vineri, decembrie 8, 2023

Out of the civilized world

Lipsa crasă de cultură politică lasă urme adânci. Nu poţi să te apuci tu politician imberb să o iei peste picior pe Angela Merkel, cel mai puternic lider european la zi. Declaraţii de genul „România nu este colonia Occidentului” fac dictatorii încolţiţi, care nu mai au ce pierde şi nu pot pentru nimic în lume să-şi concilieze viitorul cu lumea civilizată. Muţi oameni, începând cu aparatele ministerului de Externe şi ale Președinției şi terminând cu think-tank-uri onorabile, au muncit ani la rândul pentru a crea o relaţie diplomatică cu Germania şi cu statele Occidentale. Toată această muncă a fost aruncată la gunoi de o declaraţie bățoasă şi stupidă a unui premier  neexperimentat. Acest premier nu mai are niciun viitor în relaţiile cu lumea civilizată, pur şi simplu nu va mai putea susține dosarele României. Kaput! Şi avem dosare importante: politica de coeziune (unde ne-am asumat un oarecare leadership onorabil) să continue, politica agricolă comună, piaţa muncii, Schengen, etc.

Motivul pentru care Angela Merkel nu a ieşit mai devreme cu declaraţii, aşa cum a făcut-o astăzi, a fost acela că a stat să se documenteze, să analizeze, să fie în cunoştinţă de cauză înainte de  a lua o poziţie. Blitzkrieg-ul românesc i-a luat prin surpindere pe nemţi, care au avut nevoie de timp pentru a-şi da seama de garvitatea faptelor petrecute. Într-un imens contrast, Victor Ponta i-a răspuns într-o doară, pe nişte holuri, ce i-a venit lui în minte: că nu ea votează, că nu suntem colonie (de parcă cineva ar fi indus măcar acest lucru) şi în silul polemic tipic balcanic, imatur: „Sunt convins ca pe 30 iulie niciun creștin-democrat german nu o să-şi mai permită sa jignească poporul român.”

Un lider politic adevărat şi-ar fi dat seama imediat de consecinţele grave pe care le poate aduce o declaraţie făcută la acest nivel. Ar fi tăcut, şi-ar fi adunat consilierii într-o celulă de criză, ar fi gândit la rece şi ar fi ieşit cu o declaraţie prin care să mai spele cămaşa. Dar nu! Victor Ponta dă replici ca la emisiunea lui gâgă Gâdea.

Subliniez: „săşi permită”. Ooo, păi dacă este ne gândim la ce-şi poate permite un politician de calibrul doamnei Merkel, mă rog să nu ne confunde pe noi românii cu guvernul lui Victor Ponta. Instrumentele pe care le are îndemână sunt extrem de numeroase, sunt democratice şi au la bază tratate la care am aderat şi pe care astăzi ne bazăm ca pe nişte centuri de siguranţă pentru a nu fi aruncaţi iarăşi în afara istoriei.

Şi drept dovadă, imediat, Liderul socialiștilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier face o declaraţie echivalentă cu un knockout: „Normele democratice si standardele parlamentare sunt încălcate în România”, moment în care mitul partizanatului politic pe familii europene a căzut! Într-o etică kantiană, familiile politice europene, ţin mai mult la statul lor de drept decât la membrii de familie care o iau pe căi greşite.

De acum înainte, Victor Ponta nu se mai poate ascunde după fustele socialiştilor europeni. Aşteptăm o reacţie similară din partea die Liberalen, FDP.

Dacă lucrurile vor continua, ne putem aștepta la o relaţie în bloc din partea familiilor politice europene, dar sperăm să nu ajungem până acolo. Cei care au asaltat statul de drept sper să se fi oprit până atunci.

Am muncit prea mult ca să ajungem aici. Nu puneţi interesele voastre meschine înaintea interesului ţării. Ajunge, opriţi-vă aici!

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

 1. Personal inclin sa cred ca agresivitatea respectiva este voita, dupa model grecesc. Adica afirmatiile pe acel ton nu au fost o greseala ci o strategie calculata care pe de-o parte serveste interesele de moment ale USL dar si pe plan mai larg european serveste interesele stingii. Nu ma mir sa vedem stinga tot mai artagoasa pe plan european, din tot mai multe tari.

  • Corect! Vad ca trec mai putin observate remarcile Dlui Ponta cum ca problemele statelor sudice din Europa: Grecia, Italia Spania, …..s-ar datora politicii germane de austeritate. Cu alte cuvinte nu sunt vinovate coruptia si politicienii populisti si lipsiti de viziune, ci cei care le cer sa-si faca ordine in casa si sa limitize risipa si care in ultima instanta le finanteaza deficitele. Problema e ca toate aceste cazuri sunt diferite: Spania si Italia au economii viabile si guverne devenite foarte prudente; Grecia e pe muche – intr-adevar; dar pe toate Germania si statele nordice sunt inclinate sa le sprijine datorita existentei unei monede comune:Euro. Cine va sprijini Romania? Chiar crede Dl. Ponta ca impertinenta sa impresioneaza pe cineva in Europa sau in SUA? Din pacate, decontul unor politicieni prea putin responsabili il vom plati noi, romanii, si cei putini lucizi si majoritatea care nu realizeaza ce i se pregateste…

  • adica tu esti convins ca poti scuipa pe Angela Merkel??? Hai sa redeschidem subiectul dupa ce vezi votul german la JAI pe Schengen. Daca cumva e DE ASEMENEA negativ poate te gandesti ca nu bine sa scuipi pe cei ce nu-s de acord cu tine, mai ales daca e mult mai puternic. PS. O sa apara si vreo OUG care sa interzica publicarea in FAZ, NY Times, Le Figaro?

 2. Pana una-alta, s-a cam dus pe apa sambetei lovitura de stat… Curtea Constitutionala zice ca-i ok si suspendarea lui Base si schimbarea lui Blaga si a lui Anastase :) Cine-a mai vazut lovitura de stat girata de curtea constitutionala? !! :)

  • Curtea Constitutionala nu a judecat pe fond schimbarea lui Blaga si Anastase pentru ca respectivele hotarari nu au aparut in Monitorul oficial. Deci se lasa cu prelungiri. M.O. a fost „furat” de Ponta ca sa apara legile si hotararile pe care le vrea el si cand le vrea el. Miscarea face parte din strategia respectivei lovituri de stat. Asa ca jocul nu s-a terminat. Iar intre cei 5 care au votat pro schimbare se numara si reprezentantul UNPR care ne-a spus in chip mincinos pana in ultima clipa ca nu va vota suspendarea, ca vrea stabilitate, si alte gogosi.

  • Loviturile cele mai dure, care calca in picioare Constitutia, sunt ordonantele de urgenta care modifica atributiile CCR si care modifica legea referndumului. Nu se pot face asemenea schimbari prin ordonante de urgenta, e scris negru pe alb in constitutie. Aici sunt cele mai dure incalcari fatise ale Constitutiei.

   Daca o sa pice modificarile la legea referndumului tot asa de bucuros o sa fiti? Tot asa o sa aplaudati CCR?

   Poate nu va aduceti aminte, ca nu a cantat cocosul de 3 ori de cand Ponta nu a declarat: „CCR e a lui Basescu, ca are 5 judecatori de ai lui acolo”. Iar Antonescu i-a tinut isonul: „CCR e o rusine nationala”. Acum, brusc, CCR a devenit mandrie nationala.

   Sper sa aveti puterea sa aplaudati CCR si la urmatoarele decizii. Sau nu?

  • Pai stai si judeca:

   CCR constata ca au fost respectate TOATE ETAPELE de suspendare ale Presedintelui.
   Este INADMISIBIL pentru ei sa judece /sa dea rezolutie DACA 1 etapa a fost FRAUDATA !!!

   Asta e problema de Regulamente Interne, Legi incalcate (rezulta chestii penale), etc.

   EX: In OCnstituie scrie ca „Dreptul la proprietate este inalienabil”, dar daca cineva iti fura masina, tu nu faci apel la CCR ci te duci in penal sa te judeci cu el. Daca ai face apel la CCR ti-ar spune ca „chestiunea ta este inadmisibila”, adica nu este de compententa Curtii.

 3. Da, deci nu e lovitura de stat. Reveniti la plagiatul lui Ponta, smecheria mediatica pe tema loviturii de stat tocmai s-a fasait !

  • Nu te grabi caci povestea merge mai departe. CC nu a terminat de hotarit, iar unele hotariri luate acum (in conditiile actuale) se pot schimba cind se vor schimba conditiile (vezi publicarea unor hotariri ale CC si ale Parlamentului in MoF).

   In alta ordine de idei, vezi ca Merkel (si ceilalti oficiali germani dar nu numai) nu au acuzat neaparat nerespectarea Constiutiei si a legislatiei, ci si faptul ca se fac modificari legislative rapide pentru atingerea unor scopuri personale (adica eliminarea unor inamici). Asta li s-a parut in neregula.

   In rest, mai citeste, dar dupa ce bei un pahar cu apa rece. Povestea nu s-a terminat. Abia a inceput.

 4. Mai putin cu umflatul in pene re o decizie a CCR de 4:5. Mi-ar placea sa citesc motivarea curtii. Cat despre Dna Merkel, decizia CCR nu e decat o dovada ca justitia e mai putin reformata decat parea. Deci nu numai ca a fost puci, dar nici justitie nu e.

  • De acord!
   Au dovedit că nu au verticalitate şi nici dorinţă de a constitui un punct de referinţă pentru posteritate.
   Au dovedit că sunt simpli oameni, ca mulţi dintre noi, care în urma ameninţărilor agresive ale cotărlăţeanului s-au ascuns după formalismul cuvintelor..
   Au făcut asta pentru că nu s-au simţit apăraţi de o majoritate populară.
   Cred că trebuie acum, în ceasul al 12-lea, să sesizăm CCR cu solicitarea de a decide dacă e constituţional ca parlamentarii să poată schimba partidul din care fac parte, păstrându-şi locul în parlament.
   Odată pentru totdeauna!

 5. germania e doar o tara care a pornit doua razboaie mondiale…asa ca a se slabi cu morala! sa faca galagie la nenea putin, daca sunt asa curajosi…

  • sa nu uiti sa le repeti asta cand te duci la Bosch, Mercedes, BMW sa-i rogi sa investeasca in RO!! si sa-i iei si la palme cand te duci sa le ceri ceva bani…..

  • Da, dar spre deosebire de Romania, Germania invata din greselile facute. Iar in privinta onestitatii inca (pentru ca in timp s-au schimbat mult) sunt mult peste nivelul romanului (statistic vorbind pentu ca exista exceptii de ambele parti).

  • Iar Dna Merkel superdemocrata are si ea „probleme solide” cu Curtea Constitutionala a Germaniei!!
   Uite aici:

   „Merkel, în conflict solid cu judecătorii Curţii Federale Constituţionale din Germania

   Mesajul dat de cancelarul german Angela Merkel referitor la ingrijorarile privind situatia din Romania are, pe linga explicatia fratiei politice cu PDL in cadrul PPE, si o motivatie personala. Frau Merkel este de ceva timp intr-un conflict solid cu judecatorii Curtii Federale Constitutionale din Germania. Acestia considera ca liderul guvernului german a impins prea departe decizia privind implicarea tarii sale in mecanismele financiare si economice europene. Si ca toate aceste decizii ar fi trebuit dezbatute serios inainte de a fi adoptate de Angela Merkel pentru a fi preluate de intreaga Uniune Europeana.

   Criza nu e o scuza pentru viziuni personale, scriu analistii germani referitor la conflictul dintre Angela Merkel si Curtea Federala Constitutionala.

   Cunoscuta publicatie Der Spiegel precizeaza ca judecatorii constitutionalisti germani au luat deja in dezbatere unele prevederi ale Tratatului de la Lisabona, dar si mecanismele Mecanismului European de Stabilitate si ale pactului fiscal.

   Pentru o si mai mare asemanare cu situatia lui Traian Basescu, Angela Merkel a primit un repros deschis din partea judecatorilor Curtii Federale Constitutionale ca “ignora Parlamentul” in deciziile pe care le ia pentru salvarea Euro.

   In fine, a treia similitudine se refera si la dezbaterea foarte ampla din societatea germana privind modificarea Constitutiei, tocmai pe fondul disputelor dintre Frau Kanzler si Curtea Federala Constitutionala.

   Pregatita prealabil de telefoane si mesaje din partea unor politicieni PPE si PDL, Angela Merkel a reactionat emotional, regasindu-se oarecum pe sine in conflictul pe care Traian Basescu il are la Bucuresti cu Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala.

   Aici articolul din Der Spiegel

   Unii jurnalisti romani si majoritatea politicienilor din PDL se comporta exact ca la inceputul anilor ’90. Mentalitatea de marginasi ai Europei ne-a dominat profund timp de 15 ani pina la intrarea in NATO si s-a prelungit pina la intrarea in UE. Acest tip de comportament in cadrul comunitatii euroatlantice, potrivit carora unii sunt sefi si altii subordonati iese in evidenta ori de cite ori e un conflict politic intern la Bucuresti. “Aoleu, ati vazut, a zis Merkel ca e ingrijorata. A scris unul pe blog in The Economist. Sunt critici in unele ziare germane”.

   Daca vorbim despre democratie si statul de drept, vreuna din vocile occidentale a scos un sunet macar cind Curtea Constitutionala a declarat 15 hotarari de guvern ale cabinetului Boc drept neconstitutionale? Dar cind Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru prima oara in istoria sa, a dat un comunicat in care deplingea atacurile de la cel mai inalt nivel asupra sa si instigarea la nerespectarea deciziilor sale definitive si irevocabile? Dar cind in Camera Deputatilor s-au petrecut veritabile atentate la adresa celor mai elementare norme ale dreptului? Sau cind CSAT desemna presa drept vulnerabilitate la adresa securitatii nationale?

   Nici unul din liderii politici sau jurnalisti occidentali care azi sunt stimulati sa se ingrijoreze n-au spus atunci nimic. Tacerea lor complice de atunci ma indeamna sa cred ca azi trag semnale de alarma in mod interesat. Politic si financiar. ”

   Ce ti-este si cu democratia asta de Germania sau de Bucuresti, ca sa nu mai vorbim de „democratia” de pana mai ieri alataieri a lui Silvio Berlusconi, aia de carre aseara a vorbit Graham Watson liderul liberaldemocratilor din PE !!!!!!!

 6. aaa…si sa nu uitam ca angela merkel este femeie! iar parerea poporului roman despre aceste ane pauker si elene este binecunoscuta. plus ca la anul sunt alegeri in germania, iar dreapta va fi spulberata, ca in restul europei, asa ca vorbele dansei nu mai fac nici cat doua cepe degerate…

  • Tuturor rabojilor pui de securisti al caror patriotism se reducea pe vremuri la ocrotirea acolitilor lui ceausescu si acum la ocrotirea averilor create prin furt (D-ne feri sa-si bage Evropa nasul in furtisagurile din care traim noi si-ai nostri) nu am decit un indemn sa le dau; PASHOL NA TURBINCA!

  • Comentariul tau e scurcircuitat. Zici: traiasca stanga! si dai exemple negative Tovarase de stanga…. E ceva ge Copylescu, Iliescu, Geoana, Marga si prietenii. D’asta nu reusiti sa construiti ca mintea voastra e in alta lume….

 7. Chiar ca mai avem nevoie de inca douazeci de ani. Brucan a fost optimist. Si ce daca Curtea Constitutionala se da cu pucistii? Asta inseamna ca puciul nu este puci? Daca judecatorul fura, asta inseamna ca nu e furt? Dimpotriva: intimidarea Curtii este dovada cea mai buna a faptului ca avem de a face cu o lovitura de forta pentru preluarea puterii.

 8. Nu va grabiti cu concluziile. Sa asteptam decizia pe legea referendumului. Daca si acceea va fi declarata constitutionla nu voi mai scrie pe Contributors.ro cel putin o luna de zile pe teme politice.

  • Aveti putina rabdare.. Mai sunt niste etape la CCR. Oricum, nu trebuie sa nu mai scrieti, sunt parerile dumneavoastra si este firesc sa fie si persoane care vad lucrurile diferit.

   Cand cei de la USL spuneau ca Basescu era izolat in Europa, acesti asa-zisi patrioti gen Arts, Raboj, Marchel, Gigi, Incomod erau parte din grupul care striga in gura mare ca din cauza lui Basescu tara este izolata. Acum, „patriotii”, cer altor tari sa nu-si mai bage nasul in treburile Romaniei. Va rog, ignorati astfel de persoane obiective.

  • Pai de ce sa nu mai scrieti? Avem nevoie sa scrieti. Sau va angajati in ceva lupta acerba pe tema respectiva? Explicati va rog.

   • Va multumesc pentru incredere. Spusesem ca nu o sa mai scriu deoarece ma incapatanez sa am incredere in CCR, asa cum este ea. Am spus ca CCR trebuie aparata si lasata sa se pronunte libera. Ma bucur ca pana la urma am pariat bine.

    DAR, e clar ca avem nevoie de un proiect constitutional nou, in care sa blindam statul de drept. Unul dintre lucrurile de care va trebui să ne asiguram ca le vom avea in viitoare curte, este să o populam exclusiv cu magistrati de cariera, fara parcurs politic.

 9. @Raboj, autorul acestei perle: „…si sa nu uitam ca angela merkel este femeie! iar parerea poporului roman despre aceste ane pauker si elene este binecunoscuta…”. Cum indrazniti sa vorbiti in numele „poporului roman”? Nu va este rusine?! Nu toti barbatii romani sunt misogini inapoiati si xenofobi ca dvs. Emigrati in Afganistan, locul dvs e cu talibanii.

  • Nu, Alina. Locul lor este, din pacate in romania. Acest gen de gandire reprezinta 90% din electoratul usl si cel putin 2/3 din populatia activa a romaniei.

   • M-ati lamurit. 90% din electoratul USL reprezinta 2/3 din populatia activa a Romaniei.
    Ceilalti… cin’ sa fie? Mai ramin o treime activa si „asistatii”. Distribuiti intre PDL si OTV.
    Nu va doare capul deja? De la efort.

 10. Patria formelor fara fond: nu conteaza ce mai decide CCR, ei au facut deja un gest nemapoimenit pentru oamenii care sint (toti cu dosare, toti cu pete) prin sesizarea Comisiei de la Venetia. Nu uitati cum s-au exprimat USL-asii la adresa CCR. CONTEAZA CA UE S-A TREZIT!
  Iar raspunsul lui POnta nu e dat la deruta, este o obraznicie de tip Chavez care, crede POnta, ca sperie lumea civilizata. Ei bine, daca romanii sint indios, sa le fie de bine, daca cred acum, in anul de gratie 2012 ca Basescu e capul relelor (desi NU ARE PRACTIC DECIT O MICA BUCATICA DE PUTERE EXECUTIVA) asa cum credeau oamenii in 1990 ca Coposu face bani falsi in sediul PNTCD (la prima venire a minerilor). Noi, care ne-am dat seama atunci de grosolania manipularii ne-am dus in Piata Victoriei (dar era „ceata” si TVR n-a filmat daca-mi amintesc bine) sa protestam.
  E foarte bine ca in sfirsit s-a spus raspicat ce se crede despre MODUL in care s-au petrecut lucrurile.

  • Eu sunt curioasa de unde vor scoate bani sa-si plateasca cohortele de sustinatori,care asteapta laptele si mierea promise?Daca pierde Basescu la referendum raman singuri in fata celor care asteapta cu mana intinsa.Desi ma doare ce se intampla acum,parca simt ca si-o merita si unii si altii.Pentru ca bani vor fi din ce in ce mai putini.

   • Exact, Doamna. Trotki spunea ca comunistii sunt experti in a cuceri puterea, dar nu stiu ce sa faca cu ea. De aici revolutia continua si nevoia de a-si gasi dusmani, caci la probleme economice sunt varza: alea nu se rezolva nici prin decrete nici prin lovituri de stat. As vrea sa vad figura celor de la FMI cand Ponta le va explica ca n-a facut ce promisese din cauza ca era ocupat de lupta pt. doborarea lui Traian Basescu!

 11. Reactie din partea familiilor politice europene? Scoatere din UE? Out of the civilized world? Pai hai sa vedem cate fire din capsorul Ungariei s-au clintit dupa nu una, ci dupa doua insulte grave la adresa UE, una dintre ele incluzand exact ideea ca Ungaria nu e colonia nimanui! Caci Viktor Orban, dupa cum aflam mai nou, este un etalon al democratiei si al civilitatii, fata de care cica Romania face figura de tara barbara, care trebuie expulzata din UE:

  Euractiv, 19 March 2012

  Commission President José Manuel Barroso indirectly told Hungarian Prime Minister Viktor Orbán today (16 March) that he lacks understanding of what democracy is. Barroso responded through a spokesperson to a statement by Orbán, who compared the EU to the USSR.

  Asked to comment on Orbán’s speech on the occasion of the country’s national day, in which the Hungarian prime minister compared the European Union to the Hapsburg Empire and the former Soviet Union, spokesperson Pia Ahrenkilde Hansen said she was going to quote what Barroso thinks about those who have such views.

  „Those who compare the EU to the USSR show a complete lack of understanding of what democracy is and show a lack of respect for those who have fought for freedom and democracy,” she said, reading from a statement.

  The statement appears as an unprecedented verbal exchange, albeit indirect, between the Commission president and the prime minister of a member country.

  Greeted by a crowd of a quarter of a million chanting “Viktor, Viktor”, Orbán said in Budapest yesterday that he would not bow to EU pressure to amend controversial laws passed last year and compared “European bureaucrats” to Soviet apparatchiks.

  „The programme and the desire of Hungarians in 2012 goes like this: we will not be a colony,” said Orbán, drawing a parallel with the 1848 freedom fight against the Hapsburg empire of which Hungary was a part.

  This is at least the second time that the Hungarian leader attacked the EU. Last week, he called the European Commission „extremely stupid”.

  In contrast, Orbán adopted a more conciliatory tone in a recent letter in which he sought ‘precautionary aid’ from the EU and International Monetary Fund as insurance against possible financial difficulties.

  Hungary needs to reach an agreement with the IMF and the European Union on financial aid as such a deal is “a necessary first step” to stabilise the forint and restore market confidence, an executive at theOrganization for Economic Cooperation and Development said, quoted by the Bloomberg news agency.

  The Hungarian forint was the worst-performing currency in the world in the second half of 2011 and has lost 8% of its value against the euro this year.

  http://www.euractiv.com/central-europe/war-words-rages-orban-barroso-news-511557

 12. Domnule Ciprian CIUCU…e mult mai simplu decat va inchipuiti.
  „Fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita”.
  Am spus POPOR….si sintagma, stiti bine, nu-mi apartine.
  Ce ar mai fi de adaugat?
  QED!

 13. Traian Basescu nu poate coabita cu cineva care are alte pareri decat ale lui. Asa incat inca 2 ani de certuri continue ar insemna pierderi si mai mari pentru tara decat cateva luni acum. Se va vedea daca poporul atat de drag presedintelui il mai sustine sau nu. Daca il sustine, cinste lui, sa mai stea 2 ani si sa continue sa faca ce stie el mai bine. Daca nu, sa plece. Poate avem sansa unui presedinte care sa cunoasca arta dialogului, compromisului, tolerantei si respectului. Nu numai fata de adversarii politici, dar si fata de cetateni.

  • Stimate domn, nu v-ati plictisit de placa asta : Basescu dictator, Basescu conflictual, Basescu capo di tutti capi, Basescu raul primordial? Nici nu cred ca mai merita efortul sa repet ca un dictator mai injurat si mai hulit public decat Basescu nu cred ca a existat in istorie, nu mai spun ca imaginea asta de conflictual i-a fost creata in ani si ani de minciuni televizate, nu mai spun ca e un temperament care nu suporta usor insultele si a fost insultat in mod provocator de 100 de ori pe zi, si el, si familia lui, special pentru a-i provoca o reactie si a se putea spune apoi ca e conflictual. Nici macar nu e revelator, acum problema de fond nu e Basescu, ci modul in care acesti pucisti distrug statul institutional.

  • Gresit. Ai picat in manipularea USL ca musca in lapte. In prima luna de guvern USL Basescu a iesit de 2 ori public. Atat. Si doar in ultima aparitie a facut acea referire la Dottore dar fara sa dea detalii. Amintiti-va ca toata lumea se intreba ce l-o fi apuca si nimeni nu stia sigur. Dupa aceea cand Nature a publicat articolul despre plagiat s-a inteles.
   Abia dupa ce Ponta a calcat in picioare decizia CCR si a plecat la Bruxelles a iesit Basescu mai ferm si a spus ca e prima oara cand e impiedicat sa-si exercite atributiunile.
   Deci hai sa nu confundam mere cu pere. Eu stiu ca daca te uiti prea mult la Antena 3 ajungi sa crezi ce se spune acolo. Si Geobels spunea ca daca repeti o minciuna mereu, poporul va ajunge in final sa o creada. USL promoveaza mitul asta al conflictualitatii lui Basescu pentru ca vrea sa scape de el ca sa puna pumnul in gura justitiei si sa poata fura mai departe. Asta e toata miza jocului. Restul e propaganda.
   Voiculescu, Mitrea, Dragnea, Mazare si alti baroni rosii au toti dosare penale fierbinti care se apropie de finalizare. Asta e motivul principal pentru care USL arunca cu bani si cu propaganda vrand sa scape cat mai repede de Basescu si de libertatea pe care el a dat-o procurorilor.

 14. Din cate imi amintesc, dl. Ciucu are contacte semnificative cu tarile de limba germana, asa ca iau de bun ce scrie el aici.

  • Ia intreaba-l pe „dl. Ciucu” daca are contact cu ceea ce scrie mai jos. TOT

   „Ich rufe alle Beteiligten auf, die demokratischen Institutionen zu achten und die Prinzipien der Rechtsstaatlichkeit und der Gewaltenteilung zu respektieren. Politische und rechtliche Verfehlungen, wie sie dem Präsidenten vorgeworfen werden, rechtfertigen nicht, dies mit gleicher Münze zurückzuzahlen. Ich begrüße deshalb, dass die EU die Ereignisse genau prüfen wird. Es wäre wünschenswert, dass sie den Blick dabei nicht nur auf die vergangenen Tage, sondern auf die Verfassungskrise der vergangenen Jahre wirft.”

   E declaratia de ieri a social-democratului Steinmeier, de pe http://www.spdfraktion.de/presse/pressemitteilungen/rum%C3%A4nien-demokratische-institutionen-achten-und-rechtsstaatlichkeit-respek , din care unii iau doar ce le place…

   Sa vedem daca raspunde. Chestie de curaj….

 15. Va rog sa comentati si Declaratia lordului Graham Watson, liderul liberal-democratilor europenei, care spune altceva, ca sa mai intelgem si noi ba ce spune Dna Merkel, ba ce spune Graham Watson!
  Sper sa nu eliminati comentariul meu, am mai pus aseara intrebarea asta, legata de declaratia lordului Watson tot pe Contributors, numai ca a fost eliminat comentariul!
  De ce oare ?!!

  „Graham Watson, liderul grupului Liberal Democrat din PE, acuza Partidul Popular European de ipocrizie in tema Romaniei
  Publicat: 9 Iulie 2012 @ 21:59

  Comentand asupra parerilor exprimate de lideri de frunte ai Partidului Popular European cu privire la evolutiile din Romania, Sir Graham Watson, seful liberal-democratilor europeni (ELDR) ii acuza pe populari ca folosesc o dubla masura atunci cand vine vorba de guvernele si liderii de dreapta si acuza o lovitura de stat in cazul socialistilor si liberalilor din Romania. „Oare nu PPE este acelasi partid care l-a sprijinit Berlusconi, cand acesta a incalcat toate normele politice si constitutionale din Italia?”, se intreaba retoric liderul liberal democratilor.

  „Oare nu PPE este acelasi partid care l-a sprijinit Berlusconi, cand acesta a incalcat toate normele politice si constitutionale din Italia? Nu este acelasi PPE care-l sprijin acum pe Borissov si Saakasvili in dauna normelor democratice din tarile lor? Si nu deputatii europeni ai Partidul Popular European l-au primit pe Viktor Orban cu aplauze la Strasbourg in ciuda masurilor anti-constitutionale luate de acesta?”, a declarat sir Watson.

  Acesta mai spune ca PPE a tacut atunci cand Traian Basescu a schimbat legea din Romania pentru a nu putea fi demis decat cu 50% din electorat, fata de 50% din cei care au votat.

  „E suficient sa ne uitam la nominalizarile facute la CC si la candidatii pe care i-a repins Basescu pentru a constata ca el a politizat institutia… Pentru a restaura democratia este necesar acum sa se schimbe din nou legea”, spune liderul liberal democratilor europeni.

  „Constitutia din Romania prevede ca presedintele sau ar trebui sa fie mai presus de partide. Partidul Liberal Democrat din Europa nu este surprins ca presedintele Basescu a pierdut increderea poporului tarii sale. Facem un apel la noul guvern sa actioneze cu scrupulozitate in cadrul competentelor sale constitutionale pentru a restabili respectarea Constitutiei.. Va sugeram de asemenea, ca toate partile sa ajunga impreuna in o conventie pentru a ajunge la un acord privind un cod de buna conduita pentru guvernul tarii. „, se arata in comunicatul oferit publicitatii.”

  • Comentez eu:
   1 -Trimiterile la Berlusconi, Saakasvili, Borisov si Orban nu-s problema noastra, niciunul n-are nicio tangenta cu Romania
   2 – Asezarea lui ponta in rand cu Berlusconi, Saakasvili, Borisov si Orban nu pare a fi un compliment la adresa lui ponta.
   3 – Asezarealui ponta in rand Berlusconi, Saakasvili, Borisov si Orban sugereaza o pozitie „de ce sa nu transformam exceptiile in regula?”
   4 – „Traian Basescu a schimbat legea din Romania pentru a nu putea fi demis decat cu 50% din electorat” denota lipsa de informare, legea a fost modificata de catre PSD inaintea prezidentialelor din 2009 spre a-l consolida pe Geoana, vazut castigator.
   5 – “E suficient sa ne uitam la nominalizarile facute la CC si la candidatii pe care i-a repins Basescu pentru a constata ca el a politizat institutia” denota, din nou, lipsa de informare; in CCR sunt 9 judecatori, din care trei numiti de presedinte; presedintele desemneaza si primul ministru – deci, in extenso, ponta e omul lui basescu.

 16. Consider ca intelectualitatea romaneasca ar trebui sa nu stea pasiva si sa faca o scrisoare deschisa comunitazii internationale privind pozitia fatza de acesti „politruci obraznici” care si-au permis sa calce in picioare legalitatea in Romania.
  Cred ca de data aceasta intelectualitatea romanesca, TREBUIE sa faca campanie electorala, NU PENTRU TRAIAN BASESCU, ci IMPOTRIVA INCALCARII LEGILOR TARII.

 17. Ar fi timpul ca aceste creaturi care se cheama politicienii USL,UNPR,UDMR si o parte din PDL sa fie stransi si deportati in Patagonia si asta pentru ca noi oamenii de rand sa nu mai permitem plecarea copiilor nostri peste hotare sa slujeasca altora,din cauza ca acesti politicieni au dus tara in disolutie si dezastru.Ar trebui sa avem o mai mare fermitate vis a vis de acesti imbuibati care ne-au distrus vietile,atat noua,cat si copiilor nostri,prin tot ce au facut de 23 de ani.Puscarie si balamuc.Nu merita nimeni iertare.

 18. Prin modul cum se raporteaza si cum intelege dialogul cu liderii EU ponta jigneste in primul rand Poporul Roman. Adoptand atitudinea golaneasca a mentorului sau, infractorul nastase (obraznic si zeflemitor, atitudine „formata” – dupa declaratia impricinatului – in cartierele tiganesti) vremelnicul prim ministru, ne plaseaza intr-o pozitie periferica EU. Poate fi intamplatoare (probabil prostie) sau nu (programatic departarea de valorile democratice, izolare, gasirea unor parteneri in Est). Daca nu reactionam ferm vom suporta consecintele. Nu trebuie sa asteptam sa vina altii (bunicul i-a tot asteptat pe Americani sa restaureze democratia in Romania de prin 47 pana in 2008 – cand a murit) sa ne faca ordine in propria curte. Asta trebuie sa fie mandria noastra: de hoti si corupti am scapat singuri – asa vom fi respectati de toti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro