marți, octombrie 3, 2023

OMS-ul (cu dr. Tedros la cîrmă), Coronavirusul și „clienții” Chinei

Cum a interpretat la Geneva Organizația Mondială a Sănătății o partitură scrisă la Beijing

La tradiționala Conferință de Securitate de la Munchen tema a fost „Westlessness„, adică pierderea influenței globale a Occidentului. Și, deși sunt mai mulți factori care acționează în această direcție, de vină, s-a susținut acolo, ar fi în principal comportamentul miop, unilateralist, al administrației Trum care a abandonat viziunea multilateralistă care a stat în centrul politicii externe americane în perioada post-belică. Ceea ce a stîrnit îngrijorare mai ales la Berlin, elita politică germană fiind îngrijorată de erodarea instituțiilor internaționale create de Statele Unite și de europeni după cel de-al doilea război mondial. „Cel mai apropiat aliat al nostru, Statele Unite ale Americii, sub conducerea actualei administrații, respinge ideea unei comunități internaționale”, se plîngea președintele german Frank-Walter Steinmeier în discursul ținut în deschiderea Conferinței. ”Cooperarea internațională este într-o recesiune fără precedent”, se lamenta și ministrul de externe de la Berlin, Heiko Maas. Iar de vină pentru această gravă deteriorare a climatului internațional nu este neapărat ascensiunea Chinei sau “diminuarea semnificației strategice a Europei după sfîrșitul Războiului Rece” ci în principal actualul locatar de la Casa Albă. Nu fiindcă Statele Unite nu ar mai avea putere economică și militară, ci „fiindcă angajamentul decidenților de la Casa Albă s-a schimbat când vine vorba de ordinea mondială la realizarea căreia Statele Unite au contribuit”. Aceleași acuze i se aduc lui Donald Trump și peste Ocean, deopotrivă de către establishment-ul democrat și republican, inclusiv acum în cursul actualei pandemii cînd, ni se spune, Statele Unite ar fi trebuit să-și asume rolul tradițional de lider mondial în lupta cu coronavirusul.

Problema cu multilateralismul și cooperarea internațională, evident dezirabile, este însă că între generoasele și luminatele declarații de principiu și realitatea de pe teren este o mare distanță. Totul sună bine atîta vreme cît nu se intră în detalii. De pildă dacă americanii se plîng în legătură cu asimetriile comerciale în schimburile cu UE această atitudine este taxată drept o abatere de la multilateralism. În schimb China este lăudată că a semnat Pactul de la Paris pentru schimbările climatice deși are în curs cel mai ambițios program mondial de construcție de termocentrale pe cărbune. Iar diferențele de abordare unilaterală și de tratament din interiorul Uniunii Europene, care s-au văzut și în trecut atunci cînd Germania a decis să implementeze proiectul Nord Stream în cooperare cu Rusia ignorînd complet interesele economice și de securitate ale Poloniei și țărilor baltice, au ieșit acum și mai pregnant la lumină în timpul pandemiei cînd cuvîntul de ordine a fost fiecare pentru el.

Între instituțiile fanion ale sistemului de cooperare internațională, atît de apreciat de d-nii Steinmeier și Maas, foarte vizibilă în aceste vremuri este și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) al cărui buget este acoperit, în proporție de 22 de procente, de către Statele Unite (o contribuție de $511 milioane anual). OMS se află în centrul unei controverse majore în aceste zile după ce Donald Trump a criticat faptul că deși organizația este finanțată în bună măsură de America funcționează ca un proxy al Chinei. Președintele s-a referit în particular la faptul că OMS a criticat decizia Casei Albe de a suspenda zborurile dinspre China (pe care atunci și adversarii săi politici democrați au criticat-o ca fiind o probă de „rasism”). Deloc suprinzător, mass media liberale, ostile președintelui, precum The New York Times sau The Guardian, s-au grăbit imediat să-l acuze că vrea să distragă atenția de la responsabilitatea sa privind gestionarea crizei. Însă indiferent cum privim lucrurile, și e adevărat că Trump recurge adesea la astfel de tactici diversioniste, el are dreptate în această privință. Iar problemele organizației sunt în realitate mult mai serioase.

Sub conducerea directorului general, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS a devenit un fel de porta voce a Chinei căreia i-a repetat papagalicește pozițiile. Pe 14 ianuarie, înainte ca o delegație oficială a OMS să fi vizitat măcar China, conducerea OMS a susținut public afirmația Beijingului că nu există „dovezi clare de transmitere de la om la om”. Două săptămâni mai târziu, de la Beijing unde se raportaseră deja peste 4500 de cazuri și în multe alte țări se semnalaseră îmbolnăviri cu acest nou coronavirus, dr Tedros aflat în vizită în China i-a lăudat entuziast pe liderii săi pentru eficiență și transparență în condițiile în care, se știe, aceștia au așteptat șase săptămâni după apariția primelor cazuri la Wuhan pentru a interveni pentru a limita răspîndirea. În tot acest timp autoritățile chineze au cenzurat mass media și i-au pedepsit pe medicii care au încercat să sune alarma și se estimează că peste cinci milioane de oameni au venit sau au plecat din Wuhan, potrivit primarului orașului. Între aceștia se află și pacientul cu primul caz de virus confirmat din America. De altfel unul dintre marile semne de întrebare, pe care Beijingul ar trebui cu siguranță să-l lămurească, este de ce au suspendat traficul aerian între Wuhan și restul Chinei însă nu și cel între Wuhan și Statele Unite?

Ulterior, pe 30 ianuarie, deși OMS emisese un avertisment public privind o stare de urgență sanitară după ce numărul infecțiilor raportate din China ajunsese la 10 mii de cazuri dr Tedros l-a criticat pe Donald Trump pentru că decizia de a restricționa călătoriile din China și a îndemnat alte țări să nu facă același lucru. El a apreciat atunci că răspîndirea virusului în afara Chinei ar fi „minimală și lentă”. Și a trebuit să treacă mai bine de o lună pînă cînd OMS să declare o pandemie, pe 11 martie, cînd numărul oficial de cazuri la nivel mondial ajunsese deja la 118 mii de persoane în 114 țări. Iar în afară de asta, OMS este suspectată în Statele Unite dar și în multe state europene că minimalizează numărul deceselor din Wuhan pentru a nu irita China.

În același timp, sub presiunea Chinei, OMS nu a permis Taiwanului să-și trimită un observator pe perioada pandemiei dincolo de faptul că a ignorat complet avertismentele venite de la Taipei încă din decembrie care avansau posibilitatea transmisiei de la om la om. Iar atunci cînd un reporter TV din Hong Kong l-a întrebat pe canadianul Bruce Aylward, care conduce misiunea comună OMS-China pentru Coronavirus, dacă organizația își va reconsidera refuzul de a permite prezența Taiwanului acesta a refuzat pur și simplu să răspundă.

Cum își extinde China controlul asupra unor organizații cheie din structura ONU cu ajutorul statelor satelit din Africa și din alte părți ale lumii

Însă problemele legate de OMS sunt departe de a fi singulare. Întregul sistem de organizații internaționale, aflate sub umbrela ONU, a devenit unul excesiv de birocratic, costisitor, corupt și ineficient chiar dacă sunt și structuri care se dovedesc utile. De departe cea mai mare contribuție la bugetul său cumulat, care anul trecut a fost de $53 miliarde, o au Statele Unite, cu $11 miliarde (22 de procente), adică mai mult decît următoarele trei state, Germania, Marea Britanie și Japonia, la un loc. Cu toate acestea, Rusia (care plătește de aproape 10 ori mai puțin ca Statele Unite, deși este membru permanent în Consiliul de Securitate, și mai ales China (cu o contribuție practic egală cu aceea a Suediei) au reușit să manevreze zeci de state satelit reușind nu doar să-și impună favoriții la conducerea acestor structuri ci să le și imprime acestora o pronunțată linie anti-occidentală, în special anti-americană. S-a ajuns astfel în situația ridicolă în care țările occidentale să acoperă cea mai mare parte a finanțării unor organizații care le sunt profund ostile. Aceasta a făcut ca Statele Unite să decidă să părăsească în mod formal UNESCO, alături de Israel, la 1 ianuarie 2019 acuzînd comportamentul extrem de ostil al organizației la adresa Ierusalimului.

Dacă revenim însă la OMS o serie de lideri africani s-au grăbit să sară imediat în apărarea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus făcînd apel la „solidaritate și cooperare”, ignorînd complet fondul criticilor care i se aduc. De altfel, probabil obsesia multilateralismului cu orice preț îl determină și pe Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței pentru Securitate de la Munchen, să facă același lucru. Într-un interviu acordat Euractiv el a apreciat că OMS face „o treabă excelentă la nivel global” în total dezacord cu realitatea factuală evidențiată mai sus. În cea ce îi privește pe liderii africani nu este vorba doar de un fel de solidaritate „continentală” față de fostul ministru al sănătății și al afacerilor externe din Etiopia. Africa este controlată aproape complet de China care a făcut aici investiții uriașe, multe ineficiente (precum o linie de cale ferată complet inutilă din Kenya), este în curs de cumpărare a unor porturi (precum în Kenya) și a preluat controlul asupra exploatării unor resurse naturale cheie, precum metalele rare. Dezvăluiri din mass media care au vorbit în paralel despre formule de mituire a elitelor de pe continent. În acest fel China și-a consolidat controlul asupra unui bloc masiv de sprijin prin care își poate impune candidații în cadrul diverselor organizații internaționale. Motiv pentru care unele voci nu se sfiesc să vorbească despre o formă mascată de neocolonialism.

Influența Beijingului este atît de extinsă încît Howard French, fostul șef al biroului The New York Times de la Shanghai, a vorbit într-o carte apărută în 2014 despre un „al doilea continent al Chinei” (China’s Second Continent: How a Million Migrants Are Building a New Empire in Africa). O influență care are toate șansele să se extindă pentru că Beijingul are grijă să cultive și noua generație de lideri. Mii de studenți, politicieni, oameni de afaceri, birocrați, sunt aduși regulat în China unde li se vorbește, între altele, despre concepția chineză asupra justiției, drepturilor civile, guvernanței. Este o strategie de cursă lungă a Beijingului de „de-americanizare” a lumii pe care dorește să o remodeleze plecînd de la principiile și valorile sale în opoziție cu cele occidentale.

China a finanțat sediul din Addis Ababa, în Etiopia, al Uniunii Africane inclusiv infrastructura de IT și de comunicații, instalată de Huawei. Ultimul detaliu este important pentru că în ianuarie 2017 cotidianele Le Monde și Financial Times au dezvaluit că timp de 5 ani în cursul nopții toate informațiile confidențiale colectate în timpul zilei erau transmise către un server din Shanghai. Numai că influența Chinei asupra liderilor africani este atît de extinsă încît nu numai că nu au îndrăznit să protesteze dar au și negat categoric incidentul. Mai mult, în iunie anul trecut Uniunea Africană a semnat un amplu acord cu Huawei pentru extinderea partenariatului în domenii precum cloud computing, 5G și Inteligența Artificială. O influență care a fost probată o dată în plus în 2017 cînd inițiatorii unei lovituri de stat militare din Zimbabwe care l-au îndepărtat de la putere, după 37 de ani, pe Robert Mugabe (decedat anul trecut) s-au dus mai întîi la Beijing pentru a obține binecuvîntarea Chinei, ceva ce aduce aminte de situația existentă în trecut în cadrul fostului bloc sovietic.

În plus, dacă programele de investiții și granturile occidentale destinate țărilor africane vin de regulă la pachet cu diferite condiționări (transparență, promovarea democrației și a statului de drept, etc) Beijingul le oferă liderilor africani, și nu doar lor ci și unora America de Sud, precum Venezuela și Ecuadorul, ceva mult mai tentant: sisteme de supraveghere avansate (Internet, camere video, telefonie mobilă, etc), după modelul deja existent în China, care să le permită menținerea fără probleme la putere. În aprrilie anul trecut o amplă investigație

intreprinsă de Wall Street Journal dezvăluia că astfel de sisteme, care le oferă guvernanților un intrument eficient de control a opoziției și de reprimare a protestelor, botezate benign „Smart City”, au fost instalate în peste 100 de orașe din Africa.

După cum subliniază și cotidianul Le Figaro într-un articol recent acest control al Chinei asupra liderilor africani, și nu doar africani, i-a permis să-l impună și pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în 2017 în fruntea OMS, în ciuda unor controverse majore legate de el, dezvăluite la acea vreme de numeroase publicații, între care și The New York Times, care menționau că era acuzat că ar fi acoperit trei epidemii de holeră în Etiopia. Iar asta este doar una dintre problemele biografiei sale, puțin zis controversate, ca unul dintre oamenii cheie ai regimului violent și represiv din Etiopia, vinovat de încălcări grave ale drepturilor omului (conform Human Freedom Index 2018).

„Una dintre metodele prin care China își sporește influența e plasarea în poziții – cheie a candidaților săi”, scrie Le Figaro. „Astfel, China controlează indirect și FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU), Comisia pentru Dezvoltare Industrială, Comisia de Telecomunicații Internaționale și OMS. Până de curând, China a controlat și Interpol”.

Pe această tendință ”China e pe cale să preia controlul asupra ONU”, mai scrie cotidianul francez citînd un diplomat francez de la Națiunile Unite. Procesul este destul de avansat așa că rămîne de văzut dacă această tendință mai poate fi oprită. Combinația dintre resentimentele anti-occidentale și „argumentele tentante” ale Chinei par a fi irezistibile pentru numeroase state de pe glob, conduse în marea lor majoritate de regimuri autoritare, adesea brutale și corupte. Sunt voci în Statele Unite, între care și influentul senator Tom Cotton, care nu exclud chiar ideea ca Statele Unite să iasă din OMS și să constituie alături de aliați o altă organizație. Este însă destul de puțin probabil ca europenii să fie dispuși să facă un astfel de pas radical militînd mai degrabă pentru o reforme în interiorul organizațiilor existente. Indiferent de abordare pare tot mai clar că discuția despre multilateralism în condițiile actuale intră în dificultăți vizibile atunci cînd se trece de la principiile generoase la realitatea de pe teren. Sigur că trebuie făcute nuanțările necesare. Una este să discuți despre NATO și cu totul altceva să te referi la ONU sau la Organizația Mondială a Comerțului. Însă Washington-ul pare să aibă dreptate atunci cînd vorbește despre un necesar demers de resetare, de regîndire, a actualului cadru instituțional de cooperare internațională care fie se dovedeșt ineficient fie, mai rău, a devenit în unele cazuri un instrument utilizat de puteri ostile, în principal de China dar și de Rusia, împotriva Occidentului.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. a spus deja KWI : va ncui in casa sau va duc la spital. cum spitale nu sint, a ramas doar puscaria. justice for all nu doar pentru catei. oricum vasnicii justitiari lucreaza acum online, lefurile si pensiile speciale le sint virate digital, civilizatie ce mai. cind trogloditii umbla cind vor in limuzina si s carantinati la palat cu valeti cu tot, ce sa nteleaga aia din justice for all ? in tara asta amarita lacheii nu previn ci pedepsesc. reprezentativitatea s a golit de continut, castele cleptocrate se autoreproduc, firimiturile sint impartite cu darnicie prostilor utili care le tin isonul. important e sa si creeze masa de manevra docila votanta, restul sint nesemnificativi. nu i o intimplare ca cei mai „destoinici” sint justitiarii si purtatorii de pulane. urmariti titlurile doctorale si veti observa usor unde se concentreaza „elita” acestei tari

   • @gabriel i
    scuze pentru deranjul provocat. comentariul cu bazaconii se dorea la un articol mai jos, despre metallica si justice for all. mea culpa.

 2. Asia si Africa sunt controlate intr-o masura covarsitoare economic de China, politicul fiind de multe ori constrans de realitatile interne sa accepte ofertele „generoase” , fie pt a se mentine la putere, fie din motive care tin mai mult de zona coruptiei si infractionalitatii internationale.
  Modelul de actiune chinez este cunoscut si numai prezinta ceva nou.
  In organizatiile internationale gen ONU , OMS si care o mai fi China isi cumpara voturile, practica uzuala si la FIFA, statelor mici, mjlocii si chiar mari din zonele „lumii a 3 a ” astfel incat ea sa-si poata impune fie puctele de vedere fie sa profite economic.
  Ne tot place sa vorbim de lumea a 3 a fara a ne uita atent pe cifre, lumea a 3 a devine pe zi ce trece tot mai mult „lumea 1 a” datorita potentialului economic si cel al pietelor de desfacere cu miliarde de oameni ale caror venituri „au explodat” un salt de la 2 $ la 4 – 6 $ si pana la 32 $ pe zi fiind ceace ii intereseaza enorm pe chinezi.
  Si va dau un exemplu, articole de igiena pt femei, sunt firme care au tot incercat sa aduca pe piata occidentala produse noi, mai scumpe fara a cauta pietele emergente cu produse mai accesibile insa intr-un volum covarsitor, au avut probleme mari, piata occidentala fiind saturata si de de „dimensiuni mici”.
  Occidentul, Europa si SUA in special s-au rezumat sa arunce cu ajutoare gen saci de faina, fasole si orez in necajitii din zonele slab dezvoltate, China le-a construit infrastructura de tot felul astfel asiguranu-si voturile necesare lasand insa pe „fraieri” sa platesca in continuare contributii majore, reactia presedintelui Trump, in stilul sau caracterisitic parand la prima vedere una corecta.
  SUA incerca sa mearga pe cont propriu pe un drum greu de parcurs in conditiile actuale, in loc sa se alieze cu partenerul sau natural Europa a reusit sa-i indeperteze, vor veni si alte vremuri dar China nu asteapta, isi vede linistita de drum stiind cunoscand foarte bine slabiciunile occidentului.
  Pasi radicali, ceruti de SUA, Europa nu-i va face, Europa este deja bine inflitrata de China, intreg sudul incepand cu Grecia, Italia si pana in Franta fiind legate strans de China.
  Germania are tot interesul ca economia ei puternica sa se poata extinde in continuare in China si Asia cu riscul insa ca China sa caute oportunitati economice in Germania, s-au preluat deja firme nemtesti iar incercarile continua, guvernul german incercand sa opreasca aceste practici.
  Intrebarea de 100 de puncte , cine se poate opune Chinei si sub ce forma ?
  Criza actuala arata cat de vulnerabil a devenit occidentul, toate produsele gen masti, combinezoane, ochelari, etc. etc. fiind fabricate in China.
  Sunt curios daca dupa terminarea crizei decidentilor politici occidentali le va veni mintea la cap mal ales in urma stirii de astazi ca virusul ar fi scapat accidental dintr-o unitate de cercetare din Wuhan, stire care pana acum a fost vehiculata sub aspectul fake news.
  Poate fi China data in judecata pt neglijenta ? si urmarile economice catastrofale care au fost declansate pe plan mondial.

 3. Aceste organizatii internationale, sunt pline de oameni care nu au ce cauta acolo, nu sunt specialisti, ci sunt trimisi acolo pe locuri caldute …

 4. Excelent in aproape fiecare detaliu.

  In completare, aici puteti vedea nesimtirea brejnevista a reprezentantului OMS la care s-a facut referinta in articol:

  https://www.youtube.com/watch?v=fASh2_RzMuE

  Astia nu sint doctori, sint politruci aproape la fel de corupti si nesimtiti precum „expertii” in pacaleala incalzirii globale antropogenice.

 5. Acum stau drept si intreb deschis dar oare cine a decis ca tipul ala, subtire rau de tot, sa fie sef la OMS??? Dar cum este posibil ca o comunista, nu cu mult diferita de proasta satului de la noi VVD, sa ajunga in fruntea FMI???

  Pai aici nu este vina unora, occidentali de fel, ca accepta asemenea loaze in pozitii cheie si atunci de ce sa te miri cand se manifesta ulterior pozitii partinice desi stim bine ca abordarea in astfel de organizatii internationale exclude sau ar trebui sa excluda acestea???

  Deh, putina curatenie in curtea proprie nu strica inainte de orice.

  Un articol excelent construit care mi-a ridicat mingia la fileu.
  Toate bune!

 6. Excelenta analiza, multumesc! Nu merita publicitate, dar un contemporan tocmai a spus ca Republica Popula Chineza tocmai a cistigat al treilea razboi mondial fara sa traga un singur glont… Ce se intimpla acum e esecul profund si comun al tuturor serviciilor de securitate si al demoratiilor vestice idealiste… Doar 3000 de morti in China? Sa fim seriosi…

 7. Mi se pare normal si corect ca atunci cand unii il critica pe Trump sa fie altii care sa-i ia apararea.

  Legea jocului de suma nula trebuie sa-si spuna cuvantul,altfel lumea ar ” atarna” fie intro parte fie intr-alta.

  • Și mie mi se pare normal ca unii oamenii să fie lipsiți de minimă obiectivitate: viața lor ar fi atât de tristă…Astfel, își clădesc propriile adevăruri, propriile lumi și propriile imagini de sine.

  • Deci totul se rezuma la politica interna americana? Avem mai sus un articol destul de stufos care vorbeste de actiunile Chinei in Afriva sau America de Sud cu mult inainte ca actualul locatar al Casei Albe sa isi manifeste intentia de candidatura dar totusi credeti ca totul e pro sau contra unui presedinte?

 8. Excelent articol.

  Inca o dovada, daca mai era nevoie, despre cat cinism zace in politica chinezeasca si in hand puppeturile lor marxiste. Oricat ar arunca azi cu masti si respiratoare in stanga si in dreapta, imaginea lor in constiinta vestului este murdarita pentru cel putin o generatie. Insa la fel ca si URSS, desi la suprafata lucrurile par sa functioneze, pe hartie totul e bine, ambitiile de mare putere globala sunt si ele bine mersi, esafodajul pe care este construit totul e profund imoral si, mai grav pentru ei, economic disfunctional.

  Cred ca „testul emigrantului” e intotdeauna relevant pentru a masura sanatatea unui sistem. S-ar muta un european/nord-american in China, cu familia, ca sa munceasca si sa traiasca? In afara de neomarxistii de serviciu, care nu au muncit 1 zi in economia reala, oamenii miros imediat putregaiul unui stat care calca in picioarele drepturile & libertatile individului, cu tot ce implica asta.

  Bosii chinezi se inseala insa amarnic. Politruci grobiani, incapabili sa inteleaga de ce libertatea individului este in final cheia bunastarii, au senzatia, exact ca URSS, ca sunt inca relevanti. Prabusirea va fi la fel de catastrofica, pentru ca fundamentele sunt din „plastic chinezesc”. Deocamdata au noroc de politicieni cozi de topor in Europa si Africa, insa evenimente gen recentul virus vor regla lucrurile. Asa imperfect si decrepit cum e, VESTUL (nu cel geografic neaparat, ci oricine afirma libertatea individuala) este singurul capabil sa mai tina lumina libertatii aprinsa, intr-o lume de scoruri sociale, culturi ale conducatorului, marxisti care nu vor sa priceapa ca nu merge etc.

  Cat despre ONU, OMS si alte organizatii care au trecut intr-un mod foarte trist din 1)vis frumos in 2)cuib de vipere deservind diverse dictaturi tercermundiste si in in final 3) trompete ale Chinei ar merita sa li se taie fondurile la zero iar liderii actuali ai OMS judecati pentru „zadarnicirea combaterii bolilor”.

  • Avem tendința să vb de „boșii chinezi care se înșeală amarnic”. Dar dacă ne înșelăm noi? Daca viitorul nu va fi definit de mentalitatile noastre depasite, ci de pragmatismul chinez de tip nou?
   De ce nu vb de Romania, de Germania, de UE, de USA? De ce va face mai întineritul „continent european” care pierde timp și energie în diverse filosofii, dar la greu aplauda venirea medicilor chinezi și a testelor cu funcționalitate de 30%?
   V-ați întrebat vreodată de ce nu a plecat din UE o echipa de 20 de medici către Wuhan, prin februarie? Sa învețe despre pandemie de la locul acțiunii? De ce nu au plecat din USA 20 de medici să vadă exact cum se tratează SARS-Cov-2-ul, prin martie? Oare de ce brusc lucrările științifice ale Universității din Wuhan nu mai sunt publice? Poate că ei vor să știm doar ce doresc ei să știm? Daca vrem mai mult, poate că este cazul sa punem mana singuri la treabă. Poate că este timpul sa redeschidem fabrica de ventilatoare din Ro? Dar cine sa o deschidă? Când putem cumpăra ventilatoare tot de la chinezi?

   • In februarie OMS nu vedea inca mari pericole. Abia in martie a declarat OMS o pandemie. Apoi, China nici acum nu da acces la informatii, ceea ce este o mare problema. O multime de postari stiintifice au fost sterse si nici un articol stiintific despre coronavirus nu poate fi publicat online fara un acord guvernamental. Nici originea virusului nu e clara deloc. Sunt tot mai multe suspiciuni. Dvs vorbiti despre China ca despre o tara normala, ca Franta, America sau UK in care te poti duce, umbla in voie si discuta nestingherit cu expertii chinezi. Acolo totul e controlat. Doctorul (decedat intre timp) care a avertizat in legatura cu pericolul a fost arestat si obligat sa retracteze. Mai toti criticii regimului au disparut brusc. In aceste conditii e de mirare ca in continuare sunt date de bune cifrele comunicate de la Beijing (infectati, decedai). Cine poate sa creada asa ceva? Analize facute pe date indirecte – cum ar fi nr de conturi de telefonie mobila desfiintate in aceasta perioada in raport cu cele din anii trecuti, avanseaza o cifra semnificativ peste 100 mii de morti.

    • „Dvs vorbiti despre China ca despre o tara normala”.
     Valul de simpatie, imaginile de normalitate, frunzele aceluiași copac…m-a prins.

    • Informatiile pe zi ce trece devin din ce mai consistente ca acest virus ar fi fost scapat de sub control din laboratul din Wuhan, SUA incepe sa caute motivele si cauzele acestei scapari si fiti convins, China va ajunge in fata unor instante internationale, imaginea tarii deja afectata avand si mai mult de suferit.
     Vor fi chinezii in masura sa recunoasca daca se adeveresc acuzatiile si vor plati intr-un fel sau altul pt pagubele produse si va fi lumea in masura sa „izoleze” intr-un fel sau altul China economic ?

  • Dar, cu disperare scriu, nu s-a ajuns aici pentru ca a venit unul sau altul si au preluat prin forta anumite organizatii –

   Mai mult, democratia se lauda, si bine face, ca are mecanisme de corectie in cazul unor abateri. Unul este taierea fondurilor – bravo! – dar mai cred ca asa cum nici FSN-ul si formele care ulterior -s-au perpetuat nu au ajuns la putere in RO doar ca s-au vrut acolo…

   Sunt bune masurile dure, dar ele ar trebui sa fie ultimile dupa un lung parcurs diplomatic – hai sa ii zic asa..Mecanismul de subjugare al puterii intr-o organizatie interbationala este prea putin inteles. Mai mult, cooperarea intre puterile democratice este prea slaba, nu gasesc limbajul comun.

   CUm poate sa se inteleaga Trump cu Putin si nu poate sa stabileasca o relatie in trei, din rautate as spune atat de cunoascuta la francezi, intre Trump – Merkel – Macron??? Aici sa fie vorba de orgolii prea mari??? Cauza nu are o miza mai deloc – parera mea.

   Deci, incotro cooperarea USA_UE si mai ales cu cine in board???

 9. Excelentă analiză! Fără a fi rasist, Africa și Asia au cu totul alte vederi și principii asupra umanității și a științei decât Europa și America de Nord. Exacerbarea influenței lor în organisme internaționale trebuie considerată un risc major.

 10. Ca va fi fiind ceva substanta in condititia xinproxyca a OMS-ului (hai, OMS-ei), treaca-mearga; dar sa vii cu texte care fac dintr-un ins desprins din antologia mereu adusa la zi „Ces malades qui nous gouvernent”, un limpede, clar-vazator, ce zic? vizionar om de stat, atunci cind si cei care l-au sustinut permanent si i-au suflat in poale scriu ca mai jos:

  „When Trump fielded his first question about the virus in Davos, he enthusiastically praised Xi’s response, going well beyond the calibrated risk-reward messaging his aides were encouraging.”

  (si multe alte limpezimi de acelasi calibru in acelasi loc, vezi link)

  https://okcfox.com/news/coronavirus/trumps-covid-19-pandemic-response

  nu e, totusi, motiv sa te intrebi care-i starea rezolutiei monitorului pe care-l vizionezi?

 11. Trump despre virus
  „Now, the Democrats are politicising the coronavirus… this is their new hoax.”

  Trump despre OMS
  We are in contact with everyone and all relevant countries. CDC & WORLD HEALTH HAVE BEEN WORKING HARD AND VERY SMART.
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1232058127740174339

  Trump despre China
  „CHINA HAS BEEN WORKING VERY HARD to contain the Coronavirus. The United States GREATLY APPRECIATES their efforts and TRANSPARENCY. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to THANK PRESIDENT XI!”
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1220818115354923009

  „Just had a long and very good conversation by phone with President Xi of China. He is STRONG, SHARP AND POWERFULLY FOCUSED on leading the counterattack on the Coronavirus. He feels they are doing very well, even building hospitals in a matter of only days. Nothing is easy, but he will be successful, especially as the weather starts to warm & the virus hopefully becomes weaker, and then gone. Great discipline is taking place in China, as PRESIDENT XI STRONGLY LEADS what will be a very successful operation. We are WORKING CLOSELY WITH CHINA to help!”
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225728755248828416

  Trump despre Presedinte (pe vremea lui Obama)
  „Leadership: Whatever happens, you’re responsible. If it doesn’t happen, you’re responsible.”
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/398887965302091776

  Trump despre Presedinte (pe vremea lui Trump)
  ‘I don’t take responsibility at all’

  Trump despre Trump
  “When somebody is president of the United States, the authority is total”

  Dar desigur vinovati sunt mereu altii, OMS, UE, democratii si republicanii nevertrump si bineinteles presa ostila – lugenpresse. Singurul nevinovat, vesnica victima a tuturor este Trump. Noroc cu corul de sicofanti care-i oblojesc ranile acestui permanent ranit in feelings de lumea cea rea. Nu mai e mult, vin alegerile si corvoada sisifica va lua sfarsit. Se va putea intoarce linistit la partidele de golf, nu ca le-ar fi abandonat pana acum.

  • Eu nu sunt un mare fan al lui Trump. Sunt destule probleme de caracter, inclusiv cele pe care le semnalati. Dar asta nu inseamna ca nu are dreptate intr-o serie intreaga de probleme. De altfel, ca sa fim corecti, Joe Biden il facea pe Trump rasist atunci cind a oprit zborurile spre China iar Nancy Pelosi facea in luna februarie bai de multime in China Town din San Francisco ca o reactie la „rasismul lui Trump”. Or, tunurile mediatice din America se indreapta selectiv in functie de pozitionarile lor ideologice, preponderent de stinga (se intimpla desigur si pe dreapta dar, ca sa fac o comparatie, Fox este totusi semnificativ mai echilibrat in comparatie cu CNN, il sprijina pe Trump de o maniera mai sofisticata, daca ii dam la o parte pe cei ca Hannity. CNN a ajuns sa laude China numai pt a-l putea ataca pe Trump!

   • FACTCHECK
    Twittern

    Joe Biden (1. Feb) https://twitter.com/JoeBiden/status/1223727977361338370

    „We are in the midst of a crisis with the coronavirus. We need to lead the way with science — not Donald Trump’s record of hysteria, xenophobia, and fear-mongering. He is the worst possible person to lead our country through a global health emergency.”
    _____

    Trump (24 march): https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1242281182349451264
    „This is the way the @nytimes finished a story on me. “You can see the contrast between the steady, assured, informed and strong leadership that VP Biden (Sleepy Joe) has shown, and the bungling, chaotic and dishonest start-stop approach that Mr. (not Pres.) Trump has shown….
    ….us since the beginning of this crisis.” They meant the opposite? Forgot to mention that I closed our Country to China (and Europe) very early, long before it was considered acceptable to do so. Sleepy Joe said I was “xenophobic”, but I saved thousands of lives! Fake News!”

    In loc de concluzie: Trump nu a ezitat sa isi dea incaodata arama pe fata (de „animal politic” gen Basescu, Berlusconi, etc).

   • „ Fox este totusi semnificativ mai echilibrat in comparatie cu CNN“

    Dle Lazescu, nu cred ca sunteți abilitat pentru o astfel de comparație. Chiar din conținutul articolului rezulta clar subiectivismul dumneavoastră. In vreme ce Steinmeier “se plânge“ iar Heiko Maas “se lamentează” de modul in care liderul american înțelege sa facă politică, acesta din urma doar “critică” OMS, pentru că ar fi promotoare a intereselor Chinei, deși cea mai generoasa finanțare o primește din partea SUA. Nu vreau sa cred ca finanțarea respectiva ar presupune o abordare altfel decât obiectivă a fenomenului sănătății mondiale, dar e necesar sa se clarifice de ce momentul declarării pandemiei nu putea fi devansat, așa cum susțin acum unii dintre cei care la jumătatea lui Februarie luau încă in derâdere noul Coronavirus. Din momentul declarării pandemiei, fenomenul este privit legal ca un caz de forța majora, iar diverse obligații contractuale, paragrafe constituționale și întregi pachete de legi sunt atinse de noua stare de fapt. Este ca mersul pe sârmă, care nu poate fi nici măcar exersat anterior și rămâne întotdeauna dorit a fi evitat. Și totuși OMS a avertizat in repetate rânduri ca declararea pandemiei nu este departe, când numărul deceselor era încă limitat in câteva țări asiatice. Ce este cert e ca aceasta criza ar fi putut fi mai bine manageriată, atât in Spania, Elveția și Italia, cât și in SUA. Modul in care au făcut-o autoritățile din Germania, deși și el cu multe carențe, o dovedește din plin.

    • @Hantzy – eu zic să redactezi mai bine o procedură oficială: Dl.Lăzescu să nu mai fie abilitat să publice nimic, până nu vine cu o ștampilă din partea ta, a lui @Kurt sau a lui @JB. Avea dreptate Heiko Maas, trebuie să se termine cu debandada asta, în care fiecare publică ce vrea pe site-urile de limbă română.

   • Ce este cert e ca aceasta criza ar fi putut fi mai bine manageriată, atât in Spania, Elveția și Italia, cât și in SUA. Modul in care au făcut-o autoritățile din Germania, deși și el cu multe carențe, o dovedește din plin.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

    O comparație intre Germania și SUA dpdv al managementului în criza noului coronavirus poate fi desprinsă din link-ul de mai sus. Astfel, în vreme ce populația SUA este de 4 ori mai mare decât a Germaniei, numărul deceselor este de 8,6 ori mâii mare, deși momentul crizei a venit cu un oarecare delay peste ocean. Germania a efectuat peste 20 mii teste la fiecare milion de locuitori, în vreme ce SUA se situează doar la jumătate.
    Germania se pregătește să redeschidă magazinele mici, sub 800 mp, tocmai pentru a le oferi un mic avantaj existențial și a menține niveluri controlabile ale șomajului și insolvenței, în vreme ce SUA se confruntă cu nemulțumirea crescândă în rândul celor care au tot mai puține mijloace de a se întreține.
    Mașinile de curse nu au portbagaj, dar uneori e bine să ai unul, cât de mic.

 12. Mulțumesc pentru articol, apreciez!
  Trump este primul politician venit din business (din ultima vreme). Cu o imagine globală mult mai pragmatică asupra lumii.
  Toți ceilalți sunt (în pare parte) veniți pe traiectorie politica. Fosti „functionarasi” pe undeva, s-au înscris în partid și au fost propulsați. Totul a fost să nu gafeze grav și să aibă suficientă răbdare. Fără exercițiul afacerilor, fără orgoliul „deal-ului” (pentru că a fi „sus” este deja maximul de „deal” pentru ei), fără imaginea globală asupra lumii și economiei macro, fără pragmatism. In plin avânt al UE, pe liniște și soare, a fost ușor sa fie populiști și nesăbuiți.
  Diferența de abordare consta în diferența de background. Un pragmatic vs. Idealisti.

  Cred că e timpul unui nou tip de politică. Mult mai pragmatică și mult mai focusata pe resurse, nu pe populism. Dar …Europa este idealistă, întotdeauna a fost. Puțin socialistă, filosofică. USA își deschide ochii prin Trump. Sper. Altfel, în 30-40 de ani, nepoții mei vor învăța chineză.

 13. 1~Cine are cei mai multi locuitori ?
  2~Cine este pe locul doi la nr locuitori?
  Poate ar fi mai bine ca aceste doua state sa plateasca proportional cu nr de locuitori, pe undeva situatia este ceva de genul „unul isi scoate obiectu’ muncii si se apuca de treaba iar altii platesc sanatatea urmasilor celui cu obiectu’ ” .Si nu doar sanatatea. Situatie des intalnita si in RO din pacate!

  Sefu’ OMS… Gramada de galbiori si a spus cuvantul, omul a mintit un glob intreg la sugestia unora galbeni in ceru’ gurii si acum tot globul este pe masa de chiuretaj . Si ce chiuretaj!

  -„Mai mult, în iunie anul trecut Uniunea Africană a semnat un amplu acord cu Huawei pentru extinderea partenariatului în domenii precum cloud computing, 5G și Inteligența Artificială” … adidasi inteligenti pentru Africa cea descultza…Probabil o sa fie adiBasi din aia zburatori capabili sa culeaga banane doar la simplul gand al africanului…Ori poate gandeste direct in locul africanului…Parteneri , pffffffffff

  Dupa ce a „impunghilat ” economic Europa (nu doar) cu ajutorul „nepretzuit” al celui mai mare pitic din lume , China a „exportat” revolutia prin acest virus. Simplu si eficient, fara tancuri si rachete, cai , pistoale si femei goale. De ce spun asta?
  -gura celor din Hong Kong a fost brusc inchisa
  -pierderile economice chineze sunt mult mai mici decat pierderile vestului (UE+SUA), faptul ca gramada de capacitati de productie se afla exact pe teritoriul lor desi ar fi trebuit sa fie exact in zonele de origine te duce cu gandul la o dependenta indelung studiata de chinezi si prost inteleasa de restul lumii. La sfarsitul pandemiei toata lumea o sa traga linie si o sa vedem pagubele. China bineinteles ca o sa inmulteasca cu 10…In momentul cand economia intra in picaj automat majoritatea statelor intra in siajul altor state mai puternice.
  -brusc toata lumea vrea masuri de monitorizare peste tot, se sterg pagini intregi din cartea de capatai a fiecarei natiuni, toate statele vor model chinezesc de monitorizare. Ca sa ce????Sa aflam ca baba Leana din dealu’ Spirii are covidu’ infipt in… Ma rog, cei „abilitati”. Sa nu uitam ca din cei „abilitati” nu lipsesc padurarii ca deh si ‘mnealor sunt si vor mai fi (chestie care imi aduce aminte de „detasamentele muncitoresti” prezente in momente si locuri cheie la Lovilutzie)… Nu erau de ajuns gramada de „pile si relatii” din MAI care fac „trotuaru’ ” in cautare de victime cu si fara masca, trebuie sa mai suportam si pe nenii cu cetina de brad la basca, da’ de ce sa nu i punem la treaba pe aia cu lampasu’ in frunte, stim bine cum manuiesc bulanu’ (sunt tatici pe langa jandarmi , vazut cu ochii mei :) ). Si sigur planteaza panselutze mai cu spor decat duamna Love…

  China se vede ca a studiat inclusiv caderea Urss , a tras concluziile de rigoare si a pornit la ofensiva. O izolare a Chinei pe toate palierele in teorie ar da rezultate bune, dar practic prin gramada de state bananiere pe care le sustine are un cuvant greu de spus. Poate o izolare graduala pe anumite segmente ar fi benefica si sa nu uitam reintoarcerea industriei in UE+SUA

  • @dany – destrămarea URSS a fost una controlată, ba chiar de-a dreptul civilizată sub multe aspecte. China se îndreaptă spre un scenariu iugoslav, mult mai spectaculos și cu o mulțime de artificii :)

   • @Harald
    Urss a cazut controlat ca sa …revina sub alta forma mai tarziu. Erau constienti ca nu s capabili sa mentina un imperiu cu picioare de lut, astfel incat au inceput ei insasi glasnost/perestroika. Semnal dat de Gorby cel viteaz. Statele din apropierea fostei Urss inca sunt captive in mare majoritate chiar daca afiseaza independenta / orientare catre Vest. Dupa 30 de ani! Nu sunt eu primul care spune acest lucru
    Toata „destramarea” Urss s a facut „civilizat” tocmai datorita structurilor de forta ale fostei Urss, adica exact fostul KGB. Au anticipat destramarea la mijlocul anilor ’70, au vazut cu ochii lor ca nu i de ajuns sa furi tehnologie ca sa tii pasul cu Vestul :) Si tot cu ochii lor au vazut problemele sistemului comunist. In consecinta de la inceputul anilor 80 au luat masuri. Mai adaug si intelegeri pe sub masa care nici astazi dupa aproape 30 de ani nu sunt clarificate. Jongleria cu armele nucleare si viitoarele republici „instabile” a fost galusca perfecta pentru Occident din pacate

    Nu i asa usor sa indrepti China catre un scenariu iugoslav. Asta presupune ca statele din zona respectiva sa sustina diversele factiuni chinezesti. Pe lista scurta ar fi Rusia /Japonia/India
    -Sa joace piticania de la Kremlin la mai multe capete? Dupa o eventuala destramare a Chinei ar avea mult mai multe dureri de cap
    -Japonia e pregatita sa (re)devina prim solist in zona?
    -India isi va permite si alt inamic decat Pakistanul :) ?

 14. Dar si aici este un topic potrivit:

  E un topic potrivit ca sa spun ca dl D. Trump da un examen politic esential azi si zilele astea in fata mea daca deja nu a reactionat.
  Adica spun ca daca la oferta lui Bil Gates sa doneze OMS o mare suma parca 150 milioane dolari dl Trumop nu va ractiona negativ voi continua sa-l respet.
  Poate ii spune cineva ca-si joaca respectull multora ca mine intrucat daca sare la gatul lui Gates face cea mai mare prostie politica a carierei sale de pana acum, pentrua el nu are probleme cu OMS ci doar nu doreste ca SUA sa sprijine institutii considerate de el ca ajunse sau pe cale sa aiunga instrumente aservite pe blat sau mai vizibil Chinei comuniste sau Rusiei sau a unor puteri efectiv si evident politic ostile USA.

 15. excelent articol….. din pacate!
  china simte ca a devenit o putere si incepe sa vrea sa acapareze tot!
  daca nu e oprita china cat mai repede o sa fie rau! si pandemia asta e dovada! din cauza mincionilor si influentei toxice a chine fata de oms, epidemia asta a cauzat MULT mai multe pierderi (materiale si omenesti) decat daca nu erau comunistii la putere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Lazescu
Fondator al retelei nationale de publicatii locale Monitorul (1991) actionar al Grupului de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi membru al Grupului pentru Dialog Social a fost expert media pentru proiecte europene. A coordonat proiecte europene dedicate mass-media, a fost membru fondator si membru in conducerea unor organisme profesionale precum BRAT sau ARCA A fost membru in CA al SRTv in perioada 2002-2005. In prealabil, a ocupat un post de director executiv in cadrul Televiziunii publice si a fost membru in CA al SRTv (1999-2000). A fost presedinte-director general al SRTv

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro