miercuri, iulie 17, 2024

Ponta a deschis PSD-ului calea spre înfrângere

Victor Ponta a avut timp de doi ani toate cărţile în mână: primul guvern, soarta preşedintelui suspendat, al doilea guvern, modificarea Constituţiei, ruperea sau continuarea USL. Acum pare că „a reuşit” să mute PSD-ul din postura de stăpân de necontestat al jocului în cea de actor care depinde de ceilalţi.

De la crearea USL conducerea PSD fost foarte abilă în negocierile cu aliaţii liberali lăsându-le acestora mai multe posturi decât PNL ar fi putut pretinde conform sondajelor. Ideea parităţii, deşi niciodată nu era perfect aplicată, a avut un rol decisiv în păstrarea iluziei existenţei unui echilibru între cei doi parteneri. Iar acest echilibru aparent trebuia să ducă şi la un echilibru al responsabilităţilor, care era foarte important pentru PSD. Inclusiv pentru ca partidul lui Ponta să nu pară că reface partidul-stat. Acest beneficiu a dispărut după episodul din toamnă, atunci Crin Antonescu, în contextul protestelor publice, a atacat dorinţa PSD de a trece proiectul care legaliza exploatarea aurului de la Roşia Montană. Un moment similar a avut loc şi în decembrie referitor la legea amnistiei. După aceste episoade a devenit foarte simplu pentru Victor Ponta să explice în interiorul partidului său de ce USL-ul devenea inutil. Astfel participarea separat de PNL  la europarlamentare se impunea pentru că ducea la clarificarea raportului de forţe între cele două partide. Iar acest raport se anunţa net favorabil PSD, care ar fi luat dublul voturilor PNL. Această variantă era ideală pentru PSD, pentru că îi permitea să recupereze relativ uşor majoritatea electoratului USL. Dar era prea frumos ca să fie adevărat, aşa că PSD-ul se aştepta şi era perfect pregătit pentru momentul în care liberalii vor încerca să iasă din ceea ce devenise pentru Antonescu capcana guvernării. Având o armată instituţională şi mediatică mult mai mare, PSD era convins că acest moment nu-i va pune probleme.

Ponta şi ai lui, obsedaţi fiind de inevitabilul război, anticipează loviturile PNL-ului şi lovesc fără ezitare: nu acceptă nominalizările miniştrilor PNL, prin televiziunile arondate îl atacă pe preşedintele liberal, o apără pe Mariana Câmpeanu, numeşte interimari PSD pe ministerele liberale şi mai ales amână numirea lui Iohannis fără o justificare credibilă. Independent de interesul lui Antonescu de a pleca de la guvernare, faptele ne arată că ceea ce era probabil gândit ca o contra-ofensivă a PSD-ului a devenit un atac în toată regula, o scoatere de la guvernare fără menajamente a PNL.

Pentru Ponta soluţia raţională ar fi fost să facă un pas înapoi şi să accepte vicepremierul cerut de Antonescu. Mai erau câteva luni de luptă corp la corp. Plecat de la primăria Sibiului, dar fără experienţă guvernamentală, Iohannis trebuia să organizeze alegerile, ceea ce în România nu este simplu, iar probabilitatea erodării sale era mare.  Prin refuzul  acestui posibil compromis de moment actualul preşedinte al PSD şi prim-ministru a părut laş, o laşitate şi un semn de slăbiciune care-l vor costa atât în relaţiile sale din interiorul partidului, cât şi în raporturile cu cei din afara PSD, fie că este vorba de aliaţi sau de adversari politici.

În măsura în care conducerea PSD nu a acceptat compromisul, scuza auto-apărării nu mai ţine.  Liberalilor nu le mai rămâne decât să constate că sunt scoşi de la guvernare, respectiv din USL, care devine astfel USD. Vinovat de o flagrantă utilizarea excesivă a forţei împotriva aliatului său liberal, PSD-ul devine principalul vinovat de ruperea USL. Pe termen scurt noua majoritate pro-Ponta nu va mai putea avea aceeaşi legitimitate ca aceea a USL, care deriva dintr-o majoritate absolută câştigată în alegeri. Pe termen mai lung PSD o să inspire şi mai puţină încredere oricărui posibil aliat.

Din actualul context rezultă trei consecinţe importante. Prima a fost practic recunoscută public de primul-ministru: deşi nu sunt şi alegeri parlamentare, PSD nu poate spera să-şi păstreze noua majoritate dacă nu câştigă prezidenţialele. A doua va fi revenirea PSD-ului la electoratul său tradiţional, în ciuda şmecheriei cu USD-ul. Liberalii se vor lupta pentru a-i câştiga pe simpatizanţii USL-ului care nu erau apropiaţi de niciunul din cele două partide.  A treia este aceea că Ponta nu se va mai putea ascunde în spatele unui aliat semnificativ pentru a-şi scuza acţiunile sau non-acţiunile.

Aceste trei noi realităţi riscă să aibă un impact major asupra modului cum va fi guvernată România pentru că un PSD hotărât să rămână la guvernare probabil va recurge la toate metodele populiste pentru a-şi cumpăra votanţii. În plus capacitatea de şantaj a partenerilor din noua majoritate va creşte, ceea ce va creşte numărul de mici crize şi va crea o impresie de instabilitate.

Partidul lui Ponta nu este încă destabilizat dintr-un singur motiv: are în faţă un adversar profund divizat. Va juca în continuare pe întreţinerea divizării „dreptei”, va încuraja multiplicarea candidaţilor prezidenţiali din acea zona şi tendinţele centrifuge din partidele respective. Nu este clar dacă va fi posibil un UNPR „de dreapta”, dar este probabil ca zvonurile legate de acest proiect să fie corecte. Coşmarul lui Ponta este cel al lui Iliescu din 2000: să nu piardă în turul doi prin reconstituirea la nivelul electoratului a tradiţionalei alianţe anti-PSD. Strategiile de atunci vor fi încercate şi acum, dar este greu ca istoria să se repete pentru că un Vadim 2 nu apare peste noapte. O alternativă va fi susţinerea unui candidat pentru prezidenţiale sau măcar pentru postul de prim-ministru care să poate seduce dincolo de „poporul pesedist”.

Acum Ponta se crede învingător pentru că priveşte numai la câteva televiziuni pe care le controlează mai mult sau mai puţin vizibil. Acele televiziuni, în special A3 şi România TV, au sedus în logica clivajului pro vs. anti Băsescu. Credibilitatea şi influenţa lor vor scădea semnificativ atunci când tabloul devine mai complex.

Schimbarea de paradigmă de la nivelul vieţii noastre politice este foarte periculoasă pentru PSD în ciuda stării jalnice în care se află adversarii săi. Din 1990 acest partid, sub diverse nume (FSN, FDSN, PDSR, PSD), a ieşit învingător numai din luptele în care victoria sa zdrobitoare era anunţată cu mult timp înainte. În acest an posibilitatea unei înfrângeri nu mai poate fi exclusă, iar asta îi poate fatal maşinăriei pesediste, o maşinărie care învinge numai atunci când „nu are adversar”. Deocamdată aplombul PSD-ului este dat de analiza corectă a slăbiciunii adversarilor săi. Acapararea durabilă a întregii puteri în stat de către partidul condus de cuplul Ponta-Dragnea va depinde practic exclusiv de inteligenţa sau prostia acestor adversari.

Sunt multe motivele pentru care PSD este marele perdant al dispariţiei USL, dar principalul este cel legat de legitimitatea guvernării. Deşi comparaţia cu scoaterea de la guvernare a PD din 2007 este dificilă, totuşi trebuie reamintit că şi atunci PNL a scos un partid de la guvernare şi a denunţat explicit Alianţa DA cu ajutorul căreia intrase în parlament şi guvernase până atunci. În ciuda unei creşteri economice fără precedent şi mai ales a unor pomeni electorale care depăşeau „performanţele” PSD, în 2008 PNL nu a putut trece de 20% la alegerile parlamentare. PSD porneşte de la alt nivel, totuşi cei 60% ai USL atârnă cu atât mai greu de gâtul viitorului Guvern făcut probabil împreună cu UDMR. Alianţa USL se prezenta ca una de mai lungă durată decât precedentele şi acest argument a contribuit la remarcabilul său succes. Dispariţia sa va fi decontată probabil de ambele partide, dar în primul rând de partidul care rămâne la guvernare. Ideea unei bătălii de imagine în care câştigă cine pare că a rupt USL sau pierde cine a plecat de la guvernare este iluzorie. PSD şi USD  vor ocupa ministerele PNL, ceea îi va desemna automat ca unici beneficiari ai uciderii USL. Nu discursurile unor comentatori deja decredibilizaţi vor putea ascunde aceasta evidenţă.

În plus, PSD va concentra toată puterea guvernamentală şi va merge spre alegerile prezidenţiale cu pretenţia de a avea şi mai multă putere. În acest timp rămâne un partid care nu a participat singur la alegerile din 2012, ci sub o altă pălărie, cu un aliat pe care acum îl denunţă. Prezidenţialele ar trebui deci să legitimeze noua situaţie de facto, o situaţie de concentrare a puterii. Dar coaliţia USL se formase şi a avut succes cu un discurs împotriva ideii de concentrare a puterii. Cum va explica PSD celor care manifestau în 2012 împotriva lui Traian Băsescu că ei sunt mai buni, mai ales după ce teza „celui mai cinstit Guvern” a eşuat lamentabil? Azi PSD-ul nu poate răspunde acestei întrebări şi încearcă să se ascundă în spatele noii „Uniuni Social Democrate”. Greu de crezut că va putea convinge o nouă majoritate absolută la alegerile prezidenţiale. Greu de crezut că „Piaţa”, utilizată ieri de PSD pentru a câştiga puterea, nu se va răzbuna.

O formă mai scurtă a acestui articol a apărut în Revista 22

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Mi se pare ca articolul este illogic de la un capat la altul.

  „Cum va explica PSD celor care manifestau în 2012 împotriva lui Traian Băsescu că ei sunt mai buni, mai ales după ce teza „celui mai cinstit Guvern” a eşuat lamentabil?”

  PSD-ul nu trebuie sa explice nimic celor care manifestau impotriva lui Basescu in 2012. Ei raman in opozitie fata de Basescu si or sa traga cu tunul prin trusturile lor de presa impotriva lui Basescu („drepatate pana la capat, sa doboram regimul Basescu in 2014, etc etc etc) si a „noului sau aliat”, adica Antonescu. Iar votantii clasici ai PSD-ului nu tin deloc sa aiba „cel mai cinstit guvern”. Ei nu voteaza PSD-ul din motivele astea. Oricum „Guverul a fost sabotat de Basescu si de procurorii lui, asta” e tot ce stiu acesti oameni. „Ia uite, o doamna ca Mariana Campeanu a facut accident vascular din cauza sacalilor de procurori basisti”. Si plange si iar plange pe umerii doamnei in cauza. Proasta ar fi doamna sa nu treaca rapid la PSD. Acestia sunt votantii PSD-ului. Si sunt multi.

  Dar o sa vedem la europarlamentare cum stam si cate voturi o sa ia USD-ul. Refuz sa cred ca cine voteaza la europarlamentare cu PSD-ul, nu o sa voteze si cu candidatul PSD-ului la prezidentiale. Bine, sa nu il puna acolo pe Sova sau Banicioiu..

  Sa vad eu insa cum va explica Antonescu votantilor lui Basescu sa il voteze. Aici e aici. Hai cu Blaga, cu Udrea, cu Basescu o mai poti da la o bara-bara. Dar ce faci cu votantii lui Basescu? Cum ii convingi sa mearga sa puna stampila pe Antoinescu? SI mai sunt doar 7 luni pana incepe campania electorala.

  • Eu imi amintesc si acum fatidicul an 2000 cu prezidentialele lui. Singurele alegeri la care n-am votat in turul 2.
   Dupa dezastrul Conventiei si al liderului regional Constantinescu, cand in „cursa” erau inscrisi Iliescu, Petre Roman, Isarescu, Stolojan, Frunda si … Vadim. Dintre atatea nume mari, mai stiti intre cine si cine s-a dat batalia finala? Cum de s-a reusit convingerea simpatizantilor Conventiei sa puna stampila pe Iliescu? Cum a fost posibil?

 2. Si eu sunt ideallist, dar dumneavoastra m-ati intrecut.
  Votantii PSD, asa spalati pe creier cum sunt, se vor duce din nou si din nou sa voteze PSD. Asta e o lectie care trebuie invatata pe de rost.
  Iar Antonescu, care arata aseara ca o parasuta, cu valiza la usa si cu burta mare, o sa ramana un paduche. De fapt, este deja!
  Deocamdata acesta este rezumatul momentului.

 3. Realitatea este ca pe termen scurt marele perdant este PNL. Principalul motiv este ca electoratul propriu este insignifiant. Caderea masiva de forma (deja ultimele 3 sondaje pun PNL-ul sub PDL) In momentul asta sunt 3 grupe de alegatori pe care ar putea conta:

  1. electoratul anti-basescu, cam 60% (cu diverse grade de profunzime) – greu spre imposibil, o bucata mare din el sunt votantii traditionali ai PSD ), dar toti sunt urmatori de Antene. Ori A3 va canta melodia „Antonescu Pro Basescu” pana la epuizare. La care se adauga faptul ca marile scandaluri si ministrii puscariabili sau condamnati sunt ai PNL, nu ai PSD. Sigur, ar putea sa se prevaleze de acordul incheiat de Ponta cu Basescu, dar pentru asta ai nevoie de canale media, pe care PNL nu le are.

  2. electoratul pro-basescu (sau mai bine spus, care nu e anti) 20% – greu. In primul rand acestia nu uita ca cel mai vehement anti-base a fost Antonescu si nu Ponta. Ponta este cel care a semnat acordul mai sus mentionat in vreme ce Antonescu il denunta pe toate ulitzele. Si inca ceva, perceptia populara este ca suspendarea s-a produs pentru ca Anto vroia prezidente mai repede decat peste 2 ani. Apoi, pe grupul asta se bat deja PDL si Miscarea Populara. Are cocosul rosu sanse sa ii atraga? M-as mira. Mai degraba ar avea sanse Johanis decat Antonescu.

  3. electoratul nehotarat – cam 10%, (in Romania cam 10%% din votanti nu participa in procesul electoral…deloc). Astia sunt cu cantec. Cred ca daca sunt inca nehotarati este pentru ca Antonescu nu ii convinge iar Ponta ii sperie. Sau invers. Ii va speria/convinge Ponta suficient cat sa ii arunce in bratele lui Antonescu? O va face suficient de repede incat sa conteze pentru alegerile de anul asta, oricare ar fi ele? M-as mira. Electoratul nehotarat este de cele mai multe ori cel mai bine informat si mai educat. Ori sa nu uitam multiplele iesiri profund anti-democratice ca sa nu spun staliniste ale lui Anto. Ultima saptamana trecuta, acel „nu vorbeste orice natarau”. Ori s-ar putea ca hotia PSD-ului sa ii sperie mai putin decat stalinismul PNL-ului.
  Oricum ar fi, procentul este trist de mic. Totusi aici are sanse Johanis, care nu are aceasi imagine de dictator.

  Concluzia e simpla, cu Somnorici in frunte, PNL este un mort dar nu o stie inca. Speram ca vor realiza dupa dezastrul ce se intrevede la europarlamentare si il vor debarca pe boul asta care si-a pus camarila de gainari in fruntea PNL.

 4. Sa va auda Dumnezeu !!
  Ponta este o rusine pentru functia de Premier, un om educat vede de la o posta ca Ponta mine si trancaneste fara sa spuna nimic.
  Puneti-l pe Ponta sa stea la o emisiune alaturi de analisti politici de forta gen Hurezeanu(nu de vuvuzelele de la Romania TV sau de la Antena 3), sa vorbeasca despre politici, strategii, viziune…
  Nici o sansa, Ponta a evoluat cu nota maxima dar numai ca politician dambovitean, adica minte si vorbeste fara sa spuna nimic!
  Sa dea Domnul sa scapam si de el, la fel cum am scapat de PNListii corupti pe capete si incompetenti pe masura ai PNL(Stroe, Nicolaescu, Ramona Manescu, Fenechiu, Gherea, Cristian David acum…)

 5. Tariceanu rezolva problemele lui Ponta.
  Pe termen scurt el si un grup de parlamentari independenti , fosti liberali , pana una alta ii asigura stabilitatea ca PM si nu-l obliga la cedari prea mari in fata UDMR.
  Pe termen alegeri prezidentiale: Ponta are nevoie pentru turul doi si de altii decat PSD.

 6. Nici nu stia Antonescu ce premonitor va fi in momentul in care, la congresul PNL din martie 2009 spunea de Basescu faptul ca :”e la intrarea in bordelul politicii romanesti ca o codoasa batrana.”
  Intr-adevar, Basescu si toata natiunea se uita in casa cu felinar rosu unde PSD, PNL, UNPR si PC siluiau statul de drept. Nu contest ca unii compatrioti erau veseli, chiar aplaudau. Victima a scapat deocamdata dar PNL, dupa orgia comisa, pleaca din casa cu felinar rosu si se da drept fata mare??? PNL-ului ii trebuie multa penitenta si ceva cazare la manastire si dupa aceea putem vorbi de alaturarea lor opozitiei !!! Asa ca Antonescu e pa, mersi.

 7. Corect, domnule Gussi, se pare ca singura lor „realizare” va fi JosBasescu, dupa ce pleaca fiindca si-a terminat al doilea mandat. In rest, nu cred ca vor face ceva asa cum n-au facut pina acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro