joi, iunie 20, 2024

Oameni contra porci în România comunistă

Orizonturi roșii, cartea fostului general de Securitate Ion Mihai Pacepa, nu este nici pe departe literă de evanghelie. Vlad Georgescu, directorul Serviciului  românesc al Europei Libere, care a plătit cu viața decizia de a o serializa pe unde scurte, s-a numărat printre primii care a spus asta. Atât în editorialul din noiembrie 1987 în care a anunțat iminenta difuzare a fragmentelor din carte, cât și în convorbirea cu Emil Hurezeanu, transmisă imediat după încheierea Pacepiadei. Cum hâtru a numit-o mereu al nostru Neculai Constantin Munteanu.

Cum-necum, cu toate defectele, cu toate exagerările sale, Orizonturi roșii nu a dezvăluit lumii doar incredibilele mizerii ale regimului de dictatură personală al lui Nicolae Ceaușescu și al consoartei sale, nu numai natura criminală a comunismului, existentă ca atare indiferent de numele celui care deține pentru o vreme totalitatea pârghiilor puterii, ci și raporturile de continuitate dintre regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cel al lui Nicolae Ceaușescu. Legături vizibile, între altele, și în decizia ambilor lideri de a vinde cetățenii țării, de a le condiționa dreptul la liberă emigrare de o anumită plată. Făcută fie cash, în dolari, așa cum a dorit Nicolae Ceaușescu, fie în porci, așa cum s-au petrecut lucrurile în vremea lui Dej. Cetățenii de etnie evreiască sau germană au fost vânduți la propriu, iar vânzarea a fost o operațiune de stat controlată de înalta ierarhie politico-securistică din RPR sau RSR.

De la această cumplită realitate pornește cartea Exportații a jurnalistei franceze Sonia Devilliers. Carte apărută în 2022 la prestigioasa editură pariziană Flammarion  și, în vara anului 2023, în traducerea românească a Doinei Marian, cu o prefață de Radu Ioanid, la excelentul Polirom din Iași.  

Sonia Devilliers s-a născut în 1975 la Paris. Mama ei s-a numit Marina Deleanu. Bunicii din partea mamei s-au chemat Harry Deleanu și Gabriela Deleanu. Cu toții erau născuți în România. Înainte de a purta numele Deleanu, familia bunicilor jurnalistei s-a numit Greenberg, nume care la origine era, de fapt, Grünberg. Gabriela Deleanu provenea din celebra familie Sanielevici care a dat României cel puțin șapte personalități intelectuale de mâna întâi. Cei șapte erau frații mamei Gabrieiei care exclama cu mândrie Șapte, și toți la Academie.  Erau cu toții de etnie evreiască, aparțineau cu toții unei comunități care se pare că în România interbelică numără peste 700.000 de suflete.

În cartea ei, Sonia Devilliers spune, în principal, povestea bunicilor ei. Care au avut parte și de calmul garantat de bunăstarea avută în cea mai mare parte din interbelic, și de prigoana dezlănțuită de Garda de Fier, și de aceea a Statului Național Legionar, ca și de ceea ce s-a întâmplat în vremea dictaturii lui Antonescu. Până la un punct, existența lor a semănat cu ceea ce relatează ca fiind în specificul condiției de evreu într-un stat în care antisemitismul fusese ridicat la rang de regulă în Jurnalul său Mihail Sebastian.

După 1944, aderarea la partidul comunist s-a impus aproape de la sine. PCR însemna simbolul Moscovei, URSS dusese, vrem, nu vrem,  greul în războiul împotriva Germaniei lui Hitler. Germania se identifica cu prigoana împotriva evreilor. Cu Holocaustul. Cu Shoah- ul.  Masiva aderare a evreilor la comunism, unul cu un mare grad de generalitate, a fost explicată cu lux de amănunte de François Furet în corespondența sa cu Ernest Nolte (cf. Fascism și comunism, Editura ART, București, 2007).

Sonia Devilliers are onestitatea de a recunoște că bunicii ei, familia ei s-au împăcat relativ ușor cu comunismul. Că au încercat să facă abstracție de faptul că sunt minoritari, că sunt evrei. Sonia Devilliers admite și că Delenii nu au dus-o defel rău într-o primă parte a regimului comunist. Au avut o condiție socială bună, posturi în conformitate cu pregătirea,  chiar unele mici privilegii. Delenii, admite la fel de onest Sonia Devilliers, au fost puțin sensibili la ceea ce se dovedea deja a fi rău în lumea comunistă. Spre deosebire de, să zicem, un Serge Moscovici, Harry și Gabriela Deleanu nu au intuit că lucrurile vor lua foarte curând o turnură proastă. Stalin a dat frâu liber sentimentului antisemit, situație de care a profitat din plin Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru a-și elimina rivalii evrei din conducerea partidului. Sub felurite pretexte, au fost înlăturați din posturile de răspundere pe care le dețineau, mai toți cei de etnie evreiască. Asta li s-a întâmplat și lui Harry și Gabrielei Deleanu. Acuzați de furt, de sabotaj, ostracizați. De tot felul de păcate inventate.  De unde și ideea emigrării.

Din acest moment își face intrarea în scenă Intermediarul. Un anume Henry Jacober. Acesta ajuta Statul român să îi vândă pe evrei nu pe bani, nu pe dolari, ci contra porci.  Landrace. Rasă superioară. Porci pe care guvernul român nu îi destina consumului românilor care o duceau greu, ci îi vindea mai departe. 

Din acest moment, lectura cărții Soniei Devilliers devină una absolut teribilă. Chiar și pentru cineva care, măcar în linii mari, cunoștea procedura. Sonia Devilliers povestește cu lux de amănunte tot ceea ce a putut afla despre Intermediarul cu pricina (Jacober a murit în 1975), despre rețeaua lui, despre relațiile acestuia cu oficiali ai Statului român. Despre cum au intrat Delenii în posesia pașapoartelor, despre cum li s-a confiscat aproape tot, despre cum au vîndut ei ceea ce au mai putut salva. Despre cum era să le fie retrase pașapoartelor în ultimul moment, despre cum le-au fost redate, despre cum au fost dați jos în gară la Curtici și cum au fost reîmbarcați. Despre cum au devenit pestre noapte non persoane.  Și despre cum au ajuns și cum s-au descurcat la Paris.

E greu de definit genul în care s-ar încadra cât mai exactă cartea scrisă de Sonia Villiers. Nu, Exportații nu e roman. Nu e nici măcar un roman documentar. Cred că ne găsim mai curând în posesia unei investigații jurnalistice de foarte bună calitate. Care spune mult despre soarta unor oameni, a unei etnii, despre istoria României în comunism. Fapt ce nu exclude nicidecum implicarea emoțională a autoarei.

Sonia Devilliers- EXPORTAȚII;  Traducerea: Doina Marian; Prefață de Radu Ioanid, Editura Polirom, Iași, 2023

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Nu am auzit niciodata ceea ce textul ne spune cum ca :„Statul român dorea sa îi vândă pe evrei nu pe bani, nu pe dolari, ci contra porci”. Cumva aceasta asociere directa nu cred ca este adevarata fuiind mai mult interpretativa sau usor exagerata . Nu cred ca exista documente ce pot arata asta in mod direct .Poate ne sune cineva care este relatia directa intre aceste afirmatii si adevar cineva care poate a reprezentat statul Romania in acele timpuri .Cit despre imensele rele facute de catre comunisti si de catre conducatorii comunisti ele sunt cunoscute, cel putin de cei care au o virsta inaintata acum, cum dealtfel este cunoscuta si partea intunecata a relatiei comunistilor cu etnia lui Israel .Este adevarat cum ca la inceputuri Comunismul a reprezentat o alternativa pentru multi .si aici exmplele sunt cunoscute peste tot in lume .Ceea ce a urmat a aratat adevarata fata a comunismului asa cum o vedem si acum in Ucraina .Nimeni nu poate uita toate formele de privatiune suportate de intreg poporul roman si pe cele existente la modul personal .Trebuie aratat totul asa cum a fost si cit de greu ne-a fost si generatiilor actuale ce inca nu inteleg suferintele noastre din trecut .Tinerii trebuie sa inteleaga cum ca tot ceea ce auacum nu li se cuvine „ de la sine ” Nu cădeti in capcana Comunismului reinventat si redenumit Iliberalism .Veti suferi enorm .

   • Ok.Daca doriti imi puteti spune doar numarul paginii si paragraful sau poate ne postati pagina partial acolo unde exista afirmatiile in cauza si asta doar spre a fi mai convingator si a oferi comentatorilor o realitate scrisa .In acast context probabilitatea ca numarul comentariilor sa creasca devine evidenta .

     • „URSS dusese, vrem, nu vrem, greul în războiul împotriva Germaniei lui Hitler.” Aprecierea dumneavoastră are și nu are temei! Războiul al doilea mondial are în spate prea bine cunoscutul Pact Ribbentrop-Molotov (un regim fascist și un regim comunist). Așa că fasciștii/comuniștii = comuniștii/fasciștii s-au bătut între ei. Greul URSS l-a reprezentat în primul rând masa umană – militară și civilă, îndeosebi, căci pentru comuniști oamenii nu contau decât ca muniție de război. Fără efortul material al americanilor – de la armament până la alimente – Rusia comunistă nu ar fi putut rezista. Norocul URSS a fost Churchill! Aceasta-i democrația, cu bunele și relele ei!

      • @Mircea M. Cociu: D-aia s-au grabit americanii sa debarce. Oahhaha. Ajungea Rusia sa fie din Tokio pana-n Londra. Au rezistat singuri la inceput. Apoi venea tsunami, chit ca un an, doi mai tarziu.
       Armata Rosie avea 7M in 45 si o capacitate incredibila de-a produce armament.
       WW2 este echivalent cu razboiul din Rusia si Germania, restul sunt note de subsol; dar na, daca ne-am schimbat aliantele, de ce sa nu schimbam si asta.

    • @esop (epso?) pari scolit la Stefan Gheorghiu in anii 80, dupa modul in care te exprimi. Voi oboseati repede dupa cateva randuri si dormeati tun.

 2. Istorisiri si patanii de demult … Cui ii mai pasa astazi , in Epoca Tik Tok sau AI , ca niste Greenberg / Grungerg / Deleanu , dupa ce au pus umarul la instaurarea comunismului in Romania , au fost rejectati de catre Sistem sau au sters-o – dupa cum zice Cartea , in barter contra niste porci ? Deh , d’ale Universului … P’asta , pe Univers, nu-l chemi in instanta pentru incorectitudine politica …Eventual , sa-i ceri si ceva daune …
  De ce zic ca subiectul este expirat / desuet / prafuit ? Pai , in afara noastra , a generatiilor de varsta a 2a sau a 3a , care prin biologic , sau scoala , sau pasiunea Cunoasterii , am fost aproape de subiectele Timpului ( mai mult sau mai putin reale , exagerate , exacerbate sau mitizate ) ,astazi cui ii mai pasa de WW II , fascism , comunism , nazism , holocaust , porci contra evrei , deutsch mark vs sasi transilvaneni sau altele asemenea ? Cel mult unei maini de savanti atemporali , catorva rataciti sau curiosi si Restul , e tacere …
  Supuneti-va copiii milenialshi , sau nepotii Z , chinului Cunoasterii epocilor ante sau postbelice si veti obtine cel mult , o amara si tragica ridicare din umeri … Grecia si Roma antica , Magna Carta , Renasterea , Illuminismul , Revolutia Franceza , La belle Epoque – DA , vor fi regasite probabil in Memoria Umanitatii si in anul 3789 , dar astazi sau in sec. 8 al mileniului 4 , cui ii va pasa ca mai sus numitii Greenberg / Grunberg / Deleanu , sufereau pe malurile Senei dupa Arcadia lor damboviteana ( rosie ) ? …

 3. O remarca: „Landrance” e „Landrace”. In „Orizonturi rosii” Pacepa descrie operatia de contrabanda a porcilor Landrace din Danemarca in 1958-1965. Altfel in mod cert o carte interesanta,

 4. Si cand te gandesti ca toate regimurile comuniste au sforile in vest….JALNIC……Control sclavie bani

  • Corect. Fara sa mai vorbim de origini, care tot in vest sînt : Marx, neamt care a teorizat comunismul iar Lenin, protejat al occidentului care l-a pus în practica.

 5. Deci, ca sa recapitulam:
  1. „au avut parte și de calmul garantat de bunăstarea avută în cea mai mare parte din interbelic”
  2. „prigoana dezlănțuită de Garda de Fier, și de aceea a Statului Național Legionar” nu stim amanunte, dar au scapat.
  3. „nu au dus-o defel rău într-o primă parte a regimului comunist. Au avut o condiție socială bună, posturi în conformitate cu pregătirea, chiar unele mici privilegii.”
  4. „Sub felurite pretexte, au fost înlăturați din posturile de răspundere pe care le dețineau, mai toți cei de etnie evreiască. Asta li s-a întâmplat și lui Harry și Gabrielei Deleanu.Acuzati de furt, sabotaj etc.” Dar fara condamnare, canal, Gherla, Sighet. Cum au patit multi altii. Au putut chiar sa vanda din bunuri, nu li s-au confiscat.
  5. Pasapoarte pentru Franta, se spune ca in schimbul porcilor, la ideea unui conational, in timp ce altii erau vanati ca porcii sau impuscati pe granita.Tot ca porcii.
  Traim in epoca dictaturii minoritatilor care au descoperit placerea si avantajele victimizarii.Etnice, rasiale, sexuale, religioase. Aici in Canada ne-a costat pana acum doar 20 de miliarde de $ presupusa victimizare a „primelor natiuni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro