sâmbătă, iulie 13, 2024

…paradoxul pragmatismului: in teorie suna bine, practica il omoara!

(O pseudo-analiza en miettes)

Obama are ce si-a dorit – si mai mult decat atat. Si-a dorit sa intre in istorie – dar n-a avut grija ce isi doreste: iata, pohta ce-a pohtit, si cu asupra de masura! In loc sa dea el buzna in istorie ca primul presedinte american de culoare, istoria a dat buzna peste el. Cu cizmele. Sau, daca preferati, cu papucii. Ca si cum mostenirea – cele doua razboaie (Afganistan si Irak), cea mai grava criza economica din 1933 incoace, cresterea Chinei si a Rusiei nu ar fi fost de ajuns, l-au pleznit acum in fata si revolutiile din lumea araba. In secolul trecut au fost doua Razboaie Mondiale si un Razboi Rece (din perspectiva asta, macro, Coreea sau Vietnamul conteaza mai putin, oricat de cinic ar suna asta). In secolul acesta, aflat abia la inceput, avem un alt razboi: razboiul impotriva terorismului in general si al celui islamic in particular. Un razboi post-modern, fara inamici lesne de identificat, fara reguli clare, fara uniforme, fara un inceput si un sfarsit limpede de aratat cu degetul, dar un razboi mondial fara doar si poate. Or, toti presedintii care s-au intamplat sa fie la Casa Alba in timpul unor asemenea evenimente au intrat, vrand-nevrand, in istoria mare. Istoria cu majuscula.

De-acum, asadar, locul in istorie al lui Obama este asigurat. Intrebarea e cum – la bal sau la spital? Si noi pe langa el.

Ar fi simplu si frumos daca scenariul arab ar repeta, fie si doar in linii mari, scenariul revolutiilor din Estul Europei. Dar asta nu se va intampla. Atunci, scenariul era relativ simplu : dusmanul era lesne de identificat, atat ideologic cat si teritorial, liderul lumii ce statea sa se prabuseasca era cunoscut si binevoitor (Gorbaciov), popoarele din Estul Europei erau si ele (care mai mult, care mai putin) pregatite pentru democratia liberala. Intr-un fel sau altul, toti isi doreau acelasi lucru. Erau structuri ce puteau fi atacate si doborate, erau structuri ce puteau fi modificate, intoarse pe dos. Puteai, ca sa spunem asa, lucra cu materialul clientului.

Nu si acum. Acum diferenta dintre prieteni si dusmani a inceput sa dispara, « adevarul » se nuanteaza pana isi pierde consistenta, acum nu mai exista structuri pe care sa poti pune mana fie pentru a le distruge fie pentru a le modifica. Aici se merge pe apa si se vaneaza vant. Materialul clientului nu mai ajuta. Bine ati venti in post-modernitate ! Avem aici de-a face cu facaturi de state, dar in care – in decursul a mai putin de un secol – identitati diferite au inceput sa prinda radacini, cu schisme religioase majore transpuse politic (suni si shia, diferit impartiti in Bahrain sau Iran fata de Irak sau Siria sau Libia), cu interese divergente ale marilor puteri si cu o absenta a oricarui „Gorbaciov”. Avem aici de-a face cu o civilizatie (fara de care, usurel ironic, civilizatia occidentala de astazi ar fi aratat complet diferit) in care, atat pe partea israeliana cat si pe cea araba (sau persana), despartirea religiosului de politic, a Cezarului de Dumnezeu, abia daca incepe sa-si infiripeze o traditie.

[Nota : Dupa cum se poate observa, nici macar o trecere en miettes a situatiei nu poate da seama de complexitatea reala, desfasurata pe diferite niveluri, cand suprapuse, cand intrepatrunse.]

Iar asta nu e decat inceputul complicatiilor: avem aici oameni obisnuiti atat cu violenta cat si coruptia, oameni care au simtit pe propria piele discursul duplicitar al Occidentului, oameni pentru care democratia e un concept de import, la fel ca si nationalismul. Aici nu avem apa. Dar, mai presus de toate, avem aici petrol. Si avem aici Israelul. Combinatia, se stie, e exploziva – de unde si « pragmatismul » de care au dat dovada in ultimele decenii toate puterile lumii, indiferent daca s-au numit sovietici, americani, chinezi, francezi, nemti, italieni, englezi sau mai stiu eu cum. Un pragmatism intr-atat de transparent din toate partile, incat acuzatiile de ipocrizie au devenit, la randul lor, intrucatva ipocrite.

De aici a inceput lumea – atat din punct de vedere stiintific cat si religios. Tot aici are sanse sa si sfarseasca.

–          Obama a castigat alegerile pe un val de idealism, promitand « altceva » – si a fost luat peste picior de catre « realisti » pentru asta. Obama, insa, s-a dovedit mai « realist » decat si-au imaginat « pragmaticii », atat in politica interna, in managementul crizei, cat si in politica externa (din multe puncte de vedere s-a dovedit mai hawkish decat Bush, fara atata tam-tam – vezi bunaoara intetirea atacurilor/asasinatelor prin drone). Pe plan intern, a reusit sa-si alieneze nucleul dur, liberal (in sensul american), de stanga. Dar sa frustreze si nucleul dur, conservator (in sensul american), de dreapta. N-a fost nici rece, nici fierbinte. A fost pragmatic. A fost caldicel. Ooo, daca ai fi rece sau fierbinte ! Dar pentru ca esti caldicel, nici rece, nici fierbinte, te voi scuipa din gura Mea !

Asa si in politica externa si, mai cu seama, in cazul revolutiilor din lumea araba. Tocmai in momentul in care istoria se misca in directia idealismului promovat in campanie, Obama a ezitat cateva zile – suficient cat sa nemultumeasca pe toata lumea, dupa cum observa si Niell Ferguson in Newsweek (care, sub noul patronat, e tot mai subtirel si se misca la randu-i bezmetic, de la stanga la dreapta, asa, cam ca si Realitatea la noi, in cautarea unei identitati post-moderne). Asta e paradoxul pragmatismului: in teorie suna bine, practica, insa, il omoara. Tarziu, Obama pare sa fi inteles asta.

Avem aici de-a face cu o provocare postmoderna, care nu se mai incadreaza defel in tiparele « clasice » ale secolului XX. Dupa cum Primul Razboi Mondial a fost unul « decalat », utilizand strategii perimate, asa si razboiul impotriva terorismului musulman (ma veti ierta daca nu-i pun, deocamdata, majuscule). Asa si revolutiile din lumea araba.

Batalia pentru Orientul Mijlociu nu este inca pierduta. In fapt abia incepe, iar Obama se afla, deocamdata, intr-o pozitie cu mult mai favorabila decat si-ar putea-o imagina criticii inversunati. Critici care, intre noi fie vorba, ar trebui sai tina, pe furis, pumnii. Pentru ca aici nu mai e vorba de un om, de o tara sau de o administratie. Aici este vorba despre re-medievalizarea omului si despre post-modernism.

(va urma)

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Atentie peste 50 de ani musulmanii vor fi majoritari in Europa .
  Familiile lor au 7-8 copii si vor deveni majoritari.
  Nu e gluma ,nici o tara care nu are minim 1,8 copii pe cuplu nu are nici o sansa pe termen lung .
  Atentie chiar si in SUA musulmanii vor controla din interior.

 2. Tu poti citi ce-ai scris?
  Rar am vazut un text fara inceput, fara sfarsit, cu idei alambicate si fraze parca luate cu copy-paste din alta parte, care sa se numeasca articol.
  O zi buna!

  • e dreptul meu la opinie,sa am cele mai slabe ….comentatii..
   nu trebuie sa ma exprim complex si elevat ca sa am expertiza..
   pot sa spun simplu ce-mi place si ce cred..
   consider america cel mai democratic si mai „luminat’ imperiu care a condus lumea pana acum.iar obama mi se pare un tip destept ,cu mult bun simt si care vede altfel lumea decat tufisurile voastre ..
   astept sa vad lumina in ..comentatiile tale ..si nu cumva se scrie comentarii?mai bine scriai alegatii..

 3. Sant in dezacord.
  Obama a venit cu gandirea lui Lenin, modificata de Sol Lewinsky, cu intentia nu idealista de a instaura socialismul.
  Americanii i-au dat un sut in fund la alegerile din Noembrie. Acuma a inceput demontarea tuturor deciziilor luate in ultimii doi ani, anularea legii de sanatate universala (Obamacare) prin blocarea fondurilor necesare si un atac frontal asupra programelor sociale (Medicare, Medicaid, etc) care consuma peste 50% din PIB.
  Evenimentele curente evidentiaza nu impotenta politica a administratiei Obama cat evaluarea gresita a situatiei, gen „infratirea intre popoare” si adoptarea tactica lui Clinton de a nu lua nici o pozitie pana nu vedem in ce directie merg evenimentele. Aceasta instabilitate este creata, dirijata si finantata de fanaticii arabi. Dece arabii migraza in emisfera crestina? Vor s-o cucereasca? Nu. Le place mai mult decat sub terorismul fanaticilor. Politica americana (exceptand Carter) avand drept campion pe Bush 43 a incercat sa democratizeze pe musulmani sugerand un stat democratic de tip occidental la fel ca Israelul.

  • stia el ce stia Iliescu asa cum demonstreaza ca stie bine si alde Basescu!

   Mr. Fumurescu, schimabarea mentalitatii unui bobor are nevoie de mult timp si o singura generatie, la randul ei confuza ca mai confuza nu se poate, nu aduce primavara. As vrea sa cred ca veti avea „forta” sa rezistati in continuare pe un site atat de ostil incercarilor dumneavoastra de a va lamuri si impartasi indoielile celor care va citesc. Auguri sinceri .

 4. Hei Alin,

  Foarte interesante articolele tale, e o placere sa le citesc. Weekendul asta voi fi in Bloomington IN, daca daca ai ceva timp liber poate ne vedem la cafea.

 5. Poporul prieten american continua sa ignore realitatile lumii vechi .
  De exemplu, fobia americana fata de un sistem medical universal este intrecuta numai de imensitatea dicrepantei dintre realitatile ‘de la fata locului’in mai toate situatiile critice si atitudunea ‘prectica’ americana.
  cu numai cateva zile in urma ascultam la radio marturisirile unei jurnaliste americane trimisa de CNN in Afganistan sa ácopere’situatia.
  Cunostintele locale cele mai elementare a le acestei ziariste erau nule.
  viziunea evenimentelor locale au fost percepute prin prisma experientelor dansi obtinute,in in Bloomington IN unde,sper, se poate consuma o cafeluta si se poate fuma o pipa cu Nelu in liniste.
  Cat despre pericolul unei revolutii comuniste adus de introducerea unui sistem de grije medicala universal in US of A, a se nota ca atat Anglia cat si multe alte democratii vestice au adoptat acest sistem ,unele din ele acum circa 60 de ani, cu un singur rezulotat palpabil :bunastarea cel ptin medicala a populatiei.
  Un consult medical GRATUIT, urmat de obtinerea de medicamente la un pret deosebit de accesibil, o admitere la un spital public si un tratament exceptional care TOATE costa 1% din salariul brutt, nu a pus ghilotina in functiune inca nici in U.K.,nici in Germania si nici in restul tarilor çivilizate’,pina in indepartata 9depinde unde stai cu casa) Australiei.
  INSA in mod sigur o va face in USA daca D-ne Fereste intra comunistii la Casa Alba cu Omu negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro