luni, mai 20, 2024

Presiunea Beijingului pe România. Proiectul China Index (II)

Arătam ieri aici de ce este important de înţeles şi măsurat influenţa Chinei în diverse state, iar pentru noi la Bucureşti este prioritar să înţelegem modul cum acţionează ea în Europa. Exact asta ne-am propus să facem în proiectul China Index, conceput şi gestionat de o cunoscută fundaţie din Taipei, Doublethink Lab, activă în domeniu anti-dezinformării şi securităţii digitale. Printr-o reţea de coordonatori şi analişti locali, s-au acoperit în 2022 un număr de 82 de state de pe glob. Fiecare a fost radiografiat cu ajutorul a 99 de indicatori ai influenţei exercitate de regimul de la Beijing, grupaţi în nouă categorii: Academia, Politică Internă, Economie, Diplomaţie, Poliţie & Afaceri Interne, Mass media, Relaţii militare, Societate şi Tehnologie. Baza integrală de date cu rezultatele se găseşte aici.

EFOR a luat parte la acest proiect şi a realizat analiza şi scorurile pentru cinci ţări din zona Europa: România, Moldova, Ucraina, Italia şi Olanda, cu ajutorul unor analişti locali. Am avut deci în portofoliu cazul dificil şi interesant al Ucrainei, prinsă într-un balet complicat şi dinamic cu Beijingul. Relaţiile economice şi investiţionale substanţiale cu China pe care Ucraina, plasată solid pe ruta de interes a Belt-and-Road datorită geografiei, le avea cu Republica Populară Chineză (RPC) înainte de escaladarea agresiunii ruse în februarie 2022, au creat azi o stare de blocaj, în care Kievul şi Beijingul se privesc reciproc cu suspiciune, dar evită să se atace diplomatic la scenă deschisă în speranţa unor cooperări viitoare.

China a avut investiţii semnificative în Ucraina în agro-business, în porturi şi în producţie industrială (la Mariupol) iar acestea au fost sever afectate de război, dar şi o încercare de a prelua uzina de tehnică de aviaţie de la Zaporijia, blocată de guvernul de la Kiev în 2022, ceea ce a creat multă nemulţumire la Beijing. Noi am prezentat acest caz-reper al Ucrainei la conferinţa de lansare a proiectului China Index în decembrie 2022 la Berlin. Proiectul continuă şi suntem în mijlocul acţiunii de adunare de date şi analiză pentru runda 2023, când vor fi revizuite scorurile pentru cele 82 de ţări existente şi incluse alte câteva noi (între care şi Rusia); totalul final va fi probabil spre 100.

România nu este o ţară faţă de care China să fi manifestat mare interes în ultimele decenii, ceea ce într-un fel i-a uşurat situaţia astăzi. Acesta este pe undeva şi un simptom regional: dincolo de retorică şi simbolisme, precum iniţiativa 16+1 lansată în 2012, mare lucru nu s-a întâmplat în relaţia China-Europa de Est în ultimii zece ani. Probabil că mediul de afaceri chinez a înţeles repede că nu e mare lucru de cumpărat sau spionat în materie de tehnologie în statele nou-membre ale UE, pentru că activele industriale mai importante, oricum puţine, fuseseră privatizate cu parteneri occidentali în anii ’90. Complementaritatea economică a acestor ţări cu China este scăzută, pieţele interne sunt mici, iar după intrarea lor în UE nici cvasi-colonii agricole nu mai pot deveni pentru Beijing, deoarece agricultura practicată aici la standarde UE generează produse mai scumpe decât în alte părţi. Ca atare, după ani de retorică politicoasă, formatul regional de cooperare 16+1 a rămas o cochilie goală de conţinut, destimată să cadă în uitare. Mai mult despre aceste evoluţii aici.

Pe de altă parte, guvernele de la Bucureşti în ultimii ani au putut adopta politici restrictive faţă de companiile chineze în cele câteva sectoare sensibile care chiar ar fi interesat Beijingul, practic excluzând participarea lor în proiecte tehnologice importante (ITC-5G), analizând corect şi respingând ideile nefezabile economic ale RPC de a investi în marea infrastructură energetică, cum ar fi Centrala Nucleară Cernavodă sau utopica hidrocentrală de la Tarniţa. În plus, companiile chineze sunt limitate în posibilitatea de a participa la licitaţii pentru lucrări publice. Dar în acelaşi timp, oficialii români s-au ferit că facă sau să spună în public lucruri care ar fi putut deranja liderii RPC, ori să iniţieze apropieri cu Republica China cea democratică – adică Taiwanul (aşa cum s-au ferit cu grijă să participe la discutarea publică a rezultatelor acestui proiect, sau măcar să dea vreun semn că ştiu de existenţa lui!) Cu alte cuvinte, suntem în cunoscuta postură schizoid-românească “facem dar nu spunem public”, ceea ce îngreunează munca analistului care trebuie să interpreteze motivaţiile şi strategiile guvernului.

Toate acestea explică scorul destul de scăzut al influenţei RPC în România măsurat în proiectul China Index: 107 dintr-un maxim de 396, ceea ce o pune pe locul 53 din cele 82 de ţări analizate. Diagrama de mai jos prezintă scorurile pe fiecare din cele nouă domenii de analiză. Constatăm că cel mai de succes mecanism de influenţă al RPC la noi este cooptarea de elite politice sau academice, ceea ce confirmă şi multe observaţii anecdotice ori ştiri de presă. O notă aparte este că în rândul elitei politice activitatea de influenţare are loc mai curând pe sub radar, în rândul liderilor politici de la nivel judeţean sau primari de mari oraşe, ori în organizaţiile de tineret ale partidelor.

Aceasta este de fapt o constantă a strategiei Frontului Unit (entitate sub coordonarea Comitetului Central al PCC cu peste 40.000 angajaţi şi buget secret, care dirijează munca de organizare şi influenţare a celor care nu sunt membri PCC, acasă sau peste hotare) şi se aplică peste tot, nu doar în România: sunt ţintite organizaţiile politice de la nivel sub-naţional, rectorii de universităţi ori liderii de business din linia a doua. Prin comparaţie, mult mai mică este investiţia regimului de la Beijing în plantarea de propagandă în mass-media sau influenţarea prin soft power a societăţii în general (de exemplu, prin manifestări culturale de promovare a culturii chineze sau relaţiilor inter-umane directe). Cooperarea militară este fireşte exclusă, date fiind alianţele din care e parte România, ca şi influenţarea diplomaţiei în ce priveşte acţiunile concrete cum ar fi votul în instituţiile internaţionale.

Grupând mai departe cele nouă domenii de analiză în trei categorii, putem folosi scorurile din China Index pentru a obţine o imagine şi mai interesantă, comparativă între ţări. Constatăm astfel că există trei clustere semnificative de state pe glob în ce priveşte raporturile cu RPC:

1. State puternice cu care relaţia este ostilă, sau cel puţin abrazivă: de exemplu Australia ori SUA în graficele de mai jos. Aceste state au o Expunere crescută la influenţa RPC (comerţ, investiţii reciproce, prezenţa unei diaspora numeroase) iar regimul de la Beijing face Presiune serioasă pentru a le influenţa, pe diverse căi. Însă Efectul e modest pentru că aceste ţări au capacitatea să genereze o reacţie contrară la fel de puternică.

2. State slabe ori aflate în situaţii speciale, unde putem vorbi aproape despre o invitare a Chinei de a exercita influenţă, fără mare opoziţie: Pakistan (dealtfel ţara cu cel mai mare scor CI de pe glob) ori Venezuela. Aici prezenţa Chinei este văzută ca una pozitivă, cu sinceritate sau din diverse calcule politice ale elitei aflate la conducere.

3. State aflate mai curând în stare de indiferenţă reciprocă cu regimul de la Beijing, din diverse motive: aici nici acesta nu face mari eforturi de a fi prezent şi a influenţa, nici efectele nu sunt grozave. De multe ori în bazele de date internaţionale apar în dreptul acestor state cu data 2023 proiecte ale Chinei, sub umbrela Belt-and-Road (BRI) sau de altă natură, care nu s-au materializat niciodată ori au fost nerealiste din start. Asta arată că nici analiştii internaţionali specializaţi în China nu sunt foarte grăbiţi să-şi actualizeze informaţia pentru aceste zone de interes scăzut. România se încadrează destul de bine în această categorie.

Ca atare, pentru statele est-europene din categoria trei, ce pot fi marcate “low interest”, analiza trebuie suplimentată şi detaliată cu alte elemente, dincolo de “mega-fauna” proiectelor strategice de tip BRI. De exemplu, ar trebui să ne îngrijoreze faptul că diplomaţia Beijingului tratează ţările din regiunea noastră drept entităţi nu pe deplin independente, ambasadele Chinei din aceste capitale fiind cumva subordonate informal şi coordonându-se cu cea din Moscova. O asemenea viziune imperială asupra regiunii Mării Negre nu este impusă Chinei de către Rusia, ci este proprie modului de a imagina relaţiile globale în cadrul regimul autoritar condus de PCC.

De asemenea, în vreme ce investiţiile chineze în infrastructura critică sunt blocate în România iar marile companii din China lipsesc, există în schimb o “micro-faună” de antreprenori de risc, unii destul de dubioşi, care se conectează în mod natural cu afacerişti de-ai noştri la fel de dubioşi: personaje controversate, anchetaţi penal sau inşi reciclaţi din fostele structuri ale serviciilor secrete. Exemple şi detalii se găsesc într-un raport publicat de EFOR anul trecut. Evident că dintr-un asemenea ecosistem nu pot ieşi afaceri de succes, ci cel mult improvizaţii şi multe aranjamente ilegale, care sfârşesc inevitabil în dosarele procurorilor, fie în România, fie în China. Cu alte cuvinte, lipsa de interes la nivel înalt pentru relaţii la vedere cu regimul autoritar de la Beijing nu protejează neapărat o ţară de influenţe toxice subterane, mai ales pe fondul general al unei lipse aproape complete de informaţii în rândul publicului larg privind realităţile din China contemporană şi a expertizei locale foarte subţiri în materie de Asia de Est.

Distribuie acest articol

74 COMENTARII

  1. In sfirsit, un articol destul de complicat, poate si de aceea mi-a placut, sa ma dau dastept.

    M-au bruscat prescurtarile, PRC, sau RPC (Republica Populară Chineză )…. ce e una si ce e alta?

    Deosebit de bun mi se pare pasajul al unei lipse aproape complete de informaţii în rândul publicului larg privind realităţile din China contemporană

    As spune mai multe, mai ales ca am fost de citeva ori in China si am fost „scolarizat” in relatiile cu chinezii, dar, de regula, comentariile mele nu prea trec, asa ca nu merita sa investesc, varianta scurta ar fi ca e extrem de greu sa intelegi mentalitatea chineza care e f diferita de cea occidentala.

    • oops, a aparut comentariu (?), nu credeam, daca as fi stiut mi-as fi dat mai multa silinta. Si totusi, nu sunt rele „indexurile” din sufragerie, dar, totusi, munca cu oamenii, cum ziceau ai nostri, e, nu asa…

      Celor care fac studii si indexuri cu China le-as recomanda un sejur de citeva luni in China. Vor trai multe surprize.

      P.S. Am avut un coleg, olandez, cu doctorat ingineresc. A mers in China deoarece a prins-o pe nefasta-sa cu un amant. S-a insurat cu o chinezoaica, frumoasa foc. L-am intilnit in Ge la o petrecere, zicea ca ramine in China, mi s-a parut absurd.

      • Probabil ca respectivul coleg e fericit la el acasa, iar la servici are o situatie comoda :)

        China incearca sa se impuna si in plan stiintific. Fiind atat de mare, are destule resurse. Trimit absolventi sa faca doctorate in SUA ori UE, iar o parte se intorc in tara. Sunt cateva universitati foarte bune, avand cercetatori de top. Insa marea majoritate a lucrarilor sunt variatiuni pe o tema deja studiata, avand un grad redus de originalitate sau creativitate. Exista reviste intregi dominate de chinezi, atata la nivel editorial cat si in ceea ce priveste autorii publicatiilor. E chiar agresiva abordarea lor, sunt curios unde vor ajunge.

        • Impresia mea e că cei care sunt buni rămân în vest și nu se grăbesc deloc să se întoarcă în patria recunoscătoare.

          Oricum de la molimă încoace s-a strâns bine de tot șurubul. De plecat cel mai adesea doar „tovarășii de nădejde”. Care provin din famiglii suspuse.

          Într-adevăr în ce privește știința și tehnlogia au o capacitate de muncă imensă și o ambiție fără pereche. Ghinionul lor e că le cam lipsește creativitatea. Scânteia de imaginativitate. Scriu tratate și manuale foarte bune, dar stau mai rău când vine vorba de descoperiri majore.

          În plus conform spuselor chinezilor plecați de acolo, în China sunt o corupție și un nepotism greu de imaginat chiar li pentru cineva ca mine venit din România,

          • Nu cred că lipsa de creativitate e problema lor cea mare, cât atitudinea față de risc. În domeniul,cercetării științifice, dacă din 100 de idei una a bună e mult. Ca să progresezi, tre’ să-ți asumi riscul a multe greșeli că să ai șansa unui succes. În China, ca-n orice regim dictatorial, toleranța pentrungreșeli e minimă, și consecințele unei greșeli sunt mari. De-aia, cei ce fac cercetare științifică în China evită să studieze sau săpublice orice implică un risc, pentru că dacă riscul se materializează au șanse bune să nu linse permită să mai riște încă o dată. Consecința e că idei originale sunt rar investigate și publicate în China.

            • Poate să fie (și) asta. Nu știu. Eu o fac pe psihologul așa mai după ureche.

              Am observat aceeași ambiție și putere de muncă fenomenală însă lipsită de creativitate și la chinezii născuți în America, care de fapt nici măcar nu vorbesc chinezește. Ei sunt născuți și crescuți într-o lume foarte iertătoare în care eșecurile ocazionale sunt OK.

              Nu am cunoscut niciunul care să aibă momentul lui de nebunie. Și fără asta nu cred că poți crea ceva cu adevărat nou și nemaivăzut. Orice om care creează ceva nou și interesant trebuie să fie așa zbanghiu. Măcar ocazional. Dacă ei chiar au momente de rătăcire, ele sunt cumva artificiale, tase de păr doar ca să se potrivească cu anturajul. 😀

      • Ha, ha, ha… Au mai fost și alții rămași acolo.

        Acum poate vreo 10 ani am avut mai mult de stat în Qingdao – fosta colonie nemțească Tzintao. În penultima zi am găsit un restaurant nemțesc ținut de o chinezoaică care zicea că fusese măritată cu un neamț, care murise între timp. După o săptămână de prânzuri formale chinezești (nu prea pot îndura mâncarea chinezească) și cine comandate la Subway sau la Pizza Hut (nu-mi prea plac nici astea, dar sunt mai bune ca mâncarea chinezească), am comandat un șnițăl de neam prost și ceva bere nemțească. Schnitzel-ul cred că a fost cel mai bun pe care l-am mâncat vreodată. 😀 de aia cred că nu l-am uitat. Berea era însă rea. Cred și azi că era ceva bere chinezească re-etichetată.

  2. Partea I a „disparut”, dintr-o data, acum 10 minute mai era afisata
    Saptamana trecuta guvernul german si-a prezentat strategia fata de China, tara cu care are cel mai mare volum de afaceri din UE.
    In 2022 nemtii au exportat marfuri in valoare de ca. 109 miliarde Euro catre China si au imporat marfuri in valoare de ca. 191 miliarde de euro, 1 – 0 pt China s-ar putea spune.
    China va ramane un continuare un partener strategic neinlocuibil in provocarile globale, pt nemti fiind extrem de important aspectul ecologic, al drepturilor omului evident pe langa cel economic.
    Pt Germania, China este partener, competitor si ramane un rival sistemic !!
    Acum intelege fiecare ce doreste din acesta pe cat de scurta propozitie pe atat de expolziva.
    Ministra de finante americana madam Yelen la ultima ei vizita, tot cu cateva zile in urma a ramas „incantata” de discutiile purtate cu chinezii afirmand ca este loc atat pt SUA cat si SUA pe acesta planeta, unde ramane Rusia ? mai are loc si ea ?
    UE are si ea problemele ei cu China, porturi din Mediterana fiind deja sub control chinez asa cum pdgorii franceze isi schimba patronii francezi cu chinezi, chinezul dand de gustul vinului francez.
    De gustul vinului moldovean pare-se ca inca n-au dat, va veni si vremea accea, vinul fiind probabil cel care va salva Moldova de la colaps iar controlul industriei subterane italiene a trecut din mainile Mafiei in cele ale chinezilor, izbucnirea Covidu-lui in Italia nefiind o coincidenta.
    Industria se uita in continuare cu jind catre China, energie ieftina, forat de munca ieftina care nu protesteaza, nu doreste lefuri mai mari si nici nu flutura drapelul curcubeului pe peste tot.
    China va ramane in continuare „subsolul” industriei producatoare care este pe cale cu toate apelurile politicianiste europene sa-si ia ramas bun in mare parte din Europa, aici SUA este mai pragamatica, industria nefiind intrat controlotata ideologic precum cea europeana din palamentul UE, inflitrat puternic de ecologististi, social democrati care dorm cu cartile lul Marx, Bentham sau Comte sub capatai.
    Din lipsa alternativelor cuvantul de ordine raspindit prin Europa inseamna diversificarea relatiilor cu altii, care altii ? Africa, America de Sud continente care sunt de pe acum in minile chinezilor si ale rusilor.

    • Ursule, da, am incercat sa spun si eu ceva asemanator, dar nu a intrat :)
      Se pare ca chestii din astea cu cifre, export, import, marfa nu se pun, mult mai importante sunt drepturile omului, codoiu, corectitudinea.. vorba aia, sarac dar cinstit!

      • pentru omul de rând libertatea poate avea niște aspecte destul de concrete. Un țăran de pe moșia lui Lorenzo de Medici trăia oare mai bine decât unul de pe moșia unui boier de la noi? Nu știm. Economia chineză poate să o ducă bine dar chinezii să o ducă prost- și cineva care a trăit anii ’70 la noi o cam știe. Nu se punea problema de mâncare atunci, dar simplul fapt că voiai, de pildă, să asculți jazz în loc de Maria Ciobanu sau Angela Similea, sau să citești Nichita Stănescu în loc de Păunescu sau „Moromeții” (ca să nu complic problema cu autori străini) era complicat. Asta îi face pe oameni să vrea să plece, chiar dacă economia duduie. Economia chineză duduie ( duduia, că nu mai e chiar așa) pe seama muncii sclavilor chinezi și a restricțiilor de tot felul care li se impun. În momentul în care o să încerce să renunțe la ele o să obțină tot o Europă de Est ceva mai săracă …

        • Este evident ca un chinez mediu nu are, si nu poate, avea, acelasi nivel de viata cu cel al unui american mediu, pt simplul fapt ca sunt prea multi. Citisem pe undeva ca daca chinezii ar trai ca americanii resursele globului s-ar epuiza intr-un ritm extrem de rapid.
          Dar, daca vorbim de nivel de trai se poate spune clar ca acum au un nivel muuult mai ridicat decit pe timpul lui Mao, ori asta conteaza, progresul.

          • da, evident că au progresat și ei, însă la un moment dat ajungi la acel punct de inflexiune: oamenii care sunt (relativ ) sătui vor mai multă libertate, mai mult timp pentru ei etc, și în acel moment s-a dus superioritatea modelului chinezesc, care e bazat doar pe abstinență. Din cauza asta USA sunt un model iar China nu. Desigur, la nivel global, făcând abstracție de ce vor oamenii, China poate părea incredibil de eficientă, și de asta de obicei și dictaturile pot îmbunătăți unele lucruri pe termen scurt. Însă pe termen lung nu au o soluție, de asta oamenii fug tot în USA, cu toate păcatele pe care le au americanii…

          • Bine dar în timpul lui Mao, cu ocazia „marelui salt înainte” au murit undeva între 50 de milioane și 80 de milioane de chinezi (nimeni nu știe cifra exactă). Oamenii ajunseseră la canibalism. Ăia care nu erau destul de tari să-i înfulece pe pe alții ajungeau să-și umfle burțile cu argilă si iarbă până plezneau.

            Nu știu dacă faptul că trăiesc mai bine ca-n vremea aia e neapărat o realizare iepocală.

            Ideea e că trăiesc mult ai rău ca taiwanezii, sau sud coreenii, care o duceau la fel de rău ca și chinezii atunci când s-a proclamat Republica Populară Chineză în 1949. Problema chinezului de pe stradă e că n-a reușit să ajungă nici măcar la standardul de viață al albanezului sau turcului.

        • Eu nu sunt convins de ce spuneti, China nu va fi nici o Europa de est „mai saraca”, Asia si in special China nefiind compatibili nici cu mentalitatile si nici cu . cultura europeana.
          Este greseala pe care o fac europenii in relatiile cu chinezii, ei cred ca pot implementa valori occidentale in Asia respectiv China.
          Siretenia chineza proverbiala si-a facut efectele.

        • De mentionat ca nu e permisa dubla sau multipla cetatenie a chinezilor. Am aici in Canada angajati chinezi, toti au trebui sa renunte la cetatenia chineza.Ca opinie sunt impartiti, unii critica regimul comunist, altii nu sau nu-i intereseaz (asa declara), iar cativa sustin puternic „integrarea ” Taiwanului. Sunt insa disciplinati, corect si muncitori. Am avut si aici in Canada relativ recent un scandal despre asa-numitele „posturi de politie chineza”. https://www.reuters.com/world/americas/there-may-be-more-chinese-police-stations-canada-minister-says-2023-05-14/ Au fost si scaldaluri de finantari de fundatii, care au urcat pana la primul-ministru. In jargon, Canada e denumita in chineza „cea de cumparat” – s-au repezit in sectorul imobiliar, ceea ce a determinat mai multe provicii sa puna o taxa suplimentara la achizitiile imobiliare ale cetatenilor straini. Dar acum cumpara prin cei aflati deja aici (ha, ha). A fost vorba si de achizitii in domeniul minier, dar noroc cu SUA care a tras semnal de alarma. Iar referitor la proiectul „China Index”, era mai interesant, cred, sa se analizeze Muntenegru, unde scandalul a fost f mare.

      • Nemeth zigeuner, nu intelege nimeni de ce e atat de important sa scrii tu, ceva despre un subiect!? De ani de zile dai replici peste tot, majoritatea in raspar..incerci sa fii un fel de Ion Cristoiu, un fel de ,,Gica din Kontra” si lumea e plictisita de astfel de specialisti.

  3. „O notă aparte este că în rândul elitei politice activitatea de influenţare are loc mai curând pe sub radar, în rândul liderilor politici de la nivel judeţean sau primari de mari oraşe, ori în organizaţiile de tineret ale partidelor.” Asa fac toate cluburile mari de fotbal, cumpara la gramada tineri promitatori din ligile inferioare si in cativa ani unii vor performa la nivel inalt altii vor ramane mai jos dar tot vor ajuta macar indirect clubul mare.
    Am fost de cateva ori in China si de fiecare data am fost uimit de cat de diferiti sunt fata de noi europenii dincolo de rapacitatea si viclenia cu care ar lua orice pare mai usor de inhatat. In unele privinte seamana cu rusii, dispretuiesc omul alb european dar ravnesc la stilul lui de viata. Pe scurt nu am incredere in nici un chinez care vine in Romania sa propuna ceva.

    • Relax. Nici ei nu au incredere in „unii” oameni albi care, ce sa zic, chiar au facut mult bine pe unde-au fost in lume si-au fost de o moralitate exemplara si de-o frugalitate exceptionala. Noi, „ceilalti” oameni albi, nu cred ca e cazul sa ne credem mai importanti decat suntem de fapt. „Ravnesc la stilul lui de viata” – poftim? Despre ce stil de viata vorbiti? Ah! Despre sa munceasca pe salarii ca a nemtilor din Germania? Da, asta da. Studiile astea platite de „unii” ca sa se vorbeasca despre „altii” sunt bune, altele nu avem. Ca pe timpul comunistilor doar ca invers.

        • Ai venit sa iei toporul? La mine? E o amenintare Al Goretex? Daca moderatorii nu se sesizeaza si interzic acestui AI Goretex (care bineinteles ca se poate cam-umfla si sub un alt nume fictiv) accesul pe portal voi demara o actiune in justitie pentru amenintare si participare la amenintare. Toporul este un cuvant greu, care va produce consecinte. Cred ca deja depasim confruntarea de idei si pareri. Ce este prea mult, este prea mult. Vorbesc serios. Mai ales ca nu este prima data cand acest AI Goretex este plin de ironie si violent verbal. Astept raspunsul pe adresa de email la care au acces administratorii acestui portal.

          • ALOOO! Circula un banc pe vremuri despre cei care bat campii ca tine, elementele enumerate de tine au legatura precum borsul cu toporul. Si apoi am venit sa ti-l iau (toporul) pentru ca distrugi discutia cu gratia si logica ta.
            Mai sunteti multi pe acolo de unde vii tu? Pe bune, esti real? daca ai facut un troling recunosc mai prins!

            • Ok. Iarta-ma. Inteligentule, perfectule, geniule, invatatorului, glumetule, omule dăcât alb care esti tu. Ai dreptate.

      • Ideea e că chinezii fug cu milioanele în Europa și America. Probabil de bine ce le e la ei acasă. Trafic în sens invers nu prea există.

        Am fost de mai multe ori în China, cel mai recent în 2019 și imaginea țării e deprimantă. Sigur că stăpânirea se străduiește să proiecteze cu stridență o imagine cât mai atractivă a țării, doar că nu prea le iese.

        Îmi amintea de România sfârșitului anilor 90 și începutului anilor de 2000, însă toate astea combinate cu sistemul milițienesc al lui Pingelică. Câteva magazine de lux mai mult goale cu prețuri mult mai mari ca la Londra sau NYC. Localnicii se înghesuie să cumpere tot soiul de produse de calitate dubioasă din hale din astea pline cu tarabe sau piețe foarte murdare.

        Peste tot milițieni verzi și albaștrii și controale lătrate. În gări controale la sânge e mai ceva ca-n aeroporturile noastre la zborurile internaționale.

        Sistemele de plata sunt aproape peste tot prin Wechat (o aplicație pe telefon controlată de patria recunoscătoare). Altfel spus băieții sunt ochii pe tine 24/24. Internetul e foarte lent, probabil din cauza cenzurii. Nu poți accesa site-uri ca Google, Yahoo, ca să nu mai vorbesc de contributors. ro. 😂 Și ăsta era cenzurat.

        Oamenii sunt tratați mai rău ca animalele. Vezi asta din modul în care clienții se adresează chelnerilor sau șefii angajaților pe la firmele pe care le-am vizitat.

        La țară, atât cât ma văzut, e o sărăcie bestială și sordidă. Case din ceva chirpici, biciclete ruginite, căruțe, oameni zdrențăroși și murdari.

        • 1. Mie-mi place la nebunie mincarea chinezeasca.
          2. Sigur, se traieste mai bine in occident decit in China, nu e chiar asa de inghesuiala.
          3. Un occidental are greutati sa traiasca in China, e extrem de greu de invatat limba.
          4. Femeile sunt frumusele dar cracanate.
          5. Zeci d emii de chinezi studiaza in occident si doar citiva occidentali in Chna, deci chinezii stiu cum se misca occidentul, dar occidentul nu pricepe nimic de ce se intimpla in China, desigur cu exceptia lui Svejk.

          Dar tema era influenta Chinei in lume. Si orice s-at zice aceasta influenta creste rapid, nu stiu pina unde, nu stiu si nu cred ca va inlocui USA, dar Europa are o mare problema sa-si mentina locul, e un mare pericol sa devina colonie chinezeasca.

          • eu insist pe latura libertății totuși. În general dacă oamenii au un anumit nivel minimal de confort nu o să vrea musai să plece în altă parte. Plecarea este totuși, în afară de situații speciale ( sunt fizician și mă duc la CERN sau criptograf și mă duc la NSA :) sau pur și simplu afacerea mea a devenit prea mare pentru locul unde stau ) o hotărâre destul de radicală. Majoritatea celor care pleacă sunt conștienți că vor avea probleme de adaptare, vor munci din greu, vor avea slujbe mult sub nivelul de calificare…. și totuși pleacă. Deci libertatea asta nu e chiar vorbă de șagă, în definitiv cu toată criza din anii ’80 nici românii nu mureau efectiv de foame, și totuși… unii se expuneau împușcăturilor sau valurilor Dunării… La fel, și chinezii care pleacă vin pe aici să vândă baterii în Dragonul Roșu sau pachețele de primăvară, deci totuși nu e doar „nivelul de trai”, că nu cred că o să se întoarcă bogați din micul comerț, cum nu s-au îmbogățit nici vânzătorii de rulmenți români în Turcia. De asta cred că îmbunătățirile nivelului de trai din ultima vreme nu vor rezolva situația Chinei ci dimpotrivă, îi vor face să vrea să plece și mai mult… Vom vedea, nu sunt Mama Omida, dar omul e o ființă complicată. :) Chiar și chinezii :)

          • 1. Felicitări.

            2. În China unde nu-i înghesuială, e sărăcie lucie. Mult mai nașpa ca aia din Teleorman.

            3. Nu cred că limba chineză (cel puțin putonghua) e excesiv de greu de învățat. Vorbesc acceptabil maghiara, în comparație cu ea chineza pare chiar rezonabilă. 😂 Nu limba e principalul obstacol ci regimul sufocant. Majoritatea chinejilor au nevoie de ausweis de la miliție ca să poată călători în târgușorul vecin. Orice rahat necesită aprobări și șpăgi și căciuleli. Orice om întreg la cap trebuie să aibă un stimulent imens ca să vrea să trăiacă-n lumea aia.

            75% din cei se duc acolo pe o perioadă determinată și zic că o să reziste fără probleme 2-3 ani cât să mai urce niște trepte în lanțul trofic pleacă mult mai devreme și de regulă cu nervii zdruncinați și conflicte familiale greu de dres. Nu același lucru se întâmplă de exemplu pentru cei ce lucrează în Taiwan, unde-s tot chinezi. Nu-i vorba de chinezi ci de regimul sufocant din republica poporală.

            4. În principiu e adevărat, dar sunt și destul urâte. Ca peste tot. Nu știucum naiba, dar alea de prin birouri sunt toate urâte.

            5. Cine și pentru ce ar studia în China? Trebuie să ai aprobare de la partidul iubit. În plus sunt tot soiul de riscuri,. De exemplu dacă te-ai legat de crăcănata greșită putrezești prin lagăre de muncă pe lângă care Auschwitz era un soi de Ibiza.

            Influența Chinei în lume crește din cauză că împrăștier cu parale în toate direcțiile, sau măcar ăia cu burțile lipite de spate speră să înhațe ceva.. Exact așa cum era influența URSS. Și ăia împrăștiau tancuri, mitraliere și tractoare oricui se declara comunist. Prost să fi să nu iei dacă e moca.

            Dar altfel nu se simte nimeni atras de China, așa cum nimeni nu se simțea atras de URSS. Nimeni nu vrea să trăiască ca-n China așa cum nimeni nu voia să trăiască ca-n URSS.

            Asta-i viața: Dragostea pe bani e pe durată determinată.😀

          • @Lucifer – s-ar fi văzut, dacă ar fi fost atât de mulți. Cifre mai credibile pretind că rușii au 8 milioane de locuitori în zona care îi interesează pe chinezi, în timp ce chinezi s-ar fi așezat acolo doar vreo 300.000.

            Rușii au cam 20 de milioane de locuitori dincolo de Urali, noi zicem Siberia la toată zona aceea, dar cea mai mare parte din ea nu-i interesează pe chinezi. Au vrut totuși să importe apă din Rusia, din lacul Baikal, cred. Localnicii s-au revoltat și conducta în construcție a fost abandonată, așa am înțeles.

        • Nu trebuie sa se planga lumea.
          Primul firewall statal a fost construit in China.
          Nu ma refer la Marele Zid (wall nu firewall) ci la Cisco!
          A urmat si in multe alte tari.de exemplu cu Blackberry in tarile din Golf.
          Ca sa vada toate slugile seicilor ce se vorbeste/carteste.
          Astept nerabdator comentariile pro-putiniste si pro-xi.

  4. …acum, nu că nu ar merita atenție ce a ouat Expert Forum, dar chestiunile sunt ceva mai complexe decât par sub coordonarea Andreei Leonte… așteptăm să treacă de la paradigma newtoniană la cea a gravitației cuantice, activă acum… keep it up… appreciate it!
    …unul din „fondul general al unei lipse aproape complete de informaţii în rândul publicului larg privind realităţile din China contemporană şi a expertizei locale foarte subţiri în materie de Asia de Est” sic

  5. Romania , este neinteresanta pentru China datorita geografiei si dezvoltarii economice.
    Pentru China conteaza doar Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria- coridorul terestru spre vestul continentului.
    Noi romanii oricum nu prea suntem curtati de investitori occidentali asa ca putem rasufla usurati ca nu vor apare chinezi sa ne faca autostrazi, poduri, retele de electricitate , parcuri eoliene si fotovoltaice pe banii lor

  6. Nici China si nici Rusia lui Putin nu au ce oferi lumii . *Incerca si ei marea cu degetul .Nimeni nu doreste a locui nici in China nici in Rusia si nici macar in Coreea de Nord .Toti vor sa vina in Europa si sa vada Luvrul sau gradinile de la Versailles sau sa asculte Mozart nu ca ar price mare brinza din ceea ce vad sau aud .Acum au inteles cit de putin priceputi sunt si in domeniul militar dupa ce timp de 33 de ani Rusia s-a tot pregatit sa isi ia revansa .Rusii au crezut ca„ l-au apucat pe Dumnezeu de un picior ”si ca rachetele lor Kinjal sau sistemele S500 le vor cuceri omenirea .Nici vorba de asa ceva .Acum SUA modernizeaza sistemele de felul Deveselu aflate in Romania si Polonia .Cit ai zice peste daca nu se cumintesc Moscova este atinsa . China plinge„ cu lacrimi de crocodil” atunci cind isi aminteste cit de mult a platit pe sistemele sovietice inexpugnabile si de neatins .Un ambasador chinez inca nu crede ca ai lui bravi comunisti au fost atit de fraieri si au dat banii degeaba .Erdogan s-a prins repede de cacealmaua ruseasca si acum va cumpara doar F16 .India se face luntre si punte si cumpara de la francezi Rafale alea de pot lovi de la mii de km distanta tintele si daca se supara pun si rachetele nucleare alaturi basca am aflat cum pot ateriza si pe oricare forma de Portavion . Una peste alta Europa se uneste in integralitatea ei ,NATO ul European creste mai ceva ca „Fat frumos din Lacrima si noi toti platim mai ceva ca „ avarul ” lui Jean Baptiste ala de numara mereu galbenii din lada cu bani ,viitorul noastru si al copiilor nostri creend o lume cu mult mai buna sau cu mult mai „Verde” chiar daca unii inca stau ascunsi prin„ cringurile” patriei alea de idilizau si ele cindva comunismul .China inca nu isi revine din socul mutarii NATO in Pacific si din uluiala prin care acum Germania si Japonia se pot inarma .Sa vedeti fratie cu cine sau cu ce vor veni astia doi peste noi toti acum cind practic se inarmeza de la zero fara ca nimeni sa la mai poata zice cîrc .O lume fara de Rusia si China se naste la orizont ca ne-am fi plictisit si noi de incercarile repetate de ai aduce pe calea cea dreapta .Sa defileze ei de dimineata pina de cu noapte plimbind armamentul rusesc si sa se cafteasca intre ei pina in veacul veacurilor .

  7. „Toti vor sa vina in Europa si sa vada Luvrul sau gradinile de la Versailles sau sa asculte Mozart nu ca ar price mare brinza din ceea ce vad sau aud”.
    Sustineti acum opinia mea ca Europa o sa devina un Disneyland cu arhitectura gotica si gastronomie de invidiat pentru chinezi in general car si pentru asiatici. :))
    Unghii de alea mari, de imparat, le cresc politrucilor (pro-)europeni? ;)

  8. @Șveic: Evident că ai fost în China, se putea să nu fi fost tu în China?… Că mă și întrebam: bă, Șveic a fost în China, chiar îl lasă pe el inima să nu ne spună o poveste din China? Eh, uite că nu-l lăsă – ce bine.
    Șnițelul din China – cel mai bun din lume. Da’ Horvat n-a fost în China? Nu există ca Arpad să fi ratat China. Să vină neapărat și Harcea-Parceald să depene ceva cu China.

    @Bădici: Era complicat în anii ‘70 să citești Nichita în loc de Adrian? Doamne ferește…

    • Acum vreo doua zile l-am vazut pe Lang Lang in concertul de Grieg. Exceptional. Orchestrele nemtesti incep sa fie inspicate de chinezi care le iau locul rusilor si chiar romanilor.

      • Daca s-ar ocupa atat ei, cat si rusii, mai mult de muzica si de balet si ar renunta la alte lucruri, viata pe pamant ar fi mult mai buna pentru toti (inclusiv pentru ei insisi!).

    • duomnu Vlad si eu am fost in China, chiar cu bussiness class, au platit ei.

      Dar sa ne intoarcem la articolul lui nea Ionita, care a inceput chiar sa-mi fie oarecum simpatic, nu stiu de ce, poate pt ca ma cenzureaza mai putin.

      Sigur ca China incearca sa-si bage nasul peste tot in lume. In primul rind fuge dupa resurse. Dar o face sub influenta lui Zen, sau Confucius, cu diplomatie, cu rabdare, vorba aia, picatura chinezeasca.
      Ca Romania ii intereseaza mai putin, e clar, poate ar putea sa fie un cap de pod pt intrare mai puternica in Europa. Nu stiu daca e bine sau rau! Niste investitii chineze nu ar strica, poate! Pe undeva Romania le e concurenta pe sectorul de forta de munca ieftina. Desi, daca s-ar compara harnicia chineza cu cea romaneasca, salariile romanilor ar fi colosale.

      Ce e insa extrem de important in aceasta perioada e atitudinea chinezilor fata de Putin si Ucraina. Sunt poate singurii care-l pot frina pe Putin.

      • Daca treci de partea astalalta a Zidului, o sa intelegi si perspectiva europeana: e de neinteles de ce China prefera sa imparta neincrederea cu Ru (si Iran), in loc sa imparta beneficiile economice cu US, UE, UK, Jap&SKor,…beneficii de care a profitat zeci de ani deja si care au propulsat economia chineza in fruntea economiilor globului. Trecerea la o veritabila economie de piata este singurul lucru care li se cere, de fapt. Rezistenta PCC la schimbare nu poate dura la infinit si cei care sufera primii sunt chiar chinezii de rand. Si sunt tare multi…

    • Si, daca o fi fost? N-ar fi plauzibil ca snitelul facut de o nemtoaica in China (intr-un restaurant unic) sa fie ami bun decat un snitel facut intr-unul din numeroasele restaurante nemtesti, in care snitelul nu e vedeta?
      S-ar putea sa-i fi bagat si niste ingrediente locale… Pe mine m-a uimit (Shanghai, Beiging) cat de mult era aroma locala in KFC (pe care l-am preferat in locul unor restaurante locale, in care nu intelegeam mai nimic din ce si cum se manaca, fiind fara indrumator). A fost nevoie sa merg la KFC in Romania, doar ca sa resetez, totusi; desi cum zice si JS nu e restaurantul – marca preferata, dar macar ai speranta ca cunosti standardul…
      Iar cei (localnici) care pretind ca stiu englezeste vorbesc ceva ce trebuie sa fii voritor nativ de engleza sa intelegi dupa cum suna…
      Dar, oare, despre ce era vorba in propozitie?…
      Da, In anii 70 putea fi complicat (nu imposibil) sa citesti „Nichita” pentru ca puteai da de banuit ca nu esti chiar pe linie. Depindea, dupa „facultati”

      • Chichirezul e că după mai bine de o săptămână de mâncare chinezească orice snițăl e cel mai bune din lume. 😀

        • Este bun si pentru slabit.
          Nu degeaba Adrian Popescu, comentatorul religios de pe forum era de parere sa fim mai cumpatati si sa nu infulecam ca porcii!
          Inca nu mi-a raspuns la intrebarea daca nu ar trebui un take-away chinezesc langa fiecare biserica. :))
          Pe mine cand am fost prima oara in America, am fost dus la un restaurant kosher de un coleg evreu religios de la curs.
          Ca era Pastele evreiesc si nu aveau si mancare fara paine dospita

    • Hai să zic o poveste din China, la cererea publicului. 😂

      Era Mai 2019. Am fost acolo pentru validarea unor mașini pentru construcții. Terenul de încercare al autorității chineze pentru ele e la vreo două ore de mers cu mașin al nord de Beijing dincolo de zid. Chiar înainte de terenul de încercare e o unitate de artilerie a mândrei armate chineze de eliberare. În curte se vedeau de pe drum tunuri rusești de pe vremea lui Stalin: Vestitele D-20, care sunt expuse și la muzeul militar din București. 😀 Camioanele erau exclusiv ceva ce semănau a Molotoave obosite. Clădirile din cazarmă păreau construite din chirpici ca majoritatea „clădirilor” din spațiul rural chinezesc. Un grup de câteva sute de soldați ieșeau la muncă încolonați cu lopeți și târnăcoape . Cântau de rupeau locul. Erau îmbrăcați cu uniforme jerpelite, decolorate și espadrile murdare. Ghefraiteri îmbrăcați în uniforme de camuflaj țipătoare lătrau ordine scurte la turma de amărâți. Era o imagine înălțătoare a marii puteri chinezești. 😂

    • cred că totuși ați înțeles ce ziceam: Păunescu se tipărea în tiraje de masă, Stănescu (poate nu am ales cel mai bun exemplu, alții erau și mai rău tratați) în tiraje confidențiale. Am acasă „Ordinea Cuvintelor” cumpărată prin anii ’80 după o coadă de o jumătate de oră la librăria de lângă Universitate. La biblioteca din Mârșani nu era, nici prin librăriile din Craiova nu am văzut cât am fost elev, e drept că i-am prins gustul abia prin anul trei, deci hai să punem doi ani. Tipăriturile aveau tiraje stabilite administrativ, nu se reeditau dacă se epuiza tirajul decât rareori. Deci exista un oarecare tipar în care dacă te încadrai era bine. Nu vreau să zic că te bătea careva dacă nu te încadrai, deși a fost și asta pe la început… Dar pur și simplu era dificil. Era greu să fii și electronist la 30-50 de lei tranzistorul, dacă nu ar fi fost bișnițarii prin cămine noi prin Regie dădeam de mult faliment :)

    • Nu prea putem deduce! Pentru ca asiaticii aceia sunt plecati din zona lor poate in urma cu multe generatii, si deci, acum, ei nu mai sunt chinezi, vietnamezi, etc, ci americani, canadieni, australieni, britanici!

      Intr-adevar, asiaticii, prin stilul lor de munca specific si inteligenta remarcabila, pot face lucruri mai performante decat ceilalti in varii domenii.

      Dar in tarile dominate de partide comuniste, chiar cu organizare economica ce tine mai mult de economia de piata decat de economia centralizata de tip comunist, mare branza nu se poate face. In consecinta, in tarile lor, capacitatea lor de a fi performanti este strict limitata de gandirea de tip comunist, si, pe termen mai lung, se vor prabusi din punct de vedere economic, in mod inevitabil! Comunismul nu poate produce performanta economica!

      Comunismul nu poate produce decat restrictii, in foarte multe sensuri – libertati individuale, dezvoltare personala, liberate economica. Plus atrocitatile comise de organele comuniste impotriva celor care spun adevarul in ceea ce priveste comunismul.

      La noi, multi nu inteleg ca situtia semicatastrofala in care ne aflam se datoreaza obiceiurilor capatate in comunism, de care, iata, nu putem scapa asa usor, mai ales ca ele sunt practicate masiv de catre o buna parte a clasei politice. La nivel european, avem si aici ceva probleme, pentru ca o buna parte dintre politicienii occidentali nu inteleg nici ei ca nenorocirea numita comunism trebuie redusa complet la tacere…din motive de sanatate economico-sociala a locuitorilor planetei!

      • @LS – ”asiaticii aceia sunt plecati din zona lor poate in urma cu multe generatii”

        Nu contează, valoarea IQ-ului depinde de părinții biologici.

        În UK și în Germania, valoarea medie pentru IQ este 100. În Singapore media e 105, iar în China continentală e 104. În România se pare că a scăzut la 87, în urma emigrației masive, dar prin anul 2000 era 91, la fel cum e în Bulgaria și în Grecia.

        În Ghana e 58, iar în Liberia și Sierra Leone media e 45, în condițiile în care, la o valoare a IQ-ului sub 65, omul nu e capabil să învețe să citească. Dar nu mai spuneți asta la nimeni 😀

    • Exact asta-i problema chinejilor: Oamenii buni de la ei fug unde văd cu ochii. 😂

      Rar o să vezi în orice echipă amerecană sau canadeză orice altceva afară de imigranți. Probabil niciunul. Sunt țări de imigrație. Atât timp cât reușesc să atragă cei mai buni oameni de peste tot au viitorul asigurat.

  9. @neamtu tiganu: Atunci poate vă uitați și la filmele lui Kieslowski, nu doar faceți mișto de criticul Morariu când scrie despre ele – s-ar putea să vă placă. Sau nu.

    Aș mai scrie, dar chiar acum cobor în Făurei unde am o afacere internațională de făurit (păi nu?) și nu vreau să mi-o ia înainte Harvard și Zdrențăchusetts Institute of Blablalogy.

    Vă urez șnițel în continuare.

  10. Inca una si ma duc, doar n-o sa stau toata ziua sa va amuz pe voi, am treaba la gradina.

    In China am vrut sa-i cumpar o rochie cu flori sotiei. Am vazut la un magazin de lux una frumoasa, pe care scria Pravda, la un pret convenabil. Dar nu stiam ce masura. Vinzatoarea, isteata foc, ma scoate in strada si-mi da de inteles sa aleg ditre trecatoare una care se potriveste cu nefasta. Ii arat una, parca leit. Vinzatoarea ii zice ceva, incep sa rida si trecatoarea intra in magazin si se imbraca cu rochia ochita de mine. Se potrivea perfect. Am vrut sa-i dau o atentie, dar nici nu a vrut sa auda.

    Spre marea mea surpriza rochia i-a placut si sotiei, mai ales ca era de firma.

    • Am si eu una de-asta: pe trotuar niste rafturi mobile asezate in forma de U si intre ele o masa patrata de vreo 3x3m cu camasi barbatesti. Lume ca la urs. Ma opresc sa casc gura si apoi m-apuc de scotocit printre camasi. Cu grija la telefon si la buzunare. Citeva modele imi plac foarte mult asa ca-mi iau 3 camasi. Dau pe toate echivalentul a 17 lei.
      Ajung la hotel si iau s-o probez pe cea care mi-a placut cel mai mult, verde oliv cu dungi fine negre texturate. E din plastic! Punga de plastic. Nu de-aia de congelator ci mai spre sacosa Kaufland, asa. Pe celelalte nici nu le-am scos din ambalaj, direct la marele kosh.

    • Cum am mai scris zigeuner: Dupa astfel de vise, spala-te cu apa rece si-ti revii…Intelegi ca te afli pe camp la recoltat, in Romania noastra draga, si uiti de ,,magazine cu rochii chinezesti, super”…Nu e o rusine sa recunosti ca inca dai cu sapa: munca e bratara de A.U.R….

  11. Apropo de Taiwan, autorul ar fi trebuit poate sa mentioneze ca la Bucuresti exista o misiune comerciala taiwaneza (Taiwan Trade Center) care e chiar activa si nu exista doar cu numele.

  12. ” bunul(e) samaritean , comentariul dv. este cel putin de bun simt . Subscriu fara rezerve la analiza pe care ati facut-o ! Sper ca mersul istoriei va va da dreptate .Timpul are o singura curgere . Drept concluzie, chiar daca pare fara insemnatate : ” Nu mor caii cand vor cainii !”(Caini fiind Rusia , China , Coreea de Nord s. a. )

  13. Europenii sunt aroganti, increzuti, convinsi ca numai ei stiu cum trebuie sa traiesti. Europenii se dau mari si-ncearca sa le dea tuturor lectii.

    Pare paradoxal, dar chinezii sunt mai globalisti decit europenii. Ei sug de unde pot, au nevoie de resurse din Rusia, da, merg pe Rusia. Stiai ca-n urma embargoului contra Rusiei, China a vindut milioane de telefoane mobile in Rusia? Au nevoie de piata in Iran, sunt prieteni la catarama. Au nevoie de resurse din Africa, s-au vopsit cu totii in negru.
    Si nu in ultimul rind europa are 500 milioane, China 1200.

    Ce venii vorba de economie de piata, unde exista asa ceva? In Europa? Plina de taxe pe ochi frumosi, plina de favorizarea unor tehnologii contra altora, plina de cote de femei sau diversi? Asta numesti tu economie de piata, asta a fost cindva.

    Exemplu de piata libera „Conform acesteia, producătorilor chinezi li s-a permis să vândă produse solare fără taxe vamale în Europa dacă o făceau la, sau peste, un preț minim, în scădere progresivă. Dacă sunt vândute sub acest preț, acestea au fost supuse unor tarife de până la 64,9 la sută.” Ce poate fi mai bolnav decit asta? Vrem energie solara dar ii obligam pe chinezi, care detin 80% din productie, sa le vinda la un pret mai mare!?

    • E „globalismul” cine știe ce virtute?

      Sug într-adevăr de peste tot dar sug degeaba. În final totul se risipește aiurea în „investiții” ce nu vor fi recuperate niciodată. Chinezul nu mai trebuie să mănânce iarbă, sau să-l înfulece pe vecin ca să apuce ziua de mâine, ca-n vremea lui Mao, dar după 4-5 decenii de trudă bestială standardul de viață din Vaslui e ceva mult peste orice îndrăznesc să viseze mai bine de 80% din chinezi. Deci ce folos? Hai să ne gândim unde erau Germania, Italia sau Japonia la 3-4 decenii după ce fuseseră făcute piftie în război și halul în care e China?

      La ce-i folosește nenorocitului care stă cu alți 4-5 disperați într-o cameră ieftină și trudește 10-12 ore pe zi, măcar 6 zile pe săptămână că statul chinezesc a cumpărat Volvo și-l plătește pe ăla care dă cu mopu la Stockholm 4 zile pe săptămână de 8-10 ori mai bine ce pe inginerul chinezesc cu doctorat ce se trudește 65 de ore pe săptămână la Geely, Hangzhou – firma mamă a lui Volvo? 😂

      Europa a luat-o desigur pe tarla, unde se străduie să ajungă din urmă China ce e mult înaintea ei. 😀 Același taxe bestiale cu TVA de 19% și impozite pe venit pe tot ce mișcă și la chinezi, exceptându-i pe ăia de famiglia sau gașca potrivită ce sunt scutiți de orice fel de biruiri. Cine guiță se duce în lagăr fără prea multe nazuri unde ajunge rapid donator de organe. E drept că mai au de lucru la „diversitate”. Toți vătafii și stăpânii sunt din același famiglii sau găști. Prostimea joacă la nesfârșit rolul furnicuțelor. Fără scăpare.

  14. Pt Robeert.
    Concernul la care lucram a vindut licenta trenului de mare viteza chinezilor pt citeva miliarde. O armata de chinezi au venit in Ge si invers, concernul a infiintat un birou de asistenta in Peking. Majoritatea colegilor care au mers la acest birou erau divortati si au plecat sa scape si de podoabele de acasa si o parte din banii cistigati nu se socoteau la pensia alimentara.

    Chinezii au bagat niste chinezoaice, drept secretare, foc de frumoase. Unele chiar cu tzitze. Si erau si istete, vorbeau engleza si germana extrem de bine. Dar nu se lasau asa usor. Mie mi-au bagat insa una mica, cracanata si urita, probabil stiau ca sunt insurat si stateam doar cite o saptamina.

    Olandezu, de care vorbeam, avea casa in Olanda, dar lucra in Ge, deci ajungea acasa doar in weekend, dar odata a avut o delegatie si s-a dus mai devreme unde a gasit-o pe nefasta cu unu. De aceea a plecat in China pe citiva ani si s-a combinat cu chinezoaica cea mai frumoasa, Cind s-a inchis biroul a gasit un post f bun la un concern chinezesc.

    Acum citiva ani a fost o petrecere in firma si a venit si el cu chinezoaica si aveau si un copil dulce. Chinezoaica era in continuare frumoasa, f inalta, si olandezu avea peste 1,95. Ne-am conversat si zicea ca se simte f bine in China, de fapt nefasta-sa nu concepea sa traiasca in alta parte.

  15. Trei sferturi din comentarii sunt făcute de globalistii sub acoperire.Cata dăruire în a denigra China.De ce? Pentru ca pt.asta sunt plătiți acești ultra comentatori inteligenți.Oricum China va întra în Europa.De ce ? Pentru ca UE este în corzi cu economia la pământ.Cine va alimenta Europa cu produse?

    • „Trei sferturi din comentarii sunt făcute de globalistii sub acoperire”
      spre deosebire de acest comentariu făcut de o globalistă fără perdea… :) ,dar deocamdată anonimă, ca toți ceilalți. Indexul o să rezolve insă chestiunea asta, nu-i așa?

  16. Vizita lui Orban din zilele trecute este o dovada. Premierul ungur asigura cresterea in sondaje a AUR, chiar mai mult decat UDMR. Tandemul Fidesz&AUR, cu primsolistii Orban&Simion care-si asigura reciproc terta in avanscena, este simbiotic. Glasurile ruginite ale unor Tokes, Attila si celelalte drujbe pot iesi linistite din scena.

    • Daca lipesti ceea ce zici cu recenta intilnire dintre Ciolacu si Orban budapestanul si daca luam in calcul decizia guvernelor trecute PSD(Dragnea ) de a vota legea ce oferea Tinutului Secuiesc Autonomia ne putem gindi la o noua formula ce va conduce tara dupa alegerile din 2024 ca alternativa in cazul in care Rusia ocupa intrega Ucraina si vine cu trupele aproape de Romania .Jocul la doua capete este parte a politicilor romănsti dintotdeauna .Partidele de dreapta nu pot decit sa se uneasca si sa incerce sa contrabalanseze stinga radicala si cea afirmata de catre PSD de zeci de ani prin aducerea in frunte a unor persoane carismatice de felul Helvig sau Kovesi .Fara cele doua personalitati PSD va putea face usor alianta cu AUR tinind cont si de sprijinul maghiarimii ceea ce ar asigura inca un mandat Parlamentar celor de la UDMR. Daca dreapta se uneste (exemplul cu PSD exista ) si daca cele doua personalitati accepta candidaturile atunci Presedintele Romaniei va fi Kovesi iar premierul va fi dat de catre USR iar UDMR nu va mai prinde Parlamentul .Vom sti totul (cine va forma si cum va forma noua Colitie de guvernare )atunci cind in 2024 vom afla exact soarta acestui razboi concomitent cu sondajele din SUA si pozitionarea americanilor fata de candidati .Daca J.R.Biden reuseste sa domine sondajele asa cum se intimpla acum .PSD va merge pe mina liberalilior .

  17. Chinezii vor sa inlocuiasca America sub aspectul influientei in lume si de aici eforturile lor in principal in Europa (foarte interesant articolul). Dar nu cred ca au vreo sansa deoarece sint incompatibili in plan cultural cu lumea euro-atlantica. Limba lor nu este doar o „alta limba” ci este o limba incompatibila cu modul de viata si de gindire de tip occidental. Nu au alfabet, nu au gramatica, nu au o ordine logica in exprimarea prin limba a gindirii. Fundamentul limbii lor este imaginatia in timp ce in lumea bazata pe alfabet noi ne exprimam prin logica generata de gramatica. Cit timp ei nu sint compatibili cu noi in plan cultural, influienta reala a lor in lumea noastra euro-atlantica va fi limitata oricit s-ar stradui….Si, avem un detaliu important: limba coreana, putina lume stie, este bazata pe alfabet nu pe hieroglife. Exista chiar o scriere OFICIALA a limbii coreene cu litere latine. Nu e de mirare ca avem o oarecare afinitate cu Corea, probabil mai mare decit cu China….

  18. E clar ca voi autorii sunteti platiti de catre rebelii din Taipei si sunteti in afara realitatii chineze si raportul vostru e unul care cu indulgenta spun ca e pura imaginatie si nu are nici cea mai mica legatura cu China de azi, din moment ce apar cuvinte cheie precum „Dictatura su regim autoritar” are trebui sa mergeti intai in China si dupa sa comentati, eu am fost mi-am facut studile si m-am intors sa implementez proiecte cu China si Romania aducatoare de locuri de munca, asa ca inainte sa comentati aiurea faceti o vizita in China si dupa comentati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro