luni, octombrie 18, 2021

PNL și problema îmbunătățirii comunicării publice

Din câte se pare, ședința pe care mai-marii PNL au avut-o marțea trecută cu liderii partidului din teritoriu a fost una cu scântei. Principalul reproș adus d-lui Orban și echipei sale guvernamentale a fost proasta comunicare. În teritoriu nu se prea știe ce mai vrea cu adevărat partidul. De aici nesiguranță, bâjbâieli, confuzii.
Principalul acuzator a fost –semn rău!-gureșul, “spulberatorul” Rareș Bogdan, cel care în ochii marii majorități a opiniei publice încă mai păstrează ceva din aura de vedetă de televiziune. Chiar dacă a fost, după părerea mea, o vedetă de carton, cu grave înclinații spre naționalism și populism, puțin contează. Omul are încă priză la public. Așa că în nici un caz, dl. Orban nu își prea poate permite luxul de a-l trage pe dl. Bogdan pe linie moartă, chiar dacă ar obține pentru această operațiune înalta aprobare de la Cotroceni. Deși dl. Bogdan a ajuns să se creadă buricul Pământului.
Mai rău e că acuze a formulat și, până mai deunăzi, yesmanul Florin Roman. Cel care, în urmă cu ceva vreme, și-a asumat misiunea de paratrăsnet, el fiind solul care ne-a adus vestea retragerii de la învestirea în funcția de premier a d-lui Florin Cîțu. Același domn Cîțu care, mai nou, ne aduce numai vești bune. Iată, nu mai departe decât tot marți, l-am auzit pe dl. Cîțu, exuberant din cale afară, intervenind telefonic la Digi 24, spunându-ne că, odată trecută povestea cu COVID-19, România va avea o mare șansă de revenire economică rapidă. Să urce națiunea spre comunism, în zbor! E drept, la numai o zi după ce ne-a promis numai lapte și miere plus realizări nenumărate, dl. Cîțu a devenit mai realist și a admis că ar putea exista probleme cu plata pensiilor și salariilor dacă nu se realiează în termenii scontați execuția bugetară.
În aceeași ședință, președintele PNL, dl. Ludovic Orban, nu a avut ce face și a trebuit să admită că partidul a început să scadă în sondaje. Cel dat publicității de IMAS, la sfârșitul lunii martie, vorbește despre un minus de patru procente, comparativ cu luna anterioară. Enorm! Încă și mai îngrijorător e faptul că aproape 80% dintre repondenți consideră că, în acest moment, România se îndreaptă într-o direcție greșită, Or, cine dă direcția? Guvernul PNL. Ai cărui miniștrii sunt toată ziua la televizor. Lansând și ei mesaje contradictorii.
Ar fi cumplit ca sub presiunea acestor sondaje, PNL să dea drumul la măsuri populiste. Din păcate, semne rele în acest sens deja există. Doamna Violeta Alexandru spune că nici vorbă să nu se mărească în septembrie pensiile cu 40% (de unde bani, doamnă?) și, din câte se pare, vor fi mărite și salariile profesorilor. Parcă ne-am fi întors în anul 2008 și n-am fi învățat nimic din ceea ce a venit în 2009-2010.
Aflu dintr-un articol din Evenimentul zilei că pe la colțuri s-ar vorbi despre o posibilă înlocuire a candidatului PNL la primăria Capitalei. S-ar lua în calcul, asta dacă luăm în considerare ceea ce scrie dl. Mirel Curea în sus-menționata gazetă, despre renunțarea la serviciile de candidat ale d-lui Nicușor Dan în favoarea d-lui Nelu Tătaru. Care a început să aibă o presă bună fiindcă trebuie să admitem că e dinamic, are credibilitate, se descurcă bine . Uneori, însă, dl. Tătaru mai și minte. Ca, de exemplu, atunci când a susținut că habar nu a avut până mai deunăzi despre aberațiile cu iz fascistoid ale d-lui Streinu Cercel. Repet, propulsarea la condiția de candidat la Primăria Capitalei a d-lui Nelu Tătaru, ar fi o posibilitate doar dacă luăm în considerare ceea ce scrie dl. Curea care ia lumină mai curând de la PSD decât de la cinstea pe care o presupune profesia de jurnalist.
Reamintesc, au fost voci care, încă din momentul în care s-a făcut anunțul potrivit căruia PNL sau, mai curând, dl. Ludovic Orban l-a agreat pe dl. Dan în postura de candidat al partidului la Primăria Capitalei, au profețit că, în timp, se va proceda la o înlocuire. Vocile acelea au venit predominant tot din zona EVZ care pe vremea aceea se lăuda că îl are drept vârf de lance pe dl. Ion Cristoiu. Dacă, totuși, zvonurile acestea se adeveresc, ar fi un semn că PNL nu a învățat nimic din greșelile în cascadă comise în 2016.
Cum spuneam, la mijloc poate să fie vorba despre o operațiune de intoxicare. Tocmai de aceea, în orice caz, cred că e nevoie de o îmbunătățire a comunicării. Capitol la care PNL, dar și guvernul său au deficiențe majore.


Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Poza momentului fata in fata cu credibilitatea PNL si greselile de comunicare , ce par a nu pune in evidenta un intreg, ci mai degraba a aduce in prim planul politicii alte imagini ,alte figuri politice noi , asa cum bine ne spune textul . Batalia politica este insa la inceput si asa cum bine stim -urma alege – Coronavirusul ,efectele lui ,transpuse economic si politic ne vor arata cistigatorii . Daca norocul (in afara de a sta izolati si a ne spala pe miini nimeni nu stie nimic )face ca pandemia sa se opreasca de la sine atunci PNL isi maximizeza sansele , partidele politice nu prea arata a face mare lucru si nici nu sunt lasate de PNL ( in virtutea unicului partid ce si-a asumat raspunderea totala )sa se implice pe nici un palier de guvernare . Practic in acest moment ele nu fac parte din ecuatia guvernarii Romaniei (dincolo de incercari politico legislative in parlament ,dar si acelea doar pe la tv ). Daca virusul atit de ucigas -nu se lasa – si nici nu asculta de vorba buna (altceva nu prea avem a face ) atunci PNL poate pierde teren politic ,chiar daca nu prea apare vreo forta politica de temut . Cumva la nivel de cetatean , fiecare si-a facut temele personale si a decis ce si cum va vota . Pensiile sau cresterea valorica incepind cu intii septembrie 2020 in cuantum de 40 % nu are cum sa nu fie realizata , este prinsa si in bugetul anual . Singura posibilitate de a etapiza aceasta masura obligatorie este concomitenta luarii unor alte masuri, atit de asteptate de o majoritate a cetatenilor ,de forma impozitarea pensiilor speciale si altele asemenea ,doar atunci pensinarii vor accepta a etapizare de crestere a pensiilor . In rest zvonistica este din ce in ce mai inflorita , chiar daca site-uri ce contin astfel de abordari se inchid mereu , iar o data cu venirea primaverii si glumele politice se tin lant , agatate si ele de noi idei politice ce vor a mirosi cit mai frumos . Dar cum virusul te mai face uneori sa iti reduci mirosul ,acum nu multa lume mai gusta fake-urile si isi lasa simturile sa inteleaga singure adevarul .

  • Taxarea progresiva numai a pensiilor (nesimtite sau altfel) nu se poate aplica fiind o discriminare si va fi declarata neconstitutionala de CCR.

   In schimb, se poate aplica, taxarea pregresiva a veniturilor, anuale pe persoana. Prin venituri intelegandu-se: nu numai salarii sau pensii, ci si toate sporurile (doctorat, conducator de doctorat, de antena, de limbi straine, diurne, chirii + transport platite de companie/stat, membru de „academii” si toate celelalte inventate de diverse minti „sclipitoare” din Romania desigur in folosul propriu), precum retributii de membru in diverse „board of directory” in companiile de stat etc.

   Mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa se aplice taxarea progresiva ca in toate tarile „de afara”.

 2. „PNL și problema îmbunătățirii comunicării publice…”

  Fără îndoială, comunicarea guvernanților va deveni nu doar bună, ci minunată, după ce vor plăti [inclusiv] din banii mei mita de 200 milioane de lei către presă.

  Instrumentele de manipulare, care sunt publicațiile de presă românești sunt astfel răsplătite pentru obedianță, iar cele care nu sunt suficient de obediente, sunt interesate să devină. Urmează, după cum este de așteptat, pensionarea anticipată, bonusuri pentru „covid”, pensii ocupaționale speciale șamd. pentru o presă mizerabilă.

  https://romania.europalibera.org/a/o-campanie-de-informare-de-200-milioane-lei-pl%C4%83tit%C4%83-de-guvern-va-ajuta-presa-s%C4%83-subziste/30572998.html

  Astfel, domnii Ghiță, Voiculescu, Gușă, Teszari, Kellner și muuulți alți apropiați și „scule” ale cleptocrației care activează online, vor primi bani de la cetățeni ca să-i prostească și mai eficient decât până acum.

  …De parcă nu era suficient cât plătește d-na Firea tuturor televiziunilor, din banii mei, pentru a-și face reclamă sub pretextul OXIGEN-ului, câd de fapt bucureștenii sunt uciși de poluarea masivă generată de incendierea deșeurilor, de arderea combustibililor fosili și de șantierele neprotejate!

  Dacă „manevra” funcționează pentru București, poate funcționa pentru toată România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.