vineri, ianuarie 27, 2023

PMP după congres – sau cum să-ți tai singur craca de sub picioare

Înaintea congresului PMP avea un avantaj important de percepție pentru o categorie destul de largă de electorat: părea să fie partidul cel mai consecvent în ceea ce privește consolidarea statului de drept și promovarea reformelor instituționale și cel mai deschis către zona civic intelectuală. După congres PMP a pierdut acest avantaj competitiv evacuînd destul de brutal exact figurile „reformiste”. A devenit astfel un actor tipic din arealul politic autohton, dar cu resurse și o forță organizatorică net inferioare principalilor săi adversari.

Desemnarea intempestivă a lui Cristian Diaconescu drept candidat al PMP la prezidențiale, într-o formulă absolut „originală”, la spartul tîrgului, fără a fi prezentat și votat în congres (!) a fost probabil o mișcare tactică gîndită să abată parțial atenția de la formalizarea preluării oficiale a partidului de către Elena Udrea, o persoană nu tocmai populară chiar și în zona simpatizanților președintelui Traian Băsescu. Lucru confirmat de valul de reacții și comentarii copleșitor negative de pe rețelele de socializare sau de pe forumurile găzduite de mass media ulterioare congresului. Primele analize au ignorat (a contribuit la asta și concentrarea mediatică cvasi-exclusivă pe finala jucată de Simona Halep la Roland Garros) un detaliu semnificativ: nu a mai rămas practic nici un picior de intelectual reformist prin conducere (cu exceptia lui Cristian Preda la Externe). Nici Papahagi, nici Baconschi, nici Funeriu. Cei care au candidat au pierdut la scor în fața oamenilor din echipa Udrea. Am marcat în final un triumf al mașinăriei de partid, cu liste cu nume stabilite dinainte și înmînate unor delegați aleși „așa cum trebuie” la nivel local. Nu e nimic nou sub soare. Asta se întîmplă de regulă pe la toate congresele partidelor, iar congresul PMP s-a dovedit a urma același tipar. Dacă analizăm scorurile candidaților vedem că doar circa un sfert au fost voturi „libere de consemn”.

Adrian Papahagi, de exemplu, candidat la o funcție de vicepreședinte, a fost bătut măr. Daniel Funeriu nu a candidat la altceva decît la președinția partidului dar bănuiesc că dacă ar fi făcut-o ar fi avut aceeași soartă. Nici Toader Paleologu nu a candidat dar el fost oricum foarte discret în ultima vreme. Nici Marian Preda nu e nicăieri în conducere (cu toate că am auzit atîtea despre felul în care Fundația Mișcarea Populară va alimenta partidul cu idei, expertiză, strategii politice, etc și va asigura legătura cu zona academică, cu elitele profesionale și cu societatea civilă), deși inițial era vorba ca președintele fundației să fie automat inclus în acest organism. Foarte probabil, cam toți cei de mai sus se vor retrage din prim plan, chiar dacă vor rămîne formal membri PMP. Adrian Papahagi a și anunțat deja acest lucru într-o postare pe Facebook. În schimb, printre „fericiții cîștigători”, îi regăsim pe Marin Anton, Cristian Petrescu, Gabriel Berca, Mihai Florin Secara (?), Petru Movila, toți politicieni de „tip clasic”, mai mult sau ma puțin controversați. E neclar dacă e vorba de represalii la adresa criticilor, de promisiuni anterioare care trebuiau onorate sau pur și simplu de dorința Elenei Udrea de a avea la vîrf o echipă obediantă. Cred că răspunsul corect este: un amestec din toate acestea.

Chiar și cei care nu împărtășesc epitetele umorale cu care este gratulată adesea Elenei Udrea sau cei care o apreciază lăudînd maniera pragmatică și organizată în care acționează ar trebui să recunoască că acest tip de abordare este o monumentală eroare strategică. Dacă Elena Udrea ar fi fost în final flancată în conducere de principalele figuri reformiste impactul negativ al alegerii sale în fruntea partidului s-ar fi atenuat. Încă de la începutul lucrărilor congresului s-a pornit cu stîngul. Singurul discurs transmis integral de către B1TV a fost cel al Elenei Udrea, cele ale lui Papahagi și Funeriu fiind amputate după primele 2-3 minute. Sigur, ni se va spune că a fost decizia postului de televiziune, dar nu suntem naivi. Poate părea un detaliu minor, dar astfel de amănunte spun multe. Nu poți declama la tot pasul că ești „altfel” în timp ce procedezi exact la fel ca și ceilalți colegi de pe scena politică. Este genul de șmecherie meschină care nu a făcut decît să confirme impresiile negative încă vii rămase după campania de la Europarlamentare. Sigur, un partid are nevoie și de oameni de organizare, oameni pe care să-i plasezi, de exemplu, în secțiile de vot, de oameni care să aducă sau să atragă resurse. Nu poate reuși doar cu figuri intelectuale proeminente de tip Baconschi, Papahagi, Funeriu, Paleologu, Marian Preda sau alții ca ei. Dar a-i elimina complet pe aceștia din urmă din sfera deciziei și din rîndul vectorilor majori de comunicare este o eroare cel puțin la fel de mare. E geu de crezut că cineva te va aplauda cînd vei defila pe scenă publică cu Marin Anton sau cu alții ca el! Ce e paradoxal e faptul că partidul care se definește integral prin raportare la Traian Băsescu procedează exact pe dos față de maniera în care acesta a făcut-o adesea în trecut cînd a răsturnat decizii discutabile ale PDL în cazul unor numiri în funcții sau alte demersuri politice.

Unul dintre motivele principale pentru care s-a procedat așa la congresul PMP este credința nestrămutată a activiștilor tradiționali de partid, de tipul celor din echipa Udrea dar și din alte partide, că singura formulă de succes este să ai structuri puternice. Asta a spus de altfel și Elena Udrea la congresul de duminică. Că se va ocupa de consolidarea organizațiilor. Cu ceva vreme în urmă am auzit ceva similar și din gura lui Vasile Blaga. Că va întări organizațiile. Le-a întărit așa de bine încît PDL a ajuns de la 22 procente la alegerile locale din 2012, la 16 procente la cele parlamentare din decembrie 2012 și la 12 procente la europarlamentarele de acum (iar fără Monica Macovei scorul ar fi fost sigur mai prost). Ne aflăm în fața unui tip de miopie generalizată care ignoră cu desăvîrșire contextul politic, economic și social în care se află astăzi România.

Dacă ești o firmă mică nu te poți bate cu succes cu IBM sau Microsoft făcînd exact ceea ce fac IBM sau Microsoft. Nu ai resursele și forța organizatorică a acestor giganți. Singura soluție este aceea să fii inovativ, să vii cu o abordare cu totul nouă. Ceea ce e valabil ca strategie de business este în bună măsură valabil și în politică. Asta ar trebui să aibă în minte toți cei care operează pe scena politică. PMP, de pildă, se plînge că scorul său electoral a fost sub asteptări pentru că nu a avut structuri. Sigur că structurile sunt importante dar partidele mici, precum PMP sau Forța Civică, nu se pot bate cu PSD și nici măcar cu un conglomerat ca PNL-PDL procedînd în același fel. Majoritatea copleșitoare a oamenilor intră într-un partid nu din rațiuni înalte ci pentru a-și atinge anumite obiective personale (nu vorbim aici neapărat de cazurile de corupție!): o poziție de consilier (municipal, județean, chiar și într-o comună), o funcție într-o instituție deconcentrată, într-o regie, într-un consiliu de administrație, etc Nu uitați mulțimea de organizații/instituții/asociații importante (sindicate, asociații patronale de tot felul, federații sportive precum LPF sau FRF, Comitetul Olimpic Român sau Academia Română) în care după cum s-a văzut în ultima vreme sprijinul politic poate fi decisiv (mai ales dacă vine de la PSD). Aceasta este tipul de rețea de susținere de care beneficiază PSD și, la mare distanță, ceilalți actori majori: PNL, PDL, UDMR. De pildă, PSD are responsabili pînă la nivel de stradă și uliță prin sate așa că poate manevra relativ ușor un electorat captiv (cum ar fi angajații din regiile locale).

Iată de ce pentru acest tip de actori politici acesta este o formulă practic inaccesibilă. Din două motive: 1. nu au resurse financiare și logistice comparabile, dezechilibrul față de PSD fiind uriaș; 2. nu au ce oferi în mod concret celor pe care vor să-i atragă în organizații (funcții publice, sprijin pentru anumite poziții, acces la resurse). În plus, chiar partide relativ importante precum PNL și PDL s-au păcălit, atunci cînd fiind la guvernare, alergau să atragă primari de la alții pentru a constata apoi (o lecție care nu pare să fi fost încă însușită!) că aceștia fac ce fac și, de regulă, aterizează pînă la urmă tot în curtea PSD. Pe de altă parte, marea majoritate a afacerilor prospere se fac cu statul. Așa că de ce ar sprijini aceste firme, care au nevoie vitală de conexiuni politice și de influență în administrație, formațiuni politice, precum PMP și Forța Civică, care nu le pot oferi mai nimic din acest punct de vedere?

Distanța dintre forța mașinăriei electorale a PSD și a celorlați actori politici este atît de mare încît a încerca să îi copiezi modalitatea de acțiune este o bătălie pierdută din start.  Ce pot face însă aceste partide mici, mai ales în faza inițială, este să încerce să reatragă la urne electoratul preponderent urban, mai sofisticat, pasivizat și dezamăgit. Prin vectori de opinie dispuși să se implice fără a solicita neapărat beneficii imediate ci din teama privind derapajele echipei Ponta-PSD, din dorința de sprijini lupta anti-corupție, de a sprijini personalități credibile și integre, etc Au existat, de pildă, astfel de grupuri ad hoc de sustinere pentru Monica Macovei la ultimele alegeri europarlamentare, demers de care a beneficat din plin PDL. „Pragmaticii” ironizează astfel de demersuri, ceea ce ei numesc politica de Facebook. Vorbim totuși de rețele de mii, zeci de mii de oameni, mulți dintre ei lideri de opinie, care dacă se implică pot mobiliza în final un electorat semnificativ. Sau, din contra, îl pot demobiliza. Este bine de consemnat din acest punct de vedere o altă observație din marketing: un client nemulțumit transmite de 3-4 ori mai multor cunoscuți impresiile sale decît un client mulțumit! De aceea campaniile negative sunt de regulă mai eficiente și mai greu de contracarat.

Doar atrăgînd acest tip de electorat suplimentar partide precum PMP și FC pot spera să-și sporească ponderea și să conteze cu adevărat în lupta politică. Alternativa tradițională este din start perdantă. Însă pentru asta îți trebuie reprezentanți credibili pe arena publică capabili să se conecteze la acest gen electorat. Altfel spus, ca să facem trimitere la actualul univers tehnologic, îți trebuie o formulă de operare politică de tip rețea socială mai degrabă decît una ierarhică de tip top-down cu structuri de partid pînă în ultimul cătun.

Înaintea congresului PMP avea un important avantaj de percepție pentru o categorie destul de largă de electorat: părea să fie partidul cel mai consecvent în ceea ce privește consolidarea statului de drept și promovarea reformelor instituționale și, deloc neglijabil ca impact, cel mai deschis către zona civic intelectuală în raport cu toate celelalte formațiuni de pe eșicherul politic, inclusiv PDL și PNL. După congres PMP a pierdut acest avantaj competitiv evacuînd destul de brutal exact figurile „reformiste”. A devenit astfel un actor tipic din arealul politic autohton, dar cu resurse și o forță organizatorică net inferioare adversarilor lor. Va descoperi destul de repede că doar simpla raportare la Traian Băsescu nu va mai fi folos într-o atmosferă extrem de ostilă chiar într-o bună parte a segmentului de simpatizanți pe care contează și că „marea bătălie pentru consolidarea organizațională” se va împotmoli în realitatea de pe teren.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. „.. Va descoperi destul de repede că doar simpla raportare la Traian Băsescu nu va mai fi folos într-o atmosferă extrem de ostilă …” – foarte adevarat, mai ales in conditiile in care principalul slogan de campanie al psd va fi – votati X ( candidatul dreptei) votati Basescu PM ( Dragnea a spus-o aseara ) Sa fim onesti si sa recunoastem cate voturi va aduce optiunea Basescu PM.

  • Un text in acel stil cumpatat, lucid si argumentat cu care incepe sa ne obisnuiasca dl Lazescu. Si dumnealui pare dezamagit, precum o majoritate a „nucleului dur” al simpatizantilor de dreapta ce-l sustin sincer pe actualul presedinte al Romaniei.
   La Congresul PMP, atmosfera lipsita de entuziasm, rezultate previzibile, eliminarea quasi-totale a intelectualilor din conducere, o presedinta detestata de o clara majoritate de electori care se vor deplasa la vot, un candidat la presedintie anuntat fara nici macar un simulacru de consultare cu participantii la Congres.

   Daca ar fi sa coroboram fapte si zvonuri, cum Ponta inca evita candidatura, scenariul plauzibil in acest moment ar fi:

   -Johannis candidat „de dreapta”, promovat cu ezitare de un PNL-PDL handicapat de jocul politic facut in 2012 si de coruptia dovedita la inalti responsabili din aceste partide.

   -Diaconescu, candidat „politicos”, promovat fara entuziasm de un PMP fragilizat in fata propriului electorat.

   -candidatii „folclorici”, care valideaza prin prezenta lor jocul democratiei elective dar nu au nici un fel de sanse serioase, uneori nefiind votati nici macar de cei care-i simpatizeaza (Diaconescu-OTV, MRU-SIE, maghiarul autonomist, Remus Cernea cu dreptul de vot pentru delfini, vreun taliban taranist, etc..).

   -un candidat supriza de la PSD care sa intruneasca eventual si adeziunea electoratului de dreapta, dezamagit din varii motive.

   Si uite asa, ajungem din nefericire la vechea boala a scenaritei, la SRI si Maior, la ceea ce impiedica o dezbatere de idei, la ceea ce ar fi o normalitate.

   Ceea ce se numeste „dreapta” ar fi inteligent sa se uneasca mai intai in jurul unui proiect si nu a unei persoane, abia apoi sa propuna oameni care sa aiba competenta si forta de convingere a electoratului. Metoda actuala e una a diviziunii si va servi indirect interese de oligarhi, de politicieni corupti.

 2. Dupa congresul PMP simt in mod ciudat o usurare ca nu am votat PMP la europarlamentare. Chiar daca votul meu s-a risipit votand Forta Civica nu regret acest lucru. MRU da dovada in continuare de bun-simt politic in toate declaratiile si mie imi face impresia ca este singurul partid care incearca sa fie diferit de celelalte.

  Poate sunt naiv, dar oare intelectualii gen Funeriu, Papahagi, Baconschi, Paleologu, Macovei, etc. nu ar fi mai „acasa” intr-o constructie gen Forta Civica?

  Cred ca daca acesti oameni ar fi fost de la inceput in FC, atunci acest partid ar fi batut scorul de 6% al PMP-ului.

  • Stimate domnule Adrian
   Atunci suntem cel puțin doi care am comis aceeași eroare! Și eu am votat Forța Civică – și îmi pot argumenta decizia. Stupefiant, au apărut comentatori (dna Ioana Lupea) care motivează acest tip de vot prin exces de falocrație – îndreptat împotriva dnei Udrea, întrucât este femeie.
   Culmea este că eu – cel puțin – sunt destul de feminist – dar nu mi-ar fi trecut prin gând că sexul poate constitui un argument întru votare.
   Altfel, analiza dlui Lazescu mi se pare pertinentă.

 3. Acum este si tanti cu posete presedinte! Felicitari!
  Cred ca gresiti! Lenuta nu si-a taiat craca singura, ci isi urmareste scopul de a-i asigura lui Ponta victoria la prezidentiale. Pentru ea este singura varianta de a mai conta cat de cat in politica. Altefel, dintr-o realitate trista o sa devina doar o amintire. Tot trista! Pacat pentru Basescu, ca alege sa-si termine mandatul si sa-si asocieze numele, intr-o ultima actiune politica, care sigur va ramane mai intens in memoria publicului, cu o asemenea toapa inculta!

  • …sa fim seriosi,faceti parte dintr-un curent anti-EU care are ca scop slabirea acestui frumos partid al tinerilor si al tinerelor ! …L-ati fi vrut pe papahagi sau funeriu tocmai pt. ca stiati ca ei nu ar fi fost capabili de a ridica acest partid,sunt slabi si nu au aderenta la public decat la un procent nesemnificativ de asa-zisi intelectuali…cu o floare nu se face primavara,daca n-au putut convinge proprii colegi sa-i voteze inseamna ca au o problema !!!

   • Pai daca proprii colegi sunt pusi pe smenareli … e normal sa nu fi fost votati reformistii.
    Care va sa zica, udrea si-a convins colegii de partid sa o voteze in defavoarea lui Funeriu. OK, asta e semnal clar, pentru mine si altii, ca partidul asta nu mai are sanse sa insemne nimic.
    Nu i-am votat la euro-parlamentare, tocmai pentru ca era clar ca e jucarica lui udrea si asteapta doar momentul sa oficializeze treaba. Ideal ar fi fost ca, vazand ca obtin un scor destul de slab fata de notorietatea unor membri / sustinatori (gen Basescu si Funeriu), vor regandi rolul udrei. Ar fi insemnat ca exista o scanteie de capacitate de a reactiona la alegatori.
    Fireste, eram absolut sigura ca nu se va intampla asta, ca nu vor intelege nimic. Partidul asta nu e un partid, este o jucarica menita doar sa-i asigure blondei un prag electoral cu care sa ramana in viata publica si, cat de cat, la masa de spagi. Era destul de clar, dar unii au sperat. Eu nu, si de asta nici nu i-am votat. Acum, cred ca e mai clar pentru mai multi.
    Sper ca oamenii gen Funeriu sa inteleaga ca se compromit ramanand in acel partid. Si sa migreze spre altul – chiar si clubul religios Forta Civica. As trece peste sila de religie politica, peste faptul ca MRU si-a asumat rolul de a da pe degeaba resurse (doar faptul ca a cazut guvernul l-a impiedicat sa faca mai multi pasi in acest sens) si i-as vota. Mi-e cam sila acum, dar … nu prea au alte sanse decat sa atraga figuri mai cunoscute si mai putin interesate de smenareli.
    Ramane de vazut cati anti-psdisti convinsi sunt la fel de scarbiti de udrea ca mine. Eu cred ca sunt multi si PMP va ramane, cel mult pe undeva in jurul pragului electoral. Tu crezi ca sunt putini si ca jucarica asta o sa fie perceputa ca partid real si va primi voturi care sa le faca sa conteze – si pe jucarica, si pe detinatoarea ei. Numarul de voturi o sa arate cum e de fapt ;)

 4. 1.Analistii traiesc in lumea lor profund utopica, fara sa inteleaga ca viata de partid este altceva decit cea stiintifica sau academica.
  Daca in viata stiintifica totul se desfasoara ,,individualist” , pe baza propriilor realizari – domeniul abordat, care este viata politica, presupune alte aptitudini si ,,talente”, care tin de capacitatea de a crea ,,etaje” de sustinere de la nivelul inferior pina la cel al institutiilor politice centrale.
  Aceasta sustinere este rezultatul creierii unui tip special de dependenta personala si sta la baza conducerii (si stapinirii) unei zone a partidului (cea de personal, economica, organizatorica, etc.), sau a intregului partid, daca ofera un obiectiv major si asigura activul, de capacitatea de a-l realiza.Pentru acest tip de activitate intelectualii nu sint pregatiti, ea fiind total opusa psihologiei lucrative si independentei lor personale, care le asigura prin lucrari stiintifice ,,individuale”, competitivitatea intelectuala in diverse domenii.
  2.Exista momente de cotitura istorica majora, care determina pe anumiti intelectuali cu expertiza in conducere politica sau economie, sa se identifice cu epoca si cerintele sale, implicindu-se ca atare, in constructia apoi la traducerea in viata a unui proiect politic major.
  In aceasta situatie se afla de 7 ani Romania, cotitura istorica fiind integrarea in UE, dar in lipsa ,,proiectului de reconstructie economica si industriala”, pe care sa-l poata sustine integrarea, cautarile se opresc strict la partide sau personalitati, demers absolut colateral cerintelor, in conditiile vidului de ,,proiect necesar”, pe care sa-l evalueze si realizeze partidele existente.
  Dezbaterea se poarta pe terenul moral si ,,curateniei” politice, desi perioadele de tranzitie profunda nu au cum si de unde sa ofere politicianul curat si moral (desavirsit), care este rezultatul unei evolutii democratice de mare durata, din tarile Vestice, dezvoltate economic si drept consecinta si cu democratii mature.
  3.Oricare din partidele actuale, pentru a avea valoare ,,nationala” si rezultate pozitive in toamna, va trebui sa-si asume evaluarea si promovarea unui ,,proiect de reconstructie economica si industriala” (existent si operational), iar daca o va face PMP, PDL, PNL sau PSD va conta prea putin.Unica diferenta dintre ele, este clamarea unora sau altora dintre caracteristicile de stinga sau dreapta, fara sa le aiba cu adevarat niciunul, pina cind nu va lua de coarne, ,,taurul dezvoltarii economice”, care sa aduca in rindul lumii civilizate, o tara esuata la toate capitolele, ca Romania.Partidele sint regimente de lupta politica, iar nu rezervatii morale, valoarea lor fiind masurata in capacitatea de asi asuma si promova proiecte pozitive si abia dupa aceea, de a excela in puritate si transparenta, care sint (eventual) trasaturi ale ,,organizatiilor religioase”!
  Concluzie:Intelectualii trebuie sa ramina neconditionat in partide, oferind viziune si consultanta politica si economica, iar in etapa de azi, un proiect major de schimbare economica, ca alterntiva la posturi si functii pe care nu le pot onora.Numai in acest mod isi pot valorifica expertiza generala.
  Deng Xao Ping n-a avut nici o functie oficiala in partid, dar modelul sau, de intelectual-tehnocrat, a fost indispensabil schimbarii Chinei si el trebuie sa fie urmat NECONDITIONAT de marii intelectuali, din orice partide.
  Pina la urma, PMP ramine partid minor nu pentru ca este condus de unul sau altul din vechea garda, ci pentru ca MARII sai intelectualui, sint MINORI in ce priveste proiectele acestuia!!!

  • Pai, da, dar inclusiv dorinta de a concepe un proiect de dezvoltare nationala presupune si o oarecare fibra morala, pe langa pricepere. Pentru ca altfel …
   Dai exemplul lui Deng Xiaoping. Da, dar a mai existat si un Mao, care a detinut puterea pana in ultima clipa. A vrut el sa faca bine, dar nu a inteles ce inseamna asta ? Nu, nu l-a interesat. Dintr-un motiv sau altul, a aderat la niste idei si a incercat sa le impuna. Efectele asupra oamenilor nu il interesau – daca ne uitam numai la anumite aspecte din Revolutia Culturala, de cata pricepere este nevoie ca sa intelegi ca studentii nu pot lua locul medicilor, a profesorilor, si sa impiedici excesele de acest gen ? Nu l-a interesat catusi de putin cati vor muri in urma prostiilor lui, el vroia sa se impuna – orgoliul lui sau ce o mai fi fost era mult mai important decat oricate sute de mii sau milioane de morti in timpul foametei, a revolutiei, a diverselor lui experimente.
   Astia de la noi nu sunt ca Mao, nu mai au cum, si oricum, ei nu au idei de impus, ei vor sa aiba acces la buget, asta e tot. NU ii intereseaza proiectele de dezvoltare chiar deloc. Trebuie sa ai fie un firicel de fibra morala ca sa iti doresti sa faci si ceva bun, fie sa ai parte de un electorat cu ceva minte, care sa-i elimine pe cei care fura atat de mult incat devine imposibil de ascuns, si in rest sunt atat de incompetenti si lipsiti de interes pentru binele public, incat … fac rau si cand nu au un castig personal. In Ro nu exista nimic din toate astea.

 5. Imi pare rau, ca multor altor romani, care ne pusesem sperantele in PMP. Il apreciez enorm pe Adrian Papahagi, indiscutabil ca si cu Daniel Funeriu PMP-ul ar fi aratat altfel. Acum, este clara alegerea. Si, cu parere de rau pentru tanti mult laudata despre care toti uita pe cine a sustinut la primaria Bucurestilor (daca mai vrea cineva probe de „orientare politica”), ati devenit PDL 2 si subliniati inca o data falia care s-a creat intre cetateanul roman si actuala configuratie de partide politice. Pana la urma, nene, daca ne serviti tot salam expirat in galantare, cine credeti ca va ramane client? Oamenii vor ALTCEVA, iar voi va incapatanati sa fiti tot acel CEVA arhicunoscut. E firesc divortul in conditiile astea, nu?

 6. „Nici Marian Preda nu e nicăieri în conducere (cu toate că am auzit atîtea despre felul în care Fundația Mișcarea Populară va alimenta partidul cu idei, expertiză, strategii politice, etc și va asigura legătura cu zona academică, cu elitele profesionale și cu societatea civilă), deși inițial era vorba ca președintele fundației să fie automat inclus în acest organism. Foarte probabil, cam toți cei de mai sus se vor retrage din prim plan, chiar dacă vor rămîne formal membri PMP”

  Aici sunteti in eroare,domnule autor si nu vreau sa va banuiesc de rea credinta,

  Iata declaratia domnului Marian Preda dat la Timisoara in mai anul trecut ,anuntind actul de nastere al PMP:

  „Fundatia va continua sa existe, ea fiind cea care va genera, va organiza si va controla Partidul si nu invers”

  retineti :Fundatia controleaza partidul ….si nu invers..
  Afirmatia a fost facuta pentru a inlatura supozitii ce nu corespund realitatii

  apoi:
  „Dovada cea mai buna a atasamentului nostru fata de proiectul Fundatiei este decizia mea, ca si a celor mai multi dintre cei 9 membri fondatori, de a ramane la conducerea Fundatiei si de a nu candida pentru nici o functie in noul Partid.”

  Asadar,Puterea o detine Fundatia.

  Fabrica de proiecte,programe ,idei pe care PMP le va prelua si implementa.Daca Daniel Funeriu si Adrian Papahagi au ales sa demisioneze din Fundatie ,sa devina membri de partid este doar propria lor vointa data de propriile interese,nicidecum de a ajunge sa obtina o functie subordonata Fundatiei.

  Si o intrebare:Miscarea Populara are un inteles in denumire.Dumneavoastra,domnule Lazescu v-ati inscris in Fundatie??Dar in PMP? Ati contribuit cu ceva ca sa nu fie nevoie de admiterea unor traseisti politic??

  In esenta,daca de la bun inceput ar fi existat aderenta la un partid NOU ar fi trebuit sa se inscrie automat toti dezamagitii ,toti revoltatii,toti cei care stau pe margine si circotesc.

  • Dvs. chiar sunteti serios? Puterea e la Fundatie si nu la partid? Pai in ce baza legala va putea Fundatia sa intervina in deciziile partidului? Si cum o va face? Daca Udrea o ia razna, ce poate face Fundatia? O demite? Cum? Cine are dreptul sa convoace congresul PMP? Fundatia? Si intrebarile pot continua.

  • Săracul @markwilliams nu pricepe nimic. Marian Preda tocmai a demisionat din Fundaţie, spunând: „Plec din fruntea Fundatiei cu convingerea ca nu este posibila o schimbare din interior a clasei politice din Romania, ca ea va trebui sa vina din exterior.”

   Te-ai prins, @markwilliams, sau trebuie să-ţi desenăm?

  • @markwilliams

   Va apreciez foarte mult pt ce scrieti deoarece dovediti o fina intelegere a fenomenului romanesc si , pe deasupra, faptul ca nu sunteti un hired gun.

   Deci Fundatia controleaza PMP si Marian Preda controleaza Fundatia.

   Ce mai face Marian Preda zilele astea ?
   Ati citit chestia cu imposibilitatea schimbarii din interior ?
   Eu nu inteleg de ce il ataca acum pe Domnul Presedinte Basescu care este absolut total in interiorul politichiei romanesti si vrea sa o schimbe, nu-I asa ?

 7. Daca ati fi cistigat la europarlamentare ati mai fi scris asa un articol?DV scrieti pe blog si credeti ca faceti politica?Eu va apreciez foarte mult ca si pe ceilalti „reformisti: dar datul din gura pe blog nu inseamna reforma.Pina a venit Udrea in partid cine a auzit de PMP?DE CE N-ATI IESIT IN FATA ,DE CE NU ATI PROMOVAT PARTIDUL?Eu locuiesc in teleorman ,partidul a luat 3 si ceva la suta pt ca nu s-a facut de loc campanie.De ce n-ati facut campanie?Ati stat numai in sectorul 4?Asta e raza dv de acoperire?.Este rusinos ceea ce faceti.Ati avut un congres ,s-a votat ,asta a fost rezultatul,nu credeti in democratie?In loc s-o criticati pe Udrea mai bine ati fi linga ea si ati cutreiera tara sa va cunoasca lumea.Chiar nu vedeti ca are priza la public?Publicul dv este numai PORA si Tapalaga care fara argument ingroasa ideile Antenei 3?Spuneti clar cu ce-a gresit Udrea?Aveti ceva compromitator despre ea aratati-ne si noua.A furat ceva ,n-a fost un bun ministru ?A arunca cu noroi numai pt ca nu sinteti ca ea nu va avantajeaza.A lipsit o saptamina dupa alegeri si partidul a lipsit complet din media .Ca sa aruncati si mai mult cu noroi in colegi il discreditati si pe C Diaconescu.Pacat, d-le Baconschi.!Puteti sa fiti si mama intelectualilor daca nu faceti stiri ,nu ajungeti la cetateni nu existati in politica.Eu nu vad cit sinteti dv si ceilalti mai reformisti decit Udrea.Ceea ce sustineti dv sustine si ea.Diferenta e ca ea trece sticla si produce emotie dvs nu.Vorbiti de cei care au venit din PDL (unde ati fost toti)ca au primit functii .Sint oameni vechi politicieni cu experienta ,e nevoie de ei pt a constriu partidul probabil au bani sau politica se face pe degeaba?Nu- l ajutati pe Basescu daca va mincati intre voi,aratati cit de mici sinteti.Mai aveti rabdare pina in iarna cind termina Basescu mandatul si atunci o sa preia el partidul ,pina atunci nu va mai spalati rufele in public sau munciti pt partid numai daca aveti functii?
  .Eu n-am auzit-o pe Udrea sa va reproseze ceva , sau sa fie nepoliticoasa, sau vulgara .E singurul om politic ,care a fost supus vreme de 10 ani linsajului mediatic si care nu si-a pierdut niciodata cumpatul ,nu a jignit ,nu a devenit furioasa nu a facut atacuri la persoane din politica sau la familiile acestora.S-a batut ca un barbat si nu a dat o clipa inapoi.De ce nu e reformista?ca e frumoasa ,are verbul la ea si are tocuri?

  • Nu pune la inima fata! Ia niste ‘telectuali cu fumuri si misogini care are boala pe Lenuta. Totusi, recunosc ca m-ai pierdut la aluzia cu sectorul IV din Bucuresti! In rest, Nutzi rules!

   • E simplu. D-na Maria a facut copy-paste dupa un mesaj postat altundeva si adresat altcuiva. Mai exact, d-lui Baconschi.

 8. Imi vine sa rid…
  Paradoxal ,toate aceste ,hai sa zic CRITICI aduce un imens avantaj PMP…S-a vazut la testul cu europarlamentarele…pMP nu intra pe scor daca nu s-ar fi vinzolit toate retelele de socializare ,toti frustratii si vexatii,misoginii si manipulatii iMPOTRIVA Elenei Udrea….

  Si eu sunt uimit de efectul asupra mea…Inainte de atac o toleram pe Elena Udrea ,pentru ca accept si imi insusesc tot ce promoveaza si sustine Presedintele..
  ACUM???iar imi vine sa rid..aparind valorile Fundatiei si PMP am ajuns sa o cunosc si sa o apreciez pe blonda,cum nici nu credeam vreodata……hahahahahahahah

 9. Craca?! Sfânta naivitate!!!
  Ceva ce abia a inmugurit nu poate fi deja craca. Un vlastar, o joarda, un petiol poate, dar nu craca! O arata si dimensiunile partidului respectiv: 6%, iar asta, asa cum le place multora dintre sustinatorii fostului comunist sa aminteasca, din 30%, adica doua procente absolute. Cum participarea la prezidentiale va fi aproape dubla fata de europarlamentare, rezulta ca Diaconescu va obtine cam vreo 3% din partea partidului si a fundatiei, responsabila cu finantarea. Se vor mai adauga ceva procente de la sustinatorii PDL, adica cei ai d-nei Macovei. Numai ca acestia o percep pe Macovei ca fiind de dreapta, iar pe Diaconescu ca un intrus stangaci in PMP. Asa ca mai mult de 2-3% nu vin de acolo. Mai multe procente (3-4%) vor veni de la stanga, de la cei care nu-l vad pe plagiator suficient de copt pentru un mandat prezidential. Nici ala nu se vede, de fapt! i vor mai eita 1-2% de nehotarati care, asa de-un pamplezir duminical, il vor vota pe porumbelul din jobenul Udrei. Daca nu cumva, vom mai avea o dramuleta pe ultima suta de metri si candidatul va deveni Morar. Asa cum a avut si Basescu, si EBA, si Oprescu, si Diaconu. Prinde la public!

 10. Daca tot ii plangeti pe acesti reformisti, imi spuneti si mie ce au „reformat” ei pana acum? In ce proiecte s-au implicat concret, ce realizari au de cand sunt in politica? Niic la PDL n-au facut nimic dar au stat pe langa Basescu….nici la PMP n-au facut nimic pana sa vina Udrea ca sa-i scoata din anonimat. Macar 3 proiecte sa-mi dati care le apartin, ca Udrea are 6000 de proiecte regionale de care Ponta profita cu mult zel taind panglici peste tot dupa munca blondei mult muscata de fundulet!
  Vreau sa stiu cate panglici se taie dupa Papahagi, Bacoschi, Funeriu, Cristi Preda!!!! Ce realizari au in afara de a da din gura la microfon si pe FB?!!!!
  Nu cumva acesti „reformisti’ au profitat de Presedinte, adapostindu-se langa d-lui ca sa afle lumea despre ei ca sunt intelectuali si ca ei se lupta pentru reforma statului?! Ei, ce ziceti voi astia care tot ii plangeti de nereusitele lor! La ce ar fi de folos? Un partid se conduce de o mana de fier, de un profesionist, de un harsit in politica, competent si puternic. Elena Udrea este asa si nimeni nu poate contesta cu argumente ceea ce afirm.
  Sa fim seriosi, a fi dascal, a fi in domeniul stiintei, nu inseamna ca esti indreptatit sa ti se recunoasca merite care sunt firesti daca iti place ceea ce faci dar, asta nu inseamna ca sunt si politicieni. Refomistii mentionati NU sunt inca politicieni…si Papahagi a recunoscut abia ieri ca nu este si ca se va stradui sa devina. Poate, peste vreo 10 ani de munca, desi….nu-l vad de dimineta pana noapte prin tara si numai printre oameni, stabatand cate 5-700 de km pe zi, dormind in masina, macand in benzinarii. S-o intrebe pe Udrea cum se castiga un vot, apoi sa vorbeasca. Reformistii nu au electorat, nu aduc voturi, ori politica este pe voturi,fratilor!!! Treziti-va! PMP va deveni o forta a dreptei datorita Elenei Udrea!!!!!

  • Domnule/doamna sunteti foarte nostim/a. Spuneti ca „Udrea are 6000 de proiecte regionale de care Ponta profita cu mult zel taind panglici peste tot dupa munca blondei mult muscata de fundulet!”. Care sunt stimabile acele proiecte? Salile de sport la sate, parcurile prin paduri, scolile prin sate fara copii…. toate platite bineinteles la preturi macar duble. Dati-ne si noua cateva exemple de proiecte notabile initiate de doamna Udrea. Poate va aduceti aminte si de suspendarea banilor UE din cauza matrapazlacurilor facute cu fondurile administrate de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Eu imi aduc aminte de un interviu la TVR cand era un scandal cu fondurile pentru drumuri din Republica Dragnea si alte doua republici. Intrebata fiind de moderatorii emisiunii ce sa va intampla cu acele proiecte, madame Udrea a raspuns ca banii vor fi achitati si daca nu se va putea cu bani UE vom folosi bani din buget! Bravo!
   Ce merite are Funeriu? Reforma invatamantului! Ce a reformat Udrea vreodata?
   Mai spuneti „S-o intrebe pe Udrea cum se castiga un vot, apoi sa vorbeasca.”. Doamna Udrea e buna de papusar nu de politician. Cand era sefa PDL Bucuresti nu a avut tupeul, cum era normal ca sefa de organizatie, sa candideze la primaria Bucuresti. L-a pus, foarte inspirat, pe Prigoana! Acum e sefa PMP dar in buna traditie nu candideaza ea insasi la presedintie, il pune pe Diaconescu. In schimb s-a dus la Roman sa candideze pentru parlament! „Cum se castiga un vot”?!? Udrea vrea putere dar nu se baga sa fie aleasa ca altfel ar trebui sa-si asume esecul.

   „Nu cumva acesti “reformisti’ au profitat de Presedinte, adapostindu-se langa d-lui ca sa afle lumea despre ei ca sunt intelectuali si ca ei se lupta pentru reforma statului?! Ei, ce ziceti voi astia care tot ii plangeti de nereusitele lor! La ce ar fi de folos? Un partid se conduce de o mana de fier, de un profesionist, de un harsit in politica, competent si puternic. Elena Udrea este asa si nimeni nu poate contesta cu argumente ceea ce afirm.”
   Si Udrea de cine e impinsa inainte, nu de TB? De meritele ei de sforareasa? Cat despre Udrea: „un profesionist, de un harsit in politica, competent si puternic.” daca asa credeti, mult succes la votat PMP! Eu nu ma ating de acest partid… m-au pacalit la inceput, dar gata!

 11. PMP si-a facut harakiri inainte chiar de a intra in clasa I primara a politicii, iar Baescu (nu-mi vine sa cred) si-a demolat posibilitatea de a ramane in „cartzile” politicii dupa decembrie 2014. In fond e si un lucru bun: alegerea lui nutzi ex-cocos si a acolitilor ei a demonstrat ca INTREAGA CLASA POLITICA este UN GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT in mai multe bande (caci mafie inseamna ceva creier) de borfashi pusi pe capatuiala pe banii statului, adica ai nostri, cei care ne platim corect taxele si impozitele. PPM-ul a ales – asa cum pusese deja diagnosticul dl Lazescu in postarea de acum cateva zile – confruntarea (mimata pana la urma) pe teren strict politic, departe de principiile statului de drept, justitiei independente, economiei concurential corecte, deci mimand competitia pe terenul pe care toate gunoaiele politicii romanesti se simt ca pestele in apa: manipularea alegatorilor ne-educati, preferand asistenta sociala muncii competitive prin „structurile in teritoriu”.
  Un mic exemplu despre legaturile subterane dintre jalnicii politicieni de la noi: ce ii leaga pe nutzi udrea, cristi diaconescu si titus corlatean? TOTZI sunt kkdre didactice la „privata” cretina a lui madam standford si a lui barbatu-sau cristian dumitrescu, transfug pdl-psd, cred ca inca vicepresedinte al senatului. Ambii dumitresti sunt in proces de plagiere pentru o carte de drept de catziva ani. Cum putea Funeriu sa fie alaturi de astia?
  De aceasta banda de borfashi inter-partinica tare mi-e ca nu vom putea scapa decat cu furcile, ca in 1907.

  • @Lucid..

   Plamadeala asta cu furca din 1907 ar putea fi valabila daca ai picta dezastrul Romaniei in cei 10 ani de domnie ai lui Iliescu…daca ai zugravi vinzarea la bucata a Romaniei facuta de guvernele Nastase,Roman,Isarescu…

   Mizilicul pe care il introduci a fi demn de o furca ca la 1907 este ridicol ,adus ca sa faci o catastrofa cu cele trei nume legate intre ele ..via Elena Udrea.

   Nu incetez sa ma minunez cita patima ,cita ura si cite povesti de adormit copii se difuzeaza exact unde nu este cazul..PSD,PNL ,Ponta mitomanul,guvernarea dezastru, nu intra si nu fac obiectul discutiilor ….cum sa faca ,daca exact acolo ne aflam si noi??

  • Stimate Dle Lazescu
   Analiza dvs m-a uns pe suflet. Cata dreptate aveti!
   Eu l-am votat pe Traian Basescu. Fara indoiala, a facut multe lucruri bune, dar:
   Dl Basescu obisnuieste sa-si ascunda cate un as in maneca (si asta n-as spune ca imi genereaza mult respect) pentru a tine atat adversarii cat si aliatii la un respect fortat. Biletelul lui Tariceanu (ce coincidenta – Elena Udrea l-a dat in vileag), plagiatul lui Ponta – fac parte din asii sai ascunsi, pe care i-a jucat. L-a ajutat in cazul Tariceanu? Nu numai ca nu l-a ajutat dar i-a adus tot PNLul impotriva… L-a ajutat plagiatul lui Ponta? Nici atat. Dupa ce a adus PSDul la putere, astia ar fi desfiintat toata Academia Romana pentru a-l scoata pe Ponta curat. Si asa, Dl Basescu, cu socoteli gresite, si-a facut PNLul si, mai tarziu, PDLul – din cauza esecului Elenei Udrea de a castiga alegerile pentru presedintie- ca dusmani si pe noi ne-a dat pe mana celor mai mari hoti, infometati dupa doua alegeri pierdute…

   Am pierdut si ultima farama de speranta ce mi-o adusese PMP-ul…Poate ii lipsea forta banilor, dar ar fi meritat sa incercam….

 12. Salut, am trecut doar sa ma bucur de raul vostru si sa va bag, cum se spune, batul prin gard. Hasta la victoria siempre!

 13. Dar oare ce va face TB care cu siguranta este de acord cu incercarea lui Cristi Diaconescu? Dar cu restul …Desi daca asta au vrut electorii inseamna ca este vina nostra, noi votantii celor pe care azi ii regretam dar langa care la vot nu am fost . Cine era sa-i voteze?

  • Dar ce sa faci daca nici ceva atat de simplu acesti „intelectuali” inexistenti in scena unde se joaca cu intelectul de adevarat dar si la fel de inexistenti unde se da cu piciorul in minge, se vede limpede ca nu pricep. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 14. Multi dezamagiti dupa congresul PMP … puneti-ma si pe mine pe lista.
  Dupa parerea mea totul porneste de la liderul ales, iar in PMP liderul (sau lidera) a fost ales (aleasa) inainte de congres, pt. ca de fapt la congres a avut loc doar consfiintirea acelei alegeri anterioare, si miruirea in public. Iar partidul va avea infatisarea liderului, asta e clar. De-aia mi-as fi dorit si eu un alt fel de lider, cu o noua perspectiva si plan de actiune (Funeriu).
  Cind se va fi lamurit TB ca asa nu merge vom vedea si alt tip de lider, altul decit tipul de conducere al lui TB. Incep si eu sa cred ca oricine vrea sa fie liderul PMP trebuie in primul rind sa duca lupta cu TB, aratindu-si alegerea pentru aceleasi valori europene insa cu alte mijloace si metode. Urmas al lui TB de tipul Elenei Udrea nu poate duce nicaieri, pt. ca omenii nu traiesc in trecut ci sint preocupati de viitor. Iar TB nu stiu cit mai poate reprezenta viitorul, ci doar o perioada foarte importanta din istoria RO, din 2004 pina in 2014, cu multele ei realizari si consolidari. Insa doar atit.

 15. Va dati seama ca daca PMP si-ar fi tinut congresul inainte de europarlamentare n-ar mai fi facut nici aia 6%? Asta se pare ca a fost unicul lucru asupra caruia s-au orientat corect.

 16. Domnule Lazescu, dvs. faceti niste comparatii gresite 100%. Comparati doua legi complet diferite. Normal ca legile fiind diferite, ele dau rezultate diferite.
  Sa le luam pe rind ;
  1. legea societatilor comerciale permite oricarui cetatean sa intre in piata inregistrindu-si o firma cu doar una persoana fondator al acelei firmei, fara sa fie bogat, fara sa minta si sa fara sa piarda o multime de bani. De aceea avem peste 600000 IMMuri in ROmania, unele mai bune ca altele, dar oricum ele dau 75% din locurile de munca.

  2. legea ONGurilor, altele decit partidelor politice, permite ca 3 ( trei) persoane sa inscrie un ONG, fara sa minta, fara sa fie bogate material si fara sa piarda timp. De aceea avem peste 100000 ONGuri infiintate, unele mai active, iar altele mai putin active, dar fiecare cu rolul lor in comunitati.

  3. Legea PARTIDELOR este anti-democratica si anti-cetatean. Din 2003 avem , asa cum vei putea citi la final stenograma, lipsa DEMOCRATIEI in ROmania.
  De ce ? Pentru ca este imposibil sa mai infiintezi partide fara sa minti, sa pierzi multi bani si timp. Orice partide asa zis nou este construit pe MINCIUNA, deoarece nimeni nu poate infiinta cu 25000 de necunoscuti din 18 judete un partide CURAT. Este lipsit de logica si este ORIGINALITATEA ROmaniei dintre toate tarile din UE.

  Asa ca toate comparatia dvs. , toate constructia din articol este eronata.
  Cind legea partidelor va permite ceea ce permite in orice stat din UE atunci ne apucam sa discutam de miscari de la firul ierbii asa cum sunt in toate statele din UE.
  Pina atunci povestim povesti.

  Spor la succese!

  26 nov 2002 Parlamentul Romaniei. Guvernul lui Adrian Nastase.

  <<Domnul Viorel Hrebenciuc:

  Domnul Boc. Vă rog.

  Domnul Emil Boc:

  Domnule preşedinte,

  Partidul Democrat a votat pentru acest raport de mediere, aşa cum a fost adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. În forma iniţială se prevedea ca numărul de membri necesar să fie de 50 de mii, iar preşedintele României a solicitat reexaminarea acestei legi, fără a impune un număr sau altul, susţinând că ar fi nevoie de o reexaminare, pentru a găsi cifra potrivită, pentru a satisface pe de o parte nevoia şi exigenţele libertăţii de asociere, iar, pe de altă parte, de a răspunde exigenţelor câmpului politic românesc.

  Partidul Democrat a susţinut încă de atunci necesitatea coborârii acestui prag sub cel de 30 de mii, propus iniţial de către Partidul Naţional Liberal, optând pentru 20-25 de mii.

  Chiar dacă, din punct de vedere teoretic, şi aici va trebui să fac o demarcaţie între persoana mea privată, în calitate de profesor în materia de drept constituţional, ar trebui să susţin, sub orice formă, libertatea de asociere, pornind de la o persoană la două persoane, aşa cum este în Uniunea Europeană, totuşi, poziţia partidului şi a grupului nostru a fost că este nevoie să găsim un echilibru între varianta maximală de tip Kazahstan, unde existau 50 de mii de membri, şi varianta occidentală, cu doi-trei membri, pentru a constitui un partid politic. Este o necesitate a României anului 2002, pentru a realiza, aşa cum s-a spus aici, o anumită coagulare a scenei politice şi a elimina în acest sens de pe scenă acele partide de buzunar, al căror unic scop de existenţă este doar acela de a obţine câştiguri facile în urma prevederilor din legislaţia electorală şi a rămâne, în consecinţă, în viaţa publică doar acele partide care, prin programele lor, prin ideile şi prin acţiunile pe care le fac, se pot impune în conştiinţa publică.

  Fără a fi perfectă această soluţie cu 25 de mii de membri din 18 judeţe, cu 700 de semnături în fiecare judeţ, ea reprezintă o soluţie a momentului şi sunt convins că, după reaşezarea scenei politice româneşti, vom putea reveni la modelul occidental cu două-trei persoane în vederea constituirii de partid politic.

  Vă mulţumesc.”

  http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5362&idm=18%2C15

 17. Articolul e bun ar premiza analizei e gresita: „PMP… părea să fie partidul cel mai consecvent în ceea ce privește consolidarea statului de drept și promovarea reformelor instituționale și cel mai deschis către zona civic intelectuală”. De ce? Doar pt ca repeta la nesfarsit sustinem reformele initiate de Traian Basescu?

  Un individ ce face pe oracolul politic, Lazaroiu a zis odata ca va apare partidul „Alba ca Zapada” care va creste precum Fat-Frumos iar dupa cateva alarme false, Noua Republica si Forta Civica, lumea a zis „gata asta e, PMP! Basescu i-a pus stampila CTC, asta e sigur!”

  E normal ca o parte a societatii sa aspire la ceva mai bun dar din pacate acel mult asteptat partid, n-a aparut si nici nu sunt semne ca va apare. E infernal de greu de penetrat piatza politica. E nevoie de oameni cu bani, timp si popularitate. Dan Diaconescu a reusit temporar cu o televiziune, bani dubiosi si populism desantat sa incropeasca un partid al maniei proletare. Dar e val ca valul trece, o constructie serioasa si durabila e mult mai dificil de facut.

  Asa ca n-are rost sa ne facem sange rau de ce s-a intamplat cu PMP, acest partid nu e ceea ce au visat multi sa fie, ci o aripa desprinsa din PDL. Pt unii e suficient, un PDL un pic primenit, e un punct de vedere pragmatic. Eu unul nici nu sunt convins ca e un PDL mai curat, doar ceva mai mic. Sesizand pericolul irelevantei au scos la inaintare o „piesa grea”, Cristian Diaconescu,

 18. E o iluzie ca un partid elititist poate atrage procente mari din electorat. Toata constructia pmp poarta expertiza Traian Basescu. Cred nimeni nu se poate indoii de viziunea politica a lui TB. Un partid are nevoie de un lider puternic, are nevoie de resurse financiare si de media. PMP poate creste peste scorul de 6% doar luand voturi de la psd nu de la perfectionistii de pe retelele de socializare on line. De persoane onorabile precum Funeriu, Papagagi, Baconski este nevoie pentru o viitoare guvernare. Basescu fara puterea conferita de functia de presedinte si fara a face partea din conducerea pmp pentru a mai putea avea autoritate in partid avea nevoie de o persoana fidela, cum Boc a refuzat a ramas varianta E.U.

  • Eroare – Basescu ramane tot un comunist – vezi ce se intampla in PMP!
   Basescu nu s-a putut reforma pe sine!
   Regret!

   PMP nu are program – batalia nu se da cu sau impotriva lui Elena Udrea – ci se da cu proiecte, idei, argumente pro si contra comunismului!

   Asta este chestiunea – va rog sa intelegeti!
   Nu este numai aici, este peste tot in Europa si in lume!

   Cea mai buna alegere pentru PMP – FUNERIU!
   Funeriu este un om al ideilor, al conceptelor, al actiunilor si al fortei de mobilizare!
   (la fel cum este domnul Ciolos)

   Funeriu reprezenta viitorul posibil sa fie realizat in Ro dupa ce a fost format in afara RO!
   (vezi si ce a declarat la parasirea scenei Marian Preda – atentiune – sociolog)

   Funeriu prezinta normalitatea intr-o lume anormala!
   Acolo ar trebui sa fim si nu aici!

   Numai de bine sa auzim!

 19. E o cacialma. PMP a fost creat ca sa serveasca pe post de paratraznet pentru aia zisii 7,4 meleoane de rumani care vomita la ideea de basism. Faptul ca mot pe acest rahat a fost pusa taman blonda de la Cotroceni accentueaza hamaiturile sarlelor asmutite de A3 si Romania TV cand trece prin sat caruta cu coviltir PMP. In acest timp PDL si PNL isi vad linistite de proiectul lor de unire a dreptei, cu un candidat credibil la prezidentiale. Dupa alegerile din noiembrie veti vedea cum PMP se contopeste in proiectul PNL-PDL, cu marinarul (ha-ha-ha, v-am tras-o !) pe post de prim ministru sau oricum principal facator de jocuri. Ma si mir ca Varanul, Ghita si Ponta nu s-au prins de farsa…

 20. Eu apreciez abordarea hard advertising: se vorbeste despre Udrea si despre PMP – de bine, de rau, nu conteaza, atat timp cat acestea exista in mentalul colectiv si, mai ales, la televizor si in on line. Masele sunt patimase, usor misogine, uita repede, iubesc superficial si nu mai au chef de tepe in strada (cel mult un dislike/unfriend/unfallow). Ce va face presedinta bine sau rau, nici nu conteaza acum, conteaza ce vor fi convinsi votantii ca face bine sau rau, iar aici este loc de profesionalism serios. in fond, in batalia brandurilor, ura anti psd va fi greu de egalat, fie si de trecatoarea ura anti udrea. Stiti cat suntem de sentimentali?! Cand Udrea va face binemeritata pauza de maternitate, iar calea ii va fi deschisa omului providential, care va urca pmp-ul in tariile sondajelor, iertate vor fi toate si-i vom aprecia sacrificiile si abnegatia …atat suntem de sentimentali si usor de fraierit! :)

  • Liliana, imi place cum gandesti :) … asa e. Noi uitam tot dupa prea putini ani. Din cauza asta s-au reinventat Iliescu, Rrrrazvan Theo., Petre Roman, ingineru’ Cozma, Tatulici & Funar @Caritas, Danut etc… Si la fel se vor reinventa Baxe & Nutzi, Bok cel din pustie, si toti ceilalti Nimeni care circula pe la Berlin & Bruxelles. „Discursul” astora se adreseaza noilor generatii de hipsteri, cei-nascuti-ieri, care sunt dispusi sa creada ca politica astora e ghidata de principii, si nu de Principi. Si vor vota. Competitia electorala e pe numar de enoriasi: credulii mei sunt mai multi decat credulii tai.
   Articolasu asta, si site-ul asta, si mare parte din ‘media’ vorbeste despre PMP, MRU , Nutica & Co. ca si cum AR EXISTA. Daca vorbesti destul despre cuadratura cercului, multi vor crede ca ea exista. Eu nu reusesc sa pricep ce are atractiv Nutica&PMP, din orice punct de vedere posibil nu gasesc nimic. Dar la fel nu gaseam nimic la Petrica Neulander, si totusi lumea l-a votat. Politica e despre atragerea naucilor la stampilatie. „Inteligentii” sunt platiti sa-i convinga: asa apare ‘presa’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Lazescu
Fondator al retelei nationale de publicatii locale Monitorul (1991) actionar al Grupului de Presa Medianet, ce editeaza Ziarul de Iasi membru al Grupului pentru Dialog Social a fost expert media pentru proiecte europene. A coordonat proiecte europene dedicate mass-media, a fost membru fondator si membru in conducerea unor organisme profesionale precum BRAT sau ARCA A fost membru in CA al SRTv in perioada 2002-2005. In prealabil, a ocupat un post de director executiv in cadrul Televiziunii publice si a fost membru in CA al SRTv (1999-2000). A fost presedinte-director general al SRTv

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro