luni, decembrie 2, 2024

…Osama lui Obama

…ca si Laura Cernahoschi, nu ma pot abtine. E un joc de cuvinte aproape irezistibil. Dar e, totodata, un joc cat se poate de serios, cu unele consecinte pe masura. Toate atacurile bazate, mai mult sau mai putin subtil, pe cuplul Obama-Osama, folosite impotriva presedintelui SUA, se vor intoarce acum precum bumerangul in capul celor care l-au folosit pana dincolo de plictiseala. Daca, asa cum remarca deja Laura, uciderea lui Osama bin Laden sporeste semnficativ sansele de re-alegere ale lui Obama, apoi o parte din „vina” o poarta si extremistii strecurati prin Tea Party.

Ceea ce este de remarcat e retinerea de care a dat dovada presedintele SUA anuntand vestea (si asta dupa ce i-a informat pe fostii presedinti, Bush Jr. si Clinton). Scriu randurile acestea la o ora tarzie din noapte, cand Obama isi transmite live mesajul. In ciuda orei inaintate, mii de oameni s-au strans deja in fata Casei Albe si la ramasitele World Trade Center. Un presedinte ceva mai naravas, ca sa nu spunem iresponsabil, ar fi profitat de ocazie pentru a se izbi, a la Tarzan, cu pumnii in piept, facandu-si reclama electorala gratuita. N-a fost cazul. Dupa o scurta recapitulare, Obama a spus doar ca „justice has been done„.  S-a facut dreptate.  Acesta nu e sfarsitul, nu e nici macar inceputul sfarsitului. Dar e, vorba lui Churchill, sfarsitul inceputului.”His death does not mark the end of our effort. There’s no doubt that al-Qaida will continue to pursue attacks against us. We must and we will remain vigilant.” Bush W. a fost de acord:  ‘Mesajul e limpede: indiferent cat dureaza, in cele din urma se va face dreptate.”(an unmistakable message: No matter how long it takes, justice will be done – Bush.) Clinton a transmis si el felicitarile de rigoare. Acum urmeaza felicitarile din partea altor sefi de state.

Raman detaliile, pe care istoria le va trece, fara doar si poate, cu vederea. Atacul american (CIA + Navy Seals) a avut loc in Pakistan, FARA ca oficialii pakistanezi sa fie anuntati in prealabil (ceea ce le convine pakistanezilor, intre noi fie vorba), nu in Islamabad, cuma  aparut stirea initial, ci la cateva zeci de kilometri mai departe, la Abbotthabbad (parca). Corpul lui Osama „a fost preluat in custodia Statelor Unite” dar „cu toata grija si respectul pentru legile islamice”.

Gaddafi de-as fi, as fi relativ fericit. Dintotdeauna i-am invidiat pe condamnatii la moarte. Una e sa te paleasca pe nepregatite, alta e sa te poti pregati pentru ea, pe indelete, ca pentru un vin bun.

Morala? Nu va pregatiti pentru priveghiul Statelor Unite prea repede.

UPDATE: Reactia tarilor arabe nu exista inca, desi au trecut cateva ore. Conform relatarilor de la fata locului, toata lume asteapta sa vada cum isi croiesc ceilalti discursul. Ca romani, putem intelege dilema: s-o tai, se strica, s-o las, mi-e frica, ca vine altul si mi-o ridica.

PS Apar deja paralele – Hitler a murit si el de 1 mai (de fapt, 30 aprilie, da’ ce mai conteaza?)

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Aşa, la prima strigare, dispariţia lui BinLaden îi cam lasă fără obiectul muncii pe mult prea mulţii, între noi fie vorba, adepţi ai teoriilor conspiraţioniste care susţineau (cu o lipsă de dubii cel mai bine descrisă în „True believer”) că Osama e mort din timpul campaniei din 2001 şi spectrul său e folosit de americani ca să-şi justifice măsurile „imperialiste”.

  2. E stirea zilei, fara doar si poate. Va eclipsa faptul ca in Libia, fortele NATO au omorit citiva din familia lui Gaddafi, cei mai periculosi poate: nepotii de 2 ani,3 ani, respectiv 4 luni.

    Razboiul nu e pe gustul meu. Interventionismul fara finalitate – nici el.

    Tare imi e ca dincolo de aceasta victorie a US, fanatismul se va ancora si mai tare in constiinta lumii arabe si vom trai intr-o lume din ce in ce mai complicata. Ceea ce Obama stie. Fiindca justitia e o chestie relativa la sistem, sint sigur ca si arabii isi spun la fel: „No matter how long it takes, justice will be done”.

    Dulce bellum inexpertis.

  3. Să-ţi dea Dumnezeu să ai şi tu parte de ceea ce invidiezi la alţii si sa să guşti din acest vin bun, amintindu-ţi că ţi l-ai dorit public !

  4. imi vreau cele 2 minute din viata inapoi domnule fumurescu… astept articole mai interesante pe marginea subiectului respectiv, eventual de la oameni cu pregatire in politica internationala, fara bascalie si glume de intelectualul clasei a 8-a. va multumesc. sunt un fan al contributors si il recomand tuturor prietenilor mei.

  5. Nu cred ca G.Bush jr. („alintat” drept naravas si chiar iresponsabil) – dac-ar fi avut privilegiul sa fie in functie in momentul capturarii/uciderii teroristului no.1, s-ar fi manifestat precum Tarzan incercand sa scoata ceva castig electoral. De fapt „spuza.electorala” va ajunge, deocamdata, pe „turta” lui Obama. Cam devreme pentru calendarul electoral si mult prea putin fata de adevaratele provocari interne. Tradarea determinata la precedentele alegeri de flirtul votului cu emotia in absenta pragmatismului (plecat in delegatie tocmai pt a rezolva probleme gen bin Laden) e putin probabil sa se repete. Chiar daca emotia tocmai a fost excitata.
    Istoria nu „va trece cu vederea” detaliile. Mai ales in actualul context international dominat de „revolutii” arabe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro