luni, mai 23, 2022

Premierul Cioloș, Antena 3 și jefuitorii de morminte

Pe parcursul unei întâlniri dintre Premierul Cioloș și Grupul pentru Dialog Social (din 6 decembrie 2016), s-a discutat oportunitatea acceptării, de către Premier, a invitației Antenei 3 de a participa la o emisiune a acesteia. Premierul a explicat că, din respect pentru segmentul de public care urmărește Antena 3, va onora invitația, fiind totodată perfect conștient de riscurile pe care și le asumă.

O atitudine cavalerească, mi-am zis, rarisimă printre politicieni, de asumare a obligațiilor pe care le incumbă o demnitate publică, chiar dacă confruntarea pe care o accepți este una extrem de ingrată, în care șansele de succes sunt minime. Cobori în vizuina unor detractori de profesie și îți asumi riscul de a fi linșat mediatic.

O atitudine care mi-a amintit un episod din viața lui Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankamon. Episodul s-a desfășurat cu câțiva ani înainte de istorica descoperire, când Howard Carter era șeful autorității arheologice din Valea Regilor.

În seara unei zile din vara lui 1919, Carter a fost anunțat de administrația locală de faptul că un grup de jefuitori coborâse într-un mormânt pe care îl descoperiseră în Valea Regilor și lucrau la recuperarea obiectelor prețioase. Carter strânge cu greu o mână de bărbați, dintre săpătorii lui, ia cu el câteva lucruri pe care le consideră necesare (frânghii, unelte) și pleacă neîntârziat spre locul faptei, unde ajuge la miezul nopții, pe lumina lunii, după ce a urcat 600 de metri prin niște pustietăți de piatră. Identifică o frânghie legată de o stancă, cu care jefuitorii coborâseră în mormant; le aude, de sus, convorbirea; le taie frânghia, și coboară cu frânghia proprie în mijlocul lor. Erau opt bărbați, care lucrau de zor la desfacerea sarcofagului. Carter îi somează să părăsească locul, oferindu-le să se urce la suprafață cu frânghia lui. După un moment de reflecție, jefuitorii acceptă. Carter revine și el la suprafață, se convinge că jefuitorii au plecat, după care se întoarce în mormânt, pentru o primă evaluare arheologică. Mormântul se dovedea interesant și avea să fie studiat de Carter în săptămânile următoare.

Cu totul alta a fost experiența Premierului Cioloș. Gâdele de serviciu al Antenei 3 nu s-a ridicat la nivelul jefuitorilor de morminte, a desconsiderat cavalerismul, onestitatea și curajul invitatului său, nu a avut nici o normă morală și și-a executat linșajul mediatic conform cerințelor fișei postului. Jefuitorii de morminte reprezintă un reper de neatins pentru Antena 3.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Pentru mine, Antena 3 e la coada clasamentului in lista de programe, asa ca nu ajung niciodata sa vad ceva acolo. In consecinta, pentru mine nici nu conteaza daca domnul Ciolos a iesit sifonat de-acolo. Respect curajul, in orice forma a lui si faptul ca s-a dus mi-e suficient. Pentru binele sau, sper ca s-a dezinfectat cu minutiozitate, dupa ce-a iesit de-acolo si ca s-a plimbat macar 30 minute in aer liber.
  Urmaritorii de Antena 3 oricum nu sunt sustinatori ai premierului, asa ca premierul n-a pierdut nimic, zic eu. In ochii mei, obisnuit fiind cu politicienii care se ascund si/sau se „imbolnavesc” in momentele-cheie, domnul Ciolos a mai castigat o bila alba.
  Binevenit, articolul, cel putin fiindca altfel n-as fi stiut ca domnul Ciolos a fost acolo.

 2. -„O atitudine care mi-a amintit un episod din viața lui Howard Carter”.
  Nu trebuia sa mergeti pina acolo cu amintirile, daca urmareati realitatea, ati fi observat ca mai exista politicieni care patrund in gura lupului, ” din respect pentru segmentul de public”.
  Cind Latrina 3 va supara doar pentru ca l-a atacat pe premier, ceva nu este in regula.
  Pina acum a fost ok?

  • victore, de unde ai tras concluzia ca Latrina3 ne „supara doar pentru ca l-a atacat pe premier”? ce vrei sa spui/insinuezi? fii mai explicit. trebuie ca in fiecare seara sa ne exprimam dezaprobul caci altfel vom fi acuzati ca ne „suparam doar cand …”?

   • @ gigel L,
    ai inteles pe linga.
    Dar incerc altcumva: Latrina 3 este aceiasi si cu multe alte persoane, nu doar cu premierul Ciolos. Si, spuneam,, ca premierul a gresit, si insist sa repet: a gresit dind munitie lui Gadea, spunind ca ducindu-se la Haznaua 3 se duce in mocirla.
    Poate nu iti amintesti (ce nu ne convine uitam repede!), dar nu doar prostimea privea gura-casca la Haznaua 3 cind Cretinel „bidon gol” era aliatul lui Felix. Si l-au si votat ridiccindu-i in slavi sarmul si discursul.
    Ceva pe aici, dom` @ gigel L
    (Ca fapt divers: nu urmaresc Haznaua 3; doar citesc despre…)

 3. Domnule Barsan, adevarul e ca nu mai tin minte de cand nu am ajuns sa vad ceva pe A3. Pot sa intzeleg ceva ironie mai grosiera sau un ton mai dur, dar laturile…Laturile sunt bune pentru porci. Ce comparatzie cu jefuitorii care au fost la fel de elegantzi ca Howard Carter? De unde elegantza la A3?!?? Doar traiesc din noroiul aruncat in altzii, vinovatzi sau nu! Elegantza…
  Pacat ca destui romani, printre care si apropiatzi mie, considera ca acolo este adevarul si numai adevarul. Sincer, ii consider nerecuperabili.
  Iar dl. Ciolos a dat, intr-adevar, dovada de curaj! E ceva sa cobori in viesparul care te mananca de viu zilnic, cu sau fara motiv, in cloaca ce te manjeste gretzos, indiferent ce ai face. Iar explicatzia sa cu mocirla este, orice s-ar spune, geniala. Dl. Ciolos este agronom, cu activitate in practica, nu numai in birou, deci este evident ca a mers si prin mocirla! Depinde ce iese din mocirla: orez sau plante carnivore… A bon entendeur, salut!

 4. Azi dimineata la 7:00 am postat pe feisul dlui PM Dacian Ciolos acest text:

  „Poate ca o iau inaintea dvs dar trebuie sa spun ce am de spus: Uneori si un PM trebuie sa coboare in „mocirla” si sa intalneasca „ramatori”.Ati facut-o si va felicit pentru aceasta. Inaintea dvs a mai facut-o si PM Razvan Ungureanu care l-a umilit deadreptul pe Gadea. A fost mai agresiv. Dvs ati fost asa cum sunteti de obicei , egal cu dvs, calm ,de un calm pe care desi il intelegeam si il aprobam ,ma facea totusi sa arunc cu ceva in televizor. Asemenea „jegosenii” mediatice eu nu am vazut prea des. Desigur ca in timpul lui Ceausescu acestia ar fi fost niste turnatori si mci satrapi utcisti si apoi pcristi, nu ca majoritatea celor inregimentati astfel de nevoie si desigur ca si din instinct de conservare(eroii se nasc rar) ci plin de zel si de hartie higienica la bot asta in cazul ca ar mai fi avut o minima igiena personala. I-ati infruntat cu calm, si rabdare argumentata . Acum depinde de fibra minim morala a celor care au privit si de minimul bun simt care se spune(asa o fi?) ca este un dat al acestui neam. Despre intalnirea de la GDS nu ma pronunt caci nu am vazut-o si pana diseara nici nu voi avea timp sa o vad dar dupa aceea cu siguranta ca voi avea ceva de spus. Numai bine si dupa Traian Basescu sunteti politicianul cel mai important pe care il are azi Romania, dvs insa find cum s-ar spune, azi mai in paine, dupa un Basescu care atunci cand a fost, desi unii spun ca nu ar fi avut mana buna la oameni, se pare ca gresesc, intrucat tot ce-i mai de seama in politica romaneasca de azi pe latura drepta, a fost, la un moment dat important si definitoriu poate determinant, in evolutia tuturor acestora, sprijinit daca nu chiar descoperit de acesta. Va multumesc pentru rezistenta la situatiile abjecte in care ati fost pus in toata aceasta perioada, unele palme venind chiar si de la cei care daca nu ar avea si considerente electorale, obligatorii in conditiile politice incerte ale Dambovitei.”

  • (dle Ciolos) „sunteti politicianul cel mai important pe care il are azi Romania”.
   Usor, sa ne lamurim: in ce partid e inscris Ciolos de face furori in tara?
   Dl Ciolos, pina nu se inscrie in partid sa devina politician, este un functionar.
   Este numit, nu ales.
   Lugu-lugu :P

   • Complet eronat! Politica poti face (si deci esti politician) si daca nu esti membru al unui partid, ci intr-o functie de asa natura. Asa cum este Primul Ministru. Ca ex, ministrul de finante care conduce politica fiscala a unui stat poate sa nu fie membru de partid, dar este politician, dirijand acea politica fiscala a statului.

    • Corect si de ex un lider de sindicat face politica sindicatului sau adica a sindicalistilor pe care-i reprezinta.
     Dar singurii care fac politica ajungerii la si exercitarii puterii o fac politicienii iar puterea se cucereste , se exercita si se pastrreaza daca poti .Desigur ca in democratie in mod democratic si desigur ca ce este important este in interesul cui o faci. :)

    • De fapt, nici nu ar trebui sa avem partide, si atunci nici sa tinem alegeri; doar bataie de cap.
     Asa se procedeaza in UK, in Germania, in Franta :P
     Vechile triburi aveau sfatul batrinilor si era indeajuns.
     Ne complicam viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Victor Barsanhttp://contributors
Victor Bârsan, născut în 1950, la Focşani. Absolvent al Facultăţii de Fizică şi al Facultăţii de Matematică-Mecanică ale Universităţii din Bucureşti; doctorat în fizică. Cercetător în domeniul fizicii teoretice; experienţă profesională în jurnalism, istorie recentă, drepturile omului, diplomaţie, instituţii internaţionale. Ultima carte publicată: Mineriada din iunie, Editura Tracus Arte, 2015.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro