miercuri, septembrie 27, 2023

PNL trebuie să ia taurul de coarne

Până la un punct, e cum nu se poate mai în firescul lucrurilor anunțul făcut zilele trecute de președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, că partidul pe care îl conduce va recurge la începutul lunii februarie la exercițiul democratic al moțiunii de cenzură.
Acesta este, la urma urmei, unul dintre rolurile fundamentale ale Opoziției parlamentare. Să sancționeze, respectiv să cenzureze acțiunile Puterii.
Ceva mai neclare sunt reproșurile pe care PSD intenționează să le aducă guvernului Orban. Sunt toate indiciile că ele vor fi circumstanțiale. Dl. Ciolacu a spus chiar că ele vor fi precizate doar după ce CCR se va pronunța asupra obiecțiilor de neconstituționalitate pe care așa-zișii social-democrați români le-au formulat asupra unor legi și acte normative pentru care guvernul Orban și-a asumat răspunderea la sfârșitul anului 2019. Pentru a evita obstrucții la CCR la cele referitoare la modificările la mult disputata Ordonanță 114, guvernul a recurs, în ședința lui de ieri, la soluția Ordonanței de urgență,
Încă și mai tulbure mi se pare logica d-lui Ciolacu în clipa în care acuză ceea ce socotește a fi conduita complet nedemocratică a guvernului în privința alegerilor anticipate. Pe care e din ce în ce mai evident că PSD nu și le dorește. Or, în cazul în care moțiunea de cenzură trece s-a înfăptuit deja primul pas către anticipate. Mai mult. Dl. Ciolacu își freacă deja de fericire mâinile numai la gândul că, dacă CCR va admite sesizarea lui, făcută în calitatea de președinte al Camerei Deputaților, și a d-lui Teodor Meleșcanu, ca președinte al Senatului, în privința conflictului de interese între Guvern și Parlament în privința legii Bugetului, dl. Ludovic Orban va fi obligat să abandoneze funcția de prim-ministru. Aceasta însemnând tot o șansă dată acelorași alegeri anticipate.
O altă mare inteligență a aceluiași partid aflat azi în opoziție, dl. Mircea Budăi, fost ministru al Muncii și Protecției sociale, prezent aproape seară de seară, fie în persoană, fie numai telefonic la postul de televiziune România tv, a spus zilele trecute că PNL ar plănui să organizeze alegeri anticipate și pentru a le trage mai apoi o mare păcăleală pensionarilor. Pretinde dl. Budăi că, în cazul în care PNL ar câștiga, așa cum se așteaptă, posibilele alegeri anticipate, va profita de victorie, dar și de faptul că urmează patru ani fără consultări electorale spre a nu mai pune în practică majorările de pensii ce ar trebui să intre în vigoare cu începere de la 1 septembrie. Dl. Budăi nu a recurs, spunând asta, decât la o mică, nesemnificativă schimbare de retorică pentru a afirma de fapt același lucru pe care îl tot repetă și el, și alți vectori de imagine ai PSD de la căderea guvernului Dăncilă încoace. Și anume că președintele Iohannis și PNL de abia așteaptă să purceadă la amputări de pensii și salarii.
Cred că orice om cu mintea întreagă nu dă o para chioară pe zicerile personajului cu pricina. Cum nu acordă prea multă atenție nici spuselor d-lui Ciolacu. PNL în care coexistă și vechiul partid liberal, și PDL-ul care s-a aflat la putere pe vremea când tandemul Băsescu-Boc a recurs la tăieri de salarii a învățat că nu se poate juca chiar oricum cu veniturile oamenilor. Respectiva tăiere s-a aflat la originea, poate îndepărtată, a seriei de revolte ce au condus la gonirea de la putere a PDL la începutul verii anului 2012. A durat aproape doi ani până să se întâmple asta- în 2010 populația a lăsat impresia că ar fi înghițit gălușca- dar până la urmă decontul a venit și nu a fost nicidecum ieftin.
Cu toate acestea, cred că PNL ar face cum nu se poate mai bine să tranșeze cât mai curând problema anticipatelor. Ar fi nevoie ca președintele partidului, dl. Ludovic Orban, el și nimeni altcineva, cu atât mai puțin dl. Rareș Bogdan, să spună limpede dacă PNL vrea sau nu cu adevărat alegeri anticipate. Adică lasă să treacă și anul acesta, cu toate pierderile aferente la capitolul reforme și își asigură victoria la Parlamentare sau ia taurul de coarne. Asumându-și riscurile în consecință. Pentru a clarifica aceste lucruri PNL nu are nevoie de sondajele sociologice de care vorbea ieri dl. Orban.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „…alegerilor anticipate. Pe care e din ce în ce mai evident că PSD nu și le dorește. ”

  Membrii actualului parlament nu doresc alegeri anticipate, oricărui partid i-ar aparține. Dar, PSD, în cazul în care ar fi nevoit să aleagă, foarte probabil ar prefera alegerile anticipate, dacă i s-ar cere, în locul modificării Legii electorale, cu alegeri locale în două tururi. Prin urmare, poate avea loc o negociere.

  Doar că și modificarea Legii electorale este importantă pentru democrația românească, chiar dacă PSD și PNL sunt avantajate de alegerile locale într-un singur tur…

  • Pai cine isi doreste alegeri anticipate cand este in scadere de popularitate ? Alegerile in doua tururi vine cam asa, inaintea primului tur ne injuram ca la usa cortului iar pentru turul doi ne aliem si ne pupam pe dinti, a la Brejnev, ca poate asa sa invingem. Citeste poate asa invingem PSD. IOHANIS CASTIGA ALEGERILE CU CIRCA 65% SUSTINUT DE SASE-SAPTE PARTIDE IAR DANCILA ACUMULEAZA VREO 35% SUSTINUTA DE UN SINGUR PARTID,SI SE PARE NICI ALA IN TOTALITATE , DECI CARE ESTE IN REALITATE CEL MAI PUTERNIC PARTID ?

 2. PNL-ul a ratat inca o data mingea ridicata la fileu de prostia psd-ului… Puteau sa strige pe toate televiziunile prietene ca nu se pot plati pensiile din cauza motiunii si a reclamatiei la ccr. Prin ricoseu le ardea un sut in fundul ala mare si gras al celor de la ccr sa-si revizuiasca termenele alea nefiresc de lungi si atitudinea contra cetatenilor acestei tari. Dar ce sa-i faci… de unde nu e nu poti cere nimic.

 3. Totul pe lumea asta se rezuma la a da pentru a lua sau a lua pentru a da , un joc de suma nula . Alegerile anticipate se vor face, dupa consultari de suprafata ,dar in contrapartida alegerile locale vor ramane intr-un singur tur de scrutin cel putin pentru acest ciclu electoral .Aceasta intelegere politica duce la cistigarea alegerilor parlamentare de catre PNL (posibil sa poata forma guvernul de unul singur ) fapt ce reprezinta si dorinta presedintelui Johannis ce isi va folosi intreaga forta in vederea obtinerii acestui rezultat electoral si in acelasi timp PSD va optine cu mici exceptii fotoliile de primar in multe localitati din tara . Doar marile orase vor trece sub administratie PNLsi o parte din micile localitati unde tot PNL va fi cistigator ,dar per total PSD va ramane cu foarte multi primari .Cu toate acestea sunt convins ca PNL va declansa in timpul mandatului , unde probabil va fi insotit si de USR-PLUS pentru a avea o majoritate de peste 65 de procente dupa redistribuiri ,o reforma la nivel administrativ ce va reduce drastic numarul primariilor si va comasa multe comune si sate intr-o noua forma de organizare administrativa . In acelasi timp PNL va privatiza (vinde )multe din activele ce azi apartin statului Roman si guvernarea va fi astfel usurata de problemele legate de coruptia atasata la marile intreprinderi de Stat si de gestionarea greoaie a acestor giganti ce sunt in mare parte nonprofitabili . SA URMARIM

  • Politica include și principiul la care ”se rezumă lumea”, totuși e mai mult de-atât, e o artă a compromisului.
   Predicția ta are logică și consistență, dar politica, precum viața, e surprinzătoare.
   De aceea nu emit previziuni, ci dorințe: aș vrea ca PSD să rămână istorie și cred că în acest an ar fi momentul, în urma unor alegeri anticipate care să premeargă alegeri locale în două tururi.

 4. @mm :
  Nu tandemul Basescu – Boc a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.
  Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp. Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii. Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.
  Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune.
  Tandemul Basescu – Boc a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.

  • „Nu tandemul Basescu – Boc a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl.”

   România se afla în situația de a putea depăși criza economică din 2008-2010 mai ușor decât Polonia, spre exemplu. Consecințele cumplite ale crizei au fost generate de ponderarea efectelor ei în țara noastră prin politicile publice extrem de „neinspirate” ale guvernului Tăriceanu 2, probabil cel mai prost guvern din istoria României, după cel condus de d-na V Dăncilă.

   Pe de altă parte, CCR a avut o decizie bine cunoscută.
   De asemenea, ne amintim cu nostalgie de vajnicii apărători ai ordinii publice care au fost în vizită la Cotroceni, între o ședință de yoga cu ayahuasca și o vizită la Banca de Credit Corcodel, cu duiosul colind „ieși afară, javră ordinară!”.

   Guvernarea cleptocratică a produs mutații sociale profunde. Trăim într-un stat captiv, organizat după arhitectura unui stat mafiot. Indiferent ce spun unii, sau alții, instaurarea principiilor statului de drept, a independenței Justiției, a mecanismelor checks&balances etc., este sunt posibile abia după o revizuire a Constituției și în mult, mult timp. Eu estimez, dacă chiar se schimbă ceva în guvernarea PNL (cu D Constantin, Sorin Câmpeanu, Victor Ponta, sau pe cine var mai aduce la conducerea PNL), că procesul se va întinde pe cel puțin două decenii.

   • @Constantin
    Foarte bine punctat, PNL-ul nu e cu nimic mai breaz ca PSD-ul, nicunul dintre partide nu are o doctrina, traditionala sa zicem, singurul lucru care-i mana in lupta e tocmai dorinta de a face cat mai multe conexiuni la institutiile statului, acolo unde sunt bani.Statul mafiot exista, este intretinut de partidele politice si traieste in simbioza cu acestea. Singura sansa a Romaniei este destructurarea clanurile mafiote care paralizeaza institutiile statului, profesionalizarea lor si interzicerea partidelor politice de a se amesteca in treburiele institutiilor cu alte metode decat cele institutionale. Politicul face legi iar statul le pune in practica, nu trebuie sa existe alte ingerinte din partea politicului altele decat legile. Numirile pe baza de cumetrii la conducerea institutiilor, companiilor, societatilor de stat, din partea PNL nu sunt cu nimic mai bune sau datatoare de speranta ca cele din partea PSD, USR, etc.

 5. Firesc este ca opoziția parlamentară să aibă întâi niște îngrijorări față de activitatea Guvernului, să le ridice la tribuna Parlamentului, iar dacă i se par cu adevărat serioase, să recurgă la moțiunea de cenzură. PSD vorbește acum despre moțiune de cenzură, dar nu știe motivele pentru care o va depune. Ca și cum am zice că în câteva luni declarăm război, dar nu știm cui și de ce.

  Altfel, nu trebuie să scormonim prea mult în ce vorbesc politicienii, mai ales cei de la PSD. Când a fost vorba de fapte, adică atunci când au avut o moțiune de cenzură gratuită cu ocazia asumării răspunderii, s-au dat după copaci și doar au cârâit la CCR. Frica de anticipate e mare. Mesajul ar putea fi interpretat mai degrabă în sensul că „poate la primăvară n-o să ne mai fie așa frică”.

  Oricum, nu de idei sau curaj politic îi putem bănui pe cei de la PSD. Toată legislatura, gloata de parlamentari PSD s-a comportat fix ca o mașină de vot fără creier care doar execută ce spune șeful. Când ei își desconsideră funcția în halul ăsta, la guvernare fac prăpăd iar în opoziție, unde se cere mai multă inteligență, nu au cum să fie constructivi sau eficienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro