miercuri, ianuarie 26, 2022

Portaluri de știri false, clone, abureli

Proliferează pe Internet site-uri de știri românești mai conspirate decât serviciile secrete. S-a dat o bătălie acum câțiva ani pentru a se publica patronatul mediilor românești, luptă pe jumătate câștigată de adepții transparenței și pluralismului. Atunci s-a aflat cine stă în spatele unor firme off-shore deținătoare de importante televiziuni, s-a relevat în parte acționariatul ziarelor autohtone, s-a determinat gradul de concentrare a industriei, iar Centrul pentru Jurnalism Independent a construit un site accesibil intitulat MediaIndex, care n-a mai fost actualizat când s-a terminat proiectul. Pescuitorii în ape tulburi au găsit în era digitală cele mai bune condiții să se ascundă în imensitatea Internetului. Au apărut noi portaluri de știri care aruncă pe piața media speculații, fantezii, știri din burtă, vehiculate apoi via Facebook, Twitter etc. pe numeroase platforme. Printre cele mai noi este HotInfo.ro care mizează pe confuzia cu numele unui portal serios și credibil de știri, cu trafic bun, HotNews. Cine vrea să afle ce e cu ”clona”, cine deține site-ul, cine sunt redactorii, află că proprietarul este ”ofțer acoperit acoperit”, cu nume de cod ”Bulă007”, cu mama ”Decebal” și tata ”Traian”, care ”îi arde pe toți”. Dincolo de șagă, știri preluate de peste tot, un pic rescrise sau nu. Foarte rar se indică sursa ”clonării”. Altă enigmă este Comisarul.ro, activ pe rețelele de socializare, care abundă în supratitluri ca Exploziv!, Exclusiv! și titluri golănești ca: Nesimțita cu beămveu, speranța din pesedeu (Rovana Plumb), Exploziv/Neveste şi rude de parlamentari angajate la doi şi-un sfert ca informatori, Codoașa de clan și prostituata de presă. Pe scurt, mă-sa lui Ponta, la clătit, la Antena3, Rușine România!/Un rahat galonat (Gabriel Oprea), Jigodia continuă recitalul anti-DNA, (Victor Ponta), Băsescu mârâie la Parchetul General etc. Conținutul este ciugulit de pe peste tot cu pretenții de date exclusiv-secrete și reîmpachetat prost, dar savurat de ”opoziția” cârtitoare de pe rețelele sociale. Cât despre contacte, nimic: un email neutru și niște linkuri spre publicații online regionale, 42 la număr, pentru a da impresia de acoperire națională.

Flux24.ro, apărut în preajma alegerilor prezidențiale de anul trecut, plutește în ceață, lansând și verzi, și uscate sub numele de ”dezvăluiri” sau ”dosare”. La întrebarea al cui e site-ul pusă de o cititoare, mai ales că există un flux.md, veche publicație progresistă din Chișinău, șoimpress răspunde: ”Este vorba de un portal coordonat de Andrei Bădin”, ceea ce este probabil, după ce Andrei Bădin a fost îndepărtat de la B1TV fiind urmărit penal pentru mita luată de la ”baronul” mehedințean Duicu. Multe din informațiile marca Bădin sunt formulate ca de la ”servicii”, unele dosare sunt interesante, dar speculațiile sunt la ordinea zilei. Ultimul fonfleu servit și, din păcate, preluat de multe site-uri, este ”supărarea” președintelui Iohannis care refuză să dea mâna cu gen.Oprișor, proaspăt numit consilier prezidențial pe securitate. Aiureala este demontată de fostul purtător de cuvânt de la Cotroceni, Bogdan Oprea, care descrie organizarea ședințelor CSAT, cu întâlniri preliminare între președinte și secretarul CSAT, în acest caz chiar generalul în cauză. ”Jurnalism de tarabă!”, exclamă Bogdan Oprea, avertizând că nu tot ce zboară pe site-uri suspecte sunt știri adevărate. Mai amintim publicații online și site-uri chitite pe producția de propagandă sau pe ”spovedanii”, ca DCNews a lui Bogdan Chireac, un ins care ar fi trebuit de mult exclus din breasla jurnaliștilor, Inpolitics sau mareaspovedanie.ro, un blog unde plânge și suspină brockerul fugar Cristian Sima. Nerecomandate pentru cei care vor informații, nu interpretări, denunțuri, învârteli.

PSNews, fost Pe Surse, își explică existența cam așa:”Echipa psnews.ro este formată dintr-un grup de jurnalişti care nu sunt mulţumiţi doar cu ceea ce aud în conferinţele de presă, de ceea ce stiripesurse.ro citesc în comunicatele sau declaraţiile oficiale ale politicienilor, ci vă prezintă spusele şi faptele oamenilor ce compun clasa politică aşa cum sunt ele… necenzurate de consilieri, netrecute prin filtru de partid, necosmetizate. Pe scurt, noi vă prezentăm ştirea, dvs trageţi singuri concluziile. Pentru că suntem profesionişti nu ne rezumăm doar la a prezenta vorbe şi fapte, ci le ilustrăm cu documente în exclusivitate, fotografii şi înregistrări video.Apar câteva nume de jurnaliști, 3 contacte pe mobil, dar promisiunea e neonorată, știrile fiind ca peste tot, din dosare, din comunicate, din declarații de presă. Un frate mai mare ar fi stripesurse.ro, des citat, despre care se spune în piață că i-ar aparține lui Iosif Buble. Rămânem la presupuneri fiindcă și aici informațiile sunt parțiale, cu o echipă redacțională totuși la vedere și o listă de colaboratori. Prudența e bună cu aceste surse nesigure și viclene. Articol apărut și în revista ”22”

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. mai exista http://activenews.ro/, site agresiv putinist, similar russiatoday.ro (subsidiar al RT/ tv Kremlinului pentru uzul occidentului), platforma de pe care aflam totul despre statutul Romaniei de colonie a occidentului/ue/fmi/sua, despre „crimele fascistilor de la Kiev”, despre cu Rusia e un „imperiu al binelui” iar Putin e Hristos, un site fals-ortodox dughinist.

  despre ce misuna pe activenews: http://inliniedreapta.net/candidatii-lui-vladimir-putin-la-europarlamentare-iulian-capsali/

 2. Ca „Bogdan Chireac, un ins care ar fi trebuit de mult exclus din breasla jurnaliștilor” e inca jurnalist, a cui e vina? A noastra sau a voastra, jurnalistii? Parca l-ati dat putin afara si, dupa ce l-ati sters la gura, l-ati bagat iar inauntru. Dar ca toate ziarizdele astea care misuna libere pe internet, a cui e vina? Pentru ca cei mai multi sunt tot jurnalisti din astia scoliti pe la scolile de jurnalisti romanesti si cu meserie pe la ziare „cinstite” ca Jurnalul National si televizuni si mai cinstite ca latrinele tv ale lui felix. Pana la urma, nu breasla voastra, prea degraba sa se vanda pentru bani, este de vina?

  • conform articolului 30 din Constitutie, avem libertate de exprimare. Fiecare are dreptul sa emita judecati. Cenzura de orice fel este interzisă. Libertatea presei implică și libertatea de a înființa publicații.Nici o publicație nu poate fi suprimată.
   Nu e nimeni de vina din brasla. Asa cum exista butoane pe telecomanda, exista si Alt+F4 la PC.
   Vina dupa parerea mea apartine celor care dau like si share la toate ineptiile..

  • Vina este STRICT A CITITORILOR.
   Un jurnalist care publica pe internet si este boicotat de cititori pt ca inventează știri, nu mai poate fi jurnalist pt ca jurnalismul implica public cititor, fără el nu exiști. Daca publicul e prost, pune botul si crede orice aberație, jurnalistul are o cariera înfloritoare.
   Unde e prostie e si multa bârfă, unde e multa bârfă sunt multe zvonuri si multe teorii conspiraționiste una mai idioata ca alta.

 3. O selecție foarte interesantă de site-uri de dreapta, conservatoare sau doar clasic liberale dar nu observam niciun website din stanga politica, aka comunism, socialism, userism, progresism. Acolo nu sunt dezinformari sau fake news. Asta e asa o observatie de suprafata casa nu discutam pe text, ce considerati dvs fake news si cum tot ce e vag nationalist sau critic al guvernului este propaganda ruseasca.
  Si noi criticam guvernul, opozitia si in general tot ce nu este liberal. https://liberalist.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro