luni, octombrie 18, 2021

Ofensiva geopolitică a vestului în domeniul energiei

După finalizarea cleștelui energetic rusesc și cumpărarea de active și pachete de acțiuni în multe firme occidentale de către companii coordonate de la Moscova, Occidentul reacționează. În ultimile zile au apărut mai multe informații care să confirme existența unei ofensive în câteva state aliate.

Astfel, chiar NATO va investi într-o conductă (militară) care va transporta combustibil din portul Alexandropolis către Grecia, Bulgaria și România, pentru a se feri de riscul ca navele de aprovizionare cu combustibil să nu mai poată trece prin strâmtorile turcești. Este un semnal dat Ankarei, dependentă din ce în ce mai mult de gazele rusesti, prin Blue Stream și Turk Stream și de combustibilul nuclear necesar funcționării centralei nucleare ce este construită de Rosatom.

Riposta Uniunii Europene este începută odată cu demararea Green Deal, care va obliga statele membre să renunțe treptat, prin decarbonificare, la folosirea gazelor rusești și să adopte noi soluții de producere a energiei renunțându-se treptat la combustibilii fosili, în special cei importați din Federația Rusă. Astfel, Uniunea Europeană și imediat Germania au construit strategii ce se referă la hidrogen ca la un combustibil al viitorului și ca la o posibilitate de stocare a energiei. Deja Germania a început înlocuirea treptată a gazului natural, avand peste 400 de kilometrii de conducte ce transportă hidrogen. Zilele trecute compania austriacă Verbund, ce produce energie electrică prin hidrocentrale a achiziționat pachetul majoritar al Gas Connect Austria, echivalentul transportatorului de gaze românesc Transgaz. Motivația este că aceste conducte pot transporta hidrogenul verde ce ar putea fi produs prin electroliza energiei electrice provenite de la hidrocentrale.

Mai mult decât atât, Hydrogen for Climate Change, a pus România pe harta Europei ca producător de hidrogen (prin electroliza energiei electrice obținută din eolian și solar și prin gazeificarea agrobiomasei) ce urmează a fi transportat pe Dunăre către țările mari consumatoare de energie, Austria și Germania.

Bulgaria se orientează către Statele Unite în programul nuclear spre a căpăta o oarecare independență energetică față de Rusia, aceasta putând primi ajutor de la Washington.

Federația Rusa încearcă să contrabalanseze, dar este neputincioasă în a finaliza proiectul gazoductului (ce străbate Bulgaria, către Serbia) Balkan Stream. Mai mult decât atât, North Stream II este oprit de Gazprom la presiunile americane și câtorva state UE.

Și România dă semne că dorește extinderea industriei sale energetice în regiune. Astfel, după terminarea gazoductului Iasi – Ungheni – Chișinău și achizitionarea de către Transgaz a Vestmoldotransgaz, compania Electrica a decis deschiderea unei sucursale la Chișinău pentru intrarea pe piața moldovenească de energie. Mai nou si Transgaz dorește extinderea în Republica Moldova prin construcția unei conducte de la Ungheni spre Bălti și legarea de conducta ce va face legatura cu Ucraina (Ananiev – Cernăuți – Bogorodiceni). Aceasta va interconecta rețeaua de transport ucrainiană, prin Moldova, cu sistemul românesc de transport de gaze naturale.

Și toate acestea când Bulgaria a început sa expulzeze pe bandă diplomați ruși, Ucraina cumpără armament din Statele Unite și Turcia iar în România se construiește o mare bază aeriană americană și Uniunea Europeană pune bazele centrului războiului cyber la București.

Ungaria își remodeleaza prietenește discursul (dupicitar) față de vecini dar continuă planul rusesc al strangulării energetice a Europei. Aceasta își va mări capacitatea de transport dinspre ramura sudică a cleștelui energetic rusesc cu peste 6 miliarde de metri cubi, ceea ce arată că este consecventă în strategia sa de a deveni un mare hub energetic.

În tot acest timp decidenții noștri nu înțeleg că situația internațională este fluidă și că există pericolul ca România să depindă și de gazul rusesc și de tehnologia occidentală a producției de hidrogen. Colac peste pupăză, militarii ai NATO și ai Rusiei își incordează muschii în Marea Neagra cu fel de fel de exercitii tactice care generează insecuritatea potențialelor sonde de gaze off shore, în care România își pune atâta speranță.

Dar Uniunii Europene îi scapă ceva: ofensiva Chinei. Încurajarea și subvenționarea producției de energie din regenerabile si de acumulatori ce folosesc ansamble si subansamble importate din China (în special cele bazate pe pământuri și metale rare) nu fac alceva decât susținerea economiei chineze din banii contribuabililor europeni.

Notă: Acest articol reprezintă o mică parte a unei analize ce va apare în ediția tiparită a Revistei Geopolitica din luna aprilie.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Interesant. Mai mult sau mai puţin underground, pe lângă bătălia informatică mai există şi această bătălie a resuselor energetice, care ar trebui să fie sigure economic dar şi din punct de vedere al securităţii naţionale. Să apreciem că, parcă, şi România face paşi în această direcţie, inclusiv în ceea ce priveşte producţia de hidrogen. De remarcat şi conducta de gaz din Grecia spre Bulgaria şi România care probabil va fi alimentată cu gaz de şist american şi care, chiar dacă va fi mai scump, va fi sigur.

 2. Mda, vesti amestecate… si bune si rele…
  Ca le place sau nu unora, Cortina de Fier s-a mutat catre Est, cu peste 1000 km.
  Dupa (de)caderea domnului Trump, ne indreptam, cu interes, privirile catre domnii Orban si Erdogan.
  Domnul Orban din Ungaria pare a merge cu Rusia pana in panzele albe, dar nu sunt sigur ca e neaparat in interesul Ungariei. Firmele turcesti urmeaza sa fie excluse de la licitatiile proiectelor de infrastructura pe bani europeni. De ce nu si firmele de constructii turcesti, in curand? Probabil (si) de aceea chitaie domnul Erdogan pe la portile UE, cerandu-se inauntru.
  Razboiul rece a capatat noi valente, devenind razboi hibrid, iar in dragoste, razboi si business e permis orice. Mi se pare normal ca SUA, UE si NATO sa-si apere interesele prin orice mijloace. Probabil ca, incet-incet, intr-un final, Rusia va fi redusa la statutu-i real, de putere regionala.
  E un maraton, un razboi de uzura si cine are cele mai mari resurse (nu neaparat naturale) va iesi invingator.

 3. Buna ziua,
  Va rog sa corectati articolul, deoarece contine informatii care nu sunt corecte din punct de vedere tehnic: „hidrogenul verde ce ar putea fi produs prin electroliza energiei electrice”???
  ” electroliza energiei electrice obținută din eolian și solar”???
  Nu exista „electroliza energiei electrice”. Electroliza se realizeaza cu ajutorul energiei electrice.
  O zi buna!

 4. Intre intentii si realitate e un drum extrem de lung. Nu pot sa cred ca folosirea hidrogenului drept combustibil ar putea fi in urmatorii 20-30 de ani cit de cit economica. Vom muri si von vedea.
  Astazi aceasta tehnologie e extrem de scumpa. De fapt marele Green deal nu urmareste folosirea si dezvoltarea unor tehnologii verzi, ci urmareste scumpirea pina in pinzele albe a energiei, in general, astfel incit marea majoritate a populatiei sa se intoarca la epoca de piatra, nefiind capabila sa suporte imensele costuri.
  Mai tineti minte cind aveam curent doar doua ore pe zi? Ei bine, vremurile astea se vor intoarce, numai ca atunci vom avea curent verde!

 5. De ce n a reusit transgaz să preia Alexandropolis si cum de au castigat rusii?
  N-au avut cum presa amercanii situatia?
  Ce e aia… electroliza magică, si a ce?!
  Un gaaarria și-a vazut sacii în căruță, are vize, investitii la greu, de la toti, lobby, pozitie si isi permite, voi nu va permiteti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.