miercuri, iunie 29, 2022

Piața Victoriei 2017: Revoluția Firechat

În Țara lu’ Pește, vorba Vunk-ului, un ministru de interne citește la televizor liste cu personalitățile care se manifestă vocal pe Facebook în favoarea protestelor, ca-ntr-un regim dintr-o republică bananieră. Circulă zvonuri despre faptul că PSD ar cheltui 1,5 milioane de euro pe influenceri online (adică bloguri și Facebook, căutați simptomele pentru eventuala confirmare), dar încă odată, partidul care n-a înțeles Facebook-ul nu înțelege nici faptul că acesta e, deja, platforma zilei de ieri. Dacă vrei să știi cele mai noi chestii din Piață sau să afli care-i ora, minutul și secunda când trebuie să-ți verși plămânii în fluier, locul în care trebuie să fii e altul: pe Firechat. Și cum mediul e mesajul, organizarea virtuală dă o anumită formă evenimentelor fizice.

Dacă au existat “revoluții Twitter” și “revoluții Facebook”- iar noi, românii, am fost precursorii acestor fenomene cu avanpremiera “tele-revoluției” din decembrie 1989 -, acum, punctul de inserție al Pieței Victoriei în lumea virtuală e Firechatul. E adevărat, se întâmplă foarte multe în continuare pe Facebook, la fel cum televiziunile și site-urile Web 1.0, aflate cu câteva iterații în urmă ca medii, sunt foarte importante. Dar Firechatul e avangarda.

E o aplicație de mobil pe care e o joacă s-o instalezi pe Android sau iPhone. La prima vedere, arată dezamăgitor de conservator, cam ca mIRC-ul de pe vremuri: o listă de utilizatori și chatroom-uri sau canale – deși, paradoxal, n-ai cum vedea Firechat pe calculator, fiindcă nu există.
Ceva ciudat, din trecut și în același timp din viitor. De ce ți-ai mai instala așa ceva și de ce e lumea acolo?

Motivul e unul esențial, salutar pentru faptul că nici antenele suplimentare de la Orange, Telekom sau RCS & RDS pe care le-am văzut în Piață nu fac față traficului de date al unei mulțimi dense de posesori de smartphone-uri dintr-un anumit loc: Firechat se conectează prin Wifi și Bluetooth, fără Internet. Cu alte cuvinte, Firechat e un app care creează o rețea locală, potențial masivă, care la limită nu are nicio legătură cu Netul. Dar care se conectează online imediat ce unul dintre numeroșii ei utilizatori “prinde” online-ul. Arhitectura rețelei e una de tip mesh (plasă), despre care puteți citi mai multe pe Open Garden, site-ul dezvoltatorului.

Chestia asta pare că a fost inventată special pentru Piața Victoriei. Dar, de fapt, e ceva ce a fost pus la punct în Filipine, pentru o simulare de cutremur, anul trecut. Aici puteți citi despre felul cum a fost folosit Firechat la concerte sau Convenția Națională a Partidului Democrat de la Philadelphia. În linii mari, aplicația a crescut în cazurile date distribuția mesajelor cu 80-90% față de numărul celor conectați la Net.

Cum a funcționat treaba asta la protestele din România? În mai multe chatroom-uri pe nume #OUGprotest, #OUGprotestB (de la București) și altele cu nume asemănătoare, gen #OUGprotestCJ, pentru orașele din provincie. Mesajele care s-au propagat acolo au fost în linii mari de trei tipuri:

 • informații din media tradițională: numărul de participanți la ora respectivă, apariția contramitingurilor PSD, anunțurile actorilor politici
 • informații locale (“exclusivități” Firechat), ca faptul că într-un anumit moment metroul nu oprea în Piața Victoriei
 • dezbateri, calls to action, sincronizări: cântăm toți Imnul la o anumită oră, strigăm toți un anume slogan/ce anume trebuie să cerem?, rugați-i pe cei cu vuvuzele să nu mai facă zgomot fiindcă nu se mai aud sloganele.

În momentele cu activitate în piață, mesajele s-au înșirat rapid unele sub altele, cu avantajul conciziei. Preluările de pe TV și site-uri erau rezumate de utilizatori la un rând-două, dacă cineva cerea precizări (gen sursa numărului de manifestanți), emitentul revenea cu detalii. Cu alte cuvinte, un feed făcut de neprofesioniști, dar dens și totuși digerabil, în plus responsiv în timp real la feedback-ul celor care recepționau mesajele.

Nu am cum să vă spun câți posesori de Firechat au fost/sunt la protest (și cu atât mai puțin în provincie). Bineînțeles, Facebook-ul a contat în continuare, inclusiv în accepțiunea de chat, ca și canalele media clasice. Reflexul constant al multora a fost de a se muta câteva zeci de metri spre marginea mulțimii atunci când aveau mesaje de dat sau voiau să citească știrile, acolo unde conexiunea de date reapărea. Fără un feed de date, într-o mulțime de zeci de mii de oameni ca aceea din Piața Victoriei, ești pierdut și amorf, o particulă dintr-o masă de manevră, fiindcă nu vezi decât căciulile și canadienele celor din jur, plus vreo două pancarte. Orientarea se face mai degrabă audio, în funcție de ce se strigă la un moment dat. Dar, ca să-mi dau seama dacă nu ne-mbătăm cu apă rece/nu ne-nvârtim într-o bulă minusculă, am făcut și eu un test instigator. Într-una din serile trecute, când lumea dezbătea dacă trebuie cerute alegeri anticipate sau demisia guvernului, am postat câteva mesaje despre faptul că ar trebui să strigăm “Demisia” la și jumătate. Am așteptat cu telefonul în mână, iar pe la și 29 de minute și ceva un grup mare, aflat la vreo 30 de metri de mine, a început să ceară lucrul respectiv. S-a auzit apoi și in alte părți și, cel puțin în zona mea de Piață, a fost sloganul dominant un minut sau două.

Genul acesta de conectare laxă și descentralizată funcționează în același timp ca un catalizator pentru ideile cu potențial (grad presupus de acceptare mare) și ca un mecanism de autoapărare împotriva  intoxicărilor hard, a mesajelor evident false pe care ar putea să le disemineze cineva, chiar dacă chatroom-urile pe care le-am amintit mai sus sunt publice și oricine poate spune acolo orice. Lucrul numit de Aristotel ethos, autoritatea emitentului, nu mai există nici măcar dacă îi dăm o accepțiune cantitativă, a dimensiunii audienței atinse. O socoteală grosieră ne ajută să înțelegem de ce:

Ca să infestezi 300 de mii de oameni cu propagandă (am ales cifra asta fiindcă a fost dată ca maxim al protestelor), trebuie să cumperi o singură televiziune care realizează două-trei puncte de rating, gen România TV sau Antena 3. Ca să faci același lucru pe Facebook, trebuie să corupi de 30 de ori mai mulți “influenceri”, presupunând că fiecare dintre aceștia are câte 5.000 de prieteni și alte 5.000 de persoane care îl urmăresc – dar asta nu include postacii care deturnează conversația în subsolul feed-ului, cheltuielile pe reclamă, faptul că publicul influencerilor e într-o oarecare măsură duplicat și altele. Gândiți-vă cam cum ai putea să faci același lucru pe Firechat, unde fiecare e egal cu fiecare, 1:1. Felul de a gândi de mai sus sugerează că trebuie să cumperi 60 de mii de oameni, în ideea că fiecare ar vorbi (la propriu) cu câte cinci persoane din apropiere, la maximul de participare. Socoteala e departe de a fi corectă, fiindcă Firechat nu poate avea 60 de mii de utilizatori printre protestatari, iar mesajele se propagă fizic de la grupul inițial de cinci la cei din jur, la fel cum s-au propagat de la posesorul de Firechat la cei cinci. Dar dă o indicație bună despre reziliența online-ului per se, ca mediu, față de mijloacele propagandei clasice. Ca și despre felul cum se vor petrece lucrurile în anii următori. Dacă media clasică e broadcasting, “unu către foarte mulți”, Facebook-ul și blogurile sunt narrowcasting, “unu către puțini” (comparativ cu televiziunea, altfel de ordinul miilor), Firechat-ul e anycasting, “unu către orice”, comunicare descentralizată din aproape în aproape, 1:1.

Toată povestea e o dovadă implicită că lucrurile apărute pe Antena 3 și România TV despre instigatori și servicii secrete sunt povești cu cocoșul roșu, dacă nu ne referim la genul de instigare netenebroasă, soft și democratică de mai sus, cu “Demisia”. Altfel, Firechat-ul e un mecanism de autoimunizare al mulțimii, tocmai fiindcă e public sau folosit prin chatroom-uri publice. Propagandiști și intoxicatori din toate partidele, descurcați-vă cu asta!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Multumim ca ne-ati impartasit aceste lucruri. Filosofia acestui tip de comunicare este diferita de mijloacele cunoscute pana in prezent si elimina manipularile, intoxicarile, asa cum ne-ati aratat. S-ar putea ca aplicatia asta sa faca istorie.

 2. Tehnologia si disponibilitatea in timp real a informatiei schimba fata lumii si transparentizeaza multe procese ce erau opace, pana mai ieri.
  Lumea se schimba rapid. Organismele si organizatiile care nu pot evolua se vor degrada. In natura, speciile care involueaza sau nu sunt capabile sa evolueze, sunt sortite disparitiei. Tot ceea ce se face impotriva legilor firii creeaza tensiuni si convulsii si nu are sanse sa evolueze. A face asa ceva cu buna stiinta nu poate fi catalogat decat ca iresponsabil.
  A deraia Romania, cu buna stiinta, de pe calea euro-atlantica pe care si-a asumat-o (printr-un larg consens politic, la vremea respectiva) nu poate fi altceva decat un act de tradare. Cel putin d.p.d.v. moral. Exista institutii ale statului care pot decide daca pot exista ci consecinte legale pentru asemenea acte.
  Domnul („tovarasul”, ar zice unii) Tariceanu, zicea zilele trecute ca clasa politica se reformeaza. Probabil ca, aflandu-se in fruntea coalitiei de guvernare, cu colegii insirati in spatele domniei sale, domnul Tariceanu vede doar opozitia si deceleaza oarece semne de reforma. N-ar strica, as zice, sa se intoarca cu fata catre colegii sai si sa mai judece o data, poate se razgandeste. Sunt convins ca fibra profund democrata a domniei sale il va ajuta sa judece corect. Sau nu.

 3. inteleg ca sinteti un instigator !
  da ptr ca in romanica nivelul e atit de scazut (cum care nivel?),aseara o stire despre alegerili din Franta, vorbea despre intoxicarea votantilor socialistului care pare ca are shanse apropiate de Le Pen; si presupunea comentariul ca rusi ar fi interesati ! cui se adresau ? pai acelor oameni care urasc homosexuali ! si socialistul era prezentat ca homosexual !
  la romini spectrul acesta e mult mai larg : unguri,sorosi,homosexuali,musulmani…oare cite altele ?asa ca romini mindri ortodoxi vor fi usor de manipulat
  aaa ,acolo la romanica ati aflat ca Olanda la alegeri a hotarit ca voturili sa se numere manual ? ptr a evita orice imixtiune soft

 4. Dusu: Da, sunt un instigator, la modul cel mai transparent, exact în sensul non-violent și democratic descris în articol. M-am umplut de spume când am văzut că doamna Carmen Dan citește liste cu oameni la televizor, fiindcă e oribil, ca-n vremurile stalinismului. Unii dintre acei oameni comiseseră greșeala de a da numere de telefoane de miniștri sau adresa de acasă a lui Dragnea pe Facebook, ceea ce nu aprob, la fel cum nu aprob îndemnurile la violență. Dar nu toți erau în situația asta – și pe urmă, un ministru de interne care face liste negre și le citește la televizor?! Cum se compară asta cu un facebookist, fie el și vizibil, care se lasă dus de val? Am făcut scandal pe tema asta inclusiv la TVR, când am fost invitat.

  Țin foarte tare la dreptul meu de a protesta non-violent și de a chema și pe alții la protest. Nu văd nicio problemă nici în mitingul PSD de la Cotroceni, oricât am fi împotriva părerilor celor de-acolo, cât timp se manifestă pașnic și nu cer dictatură militară sau alte lucruri care contravin statului de drept.

  • oare cum sa inteleg reactia dvs ? io sper ca acel „instigator”, ha ha, l ati inteles in sensul in care io l am enuntat !? ha ha si totusi nu sint convins !? incrincenarea acolo in romanica o fi mare azi !? o percep cind deschid fitzuicili patrie.
   oricum, io am glumit sau mai bine zis am folosit termenul pe care comunisti il folosesc si azi probabil
   o lege de baza a democratiei e „libera exprimare” chiar daca nu ti place ce zice celalat, lasa l sa vorbeasca si asculta l ! doar prin dialog se poate avansa ! altfel exista invingator si invins si in viitor conflictul reapare.
   de un timp si aci imi taie pe acest site din comentarii (lasa l, sau sterge l domunle ! nu fi hot !)sau autori care vor sa apara democrati ,dar le ar sta mai bine prind¡tre dictatori

 5. Excelenta ideea legata de FireChat, mai ales ca vine intr-un moment cind chiar e nevoie de ea — ma mir ca interesul e inca scazut. Cred ca ar trebui sa ne anuntam unii pe altii, cei care iesim in piata, caci e clar ca merita sa pastram legatura deja creata: aplicatia poate fi folosita pe toata perioada protestelor, chiar si atunci cind nu sintem (inca) in piata, caci un chatroom poate ramine activ cit timp exista macar un om interesat de protest.

 6. De aia pe aia de la Cotroceni ii apuca brusc numai la ore fiXe!
  Si daca vine un baiat si spune ca la si un sfert sa faca toti din piata zece pasi catre jandarmi, marog,sa mearga cu totii pe la Cotroceni, cati ii vor urma indemNuL?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulian Comanescuhttp://www.comanescu.ro
Iulian Comanescu este consultant de comunicare, stabilit la Bruxelles. Lucrează pentru oameni politici și instituții de acolo

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro