marți, aprilie 20, 2021

O soluție pentru problema listelor de susținători în alegeri

Ordonanțele de Urgență mai au încă destul potențial de abuz, din păcate. Și din fericire, pe undeva, pentru că în acest fel publicul și societatea civilă încă mai pot înregistra cât de rău a pervertit acest instrument sistemul instituțional din țara asta, cât de multă pagubă au făcut și continuă să facă în toate domeniile, nu doar cel al Justiției. Dar nu despre ele vreau să scriu aici, cel puțin de data asta. Alegerile pentru Parlamentul European au dovedit peste putință de tăgadă o problemă serioasă a legislației electorale. Din păcate, nu e „breaking news”, nu e nici măcar „news”, e „olds”. Poveste veche, trece neobservată.

Conform legii, pentru a se înscrie în aceste alegeri partidele trebuiau să prezinte dovada unui număr de 200.000 (două sute de mii) de susținători. Am avut 13 partide înscrise în alegeri, doar șapte au obținut un număr de voturi(!) mai mare decât acest prag. Dintre acestea ALDE a obținut mai multe voturi, dar mai puține decât cele ale cetățenilor cu drept de vot care i-ar fi susținut în prealabil, cu nume, prenume și semnătură. Iar între numărul susținătorilor și cel al votanților pentru cele două partide codașe e un ordin de mărime diferență. Ar trebui să credem astfel că zeci de mii de alegători au semnat pentru partidul dlui Tăriceanu, dar câteva săptămâni mai târziu au absentat inexplicabil de la vot. Sau că din fiecare zece cetățeni care au semnat pentru partidul numit BUN, nouă au refuzat apoi să-l voteze. În mod evident sistemul nu funcționează.

Dar despre problemele astea am scris deja la ultimele alegeri, aș vrea să propun aici o soluție. Iar în context ar trebui să adaug că n-am și nimeni n-ar trebui să aibă o problemă cu liberalizarea sistemului politic, din contră. Participarea la alegeri este parte a unui drept constituțional, poate fi restricționată doar ca excepție, una care să nu afecteze substanța lui. Rolul alegerilor populare nu este atât să producă un câștigător, unul sau mai multe persoane încredințate cu o demnitate publică, ci să producă un mandat, o expresie a voinței politice a întregului electorat pentru instituția respectivă. Orice obstacol arbitrar participării la alegeri lezează îndeplinirea acestui rol. El poate fi justificat exclusiv de lipsa de relevanță politică a competitorului, iar pragul proporțional pentru asta ar trebui să fie cu mult mai mic decât cel pentru câștigarea de mandate, orientativ cam cu un ordin de mărime, 5% voturi prag de câștig, 0,5% semnături prag de participare. Comisia de la Veneția recomandă un prag maximal de 1% susținători raportat la întregul electorat al circumscripției. Repet, maximal. La noi e depășit. Iar raportat la prezență duce la situații de un evident absurd: numărul minim necesar de susținători poate ușor depăși coeficientul electoral, adică numărul de voturi exprimate raportat la cel de mandate atribuite. Altfel spus, un partid nu se poate înscrie în alegeri deși are un număr de susținători care, dacă ar fi venit ulterior la vot, i-ar fi adus un mandat.

Iar a numi liberal și permisiv un sistem care cere 200.000 de susținători să te înscrii într-o competiție dar nu verifică listele astea și acceptă situația în care competitorul câștigă de zece ori mai puține voturi este ca și cum ai spune că o instituție publică e accesibilă publicului deși are ușile permanent ferecate, pentru că n-are nicio problemă dacă-i spargi geamurile și intri pe-acolo.

Pe scurt, avem un sistem în același timp foarte strict în ce privește condițiile care sunt puse pentru participarea în alegeri, și foarte lax când vine vorba să urmărească dacă sunt îndeplinite. Soluția e să avem fix invers, un sistem care aplică strict reguli permisive. Ce propun eu, nu pretind că e singura sau măcar cea mai bună soluție, este integrarea acestor condiții în procesul electoral. Mă refer la delegații competitorilor în secțiile de votare. La constituirea secțiilor de votare, delegații fiecărui partid trebuie să se prezinte în persoană, nu mai sunt simple semnături pe liste pe care nu le verifică nimeni. Numărul secțiilor este rezonabil pentru acest scop, sunt ceva mai puțin de 19.000 la nivel național. Nu e neapărat ca legea să condiționeze participarea la alegeri de un set complet de delegați, se poate stabili că dacă în peste jumătate din secțiile din circumscripție a propus un delegat, competitorului îi este permis să participe în alegeri. Iar dacă din delegații care sunt trași la sorți să participe efectiv la alegeri în biroul secției mai mult de un anumit procent absentează, competitorul reprezentat este sancționat similar cu situația în care obține în alegeri sub un procent minim de voturi care să ateste reprezentativitatea. O sancțiune financiară, mai precis pierderea unui depozit inițial și nedecontarea cheltuielilor din campanie.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. hai sa vedem democratia n actiune : ponta si a facut partid, tariceanu la fel, basescu idem, ciolos asijderea. vor mai fiind si altii. fact : trogloditii ce lustruiesc clantele casei poporului de acolo se pensioneaza sau se muta n casa europei. doar nicusor, fraierul campion mondial la matematica, a pornit o de jos zbatindu se si muncind pe brinci. morala : politica nu i pentru olimpici ci pentru scursurile ce valoreza cit o ceapa degerata n orice domeniu.

  • Nicusor Dan a fost campion olimpic la matematica nu in politica. In politica, cu scuzele de rigoare, este la nivelul claselor mici, care inca viseaza la Olimpiade.
   Nicusor Dan nu e facut sa conduca, chiar evita. Ii place opozitia
   Cind esti la conducere vei fi supus criticilor, iar el vrea sa fie curat. A imprimat si Salvatorilor asemenea mentalitate.
   Politica nu e facuta nici unde de catre olimpici ori premiati Nobel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damian
Miron Damianhttp://www.docspoint.ro/
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro