joi, iunie 13, 2024

Paradisul PSD. Un caveat

Un lucru e limpede: calculele pesediștilor încep de la suspendarea președintelui Iohannis. Sigur că știu că el va reveni peste o lună – dar e exact luna de care au nevoie pentru a măcelări România

Alt lucru care e limpede: calculele lor se opresc acolo. Impresia lor e că, odată ce președintele interimar se asigură că legile anti-Justiție sunt promulgate, odată șefii DNA & DIICOT schimbați de același interimar, odată abrogate capitole întregi din Codul Penal și din Constituție, România va deveni paradisul lor. Paradisul hoților. Al infractorilor. Al impostorilor. Aici, imaginația lor face un stop-cadru infinit – iar ei se visează într-un fel de Paradis înghețat în timp, în care munții din teancuri de euro pot fi furați fără teamă, în care angajatele din birourile lor joacă resemnate rolul celor 72 de hurii, în care drept-credincioșii care au aruncat țara în aer se pot bucura în veșnicie de răsplata actului lor terorist.

Ei bine, PSD, aici te înșeli.

Din secunda suspendării președintelui, protestele de stradă vor exploda. Vei avea mulțimile de la OUG13 – dar multiplicate. Și ca număr, și ca anduranță. Vom sta în stradă nu cu zilele – ci cu lunile, ba chiar cu anii, dacă va fi nevoie. (Așa cum stăm deja, deci crede-ne pe cuvânt.) Vei avea de-a face cu o rezistență a spiritului civic pe care pur și simplu nu vei putea s-o înfrângi.

În afară de stradă, celălalt inamic principal îți va fi economia, PSD: tot ce ai făcut rău până acum se va face de trei ori mai rău. Vor începe să ni se alăture în stradă, din ce în ce mai mulți, chiar foștii tăi susținători, oameni care au crezut în promisiunile tale mincinoase – și care vor constata revoltați că i-ai mințit. Au început deja să iasă alături de noi. Vor fi, de la o lună la alta, tot mai numeroși. Într-un fel, de furia lor ar trebui să te temi mai mult chiar decât de a noastră, cei care am știut de la bun început cine ești.

Vei începe să înțelegi, într-un final, că nimeni nu poate guverna o țară împotriva propriilor cetățeni. Vei vedea că Paradisul tău nou-nouț începe să pârâie pe la încheieturi, că schimbările pe care le voiai ireversibile încep, la rândul lor, să se schimbe (șefi abuzivi, legi abuzive – toate pot fi, până la urmă, întoarse). Că partidul, care avea 46 de procente acum un an, iar acum are 38 (fără să mai măsurăm câte procente a mai tras în jos după sine schimbarea lui Tudose), o va lua tot mai rău la vale cu procentele.

Te vei trezi prizonier în Paradis cu termen de garanție foarte redusă, PSD. Iar prăbușirea din Paradis va fi, ca întotdeauna în istorie, o traumă majoră.

Să nu crezi că poți ține România captivă în Paradisul tău infernal. N-a putut-o ține nimeni.

Pe la 1813, vodă Caragea l-a căftănit încântat pe un boier care i-a spus că Valahia e țara lui „klepto, kleptis, klepti”. Era sigur că acela era Paradisul lui – și că va rămâne mereu astfel. Peste câțiva ani, revoluția slugerului Tudor avea să scoată țara din fanariotism.

În primăvara lui 1848, Gheorghe Bibescu declara, tot încântat, că, deși Europa fierbea din februarie încoace în revoluții, numai în Valahia nu e nici o revoluție – și nici nu e posibilă. Peste câteva luni, în iunie 1848, e măturat de pe tron – iar țara se moderniza și mai decisiv. Și Paradisul lui a avut un termen foarte scurt de garanție.

E plină istoria modernă a României de oameni care au crezut că au făcut din România Paradisul lor personal, PSD. Un Paradis al crimei nesancționate, al furtului legalizat, al impunității absolute. De oameni care erau convinși că, așa cum zicea Ceaușescu cu puține luni înaintea Revoluției, numai când va face plopul pere și răchita micșunele România va reuși să se elibereze. Iliescu, favoritul personal al lui Ceaușescu, Năstase, favoritul personal al lui Iliescu, Ponta, favoritul personal al lui Năstase – toți au crezut că și-au construit o Românie a impunității absolute, un Paradis al crimei de stat în care criminalii îi vor celebra în eternitate, iar noi ceilalți vom îndura supuși, la infinit.

Încearcă să înveți din istorie, PSD: nici un astfel de Paradis al crimei de stat n-a durat prea mult.

Așa că, înainte să declanșezi războiul tău în numele sfântului drept de a fura, ține minte acest caveat: nu va dura. Și veți plăti scump.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Nu prea inteleg de ce trebuie suspendat presedintele pentru a macelari Romania? Ei oricum o macelaresc cu sau fara presedinte. Au majoritate in Parlament, noul prim-ministru probabil ca va dansa cum va canta Dragnea, iar presedintele nu poate sa intoarca legile modificate decat o singura data inapoi in Parlament. .. De Tudose au scapat usor ieri, asa ca nu vad de ce mai trebuie suspendat si Presedintele? Oricum raul a fost facut iar declaratia lu’ madam Vasilescu privind suspendarea presedintelui arata ca o amenintare sinistra, in orice caz.

  • Pentru ca un presedinte necooperant nu va promulga fara murmur legile justitiei si noile Coduri.Le va intoarce,la va ataca la CC,si chiar daca lu le va putea bloca definitiv,le poate intarzia.Iar intarzierea e riscanta,oamenii vorbesc,nemultumirile cresc,in februari sute de mii de idi-scuze,naivi utili se vor scobi inutil in portofel cautand cresterile de salarii promise,mirandu-se ca-i vad fundul.Nu pot fi schimbati printr-un simplu ucaz nici procurorul-sef,sefii DNA,ai DIICOT sau portarii de la gradinite.Uite de-asta trebuiesuspendat Johannis.

   • De parca ”murmurul” lui KJ ar insemna ceva! Mai ales cand e si el cu casele acelea pe cap. Sigur, legal si moral, din meditatii fiscalizate, dar totusi….

    • Ce o fi atat de greu de priceput ca dupa ce ai cumparat o casa-doua la preturi mici, poti sa-ti cumperi si altele si sa achiti rata doar din chirie? Omul a explicat de i s-a acrit, a fost o conjunctura favorabila, cand nulti sasi plecau din Romania si casele erau extrem de ieftine. N-a cumparat nimic cu banii jos, iar banii trecuti prin banca se pot urmari foarte usor.

     • Asta ma intreb si eu „Ce o fi atat de greu de priceput” pentru completele de judecata ce au constat ca e vorba de acte false si nu de cumpararea din chirii si meditatii.

      • Care acte false? Ca si faptul ca „Basescu a vandut flota”. Nu exista NICI O DOVADA ca el ar fi falsificat vreun act, asa cum nu exista nici ca Basescu ar fi vandut flota. Ca sa nu mai spun ca nici nu putea sa o vanda de unul singur. Daca tu furi o masina, ii face acte false care nu pot fi depistate ca false, iar eu cumpar masina de la tine, care e vina mea?
       Insa evident, daca ai dovezi ca el ar fi falsificat acele acte, te rog sa le prezinti.

      • Minte Justitia, eu de la ea stiu:

       http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21626751-familia-iohannis-pierdut-casa-din-centrul-sibiului-curtea-apel-pitesti-respins-contestatia-anulare.htm

       „După un proces care a durat 16 ani, Curtea de Apel Brașov a decis printr-o sentință definitivă și irevocabilă că imobilul obținut de soții Iohannis a fost obținut în mod ilicit.”
       După un proces care a durat 16 ani, Curtea de Apel Brașov a decis printr-o sentință definitivă și irevocabilă că imobilul obținut de soții Iohannis a fost obținut în mod ilicit.
       Minte Justitia? si pentru tine o sentinta judecatoreasca e „un banal act administrativ”?

      • Buna seara,

       Va rog sa observati cum postacii incearca sa abata atentia de la mizeria pesedista. Evident, ei au acuma treaba cu Johannis si cu casele lui.

       Ceea ce e penibil e ca avem de-a face cu un binecunoscut postac basist, nu cu unul pesedist. Drept e ca, in ultima vreme, cele doua categorii de postaci sunt extrem de asemanatoare atat in privinta punctajului pe care il disemineaza, cat si in modul rudimentar in care manipuleaza.

      • Si unde scrie ca el a falsificat actele? Ca nu am vazut asta! Nu de alta, dar ar fi trebuit sa fie acuzat dar de fals si uz de fals! Ca a pierdut casa datorita actelor false, da, de acord. Ca si in exemplul meu, daca tu furi masin, faci acte false si mi-o vinzi mie, normal ca eu pierd masina. Dar nu eu sunt vinovatul, ci tu care ai vandut-o si cel care a facut actele false. Clar?

      • Nu-l mai inobilati pe bietul victor L, ca nu e troll cu acte. E un roman neaos suferind de anonimat care nu pricepe ca e un moment in care e nevoie de mobilizare. Ii place sa-i aduca vintul in fata originallitatea scremuta. Daca-l zgirmi un pic tipa autobiografic ca cum se batea el cu UTCistii, bietul.
       Are, da, pacatele lui Iohannis, le stim, dar, exact, nu despre asta e vorba. E momentul sa iasa din starea de ficus si sa inteleaga ca a fost votat de o majoritate care acum asteapta de la el sa faca ce trebuie. Are toata indreptatirea, are si sustinerea strazii. Orice fel de calcul politicianist in acest moment e cinism, lipsa de curaj va pune tara pe butuci.

 2. Sfanta naivitate!!!

  „celălalt inamic principal îți va fi economia: tot ce ai făcut rău până acum se va face de trei ori mai rău.”

  Sigur ca da, lucruile vor merge foarte rau! Dar asta nu este de loc „inamicul” pedesereului, dimpotriva!
  Partidul lui Ilcii VREA o tara scufundata in saracie si mizerie, ei stiu foarte bine sa gestioneze penuria, nu belsugull!
  Daca economia ar merge bine, ar fi un dezastru pentru pedesere, nu ar mai putea pacalii asa de usor alegatorii cu faimoasa sacosa rosie cu zahar si ulei!!!
  Cand lucrurile merg din ce in ce mai prost, ei profita de haos si fura din ce in ce mai mult: intr-o lume civilizata, normala, nu ar putea sa prade chiar atata!

 3. Eu nu cred ca in mintea lor exista acest stop-cadru. Ei vor da legile pentru a inchide dosarele stringente, dupa care ii va apuca brusc un fior pro-european si vor corecta mare parte din enormitati. Vorbim de drept penal, iar cei scapati vor ramane oricum scapati. Odata validata reteta, e de presuspus ca poate fi reutilizata ad libitum.
  Ganditi-va numai de cate ori a insistat, in fata criticilor, dl ministru Toader ca „orice lege poate fi imbunatatita”.

  • Cred ca-i suspectezi de prea multa inteligenta.Scenariul asta presupune un centru de comanda coordonat de un cap limpede si un lant de executie care samearga brici.Ce am vazut pana acum seamana cu dansul unei gaini fara cap,care din cand in cand mai nimereste ritmul,cata vreme smecherul de la comanda isi face timp sa tina de mana retardatul numit tot de el in vreo functie si sa-i explice:acum pasesti cu stangul,acuma sari,acuma te intorci,acuma ii ameninti pe secui cu streangul.
   S-ar putea ca lui Capo sa-i fi trecut si varianta asta prin minte,dar sant prea multe variabile incontrolabile.E ca si cum ai da un sut intr-un musuroi de furnici,in ideea ca le explici tu dupa aceea cum sa-l faca la loc.

   • Ce am vazut pana acum a fost un plan pe care eu unul l-am „mirosit” inca din 2012: Romania a fost adusa in situatia de a merge la vot pentru a alege dintre USL. Sigur, n-a fost planul lui Dragnea sau Ponta, dar pe undeva cineva a tras sforile. Asemanarea cu Rusia unde deja partidele care nu sunt de acord cu Putin n-au mai intrat in parlament la ultimele alegeri e izbitoare.

   • Partea a doua, „un lant de executie care samearga brici.” desigur, nu exista, nu a existat la noi in tara!
    Dar prima parte: ” un centru de comanda coordonat de un cap limpede” categoric exista, se numeste „ultimul pe lista, cu voia Dvs., ion ilici ilescu”. Batranul kaghbist cu ranjet hidos este in viata si activ, chiar daca de cativaani a decis sa actioneze exclusiv din spatele scenei, sa manuiasca marionetele de la distanta …

 4. Punctat bine dar… argumentația se cam întoarce (trist) împotriva sa însăși: abuzurile unui Ceaușescu, apoi un Iliescu, un Năstase, Ponta etc (luați individual) nu au durat la nesfârșit dar dacă îi privesc pe toți mai de la distanță ei se suprapun și iată văd continuitatea unei singure și aceeași dihănii care ne rânjește tolănită pe termen lung în cuibul klepto-disiac pe care și l-a împletit cu trudă și îl întreține cu grijă.

 5. Vor sa ni-l suspende pe dragutu de Klausi dar nu-I lasam! Klausi e bun si noi il aparam! Noi cu dl. Vancu – un mare om, mare character, poet. Klausi, dl. Vancu te iubeste, noi la fel!

  • Corect, este usor de identificat trollul pedesererist nu doara dupa CE spune, ci mai ales LA CE se refera: indiferent despre ce este discutia, el loveste in Klaus, in protestatari, in Justitie.
   Cu ani in urma, tinta postacilor era Presedintele: indiferent daca articolul era despre agricultura sau despre asteroidul ucigas care va lovi Pamantul, pentru ei Basescu era de vina!

 6. Stimate domnule Vancu,
  De cite ori va citesc, imi staruie in minte cuvintul „incurajare”. Sunteti printre cei care reusesc sa insufle curaj si spirit si celor care, poate, nu realizează la fel de lucid riscurile momentului sau se simt demoralizati in fata „balaurului” cu multe guverne, iata, al PSD-ului. Va multumesc pentru tot ce faceti la Sibiu (in cel mai fermecator si „ochios” oras din România) in aceste momente critice, si pentru incurajarile si invitatiile la luciditate transmise aici, pe Contributors.

  • Dragă doamnă Tereza-Brîndușa Palade,

   Vă mulțumesc pentru semnul de solidaritate – și pentru mine textele dumneavoastră sunt întotdeauna o gură de oxigen.

   Cu prietenie & solidaritate, Radu

 7. PSD a devenit cancerul national al Romaniei. Nici nu se putea altfel, avand in vedere ca vine din FSN, iar FSN din PCR.

  • Istoria partidului, care merge din degenerare in degenerare, e mai veche de PCR. Incepe de la vointa lui Stalin, sa aiba PCUS-uri mai mici in toate tarile sclave. Stiti care a fost prima organizatie borfasa, stra/stra/strabunicul GIO de azi? Ei bine, atunci a inceput incestul de partid, care ne-a dat generatia de imbecili si boarfe de azi.
   Rau e, ca nu se opreste, ca n-are cum sa se primeneasca: gena originara sta la baza racolarii de degenerati, vorba altui borfas contemporan, „partidul e singurul, care mi-a dat o sansa” Partidul miroase lichelismul, potentialul de santaj si supunere. Partidul te formeaza, potrivit chipului cunoscut, te ridica si te ucide, cind nu-i mai esti de folos.
   Daca vreti o mostra tipica de membru al partidului, cel mai bun si concludent exemplu e ponta, (mereu cu p mic de la Plagiat). Descoperit, „educat” prin nenumarate falsuri, divortat, insurat cu o fiica de partid, propus in functii, ascendent pina la o functie puternica in Stat. Dupa ce si-a atins potentialul de lichea, partidul l-a scuipat. Pe vremuri l-ar fi trimis la munca silnica pe viata.
   Urmeaza generatia fiilor lor: fratii N0049, progeniturile lui Nicolae, Sova, amantele tinere acum si setoase de a-si recupera tineretea irosita pe libidinosi cu putere, numeroasele rude oficiale sau prin „inrudiri” tip omerta, prietenii, complicii de borfasie neimplicati, inca, politic, ssmd.
   Partidul asta, congenital corupt si criminal poate fi evitat intr-un singur fel: scoaterea in fara legii.

 8. @victor l
  Am inteles. Deci nu minti, esti doar prost.
  Pai nu Iohannis a facut uz de acte false, ci cel care a cerut restituirea. Cand omul a fost prins, casa a trebuit inapoiata, doar ca intre timp respectivul o vanduse catre familia Iohannis.

  • @ sile,
   dupa logica ta imbatabila, Justitia e cea proasta. Justitia a constatat falsul, si, in nepriceperea lor, nu au vazut ca sint „meditatii fiscalizate”. Eu ti-am dat mura in gura ce au hotarit unele complete de judecata. Adica „un banal act administrativ”.

   @ Bill,
   „Va rog sa observati” ca in articol este vorba si despre Presedinte. Nu inteleg dece trebuie bagate sub pres sentintele judecatoresti!
   Presedinte care, cind era membru de vaza in USL, a dat ordin parlamentarului FDG sa voteze suspendarea marinarului.
   Si nu e o molima sa fii basist: “Eu merg pîna la capat pe mîna lui Basescu. Am construit si votez PMP.”, a zis/scris un intelectual ce a incercat cu degetul si politica.
   Alt stimat intelectual a zis cind a fost decxorat: „“Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi,
   cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim”.”
   Si tu ai fost basist. Prietenii stiu cind :P

   • Incurci pricepenia cu sentimentu, dar vorbesti de logica. Om fi fost cu totii basisti, cind basescu, ca nu era altu mai bun, dadea piept cu ciuma rosie. Si poate ca si intelectualul ala pe care il citezi avea dreptate sa spuna ce-a spus, la momentul respectiv. Asa cum in momentul asta Iohannis cu toate pacatele lui e singurul care poate apara institutional interesul national si putinul nostru bine.
    Tu crezi ca toata lumea e timpita si doar tu vezi Adevarul?
    Dar acum ca basescu si-a scos mesa de sub pat si si-a lipit-o inapoi pe ochi, cum ar fi sa raminem lipiti de el ca niste mirese toante. Ramii tu, daca asta doresti. Logicianu lu peste…

   • Ce treaba au meditatiile cu casa retrocedata? Pentru a mia oara: Iohannis doar a cumparat o casa retrocedata aiurea, ceea ce nu constituie o infractiune, asa cu insinuezi. Justitia si-a facut treaba, doar ca nu a ajuns la concluzia pe care o tot invoci.

    • Cineva care a lucrat in strainatate, cu banii castigati s-a intors, in plina epoca de nationalizat tot, sa moara in tara. Neavand copii, a lasat prin testament casa cuiva care a vandut-o iar dobanditorii au lasat-o si ei mostenire. Casa era inchiriata, frumos, de stat, catre persoane care la randul lor au lasat mostenire dreptul de locuire. Mai mult, acesti oameni se considera indreptatiti sa devina proprietari ai apartamentelor, desi decujusul a testat fara echivoc dorinta de a scoate imobilul din gheara comunistilor. Ca unii dintre dobanditori, fara nicio legatura cu presedintele, au fentat birocratia romaneasca fiind in strainatate, batrani si in imposibilitate de a se prezenta la o dezbatere de succesiune, ar trebui judecat separat, dar nu cred, nici aici, ca ar fi normal sa se mearga pana la inlaturarea de la succesiune. Inainte de 89 nu prea indrazneau oamenii sa accepte donatii de imobile pentru ca proprietatea nu conta, contau aranjamentele si multe case boieresti erau pline de tigani, cu proprietarul exilat prin mansarde. Exista multe situatii nefericite de chiaburi care si-au ars actele de proprietatae pentru ca nu mai sperau nimic bun si nu mai voiau teroare. Sigur ca si inscriptiile in cartea funciara sunt aiurea, probabil intentionat. Asa ca romanii s-au obisnuit cu ideea ca ce-a fost a fost dar nici de-acum nu clarificam nimic. In lungul proces pentru imobilele presedintelui, chiar justitia nu prea pare a fi de felicitat de sus pana jos. Un foc de paie, povestea asta. Politicienii trebuie cautati la invartelile cu legile, cu bancile, cu psd ul… la vina de a perpetua un sistem de stat uzurpator care nu va face niciodata dreptate pentru cetatean dar intotdeauna va lupta prin spatele poporului pentru privilegiile lor, ale noilor proprietari, ca de aceea am ajuns aici.

   • A gresi e omeneste, a persista in greseala… Te las sa continui tu. Deci inca o data, poate vei realiza in sfarsit: Da, a fost vorba de acte false, dar NICAIERI nu se spune ca Johannis a fost cel care le-a falsificat.
    Iar partea cu meditatiile nu prea o inteleg. Asta ar tine cel mult de sursa de provenienta a banilor, dar eu unul inca nu am auzit ca cineva sa fi fost luat la bani marunti pentru a-si dovedi provenienta legala a averii, sa fie arestat si condamnat daca a fost ceva ilegal. Nu de alta, dar daca s-ar incepe asa un proces, ar fi foarte multi si mai ales sus-pusi care ar trebui arestati si inchisi.

 9. Un articol ca o speranţă tristă. Tristă, fiindcă la întrebarea „de ce s-a ajuns aici” răspunsul este: din cauza indiferenţei noastre.

  • Da, indiferenta noastra a dus ca in 2012 si 2016 alegerile parlamentare sa fie cistigate de PSD si aliatii.
   Trist este ca unii isi pun ultimele sperantele in Presedinte. Uitindu-i trecutul de prietenie cu Felix.
   Trebuie sa fim constienti si sa acceptam, chiar daca pe unii ii doare, ca asa cum unii au fost santajati cu dosarele Securitatii sau cele de la SIPA, la fel poate fi santajat Iohannis pentru trecutul sau.
   Daca vrem sincer implozia PSD, nu trebuie sa folosim covorul pentru a ascunde cite ceva, cit o fi covorul de persan. Politica e lupta dura, nu are in componenta Ilene Cosanzene si Feti Frumosi.
   Fara compromisuri in politica nu se poate, iar daca nu vrei sa faci compromisuri stai in alta banca.
   NB,
   deocamdata se zvoneste prin tirg ca Viorica Dancila este pe post de Sevil Shaideh, si urmeaza Fifor. Urmeaza si Presedintele cu un „pas” mare?

 10. Pentru cine si pentru ce ne consumam?
  „Partidele din opoziţie, PNL şi USR vor alegeri anticipate”.
  Parca sint cazuti din pom si nu au luat cunostiinta de Constitutie: pentru alegeri anticipate trebuie urmati niste pasi, iar cele doua partide nu vin in intimpinarea Presedintelui cu propuneri de premieri. Pentru alegeri anticipate e necesar ca parlamentul sa trinteasca doua propuneri de guverne. Vor risca pesedistii asa ceva? nu le e pe plac.
  Insa opozitiei ii e teama sa ajunga la guvernare; e mai bine in opozitie sa poti critica.
  Ne intilnim in 2020 la urne :P

 11. Si ce daca nu mai sunt bani la primavara? Averile sunt deja puse la pastrare in Brazilia.. nu trebuie decat sa apara numarul de monitor oficial care le asigura o viata linistita cu banii furati pana acum.

 12. Acum, dupa anuntul Presedintelui „am decis sa dau PSD inca o sansa”, ar fi cazul unor aplauze prelungite, cu asistenta in picioare.
  Klaus este cu privirea atintita spre orizontul alegerilor prezidentiale din 2019. Ultimul pas, care mai lipseste din trilogia sa.

 13. Eu cred ca Romania a fost si va mai fi acel Paradis, al hotilor. Planetele sunt aliniate astfel, zodia in care ne aflam favorizeaza factiunea politico-mafiota zisa PSD. Oricum, sper ca nu aveti asteptari de la PNL, acest partid a fost aliatul PSD in mai multe randuri si scopul nu a fost binele tarisoarei, ci impartirea beneficiilor, adica a rezultatelor hotiei. Eu cred ca o analiza temeinica poate trage concluzii cu o mare doza de probabilitate. Acum si in viitorul apropiat, atata vreme cat exista democratie in Romania, PSD-ul (si tabara hotilor, pentru ca e mai larga, nu cuprinde numai PSD) nu are cum pierde partida. Aritmetica, vorba lui Johannis, e de partea lor. Se pleaca din Romania, s-a plecat deja masiv (asta a inclinat, de fapt, talerul catre PSD). PSD-ul este, de fapt, partidul ani-investitii, anti-progres, anti-educatie, tocmai pentru ca toti acesti „anti” il favorizeaza in mod direct. O spun cu mare durere, nu vad o posibilitate democratica de a infrange partida „anti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro