joi, decembrie 9, 2021

PMP intră la guvernare sau dispare

Rezultatul congresului din 7 iunie, dar și reașezările tactice de pe partea dreaptă a scenei politice nu generează foarte multe perspective pentru Partidul Mișcarea Populară. Din contră. Deși semnalul dat de electoratul de dreapta la urne a fost unul extrem de negativ, Elena Udrea a ales să-l ignore prin refuzul de a face pasul în spate, asumându-și leadershipul PMP.

Dreapta este dominată în acest moment de proiectul de alianță (fuziune) pe care îl dezvoltă PDL și PNL. Stânga – PSD – deține monopolul și este preocupată de identificarea bazinelor electorale care pot fi străpunse pentru a obține scorul electoral de peste 50%, necesar pentru câștigarea președinției României. Electoratul dezamăgit a transmis, prin aceste alegeri,  un nou semnal că așteaptă figuri politice serioase, credibile, care să prezinte și să dezbată proiecte pentru români și pentru România. Politica de show și de cancan este respinsă de foarte multe categorii sociale.

Congresul PMP și noua echipă de conducere aleasă în fruntea acestui partid, provenită din această zonă politică de cancan, a stârnit extrem de multe reacții negative atât în rândul jurnaliștilor și comentatorilor vieții politice, dar și pe rețelele de socializare. Valul de reacții negative provenite din diverse medii ale societății civile ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru un politician în orice moment al carierei politice, cu atât mai mult atunci când debutează într-o ipostază politică atât de importantă, așa cum este aceea de lider al unui partid politic.

Un prim efect: chiar dacă partidul nu este atacat de adversarii politici, comunicarea este una defensivă, de apărare. Echipa Udrea va consuma în perioada următoare foarte mult timp și energie pentru a respinge acuzațiile care i se aduc, pentru a justifica și a argumenta prezența în fruntea partidului. Fiind ocupată în cea mai mare parte a timpului pentru a da explicații – necesare pentru a menține cel puțin capitalul politic obținut în urma alegerilor – noua conducere nu va putea să dezvolte strategii pentru a atrage electorat nou și pentru a dezvolta proiectul PMP.

În aceste condiții, cu Elena Udrea lider al partidului, perspectivele de creștere  pentru PMP sunt blocate. Mai mult, dacă conducerea PMP nu va reuși să stopeze în scurt timp aceste reacții negative prin programe, acțiuni, etc. – adică, dacă nu va reuși să demonstreze cât mai rapid posibil că aceste reacții negative sunt nefondate – este foarte probabil să intervină demobilizarea în rândul susținătorilor săi, iar PMP nu numai că nu va intra în conservare, dar va și pierde o mare parte din electoratul care a decis totuși să-i acorde credit pe 25 mai.

PMP nu mai poate miza în acest moment pe electoratul fidel lui Traian Băsescu. Platforma câștigătoare în cadrul congresului nu a propus nici un proiect nou de convingere și de atragere a acestui electorat. Fără electoratul lui Traian Băsescu, fără a participa la efortul de coagulare al dreptei, ocupat să justifice alegerea făcută în cadrul congresului, PMP este un partid obligat să identifice nișe sau oportunități noi pentru a-și asigura supraviețuirea politică. De asemenea, este obligat să utilizeze toate atuurile de negociere pe care le deține. Pentru PMP este vital să intre la guvernare după alegerile prezidențiale. În caz contrar, echipa Elena Udrea riscă să fie debarcată de la conducerea partidului și chiar să fie marginalizată politic. Chiar dacă reușește, totuși, să mențină controlul asupra partidului și după alegerile prezidențiale, PMP – un partid a cărui singură ”doctrină” este ”organizarea și structurile locale” – mai poate supraviețui pe scena politică doar dacă intră la guvernare.

Premise politice:

PMP este în acest moment un partid izolat pe scena politică, fiind un partid neeligibil pentru a face parte dintr-o alianță de dreapta. De asemenea, PMP nu poate valorifica oportunitățile electorale ce rezultă din reașezarea scenei politice post-alegerile europarlamentare.

PDL-PNL au refuzat să accepte un partid condus de Elena Udrea la discuțiile despre unificarea dreptei. Niciunul din cele două partide nu a exclus însă în mod ferm  posibile discuții cu Traian Băsescu. Chiar dacă, prin absurd, PDL și PNL ar preluare guvernarea în urma unei moțiuni de cenzură, este foarte puțin probabil că PMP va fi primit într-un astfel de guvern.

O alianță sau o fuziune PMP – Forța Civică nu poate fi luată în discuție atâta timp cât liderul FC și-a anunțat candidatura la prezidențiale, iar PMP dorește să aibă propriul candidat. Mai mult, PMP și FC și-au anunțat proprii candidați la alegerile prezidențiale, iar Cristian Diaconescu, candidatul PMP, a exclus posibilitatea unui tandem președinte-premier cu liderul FC.

Traian Băsescu – principalul partener al PMP – nu și-a declarat încă susținerea pentru noua formulă de conducere. Dacă președintele  va decide să mențină linia adoptată imediat după anunțarea rezultatelor și să se păstreze în zona de  neutralitate, este foarte probabil ca PMP să nu mai beneficieze de acest vector de imagine și, implicit, de  acest bazin electoral.

Echipa Elena Udrea nu va putea profita și nu va putea să atragă electoratul dezamăgit de noua alianță PDL-PNL spre PMP. O parte a electoratului PDL va merge în zona dezamăgiților, iar alții vor rămâne susținători ai lui Traian Băsescu, dar nu al proiectului PMP.  Electoratul PNL va alege, de asemenea, zona dezamăgiților sau va migra spre PSD, via ong-ul înființat de Călin Popescu Tăriceanu.

Singura alternativă viabilă pe care o are PMP este intrarea la guvernare, iar acest lucru nu se poate realiza decât într-un guvern cu PSD.

Din analiza obiectivelor stabilite de noua conducere, cât și din declarațiile și poziționările ulterioare, PMP este un partid care se pregătește să intre la guvernare. De intrarea la guvernare depinde existența și dezvoltarea partidului atât în perioada de până la alegerile prezidențiale, cât și după alegerile prezidențiale.

Intrarea la guvernare sau dispariția. Echipa Udrea nu poate valorifica oportunitățile electorale create de ultimele mutări de pe scena politică și nu are nici timpul, dar nici resursa necesară – resursa de lideri, teme, proiecte sau de mesaje – ca să convingă sau să inventeze alte oportunități electorale.

Alianța PSD-UNPR-PMP: salvarea politică a Elenei Udrea

Pe toată durata campaniei electorale Elena Udrea și PMP s-au poziționat ca fiind principalii adversari ai posibilului prezidențiabil Victor Ponta. Atenție! Adversari ai lui Victor Ponta, nu ai PSD. De asemenea, principalul obiectiv politic al Elenei Udrea și al PMP nu a fost debarcarea PSD de la guvernare, ci împiedicarea lui Victor Ponta să ajungă președintele României.

Un obiectiv logic, deoarece debarcarea PSD de la guvernare presupune automat formarea unei alte majorități parlamentare, posibil chiar o majoritate parlamentară dominată de PNL-PDL, ceea ce ar însemna excluderea PMP din această formulă.

PSD este interesat în acest moment atât de funcția de președinte, cât și de păstrarea funcției de premier. Elena Udrea, înainte de depunerea candidaturii pentru președinția PMP, a exclus posibilitatea ca Victor Ponta să mai fie prezidențiabilul PSD. Automat, pentru Victor Ponta devine vitală menținerea în funcția de premier al României până în 2016, data alegerilor parlamentare. De asemenea, Elena Udrea a declarat că va susține candidatul PSD în turul doi, dacă acest candidat  va fi George Maior.

PMP mizează pe două mari atuuri: obținerea unui scor cât mai mare în primul tur – sau conservarea scorului obținut la europarlamentare – pentru a avea o forță de negociere pentru turul doi cât mai mare, și sprijinul mediatic, prin structurile de presă controlate de Elena Udrea, oferit guvernului Victor Ponta (în ipoteza în care Victor Ponta sau un alt politician din PSD va deține funcția de prim-ministru pînă în 2016, va avea nevoie de controlul total al mass-media). Ambele atuuri pot fi valorificate pentru cooptarea PMP la guvernare.

Cum pregătește PMP terenul pentru o colaborare cu PSD

1)Mai multă organizare şi dezvoltarea structurilor locale ale partidului.

”Sunt extrem de mulţumită de faptul că toţi colegii au acceptat ideea că este nevoie de unele schimbări, de mai multă organizare şi de dezvoltare a structurilor locale ale partidului. Au înţeles care a fost slăbiciunea PMP la europarlamentare şi au votat preşedintele pe care îl văd în stare să muncească timp de doi ani neîntrerupt şi să construiască pe o fundaţie solidă un partid foarte puternic inclusiv în ceea ce priveşte organizarea, pentru a deveni în 2016 o forţă politică redutabilă” – a declarat Elenei Udrea, în primul interviu acordat după congresul PMP.

Mai multă organizare şi dezvoltarea structurilor locale ale partidului. Acesta este și programul care a ieșit câștigător în cadrul Congresului PMP. Și principalul obiectiv fixat de noua conducere. Vechile obiective, precum: continuarea programelor de reformă propuse de Traian Băsescu, sau lupta cu Victor Ponta, sunt trecute mai degrabă la capitolul obiective secundare. Iar oferta electorală pentru atragerea unor noi segmente de electorat a lipsit cu desăvârșire.

În acest moment PMP nu mai poate atrage primari de la PDL, așa cum a făcut înainte de alegeri. Alianța PDL-PNL, care va genera răsturnarea majorităților în plan local, îi va determina pe primarii PDL să rămână fideli partidului și va stopa migrația acestora în Fundația MP. Fără primari, PMP nu își poate atinge obiectivul fixat în cadrul congresului: structuri locale în fiecare localitate. Iar construcția acestor structuri presupune alocarea unor resurse materiale foarte mari. Ori, pentru a atrage finanțatori, PMP trebuie să le ofere perspectiva recuperării imediate a investiției făcute.

De asemenea, nu trebuie să uităm că votul obținut cu ajutorul structurilor de partid, specific mai ales în mediul rural, înseamnă, de cele mai multe ori, un vot cumpărat, nu un vot câștigat pe baza programului sau a ofertei electorale a partidelor.

2) PMP este partidul care luptă împotriva baronilor

În timpul campaniei electorale, PMP s-a definit ca fiind singurul partid care se luptă cu Victor Ponta pentru ca acesta să nu ajungă președintele României. Această poziționare a fost întărită și prin desele atacuri pe care Traian Băsescu le-a lansat la adresa premierului, dar și prin legitimarea oferită chiar de Victor Ponta care a identificat-o pe Elena Udrea drept principal adversar.

Însă această poziționare radicală anti-Ponta, atât în discursul din timpul congresului, dar și în primele declarații post-congres, s-a mai îndulcit, PMP definindu-se ca un ”partid care luptă împotriva baronilor”, însă politicieni etichetați drept ”baroni” sunt prezenți în toate partidele, chiar și în PMP.

Mai mult, liderul PMP nu exclude chiar o colaborare cu un PSD reformat:”Nu vom intra vreodată în vreo colaborare cu un PSD nereformat”.

3) Candidatul la prezidențiale provine din  PSD

Desemnarea lui Cristian Diaconescu – fost PSD, fost UNPR – drept prezidențiabil al PMP a avut rolul, pe de o parte de a contracara riscurile și vulnerabilitățile generate de impunerea echipei Udrea la conducerea PMP – mai exact, de a atenua valul de critici negative și de a preveni demobilizarea susținătorilor pentru a conserva socrul obținut în 25 mai –, iar pe de altă parte de a genera asocierea treptată, în mentalul colectiv, a celor partide PSD & PMP. Asociere care se va face prin invocarea permanentă a statutului de ex-ministru și ex-candidat al PSD la alegerile pentru Primăria București a lui Cristian Diaconescu.

De asemenea, desemnarea lui Diaconescu, fost președinte de onoare al UNPR, simbolizează și o intrare pe ușa din dos la guvernare.  Prin UNPR, PMP poate primi sprijin logistic pentru crearea structurilor în teritoriu extrem de necesare pentru obținerea unui scor cât mai bun pentru prezidențiale.

4) PMP nu este partidul celor cu doctorate la Sorbona

PMP și-a făcut o ”marcă proprie” din atacurile la adresa premierului Victor Ponta pe tema plagiatului. O asemenea declarație reprezintă, în afară de răfuielile pe care echipa Udrea le poartă cu aripa ”reformiștilor” din PMP, și o desprindere totală de vechile mesaje anti-Ponta. O punte întinsă!

*

PMP, din partidul Albă ca Zăpada, este acum doar o poveste despre supraviețuirea politică a echipei Elena Udrea. Care va face totul și va sacrifica totul pentru a rămâne în prin plan pe scena politică. Dacă scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale, fie că prezidențiabilul va fi Diaconescu, fie că va fi Elena Udrea sau orice altă persoană – să nu uităm declarația făcută de Elena Udrea înainte de anunțarea lui Diaconescu drept candidat al PMP – ”Vom avea un candidat la președinție și vom vedea, în funcție de susținerea de care candidatul nostru se va bucura, vom vedea cu ce candidat vom intra în competiția din toamnă” – va fi egal cu scorul obținut la europarlamentare sau chiar mai mare, va fi considerat un succes și va asigura continuitatea acestei echipe în fruntea PMP, chiar dacă Traian Băsescu va dori să revină în partid. O garanție și mai puternică că această echipă își va păstra poziția de forță în cadrul PMP, dar și prezența pe scena politică, va fi intrarea PMP la guvernare, după prezidențiale. Să nu excludem chiar o fuziune cu UNPR.

Excluderea PMP din procesul de unificare a dreptei poate fi interpretată și într-o cu totul altă cheie decât antipatia profundă a liderilor PDL și PNL față de Elena Udrea. Prin simbolistica aleasă pentru a justifica această mișcare politică – „Prima dată ne-am întâlnit la discursul domnului vicepreședinte Biden, la Cotroceni și, atunci – ‘Hai să discutam’, nu eram singuri, eram cu dl Predoiu, cu dna Macovei” –, dar și prin decizia PNL de a trece la grupul PPE, unificarea dreptei devine ceva mai mult decât un ”moft” sau o simplă strategie pentru supraviețuirea celor două partide.Un alt semnal transmis prin această simbolistică este că noul partidul, care va rezulta în urma fuziunii PDL-PNL, trebuie să fie unul cât mai ”curat”. Foarte multe personaje cu diverse probleme de imagine sau cu probleme în justiție, din ambele partide, vor fi constrânse să facă pasul în spate. Evident, vor apărea foarte mulți nemulțumiți, iar cei care vor refuza să se retragă în plan secund vor căuta alte alternative politice.

PMP și ong-ul Tăriceanu reprezintă în acest moment alternative pentru personajele cu probleme din PDL și PNL care vor refuză ”pasul în spate”. Funcționând ca aspiratoare de personaje indezirabile, PMP și ong-ul Tăriceanu ajută la igienizarea partidului care va rezulta din fuziunea PDL-PNL. Poate că unul din diversele argumente care justifică apariția PMP este chiar acesta. Dacă peste ”motivul” Băsescu cele două partide pot trece mai ușor, peste ”motivul” Udrea ar fi fost greu să treacă și să înceapă discuțiile despre o fuziune.

Ce opțiuni ar avea la dispoziție Traian Băsescu în acest context?

Traian Băsescu poate să urmeze din nou linia echipei Udrea.

Ori…

Președintele poate să lase lucrurile să evolueze natural, fără să intervină, iar după după terminarea mandatului prezidențial să preia PMP cu ajutorul taberei Funeriu (care va trebui să se întărească între timp).

Una din restanțele pe care Traian Băsescu le are în acest moment este reforma partidelor politice. Iar rezultatul congresului PMP a accentuat acest prejudiciu de imagine pe care îl are deja format. Preluarea PMP și reformarea acestui partid, prin eliminarea tuturor personajelor nocive care populează acest partid, ar putea marca reîntoarcerea lui Traian Băsescu în arena politică.

Un partid nou reformat– rezultat din fuziunea PDL-PNL – și un PMP reformat îl pot aduce în postura de ”unificator și reformator al Dreptei”.

Impunerea echipei Udrea la conducerea PMP poate fi un dezastru pentru cariera politică a lui Traian Băsescu sau o mare oportunitate. Depinde ce carte va alege să joace.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. „Singura alternativă viabilă pe care o are PMP este intrarea la guvernare, iar acest lucru nu se poate realiza decât într-un guvern cu PSD.”

  Wow. Ce suav ne anuntati acest lucru!

  Oricum, imi place ca spaga din contractele cu statul se discuta in mod sincer, nepretios:

  „Ori, pentru a atrage finanțatori, PMP trebuie să le ofere perspectiva recuperării imediate a investiției făcute.”

  PMP-ul este la 1-2% acum. Nu stim de ce mai discutam. Project failed.

 2. Cand a facut Traian Basescu curatenie in vreun partid?! O lasam pe Udrea deoparte. Cand a umflat-o pe Ridzi sau pe Roberta? Cand a vrut sa o puna pe blonda aia de la primarie ministru integrarii europene? Sau cand i-a gasit inlocuitor pe Ene Dinga care nu stie nicio limba straina?!
  Cand i-a cerut lui Boc sa faca lucruri pe care nu le putea duce de a ajuns piticul atomic sa-si piarada mintile (mai ales cand a trebuit sa treaca peste noapte de la dicursul populist la cel statalist)?! Cand il sprijinea pe Ioan Oltean sau pe Gelu Visan?! Sau pe EBA?!!!
  Tot ne inchipuim ca Traian Basescu este ceea ce ne-ar placea noua sa fie, nu ceea ce este in realitate. Asa s-a intamplat si cu fanii lui Ion Iliescu.

 3. Interesanta analiza dar putin prea abstracta.
  Nu uitati! Politica se face in timp!!!!!!!!!!!!!!
  Rabdare!

  Dupa 10 ani de zile chiar va asteptati la asa ceva de la Basescu?

  Alianta PMP cu PSD este o enormitate. Daca se intampla, toti cei implicati vor disparea din istorie. Presedintele are o istorie de consolidat ;)

  Rabdare.

 4. Ca in orice razboi, si in „razboiul” politic vorbim despre resurse, „putere de foc”, tactica si strategie. Tacticile pot fi intuite de mai multi, pe parcurs, dar o strategie cu adevarat stralucita devine vizibila doar dupa ce si-a atins scopul. Scenarii pot fi destule, hartia suporta orice…
  Cred ca abia cu putin timp inainte de alegeri vom vedea ce candidati la presedintie au fost „tinte false” si cine candideaza, de fapt. Tintele false atrag focul adversarilor si le consuma munitia. Si, eventual, strang 1-2% din voturi, in primul tur.

  Eu, personal, l-as vota pe George Maior, indiferent ce partid il sustine. Si, sincer sa fiu, eu nu-l consider PSD -ist. Consider ca SRI performeaza si cred ca Maior are merite, acolo. Si inca astept sa dau un inteles unui gest al sau.

  Cat despre PMP, asa cum arata acum, nu stiu daca se doreste a fi un adversar de luat in seama sau doar mana vizibila a iluzionistului. Pana la urma, la nivel declarativ, PMP nu avea de gand sa participe la europarlamentare, ci viza parlamentarele din 2016. Daca luam de bune aceste afirmatii, cei 6% sunt un fel de bonus ce poate fi folosit oricum si poate servi atingerii unui scop mai mare. Un pion ajuns la capatul esichierului se poate transforma in regina. :)

  Eu zic sa ne pastram fortele pentru ultima suta de metri. Am impresia ca partidele mari asta fac. :)

 5. Aceasta haita de borfashi care-si zice „clasa politica”. Numai astazi avem:
  – parasutarea oportunistului ceva mai spalat daianu de la ASF la Banca Nationala (daianu e marele specialist finantist caruia sima de la bursa Sibiu i-a papat sute de mii de euroi in „plasamente”)
  – parasutarea la ASF a lui marian sarbu, trasesist de mare calibru, marunt sindicalist „bun la toate” dar fara nici o meserie
  – parasutarea lui tom bugetzel – un biet contabil de mana a saptea – de la ministerul bugetului tot la Banca Nationala
  – debarcarea finantistului PROFESIONIST Cristian Popa de la Banca Nationala de catre palavrament
  – inscrierea chilimanului in pdl
  Rocade si permutari in cel mai pur stil mafiot.
  A mai astepta ceva bun pentru Romania de la astfel de specimene e vanare de vant.

 6. Mai degraba este un SF decit o previzionare a viitorului PMP.Ca sa poti afirma ca PMP poate fi salvat doar daca intra la o guvernare cu PSD..sau ,dupa aceea sa insinuezi o „prostitutie politica ” a acestui partid care din cauza lui Elena udrea si staffului sau da mana devenind colaborationisti infecti cu pesedistii este mai ceva decit orice basm cu zmei paralei…

  Asta miroase a scoala de inginerie prefabricata la Antena Group..Atit de insidios,de viclean,de intortocheat,de pervers ,numai acolo gasesti…
  Ma intreb daca aceasta fosta consiliera a Presedintelui (si ar trebui sa modifice din cv..ca NU MAI ESTE ,dindu-si demisia la 1 februarie)a respectat deontologia profesionala conform agendei prezidentiale..

  O sa vedem unde se va regasi autoarea..cu ce fel de functii si retributii va fi rasplatita …si atunci vom intelege manipularea adevarului..

  • salut mark. Esti ok.
   Si o intrebare catre atotstiutoarea dna Boboc, posesoarea globului de cristal;
   CUM poate [oricare] presedinte sa reformeze partidele politice? Poate aflam si noi ce lege sau ce art. din Constitutie ii permite sa faca asta….
   Chiar ati lucrat la Cotroceni doamna? Si ce ati facut pe acolo?

   • Salut,Cinic.
    Examinind situatia in amanuntime,pe toate retelele de socializare si in media cu privire la subiectul Udrea-PMP..am tras urmatoarele concluzii..

    „prietenii” Presedintelui sunt cei mai incisivi in urlete cu spume.
    S-au reactivat toti agentii de influenta ai cozilor de topor din politica interpartinica…fiecare cu interesul lui,asupra caruia domina la unison obsesia: JOS BASESCU!

    Problema nu este Elena Udrea..ea serveste ca baiat de mingi al Presedintelui..Ca sa se ajunga la minimal;izarea PMP si respectiv a lui Traian Basescu mancurtii dau cu vuittoanele de pamant,arunca in aer credibilitatea,loialitatea si activitatea politica a E.U fata de Presedinte.Ce nu se poate spune ca le putem nominaliza si la fosta consiliera.. ce scrie incalificabilul text
    Cum se poate transforma un scor pozitiv intr-un esec..cum se poate propaga cu manie,cu furie,cu invective,cu insulte minciuna rostogolita mediatic si de opozitie si de catre putere,in deplina intelegere si fratie…,cu obedienti si slugi ,cu tot..

    Inteleg ca pestrita clasa politica,lacoma,inghesuita ca intelect si viziune ,cu apucaturi si obiceiuri aproape ritualice ,dedicate faptelor de mare coruptie si servirii exclusive a intereselor private de grup nu se simte de loc confortabil la gindul ca Traian Basescu nu va pleca din politic si impreuna cu PMP va deschide alte porti pentru societate si ca ar fi foarte posibil ca acesta sa ajunga a fi prim ministru.

    .Avind in vedere proba data in fata diasporei ,PMP va face Istorie..Nu se va pierde asa cum isi doresc „ursitoarele’,din contra – SI TOTI STIU ASTA – cu un lider ca Basescu va curati mocirla politica in care a fost adusa Romania de azi.. cu sau fara Elena Udrea…

 7. Elena Udrea a muncit mult in PMP, in pacate in directia gresita.
  Miscarea Populara nu a fost creata pentru a lupta pentru putere(ciolan) ci pentru moralitate(reformarea clasei politice).
  De-asta e nevoie de reformisti idealisti la conducerea PMP, pentru a arata directia corecta.

  • Buna ziua. Inteleg ca ati contribuit financiar la PMP!
   Caci idealistii de care vorbiti, ocupandu-se de principii inalte, nu stiu cum se plateste chiria pentru sedii, abonamentele la telefon, afisajul etc.
   Iar toti ar trebui sa fie voluntari, asa-i?
   Ati citit cam multe basme politice….

   • Chiria la sedii se plateste cu un scop: reformarea clasei politice. Daca cei ce platesc chiria la sediile PMP au alta agenda politica, pot sa mearga sa plateasca chiria la sediile PSD. Oricum cel mai bun sediu e pe facebook.

   • Acum am inteles mesajul dumneavoastra subliminal, nu va refereati la sedii si facturi, ci la puii la grill ai lui Florin Popescu si la primarii din buzunarul lui Marin Anton, care raspund la comanda lui politica!
    PMP a avut inca de la inceput scopul declarat oficial: Reformarea Clasei Politice.
    Cei care au bagat bani in PMP cu gandul ascuns la ciolan nu sunt decat niste intrusi impostori si oportunisti, ne e mai bine fara ei!

 8. Doamna, poate vremea e de vina, ca ploua ca-n Bacovia.

  Dar eu am ametit de tot citind analiza asta. Mi se pare complicata, nerealista pe alocuri si cu o mare greseala de fond: vi se tot pare ca „linia Udrea” nu e unul si acelasi lucru cu „linia Basescu”. Adica vi se pare ca Udrea are o oarecare autonomie in PMP. Mie mi se pare complet gresit, dar tinand cont ca lucrati in Administratia Prezidentiala, poate ca stiti dumneavoastra ce nu stim noi.

  Pe scurt, eu unul cred ca PMP-ul o sa traga sa aiba un candidat cu ceva procentaje la prezidentiale, nu foarte putine (sunt constienti ca fara sanse), procente pe care sa le negocieze cumva dupa primul tur. Apoi, dupa alegeri, Basescu o sa preia partidul direct de „pe linia Udrea”, nu pe linia Funeriu, care nici nu exista deocamdata. Prin simpla predare de mandat. Ca asta pare rolul Elenei Udrea.

  Iar din 2015 incolo, Basescu isi imagineaza ca poate sa revina iar in teren, caci se stia foarte talentat la jocul asta de opozitie de guerilla (oare mai e adevarat astazi?). Si de aici incolo, vazand si facand, in functie de context (are PSD presedintele? pastreaza PSd guvernarea daca nu are PSD presedintele, etc etc etc). Scopul fiind un scor bun in 2016, poate chiar o intrare la guvernare.

  Cel putin asa se vede de pe margine, la o privire superficiala.

  Inca ceva: o intrare a PMP la guvernare alaturi de PSD duce rapid la decesul de facto al PMP si, simultan, la decesul omului politic Basescu, care isi va fi ars si ultima picatura de combustibil politic cu asa alianta.

  • Pot paria ca odata lansat blufful ,si preluat de comentatori ,mistificat si reintors pe dos de catre „profesionistii” de maskirovka se va speculaa astfel:

   „Elena Udrea considera ca pentru a salva PMP -ul de la pieirea iminenta -luind in seama si catastrofalul scor obtinut la europarlamentare va colabora cu PSD si va duce partidul la guvernare.. …..bla,bla,bla…….”
   Sopirla introdusa gratuit si neavenit pe seama PMP va deveni in curind O HOTARIRE CE II APARTINE Elenei Udrea…adica o alimentare a suvoiului denigrarii ,inceputa o data cu intrarea Elenei in PMP ….pentru ca asa lucreaza dezinformarea.. de fapt,,,material ridicat la fileu postacilor consacrati..

  • E nevoie de o alianta pentru a dovedi „ce altfel sunt”?
   Interesul alegatorului/suporterului unui partid nu trebuie sa fie alianta in care ajunge preferatul , ci setul de legi pe care reuseste acesta sa le treaca prin Parliament. Mai aplicat, are vreo importanta daca, in urma unei aliante cu PSD, acel PMP ideatic ar reusi sa publice in final in MO acele „reforme” de care ne tot vorbeste?

 9. Hehe, comentatorii nu mai vad padurea din cauza copacilor.
  E prea putin important ce face PMP pana la alegeri. E clar ca nici nu va da urmatorul presedinte, nici nu va influenta in vreun fel alegerea lui. Ce se va intampla insa dupa alegeri, va fi faptul ca Traian Basescu va putea deveni membru de partid. A mai luat o data PD-ul si dintr-un partid de buzunar l-a facut bun de guvernare, eu zic ca o sa incerce din nou.

 10. E posibil sa se intample chiar asa data fiind natura balcanica a politicii romanesti in care toate partidele incearca sa prinda o bucata de cascaval, sa se pozitioneze la putere prin piruete si aliante bizare, justificate in modul cel mai penibil. PMP nu e un altfel de partid dar traiectoria sa poate fi mai degraba ghicita la intamplare decat prevazuta prin argumentele logice sau nu.

 11. Prea multe scenarii si prea multa atentie acordate unui partid-stafie. ‘Contributors’ trece drept un site serios de analiza politica si nu numai. Stiri despre PMP ar trebui sa apara numai in Click, Cancan si – de ce nu- Playboy de aici inainte. Ma amuza varianta cu alianta PSD-UNPR-PMP. Numai gandul ca Ponta si Udrea (Geniul din Gorj cu Printesa de Plescoi) vor trebui sa se giugiuleasca in public, dupa ce s-au porcait si jignit la drumul mare, ma amuza. Planeta Romania nu se dezminte!

  • @Lupul monarhist
   Ti s-a ridicat mingea la fileu??
   Esti exemplul pe care l-am dat in comentariul anterior…cum se transforma un zvon sau o sopirlita in adevar…Ai si inceput prelucrarea – pe exemplul biletul de trafic de influenta trimis de tariceanu Presedintelui ,transformat cu multa sirguinta de dusmanii Lui basescu ,in BILETEL ROZ!Si asa a si ramas pentru spalatii pe creier…a fost prelusdiul transformarii Elenei Udrea in amanta Presedintelui…
   Spor la treaba…ai mult de vidanjat!

   • De cand ne tutuim? Tovarașe PMP-ist markwilliams, spectacolul grotesc orchestrat de Basescu-Udrea si echipa de intelectuali-țuțeri se apropie de sfârșit… vor dispărea in cel mai apăsător anonimat. Sunteți disperați că nu aveți niciun fel de influență iar perspectivele pentru coteria d-voastră politică sunt cel puțin macabre. Publicul NU vă place! Punct. Sunteți antipatici, aroganți, puși pe combinageală și purtători de pârțag la fel ca și Creatorul domniilor dumneavoastră de la Cotroceni. Nu aveți idei, viziune,soluții – sunteți puși pe căpătuială . Adios!

    • Foarte interesant: pe coasta de est e ora 11 dimineata si se munceste la greu. Doar welfaristii stau pe internet plini de grija fatza de fosta lor tzara dar bucurosi ca fraierii de americani muncesc pentru ca sa-i tzina si pe cei ca ei in spinare. Traiasca Obama!

 12. Articolul se numeste „soparla”, avand la baza principiul bate saua ca sa priceapa iapa!

  Concret, PMP se pregateste de o alianta cu PSD, alianta care il va recupera si pe Basescu (in PMP, desigur, ca sa nu-si piarda ultima urma de credibilitate politica). Bun, si de ce ne anunta stimata doamna Boboc aceste lucruri? Pai stiti cum este, vestile rele trebuiesc date gradat, sa se obisnuiasca omul, si sa nu dam – Doamne fereste! – in soc anafilactic sau sincopa vasovagala!
  Deci eu va propun sa va obisnuiti: vor mai urma si alte asemenea articole, menite sa va convinga ca cioara nu-i vopsita ci un adevarat porumbel alb, cu suvita de pat blond in cioc.

 13. O analiza care vrea sa ne explice ca PMP va muri daca nu se sinucide mai inainte. De fapt PMP s-ar putea salva de la sinucidere daca ar alege sa moara intr-o alianta kamikaze la guvernare in care PSD ar accepta cu bratele deschise sa faca acest act sinucigas si ilogic.

  Dar de fapt s-ar putea sa nu se intample nimic si depinde de dl Basescu daca Udrea e carte castigatoare sau pierzatoare. E sigur ca nu e neutra altfel desigur ca ceva se va intampla iar Basescu va alege ori sa se retraga din politica, primec, ori, dati-mi voie, va ramane sa combata in continuare. Nu e clar daca isi va lua vacanta ca sa revina maimapoi dar totul e posibil.

  Si va fi rau daca nu va fi bine in schimb nu va fi deloc bine daca se va intampla sa fie rau.

  Abia astept ca tinerii frumosi si inteligenti din politica romaneasca sa ia locul curvelor batrane de azi….viitor de aur tara noastra are… Nu stiu daca sa ma bucur ca scapam de ciuma sau sa plang ca dupa ciuma vine lepra…

 14. exista si o parte buna in refuzul liderilor PMP de a lua contact cu realitatea. ca partid care face disproportionat de multa galagie in presa raportat la numarul de voturi, PMP are totusi o sansa, si anume aceea de a juca acelasi rol important pe care il joaca mustele desenate pe toaletele de prin aeroporturi (vorba lui mircea dinescu pe vremuri). furia anti basescu va avea o tinta reala, identificabila si diferita de ce incearca PNL si PDL sa faca. cu o mica pierdere de voturi din partea talibanilor udristi (poate 2% – 3%), dreapta reconstruita in jurul PNL + PDL are sansa sa castige din voturile uselistilor, voturi pe care e clar ca nu le-ar primi daca ar coopta-o si pe „femeia cu barba”. valabil si pentru intrarea la guvernare, nu se va intampla.

 15. Am o rugaminte!
  Va rog sa actualizati fisa de autor a Ralucai Boboc!Si-a dat demisia la data de 1 februarie a.c. din functia de consilier prezidential! Se creeaza ideea ca isi permite sa emita prezumtii incalificabile ,in baza functiei de la Cotroceni!
  Si specificati pentru cine a fost consultant (pentru ce politician sau Partid) in perioada 2008-2009….

  • Comentariu excelent [arta] si pentru desconspirarea facuta ca la carte au sarit imediat ca arsi cativa postaci posibil gata pregatiti de autoarea plecata cu forta de unde lucra ..foarte straniu !!Aceasta idee nu e aparuta doar aici,e si la R22 si in alte parti deci e o lucratura de proportii si vad- molipsitoare si periculoasa!Cred ca o dezmintire maine n-ar strica altfel apare plagiatorul care o credibilizeaza in felul lui caracteristic de a se lasa cand trebuie prins cu minciuna-ca la cate-a spus ce mai conteaza una..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raluca Boboc
Licențiată în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească, obținut la Facultatea de Stiințe Politice (Universitatea București), Institutul de Cercetări Politice. Din 2007 - consilier la Departamentul de Analiză și Planificare Politică (Administratia Prezidențială). Din 2009 - consilier politic la Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților. Din 2012 - consilier de stat la Departamentul de Analiză Politică (Administratia Prezidențială). A participat în calitate de consultant la campaniile electorale din 2008-2009.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Ministrul degetului

(Titlu sugerat de o prietenă, cercetător în Franța) Probabil că rareori cercetarea (mai nou, acum, și “digitalizarea”) din România...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro