joi, iulie 25, 2024

Povestea unor insule şi tragedia unui popor

Insulele Kurile sunt un arhipelag de insule situat in Nord-Estul Asiei intre peninsula Kamceatka (Rusia) si Hokkaido (Japonia). Diplomatic vorbind, al doilea razboi mondial intre Rusia (fosta Uniune Sovietica) si Japonia nu s-a incheiat niciodata. Disputa existenta intre Moscova şi Tokio privind Insulele Kurile a revenit în actualitatea zilelor noastre după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat arhipelagul ocupat de Uniunea Sovietică la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial.

Arhipelagul Kurilelor include 30 insule mari si cateva zeci de insule mici cu o suprafata totală de 15,6 mii km patrati. Clima este temperat-musonică, influentata de un curent maritim din nord spre sud, care care contribue la asprimea iernilor. Clima este putin mai rece decât cea caracteristică latitudinii la care se află arhipelagul. Pe insulele nordice predomină vegetatia de tundra, iar pe cele sudice păduri de foioase care, odată cu altitudinea, trec în păduri de conifere. Insulele nu au resurse minerale cunoscute si ocupatiile bastinasilor se bazeaza pe vanat si pescuit, totusi Kurilele permit accesul la un bazin piscicol consistent si mai ofera şi promisiunea unor zacaminte de petrol ii gaze neexploatate incă.

Din nefericire, aceste insule ascund si o mare tragedie a unui popor pe cale de disparitie. Conform legendelor si documentelor japoneze, Japonia are o istorie de aproximativ două milenii si jumătate. Pe teritoriul actual al Japoniei au trăit oameni încă din paleolitic. Există un consens aproape unanim că poporul Ainu, de origine necunoscută (studii genetice recente sugerează legături cu populatiile tungusice, altaice si uralice din Siberia), a locuit din cele mai vechi timpuri în insulele arhipelagului nipon, iar japonezii sunt rezultatul amestecului dintre acestia si diferite populatii malaeziene, provenite din insulele Pacificului, din Sud, cât si a unor rase mongolice venite de pe continentul asiatic, din Coreea, China sau Manciuria. Populatia ainu, stamosii legendari ai Japoniei moderne s-au retras sau au fost impinsi spre aceste insule nordice. Daca doriti acesti ainu sunt “indienii” Japoniei sau dacii liberi pe timpul Imperiului Roman.

Astazi arhipelagul Kurilelor este populat de circa 17 mii de locuitori, dintre ei cam 6-7 mii de Ainu care inca nu au fost rusificati in perioada sovietica si imediat urmatoare. Majoritatea este constituita de etnici rusi, ucrainieni, bielorusi, moldoveni si cateva ramasite ale eschimosilor din Kamceatka.

Cazul Kurilelor a ajuns inca o data in atentia opiniei publice internationale cu ocazia vizitei lui Dmitri Medvedev,  care este primul preşedinte rus care a calcat pe pamantul acestor insule. Vizita lui Medvedev a iscat nemultumiri la Tokio, unde premierul Naoto Kan s-a adresat parlamentului japonez (Dieta), amintind că ţara sa consideră Kurilele pe mai departe teritoriu naţional ocupat şi a calificat vizita Presedintelui rus drept regretabilă. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe, si i s-a înmânat o notă de protest. Seiji Maihara, Ministrul de Externe Japonez, a calificat acest gest ca unul care a rănit sentimentele japonezilor.

În replică, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a ţinut să clarifice lucrurile printr-un comunicat extrem de scurt si caustic „e ţara noastră iar preşedintele şi-a vizitat ţara”. Reacţia japoneză a fost calificată la Moscova drept „inacceptabilă” şi „cel puţin absurdă”. (aici)

Povestea Kurilelor este inca un subiect de divergenta in  Extremul Orient, după ce relaţiile nipono-chineze s-au incordat, in ultimul timp, din cauza  unui incident naval petrecut într-o zona insulara din Marea Chinei de Est, administrată de Japonia sub numele de Senkaku şi revendicată de chinezi, care numesc arhipelagul Diao Yu.

Toate acestea, în condiţiile în care Japonia ar urma să găzduiască, luna aceasta, summitul Cooperării Economice în zona Asia-Pacific, la Yokohama.

Din nefericire, nimeni nu-i aminteste pe Ainu vechi popor care a supravietuit milenii si este pe cale de disparitie in zilele noastre!

Update: Ambasadorul Japoniei la Moscova a fost rechemat temporar in tara, aceasta masura fiind luata dupa controversata vizita a presedintelui rus, Dmitri Medvedev în insulele Kurile revendicate de Tokio. Anuntul a fost facut de ministrul nipon de Externe, Seiji Maehara, citat de France Presse. Mai multe puteti citi pe HotNews.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Teophyle: mi-aduce oarescum aminte (desi contextul e diferit) de Diego Garcia si expluzarea fortata a Chagossienilor de catre Marea Britanie prin anii 70′, proces descris superb de Jonh Pilger in al sau „Stealing a Nation”…

  • Salut @nedumerit (???)
   „Shōhō Onkuko Ezu” este o harta facuta pe timpul shugunatului Tokugawa, in 1644, arata toate cele 39 insule la nord de Shiretoko ca teritorii japoneze. In acea perioada rusii chiar nu aveau cartografi (aduceau din Olanda). Vorbim de domnia lui Alexei Romanov (I), poti vedea perioada intr-o carte sau enciclopedie.!!!

 2. Alio
  Pai de cand pana cand Ainu au ceva in comun cu Japonezii dpdv etnic????
  Ainu sunt i mare cuidatzenie etnica dar nu ai nimic in comun etnicamente cu Japonezii care sunt un sincretism de populatii de origine mongola, austroneziene si austroasiatice.
  Studii mai vechi arata similaritati intre Ainu si grupul Indoeuropean al Familiei Nostratice cu asemanari de cuvinte uimitoare uneori. Rasial nu au infatisare mongolida decat in grupurile in care a existat un femomen de asimilare sau casatorii mixte cu Japonezi, tot rasial se difera mult rasa mongoloida fiind mai parosi si mai inalti, iar infatisarea fetei avand caracteristici europoide.
  Dincolo de disputa Ruso Jponeza asupr insulelor odata abitate de Ainu …savantii rusi au fost printre cei care i-au le-au studiat cel mai mult cultura, limba, caracteristicile rasiale si au incercat sa ii clasifice cel mai bine vezi casul lui Kosarev

  http://kosarev.press.md/ai-in1.htm

  Japonia dupa sutele chiar miile de ani de politici in care i-au exterminat, discriminat si in cel mai bun caz asimilat fapt care a dus aprape de disparitia totala a Ainu cel putin din Tzara Ainu-Hokkaido cum ii spun Japonezii…astfel Japonia nu prea are nici un drept referitor la teritoriile locuite de Ainu iar Rusii ca niste mari maestrii de sah ce sunt o stiu foarte bine.

  Mai mult isteria diplomatica Japoneza referitoare la Kurile si Rusia precum si aia asupra altor teritorii disputate cu China si anume Diaoyu sau Senkaku -cum ii spun Japonezii- poarta amprenta unui alt joc de mare interes in spatele caruia sta SUA. Guvernul Japonez anterioar a cazut acu cateva luni datorita faptului ca avand ca program de guvernamant eliminarea bazei SUA din Okinawa a presat SUA pt a parasi baza militara -cea mai mare din Asia- cu importanta deosebita caci poate tine sub control tot continentul prin vecinatatea imediata cu China, Koreea, Vietnam si Asia de Sud Est. Replierea SUA din Japonia/ Okinawa nu se poate face decat la cca 3500 km in oceanul Pacific si anume baza Guam adeca cum ar fi la capatul celallat al Atlanticului in termeni de vecinatate cu Europa -pozitie clar net inferioara startegic vorbind- si care da batai de cap greilor de la Pentagon si strategilor care vad periclitate pozitia dominanta a SUA in Asia. Astfel SUA preseaza noul guvern al Japoniei sprijinit puternic de SUA prin metodele binecunoscute de manipularea a pietelor financiare care au dat emorme matai de cap guvernatilor Japoniei in ultimii 20 de ani si care de fiecare data cand vor sa ii scoata pe americani din Okinawa sunt santajati economic si financiar…iar aceste guverne din cand in cand nu au incotro decat sa faca Jocul SUA in regiune…cu toate ca din cand in cand vin la putere guverne care sprijina aforturle tuturor tazirlor din Asia de a limita influentza SUA in Regiune.

  In asa context este vazuta in Asia si asazisa disputa a Kurilelor ..unde Japonia la presiunea SUA preseaza Rusia pt o retrocedare a lor….iatr Rusii stiu ca nu prea au de ce…..caci Japonia nu are nici un fel de drept asuprateriotriilor Ainu nici, istoric, moral, juridic samd.

  • Toni salut :)
   Cunosc bine si istoria acestui popor si pe exploratorii rusi care au explorat in sec al XVII-lea teritoriul la „indemnul” lui Petru cel Mare. Daca totusi dorim sa discutam despre istorie adevarata si nu contrafacuta de amicii domniei voastre de la rasarit (vad asta dupa linkul pe care mi l-ati dat. atunci va propun eu niste experiente si bibliografie de alt gen.

   Postarea mea de pe blogul de istorie: Poporul Ainu (aveti acolo si bibliografie serioasa) si Istoria Japoniei – Periodificarea si Istoria Japoniei – Perioada Menji. Cititi, reflectati, si petreceti cateva saptamani cu ramasitele acestui popor, asa cum am facut-o si vorbim dupa acea. Sa nu vorbim de marea dragoste care o simt ei si pentru japonezi, dar in special pentru rusi.

  • Pana la urma e greu de stabilit cine are mai multe „drepturi”. Depinde si de cat de mult se „sapa” in antichitati. Contrele dintre muscali si japsi au radacini adanci care transcede „influenta” USA in regiune. Sigur ca pt unele prs e relativ comod sa puna-n carca USA toate relele pamantului. In abecedarele politrucilor scrie ca daca sunt neinsemnati si vor sa se afirme trebuie sa atace entitatea cu cea mai mare notorietate (intre noi fie vb, probabil de aceea floricica o tine lunga p’aia cu jos Basescu). Ba chiar as merge mai departe si i-as intreba pe anti-imperialistii americani daca stiu ca, inainte cu mult de a lovi atomic Hiroshima, orasul a fost „bombardat” cu fluturasi prin care se cerea populatiei sa paraseasca zona. Si daca stiu ca de fapt, atacul respectiv a fost un avertisment la adresa tendintelor expansioniste de culoare rosie.
   Cat despre „revolta” impotriva bazelor militare americane… imi vine-n minte un exemplu dintr-o zona ceva mai apropiata de rss tzigania. Recte, din.Grecia tara-n care, la indemnul eternilor guvernanti socialisti, „sindicatele” au manifestat puternic impotriva bazelor militare americane. Chipurile militau pt pace-n lume. Adevaratul motiv deriva din dorinta guvernului elen de a smulge mai multi bani de la americani pe post de chirie. Plus Cipru.

    • Salut.
     de acord, partial.
     Nu uita ca asupra multor aspecte/intamplari din vechime, lumea „stiintifica” inca nu s-a pus de acord. Sigur ca evolutia rasei umane si mai ales a cunoasterii in sens general, a restrans „influenta” de o anumita „culoare”.
     Cum ziceam, daca „sapam” mai mult descoperim ca de fapt, conflictul japo-rus dateaza din sec XVII. O fi conincidenta :)

   • Fiti seriosi, fratilor. „Adevarul istoric” e in primul rand ideologie, Orwell a explicat-o ca putini altii.
    Si orice romanash trecut de 40 de ani si absolvent cinstit de opt clase stie, simte asta fara demonstratii superultracalifragilistice. Pentru cine trebuie sa munceasca si n-are timp sa stea la 2am pe Internet ;-), pana si istoria Romaniei din jurul mijlocului sec 20 e o ienigma nesplicata.
    Cinstit vorbind, n-ai cum sa verifici tu, om de rand, cat de adevarate/false sunt afirmatiile unora sau altora, iar pe masura ce aceia care au trait constient acei ani dispar, aceasta posibilitate de verificare devine tot mai dificila si pentru specialisti. In ultima instanta crezi pe cine vrei tu, din alte considerente decat alea logice, stiintifice, istorice, faptice…
    Ce sa mai zicem de Ainu si Kurile…
    Asa incat Toni stie ea/el sigur ca numai datorita rusilor mai respira fo cateva duzini de Ainu, in vreme ce Teo stie ea/el sigur ca sursele lui Toni sunt proaste, doar ale ei/lui sunt bune. Yeah right.
    Pacat de-atatia neuroni de reala calitate. N-ar fi mai bine sa luati domniile voastre o foarte scurta pauza de la atatea cestiuni de importanta galactica si sa spuneti, bunaoara, guvernului cum sa rezolve maruntisul asta cu criza economica? Ca, nu stiu nici eu de ce, am totusi impresia ca intampina unele mici dificultati…

 3. Salut,

  Articolul e foarte interesant si docunentat. Totusi, vreau sa atrag atentia asupra unei erori strecurate in el: nu exista etnici moldoveni, sunt romani. In rest, tine-o tot asa.

 4. Dl. Theophyle, ne puteti povesti cum de a crescut teritoriul USA asa de mult dupa ce a invins Spania?
  Situatia este un pic similara cu cea dintre Rusia si Japonia, dar net plus favorabila USA.

  By the way, GWB in cartea sa recunoaste ca este frustrat ca nu a gasit acele „faimoase” arme de distrugere in masa in Irak si ca s-a simtit inselat de cei care i-au vindut aceasta gogoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro