marți, ianuarie 18, 2022

Pensionarul din 2035: 300 de euro de la stat, 150 de euro de la Pilon II, plus cât și-a mai pus el deoparte

Suntem cu 10 – 15 ani înainte de declanșarea plăților pensiilor către “generația decrețeilor” și parcă am fi descoperit acum că bugetul public – așa numitul Pilon I retristributiv – va fi împovărat de aceste plați și nu va putea susține creșteri aberante de pensii, asa cum promit uneori câte unii.

Parcă am vrea să contrazicem matematica implacabilă, aceea care spune că la acel moment, în jurul anului 2035, pensia de la stat va reprezenta cam 30% din ultimul salariu. De exemplu, pentru cineva care va ieși la pensie în anul 2035 și a avut la acel moment un salariu de 1.000 EUR, pensia la care se va putea aștepta va fi de circa 300 de EUR.

Ca și cum cineva care acum câștigă 5.000 RON salariu net și ar ajunge la vârsta pensionarii, de luna viitoare ar primi doar 1.500 RON. Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflației din următorii 15 ani, însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de inlocuire de circa 30%. Menționez că la acest moment, rata de înlocuire este de 40%, respectiv cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice.

Ce ar putea face politicienii în următorii 15 ani? 

Ar putea să ne dea speranțe că această matematică se va schimba, ca prin minune. Ar putea să forțeze limitele bugetelor, astfel încât să ne dea senzația că ne vom permite pensii mai mari decât acel 30%. Poate va fi 35%.

Avem și economiști care susțin că Guvernele “rău-voitoare” nu găsesc soluții pentru creșterea mai accelerată a pensiilor, pe când cele “bine-voitoare” vor acorda de la ele însele niște creșteri mai mari. 

Pilonul II este bun și insuficient

Cum, doar până în 150 de euro va primi din Pilonul II cineva care se pensionează prin preajma anilor 2035? Da, aceleași calcule arată acest lucru, anume că pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu, dacă lucrurile rămân cum sunt acum.

Motivele? Au fost chiar sub ochii noștri și le-am văzut în ultimii 10 ani:

 • în primul rând contribuțiile automate au rămas sub nivelul gândit inițial. Niciodată nu am ajuns la 6% din salariul brut, acum suntem doar la 3,75%. Guverne de toate culorile au întârziat sau nu au aplicat aceste creșteri, care ar fi însemnat ca pensia privată să fie cu 60% mai mare față de scenariul actual. Nu a ieșit nimeni în stradă pentru că nu s-a majorat contribuția la pensia privată.
 • în al doilea rând, la câte 4 sau 8 ani, apar dispute politice legate de aceste pensii. Mizându-se pe faptul că mulți nu își fac calcule într-o perspectivă de peste 20-30 de ani, ne aducem aminte  că în perioada 2017 – 2019 eram foarte aproape ca acest Pilon II să fie desființat. În final nu s-a ajuns la acest lucru, dar ecoul în rândul populației, cum că “ar fi fost o idee bună”, a fost unul semnificativ.
 • contestatarii sistemului multi-pilon, cei care stau la pândă să urmarească vreo scadere de bursă sau vreun randament insuficient al fondurilor ca să demonstreze că nu sunt bune, mai invoca și argumente de tip “Chile”, unde pensiile private au fost insuficiente, iar în final tot a fost nevoie de o completare din partea statului. Așa este, pentru că și chilienii au avut Guverne care au direcționat volume insuficiente către pensiile private, astfel încât în 30 de ani nu s-au acumulat sume decente acolo. Plus că au facut greșeala să vrea să înlocuiască dintr-o dată sistemul public cu cel privat, ceea ce se poate face doar treptat.

În timp, acumularea privată de capital pentru pensie ar trebui să predomine, însă acest lucru se întâmplă în mai mult de o generație: 

 • în 2035, pensia de la stat va fi 30% din ultimul salariu, iar cea de la administratorul privat ar putea fi până în 15%, însă ulterior, acest raport se va rebalansa. E posibil ca pentru pensionarii din anii 2040 – 2050, pensia de la stat să reprezinte chiar mai puțin decat cea acumulată privat, Pilon II, Pilon III, eventual pensie ocupațională.

Acum vorbim de reforme, când multe soluții le avem sub ochii noștri

Nu sunt adeptul ideii că sistemul de pensii trebuie regândit din temelii. Sistemul are nevoie de câteva  ajustări din mers, multe dintre ele enunțate deja în spațiul public. Nu vorbim de soluții miraculoase, ci de aplicarea unor soluții logice, cum ar fi:

 • Creșterea contribuțiilor la pensia Pilon II. Premierul Florin Cîțu enunța cu mult entuziasm acest lucru încă de la începutul anului 2020. Însă ținta de 6% din salariul brut nu mai apare pe nicăieri acum. Dacă procentul alocat la Pilon II ar crește în câțiva ani de la 3.75% la 6%, poate nu pentru cei din 2035, dar pentru cei din 2040-2045, pilonul administrat privat ar începe să conteze din ce în ce mai mult.
 • Creșterea deductibilității fiscale pentru Pilonul III facultativ, care la acest moment este de doar 400 EUR/an. O majorare a acestei facilități ar încuraja economisirea voluntară, care să adauge peste rata de înlocuire de 40-45%  (Pilon I + Pilon II) de mai sus.
 • Plafonarea / diminuarea pensiilor speciale. Chiar dacă acestea nu au legătură directă cu bugetul public de pensii ci cu bugetul general al țării și chiar dacă volumul lor este de câteva sute de milioane de euro anual și nu ar rezolva în sine problema generală, plafonarea acestor pensii speciale duce către revenirea la principiul contributivitătii. Să vorbești în spațiul public despre creșterea vârstei de pensionare, când ai “speciali” care intră în pensie la 45-50 de ani este cel puțin indecent.
 • și da, în mixul de măsuri intră și creșterea vârstei de pensionare în următorii 10 ani. Ea nu poate fi o soluție de sine stătătoare, de aceea este deranjantă aducerea în discuție fără celelalte componente de mai sus. Însă din nou, revenind la matematica implacabilă, până la urma ne vom alinia și creșterii vârstei de pensionare, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa. Probabil în trepte, probabil întâi voluntar, căci nu ne referim aici la lucrătorul din mină sau din siderurgie, ci la munci care pot fi desfășurate și după vârsta de 65 de ani.

Dincolo de toate cele de mai sus, care conduc cumulat la o pensie de maxim 40-45% din ultimul salariu, va conta foarte mult cât economisește și cât investește fiecare individ.

Un aspect pozitiv este că o bună parte a populației României deja economisește, iar acest lucru se vede de un deceniu încoace.  O parte din aceste economii migrează treptat către diverse forme de investiție pe termen mediu si lung.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Reiau întrebarea pe care v-am adresat-o pe altă platformă:
  Pe ce vă bazați când afirmați că pensia va fi 30 sau 40% din ultimul salariu net? Am mai văzut inepția asta in câteva locuri, neexplicată. Pensia va fi întotdeauna un punctaj calculat pentru toată perioada lucrată (include direct așa zisa contributivitate de-alungul timpului) înmulțit cu o valoare în lei. Dvs. sugerați că formula va fi 30% din ultimul salariu, indiferent cât au fost de mari / mici cele circa 400 de alte salarii lunare încasate într-o viață de om. Ceea ce, evident, este o …naivitate. Spre exemplu, dacă aș ieși azi la pensie, aș avea pensia muuuult mai mare decât ultimul (actualul) salariu. De ce? Fiindcă am avut salarii relativ mari perioade bune de timp, iar în prezent salariul este mai modest. QED.
  Mă refer, evident, doar la așa numita pensie de stat, pilonul I.

  • Ce spuneti dvs. este un caz particular. Si eu cunosc cazuri de persoane care au avut pe o perioada salarii foarte mari, dar in general salarii mici sau medii. Acele salarii foarte mari imbunatatesc intr-adevar punctajul asa cum spuneti.

   Exprimarea mea se refera la media pe intreaga economie. Va dau un exemplu din 2019, conform INS: pensia medie lunara a fost 1292 RON, iar salariul mediu net de 3340 RON => raportul a fost circa 40%. In 2020 raportul a fost denaturat, pentru ca s-au crescut pensiile mai rapid decat salariile medii, iar raportul a trecut peste 40%.

   Si inca ceva, pentru ca am vazut acest gen de comentarii si in alte parti: eu nu spun ca pensiile nu vor creste deloc, pentru ca in termeni nominali vor putea creste, insa va ramane acel raport de tipul aproximativ 40%, care va cobori spre 35% sau 30% — sunt simulari demografice care arata acest lucru pe urmatoarele decenii. Orice fortare a acestui raport, ar insemna ca pensiile Pilon I sa ramana nesustenabile, sa luam bani din bugetul general ca sa acoperim si sa mentinem iluzia ca totusi, hai ca nu va fi atat de rau. Si ma astept ca unii politicieni chiar sa faca asta in anii urmatori.

   • Mulțumesc pentru răspuns, ceea ce afirmați mi se pare corect. Însă eu mă refeream la afirmația că pensia va fi / este 30-40% din ULTIMUL salariu. Ceea ce evident este incorect.

 2. Toată clasa politică de stânga( PSD şi acoliţii TV) urlă ca din gură de şarpe cum că „criminalii” nu măresc pensiile şi alocaţiile bugetare pentru sărăcime, copii, etnici discriminaţi, etc. Totul mi se pare o ipocrizie, chiar o crimă. Păi dacă nu e nici Dumnezeu nu cere.
  Sistemul public de pensii din România este o CRIMĂ economică făcută premeditat de PSD fost PCR( deşi nici Ceauşescu n-ar fi făcut crima asta). Iar cauza profundă este: actualul sistem de pensii este NESUSTENABIL economic şi se poate prăbuşi oricând. Actuala guvernare vrea să modifice acest sistem, dar o opoziţie teribilă apare în societate, inclusiv în cazurile particulare ale tot felul de specialişti şi jurnalişti(…). Toţi plâng pe umerii sărmanilor pensionari de azi şi de mâine, dar cine este vinovatul nu spune nimeni….
  Ca părere, pensia „de stat” prin contributivitate trebuie limitată la un nivel cuprins între 1 şi 5( cea mai mică-cea mai mare) cu media cam 50% din salariul mediu net pe economie. Pensiile „speciale” trebuie eliminate, iar cele ocupaţionale trebuie puternic ajustate sau/ şi taxate. Da, pilonul 2 trebuie să ajungă la 5-6%, iar pilonul 3 trebuie promovat pentru economisire individuală.
  NU SE MAI POATE CA PÂNĂ ACUM!

 3. Solutii ? desfiintarea salariul minim pe economie, plafonarea pensiei la o valoare maxima, contributivitate obligatorie pt toate categoriile de salariati, varsta minima de pensionare 55 ani sau chiar si mai mult pt categorii care acum dispun de privilegii, de regula bugetarii.
  Sustinerea pilonului 2 prin incurajarea depunerilor in cadrul acestuia , informarea corecta a cetateanului prin informare corecta precum, pensia de la stat nu va fi indestulatoare pt sustinerea unui mod de viata ca pe timpul vietii active daca nu se fac eforturi suplimentare.
  Unde credeti ca in Europa de poate trai bine din pensia de la stat, nicaieri, peste tot pensiile sunt mizere.
  Ce conteaza daca in Germania ai o pensie de 1200 EUR si platesti 700 Euro numai pt chirie ?

 4. Da pensionarii astia stiu ca aia 150 EUR de la Pilonul II is platiti intre 5 si 10 ani?
  Si ca dupa or sa resiste in piete si la cantina sociala sa le mareasca Pilonul I?

 5. Ati pus punctul pe i!
  Orice discutie despre pensie este indecenta atata timp cat exista aceste pensii speciale si pensionari la varste tinere.
  Cum poti tu, politicianule, sa ma convingi sa muncesc mai mult timp atata timp cat prietenul meu politist, militar sau din justitie iese la pensie la 40-50 de ani cu o pensie de 10000 -18000 de lei si rade de mine ca sunt un prost de inginer sau profesor sau functionar care mor la munca la 70 de ani.
  Propunerea e simpla: toti cotizeaza identic, toti primesc bani de la stat identic incepand cu un anumit moment. Restul e din pensii private sau economii.
  Trecerea va fi dura pt stat pentru ca decenii va suporta de la buget, dar la un moment dat lucrurile vor fi echitabile si oricum asta se intampla si acum.

 6. mama a intrat la pensie acum 2 ani, avand in prezent o pensie de 2300ron, ea neavand niciodata un salariu de 5mii de ron net, salariul de baza fara sporuri fiind undeva la 2mii de lei cu sporuri vreo 3mii.toata viata a lucrat in invatamantul prescolar. nu stiu de unde va luati cifrele, dar e ceva in neregula cu ele…cat despre pensia privata, oamenii ar trebui sa inteleaga ca nu e o pensie, e un fond la care depun bani cu un randament asa si asa pentru care platesc un comision de administrare unei companii private si ca teoretic isi vor primi banii inapoi la pensionare, teoretic un pic mai multi decat daca i-ar fi pus sub perna lunar fara sa se atinga de ei. daca ar fi chibzuiti, dar nu sunt, oamenii ar putea sa faca acelasi lucru si fara comisionul fondurilor de pensii, nu-ti trebuie prea multe cunostinte economice sa plasezi banii in banci, titluri de stat sau SIF-uri cum fac fondurile de pensii private de la noi in majoritatea cazurilor…

  • Și eu subscriu ca nu sunt corecte calculele. Cunosc persoane din privat care au ieșit cu pensii de 5-6000 RON la un salariu puțin mai mare. Deci, acel 40% din salariu nu se aplica.

   • Puteti sa subscrieti cat vreti!
    Situatia din acest moment NU SE VA PUTEA MENTINE IN VIITOR!
    Cascati ochii cat se mai poate!
    Cifrele sunt absolut corecte!
    Ceea ce nu a spus autorul e ca pensiile nu sunt guvernate numai de legile matematicii. Sociologia si psihologia spun o realitate mult mai cruda: generatiile actuale nu vor sa munceasca, sa plateasca taxe, contributii la stat ci vor astepta sa le pice din cer banii (gen Gianni din Las Fierbinti). Atunci sa vad eu de unde va plati statul pensii la pilonul 1, chiar si la nivel de 30%….

 7. Da, calculele sunt corecte, in viitor sistemul de pensii actual nu se va mai putea sustine, mai ales din motive demografice.
  Ce ar fi de facut? Statul are miinile legate, doar o crestere continua a economiei ar permite sa fie sustinute pensiile. Lucru extrem de improbabil.
  Deci? Cei care, in viata activa, reusesc sa puna ceva deoparte si sa investeasca sanatos, ar putea profita la batrinete.
  Nasoala e ca nu exista nici o investitie sigura, pe termen indelungat! Casele? Cumva ilogic, scade demografia si speram sa creasca pretul caselor? Bursa? Joc de loterie. Aur? Tablouri?
  Habar nu am!

 8. Nu inteleg de ce se tot plange lumea. !!! :)
  Un director de Modelare si Prognoze din BNR incerca sa ma convinga ca totul este ok, pilonul 1+2 fiind arhisuficient. Fondurile private de pensii vegheaza la bunastarea dvs. pe 2% comision anual, ceea ce este enorm.
  Logica lui? EL a acumulat deja 30.000 EUR in P2, deci restul populatiei ar trebui sa se descurce doar cu P1 si P2.

  Oameni buni , sunteti pe cont propriu. Guvernul nu exista pentru populatie, ci populatia exista pentru guvern.
  Puneti mana si investiti in ceva, puneti bani deoparte, dezvoltati-va educatia financiara, faceti ceva. Si cu P1 si cu P2, tot la mana guvernului sunteti si tot săraci veti fi la pensie.
  Nu stiu câți stiu, dar daca mori inainte de termen, copii nu beneficiaza de banii din P2 decât la atingerea vârstei lor de pensionare. Practic, fondurile din P2 ale parintilor decedati prematur se vor adauga la P2 al copiilor. Copii nu vad banii cash in momentul decesului. Cum ei au mai putine sanse s-o prinda, banii vor ramane in buzunarul fondului privat. Buna afacere. Au tot interesul sa nu apuci pensia.

  • Sssshhtt, nu mai spune la nimeni despre vrăjeala cu banii din pilonul 2, că bagi panică-n populație! Lasă-i pe entrepreneurs și administrateurs să-i educe financiar pă proști pînă le ia toți banii. Vorbele astea urîte ”Practic, fondurile din P2 ale parintilor decedati prematur se vor adauga la P2 al copiilor. Copii nu vad banii cash in momentul decesului.”, nu trebuie spuse fiindcă altfel ești comunist, ciumă roșie și te închini la Putin. Tocmai acum cînd plouă cu bani și mîncăm reziliență și dezvoltare pe pîine, nu se face, mă-nțelegi, să vii ‘mneata și să spui prostimii că FNI-urile lui SOV se numesc acum ”piloane” și să strici bunătate de schemă la care au muncit o grămadă de oameni cu școală care știu cum se fură atunci cînd ”sistemul se reformează”.

  • Pai nici tu insuti nu ai dreptul sa-ti retragi cash propria contributie de la P2, de ce ar avea copiii tai? Ti s-ar parea logic ca copiii tai sa aiba mai multe drepturi decat tine, in ceea ce priveste pensia ta?

   Nu confunda P2 cu P3. P2 e la mijloc intre P1 si P3:
   – P1: contribui obligatoriu, daca mori inainte de termen copiii tai nu primesc nimic-nimic
   – P2: contribui, obligatoriu, daca mori inainte de termen copiii tai primesc mostenire contul de pensie (pentru cand vor iesi la pensie)
   – P3: contribui benevol, poti scoata banii oricand, daca mori copiii tai primesc contul si pot scoate banii oricand

   E destul de normal.

 9. Buna ziua !
  Problema dezbătută de dvs. nu exista sau dacă exista este una minora. De ce spun asta? Este știut faptul ca circa 5 mil. de romani lucreza în străinătate de unde vor primi și dreptul la pensie. Matematic, premiza de la care dumnevoastră porniti analiza este incorecta. Dacă mă înșel, contraziceți-ma !!!

  • Cine a fost an de an in Romania in August sau decembrie a putut vedea cozi la casele de schimb. De ce nu folosesc oamenii bancomatele unde comisioanele sunt mai mici? Răspunsul este simplu: foarte multi lucreaza la negru si sunt platiti cu numerar. Acești oameni nu contribuie la fondul de pensie nici in Romania nici in alte tari din EU sau UK. In Franta exista numeroase reportaje despre muncitori din construcții sau agricultura csre lucreaza de ani fara un contract de munca. Situația este similară in UK unde lucrul la negru este și mai frecvent. Sunt familii întregi care lucrează în construcții in Londra sau Munchen și vin in tara cu lire sau euro cash, le transforma in lei la case de schimb valutar cu care-si fac niste casoaie ce stau goale. Nu ma refer aici la țiganii care cerșesc in Place de l’Opera sau in Covent Garden ci la oameni care chiar muncesc cu adevarat. De ce credeti ca 1.3 milioane de romani s-au întors anul trecut in Romania? Pentru ca nu aveau un contract de munca si nu beneficiau de ajutorul oferit de statele im care se aflau.

   • Persoanele la care faceti referire nu vor primi pensie de la statul român, deci nu intră in calcul. Încă mai aștept un comentariu de la autor…

 10. Problema nu este chiar asa.Depinde de cati ani ai lucrat.De asemenea probabil va creste valoarea procentuala din castig pentru fondul de pensii de stat/privat.Cred ca nu se va lasa ca cineva sa ajunga cu pensia la (30-35) % din castigul anterior pensionarii.

 11. Cei care speră la pensie din Pilonul-2, ori nu primesc pensie de la Pilonul-1 – căci cotizația pentru Pensia de Stat este una singură :v

 12. Nu sunt bani de pensii. Nu sunt bani de alocații. Nu sunt bani de autostrăzi. Nu sunt bani de … multe altele. DE CE! PENTRU CĂ SE FURĂ! Avem cel mai scump kilometru de autostradă și totuși cele mai proaste autostrăzi. Ne împrumutăm să acoperim găuri (sau să umflăm buzunare) dar am închis fabricile unde statul era acționar (le-am privatizat) scăzând numărul angajaților contributori și la pensii dar și la celelalte segmente. Care este motivația tânărului de azi? Pentru ce să se mai pregătească? Mai bine merge în străinătate la muncă unde nu-l întreabă nimeni ce studii are. Și așa s-a dus și natalitatea!

 13. In problema sistemului de pensii exista mai multe probleme: 1. Cei care au lucrat la un al doilea loc de munca, pe cartea de munca nu este trecut ca vechime si contributii. Astfel am predat la ASE, cinci ani cu norma intreaga ori jumatate de norma si nu apare ca si vechime si contributie pe cartea de munca.2. Pensiile de serviciu fara nicio contributie plafonate intre 2000 -3000 lei pentru ca sunt o suma care se adauga celei pe contributia efectiva.3. Eliminarea pensiilor speciale. 4. Cresterea in procente a pensiei la Pilon Il, la 5-6%. 5. Eliminarea taxei de sanatate la pensiile sub 4000 lei, pentru ca in fapt s-a contribuit circa 35-40 de ani de munca la sistemul de sanatate.

 14. Solutia e foarte clara: de marit contributia la pilon II si marit plafonul de deductibilitate la pilon III. Fondurile din pilonul II si pilon III nu pot fi furate de oamenii politici, nici deturnate cu politici populiste.
  Pensiile speciale trebuie tratate precum pilon III: contributie la pensie privata daca institutia unde lucreaza viitorul pensionar special isi permite.
  Ma stept in curand la ample manifestatii de strada si tema unor pensii corecte pe masa partidelor care vor sa conteze dupa 2025.

  • Sunt de acord cu dumneavoastra la solutii, insa Pilonul 2 a fost distrus de PSD, deci tocmai de politicieni in 2018-2019, cand nenorocitii de Teodorovici, Dragnea si Dancila au redus procentul contributiei de la 5% la cel din prezent, 3,75%. Aceasta masura este de fapt un genocid voalat si cu bataie lunga la adresa acestui popor.
   Trebuie iest masiv in strada pentru a obliga actuala guvernare sa aduca procentul inapoi la 5% si pe urma treptat urcat pana la 6%. Numai ca nu ma astept de la romani sa iasa in strada pentru mancarea si caldura de peste 30 de ani. Foarte multi au pus botul la vrajeala pesedista (lasa domne ce-mi trebuie bani atunci? sa-mi dea acu ca vreau sa mananc sa beau, etc) Foarte multi in tara asta isi traiesc zilele cu bere mici manele si femei de 7 stele, iar subiectele sociale si economice crucial PENTRU EI, nu conteaza. Majoritatea gandesc cu burta in tara asta de zeci de ani – numai asa se pot explica 22 de ani de guvernare FSN/PDSR/PSD din ultimii 30. Stanga politicii oriunde in lume, a insemnat si inseamna si azi mereu DOAR foamete, saracie, analfabetism, promisiuni desarte, furt calificat batjocura, asasinare economica, populism. Cand aud cuvantul „Democrat” asociat unui partid, imi vine sa vomit.

 15. Romania e cam in cadere libera. Demografia e destin. Istoria nu are mila fata de popoarele care nu fac copii sau ii trimit in alte tari. Teritoriul este insa totusi dezirabil asa ca probabil vom fi inlocuiti de diversi migranti, probabil din Asia. Asta ca sa linistesc pe unii care cred ca real estate-ul nu e un plasament bun… Este si va fi una dintre cele mai solide forme de batut inflatia si posibila contractie a statului social, dincolo de aur, diamante, arme… crypto et al. sunt doar instrumente speculative, bafta cu cypto cand pica electricitatea :)

  • Dacă pică reţeaua electrică, ne vom aduce aminte de discuţia dintre două ciori. Prima locuia la sat, cealaltă la oraş. Prima se hrăneau cu ceea ce mai pica din căruţa ţăranilor, în timp ce a doua se mulţumea cu promisiunile propagandiştilor comunişti.
   Au trecut 100 de zile de la instalarea miniştrilor unui partid care a promis marea cu sarea. Ce s-a ales de lozincile din programul electoral despre pensiile primarilor? Un mare zero.

 16. ??!!?

  Cica ca cum desre Pilonu 2 Niciodată nu am ajuns la 6% din salariul brut, acum suntem doar la 3,75%. Guverne de toate culorile au întârziat sau nu au aplicat aceste creșteri, care ar fi însemnat ca pensia privată să fie cu 60% mai mare față de scenariul actual. Nu a ieșit nimeni în stradă pentru că nu s-a majorat contribuția la pensia privată.

  Aloooo ! Da parca Pilonu asta 2 se scade din alea 25% retinute ptr CAS .. Adica se scade din Pilonu 1 .
  Adica ce oeo p[-e mere dai pe pere .. cu observatia ca la P2 mai ia un comison si nenea banksteru’ .

  Dar observ ca nimeni nu zice ca adevatul impediment sunt veniturile prea mici! De unde sa mai economisteti si ptr P3 ?

  A .. uitai sa va spui .. eu am cotozat ani de zile ptr 2% pensie suplimentara. Era cotizatie „pe bune” adica dadeam in plus si 2%. Azi e nu e.

  Frica-mi este ca asa va fi si cu Pilonu 2. Care are ca scop sa jaute sarace bancile … ca e sarace si n-are!

  • Parerea mea e ca Pilonul II va fi Caritas II.Ba mai rau-la Caritas totusi unii au cistigat-dar aici vor fi furati toti. Imi povestea cineva ca si-a retras banii -cu pile- si deabia a primit ce a cotizat. Mare pacaleala va fi!!

   • In SUA dar nu numai oamenii isi investesc banii in fonduri de pensii, in fonduri de actiuni etc.
    Pt aceasta este nevoie de multa informare si educatie economica, garantii date de stat in caz ca se intampla ceva.
    Piata de capital ofera destule oportunitati, adresati-va bancilor / asiguratorilor si cautati produse in functie de posibilitatile financiare individuale.
    100 de lei / luna investi pe timp de 40 ani pot fi o data cu iesirea la pensie de mare ajutor.
    Ar fi naiv si inconstient ca fiecare sa se bazeze la batranete numai pe pensia de stat.

 17. Un articol despre pensii în care nu se spune că românii dau pentru pensii 7 % din PIB, iar polonezii 11%, este o simplă manipulare.

 18. D-le Tudorescu, din poza vad ca sinteti tinerel. Eu zic cam asacum mi-a zis un profesor odata-”inainte de a vorbi (aici a scrie) incinge limba in creier”. Se pune multa speranta in voi tinerii, dar vad ca degeaba. Nu ati invatat temeinic. Si acuma revin la subiect. problema pensiilor deja devine inervanta pentru ca toti diletantii se baga in problema(inclusiv ministra!!) si acel Hader de pela Tv unde cu toata gasca vorbesc minciuni. Acuma ati luat toti in gura marota aceasta cu decreteii, -cred ca e o jignire pentru acei oameni nascuti in perioada respectiva- si ca nu vor mai fi bani de pensii. Sistemul pe baza de contributivitate este asumat de stat si ar trebui si in mod responsabil. Acuma TOTI UITATI un lucru simplu-persoanele nascute in perioada 1970-1985 de exemplu (nu le zic decretei !!) dupa liberalizarea iesirii din tara dupa aderare la UE -2007 (dar si mai inainte) sint in mare majoritate cei plecati in lume -cele 3 milioane de care se vorbeste ca reprezinta diaspora- unde lucreaza si si-au facut un rost-si putini se vor intoarce. Asa ca de unde scoateti ”tavalugul de pensionari” si bateti din gura alaturi de acesti politruci neghiobi. Ministra aceasta e o catastrofa, cred ca nici cu calculatorul nu stie cit fac 2×3!! Mai uitati-va si pe o pramida sociala aromaniei si faceti niste adunari si scaderi simple si veti vedea ca spuneti prostii. (Va dau un exemplu-fiicamea din 1984 niciodata nu va veni la statul roman sa-i dea pensie.Lucraeaza in strainatate cu forme in regule de mai bine de 15 ani !!) Mai mult nimeni nu spune citi romani primesc azi pensie in Ro dupa ce sau intors de la munca din strainatate? D-le Cristi-ai citit comunicatul INS referitor la pensionari? Acolo ai in structura cei 5 si ceva mil. de pensionari si cu o minima cunostinta vei vedea ca aproximativ 500 mii sint pensii de urmas.(In special copii si soti/sotii ) Din acestia-ma refer la copii-citi sin orfani datorita accidentelor de tot felul ale parintilor? Oare cei vinovati platesc ceva? Nu mai mult ca sigur cu justitia politizata si orbita de bani. Acolo sint cei proveniti din CAP. Se sting saracii incet. Mai sint parca in jur de 100 si ceva de mii. Multe ar mai fi de spus, dar ma opresc.
  PS: Cristiene , pune mina pe carte si studiaza TEMEINIC ca m-am saturat sa vad ca va luati unii la altii vorbele fara sa studiati si sa puneti mina pe creion si hirtie. Veniti cu fel de fel de ”disertatii” care mai de care ”filosofice” in domeniu economic, dar nimic mai mult de ce am invatat TEMEINIC in liceu si facultate la Economie politica. O zi buna

  • Indiferent de ce sa va intampla, sistemele de pensii actuale bazate pe ocordul si solidaritatea dintre generatii va fi tot mai greu de sustinut, schimbarile demografice de o parte insa mai relevate vor fi schimbarile modului de a munci.
   In viitor va fi tot mai putina nevoie de personal calificat la nivelul pregatii medii, mult operatii fiind preluate de masini, digitalizarea fiind un accelerator al acestor schimbari.
   Muncile necalificate, prost platite, ocazionale vor de veni tot mai frecvente, cum pot sustine acestea un sistem de pensie pe modelul actual ?
   Pensia in urmatorii 20 – 30 va deveni o poblema majora daca nu se vor gasi alate modalitati de sustinere a acestora in afara unor contributii platite de angajator si angajati, spre exemplu impozite pe utilaje care inlocuiesc forta de munca umana.

 19. In legatura cu banii publici (chipurile, mereu deficitari), poate se indura guvernul si/sau parlamentul sa desfiinteze mizeria revoltatoare numita „Institutul de Studii Avansate pentru Civilizatia Levantului”, adica mega-sinecura facuta cadou lui Emil Constantinescu. Constantinescu, la randul lui, furnizandu-le mega-sinecuri si prietenilor vechi, un exemplu fiind geologul Dan Grigorescu (coleg de facultate cu E.C.), uns director stiintific al acestui institut gol de orice substanta si orice obiect de activitate real. Una dintre „activitatile” recente ale institutului – cu sediul taman langa Arcul de Triumf – a fost o expozitie de cristale si minerale apartinand nevolnicului presedinte Constantinescu. Zero legatura cu Levantul.
  Nici macar tarile prin definitie levantine, Israel, Liban, Siria etc. nu au un astfel de institut, in schimb ne-am trezit noi, Romania, sa finantam din bani publici… studiul Levantului si sa hranim o gasca de smecheri si super-pile oplosite pe acolo. Strigator la cer!

 20. Autorul a uitat să pună steluțe. Pensia P1 nu se oprește Vineri seara, după emisiunea de știri, ci este acordată în jur de câte zile ai. Din P2 vezi bani o perioadă fixă și scurtă. Deci 300 vs 150 este o manipulare de manual.

  Demografia și sistemul de pensii nu au nimic în comun, în special în situația României. Contributivitatea scăzută a generațiilor la care face referire autorul, de-a lungul ultimelor trei decenii, face ca sistemul de pensii să scape de presiune pe termen mediu și lung. Tocmai de acest mic detaliu au profitat cei din zona umbrită a societății, care și-au acordat pensii speciale fără număr.

 21. Pacat de titlul articolului. Speram sa gasesc siste analize si niste principii corecte. Nici un nici alta , doar o preluare a mesajelor analfabetilor de la guvernare ” N-am Boss ” parca s-ar traduce :
  1. Pensiile au fost garantate de stat si trebuie sa fie asa . Daca statul constata ca nu are bani , iar plata pensiilor nu poate fi facuta , sa isi declare falimentul sa plateasca procentual cat are , atat la pensionarii cat si la toti ceilalti creditori ( creditorii internalionali ) . Statul nu a ezitat sa faca restituiri pe banda rulanta la cei carora le-a nationalizat ceva , insa pentru cei carora le-a furat fondul de pensii nu se gandeste ca trebuie sa despagubeasca .
  2. Modul de calcul actual pe puncte are multe vicii in defavoarea pensionarului , de exemplu salariul mediu ( cel pentru care primesti 1 punct), nu reprezinta de fapt media salariilor la nivelul Romaniei !! ESTE CALCULAT PRIN ESANTIONARE !! CA REZULTATUL SONDAJELOR LA ALEGERI!!! Adica media unor salarii din diverse categorii de angajati .
  3. Discutia despre marirea varstei de pensionare nu poate avea loc decat atunci cand statul isi va asuma responsabilitatea si va da 70-80 % din ultimile salarii , cuantulul pensiei , ca in vest . Pana atunci , dupa ce ca fura mai mult de jumatate din drepturile pensionarilor , doreste sa ii oblige sa se mai lase furati inca 5 ani macar …..
  4. Prima obligatie a statului trebuie sa fie fata de cetatenii sai , cei onesti cu prioritate. Daca va trebui prin absurd sa plateasca 150 % din PIB va trebui sa o faca , chiar cu pretul desfintarii statului !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Tudorescu
Cristian Tudorescu este Managing Partner al companiei de consultanță Explore Asset Management, cu activitate de peste 15 ani în piața de capital locală și internațională.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro