (ar putea fi un argument de avocat), stiu iubitori de animale gata sa chinuie oameni, si da, in cazul asta concret, bunica e de vina (sau poate nici ea in deplinatatea facultatilor mintale, deci nu era de vina).
   ideea e ca, in 2013 te trezesti pe strada cu o haita de caini dupa tine, si nici dupa ce a murit un copil, societatea nu se trezeste din letargie sau vine cu argumente de baba pseudocrestinesti.

  • Poate de acel demers (legat de biciclete) va ocupati dumneavoastra, din moment ce va preocupa mai mult decat cainii vagabonzi sau copiii ucisi de acestia. Ce ziceti? Este o cauza buna si aceasta.

   M-am cam saturat de argumente de genul acesta.

  • Astă cu proprietatea privată e chichița momentului pentru pasat răspunderea. Până nu e sfâșiat un autocar de elevi în Piața Universității nu avem o problemă cu câinii maidanezi, ba chiar și atunci o să vină unul să zică că era câinele aferent chioșcului de șaorma deci nu e nici o problemă. Identic s-a răspuns și în cazul femeii sfâșiate în curtea ADP-ului anul trecut.

   99% din terenurile virane pe unde își fac veacul câinii sunt proprietăți private, grădini de bloc, curți de instituții etc. dar asta nu înseamnă ca acei câini au proprietar sau că nu se plimbă după bunul plac de pe un teren privat pe unul public și înapoi. Dacă eu am o bucată de teren neîngrădită devin brusc responsabil că babele din jur au hotărât să îndoape câinii în apropierea lui ? Devin brusc proprietar de câini dacă ei trec peste proprietatea mea ?

   E ridicol, nu înțelegeți noțiuni elementare despre proprietatea privată.

 20. De acord perfect cu acest articol, si subscriu solutiei, si o sa ajut cu ce pot. Mai este necesara o lege care sa impiedice abandonul de caini, si problema se va rezolva.

  Ce nu se spune despre acesti caini, care, vezi doamne, nu sunt toti agresivi:
  – exista macar un om fata de care orice caine nu este agresiv (cel care il hraneste)
  – cainii se aduna in haite pe strazi, cainii isi apara teritoriul
  – in haita chiar si cainii fricosi sunt agresivi (e.g. latra, ataca), mai ales atunci cand simt ca prada este slaba (copii, batrani)

  Afirmatiile astea sunt evidente, si demonteaza povestea aceea cu „nu toti sunt agresivi, e bland maica, nu musca etc etc” Prezumtia este ca orice caine pe strada poate fi agresiv – de aceea trebuie luat de pe strada.

  Poate este necesar un gest extrem pentru a focaliza atentia publica asupra problemei: dam drumul la 10-20 de lei pe strazile bucurestiului si sa declaram senini ca „doar unul e agresiv, toti ceilalti sunt blanzi si nu si-au muscat niciodata ingrijitorul de la zoo”…

  • Un aspect f. important peste care trec cu vederea „iubitorii ” de maidanezi.
   Chestia asta cu cainele agresiv sau nu este un mod de a evita eutanasierea lor. Un caine devine agresiv dupa ce a facut prima victima, deseori nici atunci, pentru ca biata victima dupa muscatura s-a dus in graba mare la Urgenta sa se vaccineze (daca are noroc si gaseste vaccin) si nu se gindeste sa alerge dupa maidanez ca sa poata dovedi celor de cuviinta ca maidanezul respectiv este agresiv. Practic in Bucuresti sint 16000 de maidanezi agresivi pe an (au fost 16000 de persoane muscat intr-un an). Atunci de ce nu au fost eutanasiati 16000 de maidanezi ????
   Sau dupa ong-uri un maidanez e agresiv decit dupa ce a ucis ?
   Nu, nici macar atunci pentru ca sint in Italia asociatii care se agita sa-i salveze pe asasinii lui Ionut !

 21. Ai documentat bine problema, dar lipsesc doua variable care distrug intreaga ta argumentatie:

  1. Conform legii UE si a Romaniei, periodada intre capturare si eutanasiere este de 30 de zile. In aceasta perioada cainii sunt vaccinati, sterilizati si pregatiti pentru adoptie. Daca in aceste 30 de zile nu sunt adoptati, pot fi eutanasiati.
  2. Rata de inmultire a cainilor de pe strazi va fi cel putin egala cu rata REALA de strangere; care nu este de 6.000 de caini pe luna, ci de 1.500 (luand in considerare cele 30 de zile in care trebuie tinuti in adapost).

  Poate ca prima si cea mai importanta ar trebui sa fie sterilizarea, abia apoi solutiile extreme. Mult succes, sa ne tii la curent cu modul in care decurg lucrurile.

  Daca decizi sa iei in considerare sterilizarea, bucuroasa ma alatur demersului tau. Daca nu, sunt destui incrancenati dispusi sa otraveasca maidanezii cu mana lor.

  • Alina, lasa prostiile. Stii foarte bine ca nu functioneaza aceasta solutie. Cat timp dureaza sa prinzi si sa sterilizezi 65 de mii de caini? Intre timp ceilalti se inmultesc. Pe de alta partem, pot trai in haite si la fel de agresivi si dupa sterilizare.
   Nu cred ca eutanasierea cainilor este o activiate placuta pentru cei mai multi care au scris aici, insa este evident ca aceasta este solutia de rezolvare a problemei.

 22. Si dupa ce ii exterminati? ce-o sa se intample? In 2-3 ani problema va reveni, pt ca nu avem cultura necesara…
  Fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru cainele detinut, sa ii asigure adapost, asistenta veterinara, hrana, apa, miscare.

  Trebuie reglementata activitatea de crestere si reproductie a cainilor in Romania.
  Trebuie aspru sanctionat traficul cu caini, trebuie limitata inmultirea necontrolata a cainilor.

  Toti cateii din Romania trebuie microcipati si inregistrati intr-o baza de date unica la nivel national. Trebuie o evidenta clara caine-stapan si inregistrarea oricarei modificari/schimbari de prorprietar, deces. Toate fatarile trebuie declarate. Toti puii trebuie vanduti microcipati, cu contract, varsta de minim 8 saptamani, cu contract. Abandonul sanctionat drastic.

  Trebuie reglementata modalitatea de publicitate, anunturile cu catei oferiti spre vanzare, dupa modelul francez, prin identificarea clara a vanzatorului autorizat, doar cateii cu pedigree sa poata fi anuntati ca fiind de rasa, mentiunea clara daca au sau nu pedigree, poze reale.

  Trebuie o lege bine pusa la punct, trebuie o autoritate unica.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=455430034554757&set=a.198847966879633.41407.195742857190144&type=1&theater

 23. Sunt foarte de acord cu ceea ce propuneti.M-am mutat de curand in Bucuresti si efectiv imi este frica sa ies singura din casa, mai ales seara.Este absolut inacceptabila situatia.Doresc sa ma implic in orice actiune pe care o veti implementa in aceasta directie.Iar pentru ”iubitorii” de caini vagabonti, am o mica intrebare: daca tot va pasa atat de mult, de ce nu ii luati acasa?

 24. Problemele cainilor vagabonzi in Romania au ajuns pana la un nivel la care va costa imens rezolvarea problemei.

  Problema nu se poate rezolva daca motivatia emotionala nu este pusa deoparte si vazut care sunt limitarile la solutiile disponibile oferita de stiinta studierii caninelor.

  In primul rand, un caine are o speranta de viata de 10-14 ani. A pretinde sa tii un caine intr-un adapost peste 10 ani, si sunt peste 65000 in Bucuresti, ar costa o avere pe care nimeni nu si-o poate permite. Chiar la un dolar pe zi de caine mancare, costa sute de mii de euro pe luna doar mancarea lor in fiecare luna, milioane de euro pe an… De unde banii pentur mancare plus intretinerea adapostului si plata salariilor celor care lucreaza in adapost.

  In al doilea rand, cainii care sunt nascuti in salbaticie nu mai pot fi integrati intr-un camin. Un caine are doar un an de la nastere sa se obisnuiasca cu un stapan si sa traiasca intr-un camin. Dupa aceea, daca nu este domesticit, se comporta exact ca orice fel de alt animal salbatic. O sa muste stapanii si o sa fuga la prima ocazie pe care o sa aiba si sa o ajunga din nou pe strada. Chiar si cainii domestici care nu sunt socializati in primii ani de viata nu o sa se poata adapta la un alt camin.

  In al treilea rand, sterilizarea si eliberarea lor pe strada nu o sa rezolve problema agresivitatii cainilor vagabonzi. Vorba lui Basescu, cand sterilizezi cainii nu le scoti coltii.

  Din cauza limitarilor de mai sus, nu prea sunt multe solutii disponibile.

  De tinut nu poti sa tii cainii pentru 10-15 ani cat traiesc, nu poti nici sa gasesti adapost pentru 65000 de caini sau camin pentru ei, si nici pe strada nu ii poti lasa…

  • Bine punctat!

   E vorba despre prioritati. Daca pentru Oprescu si pentru Bucuresteni, cheltuirea a sute de milioane de euro pentru tinerea in viata a zecilor de mii de maidanezi este o prioritate, atunci eu nu ma opun. As vrea doar sa stiu la ce se renunta. Se poate renunta la scoli, gradinite, spitale, directiile de asistenta sociala, etc.

 25. Cati copii si batrani mai trebuie sa moara din cauza muscaturilor maidanezilor pentru ca primaria asa zisei capitale europene Bucuresti sa faca ceva? Cate medalii mai trebuie sa mai primeasca stimabilul primar Sorin Oprescu pentru a porni un program de curatare a orasului de aceste dihanii care au infestat locurile publice?

 26. Domnule Ciucu, am 26 ani si de 26 ani locuiesc in Drumul Taberei.
  In 26 ani am fost muscat de caini de 2 ori (din vina mea) si asta cand eram copil si alergam ca un nebun si ii atatam.
  Nu stiu de unde scoateti dumneavoastra si ceilalti ca in Drumul Taberei sunt cei mai agresivi caini si ca e cea mai mare problema, dar eu personal nu simt asta.
  Cand trec pe langa un caine, vorbesc cu el, ii intind mana sa ma cunoasca, ii arat ca vreau sa fim prieteni si ca nu are de ce sa se teama.
  Spuneti-mi, va rog, daca dumneavoastra ati incercat sa va apropiati de ei sau ii injurati si aruncati cu pietre dupa ei, cum fac multi alti oameni din Romania? Ati vazut vreodata caini batuti, plini de rani si vai de ei,. din „bunavointa” oamenilor? Si nu pentru ca au atacat caini, ci pentru ca oamenii au impresia ca sunt superiori animalelor.
  Solutia nu este eutanasierea. Este o crima ceea ce sugerati dumneavoastra.
  Doar pentru ca purtati onoarea de a fi om, nu va face mai uman decat animalele.

  • E problema dumeavoastra. Daca dvs. considerati ca inaltele dvs. competente in a gestiona relatiile cu cainii va fac un om mai bun, ar fi cazul sa le dobandim si noi, poate ne tineti niste cursuri…

  • Dle Leontie, in drum spre serviciu ii „salutati” asa frumos pe toti cei 30 de caini pe care ii intalniti? Cum reusiti? Plecati cu 2-3 ore mai devreme ca sa aveti timp pentru toti? Nu sunt gelosi?
   Felicitati pentru aptitudinea dv. de a supravietui in jungla Bucuresti?
   Poate va faceti timp sa treceti si pe la sicriul copilasului.

 27. Sunt de acord cu « a face ceva », si felicitari pentru ideea marsului tacerii. Ma indoiesc ca va da rezultate, dar felicitari si daca as fi bucurestean, as veni.
  Dar nu sunt de acord cu viteza cu care propuneti sa se miste lucrurile, astfel incat permiteti-mi sa fiu de acord cu cativa comentatori:

  Tot stam si ne dam moralisti si superiori, si sa ne rezolve altii problema.
  Eu nu reusesc sa va inteleg, domnilor parinti. Aveti copii care sunt in pericol. Si va tot milogiti ca primaria sa vina sa va rezolve problema. Dar de otrava ati auzit ?
  « Vaaai, cum poti sa gandesti asa, credinta… sufletul… morala… ».
  Morala este simpla: ai mei sunt amenintati de animale (in sensul cel mai pur al cuvantului : a-n-i-m-a-l-e). Stau si ma rog de ele sa plece ? Stau si ma rog de Primarie sa le culeaga ? Otrava. Pur si simplu otrava, pusa in plasa de gunoi, data pe langa tomberoane. Un iubitor de animale care isi ia odorul acasa nu-l va lasa sa scormoneasca in ghena, astfel incat ei vor fi feriti.
  Si/sau (in functie de ce se intampla cu tomberoanele din orasul vostru; nu vrem sa omoram pe vreunul care mananca din ele; omul e om, cainele nu e om, indiferent ce ar zice unele) :
  Vecina de la parter ingrijeste o astfel de javra ? Un mesaj lipit pe usa cu « Daca nu ti-l iei in casa, il gasesti tzeapan », si daca nu intelege aluzia, omorat si ala, ca eu nu inteleg de ce trebuie sa ma tem in scara blocului meu ca ma musca un caine.
  Este suficient ca minim o persoana sa faca asa pe fiecare strada ; nu vor muri toti cainii, dar daca iubitorii de animale ar fi iubitori de animale, ar intelege ca mai degraba eutanasiat de primarie, decat mort prin hemoragie interna de la otrava.
  O seara in care sa nu va temeti de javre, sa nu le auziti ghearele pe strazi si latratul noaptea, si va va convinge ca ati procedat bine.

 28. In Romania exista conceptul de Class Action Lawsuit? Asta as face eu, impotriva Guvernului Romaniei pentru ca nu a asigurat cetatenilor o viata ferita de primejdii.

 29. De fapt, exista doua categorii diferite:

  1. Cainii „comunitari”, „vagabonzi”, „de strada”, AFLATI PE DOMENIUL PUBLIC.
  In mod normal, acestia nu ar trebui sa existe intr-un oras civilizat si sunt de acord cu solutia propusa de domnul Ciucu. Atentie, ma refer la o rezolvare umana, nu una barbara, prin otravire sau alte metode care provoaca suferinte inutile (cei care nu cunosc semnificatia termenului „eutanasie” sunt invitati sa se documenteze).

  2. Cainii – de rasa sau „de rasa comuna” – AFLATI PE O PROPRIETATE PRIVATA.
  Acestia sunt in sarcina proprietarului si nu exista motive sa fie afectati de masurile propuse, atata timp cat nu parasesc limitele proprietatii (sau o fac doar cu botnita, insotiti de stapan). Desigur, ramane de rezolvat problema abandonului puilor pe domeniul public, dar acestia s-ar incadra in prima categorie.

  P.S. In conditiile in care statul nu-mi permite sa-mi apar proprietatea, integritatea corporala si viata prin alte mijloace, apelez la una dintre putinele metode legale existente pentru a fi protejat: cainii de paza!

 30. :)
  cred ca e un exces de cuvinte.
  cand de fapt trebuie:
  -un serviciu de ecarisaj (hingheri- pe romaneste) eficient
  -eradicarea (aka stoparea fondurilor) pentru ONG-urile protectoare

  cam atat. teoretic serviciul de hingheri exista.
  trebuie sa ne concentram pe punctul 2.

 31. Eu va rog pe cei care aveti „minunata” idee de a baga otrava in mancare sau alte tâmpenii de genul ăsta sa vi le scoateti din cap. Eu am caine in apartament si poate din greșeală si din neatentia mea mananca de pe jos si moare. Nu este corect față de mine care imi ppatesc darile pt acest caine si il ingrijesc sa ma trezesc peste noapte fara el pt ca pe voi v-a orbit ura catre maidanezi. Sper sa intelegeti si sa actionati pe cale legala fara victime colaterale. Va multumesc

 32. 1) „Nu ucideti cainii”

  Demersul este laudabil si sper sa pot ajuta. Nu sunt un iubitor de animale, dar nici impasibil la suferinta animalelor nu sunt. Stiu ce poate insemna un animal de companie pentru stapanul sau (cel putin pentru cei ce-si apreciaza animalele de companie). Si stiu ca multi vor spune „nu e vina animalului ca a ucis de foame”. Dar aici nu e vorba ca ar fi vina animalelor. Este o judecata simpla, cruda, necesara, aceea ca viata unui om, mai ales a unui copil nevinovat, nu poate fi pusa in balanta cu viata unor caini. Trebuie, daca vrem sa functionam ca societate, sa acceptam ca viata si sanatatea oamenilor este mai importanta. Trebuie combatuta ideea ca viata cainilor poate fi protejata prin lege *in detrimentul* vietii si sanatatii oamenilor.

  2) „Nu asta e solutia”

  Chiar daca am reusi sa eliminam complet toti cainii vagabonzi din Bucuresti, este cert ca vor reaparea caini vagabonzi din abandonarea cainilor cu stapan. Sunt suficiente case cu curte in Bucuresti. Caini vor fi adusi in Bucuresti de catre muncitorii de santier.

  Dar 60.000 de caini comunitari in minus va aduce un plus de siguranta pe strazile capitalei iar efortul acesta trebuie sa fie continuu. Odata stabilita legislatia si odata stabilite prioritatile incidenta va fi dramatic redusa. Legislatia este principala piedica in prezent si daca aceasta se schimba, castigul va fi enorm.

 33. Și de ce n-am sprijini industria română de mănuși ? Sau de ce nu ne-am da bine cu Coreea de Sud ? Uite o soluție echitabilă- îi prinde, îi urcă-n avion și direct la Seul …revenind la realitate- un proprietar de câine de rasă nu aruncă nici un pui. Problema e cu babele nebune și moșii retardați care-i hrănesc- dar nu-i iau acasă. Realitatea spune că nimeni n-o să adopte (dacă e normal la cap) un dulău. Cei care stau la curte au deja câine- dacă vor.

 34. Buna.
  Nu sunt una din militantele impatimite si irationale, stiu despre cine vorbiti, si mie si mi-e frica sa merg pe langa caini pe strada. Dar cu toate acestea, tot cred ca este o solutie extrema ceea ce propuneti. Plecand de la premisa ca iubim animalele, si nu le uram, si vrem sa traim in pace si unii si altii, vin cu niste intrebari.

  1. Avand in vedere ca a mai avut loc un program de eutanasiere, sau poate mai multe, iar acesta nu a rezolvat problema, credeti ca de data aceasta va fi diferit? O perioada a fost liniste pe strazi. A trecut. La fel se va intampla probabil si acum, cainii apar tot timpul pe strada fiinda sunt aruncati din curte cand sunt nascuti, sau pentru ca se imbolnavesc, sau pentru ca stapanii se muta cu cineva care nu vrea caine etc. Solutia cu eutanasierea e doar temporara si un pic iresponsabila in conditiile in care este SINGURA solutie propusa.

  2. Daca intreaga comunitate s-ar mobiliza, oare nu s-ar putea folosi acesti bani alocati „eradicarii” pentru a crea adaposturi in care cainii sa aiba conditii normale de trait, pana vor fi adoptati, inclusiv cu dresori si asistenta medicala. Stiu ca tratamentul lor din adaposturi este oribil. Iar legea spune (asa era ultima oara cand am verificat) ca dupa 2 saptamani sunt eliberati din nou pe strada. Posibil sa ma insel aici.

  Si apoi, ei ar si trebui adoptati de cei care isi doresc un animal, cu rabdare si cu un dresor si cainii crescuti pe strada se pot adapta unui camin, stiu destule cazuri fericite. Nu este imposibil, dar nu este nici cel mai usor lucru. E o responsabilitate. Sa fie TOTI omorati vi se pare o responsabilitate asumata fata de problema, pe termen lung?

  Campanii in sensul asta nu am vazut niciodata. Nu s-a incercat asa ceva din partea statului, sau din partea unor oameni care vor sa fie responsabili fata de famiile lor si fata de societate, adica din partea unei comunitati mobilizate sa isi faca viata mai usoara, cu demnitate.

  3. Odata cu sterilizarea, care ar rezolva si ea din problema, mai ales daca e o preocupare constanta, nu credeti ca din nou, daca o intreaga comunitate se monteaza, ar trebui facuta o campanie puternica si bine informata de EDUCARE a oamenilor , si chiar si propunerea unei legi care sa interzica aruncarea animalelor nesterilizate in strada? Stiti probabil ca multi oameni isi iau caini, si cand vin puii ii arunca efectiv in strada, in special femelele. Educatia este absolut necesara, sunt cateva lucruri de bun simt, marunte, care presupun respectul fata de ceilalti din comunitate si fata de animale, ce multora le lipsesc.

  Parerea mea este ca intodeauna exista alegeri. Mi-ar placea sa citesc un articol la fel de motivat si motivant cum este cel de mai sus venind din partea comunitatii pe care vreti sa o formati privind si alte solutii.

  Mult succes si intelepciune va doresc.

  • dvs faceti curat acasa periodic, sau ati facut o data acum 10 ani? v-ar suprinde sa vedeti cit de murdara e o casa acum, din moment ce acum 10 ani s-a facut curat in ea?

   evident, eutanasierea e solutia. dar ea trebuie continuata permanent.

 35. am si eu cateva propuneri:

  – fiecare autoritate locala sa stabileasca numarul maxim de zile in care un caine poate sa fie tinut in adapost, perioada va fi stabilita in functie de numarul cainilor fara stapan din localitatea respectiva, numarul de locuri in adaposturi etc. 7 zile mi se pare putin asa ca eu propun o perioada minima de 15 zile lucratoare. In cazul in care cainele nu este adoptat in acel interval va fi eutanasiat.
  – adoptiile se pot face doar de catre persoane fizice, orice caine adoptat din adapost va fi sterilizat si va avea implantat un chip prin care sa poata fi identificat
  – daca un caine adoptat e gasit din nou in strada, cel care l-a adoptat va fi amendat si nu va mai avea dreptul sa mai adopte alti caini din adaposturi
  – pentru a facilita gasirea cainilor pierduti fiecare caine ridicat trebuie sa aiba o fisa in care sa fie notata zona din care a fost ridicat
  – pentru a evita abandonul puilor rezultati din monte nedorite orice caine fara valoare chinologica (fara certificat de origine) trebuie sterilizat

  • Din cele spuse de d-vs, singurul lucru cu care Nu sunt de acord este „sterilizarea automate”!
   Sterilizarea e în genere, ireversibilă! De ce să o impunem pentru „orice caine fara valoare chinologica”? De ce să sprijini ca stat doar o „afacere”(canisele au ajuns o afacere în sine, puii pe bandă rulantă perceputi ca sursă de venit), limitând materialul biologic la câteva rase recunoscute de varii asociaţii?
   Dacă legea îmi impune responsabilitate sub titlul unor posibile sancţiuni punitive, de ce să mi se ia dreptul de decizie – adică eu decid sau nu sterilizarea??

 36. CITITI VA ROG COMENTARIUL LUI VASILE –TULCEA ..F SIMPLU ….DECAND lumea au fost cainI in tara asta,in satele astea unde nu exista curte fara caine!!DAR …NICI UNUL PE ULITELE SATULUI!…Chiar nu mai judecati ? Totul a luat-o razna decand cu democratia de rahat , infiintarea ong-uri-lor, a permis unor iresponsabili,isterici sa se manifeste !TREBUIE EUTANASIATI…CEI CE NU O VOR …….SIMPLU SA-I IA IN GRIJA!

 37. dupa parerea mea ar trebui luate masuri atat in orase cat si in zonele rurale, deoarece cainii reprezinta pretutindeni o amenintare…ar trebui sa se voteze o lege in care toti stapanii sa isi tina cainele legat sau cel putin pe proprietatea privata

 38. Eu propun sa incepem cu controale financiar contabile la toate institutiile si asociatiile care ar fi trebuit sa se ocupe de soarta cainilor, sa justifice banii si prin sondaj sa se vada daca cainii sunt sterilizati sau nu si apoi sa ne intrebam de ce avem caini pe strazi …se fura lume, se fura! Cum nu avem decat 5 metri de autostrada si altii au 1000 de kilometri uite asa avem 60 de mii de maidanezi si altii au doar 5 si aia scapati pe poarta de stapani. Cum naiba altii au putut si noi nu? Haideti sa aducem un „putincios”din ala si sa il platim sa ne faca sa putem si noi! Dar cine mai fura apoi? …nu merge. Nu exista respect si educatie in ceea ce priveste cresterea unui animal, nu exista o legislatie pusa la punct pentru adoptii, nu poti merge sa vizitezi padocurile de caini si sa iei unul acasa ca arata groaznic….si ce vrem? Intai sa vrem sa ne civilizam si apoi sa aruncam cu pietre dupa caini…

 39. Sunt gata sa ma implic: imi suflec manicile si sunt gata de treaba. Cum ma pot implica? Cand va fi organizat marsul tacerii?

 40. D-le Ciprian sunt perfect de acord cu inițiativa dvs și vă susțin, cu condiția să organizeze cineva treaba și în Cluj. Altfel, o idee pertinentă dintr-o sursă nerecomandată persoanelor cu sensibilități intelectuale excesive: http://www.piticigratis.com/2013/09/doua-pareri/

  Pe scurt: vinovați pentru uciderea copilului sunt nu câinii ci susținătorii ONG-urilor ce protejează câinii criminali! Acest fapt trebuie expus și asumat cu discernământ – protejând cânii, își asumă în mod explicit responsabilitatea uciderii ființelor umane. Din punctul meu de vedere aceste persoane sunt niște mizerii umane cu nimic diferite de intelectualii care au susținut și continuă să susțină crimele comunismului în numele ideologiei care transcende și justifică masacrul. Și in cazul „iubitorilor de animale”, ouăle sparte (viețile distruse) nu contează, pentru că nu sunt viețile lor. A lor este plăcerea perversă și criminală provocată de aderarea la ideologie.

 41. Cred ca nu ar fi rau sa discutati si cu asociatiile de protectie a animalelor. Inteleg ca indignarea e mare la acest moment, dar cred ca unele dintre ele chiar au facut ceva pana acum in directia castrarii cainilor si darii lor spre adoptie, nu au papat doar bani.
  Cu siguranta, au si ei niste cifre si, cum ziceati, sunt bine organizati, nu ar trebui ignorati.
  Dumneavoastra va aflati intr-o pozitie de forta acum, dar mi se pare ca vreti sa o folositi intr-un mod nerational sau mai degraba sa folositi forta : „Solutia e simpla si nenegociabila”. Nimic nu e nenegociabil.
  Organizatia asta si apelul la lupta suna un pic paramilitar, poate-s doar fobiile mele. Apreciez si incurajez, altfel, initiativele cetatenesti de auto-organizare atunci cand statul nu-si face treaba, insa nu cred ca e nevoie chiar de pozitii atat de belicoase. Nu transformati aceasta actiune intr-o lupta impotriva asociatiilor de protectie a cainilor. Deocamdata sunteti intr-o pozitie avantajoasa, mai incolo, insa, nu se stie. Cum ziceam, au si multi simpatizanti, au si organizare. Dv. va bazati acum doar pe indignarea populara, care va trece la un moment dat.
  Apropo de adoptia cainilor in 7 zile: daca acei caini care sunt adoptati nu sunt si castrati inainte, adoptia are loc degeaba. Vor trebui suportate si astfel de costuri. Sa nu-mi spuneti ca va bazati pe controalele primariei si pe contractele semnate cu proprietarii.

  • Vom discuta cu asociatiile intr-un mod civilizat. Daca au bune practici sau idei pertinente le vom include in planul nostru de bataie.

   Pana acum au propus multe aiureli care n-au dat roade. Vom lua de la ei ce este util, pentru a gasi o solutie umana.

 42. Orice ce fel de masura care nu este dublata de efectuarea unui control si sterilizare a cainilor cu stapan nu va rezolva acesta problema cu adevarat. Politicienii care nu vor sa aplice un program in acest sens o fac doar pt ca se castiga foarte multi bani pe seama cainilor aflati pe stazi, ca si in alte cazuri unde nu este de fapt interes in rezolvarea unei situatii. E o idee sa ne uitam la alte tari unde acesta problema acainilor fara stapani este rezolvata, dar sa nu ne oprim la eutanasierea unui caine nerevendicat de stapani, sunt si alte masuri care contribuie la functionarea acestui sistem. Dupa clasificarea facuta de tine ma incadrez la categoria de iubitori de animale iresponsabili deoarece nu sunt de acord sa se aplice doar eutanasierea cainilor fara alte masuri … asta se tot face de multi ani(neoficial) si e foarte clar ca nu rezolva nimic. Iar cum se aplica de fapt acesta „eutanasiere” cu lopata sau otrava este alt aspect…

 43. Ce facem cu cainii care migreaza de la sate la orase?dar cu oamenii din mediul rural care isi arunca puii pe strada???langa marginea oraselor sau satelor? nu ar trebui gandita o lege care sa oblige cetatenii la castrarea cainilor fara valoare chinologica?

 44. Toata aceasta situatie arata starea degradanta a societatii.In fiecare zi stau cu teama pina ajunge copilul acasa de la scoala, desi e marisoara.Nu se va intimpla nimic benefic daca actiunea nu va fi la nivel national, altfel…Cu toata compasiunea pentru animale,dar trebuie odata pentru totdeauna eradicata aceasta pecingine.

 45. Si eu ma alatur proiectului….fiind mama unui baietel muscat de un caine in timp ce il duceam la gradinita intr-o dimineata (pur si simplu treceam pe langa un caine care a reactionat asa!!!!). Va pot ajuta in organizarea evenimentelor, promovare…..

 46. Cred ca un protest tacut nu este altceva decat un gest frumos. Care trebuie facut, personal nici nu-mi pot inchipui prin ce trece familia baiatului.

  Presiunea pe Parlament, demascare, inlaturare – consider ca ideile au aparut datorita adrenalinei, sincer si eu m-am enervat, dar sa fim rationali: o cerere depusa in Parlament se poate pierde de 10 ori, demascarea celor care profita si inlaturarea lor inseamna ca devenim procurori, mai ramane sa facem si un tribunal :)

  Ca parinte si bucurestean, problemele in cazul asta sunt:
  a) PMB: Este o institutie care arunca cu bani in stanga si in dreapta. Reamintesc:
  – pilonii abandonati de pe Calea Vacaresti
  – Arena Nationala si gazonul ei
  – chioscurile din termopan
  – ceasurile aurite
  – decopertarile repetate ale asfaltului: intai vine NetCity, apoi Luxten, apoi ciine mai stie cine si se tot sparge asfaltul. Astia nu au un coordonator de proiect care sa spuna: baieti, se sparge, veniti sa faceti ce este de facut
  – centrul vechi
  – etc

  b) Primariile de sector: nu le vad rostul. Sunt niste premii pentru vasali politici, primarii astia nu au facut altceva decat sa planteze panselute

  c) Noi
  Bucurestenilor nu le pasa (ma includ aici). Trebuie sa ne muste realitatea de fund ca sa facem ceva. Il realegem pe Oprescu, il alegem pe Voiculescu sau pe Becali… Pana si bunica copilului: s-a pus cu fundul pe banca si a stat acolo. A reactionat cand a venit baiatul de 6 ani plin de sange. Cine are doi copii stie ca nu te poti pune cu fundul pe banca, mai ales intr-un parc pe care nu-l cunosti. De ce a facut asta? Nu i-a pasat. A inceput sa-i pese cand a venit realitatea s-o muste de fund :( . Paznicul, proprietarul, primarul, hingherii, cei care mai treceau pe acolo… Nu le pasa. Sunt convins ca cel putin un plimbaret din parcul Tei a vazut cainii aia. O fi facut o reclamatie, petitie, ceva? Nu. Deci si noi suntem de vina.

  Revenind: nu vad de ce trebuie facuta presiune la Parlament. Primarul de sector si Primarul general trebuie presati. Au un buget imens cu care nu fac nimic.

  Oricum, ma alatur oricarei manifestatii, actiuni, etc, deci voi urmari „problema”

 47. Sunt de acord cu faptul ca trebuie facut ceva concret. Atat oamenii (muscati sau nemuscati inca) cat si animalele fara adapost sunt victime. Vina apartine autoritatilor si ONGurilor (in majoritate ineficiente si corupte). ONGul care conform documentatiei detinea cainele agresiv si nu mai stia de el de ani de zile trebuie sa raspunda penal. Eu locuiesc in SUA si majoritatea adaposturilor eutanasiaza cainii si pisicile care nu sunt adoptate dupa o perioada de timp. Cine adopta un animal semneaza un contract (cu implicatii legale) ca returneaza animalul la adapost/organizatie in caz ca nu il mai poate tine. Daca scapa de sub control cand e in grija ta raspunzi. Personal am adoptat 2 pisici in acest fel si poti fi intrebat de starea animalului.
  In cazul baietelului de 4 ani sunt foarte surprinsa ca nimeni nu vorbeste si despre bunica iresponsabila care si-a pierdut nepotii din vedere complet astfel ca acestia au ratacit pana in rapa pustie care numai zona de parc nu se poate numi. Li se putea intampla orice. Aceasta femeie trebuie si ea facuta responsabila.

 48. Cred ca nu mai este cazul sa se astepte 7 zile. Situatia a devenit dramatica ! Cine vroia sa adopte ii lua de pe strada ! Deasemenea si bani cheltuiti cu intretinerea lor….pur si simplu stringerea de pe strada si eutanasierea….la fel ca in 2001…..

 49. Buna seara,
  Eu vad problema in alt fel:
  Acesti ciini sint responsabilitatea tuturor Romanilor si a statului Roman.
  Cei care au condus si conduc Romania sint alesii vostrii!
  Cei care au abandonat ciini pe strazile Bucurestiului sint tot Romani.
  Cred ca cel mai bine ar fii ca intreg statul Roman si „cetatenii” acestuia sa fie dati in judecata si sa plateasca pt. aceasta crima. Toti sinteti vinovati pt. moartea copilului si pt. nerespectarea celor mai fundamentale reguli morale. Va ascundeti in spatele crestinismului dar majoritatea dintre voi sinteti niste barbari(nu ma refer numai la ciini).
  Vreti sa faceti ceva? Platiti si obligati toti „cetatenii” Romaniei la plata.
  100Euro x 20.000.000 si rezolvati toate problemele…
  P.S. Nu mai traiesc de mult in Romania insa as contribui cu 1000euro daca asa ceva se va intimpla vreo data..

  • @Cristi Sarbu:
   Daca eu sunt un descreierat si abandonez maine pe strada zeci de mii de serpi, inseamna ca de vina e toata societatea romaneasca? Si solutia sa fie sa nu ne atingem de serpi ca nu sunt ei de vina? Sa ii lasam sa misune prin oras ca doar toata societate e vinovata de aparitia lor?

   • Sarpele este un animal salbatic. Ciinele a fost domesticit de „OM”, l-am acceptat ca unul dintre aliatii nostri si cu asta vine si responsabilitate!. Dar „OMUL” tot lepra ramine! Cind ne deranjeaza ii impuscam. Iar vina, da este a tuturor romaniilor pt. toata hotia care are loc in Ro. Cum poti sa alegi un hot printre hoti si sa-l faci vinovat?? De aceea ar treb. ca toti sa plateasca..

 50. de ce eutanasia cainilor este asa de grava pentru drepturile animalelor? dar cum este cu animalele sacrificate pentru carne pentru consum uman-porcul, vita, gaina, curcanul, gasca, mistretul, iepurele? propun ca acesti caini sa fie folositi pentru alimentarea unor animale de la gradinile zoologice, in masura in care agreaza carnea de caine- poate sacalul, hiena, vulpea, lupul, sau chiar leul, tigrul, leopardul

 51. Oprescu este un mare dobitoc…plange cu lacrimi de crocodil, spune ca are si el nepoti se da de ceasul mortii in fata presei. Mai avea sa se tavaleasca prin praf. Insa dupa tragedia de luni, vina este a tuturor! Mai mult, stimabilul edil NU vede ce poate rezolva demisia sa! Vrea REFERENDUM. Tupeu, nesimtire crasa, incompetenta. Numai in Romania se poate intampla asa ceva. Majoritatea bucurestenilor isi merita soarta, a ales o asa hahalera, o sa o manance cainii. La propriu si figurat.

  Interviu din 2012: http://www.youtube.com/watch?v=wccHkZ2Stv4

 52. Stiati ca…
  …exista un protest impotriva lasarii in libertate a cainilor fara stapan? Videoclipul se numeste „Children and Puppies” si este dedicat in special victimelor cainilor vagabonzi: persoanelor ucise in chinuri groaznice (Veronica – 6 ani; Eleonora – 77 ani; Costache – 79 ani; Taniusa – 49 ani; Ionut – 4 ani) si celor atacate, ranite, sfasiate, mutilate.

 53. So in 1950 the biological control agent, Myxoma virus, was introduced to Australia’s mainland to kill rabbits.
  Myxomatosis, the disease caused by the Myxoma virus, occurs naturally in South American cottontail rabbits.
  Once infected, the rabbits develop lesions filled with mucus. The mucus accumulates under the rabbit’s skin, leading to internal swelling. Most rabbits die of haemorrhage and seizures within 10 days.
  Initially, myxomatosis caused enormous reductions in rabbit numbers. In some areas 99 per cent of the rabbits were killed.

  To combat the reduced effectiveness of myxoma virus, calicivirus, or rabbit haemorrhagic disease (RHD), was released in Australia in 1995.

  „RHD was first detected in China in 1984 and it spread through wild and domestic rabbits in Europe,” says Mutze.

  RHD causes blood clots to develop in the rabbit’s lungs, heart and kidneys. The clots block blood vessels and death from heart and respiratory failure quickly ensues.

  The virus reduced rabbit populations by 90 per cent in arid zones and held them down for around 10 years, says Mutze. However, like myxomatosis, its efficacy varied throughout Australia.

  SUNT SIGUR CA SE POATE GASI O MODALITATE DE RASPANDIRE STRICT LA CAINI (PRIN ACT SEXUAL DE EX.) A UNUI VIRUS CARE SA LE REDUCA POPULATIA ( SA PROVOACE STERILITATE MACAR DACA NU MOARTE)

  • Si presupun ca aveti si o solutie ca virusul respectiv sa nu afecteze cainii care au stapan, si nu ma refer doar la cei de companie dar si la cainii politiei, ai granicerilor si ai altor „organe”, sau pe cei care pazesc turmele.
   Desigur, virusul se va opri cuminte la granita, nu de alta dar este posibil ca bunii nostri vecini sa nu agreeze metoda ;)

 54. Am postat mai sus link-ul catre un studiu care contine un proiect pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi in Guadeloupe. Desi surprinzator pentru un departament francez, fie el si „de peste mari” problema e reala si autorul compara explicit situatia de acolo cu cea din Bucuresti.

  Pe scurt si fara isterie intr-o directie sau alta strategia sta cam in felul urmator. Legislatia franceza lasa libertate autoritatilor locale sa actioneze. Sterilizarea, identificarea si eliberarea in teritoriu sunt legale, dar autorul arata ca in momentul in care numarul cainilor a atins un numar critic doar aceasta abordare nu merge. Administratiile locale au posibilitatea sa captureze cainii sa ii tina opt zile si daca nu sunt adoptati sa ii eutanasieze. Mai mult, durata de opt zile poate fi chiar redusa la patru zile iar cainii bolnavi, agresivi etc. pot fi eutanasiati imediat dupa captura. Autorul studiului insista si asupra educatiei populatiei fara de care pe termen lung nu se poate rezolva nimic si arata ca trebuie inclusiv create dispozitive legale pentru abandon.

  Ce cred ca este esential este ca eutanasia nu trebuie vazuta ca un scop in sine. Daca numarul cainilor vagabonzi va fi redus suficient si bunele practici se vor incetateni ea nu va mai fi necesara. Intr-un astfel de viitor ipotetic simpla sterilizare urmata de returnarea in teritoriu ar putea fi suficiente. Acum insa, in situatii ca cea a Bucurestiului fara un program continuu de eutanasie a cainilor ne-adoptati problema pur si simplu nu poate fi rezolvata.

 55. pe facebook au aparut grupuri de presiune cu taietori de frunze la ciini din Anglia, din Finalnda (casnice si doamne si „domni” plictisiti), care, cu superioritate, ne arata noua cit de necivilizati sintem ca nu mai vrem sa ne lasam copiii sa fie sfisiati si devorati de ciini. Cita ipocrizie au! numai ca sint organizati si au o mare forta de erodare fiindca: unii din asta traiesc (Vier etc.), doresc sa-si arate lor insisi puterea asupra altor oameni (nu e vorba despre ciini). Asa ca… beware!

  • Bătălia e pierdută din start.

   Așa-zișii protectori ai animalelor, mă refer la ăia deranjați la mansardă, au pornit deja campania. În presa internațională deja se scrie că România (sau președinte, primarul etc.) vrea să ucidă sute de mii de suflete nevinovate, iar în comentariile de sub articole se înghesuie activiști cu celebra formulare „întotdeauna omul e vinovat, ce-a căutat pe teritoriul lor, sigur a provocat animalul”, „românii sînt un popor de brute” și alte inepții.

   Urmează presiunea internațională asupra politicienilor noștri, care, sensibili la propria imagine, nu vor schimba legea aia boantă sau vor amîna votul la nesfîrșit, cum au făcut-o și pînă acum.

   Bref, nu se va întîmpla nimic, cîinii vor rămîne în stradă, responsabilitățile în aer sau pasate între instituții, iar Bucureștiul în lumea a treia.

   Următorul val de activism: la proximul copil halit de cîini.

   • pai politicienii (prima data cind sint in accord cu Esca de la ProTv „haitele de la conducere’) au de ales intre imaginea lor abroad si pielea lor in tara, Ce ne pasa noua de lasii de englezi care-au lasat si lasa sa moara 100.000 de oameni in Siria?

    • Mă, dacă românii ar avea stofă de insurgenți, ca ungurii, poate atunci s-ar teme politicienii de la noi de pielea lor. Dar n-am văzut din 90 încoace nici o vilă de politician devastată, primărie în flăcări, politician desfigurat sau schilodit etc. Așa că rămîne valabilă treaba cu imaginea.

     Apelul lui Băsescu către Ponta cu ordonanța de urgență trebuia să fie un măr otrăvit, deduc acum. Cum nici ăla nu-i tîmpit, n-a mușcat și a dat-o pe parlament. Numai că acum se întoarce împotriva lui Băsescu.

     Între timp iote cum titrează un important ziar german (culmea, chiar de orientare conservatoare, toeretic deci din tagma lui Băsescu): http://www.welt.de/vermischtes/article119685809/Praesident-will-Streunerhunde-einschlaefern-lassen.html

     (Băsescu vrea să fie eutanasiați cîinii vagabonzi)

     Pentru cine știe germană, a se citi și comentariile cititorilor, ca să vedeți cam care e părerea majoritară despre români. Și unii răspîndesc deja informații false, care să creeze presiune pe România, de pildă că deja a început „măcelul” sau că copilul nu a fost omorît de maidanezi, ci de un cîine de pază, în curtea unei fabrici. Traduc un fragement de comentariu, la întîmplare: „E o farsă ceea ce se întîmplă în aceste momente în această „țară”. Pe paginile de facebook ale prote agitație mare pe tema asta – întreaga Germanie e îngrozită și nu poate înțelege această baie de sînge.”

     Comentariile în care nu ești de acord cu toate inepțiile (gen „victima e întotdeauna de vină”) nici măcar nu sînt aprobate, că am încercat.

     Rămîne cum am stabilit, bătălia e pierdută din start.

 56. Domnule Ciucu,
  iertare ca n-am răbdare să citesc toate comentariile, dar dumneavoastră, după părerea mea, vreţi să combateţi efectul nu cauza.

  Cauza aparitiei maidanezilor e tocmai inconstienţa proprietarilor de câini care îşi împerechează câinii doar for fun, sau nu îi supravghează îndeajuns încât ajung să se împreuneaze la întâmplare.

  Deci, soluţia ar fi, înfiinţarea prin lege a unor canise specializate în reproducere, de la care iubitorii de câini să îşi procure, gata castrati, căţeluşii mult doriţi. Asta, în paralel cu întărirea rolului asociaţilor canine.

  • Ok, dar pana atunci, cati copii vor mai muri? Initativa va trebui trecuta prin Parlament, in zeci de camere si sute de comisii, etc, etc, etc. Optimist, se va implementa in 10 ani. Pana atunci, cei 65000 de caini vor deveni 85000 (nu va legati de cifre, sa zicem ca numarul lor va creste), in timp ce numarul victimelor va creste si el.

   Cauza aparitiei maidanezilor incepe de la „iubitorii” de caini, trece pe la primari si se sfarseste la noi.

   Este pacat ca dorinta de capital politic a domnului Oprescu a facut ca un copil de 4 ani sa fie sfasiat.

   Acum, maretul primar mai doreste un referendum…

   • Haplo, nu ma intelege gresit, eu sunt pentru eutanasierea imediata a cainilor fara stapan, dar daca nu se umbla la sursa, o sa ne umplem de pacate omorand la nesfarsit caini nevinovati.

  • Domnule Radu D.L. Popescu
   Ceea ce spuneti in mesaj este o masura de preventie, nu de combatere.
   Avem nevoie si de masuri de preventie implementate cat mai curand, prin care sa civilizam romanii. Dar mult mai urgent acum trebuie implementate masuri de gestionare a cainilor de pe strazi. Fara el nu putem discuta de preventie, fiindca e un haos in care fiecare da vina pe celalalt, si nimeni nu e vinovat.

  • Domnule Popescu,

   „Catelusii” nu pot fi gata castrati, operatia cu pricina se face abia dupa atingerea maturitatii sexuale. Pe de alta parte, un animal matur este mai greu adoptabil (educabil) deci mai putin dorit pentru adoptie.

   • Cainii se maturizeaza sexual intre 5 si 9 luni, depinde de rasa. Este foarte indicat sa preiei un caine la aceasta varsta mai ales daca i se face in acest timp si dresajul de disciplinizare. As spune ca e ideal. Stiu despre ce vorbesc, credeti-ma.

 57. Cel mai mult imi plac oamenii care protesteaza cu ardoare ideea de eutanasiere a cainilor maidanezi, dupa care trec pe la supermarket si cumpara un pui rotisat si niste ceafa de porc.

  Daca putem omori gaini si porci in masa, putem scapa si de cainii vagabonzi. Si aici macar eutanasierea va avea loc o singura data.

  Asa ca nu mai fiti primitivi si asumati-va aceasta masura!

 58. Domnule Ciucu,

  Initial dvs ati propus ca mitingul sa aiba loc in fata Primariei Capitalei si acolo era locul lui firesc pentru ca era mult mai mult spatiu si acolo mi se parea firesc sa se tina. Mitingul de maine organizat de un grup independent ( Asociatia Pro Civilizatie Secolul 21 )care a obtinut si aprobarea ( de la Primaria Capitalei, nu ?) are loc in Piata Romana unde este mult mai putin loc . Intrebarea mea este daca aveti date concrete despre acesta asociatie pentru ca in afara de o pagina de Facebook , nu prea exista nici un fel de date despre aceasta asociatie pe Internet si, desi suna foarte frumos, nu exista pe Internet nici un fel de date despre aceasta.

 59. nu vrei banii nostri dar vrei ……….si te-ai si gandit la fonduri……….Uite asa incepe mirosul la „smantanica”………..Ai adoptat vreun caine pana acum ? ai sterilizat sau ajutat la sterilizarea vreunuia ? Stai si freci menta ……..vrei si tu parte la bucatica se cozonac ? Chiar autoritatile vor sa nu se rezolve problema maidanezilor ! Banii pt rezolvarea problemei s-au luat………barbar se omoara atata timp cat Madam si Nenea isi lasa cainele sa se imperecheze cu maidaneza……..sau arunca puii in parc ! Asta este problema………..RAUTATEA OAMENILOR !

 60. In primul rand vreau sa prezizez ca in situatia actuaa consider eutanasierea ca singura solutie de rezolvare rapida a problemei, si uc cele mai mici costuri financiare. Legat de idei, e posibil sa le mai fi spus si altii inainte,totusi le spun
  1. Trebuie demontata, cu ajutorul mass-media, minciuna propagata de ONG-urile asa zis aparatoare ale cainilor , ca legislatia eurpoeana interzice eutanasierea si ca lege adin 2008 ne-a aliniat la aceasta legislatie. Este o imensa minciuna, conventia la care se refera ONG-urile respective condamna relele tratamente aplicate animalelor, nu eutanasierea in conditii reglementate.
  2. Trebuie ridicata problema modului in care aceste ONG-uri au folosit banii pe care i-au primit. Aici trebuie sa existe o presiune asupra autoritatilor sa se implice in clarificarea acestor aspecte: Politia, fosta Garda financiara (cum s-o mai numi acum), Parchetul. In acest mod se poate arata opiniei publice imensa ipocrizie a acestor asa zisi iubitori de animale, in fapt iubitori de cheltuit fonduri primite de la altii.
  3. Trebuie mentinuta in atentia opiniei publice problema prin mediatizarea oricarui nou caz de persoana muscata de cainii vagabonzi.
  3. Trebuie popularizate hotararile CEDO in favoarea celor care au fost victime ale cainilor vagabonzi, hotarari care au obligat statul roman la plata unor sume considtente ca despagubiri, despagubiri care vor fi platite de noi toti prin bugetul statuilui
  4. Trebuie subliniat cu orice ocazie sumele imense care se cheltuie pentru intretinerea cainilor in adaposturi, sume mult mai mari decat cele alocate spre exemplu pentru un copil institutionalizat.
  5. Trebuie popularizat modul in care unii primari au reusit sa tina sub control aceasta problema, pentru a arata ca se poate daca existe VOINTA si COMPETENTA.
  6. Ar fi buna o evidenta acelor care se pretind iubitori de caini si ii hranesc pe domeniul public,evidenta realizata cu ajutorul informatiilor furnizate de voluntari (locatie, eventual poze). Pe baza acestei evidente facute sesizari la organele abilitate pentru aplicarea sanctiunilor prevazte de lege. Ar fi o metoda foarte eficienta de a educa hoardele de babe „iubitoare” de javre cand vor vedea ca „dragostea” lor le costa pensia pe o luna sau mai mult.

  Toate aceste idei se pot pune mai usor in practica daca va exista un ONG, crescand astfel sansele de a fi luat in seama de autoritati.

 61. ce destept esti tu mai baiete.dupa ce scapi de toti cainii eutansaiindu-i ,ce faci cu ceilalti care s-au nascut intre timp ,sau care sunt adusi de la tara si lasati in paduri si la amrginea bucurestiului …haa?? chestia asta s-a studiat de-a lungul anilor si eutansaierea nu a avut nici un efect.ca dovada uita-te cati caini au fost eutanasiati in ultimii 10 ani..ai idee cati??precis nici una.sute de mii !! efectul??? zero! iar tu vii cu idei care erau puse in practica si acum 100 de ani….ca sa aiba efect eutansaierea ar trebui sa ii prinzi intr-o luna pe toti…adica 60 de mii .tu stii ce vorbesti? in loc sa scrii atatea prostii ,ca esti baiat destept,mai bine lasi deoparte vitejia si te alaturi unor oamnei competenti care stiu cum sa rezolve situatia.nimeni nu vrea caini pe strada insa solutia trebuie sa fie una de bun simt nu un heirupism exagerat care sa ne aduca munti de caini morti care se ard in gropi comune …!stiu ca nu o sa-mi publici comentariul insa mor cand vad asa baieti destepti care se lasa dusi de val .ti-am dat si numele meu ptr ca nu imi este rusine de ce am scris si nici nu ma ascund.

  • eutanasierea nu functioneaza? pe ce lume traiesti? cum crezi ca s-a rezolvat problema in brasov, oradea si tulcea?

   bineinteles, eutanasierea e doar o parte – esentiala – a solutiei. trebuie dublata de alte masuri permanente la nivel national. nu trebuie sa inventam noi roata.

   ws

 62. În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. În urmă cu trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotărâre prin care a mărit termenul la 5 zile.

  Aproximativ 3 – 4 milioane de câini şi pisici sunt eutanasiaţi în adăposturile din SUA, în fiecare an.

  De asemenea, în cele mai multe state este permisă împuşcarea oricărui câine care intră pe o proprietate personală.

  Marea Britanie este una dintre ţările care abordează cu cea mai mare seriozitate protecţia animalelor, primele acte normative în acest sens datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, majoritatea familiilor au un animal de companie, iar pisicile şi câinii vagabonzi atât de comuni în ţările din estul şi sudul Europei, aproape că nu există. Câinii maidanezi care sunt găsiţi totuşi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, fie eutanasiaţi.

  Potrivit unui raport al Dog Trust, unul dintre cele mai importante ONG-uri care se ocupă de câinii din Marea Britanie, în 2008, din 96.892 de câini maidanezi adunaţi de pe străzi, au fost eutanasiaţi doar 6.710 (7%).

  În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile. În plus, în cazul în care un propietar nu îşi supraveghează câinele corespunzător, primeşte pe loc o amendă.

  În Franţa, atât câinii, cât şi pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate. Mai mult decât atât, legislaţia din unele zone permite chiar împuşcarea acestora. Estimările neoficiale arată că, în fiecare an, în Franţa, sunt ucişi între 50.000 şi 500.000 de câini.

  Legea franceză prevede ca persoanele care au animale să facă posibilă recunoaşterea lor prin introducerea unor cipuri, dar acest lucru nu este riguros respectat. Francezii au şi ei un număr crescut de maidanezi, mai ales în regiunile rurale, acolo unde câinii se reproduc necontrolat.

  În Germania, câinii fără stăpân sunt sterilizaţi gratuit de autorităţi, dar prezenţa lor pe străzi este un caz rar. Şi asta datorită unei legislaţii bine puse la punct. Persoanele care abandonează animalele pe străzi trebuie să achite amenzi usturătoare. În plus, în această ţară sunt foarte multe adăposturi pentru animale, atât private, cât şi de stat.

  Legislaţia este extrem de strictă şi în cazul proprietarilor de câini. Aceştia nu trebuie să îşi lase câinii nesupravegheaţi. În plus, este interzis accesul câinlor în parcurile pentru copii. În caz contrar sunt amendaţi. Fiecare proprietar de câine necastrat trebuie să achite, în fiecare an, la autorităţile locale, o taxă pentru fiecare exemplar pe care îl are în grijă.

  În Spania, animalele fără stăpân sunt ţinute două săptămâni în adăposturile primăriei. Apoi, dacă nu sunt revendicate sau adoptate, ele sunt eutanasiate. În cazul în care ajunge într-un adăpost privat, câinele poate rămâne acolo, dacă nu este adoptat.

  GANDUL.INFO

 63. Se pare ca marsul se amana, se pierde se disperseaza. Cei la care face referire autorul nici nu aveau autorizatie.

  Deci, ajungem la referendum. Alti bani, alta distractie.

 64. Cred ca avem toate motivele sa fim extrem de indignati si furiosi ! La o actiune de solidaritate umana propusa de catre domnul Ciucu in memoria unui copilas nevinovat , initial un mars al tacerii, nu putem pur si simplu sa participam deoarece a fost deturnata prin procedeele clasice folosite in anii `90 cand trebuiau blocate mitingurile populatiei. Din nefericire, si exact cum am banuit, o actiunea a fost mai intai confiscata de grupul care a preluat initiativa l-si l-a asigurat pe domnul Ciucu care a fost de buna-credinta de faptul ca „a obtinut autorizatia”:

  „ Independent, un alt grup s-a organizat bine si au anuntat un protest pentru vineri, intre orele 19.30-21.30, in Piata Romana. Au obtinut inclusiv autorizatie pentru acest protest….”
  Tin de ieri legatura cu organizatorii – Asociatia Pro Civilizatie Secolul 21 – si ne roaga sa ne alaturam lor.”

  De fapt, acest grup a mintit cu seninatate (http://www.evz.ro/detalii/stiri/protestul-anti-maidanezi-a-fost-amanat-actiunea-parintilor-din-piata-romana-nu-a-fost-aut-1056088.html).

  Si nu m-ar mira de loc sa dispara in ceaţa exact asa cum a aparut si sa ramane doar pagina anonima pe Facebook. Intre timp , am reusit sa gasesc pe Internet o urma vaga a acesteia : conform dosarului nr 2166/1748/2013 de la judecatoria Cornetu din Comuna Cornetu, Alexandria ( sic! ) (http://portal.just.ro/1748/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=174800000000056476&id_inst=1748) aceasta asociatia cu pagina anonima pe Facebook nu o obtinut nici personalitate juridica ( ! ) deci nu avea cum sa obtina aprobare de la Primarie !!

  In final, avem de-a face cu o reteta clasica ( de tip securist ) folosita inca din anii `90 prin care : a) Nu se aproba manifestari in fata sediului institutiilor de stat, b) nu se acorda autorizatie, c) se schimba locatia,etc. – ceea ce ne arata ca manifestatia este socotita in realitate de catre autoritati mult mai „destabilizatoare” decat manifestatia cu Rosia Montana care poate chiar le convine !

  N.B. Domnule Ciucu, cred ca v-ati convins acum acum cu cine ati discutat atunci cand ati renuntat la prima dvs propunere…

 65. Domnule Cristian,

  Eu nu sunt o iubitoare de animale, dar nu imi doresc ca deciziile luate in privinta acestui subiect sa fie fara cap. Cred cu tarie ca animalele nu au ce cauta pe strazile unui oras indiferent daca este european sau nu. M-am saturat sa traversez strada pentru ca pe trotuarul pe care trec este plin de caini. M-am saturat sa imi fie teama sa trec pe anumite strazi cu bicicleta pentru ca stiu ca haitele de caini asteapta cu coltii scosi, pregatiti oricand sa ii foloseasca. Sunt animale si nu au ratiune. Realitatea este ca nu ataca DOAR atunci cand sunt provocati.

  Consider ca solutiile oferite de dumneavoastra sunt bine venite, si chiar posibil de pus in practica. Eu chiar as avea de adaugat cate ceva. M-am saturat sa citesc pe peste tot „sa nu omoram niste biete suflete”, dar sa nu vad si o alternativa.

  Ma bucur sa vad oameni care iau atitudine si nu o fac fara sa gandeasca. Vreau sa ma alatur demersului dumneavoastra si sa ajut cat imi sta in putinta. Eu sunt traducator si manager de produs. Asta inseamna ca am experienta in cercetare (in online),
  ,email/ online marketing si traducere. Daca va pot ajuta cu ceva in demersul dumneavoastra va rog sa ma contactatati pe email. Vreau si eu o tara fara caini!

  • O alternativa ar fi prevenirea aparitiei lor pe strazi. Cainii sunt doar un simptom al unei societati lipsite de bun simt si iresponsabile si nu cauza problemei. Oare este de condamnat un caine care actioneaza din instinct (isi apara teritoriul, hrana, puii sau chiar pe sine) in conditiile in care acel caine este abandonat de un om, cu buna stiinta, in conditiile in care acel abandon va aduce suferinta animalului si societatii in care traieste(poate deveni un pericol)?
   Un adevar alarmant pt mine este faptul ca (conform statisticilor Matei Bals), exista un numar mai mare de muscaturi al cainilor cu stapan decat al maidanezilor? Nu cumva problema este la proprietarii iresponsabili de caini, oameni pe care nu ii blameaza nimeni si in privinta carora nu se iau nici un fel de masuri?

 66. nu consider eutanasierea animalelor ca fiind imorala deoarece animalele nu au constiinta de sine si prin urmare nici interes in continuarea vietii.Este un fapt demonstrat stiintific si acceptat ca atare de toate marile asociatii de iubitori de animale din lumea civilizata,eutanasia animalelor de prisos sau periculoase fiind facuta chiar de catre aceste asociatii.

 67. Mi-a placut articolul, e scris cu onestitate.

  Cateva observatii legate de partea cu dezgustul, si de pierderile de imagine.

  De ce in disputa dintre cei care apara cainii si cei care sustin etanasierea primii sunt „baietii buni”, iar cei din urma „baietii rai” ? De ce primii isi construiesc imaginea de iubitori de animale, de aparatori ai vietii prin campanii de profesioniste , iar cei din urma au eticheta de oameni cruzi, fricosi, etc ?

  Ei bine, asta nu mi se pare cinstit. Cred ca asta s-ar putea schimba daca cei care sustin eutanasiarea si-ar concentra mesajele pe beneficile unui oras fara caini, nu pe problema in sine.
  Pentru ca cei care sustin eutanasierea vor sa se plimbe pe strada linistiti si in siguranta, intr-un oras civilizat si curat.
  Cred ca sunt o multime de beneficii pe care le poate aduce lipsa cainilor, mai multi bani din turism, mai putini bani in sanatate.

  Cat despre iubitorii irationali de animale, pare ca tin mai mult la caini decat la semenii lor, altfel nu inteleg cum poate sa le fie mila de caini si de oamenii terorizati, muscati/ omorati nu.
  Ma intreb ei din ce specie fac parte? Pare ca unii si-au pierdut increderea in rasa umana. Daca i-ar privi pe oameni cu jumatate din ingaduinta cu care-i privesc pe caini cred ca ar avea o parere mai buna despre ei.

 68. Felicitari pt demers! Ati putea candida la primarie. Eu v-as vota!
  Insa de ce a durat atat de mult ca sa faceti ceva? Daca sunteti asa indignat si infricosat, de ce nu ati facut un ONG competent, care sa obtina fonduri pt a ridica de pe strazi cainii agresivi?
  De ce va revoltati doar cand sunt cazuri cumplite ca acesta?
  Mi se pare tipic romanesc! Tot romanul, nervos, iritat, ia masuri impotriva celor care nu se pot apara!!! As fi prima persoana care ar vota cu eutanasierea cainilor, cu conditia ca si violatorii si criminalii sa aibe parte de aceeasi pedeapsa. Banuiesc ca daca, Doamne fereste, s-ar intampla ceva groaznic cu cineva din familia dvs, ati face un organism de protejat cetatenii impotriva criminalilor, nu? I-ati starpi si pe aceia? Nu cred… Sincer, e mai simplu sa omorii 65000 de suflete, din care probabil ca nici jumatate nu sunt agresive, dar cine sta sa verifice? Sigur nu dvs si nici autoritatile din Romania…

 69. Domnule Ciprian Ciucu,
  aceasta noua lege care prevede eutanasierea maidanezilor dupa 14 de stat in adaposturi nu ma convinge deloc.
  1) nu sint locuri in adaposturi suficiente pentru ridicarea de pe teritoriu a maidanezilor si intretinerea lor timp de 14 zile (chiar si 7 sint multe) si maidanezii s-ar inmulti mai repede decit ridicarea de pe teritoriu a acestora.
  2) Cit costa sa intretii (ma refer numai la Bucuresti) 65.000 de maidanezi timp de 14 in adaposturi SI MAI ALES CIT TIMP AR FI NECESAR ? Alti 20 de ani ?
  3) sint o gramada de inconstienti care deja acum ascund maidanezii in subsolurile blocurilor, in holurile blocurilor, sint o gramada de inconstienti care semneaza pentru eliberarea lor si pe urma ii lasa pe strada ca sa ucida alta lume nevinovata
  4)mi se pare ca legea veche prevedea deja eutanasierea maidanezilor agresivi. E demonstrat ca numai la Bucuresti au fost in ultimul an 16000 de maidanezi agresivi. Citi dintre acestia au fost eutanasiati ? Probabil nici unul, deoarece o persoana muscata alearga in spital sa se trateze (sperind sa gaseasca vaccin) si nu alearga ranita dupa maidanez ca sa demonstreze celor de cuviinta ca e agresiv si trebuie eutanasiat. Dupa cum vedeti era deja o lege care ar fi permis eutanasierea a 16000 de maidanezi, dar nu a fost aplicabila pentru simplul fapt ca e greu de aplicat.
  5) ORICE CAINE LASAT LIBER PE STRADA E FARA STAPIN, DECI NU TREBUIE ASTEPTAT N ZILE CA CINEVA SA-L RIDICE DE LA ADAPOST, PENTRU CA E EVIDENT CA E FARA STAPIN. ORICE PERSOANA CARE VINE SA REVENDICE UN CAINE GASIT LIBER PE STRADA AR TREBUI SA PLATEASCA O AMENDA PENTRU CA A LASAT UN CAINE LIBER, FARA LESA. UN STAPIN CARE VINE SA REVENDICE UN CAINE „PIERDUT” ACUM 5 ZILE CUM POATE DEMONSTRA CA TIMP DE 5 ZILE ACEST CAINE NU A MUSCAT PE CINEVA ?ORICE STAPIN DE CAINE CARE „PIERDE” CAINELE SE DUCE SA-L REVENDICE IMEDIAT, NU ASTEAPTA 14 ZILE.
  Deci vazind starea exceptionala de pericol pentru cetateni, legea ar trebui sa accepte decit o zi de asteptare in adapost. 14 zile sint prea multe si vor face ca legea sa nu aiba efect. Cainii se vor inmulti mai repede decit vor fi ridicati de pe teritoriu.
  Cu stima
  Claudia

  • Un simplu calcul considerind ca maidanezii au rabdare si in timp ce noi facem ce facem ei nu se mai inmultesc (lucru imposibil evident si in acest caz scenariul este si mai catastrofic).
   Deci: 65000 de maidanezi x 14 zile = 910000 zile necesare pentru a tine toti maidanezii din Bucuresti in adaposturi
   910000 : 365 zile= 2493 de ANI !!!!!!!!!!

   in 2493 de ani vom reusi sa eutanasiem toti maidanezii din Bucuresti dupa ce fiecare a stat 14 zile in adapost. Evident in tot acest timp ar fi de preferat ca sa nu se inmulteasca altfel ne-ar trebui si mai multi ani ca sa scapam de ei.
   Cu stima

   • ong-istii vor raspunde ca acest calcul nu e obiectiv pentru ca in acelasi timp in adaposturile din Bucuresti pot sa stea un anumit numar de maidanezi. Citi ?
    1000, 5000 ?
    Si in acest caz cie 2493 de ani vor deveni citeva sute de ani sau in cazul cel mai optimist citeva zeci de ani.

 70. Problema maidanezilor este una spinoasa si deloc usor de rezolvat. As vrea sa mentionez ca am locuit timp de 4 ani in Drumul Taberei si contrar asteptarilor nu am fost atacata de nici un caine si nici nu am asistat la atacuri ale lor, nu spun ca nu exista astfel de situatii, dar nu sunt nici pe departe atat de dese cum spuneti.
  In alta ordine de idei, am sprijinit si sprijin in continuare eforturile de protectie a animalelor, inclusiv a maidanezilor. Facand si voluntariat sustinut din acest motiv as dori sa va spun urmatoarele:
  1) rezolvarea problemei necesita o abordare complexa care sa cuprinda prevenirea abandonurilor, strangerea cainilor de pe strazi si adoptia acestora.
  2) ne confruntam cu rata masiva de abandon, mai ales in mediul rural din vecinatatea bucurestiului, iar o posibila solutie ar fi sterilizarea catelelor cu proprietar si microciparea cainilor astfel incat sa fie descurajata aparitia de noi caini pe strazile orasului( pui si adulti);
  3) promovarea adoptiilor astfel incat sa nu mai fie cheltuiti bani cu cazarea si uciderea cainilor din adaposturi;
  4) strangerea cainilor de pe strazi ar fi mai eficienta daca s-ar respecta niste masuri minime de protectia animalelor in adaposturi, astfel incat populatia sa nu se mai opuna.

  Vreau sa mai prezizez ca varianta eutanasiei s-a aplicat o buna perioada de timp incepand cu anul 2000…considerati ca in Bucuresti au fost mai putini caini pe strazi sau problema a fost rezolvata? Eu una nu vad nici o imbunatatire.
  Numerosi bucuresteni s-au implicat in rezolvarea problemei cainilor fara stapan si au sterilizat pe cont propriu animalele si le-au oferit pt adoptie, insa se confrunta cu problema cainilor abandonati in continuu.
  Sterilizarea si microciparea sunt pe termen lung cele 2 variante care previn perpetuarea problemei maidanezilor. Ambele ar trebui aplicate cainilor cu proprietar in mod special a celor de la curti si din mediu rural.
  Ceea ce promite acum Oprescu este pur si simplu imposibil, presupunand ca cei 65000 de caini existenti acum nu se mai inmultesc si nici nu li se adauga altii abandonati, avand o rata de capturare de 100/zi, tot vor fi necesari aproape 2 ani. Aceasta este o problema pe termen lung care trebuie abordata serios si pe care autoritatile, fara implicarea cetatenilor orasului nu o vor putea rezolva in totalitate.
  Solicitarea si acceptarea ajutorului Asociatiilor pt Protectia Animalelor si a ONG-urilor poate duce la o ameliorare si solutionare a problemei atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

  • Ptr. Didi
   maidanezii s-au inmultit tot din cauza iubitorilor de javre. Nu e vina mea care in viata mea nu am avut caine in casa ca acestia s-au inmultit. Tot aia care mor de dragul cainilor au contribuit la inmultirea lor. Nu pot sa pretind eu ca iubitorii de javre sa devina responsabili, asa cum non pot sa pretinda iubitorii de javre ca eu sa contribuiesc financiar la intretinerea jigodiilor sau sa suport in continuarea prezanta lor pe strazi. Nu e vina mea ca avem atitia maidanezi pe strazi. Sui nu e nici vina lui Ceausescu pentru cele citeva zeci sau sute de case demolate. Maidanezii au aparut pe strazi dupa 1990 (stiu f. bine ptr. ca inainte de 1990 mergeam linistita pe strada). Atita timp cit tot iubitorii de maidanezi sint aia care ii tin in casa, ii imperecheaza si pe urma ii lasa pe strazi , nu vreau sa mai aud ca e vina „noastra ” ca maidanezii sint pe strazi.
   Sterilizarea nu are efect ptr. ca maidanezii sterilizati musca la fel ca ceilalti. Eutanasierea e singura solutie dar trebuie facuta in mod constant si masiv pentru a nu le lasa timpul celor de pe strazi sa se inmulteasca mai repede decit sint eutanasiati. Basesescu trebuia lasat sa-si termine treaba. A fost intrerupt si de asta nu am scapat de maidanezi. Daca Basescu nu eutanasia atunci maidanezii acum am fi avut mult mai multi.
   Cred ca orice om cu bun simt si sanatos la cap prefera viata unui copil decit a unui maidanez. Sau gresesc ?

 71. Dar daca in locul bunicii era o bona ?! Nici nu vreau sa ma gindesc ce ar fi patit, saracuta, atit din partea parintilor, cit, mai ales, din partea ziaristilor !
  Dar daca acel copil de 4 ani ar fi fugit la sosea si era calcat de o masina? Cine ar fi fost vinovat? Soferul? Primarul – ca nu a interzis masinilor sa circule pe carosabil?
  Dar daca tot acel copil, aflat in grija bunicii, s-ar fi urcat intr-un pom si ar fi cazult si si-ar fi rupt gitul – cine ar fi fost de vina? Copacul ? Primarul, ca a plantat pomi?
  Da, sa eutanasiem toti ciinii maidanezi! Miine se fac la loc, pentru ca toti posesorii de ciini din Bucuresti, din zonele limitrofe si numai, nu vor sa-si castreze animalutzele.
  Am vazut cu ochii mei – dupa ce le fata cateaua, pun puii in sac si-i duc la o margine de sat – unii mor, altii, daca traiesc, evident vor veni spre oras in cautare de hrana!
  Deci, aceste animale ce vina au?! Nici una! Doar oamenii sint vinovati ca nu vor / nu sint obligati sa-si castreze animalul!

 72. Si eu m-am saturat sa traiesc intr-o tara plina de cretini, bestii si handicapati de tot soiul. Dar, nu am ales unde sa ma nasc. Sunt pline buletinele de stiri de animale bipede care-si abuzeaza sau vand copiii , unii inca nenascuti. Vad ca a devenit un fel de sport national la romani si nu mai protesteaza nimeni. Si-am zis la romani, nu va mai ascundeti in spatele unei minoritati anume ca am ajuns mai infecti decat cei ce fac parte din etnia respectiva. Sau poate ca asa am fost dar aveam nevoie de „democratie” ca sa ne aratam adevarata fata majoritatea.
  Un hingher si, sunt cat frunza si iarba, primeste in jur de 50Euro/captura, in timp ce un medic anestezist intr-un spital de provincie e platit cu aprox. 200 de Euro/luna si nu se mai revolta nimeni. A emigrat toata elita, ne pleaca copiii sa munceasca precum sclavii afara numai sa scape de aici, ne conduc si fac legea toti infractorii si nu se mai revolta nimeni. Stam si mancam rahat ca nu costa bani dar nici nu produce nimic benefic. Si-nchei prin a spune ca am adoptat 5 dulai din aia de faci in pantaloni doar cat ii vezi, din aia f „agresivi”, fix din Dr Taberei si, mai repede ii musc eu pe ei decat invers. Caini sterilizati, microcipati si bine hraniti asa cum erau majoritatea din cei hingheriti. Ca haitele cu adevarat agresive nu le atinge nimeni, nici macar hingherii aia „viteji”. Dar, asa-i cand nu te duce creierul, iti masori fortele si-ti arati muschii tot vis-a-vis de cel mai slab decat tine. Sunt tare curioasa cum de in tara asta saracita dincolo de orice limita a suportabilului, nu exista bani de nimic, s-au impozitat pana si stalpii dar sunt bani de platit 400 Euro eutanasie cap de caine?Sunt bani de imbuibat 600 de parlamentari cu tot cu analfabetismul la purtator, plus sefi de cabinete, secretare, metrese etc sute de primari plus clientela aferenta. Dar ce nu face romanul carne de tun daca asa dicteaza…Partidul?!

 73. Stati linistiti (la locurile voastre). Dupa caini, pisici, copii din internate, batrani, urmati voi. Si cred ca va veti merita soarta la asa lipsa de compasiune de care dati dovada.

 74. Vorba unui prieten: Cei care urasc cainiii sa mearga la cocioaba de un au venit ! De aia urasc ei cainii pentru ca isi amintesc unde si-au lasat opincile .” :)
  Si aici se aplica si la prima generatie de toape incaltate crescute la bloc, insa mamele lor au crescut in coliba si au dormit in copaie. Caz real-cunoasc asa ceva si evident, urasc animalele/cainii! frica, ura si prostia merg mana in mana! Asa e de cand lumea.

 75. in sibiu, probleme pun cainii cu stapan, nu cei fara stapan. dincolo defaptul ca strazile din Sibiu sunt pline de excremente de caine, politia nu a rezolvat nici o sesizare (asa reiese dintr-o statistica recenta) cu privire la tulburarea linistii publice de catre cainii lasati sa latre sau care-si fac nevoile oriunde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro