duminică, iulie 21, 2024

O admirabilă meditație asupra istoriei trăite

Unul dintre momentele de vârf din viața literară a anului 2000 l-a reprezentat publicarea volumului de memorii al lui Annie Bentoiu. Cartea se numea, și nu întâmplător, Viața ce ni s-a dat, acoperea perioada 1944-1952, iar acel reflexiv-pasiv din titlu spunea totul despre cât  de puțin ajunsese să conteze voința individului, însăși viața acestuia în vremea comunistă.

19 ani mai târziu, editura Humanitas a reeditat, în condiții grafice deosebite, cartea cu pricina. În cronica scrisă atunci, observam că trecerea de la ficțiune la o carte de memorii (inițial, Annie Bentoiu intenționa să scrie un roman) a fost un fapt benefic. În primul rând pentru noi, cititorii. Transferul auto-impus de la ficțiune la non-ficțiune a presupus, indubitabil, eforturi. Chiar anumite costuri. Care s-au metamorfozat în tot atâtea mărci de identificare ale cărții. În caracteristici care fac ca Timpul ce ni s-a dat să reprezinte o carte de mărturii substanțial altfel.

Sigur, Annie Bentoiu și-a scris mărturiile la persoana întâi. Numai că nu ea este personajul principal al cărții. Fapt admis de mărturisitoarea însăși. “Textul de față nu este, nu poate fi o istorie a vieții mele. Viața mea, în sine, nu prezintă nici un fel de interes. Ceea ce încerc să realizez aici este povestirea a ceea ce am văzut: nu sunt decât un ochi. Iar acest ochi nu este atotvăzător, nu-și poate depăși condiționarea, nici limitele propriului câmp -și timp- de viziune. Interpretarea datelor primite este și ea un proces de prea mare complexitate ca să poată fi integral stăpânit.”

Annie Bentoiu a fost soția binecunoscutului compozitor Pascal Bentoiu. Care, solicitat de fiica lor, Ioana Bentoiu, a scris în perioada cuprinsă între 12 septembrie 1994 și 2 ianuarie 2004 un pachet de patru scrisori. Adresate acesteia ( Ioana Bentoiu e numită cu tandrețe Duduieț), însă a căror valoare depășește de departe valoarea unei corespondențe de familie. În ele compozitorul își convoacă amintirile, cu intenția de a scrie și el cât mai puțin despre sine și mai curând despre o perioadă amplă de timp căreia i-a fost martor. E vorba despre intervalul cuprins între anii 1937 și 1995.

Ioana Bentoiu a avut excelenta inițiativă de a propune spre publicare cele patru scrisori, completate cu câteva anexe majoritar datorate lui  Annie Bentoiu, tot editurii Humanitas. Le-a reordonat în așa fel încât ele să urmeze, să reconstituie cursul firesc al istoriei.L le-a asigurat un număr de note de subsol și astfel excelenta serie de Memorii, jurnale, corespondență  a editurii s-a îmbogățit cu un nou și, după părerea mea, important titlu. Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana.

Asemenea Timpului ce ni s-a dat, deși scrise la persoana întâi, Scrisorile lui Pascal Bentoiu pun cât mai mult între paranteze subiectivitatea autorului. Nu Pascal Bentoiu înseamnă personajul principal al cărții, aceasta însă fără ca personalitatea complexă, însușirea de intelectual critic a autorului să fie în vreun fel știrbită. În Istorie trăită. Scrisori către Ioana, Pascal Bentoiu este ceea ce se cheamă un martor lucid implicat. Memoriile sale provocate a fi așternute pe hârtie de dorința fiicei dau seama veridic și despre perioada de relativă înflorire a României din interbelic (cu acel mitic an 1938), și despre cutremurul din noiembrie 1940, și despre dictatura regală a lui Carol al II lea percepută drept o încercare a atât de controversatului monarh de a se opune ascensiunii și exagerate, și primejdioase a anarhicei extreme drepte, și despre Statul național- legionar și dictatura antonesciană, și despre tot ce a adus cu sine teribilul an 1940, și despre anii războiului, și despre ce s-a întâmplat la 23 august 1944, și despre tot ceea ce s-a întâmplat după. Adică despre preluarea treptată, brutală a puterii de către comuniști, ajutați de armata sovietică, dar și despre tot felul de tovarăși de drum (Pascal Bentoiu este neiertător ori de câte ori aduce vorba despre dr. Petru Groza), și despre teroarea dintre 1945 și 1964, și despre înșelătoarea liberalizare dintre 1963 și 1971. Șii despre revenirea dură la noaptea totalitară.

Semnatarul scrisorilor nu s-a lăsat păcălit nici de mitul Lucrețiu Pătrășcanu, dar nici de simulacrul de copil teribil al lagărului comunist reprezentat în primii săi ani de domnie de Nicolae Ceaușescu. Citez în cele ce urmează caracterizarea făcută de Pascal Bentoiu lui Lucrețiu Pătrășcanu. “Acum acest individ este descris ca o victimă  a lui Gh. Gheorghiu Dej și, într-adevăr, așa a fost; arestat în 1948, apoi asasinat cu un glonț în ceafă în 1954, în închisoare. Dar între  ‘44 și ‘48 a fost insul care a pulverizat structura legală și judiciară a Statului român.  El a distrus magistratura și statutul ei, epurând pe capete și suprimând inamovibilitatea, el a transformat procurorii în niște zbiri comuniști, el a epurat barourile de tot ceea ce acestea conțineau mai valoros, el s-a autoproclamat profesor la Facultatea de Drept în timp ce oameni ca Micescu, Strat, Gruia și câți alții, erau dați afară și încarcerați. Tipul a fost o bestie, iar singurul lui atu este că niște bestii mai înspăimântătoare (Dej, Drăghici, Chișinevski ș.a) l-au curățat fără drept de apel ”.  

Pascal Bentoiu comentează lucid și întâmplările din august 1968, și ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, și ceea ce el numește transformarea puterii politice în putere economică ( exemplară pentru calitatea, acuitatea analizei scrisoarea din 12 septembrie 1994), și dispariția interesată a pretextului ideologic, și cultivarea interesată de Ion Iliescu și acoliții acestuia a naționalismului (evenimentele din martie 1990 de la Tărgu Mureș), a partidelor extremiste gen PRM și PUNR chemate, la un moment dat, la guvernare (celebrul patrulater roșu), și naivitatea opoziției, și mișcările greșite ale acesteia (cazul Radu Câmpeanu), și pauperizarea cruntă a populației. Aceasta din urmă conducând la instaurarea unei atitudini tot mai pronunțat anticapitaliste a acesteia. Pascal Bentoiu nu se arată prea optimist nici în anticiparea rezultatelor alegerilor din noiembrie 1996. Care în 1995 erau privite ca o izbăvire. S-a dovedit că nu a fost să fie. Sau că au existat destule forțe care să nu fie.

Autorul Scrisorilor  se arată un rafinat observator, un cu totul admirabil analist politic. E de aplaudat tăietura nervoasă a frazei, capacitatea ei de a surprinde esențe. Așa încât  nu mi se pare deloc exagerat să socotesc volumul Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana o admirabilă carte de istorie. Sau măcar a unei meditații asupra acesteia.

Pascal Bentoiu- ISTORIE TRĂITĂ; Scrisori pentru Ioana, Seria Memorii/jurnale. Editura Humanitas, București, 2022

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Sub comunism, România a trăit cel mai mare coşmar din întreaga ei istorie. Din nenorocire, poporul român încă nu s-a trezit din acest comar, nici după 33 de ani de aşa zisă democraţie. Probabil trebuie să dispară fizic vreo 2-3 generaţii pentru ca gena comunistă ascunsă adânc în sufletul românesc să fie eliminată.

 2. Din pacate AZI NU PREA mai citeste nimeni A. BENTOIU
  Traim intr-un soi de Mazga
  Si culturala, si civila, si politica
  Unde vom ajunge?
  Nu stiu
  Cert este ca as da Zile de la mine, asta ca sa fiu in trend, pentru a nu mai vedea la tv maruta, mireasa, filmele de pe acasa gold, antena stars, extra night nu stiu ce, si tot ce Strica Putinul ramas cultural din noi.
  Da
  As crea sa vad emisiuni despre familia Bentoiu
  Despre Noica
  Despre Eigen Ionesco
  Despre Emil Cioran
  Despre Monica Lovinescu su Virgil Ierunca
  Despre a ne intoarce la radacini
  Despre Minima Morslia
  Numai ca au ramas din ce in ce mai putini cei care le pot realiza
  Si asa ne cufundam in” gen”, ” ma risc”, adela popescu, si alte celea pe care tinerii de azi le iau de Bune..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro