Ar fi o mare erorare daca politicienii din PNL si PDL ar ignora faptul ca s-a schimbat ceva fundamental in Romania, ca nu se poate reveni la status quo ante. “Kaputt” scrie Tia Șerbănescu si nu greseste. Ochiul ei critic observa cu perspicacitate ca avem de-a face cu doua componente ale momentului de legitima euforie pe care il traim: victoria lui Klaus Iohannis si infrangerea lui Victor Ponta. Cele doua sunt inseparabile. In aceste saptamani, mitomanul plagiator s-a impuscat frecvent in picior. A dovedit la nivel national si international ca nu se poate pune niciun pret pe juramintele sale democratice. Victoria sa ar fi insemnat izolarea Romaniei, un inghet in relatiile cu partenerii euro-atlantici si antagonizarea fara precedent a diasporei romanesti.
Revolutia civica a impiedicat realizarea proiectului autoritar-cleptocratic al PSD-ului. Dar aceasta revolutie civica, legala si morala, anticipata in campania si programul Monicai Macovei, isi urmeaza drumul, dincolo de calcule politicianiste si de tranzactii mai mult sau mai putin indoielnice. Pasul urmator este plecarea plagiatorului Ponta din fruntea guvernului. A astepta pana in 2015, ori chiar 2016, pentru a cere plecarea plagiatorului din fruntea guvernutului tarii este o stategie greu de inteles. Fierul se bate cat e cald, nu atunci cand s-a racit…
1. Fostul presedinte Emil Constantinescu este un om ocupat. Nu are nici timp, nici chef sa-l felicite pe Klaus Iohannis. Ce mai conteaza minima politete cand in joc este imaginea “liderului regional”, ba chiar planetar! Dl Constantinescu, anticomunist de serviciu uns de Conventia Democratica candidat unic la presedintia Romaniei, la indemnul lui Corneliu Coposu, si-a batut joc de mostenirea lui Corneliu Coposu si a victimelor dictaturii comuniste cand a decis sa-l sustina pe Victor Ponta in recentele alegeri. Emil Constantinescu este prea indragostit de sine pentru a mai sti pe ce lume traieste. Nu este singurul. Emil Constantinescu este o epava politica, un caz trist de degradare morala si intelectuala. Este, asemeni lui Ion Iliescu, un dinozaur, o relicva din vremuri apuse. Pot paria ca imensa majoritate a tinerilor care au protestat in ultimele saptamani impotriva faradelegii n-au idee cine este Emil Constantinescu. Blestemul sau se numeste totala irelevanta. Ca si al altora.
Update–Intre timp, dl Constantinescu s-a trezit la realitate. Mai bine mai tarziu decat niciodata…
2. Teodor Melescanu s-a comportat ca valetul plagiatorului. Dupa ce i-a multumit ieri pentru prestatia de pe “ultima suta de metri”, plagiatorul l-a azvarlit azi ca pe o masea stricata. Nomenclatura nu cunoaste sentimentul gratutidinii, are memorie scurta. Melescanu, asemeni lui Titus Corlatean, a indeplinit poruncile lui Ponta. Nu a facut nimic de capul lui. Piromanul Ponta trebuie sa-si dea demisia!
3. Excelent editorialul lui Dan Turturica din “Romania Libera”, reluat in “22″: “Schimbarea, cuplată cu continuarea operațiunii de epurare a clasei politice, operată de DNA, și cu o mult așteptată preluare a conducerii PSD de către un nucleu de oameni autentic pro-occidentali, ar putea constitui începutul unei a doua revoluții. O nouă revoluție, pașnică, fără violențe, care ar putea să ne impună, pentru a o duce până la capăt, să ieșim în stradă nu doar pentru a sărbători, ci și pentru a-i împiedica pe politicienii corupți sau dezinteresați de binele public și de interesul național să ne-o fure a doua oară. Un președinte, oricât de bine intenționat, nu poate face nimic de unul singur. Are nevoie de noi. Noi avem nevoie de tot ce e mai bun în noi!”
http://www.revista22.ro/vom-duce-pna-la-capat-noua-revolu539ie–50467.html
4. O replica usturatoare pentru echidistantii de serviciu din partea lui Dragos Paul Aligica pe FB. Normalitatea democratica nu inseamna complicitate cu talharii, cu escrocii, cu plagiatorii, cu cei care, in iulie 2012, au vrut sa puna statul de drept pe butuci. Normalitatea democratica se intemeiaza pe adevar, demnitate si onoare. Votul din 16 noiembrie a fost unul esential si categoric anti-Ponta. Adica anti-cleptocratie autoritarista. Nu e vorba aici de niciun fel de radicalism, ci de de datele reale ale situtatiei Romaniei de azi. S-a creat un prag de asteptare pe care dl Iohannis pare sa-l inteleaga. Revolutia civica, o revolutie pasnica, prefigurata in campania Monicai Macovei, nu poate fi pusa dupa zabrele. Cine nu vede acest lucru este fie orb, fie de rea-credinta. Ori ambele.
“Zic si eu o vorba ultima legata de alegerile astea si daca credeti ca gresesc, va rog sa ma corectati. Nu e in regula sa votezi sau sustii un Ponta. E o bataie de joc la adresa tarii, a compatriotilor, a vietii publice, a propriei tale persoane daca te respecti. Ce om esti tu ca sa accepti de lider pe acest neispravit dezaxat?! Pentru ceea ce au facut sunt de dispretuit. Public.
Nu va lasati intimidati de ei si de echidistantii de serviciu (niste canalii sinistre, i-am vazut la lucru pana cam pe la ora 3 pm duminica, apoi au amutit – asa e echidistanta, tace cateodata): Tot ceea ce s-a intamplat in acesti ani culminand cu duminica trecuta ni se datoreaza noua. E victoria unei minoritati, astia care mai bine sau mai rau, mai eficient sau mai ineficient am rezistat in picioare asaltului barbarilor, canaliilor si iresponsabilor. Punct. Asta e. Cui nu-i place sa-si caute alta realitate, eventual aia paralela si inversa la care construiau PSDul si Ponta de zor pana mai ieri.
Nu uitati ca suntem o minoritate si ca am invins un partid-stat si o majoritate populara alcatuita din iresponsabili prezenti sau absenti, in mod egal de periculosi social. Meritam sa fim mandri de noi. SI am castigat dreptul sa spunem lucrurilor pe nume. Sa nu ne mai furam singuri caciula.
NU suntem toti o apa si-n pamant, nu e victoria “poporului”, nu pupam piata endependentei toti in hora mare a fraternitatii in care canalia si omul corect, cei care au stat drept si au rezistat si oportunistii si iresponsabilii fara coloana vertebrala isi dau mana intr-o iertare si uitare generale, revenind cu totii la forma si starea intitiala, la cel mai mic numitor. Adica la ei, la standardele lor de pigmei si deformati moral si politic.
Asta e ceea ce ar vrea ei: sa ne santajeze la senitment, ca sa vezi ca sa nu crezi, democratie, solidaritate, impacare nationala. Sa faca apel ca de obicei la regulile elegantei sociale, sa pozeze pe vicimele etc etc. Ca sa spun: discriminam romanii daca spunem ca anumite grupuri, categorii sau entitati au probleme grave de disceramant, caracter si responsabilitate sociala. NU.
Am fixat impreuna niste standarde, prieteni. SI asta era adevarat indiferent de rezultatul alegerilor. Indiferent de numarul cu care ar fi castigat ei. Asa cum suntem noi, imperfecti, cu erorile si scaparile noaste. Dar uite asa cum suntem, am dat si mentinut un stadard public. Fiecare in felul sau, acasa, pe strada, pe facebook, la munca. Prin asta am castigat dreptul sa spunem canaliei canalie, imbecilului imbecil, iresponsabillului iresponsabil si pesedistului pesedist. Spuneti-le-o in fata. E dreptul vostru prieteni.
Tara asta si poporul asta au nevoie de asta. Avem in sfarsit ocazia sa tragem o linie. Ce au facut, ce reprezinta, ce sunt nu e in regula. Nu e bine pentru ei, ca oameni, ca cetateni sa se complaca la acest nivel. Nu e bine pentru noi toti caci suferim din cauza lor colectiv. Nu e in regula sa votezi sau sustii un Ponta. Pentru ceea ce au facut sunt de dispretuit. Public.
Sa fim mandri ca nu suntem ca ei si sa avem grija ca ei sa vada si sa simta asta. E un act necesar de medicina curativa si pedagogie nationala. Asa introducem un standard public, nu pupand piata endependentei de fiecare data dupa ce astia mai fac una lata. Acum erau sa ne omoare pe toti ca tara civilizata. Ce vreti: sa-i iertam si sa le mai dam o sansa?!”
http://www.curentul.info/bref-tia-serbanescu/7821-kaputt
Articolul de mai sus a aparut si pe blogul meu:
Paul Aligica,un om inteligent,moral,curajos si cetatean
„Piromanul Ponta trebuie sa-si dea demisia!”
sau
„in ochii fiarei infometate se citeste inteligenta materiei”
sa ne intelegem
individul altceva nu stie sa faca, daca l dai afara din partid si de la guvern unde sa se duca ?
if you want you can
sa traiesti in lumi paralele, sa fii piticot si sa te crezi michael jordan sau ghita muresan nu i putin lucru
doar ca o tara nu poate sa tolereze in sfatul inteleptilor astfel de specimene
da, pe astfel de indivizi nu trebuie sa i lasi sa demisioneze (n o s o faca). justitia trebuie sa le aminteasca jaful pe care l au facut, si sa i aseze unde le este locul. sint oameni care mor in spitale ca nu au aspirine, si altii cheltuie milioane de euro pe afise cu chipuri timpe lipite la orice colt de strada
Fara schimbarea puterii politice la nivel local si parlamentar simpla inlocuire a lui Pinochio cu alt incompetent sau infractor din aceiasi clica e inutila si cred daunatoare dpdv politic.
One thing at a time :)
Si asta este adevarat dar nu as vrea alt guvern „de dreapta” care sa scoata castanele din foc dupa incompetenta guvernare P$D si clica, cum a fost in 2010. Multi nu inteleg si inrosesc statisticile apoi.
Si tot astia „se desteapta” numai cand scartaie baza piramidei lui Maslow… ceea ce e f. posibil sa se intample dupa „luminata” tele-guvernare a plagiatorului.
Pe considerentele de mai sus, desi urasc distrugatorii Romaniei, i-as lasa pana in 2016. Au timp destul sa inteleaga osia lumii si inepti. Plus ca sper, pana atunci, la o curatare cat mai temeinica a tagmei politice. Poate eu gandesc precum un chinez batran dar imi plac lucrurile cat mai bine facute.
Numai bine va doresc d-le Tismaneanu!
Ieri noapte am petrecut cateva ore in fata televizorului, chinuit de o infectie dentara care, vorba unui prieten, mi-a facut obrazul gros. Iar daca tot ma durea (fizic) mi-am zis sa ma torturez si psihic si m-am uitat la A3.
Ei ce se vezi… baietii de serviciu ii atrageau atentia lui KI ca, desi 6,2 milioane l-au votat, exista vreo 5,3 milioane care l-au votat pe „celalalt” si care sunt acum super-amarati (cu lacrimi in ochi) ca toate preumblarile lor cu autobuzul n-au dat roade. Adica-ca sa aiba el (KI) grija ca a mostenit o tara dezbinata si s-o impace mintenas, probabil mentinand pontacul la putere. Recunosc, e greu sa razi cand te doare (literalmente) juma’ de cap dar va asigur ca am reusit :)
Va admir! Aveti o rezistenta nu numai la durere dar si la agresiuni psihice! Trecand peste acestea, nu putem sa nu remarcam manipularea de sorginte sovietica in aceste panseuri ale A3.
Reclama unitatea cand insasi pozitia lor seamana dezbinare. Nu e totusi de mirare.
Intrebarea este cum se poate ridica valul acestei vraji cu care A3 a imbrobodit atata lume. Nu zic, Doamne fereste, sa fim toti uniti in cuget si simtiri capitaliste, dar manipularea e prea profunda, mi se pare. Ce-i de facut pentru ca oamenii sa poata gandi cu capetele lor? In raspunsul la aceasta intrebare cred ca sta evolutia.
Ba eu ma uit aproape numai (o fi corect spus? :) ) la Antena 3 si, in ultimul timp, la Romania TV. Si cand vad si aud toata prostia agresiva exhibata acolo, asta imi reconfirma si imi intareste convingerile mele anti Antena 3 si anti RTV si anti tot ce reprezinta cele doua canale de propaganda. Probabil ca e vorba de o dereglare, „da’ e de la ei” :) .
Emil Constantinescu, catre Klaus Iohannis: Va felicit pentru succes, aveti sarcina de a propune un proiect de anvergura pentru tara
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18601648-emil-constantinescu-catre-klaus-iohannis-felicit-pentru-succes-aveti-sarcina-propune-proiect-anvergura-pentru-tara.htm
am adaugat de-acum in text, a facut, in fine, ceea ce trebuia sa faca. Mai bine mai tarziu…
Aș modifica puțin ”mieux vaut tard que jamais”, eventual la ”mieux vaut trop tard que jamais”
Parerea mea este ca ar fi trebuit, daca era cu adevarat „framantat” de grija colectivitatii per ansamblul sau, sa-i solicite lui Ponta sa nu incerce arestarea, dictatoriala, a tuturor puterilor in stat si sa-si manifeste sprijinul plenar pentru Johannis. Dar nu a facut nimic din aceste lucruri ce ar fi trebuit sa-l preocupe, in schimb si-a marturisit sprijinul pentru plagiator, pentru cel care constituie rusinea acesatei tari.
Acum, dupa victorie, ar fi trebuit sa stea la fund, sau, cel mult, sa-si ceara scuze fata de Johannis, in loc sa vina cu pretentii de vizionar al natiunii. Dar nu a facut nici acest lucru, pentru asta ai nevoie, mai presus de orice, de bun simt.
Cred ca mitomanul trebuie intr-adevar sa plece, insa nu cred ca este momentul ca opozitia sa preia puterea.
Cred ca la ora asta cel mai intelept pentru PSD este sa depuna mandatul premierului pe masa si sa-i lase pe cei din opozitie sa plateasca oalele sparte de mitoman cu pomenile electorale fara socoteala. Sunt sigur ca ar aplica si tactica pamantului parjolit, exact asa cum au facut cand au predat puterea in 2004 guvernului DA.
Mitomanul sa fie bun plecat, nu il mai vrea nimeni.
Insa alt ministru trebui sa vina tot din arcul guvernamental.
Daca opozitia este desteapta, ar smulge ceva din parlamentarii puterii si ar lasa PSD cu un guvern minoritar sa plateasca pentru oalele sparte de Ponta pana mai asa, prin primavara, cand pot sa darame guvernul PSD si prelua puterea fara sa piarda la imagine. Se va vedea clar incompetenta PSD pana atunci.
Avand PSD-ul guvern minoritar, e foarte simplu de controlat votul parlamentului ca sa nu poata nici guvernul, nici parlamentul misca si sa ia hotarari controversate.
PSD poate sa continue sa fie la „putere” pentru o vreme numai daca are exact acelasi comportament precum cel cerut de Johannis cand le-a spus sa dea drumul la anchetele DNA si sa respinga legea amnistiei.
Asta e scenariul cel mai bun pentru toata lumea la ora asta, insa ma tem ca nici asta nu e posibil deoarece mitomanul va refuza sa demisioneze. Insa daca PSD va primi garantia ca poate propune si trece un nou ministru, scenariul e plauzibil.
„Ar smulge din parlamentarii PSD… ” N-ati inteles nimic din discursul lui Klaus Iohannis.
Nu am spus nimic de parlamentarii PSD.
Insa daca UDMR, cu minoritatile, posibil si UNPR s-ar decide sa iasa de la guvernare, ar lasa PSD cu un guvern minoritar pentru cateva luni cat se reaseaza clasa politica.
PSD nu poate guverna doar cu PLR si PC.
Klaus Iohannis a acumuluat aceeasi speranta pe care o avea Emil Constantinescu in 1996. In mod coincidential, au obtinut aproximativ acelasi procentaj: 54.5%.
Aceste alegeri, in mod normal, ar reprezenta ceea ce in stiintele poltice se numesc Realigning election. In mod normal, in urma acestor alegeri PSD trebuia sa faca implozie si sa apara un nou partid de centru-stanga, european si democratic. Nu se intampla.
Mai mult, pontocratia a atins paroxismul: ceea ce s-a intamplat cu romanii expati (nu prefer termenul diaspora) e de neiertat si trebuie sanctionat aidoma sanctiunilor internationale din iunie 1990. Nimeni nu a mai zis nimic insa despre ce s-a petrecut la Paris, Londra, Torino si alte orase.
Astazi, Klaus Iohannis a aratat ca nu a inteles mesajul oamenilor iesiti in strada: ei au cerut schimbarea lui ‘Viktor’ Ponta ACUM si nu in 2015 ori, cel tarziu, in 2016. Nu s-a scandat ‘Iohannis presedinte’, ci ‘Ponta demisia’. Nu s-a scandat pentru ‘lucrul bine facut’, ci impotriva minciunii grosolane si grobiene.
Daca Klaus Iohannis va hotari sa coopereze/coabiteze cu guvernul pontocratic, fara a intinde mana UDMR-ului in interes national (si T Basescu a intins mana lui Felix pentru a scapa de Nastase si, DA, a fost in interes national), atunci mandatul sau se va incheia umilitor.
Nu sunt optimist intrucat Romania a avut sansa unei adevarate revolutii in noiembrie 2014. Ea s-a numit Monica Macovei si a obtinut putin peste 4% (desi pare putin, daca toti cei 400.000 de votanti s-ar prezenta si la alegerile parlamentare, partidul ei ar obtine 10% – cu mult peste orice miscare civica a anilor ’90). ACEASTA miscare va fi punctul de plecare al dezideratelor civice si publice. Pana una alta, Klaus Iohannis conduce (inca) PNL, care este (inca) gazda fratilor Muraru, lui C Adomnitei, A Marga, A Cancescu, T Chiuariu si exemplele pot continua.
Oare va arata PNL 2.0 precum PDL in timpul conducerii lui Emil Boc? Oare va continua K Iohannis lupta cu partidul-stat spre binele acelui partid si acestui stat precum Traian Basescu? Se ridica vointa lui K Iohannis la nivelul celei a Monicai Macovei?
Cred ca aceste intrebari se raspund de la sine.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18598928-livetext-klaus-iohannis-dorim-noi-schimbare-puterii-romania-noi-pnl-dorim-preluam-puterea-acest-lucuru-intimpla-2015-sau-cel-mai-tirziu-2016.htm
PS: Pe 16 noiembrie am fost in Piata Universitatii, iar in mijlocul multimii se afla ‘stegarul dac’. Imi aminteam de funesta iarna a anului 2012 (ianuarie) si voiam sa spun ca, ulterior, recunoscuse ca era membru PNL/USL. Oare cati din cei care scandau si se bucurau de revolutia anti-Ponta au votat in 2012 pentru revolutia borfasilor? In acel moment am hotarat sa parasesc piata.
trebuie sa luam in considerare ca politicul trebuie sa se muleze pe dorinta popolara
pina unde ? asta e o alta treaba !
In urma suspendarii din 2007, T. Basescu a obtinut cam atatea voturi cat K Iohannis duminica aceasta.
Rezultatul?
2 ani de guvern Tariceanu, cu sprijin PSD, care a distrus din toate punctele de vedere economia nationala, ‘pregatind-o’ pentru recesiunea din 2009-2010.
@Klamm – Iohannis își va prelua mandatul abia pe 20 decembrie. Vrei un nou prim-ministru (fie și de la PSD) numit de Traian Băsescu? Ce legitimitate ar avea un asemenea prim-ministru?
Orice discuție despre un nou premier trebuie să aștepte preluarea efectivă a funcției prezidențiale de către Iohannis.
Aceeasi legitimitate pe care o are si Victor Ponta – numit de DOUA ori de T. Basescu: legitimitate constitutionala. Nu cred ca sustinatorii D-lui Iohannis inteleg (ori vor intelege vreodata) ce inseamna stat de drept.
Oricum, realist vorbind, pare putin probabil ca actuala coalitie sa fie schimbata de curand (ma refer chiar in cursul anului 2015). Iata compozitia actuala a Parlamentului:
PSD-PC-UNPR: 265 (46.33%)
PLR-Tariceanu: 50 (8.74%)
UDMR: 26 (4.55%)
PP-DD: 13 (2.27%)
PNL: 117 (20.45%)
PDL: 56 (9.79%)
Neafiliati: 28 (4.90%)
Minoritati: 17 (2.97%)
Nu cred ca mai incape vreo indoiala ca PLR (care e cam cat PDL), PP-DD si PC ies din orice calcul de a forma o noua coalitie. UDMR-Minoritati au cam 7.5% – cam de ei depinde orice discutie cat de cat realista.
CP Tariceanu a rezistat aproape 2 ani cu un guvern de 15% si sprijinul PSD. Acum cand PSD este la putere, credeti ca nu isi poate apara pielea?
PS: Azi un deputat PNL a trecut la PSD (interesant, nu?). Asa ca puteti corecta lista de mai sus.
http://www.stiripesurse.ro/oficial-un-deputat-pnl-a-trecut-la-psd_939649.html
@VT
Am si eu sindromul Alina Mungiu si spun ca „am zis eu romanilor de nenumarate ori ca Ion Cristoiu e trompeta de serviciu a securistilor dar nimeni nu m-a ascultat.” Am incercat sa-i folosesc cat mai fidel frazele acestei Baba Vanga in revers. Dar sa trecem la „maestrul” Cristoiu. Iata ce debiteaza ipochimenul din burtihanu-i pe care se distinge tot mai clar titlul Romania Mare, asta ca tot a devenit Vadim benctonic:
„Traian Băsescu a învins [2009]. După victorie, credincioşii de la Evenimentul zilei şi-au primit porţia zdravănă de funcții și de parale. Traian Ungureanu a ajuns europarlamentar. Acum, cînd Traian Băsescu nu mai are prin sertare nici măcar o funcție de portar, Traian Ungureanu îl înjură. Cu aceeași salivă cu care îl ungea pe post de mirt. Mircea Mihăieş şi Horia Patapievici au pus mîna pe paralele I.C.R. L-au invitat şi pe Vladimir Tismăneanu să-i ajute ca să cheltuiască cu amîndouă mîinile.”
http://www.evz.ro/romania-lui-cristoiu-nenorocire-klaus-iohannis-are-deja-un-fund-prea-mic-pentru-cite-limbi-se-inghesuie-sa-l-linga.html
Am vrut sa fac un comentariu acum doua zile cu un mesaj similar cu al DPA. Oricum, e mai bine ca DPA scrie mult mai convingator si mai frumos decat o fac eu. In orice caz, Cristoiu este o mostra de nesimtire de nivel Ponta si sunt convins ca daca sunt lasati sa-si linga ranile vor reveni cu un tupeu mai mare decat l-au avut in ianuarie 2012.
Este amuzant ca dl Cristoiu se ocupa de un ICR lichidat de USL, dar nu pare sa fie framantat de ICR-ul actual, condus de Lilian Zamfiroiu. Din conferintele pe care le-am organizat la Washington au aparut de-acum trei volume in engleza (la CEU Press), pana la sfaristul anului apre un al patrulea (coordonat impreuna cu istoricul Bogdan C. Iacob). Probabil ca dl Cristoiu, autorul unei monumentale opere istoriografice si politologice publicata in limbi de circulatie internationala, n-a apucat sa vada aceste modeste volume. Daca dl Cristoiu vrea sa sugereze ca H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies ori subsemnatul ne-am deda unor atacurti la adresa lui Traian Basescu, il asigur ca se inseala. In ce ma priveste, il socot pe Traian Basescu un mare om politic, cu momente de grandoare istorica, cu intuitii remarcabile, cu o viziune coerenta si cu unele slabiciuni. Stiu cu precizie un lucru: fara vointa politica a acestui om, dictatura comunista din Romania nu ar fi fost condamnata ca ilegitima si criminala. Nu ma intereseaza absolut niciun fel de functie in Romania. Sunt foarte multumit ca profesor la University of Maryland.
O voi sprijini, in continuare, pe Monica Macovei, de pe pozitia pe care mi-o asum, aceea de spectator angajat. In rest, ii doresc domnului Iohannis succes. A fost ales presedinte ca urmare a unui val de nemultumire fara precedent in raport cu regimul pontocratic. Este vorba de eruptia unui vulcan al civismului democratic. Depinde de domnia sa duca mai departe lupta pentru asanarea vietii politice si sa reprezinte nazuintele milioanelor de cetateni care si-au investit sperantele in el.
Este o virtute rara sa fii consecvent cu tine insuti pana la capat. Vladimir Tismaneanu este un astfel de caracter rarisim.Cristoii &comp. aflati in treaba Romaniei vor fi multi si o vor găzetării dupa putirinta lor cheloasa sau ochelarista.Au facut-o si o vor face.
Din aceste considerente imi si pun randurile de fata la dispozitia celor care nu-si pot ingadui decat ura si denigrarea.Daca nu-i lasa sufletul , mintea nici pe atat.
De aceea, d-le Tismaneanu, lasati-ma sa va elogiez. Public. Cu orice risc din parte-mi.
Multumesc.
Eu va las, dar sa nu va mirati ca vor apare cetatenii indignati care se vor plange ca acest forum este scris de autorul articolului :) Oricum, din inima, multumiri Dvs si celor care nu se indoiesc ca tot ce scriu este dezinteresat si sincer. Nu am nicio agenda ascunsa, ma intereseaza ca Romania sa mearga pe drumul ei firesc, spre Vest, nu spre Est, spre pluralism, nu spre monolitism, spre democratie, nu spre pontocratie. Cand am gresit (s-a intamplat), am recunoscut acest lucru. Am spus public ca regret ca am crezut ca Ion Iliescu a invatat politica democratica dupa alternanta din 1996. Am spus public ca regret ca am scris la „Jurnalul National”. Cand mi s-a propus, in 2004, sa devin consilierul candidatului desemnat al PNL pentru presedintia tarii, dl Theodor Stolojan, am multumit frumos si mi-am vazut de treburile mele academice. N-am fost niciodata un fan al lui Emil Constantinescu, dar i-am recunoscut meritele reale in politica externa (in mare parte legate de rolul lui Andrei Plesu). Nu am considerat moralmente necesar sa particip la campaniile de denigrare impotriva lui Traian Basescu. Ce-am avut a-i spune, i-am spus-o personal.
Nu voi fi dintre aceia care sa-i minimalizeze meritele si implinirile politice. Fara lupta sa impotriva baronocratiei pesediste, fara sustinerea sa pentru DNA, pentru Daniel Morar, mai intai, si pentru Laura Kovesi, acum, lucrurile ar fi mers mult mai greu in directia consolidarii statului de drept. Dar, din punctul meu de vedere, cel mai important ramane faptul ca a condamnat comunismul. Cum spunea chiar domnia sa recent, atunci, in decembrie 2006, a inceput campania menita sa-l anihilieze politic. Ma mira ca oameni care il cunosc bine pe Dan Voiculescu prefera sa uite ca acest mogul securist a fost marele tragator de sfori pentru doua suspendari ale presedintelui ales al Romaniei (2007 si 2012). Eu sint nascut in Zodia Racului, nu uit atat de usor :) Sa tinem minte: nici Iliescu, nici Constantinescu nu au fost vreodata suspendati, doar Traian Basescu! Scriu aceste lucruri acum, cand nimeni nu ma poate banui ca as avea cel mai mic interes. O fac pentru ca asa cred si pentru ca sunt convins ca acesta e adevarul istoric. Era la Washington, in februarie 2005. la Council on Foreign relations, Traian Basescu a vorbit despre cum vede el viitorul Romaniei. A spus ca vor urma lupte grele, dar ca el va duce tara la liman, nu o va lasa pe mana hotilor si talharilor. Si-a indeplinit angajamentul. Pentru acest lucru si pentru multe altele, Traian Basescu se bucura de respectul meu.
Ei nu, dle Profesor! Nu cred să vă suspecteze cineva că ați fi Elena Udrea în emisiunea lui Turcescu. Sunt convins că respectul și prețuirea de care vă bucurați la catedra de la Maryland nu v-ar face să apelați la astfel de trucuri ieftine. Chiar și o doză de subiectivitate e absolut normală și e firesc să considerați „Condamnarea Regimului Comunist din România” ca fiind cea mai mare realizare a epocii Băsescu. Dar, bănuiesc, ați auzit de
(continuare)
„Memorialul de La Sighet „. Prin omagiul adus victimelor regimului comunist s-a realizat adevărata lui condamnare. Lectura din Parlament din Decembrie 2006, prin faptul că n-a fost urmată decât de somnul liniștit al președintelui de atunci, și-a pierdut rapid potențialul.
P.S. Lăsați impresia undeva că eventualele critici către președintele Băsescu i le transmiteți personal. Public, l-ați lăudat doar. E posibil ca pe alți politicieni, de exemplu pe dl Iohannis să-l fi criticat public și apreciat în particular?
APEL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE !
NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.
25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru reforma clasei politice?
54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala, in timp ce 40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.
Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
Guvernul ? Tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ?
De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
Acestia sunt politicienii care ne conduc?
Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ?
„Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”- acad.prof. Florin Constantiniu.
Lipsa de caracter a VIKTATORULUI dominata de orgoliu excesiv, egocentrism, mitomanie, inselaciune perpetua, versatilitate patologica, tupeu, aroganta si habarnamism este catastrofala pentru tara!
PSD – PACALEALA SPAGA DISPRETUL Incalcarea permanenta a drepturilor – 3 milioane de romani sunt fortati de multi ani sa caute de lucru de izbeliste in afara tarii.
Majoritatea politicienilor sunt produsul unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei, al respectarii institutiilor statului de drept si al respectarii legilor.
Minciuna , demagogia, inselatoriile si manipularile de tot felul fac casa buna cu hotia si lichelismul. Acestea sunt calitatile politicienilor !
Neprotejarea valorilor morale a dus la criza morala a societatii, care s-a transformat in criza sociala !
Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi odată cu trecerea anilor.
Smerenia, uniunea, iubirea, iertarea și stăpânirea de sine, pe care le trăiești profund, rostind vers dupa vers și simțind Tatăl Nostru, ar fi trebuit sa le aplici și în fiecare clipă a vieții tale în relație cu oamenii din jurul tău.
Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu el. Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume ! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ? O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE!
Domnule Tismaneanu,
Domnul Aligica ne cere in finalul statement-ului sa ne dam cu presupusul daca greseste sau nu in evaluarea votantilor lui Ponta.
Imi permit sa ii/va spun ca greseste profund, si daca il sustineti in chestiune, gresiti si dumneavoastra.
Ce autoritate morala are cineva sa-i condamne pe cei 5 milioane si ceva ai lui Ponta la turul 2? Pe isi fundamenteaza dreptul de a-i judeca?
Eu nu ma consider o persoana foarte matura in ale democratiei, dar opinez ca votantii lui Ponta sint la fel de respectabili ca si votantii lui Iohannis, daca votul a fost depus cu convingere si buna credinta.
Va pun urmatoarea problema: daca acest articol ar fi fost convingator intr-o masura coplesitoare asupra tuturor alegatorilor, cum vi s-ar fi parut victoria cu 99,99% a candidatului KW Iohannis? Nu credeti ca performanta domnului Iohannis e cu atit mai pretioasa cu cit exista aceasta diferenta de citeva procente?
Limbajul alegatiilor dumneavoastra mi se pare reprobabil; nu-l meritati pe Iohannis, ci pe Basescu, indubitabil….
In mod cert, Sorin Ovidiu Vantu a votat cu convingere pentru Ponta. La fel si Nastase, Copos, Becali si alti hrebenciuci (pere et fils). As lasa buna credinta de-o parte in aceste cazuri. Dar, nu neg, ca au fost multi oameni amagiti de manipularile propagandistice ordinare ale anetenelor si din presa scrisa aservita lui Ponta. De primarii traseisti ati auzit, presupun. De rumorile abjecte si de gainile din curtea sediului PNL veti fi auzit, de asemenea. Cat priveste cine pe cine merita, as propune sa lasam timpul sa-si spuna cuvantul. Ganduri bune, stimata doamna!
Aici aveti mare dreptate dle Tismaneanu! Nu ar avea sens sa mai dau si eu exemple!
Stimata doamna, circula un citat din Orwell (n-am gasit originalul pana acum) care suna cam asa: A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims… but accomplices!”. Cam asta ar fi, pe scurt, motivul principal pentru care dumneavoastra gresiti profund.
Stimata Doamna,
Aici nu mai este vorba de Ponta sau Iohannis. Este vorba despre un sistem politic defectuos. Un sistem care si-a creat o imagine mult prea diferita de modul lui real de functionare. Un sistem, care nu poate reprezenta eficient interesul cetatenilor. Un sistem, care nu poate asigura echilibrul fortelor politice si controlul cetatenilor asupra acestora. Un astfel de sistem conduce inevitabil la instabilitate, suferinte, dezbinarea cetatenilor si in final, mai tarziu, sau mai devreme se prabuseste, ca o casa construita pe nisip, sau o moneda fara acoperire. Cat de repede se prabuseste nu se poate sti. Puteam sa-l suportam mult si bine, dar am avut noroc. Ponta a vrut sa ne uneasca, dar a reusit mult mai mult decat atata: ne-a uRnit. Totul are o limita. Cetatenii romani s-au saturat de minciuni, aroganta si umilire si in ceasul al doisprezecelea s-au mobilizat exemplar pentru o cauza, care nu mai este Ponta, sau Iohannis, ci un alt fel de politica.
Aveti dreptate. Multi printre cei care nu l-au votat pe Iohannis sunt oameni onesti, de buna credinta si respectabili. Ei traiesc in alt mediu si au alte surse de informare subordonate sistemului politic. Sunt convins, ca multi dintre cei 45% si altii, care n-au participat la vot ni se vor alatura in modul cel mai firesc si vom fi impreuna intr-o perioada nu foarte indepartata de renastere a politicii romanesti si a Romaniei. Poate, ca nu se vede inca, dar ceea ce se intampla acum este inceputul colapsului. Asa cum a zis Ion Iliescu catre liderii PSD (dar nu-i vorba numai de PSD): “Ati creat un monstru. Sa nu uitati ce va spun. Daca pierdeti alegerile, partidul se pulverizeaza. Nimeni nu va va mai ierta!”
Victor Ponta trebuie sa demisioneze atat din functia de prim-ministru, cat si din aceea de presedinte al PSD. Fara asta, indelung amanata reforma a stangii nu se va putea realiza.
D-le Tismaneanu,
Cred ca sunteti de acord ca o viata politica normala inseamna una efervescenta, implicit mai multe partide .
Mi-a placut ” one thing at a time” :-) am spus-o si eu ieri.
http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/11/19/ponta-te-pupam-pa/
Ar trebui vorbit şi despre compromiterea şi eşecul Bisericii Ortodoxe Române.
Românii, care erau daţi în toate sondajele ca având cea mai mare încredere în Biserică – vreo 80% – au refuzat s-o asculte. Au refuzat să-i acorde încrederea de care liderii ei au crezut că se bucură şi pe care au încercat s-o exploateze şi manipuleze cu neruşinare.
@Tony: asta pt ca si Ponta cu toti strategii lui, inclusiv Patriarhul si trepadusii suflatori de praf de pe icoane, au n-au stiu, au uitat sau au refuzat sa inteleaga un lucru esential despre cum „functioneaza” romanii: doar in vremurile cele mai grele si grozave de orbire si asuprire salbatica s-a intamplat ca oamenii sa isi „tradeze” familia.
Iar daca eu, impreuna cu mii de oameni care au asteptat in zadar sa votam le-am povestit alor nostrii ca Ponta &co ne trateaza ca pe ultimii borfasi…ce crezi ca au facut ai nostrii?!? Au ascultat de Antena 3, Ponta si popa? Sau de noi, copii, nepotii, fratii si surorile lor? Credeti ca are Gadea, popa sau primarul intaietate in constiinta si sufletul bunicii mele?! O fi ea femeie simpla de la tara, dar tocmai pt ca e femeie simpla de la tara, stie ca nimeni nu e mai de pret ca familia!
Asa ca popii si toti ai lor ar face bine sa faca ca si soricelul din Ratatouille – „go home and rethink your life!” :)
Euforia victoriei este normala ,partidele politice (Pnl/Pdl)au avut un rol neinsemnat in infrangerea partidului mamut Psd.Romanii ce au castigat alegerile din 16 noiembrie isi doresc o normalitate ,o normalitate pe care politicienii ori o ignora ori o detesta.Daca cineva este naiv sa creada ca politicienii din Pnl sau din Pdl se vor transforma peste noapte se inseala amarnic.Sa nu uitam ca acelas partid PNL a participat la tentativa loviturii de stat din 2012,sa nu uitam ca acelas Vasile Blaga nu a dorit-o pe Monica Macovei in Pdl caci aceasta propusese o curatire a partidului de baroni .Sper ca acest semnal dat de romani clasei politice sa fie luat in serios de toti politicienii mioritici,iar pentru noul PNL imi doresc sa devina un partid in interesul romanilor nu doar un alt porc cu ruj pe bot.Nu imi doresc a fi cel ce strica petrecerea insa camelionismul mioritic isi are istoria sa .Peace&love.
Dle Lincoln felicitari pentru „cameleonismul mioritic”
Stimate domnule Tismaneanu, va felicit si, spre deosebire de altii, consider ca v-ati onorat de proiectul de anvergura pentru tara. Dar asta nu inseamna ca nu voi citi si pe viitor cu aceiasi placere articolele dumneavoastra.
Din punctul meu de vedere Victor Ponta este un individ care face hocus-pocus cu valorile prezentului, fortandu-ne sa vedem (i)realitatea asa cum o vede el, deformata, gaunoasa si adaptabila propriilor lui interese de moment.
Discursurile lui sunt, in fond, un talmes-balmes metafizic, demne de a fi date ca exemple in viitoarele manuale virtuale de psihopatologie.
Micul Tontulescu se afla intr-o permanenta stare de constiinta modificata, alimentata de euforia importantei propriei persoane, ego-ul lui hranindu-se cu iluzia ca este cel mai verde dintre romani, cel mai ortodox dintre crestini si cea mai fiinta dintre lucruri si ca, din aceasta cauza, i se cuvine tot ce este mai bun si mai pretios in aceasta tara, inclusiv zece ani de ,,gaming” la butoanele de la Cotroceni.
Prin felul lui de a fi, toata viata a atras oameni lunecosi si hedonisti, alde nepotul matusii Tamara, auto-vanatorul ratat, precum si electorul exclusiv al mortilor din Teleorman, care si cand va trece dincolo va vota tot cu viii de dincoace si va aplica pentru banii din fondurile europene pentru crearea de noi puncte de trecere.
Sansa vietii lui Victor Viorel Ponta este sa ajunga sa iasa din pubertate si sa afle ca imoralitatea reduce drastic capacitatea de intuitie si creativitate, atat de necesare in politica, dar si in raliurile de viteza in coasta, atunci cand iei curbele de pe meandrele concretului cu o suta pe ora ca sa fi primul care degusta din sinergia faptelor bune.
Istoria dovedeste ca romanul are capacitatea de a se trezi in ceasul al doisprezecelea, asta ne-a salvat si de aceasta data.
Cu cele mai bune intentii!
Reacția întârziată, după unii, a celui mai bun președinte de după 89,după alții, vine să confirme o primă reușită a României lucrului bine făcut. ”Toate se fac la timpul lor și se fac bine”. Noul Președinte se ține de cuvânt. Noile guverne se fac…bine, nu în grabă, și nu cu majorități de conjunctură. Ponta e consecvent, a plecat …în grabă, în concediu… Nu știu cât de mult poate schimba noul președinte România. Pârghii mult nu prea are, dar poate face un lucru, singurul care, în democrație poate schimba o țară. Reformarea partidelor politice.Doar ele pot reforma o țară. Deocamdată a început cu ce rea mai ușor. Obligarea PSD la o analiză serioasă a relației lui cu poporul, și în special cu votanții activi social, cei care vor conta din ce în ce mai mult. Aici are o armă de temut. O nouă lege electorală pe care o poate impune prin referendumuri declanșate până la reușită…Cel mai greu îi va fi să reformeze propria ogradă. Aici trebuie un ajutor serios din partea justiției. Iubirea DNA față de PSD trebuie împărtășita și cu fostul PDL și tot ce provine din el…chiar riscând crize de gelozie din partea primei iubiri. Fără ajutorul DNA noul PNL nu se poate reforma. Un consilier ca Alina Mungiu poate fi un consilier de nădejde pentru… o Românie curată…Și poate o …minune. Monica Macovei noul președinte, ori copreședinte , al noului PNL…Cel puțin , interimar, până la remarcarea unui lider incontestabil al acestuia. Liderii vechi sunt depășiți de miză, iar cei mai tineri care s-au remarcat nu sunt mai sus de …marca răsuflată în ultimele apariții din campanie, Ponta. Dumnezeu i-a făcut cuib …PNL-ului…Ce pun în el?
Dle Antonie,buna ziua.
Mi-ati facut ziua! : „Iubirea DNA fata de PSD,trebuie impartasita si cu fostul PDL… Fara ajutorul DNA noul PNL nu se poate reforma”.
Ma numar printre cei care au facut un minim voluntariat pentru MM. Strans semnaturi, popularizat programul si persoana, etc.
Vad in textele dumneavoastra mult prea des : Macovei. Are un rol important in ce s-a intamplat, dar nu chiar asa important. MM (s-a ales cu un brand simpatic, ceea ce nu este rau), mai are de lucrat si de construit. Eforturile sale nu merita o Cantarea Romaniei, merita o masura corecta.
Scriu asta pentru ca presupun ca avem aceeasi dorinta: sa joace un rol (mai) activ in politica romaneasca.
Privind pe termen lung, este mai „rentabil” sa avem putintica rabdare. O schimbare de forte in Parlament si schimbarea Guvernului nu mi se pare o idee buna. PNL are inca urme de PSD. Tinand cont ca vin alegerile in 2016, exista riscul ca toata bunavointa electoratului sa se transforme in dezamagire. Si in 2016 majoritatea PSD sa fie si mai mare.
Sa nu uitam dezamagirea produsa de Emil Constantinescu.
Raspund si eu aici la punctul 4, pentru ca pe pagina domnului Aligica nu se poate.
1. Fiecare se bate in piept ca este meritul lui ca a castigat Iohannis (sau in fine ca pierdut Ponta), de la dumneavoastra, la domnul Tapalaga si Hotnews, altii ca cei din generatia Facebook, Uniti Salvam, romanii din diaspora, observatorii (printre care am fost si eu). Au fost multi care au tras intr-o directie si pana la urma a iesit ceva. Eu as fi mai rezervat sa ma bat asa cu pumnul in piept si sa afirm ca m-am batut cu partidul stat, ca o minoritate si l-am si invins. Ar trebui sa avem mai mult respect pentru cei din „majoritate alcatuita din iresponsabili prezenti sau absenti, in mod egal de periculosi social”.
2. Daca pe iresponsabilii care au votat cum trebuie, I-am pus la coltul lor. Hai sa-i punem la stalpul infamiei pe toti care l-au votat pe Ponta.
„Nu e bine pentru ei, ca oameni, ca cetateni sa se complaca la acest nivel. Nu e bine pentru noi toti caci suferim din cauza lor colectiv. Nu e in regula sa votezi sau sustii un Ponta. Pentru ceea ce au facut sunt de dispretuit. Public.”
Hai sa va povestesc ce am vazut eu in comuna unde am fost. Nu pot sa spun ca totul mediul rural romanesc e asa, dar altii deja generailzeaza si stiu adevarul absolut cand ei traiesc in America. Nu poti sa compari satele din apropierea Bucurestiului (unde multi localnici sunt angajati in Bucuresti) cu sate din Vaslui, Botosani, Telorman sau alte judete in care totul e pe butuci. Si totusi, si in comuna asta Ponta a castigat 700 la 200. Da, au fost manareli, primarul PSDist I-a adus pe toti pe care a putut cu masina pana in sectia de votare, dar adevarul e ca majoritatea au votat dupa capul lor, neobligati de nimeni. Si au facut-o dupa un rationament simplu: primarul e de la PSD, daca va castiga Ponta, primeste primarul bani sa repare scoala aia in care dardaiam membrii comsiei de votare si observatorii, ce sa mai vorbim de copii lor, sa mai puna asfalt ca sa nu mai vina la vot sau oriunde prin noroi pana la glezna. Ati vazut noroi in America, domnilor? Mai stiti cum arata?
Mie alegerea lor mi se pare cat se poate de rationala. Unde mai pui ca in multe cazuri acelasi primar era acum 4 ani la PDL. Oamenii aia nu sunt cretini, nu sunt betivi si idioti, au poate un pic pacatul ca nu cred mai mult ca se poate trai mai bine, desi toti spera si-si doresc asta.
Ce a facut minoritatea dumneavoastra de oameni iluminati ca sa-i invete pe oamenii astia sa fie intreprinzatori sau sa-i ajute sa-si refaca CAPurile ca firme pe actiuni, ca sa nu mai mancam noi astia de la oras mancare adusa de peste tot din lume, cand la noi campurile si livezile sunt lasate in paragina? Ati facut ceva?
Merita oare sa-i dispretuim si sa-i aratam cu degetul, cand noi nu-I cunoastem deloc, nu-I intelegem, ce sa mai vorbim de ai ajuta in vreun fel (si aici nu ma refer la ajutoare sociale).
E usturatoare replica intr-adevar!
Da, a salvat tara de la un dezastru sigur. Traian Basecu este un mare om de stat si un mare roman, un fin politician si un om extrem de curajos. Mandatul sau a fost deosebit de greu, dar adevaratul lup de mare nu si-a abandonat nici nava si nici echipajul ( asa cum a facut-o Emil Constantinescu, fostul secretar de pardid al Universitatii Bucuresti ). TARA INTREAGA ESTE RECUNOSCATOARE DOMNULUI PRESEDINTE TRAIAN BASESCU. Ca si Volodea nici eu n-am uitat nimic. Admiratia pe care o am fata de presedintele si omul Traian Basescu n-are nimic fanatic, este sentimentul cel mai firesc pe care un om onest il poate avea fata de tot ce a facut acest mare roman ce va ramane in istorie ca cel mai mare preedinte pe care l-a avut vreodata Romania..
Sper din toata inima ca Dl. Johannis sa fie la fel de muncitor si curajos.
Ponta trebuie sa iasa rapid din viata politica, acum. Cei care au aruncat tara in haos in 2012 trebuie sa raspunda penal, cit mai repede cu putinta.
Mutumiri sincere pline, de recunotinta fostului prim ministru Emil Boc, de munca si pricepera caruia au parte clujenii ( pacat ca nu-l avem la Bucuresti )
Dle Profesor Tismaneanu,buna ziua.
Felicitari pentru verticalitatea dvs fata de tot ce ati scris si veti mai scrie.A gresi este uman, dar dvs aveti in plus si calitatea de a recunoaste aceasta.
Votul electronic va rezolva in viitor multe probleme,inclusiv cea aratata de Dna Lotreanu M.
Se va vedea ca acele 5 milioane de sustinatori Ponta, vor fi mult mai putine..Ceva membri de PSD,pensionari influentati de scrisorele strecurate in posta ce le aduce pensia.Nu vor mai fi traseisti primari,turism electoral,icoane cu indemn electoral,liste de alegatori de 18 milioane la o populatie a Romaniei de 19 milioane,inclusiv cei pana in 18 ani !
„Revolutia civica a impiedicat realizarea proiectului autoritar-cleptocratic al PSD-ului.” Poate cuvintele sunt un pic exagerate. Imi pare mai degraba o revolta de tip spontan. „Poporul” atat de des considerat „o turma” a reactionat. Si va mai actiona si reactiona.
„Graba strica treaba” vs „nu lasa pe maine…”. Eu m-as uita atent la prima varianta.
Domnule Tismaneanu, am o intrebare pentru dumneavoastra. Eu l-am votat pe Iohannis, am votat-o pe Monica Macovei dar nu ma pot gandi decat la o umatoarele solutii de schimbare a guvernului:
1. Recrutare de parlamentari. Sincer, nu ma vreau un guvern cu Gabriel Oprea. Nu mai pot. Mai bine in opozitie. Este momentul ca imoralitatea traseismului sa fie oprita.
2. Schimbarea lui Ponta dar mentinerea PSD-ului. Nu cred ca Dragnea e mai bun.
3. Alegeri parlamentare anticipate. Asta ar fi solutia corecta. Dar veti fi de acord cu mine ca nu se poate face acum, ar fi posibila cel mai devreme la mijlocul lui 2015.
Cred ca a sosit momentul sa nu ne mai grabim, sa facem lucrurile bine, astfel incat sa poata dura. Plus ca e bine sa deconteze si PSD-ul un pic din minunata guvernare. Sa-i lasam un pic sa dea cu capul.
Cand spuneti sa batem fierul cat e cald, va referiti la faptul ca ar trebui recrutati parlamentarii PSD? Pentru ca este singura solutie imediata dar mie mi se pare neplacuta.