Pentru noi, europenii, Rusia este vijelia, dar China e schimbarea climatică, cum zicea deunăzi şeful contraspionajului din Germania: prima produce deranj pe termen scurt, dar trece, pe când cealaltă este inexorabilă şi va schimba totul, pentru totdeauna. E drept că în ultima vreme a apărut o întreagă dezbatere în jurul teoriei peak China, adică ideea că perioada de creştere vertiginoasă a Republicii Populare Chineze (RPC) s-a cam încheiat, iar acum s-a intrat pe un platou – demografic, economic, investiţional – pentru că s-au epuizat resursele de creştere extensivă prin industrializare şi urmează un lent declin prin raport cu alte state ale lumii.
Dar chiar dacă Beijingul e la apogeu şi intră într-o perioadă de stagnare, regimul tot va continua să exercite mari presiuni asupra Europei prin pârghiile pe care deja le deţine, în primul rând prin intermediul multinaţionalelor occidentale activând în RPC şi care sunt dependente de piaţa de acolo. Dar nici prezenţa economică, diplomatică, mediatică, ştiinţifică ori prin grupuri de cetăţeni aflaţi în Europa (diaspora chineză) nu e de neglijat, în anumite state membre sau în Uniunea Europeană ca întreg.
De exemplu, există controversatele investiţii în infrastructura critică (porturile Hamburg, Pireu), reţele informatice şi de cybersecuritate instalate de Huawei (Berlinul e plin) ori la fel de controversatul Acord Cuprinzător asupa Investiţiilor (CAI) cu UE împins de Angela Merkel pe ultima ei sută de metri de cancelariat, în prezent suspendat sine die. Deşi relaţiile Europei cu China s-au răcit substanţial în ultimii ani, şi mai ales după agresiunea rusă contra Ucrainei din 2022, regimul din Beijing are încă mulţi susţinători pe continent, din convingere sau plătiţi: potenţatorii de influenţă (enablers). Toate acestea au la bază strategia în cinci puncte a Partidului Comunist Chinez (PCC) de a modela în interes propriu politica internă din ţările democratice, devenită evidentă sub Xi Jinping:
1. Transformarea relaţiilor comerciale şi economice într-o armă (weaponization): liderii PCC influenţează deciziile naţionale explicând beneficiile cooperării cu ei, dar accentuând costurile pe care le pot crea pentru state, companii sau indivizi care se opun intereselor PCC.
2. Supremaţia discursivă (narrative dominance): PCC manipulează grosolan informaţia şi inundă cu proteste, invective sau trolling masiv preopinenţii din conversaţia globală pe care îi percepe ca ostili (funcţionează etichetarea roşii–gri–negri, adică prietenoşi–neutri–ostili, cu abordări diferite pentru fiecare categorie).
3. Intermedierea prin elite locale: PCC se bazează pe agenţi de influenţă locali pentru a modela percepţia despre regimul de la Beijing, care trebuie să fie pozitivă; metodele de cooptare a elitelor politice, mediatice şi academice în Europa sunt cam aceleaşi folosite şi acasă, bazate mai curând pe incertitudine şi stimularea autocenzurii decât pe beneficii vizibile şi măsurabile la buzunar.
4. Instrumentalizarea diasporei chineze, tot mai curând prin represiune, teamă generalizată şi autocenzură decât prin recompense materiale.
5. Promovarea modelului de dezvoltare autoritară ca alternativă viabilă şi mai eficientă la democraţia liberală; retorica dezvoltării prin dictatură are o atractivitate evidentă pentru mulţi lideri din Sudul Global, chiar atunci când dezvoltarea întârzie să se arate.
Însă dacă marile proiecte de investiţii (Belt-and-Road) sau relaţiile comerciale (cu balanţa lor mai mereu deficitară pentru statul-gazdă) s-au tot dezbătut, mai puţin discutată public a fost până de curând influenţa ilicită a RPC peste hotare prin intermediul unor structuri para-legale, precum organizarea unor secţii de poliţie ad-hoc şi extrateritoriale, de regulă sub forma unor acorduri de cooperare cu administraţii regionale din China, iar nu cu instituţiile de stat din Beijing. Rostul acestor entităţi, coordonate de Frontul Unit – entitate sub coordonarea Comitetului Central al PCC cu peste 40.000 angajaţi şi buget secret, care dirijează munca de organizare şi influenţare a celor care nu sunt membri PCC, acasă sau peste hotare (în business, politică locală, universităţi, asociaţii de prietenie, Institute Confucius etc) – este să infiltreze şi să intimideze diaspora chineză din acele state şi chiar să deruleze acţiuni mai agresive contra dizidenţilor, mai ales cei proveniţi din Hong Kong.
Totul se face sub acoperirea unor operaţiuni legitime de uşurare a procedurilor birocratice pentru cetăţenii chinezi rezidenţi peste hotare care au de înnoit documente (paşapoarte, permise de conducere, servicii de traducere), ori de cooperare cu poliţia locală în zonele unde există comunităţi mari provenite din China. Au existat multe scandaluri în ultimii câţiva ani legate de “secţiile ilegale de poliţie chineză” care operau astfel acoperite în Italia, Spania, Marea Britanie sau Statele Unite, culegând date şi ameninţând membri ai diasporei.
La un moment dat s-a făcut şi în România un asemenea demers, după tipicul standard: o delegaţie din provincia Nantong (niciodată de la ministerele centrale) a venit în vizită şi a semnat un memorandum cu primăria Dobroeşti pentru furnizarea de echipamente de supraveghere. Desigur, nu e o întâmplare ci tot parte din strategia Frontului Unit că Dobroeşti este acea suburbie a Bucureştiului unde locuiesc cei mai mulţi membri ai diasporei chineze din România şi unde funcţionează celebrul centru comercial Dragonul Roşu. Cel mai probabil, administraţia locală din România – poate şi cea centrală – habar nu are de această metodă aplicată de PCC în Occident.
Încă şi mai greu de documentat este infiltrarea noii mafii chineze: grupări de crimă organizată care au moştenit structura vechilor Triade, prezente de mai multă vreme în unele ţări europene, dar care în ultima vreme au făcut joncţiunea cu oficiali din regimul de la Beijing, căpătând astfel protecţie la nivel înalt acasă şi servind parţial obiectivele de stat ale RPC. Se reproduce astfel organic un model de acţiune pe care îl cunoşteam din exemplele de cooperare ale crimei organizate ruse cu structurile de forţă de la Kremlin. Foarte des crima organizată din sânul comunităţilor chineze din diaspora este comisionată de PCC tocmai pentru a intimida aceste comunităţi, a ameninţa dizidenţii politici în locurile unde organele statului chinez nu ajung şi a participa astfel în acţiuni botezate mai nou Represiune Transfrontalieră, la care RPC e campioană.
Naivitatea Occidentului în a gestiona aceste situaţii e uneori eclatantă: până în 2018 preşedintele Interpol a fost un ofiţer chinez de poliţie. Infiltrarea oficialilor chinezi în instituţii internaţionale ajută astfel regimul să aibă acces la bazele de date cu urmăriţii transfrontalier, să acopere ce are de acoperit şi, invers, să şicaneze dizidenţi cu proceduri aparent legale. (Din 2021 preşedinte Interpol este un general din Arabia Saudită, a doua ţară după China în topul global al represiunii transfrontaliere). O anchetă de presă publicată zilele trecute în Italia foloseşte cazul masivei diaspora chineze din Prato pentru a ilustra cum se infiltrează mafia chineză într-o comunitate locală pentru a o controla, cum generează bani negri pentru a fi trimişi acasă în China şi cum sprijină ea regimul de la Beijing, cu care are întâlniri directe şi confidenţiale.
Toate aceste evoluţii din ultima vreme au făcut extrem de necesară crearea de instrumente pentru a monitoriza sistematic şi într-un mod accesibil publicului larg şi cercetătorilor – deci nu doar prin rapoarte secrete ale serviciilor de informaţii – influenţa regimului de la Beijing în fiecare ţară, în funcţie de specificul acesteia. Aşa a apărut proiectul China Index, conceput şi gestionat de o cunoscută fundaţie din Taipei, Doublethink Lab, activă în domeniu anti-dezinformării şi securităţii digitale. Printr-o reţea de coordonatori şi analişti locali, proiectul a acoperit în 2022 un număr de 82 de state de pe glob, fiecare trecut prin grila a 99 de indicatori ai influenţei exercitate de regimul de la Beijing, indicatori grupaţi în 9 categorii: Academia, Politică Internă, Economie, Diplomaţie, Poliţie & Afaceri Interne, Mass media, Relaţii militare, Societate şi Tehnologie. Baza integrală de date cu rezultatele se găseşte aici.
EFOR a luat parte la acest proiect şi a realizat analiza şi scorurile pentru cinci ţări din zona Europa: România, Moldova, Ucraina, Italia şi Olanda, cu ajutorul unor analişti locali. Evident, ne-a interesat România, dar cel mai dificil şi interesant e de fapt cazul Ucrainei, care se află într-un balet foarte complicat şi schimbător cu Beijingul. Relaţiile economice şi investiţionale substanţiale cu China pe care Ucraina, plasată solid pe ruta de interes a Belt-and-Road datorită geografiei, le avea cu RPC înainte de escaladarea agresiunii ruse în februarie 2022, au lăsat loc unei situaţii de blocaj, în care Kievul şi Beijingul se privesc reciproc cu suspiciune, dar evită să se atace diplimatic la scenă deschisă în speranţa unor cooperări viitoare. Noi am prezentat acest caz-reper al Ucrainei la conferinţa de lansare a proiectului China Index în decembrie 2022 la Berlin. Proiectul continuă şi suntem în mijlocul acţiunii de adunare de date şi analiză pentru runda 2023, când vor fi revizuite scorurile pentru cele 82 de ţări existente şi incluse alte câteva noi (între care şi Rusia); totalul final va fi probabil spre 100.
Evident, interesant este ce ne spun nouă pe fond aceste scoruri, ce analize se pot face pe fiecare din cele 9 dimensiuni ale influenţei Chinei comuniste în fiecare stat – şi mai ales cum se plasează România în context. Toate acestea, în episodul II care va fi publicat mâine.
China are o politică imperialist-comunista, ca și URSS altădată. Vă mai amintiți de fostele Internaționale Comuniste prin care URSS voia să-și impună ideologia și puterea la nivel global? Acum această misiune și-a asumat-o China. Istoria se repetă. Iar Occidentul, care a tolerat URSS, ba chiar l-a sprijinit, tolerează acum China. Este vorba de profit, de bani și de iresponsabilitate. Dar poate Occidentul vrea și el să se bucure de binefacerile comunismului…
Personal nu văd nimic comunist în genul de influenţă mafiot-industrială pe care încearcă Beijingul s-o exercite în Europa
Nu este cazul să intrăm aici în dezbateri ideologice. Comunismul a evoluat, de la leninism(care a dus în final la implozia/falimentul statelor comuniste) la ideologia „un stat, două sisteme” a lui Deng Xiao Ping, care a avut un succes peste așteptări, propulsând China ca a doua mare putere economică mondială. Paradoxal, liberalizarea economică nu a dus și la o liberalizare a societății, ba dimpotrivă, coerciția statală a crescut. În Occident, toată stânga marxistă, cu variantele moderne numite socialism, progrrsism, ecologism,etc au prins aripi: deci comunismul poate fi soluția cea bună contra capitalismului! Numai că… popoarele din Vest au prins gustul libertății, care este în contradicție cu coerciția comunistă, fie ea și chinezească….
Dacă nu vrei dezbateri ideologice, pentru ce dai comentarii ideologice la textele altora, neinvitat, şi anume cearşafuri mai lungi decât replica mea? :) vezi că pici la proba Logical Reasoning care se dă la echivalentele de Bac în America. Poate ai şi tu o vârstă, e cazul să te pună pe gânduri
Omul e pe contrasens cu gândurile lui, nu e prima oară. Cusurul tău, Ioniță, e că ești prea pe fază, zău așa… Dă-i omului răgaz să priceapă ce-a scris!
Pe bune? Crezi că e simplu să postezi primul ceva, orice, chiar dacă e o chiflă mestecată deja?
Dificultatea d-lui Ioniță este să observe că cei pe care el insuși i-a apărat mereu (Bruxellesul și democrații americani) sunt cei mai combinați cu China și au fost și cu Rusia
In timp ce forurile europene plăteau salariile oengiștilor, ele ii virau cash lui Putin și la fel democrații cu China, că megacorporațiile woke din SUA au toate afacerile prin China.
toate astea in timp ce dl Ioniță lupta eroic cu românii așa zis estremiști, populiști, ortodocsiști și alte stigme dar care NU au virat nici un ban Rusiei și nici nu s-au intrecut să facă mari afaceri cu China.
Ce vrea să spună „Alin”? Dacă georgică nu a primit ruble direct în cont, dar și-a fabricat o nuntă cu „dar”, nu mai e omul rușilor?
Nu înțeleg de ce este așa violent acest domn. Comentariul meu a fost decent, iar tezele expuse de mine sunt evidente. Există, se pare, o furie progresistă care amintește de furia paleo-comunistilor….
Doar că neonaziștii visează „paleo-comuniști” în ziua de azi, how ironic. Poate că „Lucifer” nu conștientizează încotro duce furia asta împotriva altora, etichete puse pe nemestecate, care duc doar la extremism.
Ceea ce nu a reusit Rusia , avind in vedere imensele sale resurse energetice tiniind forta sa de penetratie politica ,dovedita in mai toate tarile democratice occidentale , ajungind pina la a influenta chiar alegerile din SUA , imensa sa forta militara si noile ei tehnologii la virf de felul rachetelor Sarmat , impactul avut de catre Inteligence-ul din Rusia ce avea sau inca mai are o pondere semnificativa in mai toate marile orase Occidentale si in mai toate Capitalele fostelor natiuni aflate cindva in siajul URSS ,credeti ca va reusi China ? La nivel de Inteligence China penetreaza greu statele occidentale ,armamentul Chinei ,ce este partial identic cu cel al rusilor , nu poate face fata armamentului Occidental, asa cum si Rusia ne-a aratat , armamentului de tip NATO (putinul armament ce a fost oferit Ucrainei ) ca sa nu mai vorbim de impactul cetatenesc ce nu este fovorabil Chinei nici macar la nivelul Rusiei acolo unde vedem ca mai exista in Occident olecuta de sustinere .Germania tocmai a cerut decuplarea de influenta tehnologica si de materii prime de China .SUA face si ea acelasi lucru dupa ce mai tot Occidentul s-a decuplat de Rusia .Occidentul unit intra intr-o noua etapa existentialista pe masura ce Rusia nu ii poate face fata totul determinind in intrega lume o nevoie de decuplare si o normala dorinta de a renunta la tot ceea ce Rusia a reprezentat cindva .Politic , economic si militar Rusia si China nu mai reprezinta o alternativa .India ,deja prietena lui lui Macron, sta la pinda .Avioanele Rafale sunt expresia vie a modificarilor, de tot felul si a renuntarii la armamentul rusesc .Chiar daca nu credeti marea cistigatoare a acestui „balet ”este Uniunea Europeana .Germania cu banii si Franta cu ideile este ultima zicala ce nuanteaza viitorul Batrinului Continent .
UE este în prăbușire. Iar viitorul Europei de Vest este sumbru, este urâtă de toată Lumea, pentru cei 500 de ani de colonialism, pentru două războaie mondiale, pentru Holocaust, pentru comunism,etc,etc,etc.
Este, se tot prabuseste de 100 de ani
https://www.goodreads.com/book/show/801754.The_Decline_of_the_West
Refuzi sa vezi adevarul ?! Prabusire inseamna la nivel statal sau supra statal dezmembrare . Macar atit sa intelegi cine se dezmembreaza si cine nu sau cine de unde vrea sa fuga si directia .
esti dus cu pluta! citesti prea multe materiale de propaganda; banuim a cui;
Se prabuseste de 100 de ani si toata lumea (toti africanii asiaticii si toti parlitii lumii vor sa emigreze fie in Europa fie in cealalta „groapa” SUA). Unde ai vrea sa traiesti? In Europa sau in rusia coreea de nord iran sau arabia saudita?
Pentru că platforma păstrează articolele vechi mai bine decât memoria umană, un comentariu edificator, din 2020. ”Persoană importantă, nu spui cine” 😀
https://www.contributors.ro/propaganda-rusa-criza-covid/#comment-406120
”Paranoia este la cei care spun ca virusul a fost creat deliberat. Si rusi, si conservatori americani.
Iar cearsaful scris mai sus are si el un nume: deviere de la subiect si batut campii”
Și comentariul imediat următor, de o eleganță incontestabilă, plină de respect pentru libertatea de exprimare:
https://www.contributors.ro/propaganda-rusa-criza-covid/#comment-406156
”Nu mai bine ne povestesti tu in continuare de radare rutiere si experientele tale cu camionagii?
Ia mai ia o pauza aici, ca te-ai consumat comentand excesivi”
Fair enough, urmează şi pe mai departe sfatul de la urmă
Respectul se câștigă, nu se revendică. În plus, nu poți avea respectul celorlalți, dacă nu ai mai întâi respect pentru propria persoană.
Mai e un articol, de nivel academic, în care dispăruseră complet dacii din Transilvania, la numai 7 ani după afirmații complet opuse despre aceiași daci din Transilvania 😀
Recunoaste, totusi, ca e amuzant ca acuzatia de cenzura sa vina din partea unui membru de vaza al echipei de ecouri a (cenzoru)lui Cranganu…
@judex – nu era nicio acuzație de cenzură. Am eu diverse dispute cu Sorin Ioniță, dar sunt strict pe subiectele abordate în articole. Nu mi-a cenzurat niciodată comentariile.
OK, și atunci de ce Crânganu cenzurează toate comentariile critice la adresa ideologiei trumpiste? Înțeleg de ce le cenzurează pe cele care atacă interesele marilor producători de combustibili fosili (money talks), dar de ce și pe celelalte?
@Dan – mă consideri pe mine responsabil pentru principiile de moderare aplicate de Dl.Crânganu? Sau de ce mă întrebi pe mine?
Chiar la articolul curent al Dl.Crânganu, poți să citești o mulțime de mizerii scrise de portavocile Chinei la adresa mea, după ce le-am demontat mistificările cu trilioanele de dolari pe care chinezii, chipurile, i-ar împrumuta americanilor.
Dl.Crânganu le-a lăsat să treacă, tocmai ca să se vadă ce scriu marxiștii pro-chinezi. Dacă scrii comentarii sub 7 nickname-uri diferite la același articol, foarte bine dacă te cenzurează.
Cu ce ocazii preiei disputele lansate de @judex? Aveți același comanditar, sunteți colegi de suferință? Sau e de fapt aceeași persoană scriind sub ambele nickname-uri? N-ai nici măcar un singur comentariu pe subiect, la niciun articol, sub nickname-ul @Dan. Toate sunt ad hominem. Așa le ții evidența?
Altul care o ia pe arătură. Oameni care s-au trumpit de tot, nu mai văd decât dușmani în jur, văd dublu sau septuplu. „Harald”, „neamtu tiganu” și alții crescuți în comunism care și-au descoperit „conservatorismul” de tip McCarthyist la bătrânețe. Păcat, au îmbătrânit urât și nu e civilizat să se refuleze pe „Contributors”, ai cărui cititori nu au nicio legătură cu fundamentalismul exhibat de ei.
@Dan – mai întâi, mulțumesc pentru confirmare. Tot ad hominem ai în repertoriu, nimic altceva.
Mai departe: care dușmani? În afară de pasiunea obsesivă pentru Trump și de strigăte isterice: ”Rusia! Rusia!”, ai scris vreodată vreo frază coerentă, pe vreun subiect anume?
Îți mai trebuie două vieți ca să te califici tu în categoria dușmani 😀
@Harald ei Mister H te afecteaza cind consideri ca esti atacat asa, ad hominem (in virtutea narcisismului dumitale extrem de avansat te referi doar la cele care hai sa zicem te vizeaza in mod nedrept) si le tii evidentza „uitind” (sau in duo cu alt omniscient JS) atacurile dumitale in repetate rinduri la adresa mea ca fiind „activist neomarxist” in materie de religie desi eu am ridicat in mod civilizat si cu destul bun simtz multe probleme care dau de gindit (pt. cei care sint capabili de gindire critica FARA coloratura politico-ideologica) legate de religiile de tip mainstream;INCLUSIV faptul ca am venit cu niste informatii si amanunte interesante(Ei, acum (vorba hindusilor karma) se pare ca primesti ce ai oferit adica e rindul tau sa te plingi de atacuri;Nu subscriu la tot ceea ce domnii Dan,Judex cred (sint liberi sa creada ce doresc dinsii) sau sustin in privintza ta, dar in esentza au dreptate.Practici un dialog arogant,esti depozitarul tuturor adevarurilor de pe lume, ataci pe cei care indraznesc sa te contrazica ca fiind toti niste activisti neomarxisti.De fapt esti un personaj f trist, cu mult timp liber si f mult orgoliu.Eu NU ma bag in discutii pe teme care ma depasesc, de obicei ma multumesc sa citesc urmarind sa SI INVATZ ceva din comentariile si din articolele postate aici.
PS:poti sa fii f cult (si esti) dar de multe conteaza calitatea celor citite mai mult decit cantitatea;poti sa citesti mai putin dar de mai multa calitate.
PS2: off topic: problema botezului nou nascutilor lansata de Sf Augustin; dumitale ti se pare adevarata concluzia lui devenita dogma ca nou nascutii care mor nebotezati (evident boli, accidente sau chiar crime) sa ajunga automat in iad,asa cum sustine el?! Dar pt. tine (ca si pt. umbra atit de activa mister JS) ca stilp al conservatorismului „adevarat” tot iudeo-crestinismul de tip mainstream e „beton” numai cei care indraznesc sa critice absurditatile evidente sau chiar timpeniile unor dogme sint toti niste activisti „neomarxisti”(ptiu drace); in fine, cu toata cultura dumitale ai o conceptie asupra lumii si asupra oamenilor cam de tipul alb negru, cliseist si chiar o atitudine infatuata,aroganta atunci cind replici.Tot de tipul „cine nu-i cu mine e impotriva mea”.Buun,asa sa fie.
Omul cu adevarat superior ca intelect,caracter si nivel de cultura nu sare ca ars atunci cind anumite taboo-uri de-ale lui sint contestate.Critici extrema stinga neomarxista care o fi ea (am citit despre scoala de la Frankfurt si ideile de baza CHIAR extremiste ale anumitor filozofi care sint considerati a fi exponentiisi NU subscriu la ele) DAR ca atitudine nu te deosebesti prea mult de ei; mai ales atunci cind crezi ca tot ce e sub soare in materie de organizare social economica si politica e perfecta si reprezinta legile D-zeului iudeo-crestin.In fine NU are rost sa continui fiindca nu ma intereseaza sa dialoghez cu un om care nu stie sa poarte un dialog rezonabil; am observat ca nu prea te-ai aventurat sa-l critici pe forumistul LA (alt forumist deloc iubitor de iudeo-crestinism si in nici un caz fan) oare pt. ca nivelul lui de cultura il depaseste pa al dumitale si atunci esti prudent?!Sau in virtutea tribalismului excelent descris de Wilson (si frumos comemorat de domnul Liiceanu) ii ataci doar pe cei care ii consideri inferiori din punctul de vedere al culturii si mai ales pe cei care indraznind sa te contrazica sint automat „neomarxisti”.Ma rog, fiecare cu dusmanii lui.
Moderarea e una, cenzura este alta…
Geofizicianul acestui sit cenzureaza Asociatia Fizicienlor din US
https://insideclimatenews.org/news/11112021/american-physical-society-climate-change-statement/
…pentru ca Brad Marston, fizicianul ales neinspirat ca exemplu de dl. Cranganu critica deschis « climate contrarians ». Iar mesagerul, saracul. este trimis la psihiatru.
…simpla intrebare “ce deosebeste un geolog de un geofizician” a provocat un cor de injurii:
https://www.contributors.ro/10-intrebari-despre-schimbarea-climei-din-partea-unui-chatbot-ai/#comment-570825
Unul dintre putinele articole ale domnului Ionita cu care sunt 50% de acord.
Domnul spune lucruri solide, consacrate, fara surprize, fara riscuri, ca asa sunt ziaristii de azi.
Se incadreaza si in dezbaterile politice nemtesti in car es-a spus ca da, avem nevoie de China, dar nu vrem sa devenim dependenta de ea.
Ce nu indrazneste sa spuna domnul Ionita, si nici doamna Annalena e ca o tara poate domina alt atara, sau chiar lumea numai atunci cind ajunge sa aiba o situatie economica infloritoare. Si China are acest avantaj, avantaj care creste pe zi ce trece. Dincolo de drepturile omului si alte pasarele, China e pragmatica si-si urmareste propriile interese.
Occidentul e insa, si aici putem folosi chiar termenul de „putred”, blocat de o ideologie ancestrala, imputita de fanatismul ecologic, piperata cu politica corecta si lipsita de realism.
Am senztia ca domnul Ionita stie asta, dar nu-si permite sa o spuna pe sleau, merge cu frina de mina trasa, ca asa e in tenis!
O sa fii 100% impotriva cand analiza va cuprinde Rusia. Reactie fireasca, diaconeasca…
Daca ma iubesti, stimabile, fa-mi hatirul… la ce biserica e diaconu?
…dintr-o biserica AURita din gat pana-n picioare, ca si tine. Din amvon se aud bocetele la capataiul UE si rugaciunile intru slava lui T. Refrenul este decuplarea economiei Ro de strategia de dezvoltare a UE. Urmand a fi cuplata cu…te las pe tine sa ne explici, ca daca tu o faci sa sboare, atunci cu siguranta e parte din meniul tau.
Influenta Chinei in Romania a fost mult timp privita ca pilon de siguranta pentru limitarea influentei covarsitoare a URSS. Eu cred in afirmatia unor istorici, aceea ca Ro si-a permis confruntarea cu URSS in timpul invaziei trupelor Tratatului de la Varsovia in Cehia tocmai bazandu-se pe sprijinul Chinei. Timpurile sunt altele acum, iar evolutia Ro spre capitalism si economie de piata face ca marile oportunitati ale dezvoltarii tarii sa fie in integrarea cu Occidentul su NATO, structuri care vad incompatibilitati sistemice critice cu China (economie si piata libera) si Rusia (securitate).
Mi se pare o interpretare trasă de păr, relaţiile lui Ceauşescu cu China au fost neutre iar ulterior tensionate
Cu certitudine, in august 1968 relatia Romaniei cu China nu era neutra sau de adversitate si a jucat un rol major in demonstratia de nesupunere a lui Ceausescu in fata presiunilor URSS. Ceausescu s-a folosit de perioada in care maoismul critica bolsevismul, iar Nixon vedea in o fisura exploatabila in blocul comunist.
Si la ce i-a folosit ?
La ce a folosit?
Aveam tigari de calitate cu tutun Virginia din China.
Una dintre marci se numea Golden Deer.
Mai era una, dar imi scapa numele.
Kent-ul era atunci 21 lei daca memoria nu imi joaca feste.
Tigarile Chesterfield de ciocolata pentru copii disparusera deja.
Cred ca Torch au fost primele. Si la pachete de 20 dar si la cutii metalice de cite 50. Stiu ca am vazut la taica-meu. Au aparut apoi Ancient Porcelain, Golden Deer si inca o marca, nu-mi amintesc numele. Ultimele au aparut cele negre si tari, Omei. Concomitent au aparut si brichetele piezoelectrice.
Tigarile chinezesti au disparut complet de pe piata cindva la sfirsitul lui 1981. In primavara lui ’82 Romania a fost palita de inflatie. Nu stiam ce-i aia insa Carpatiul Fara s-a facut peste noapte 3.25 lei din 2.50.
Nu-mi aduc aminte cu precizie, in 1983(?) au inceput sa se gaseasca excelentele tigari cubaneze.
@ :) La țigările chinezești mai erau Peony. Cubaneze găseai la cîrciuma ”Havana” din ’82, erau Popular (normale, pachet albastru și superfinos negros), Ligeros extra suaves și Uppman superfinos largos. Țigări de foi aveau Romeo Y Julieta, Punch, Montecristo și Partagas, de la 75 la 250 lei cutia și rom Havana de 3, 7 și 15 ani, de la 60 la 125 lei sticla de 1 litru, nu se umbla pe atunci cu mizerii de 700 ml, ca acum. Prietenia româno-cubaneză a fost singura din care m-am ales și eu cu ceva bun.
De unde ați scos asta?
Relația piticului cu chinezii sa a fost chiar foarte bună. A fost primit regeste de Mao în 1971
https://youtu.be/BH8GKAvYtfA
În 1978 Hua Guofeng (urmașul lui Mao) a fost primul conducător suprem chinez ce a vizitat Europa și prima sa vizită a fost în România.
https://youtu.be/3AQ04ahH17Q
Cu nimic mai puțin fastuos a fost primit Pingelică de Deng Xiaoping (după mazilirea lui Huo Guofeng) în 1982, apoi în 1985 și ultima oară-n 1988 (n-am reușit să găsesc imagini filmate).
https://www.upi.com/Archives/1985/10/07/Visiting-Romanian-President-Nicolae-Ceausescu-and-Chinese-Communist-Party/3315497505600/
http://www.china.org.cn/english/congress/228450.htm
Chinezii l-au plimbat atunci pe Pingelică printr-una din zonele lor economice speciale în speranța că Cizmarul prinde ceva, dar nu s-a lipit nimic de el.
România a fost singura țară din Pactul de la Varșovia ce exporta și importa produse chineze, inclusiv armament și aste pe toată perioada de după ruptura chino-sovieitcă din 1961 până la împușcarea lui Pingelică
In perioada aia circula bancul:
„Lui Mao i se spune. Au venit romanii
Mao intreaba: cat de multi sunt romanii?
I se raspunde: 20 de milioane.
Mao spune: Si i-ati cazat bine? ”
:))
https://www.youtube.com/watch?v=mXHL_L5EaBs
Lumea arde de căldură, efectiv, și alții îi dau cu ,,fanatismul ecologic”. Aceasta este o mare aiureală!
Vă recomand cu căldură două articole interesante pe tema asta:
https://www.contributors.ro/biserica-verde-a-climatismului/
https://www.contributors.ro/frica-si-apelurile-la-frica-in-comunicarile-privind-schimbarea-climei-studiu-de-caz-copertile-revistei-the-economist-din-perioada-2005-2022/
L-am fumat pe tip. Nu-i cumpăr marfa…
Hehe, cand am timp il mai citesc pe dl. Cenzor, dar m-am cam lămurit care-i treaba cu domnia sa. Partea amuzantă e ca mi-a sters comentariile legate de subvențiile la petrol după ce în prealabil le-a publicat la unul dintre articolele sale, deși acele comentarii nu contineau injurii sau atacuri la persoana. Partea si mai amuzanta era ca a sters si propriul sau comentariu dar si comentariul unui alt user, Harald , odata cu ale mele. Atunci am realizat si mai bine care-i treaba cu libertatea de exprimare propovaduita de tot soiul de autori care-și zic căutatori ai adevărului (prin petrol, probabil).
@Blablaescu – dacă ”subvențiile la petrol” sunt tema ta favorită, sigur nu sub nickname-ul ăsta ai postat. Problema ”subvențiilor la petrol” e din repertoriul lui @Florix și deocamdată încă n-a prezentat nimeni vreo dovadă. Dacă iei 70% taxe și apoi oferi 2% deducere, aceea nu e subvenție decât în logica încălziriștilor.
Scrie aici, concret, în ce constau subvențiile pe care le invoci. Dl.Crânganu nu are drept de moderare aici, deci nu-ți șterge nimeni comentariile deja aprobate. Ce firmă, ce ”subvenție la petrol” a primit și ce taxe a plătit?
Caragiale
Căldură mare
Termometrul spune la umbră 33 de grade Celsius… Sub arşiţa soarelui, se opreşte o birje, în strada Pacienţei, la numărul 11 bis, către orele trei după-amiaz’.
****************************
Petiţiune
E în toiul verii, când serviciile publice încep dimineaţa la 7 şi sfârşesc la 2 d. am. Toată noaptea a bântuit căldură apăsătoare şi acuma, pe un cer senin, a răsărit soarele, ameninţând cu groaznică dogoare. Ce are să fie peste zi? […]
— Mă rog, dacă nu vă supăraţi, aveţi apă?
— Da.
— E rece?
— Potrivită.
— Nu-i puneţi gheaţă?
— Ba da.
—Aşa? îi puneţi gheaţă?
— Fireşte!
— E flir… e firl…? …ăsta…
— Da, avem filtru.
— Monşer! te superi dacă te-oi ruga pentru un pahar de apă?… Teribil mi-e de sete!
Buna asta. 33 de grade era caldura mare. Acum la 33 mai pui o haina, arsita incepe la 38 :)
China e fără îndoială un pericol semnificativ pentru lumea civilizată. În să are și ea câteva probleme imense:
1. Atracția Chinei e 0. NIMENI, nici măcar chinezii nu vor să trăiască-n China. Spre comparație America a fost mereu și e și azi un magnet pentru restul lumii. Studenții chinezi capabili fac cele mai disperate eforturi să rămână în America și de regulă le iese. Ăia grași și inepți, veniți la studii cu Lamborghini sau Ferrari, se întorc în patrie să preia o poziția importantă în partid sau/și economia controlată cu mână de fier de stat.
2. China nu poate proiecta o forță militară credibilă în afara țarii. Altfel spus America își poate trimite flota oriunde-n lume spre a-și apăra interesele, iar avioanele strategice americane sau rachetele unchiului Sam pot bombarda pe oricine oricând. China poate trimite cel mult câțiva milițieni ce sunt expulzați ușor.
3. China nu are capacitatea de a impune embargouri credibile. Țările ca sunt sub embargo american sau UE cam scuipă sânge. Taiwanul care e sub embargo chinezesc o duce bine merci, mult mai bine ca și China.
4. China e puternic îmbătrânită. Deceniile de avorturi forțate și impunere a unui copil pe familie au dus la o îmbătrânire artificială a țării. Generații întregi au fost lichidate de Mao în anii ’50-’60-’70. Se estimează că au pierit în jur de 100 de milioane de chinezi la o populație de 600 de milioane. Majoritatea celor ce au pierit erau bolnavii și bătrânii, ceea ce a scutit țara de o imensă povară socială în epoca de avânt economic din anii ’80-’90-2000. Însă cei ce au ridicat atunci China au cam îmbătrânit. Iar azi bătrânii și bolnavii Chinei nu mai sunt lichidați așa cum erau în epoca de glorie a lui Mao. Sigur că Chinei nu-i prea pasă de bătrânii ei. Îi vezi cerșind în patru labe în marile orașe chineze. Dar sunt tot mai mulți și sub o formă sau alta reprezintă totuși o povară tot mai mare și în creștere pentru o populație activă prea mică.
5. China nu se poate hrăni. Depinde de importuri alimentare imense tocmai de la inamicii ei strategici. S-a văzut asta cel mai bine în 2018 când Trump a impus taxele vamale importurilor chinezești. Chinezii au impus și ei simetric taxe vamale pe importurile americane și au încercat să-i omoare pe fermierii americani blocând importurile de carne și, cereale și soia din America. Problema chinezilor a fost că importatorii americani au mutat producția din China în Indonezia, Malaiezia, Vietnam sau Mexic în timp ce chinezii nu au găsit surse alternative de alimente, software sau microprocesoare. La sfârșit de 2018 carnea de porc în China s-a dublat ca preț. Au început răscoale pe ici și colo. Deci chinezii au renunțat unilateral „din bunăvoință” la taxele pe importurile american și au cumpărat fără mormăieli la prețuri umflate oneros produsele agricole americane al căror import îl blocaseră în speranța că-i vor ruina pe fermierii americani. În plus au început să subvenționeze de la buget exporturile de produse chinezești spre SUA spre a acoperi taxele vamale americane – ceea ce continuă până azi.
6. Muncitorul chinez e tot mai scump și pierde în fiecare zi câte puțin lupta cu robotul american. Asta-i problema cea mai mare pentru o țară a cărei economie s-a bazat și se bazează pe exportul de produse ieftine și de mână de lucru exploatată în regim se sclavaj. Roboții cunosc o creștere exponențială în lumea civilizată.
7. Ultima și cea mai mare problemă e faptul că investițiile străine chineze sunt exclusiv de stat. Și sunt cel mai adesea în pierdere. Asta e ceea ce cred că va ruina de fapt economia chinezească și va arunca țara în abis.
Sigur că infiltrarea chinezilor în luma civilizată trebuie dată în gât. La fel cum trebuie dați în gât agenții lor de influență. Ăștia sunt mult mai periculoși decât orice „investiție” chineză. Pentru că ei vor rămâne și vor continua să facă pagube gigantice și după prăbușirea Chinei.
În acest sens merită făcută o paralelă cu URSS. La sfârșitul anilor ’60 Brejnev a realizat că economia sovietică intră în stagnare și a cerut academiei de științe a URSS un plan de ajungere din urmă a Occidentului. Întâlnirea dintre Brejnev, Kosîghin (prim ministru), Iuri Andropov (șeful KGB) Mîstislav Keldîș (șeful academiei de științe a URSS) e descrisă în memoriile sale (traduse la început de ’90 în română) de Vadim Kirpicenko – ajuns apoi șef al KGB în lumea arabă. Kirpicenko a făcut parte din suita lui Andropov la întâlnire. Keldîș i-ar fi spus lui Brejnev că nu există soluții realiste de accelerare a economiei sovietice și ă cea mai bună idee ar fi frânarea Occidentului. În sensul acesta a recomandat (propunere susținută entuziast de Andropov) plasarea în presa de popularizare occidentală a unor povești catastrofice legate de emisiile de dioxid de carbon. Pentru că orice activitate economică generează sub o formă sau alta emisii de dioxid de carbon. Au cerut pentru asta în jur de $1.5 milioane de dolari. Orice alocare de peste $1 milion necesita aprobarea lui Brejnev și Kosîghin.
Brejnev, ce avea reputația unui idiot fără pereche, ce nu ar fi citit în viața lui nicio carte, și-a pus mâinile în cap și a strigat ceva de genul: „Cine credeți că-i dobitocul care va crede vreodată prostia asta a voastră cu dioxidul de carbon?! Ruinați țara cu cheltuielile voastre aiurea!” Cu toate astea, înghesuit din toate părțile, a aprobat o parte din suma cerută. Brejnev, Andropov, Keldîș și URSS cu totul, sunt demult oale și ulcele. dar sminteala cu dioxidul de carbon (ce între timp a trecut de la „o nouă glaciațiune” la „încălzire globală” și mai nou la „schimbări climartice”) a prins dincolo de cele mai optimiste speranțe, crește de la sine și devastează până-n zilele noastre economia lumii civilizate.
Exact așa și cu agenții de influență ai orezarilor. Există șansa ca smintelile plantate de ei să producă pagube și devastări greu de imaginat mult după ce China se va fi prăbușit.
Ref la #3: China (ca si Rusia) poate impune embargo pe metale rare si alte resurse critice, asa cum Ru a incercat cu gazele si He in UE. Sau poate incerca, macar…
Germania nazista a avut resursele petrolifere ale Romaniei si tot au pierdut WW II.
L-ar fi pierdut oricum.
Joseph, o sa te pupe omonimul tau de peste balta, ca are un asemenea troll „destept”, care-i face praf pe chinezi! Un psiholog, Radford, a sugerat că trollii se percep ca niște bufoni, care-si chinuie ținta indicata dintr-o poziție de relativă siguranță. In mitologia nordica, trolii sunt fiinte rautacioase si cu o inteligenta redusa, fapt confirmat de ceea ce ai scris despre chinezi.
Sigur că poate impune embargo. Ghinionul e că ăia la care le pot impune embargouri cumpără din altă parte. De preferință de la concurență. 😀
China nu prea are nimic pe care să aibă monopol. Rușii aveau o șansă fantastică să prindă UE cu ouăle-n menghină dacă invadau Ucraina undeva prin Octombrie sau început de Noiembrie și dacă impunea un embargou imediat la exporturile de gaze către Europa. Asta ar fi pus continentul într-o situație foarte gheboasă pe termen scurt. E foarte posibil că în acel caz lașitatea proverbială a numeroși nacealnici europeni ar fi învins și ar fi găsit rapid motive „raționale” de abandonare a Ucrainei și chiar de justificare a invaziei putleriste.
Din fericire Krăkănel a dovedit că nu se pricepe deloc la Poker, ci doar un pic la Popa Prostu’ dar și la ăle e ciuca bătăilor 😂. A început invazia la sfârșitul unei ierni relativ blânde în Europa când depozitele de gaz erau mai pline ca de obicei și oricum n-a avut tupeul să închidă robinetul dintr-o dată. UE a avut suficient timp să-și găsească surse alternative și amu’ piticul sovietic arde gazul degeaba & pe gratis la frontiera finlandeză. 👍
Duomnu Josej, caldura mare, ca prea ai luat-o pe cimpii. Frineaza-te, incepi sa devii propagandist si-ti pierzi renumele.
Așa o fi domnu’, că prea o ziceți cu foc. Dăcât că la noi nu e nicio căldură mare. E frig, înnorat și mai plouă din când în când.
Așa pentru cultura mea generală, ce renume are bravul soldat? 🤣
Pai Josef are dreptate! Pe scurt, dacă un atuu este folosit, el își reduce in timp eficacitatea. Cu cât e folosit mai intens, cu atât mai repede. Exista întotdeauna puncte critice, iar depășirea acestora induce efecte perverse in evoluția fenomenelor. Lista lui Josef nu face decât sa exemplifice aceasta realitate.
Cât despre cartea lui Kirpici, am citit-o și eu prin anii 90. Josef a mai romanțat puțin pe ici pe colo, prin punctele esențiale care va sa zică, dar Idiotul fără pereche Brejnev chiar nu credea in anii 70 ca CO2 poate influența clima pământului. Josef nu crede nici acum. 😛 Are sau nu pereche?
https://www.npr.org/2023/07/15/1187979027/heat-wave-southwest-california-phoenix-las-vegas
@Hantzy – încearcă să înțelegi că vremea și clima nu sunt același lucru.
Încearcă să înțelegi că articolul de față nu este nici despre vreme, nici despre climă, indiferent de punctajul primit de tine din partea Cancelariei de la Berlin.
Ca să te citez chiar pe tine, ”Idiotul fără pereche Brejnev” a crescut-o pe Merkel, iar ea te-a crescut pe tine. Chiar crezi că ai vreun motiv de laudă?
Harald, îți răspund doar dintr-o falsă – recunosc – politețe.
Încearcă tu sa înțelegi ca am comentat pe materialul clientului: n-am vorbit nici despre diferențele dintre vreme și climă (pe care, te asigur, le cunosc mai bine ca tine) si nici despre Merkel, ci exclusiv despre ceea ce scria Svejk când se referea la Brejnev. Dacă n-am folosit semnele citării este pentru ca textul nu e supus canoanelor academice si nici nu scriu vreo teza de doctorat. Dacă asta e motivul intervenției tale, am notat. Capisci?
Hantzy si Florix nu cred ca sunt familiarizati cu pupaturile socialiste entuziaste. Nu numai cu Brejnev si Honecker!
:))
Era cred o noua forma de tovarasie/caramaderie/prietenie mult dupa atat de veneratele fratii de sange din Europa continentala.
Si nici nu cred ca este din cauza predispozitiilor de bisexualitate.
https://www.rferl.org/a/the-soviet-kiss-gone-but-not-missed/29161360.html
Felicitari, J.S.!
Eliminarea din cartile de istorie a cultivarii repectului fata de eroii neamului, exacerbarea egalitarismului si conceptului de corectitudine politica sunt cateva dintre cauzele slabiciunii natiunilor crestine. Inclusiv in SUA sub conducerea democrata. Bineinteles ca atunci cand chinezii si sauditii detin majoritatea titlurilor de stat nu mai poti sa te numesti cea mai mare putere. Vezi Friedman Urmatorii 100 de ani.
Comparata cu un om China este in perioada pubertatii: observa cum ii creste potenta economica si militara .
Are visuri de putere globala dar nu prea intelege cum se misca lumea vestica foarte bogata ( Europa, USA) sau de ce vecinii India, Vietnam , Filipine si altii nu o agreaza.
Spre deosebire de URSS ( actuala Rusie) nu poate exporta ideologie doar ceva manifestari de autoritarism .
Daca derapajele sunt mari va fi relativ usor izolata
Articolul asta (multumiri), arata ca Romania -ca si UE- nu sunt pregatite pentru un razboi din umbra.
Faptul ca rusii au avut o sincopa serioasa in anii ’90, ne-a facut sa credem ca nu mai e nevoie de profesionisti (in domeniu) si -mai ales- ca serviciile trebuie sa produca doar materiale informative pentru politicieni. Politicieni care sunt … cum sunt, daca nu sunt chiar agenti secreti.(?!!!) (Ai inamicului, se intelege.)
Cred ca e nevoie de o alta lege in domeniu, care sa acorde mai multa libertate cetatenilor proprii, dar care sa aduca serviciile respective la cel mai inlat grad de eficienta cu cei care vor sa penetreze UE si Ro. NATO ar putea avea un cuvint de spus.
După cum bârfesc conspiraționiștii retrofuturiști pe la colțurile netului, cică ar fi niște locuri unde colcăie de colaboraționiști ai regimului pseudo-comunist de la Beijing. Un astfel de loc ar fi orășelul Dalian:
https://www.fmprc.gov.cn/eng/topics_665678/zggcddwjw100ggs/gg/202208/t20220829_10757159.html
un alt loc ar fi Câmpiile Elisee unde sălășluiește reptilianul Makaron Nasolul (vedeți câte întâlniri are cu mamiferul blănos de la răsărit).
iar dacă ar fi să le numărăm acordurile și șmenurile din ultimii 2 ani juma (după dispariția satanei blonde de la Casa Alba) am fi uluiți cât de răcite sunt relațiile Occidentului democrat cu China populară. Numai anul ăsta cred că am avut săptămâna și vizita in China, de la ăl mai mărunt funcționar cia la bigbossul Gheiț primit personal de Marele Ursuleț. Așa că mi se pare de-a dreptul ridicol să ținem in vizor primarii de la Apucații din Deal (care și-au tras gps huawei pe tractoare) in timp ce la cel mai înalt nivel se coc amantlâcuri* de miliarde de dolari (oficial anunțate, cu surle și trâmbițe).
*par exemple: https://www.reuters.com/article/us-china-france-macron-idUSKBN1XG0NM
Istoria ne arata ca ordinea liberala este fragila, fara crestere economica, fara perspective la prosperitate si stabilitate intampina dificultati (caci, pe timp de instabilitate, populistii ies cu megafonul in piata si prind priza la mase). Sa ne fereasca D-zeu de o criza sistemica mai accentuata sau mai indelungata (gen Depresia din 1932) ordinea liberala se va duce pe apa Sambetei. Liderii populisti (fascistoizi, comunistoizi, gen LePen, AUR, AfD, etc) astepta dupa colt sa preia controlul tabloului de comanda. https://www.youtube.com/watch?v=NPxcyOJoD9I
P.S. citisem recent ca Le Pen a crescut masiv in sondaje (ar castiga detasat alagerile prezientiale daca maine ar fi alegeri in Franta).
„Liderii populisti”
Macron nu e populist? Dar Ursula? Dar Meloni? S-a dus sau nu ordinea liberală la gunoi? Cum este contractul Uniunii cu cartelul pigpharma? e fascistoid sau nu? am avut sau nu regimuri autoritariste in Europa ce s-au proclamat ultrapopulist drept salvatoare ale națiunilor amenințate pasămite de un virus? A fost sau nu China admirată de către elitele politice europene pentru modul in care au ‘combătut pandemia’?
deci. de ce ți-e frică nu numai că nu scapi dar deja mănânci pe pâine și nici măcar nu pricepi. e o varză cu de toate, ai și iliberalism, și fascism și comunism, ai control și supraveghere, ai tăierea drastică a libertăților, ai tovărășii suspecte cu felurite dictaturi, ai super-taxare și subdezvoltare prin dezindustrializare, și in cele din urmă, confiscări și naționalizări dar cu ștaif verde (adică trecute pe cauza nobilă, deci susținute de cei otrăviți de populismul climatic). și totuși vei fi fericit pentru că lepen și simion nu vor câștiga alegerile…pff.
Da, poate, dar mai este un aspect: China brevetează inovații anual mai mult decât UE+SUA+Japonia! Ăăă? Anulați avantajele „doctoratelor” și a pensiilor speciale, și dirijați totul către inventatori, că nu e vorba doar de politică aici!
D-le Ionita ati castigat: Numarul foarte mare de comentarii, unele nesfarsite si lalai, altele mai la obiect, demonstreaza ca stiti sa puneti punctul pe ,,i”….Sincere felicitari! Scrieti mai des, ca lumea vrea articole despre subiecte serioase!
Nu poti fi, deopotriva, adept al globalizarii si al autarhiei. Nu te poti bucura de toate beneficiile capitalismului, intr-un „corset” socialist. Nu poti fi cu fundul in doua luntri, cum spune romanul.
China a crescut pe banii Occidentului, nu poate sa-i dea cu flit oricand i se nazare.
De zeci de ani, India produce electronice sub licente occidentale, nu vad de ce n-ar putea lua locul Chinei, ca „fabrica mondiala”
rusia a fost lasata sa-si faca de cap pana la un punct, dupa care Occidentul a strans surubul. La fel se poate intampla si cu China.
Iluzia grandorii. Occidentul a consumat discreționar timp de zeci de ani resursele Rusiei. Uniunea Europeană a panicat cu mare exactitate variantele de atragere a Rusiei în conflict. Marea cistigatoare se numește UE. Imensele sume de bani aruncate în lupta stau mărturie.
Parcă narativul corect în bulă era că Americanii sunt marii câştigători, pe seama fraierilor de europeni. S-a sucit conspiraţia?
Eu unul spun acest narativ inca de la inceputurile conflictului (pardon razboiului ca sa il parafrazam pe Zelenski ) si daca este sa continui narativul initial ( dupa ce vedem cum UE plateste totul ) si dupa ce vedem distrugerile oraselor ucrainiene ,aflate in partea de teritoriu unde cetateni de etnie rusa erau majoritari (poate mai sunt si acum ), nu pot aprecia decit imposibilitatea celor doua natiuni de a mai locui „usa in„ usa”totul(teritoriul distrus ) devenind in final , un imens culoar de demarcatie ce sta sub impactul loviturilor nucleare daca Ucraina nu accepta asta sau daca Occidentul ar dori sa continue lupta . Evident loviturile pot veni si dintr-o parte si din alta functie de decizia celui ce pierde .Poate ma insel sau poate aveti o alta perspectiva .Interesant ar fi de aflat .
Chiar asa nea Ionita, scrie mata o analiza cu cine cistiga si cine pierde, ca eu sunt cam zapacit de cap si nu mai pricep nimic. Doar cind ma mai uit in portofel parca imi vine sa cred ca nu fac parte dintre cistigatori. Dar si de oligarhi mi-e mila.
bunul samaritean 17/07/2023 At 14:39
Your comment is awaiting moderation
Rusia nu poate fi invinsa de nimeni .Singurul lucru care se poate face este ceea ce deja Rusia doreste sa realizeze dupa ce intreg teritoriul din Ucraina , locuit majoritar de catre etinici rusi ,a fost distrus in integralitate .rusii stiu foarte bine ca nu vor mai putea locui impreuna cu etnia ucraineana .Daca Occidentul nu accepta aceasta separatie Rusia nu are decit sansa loviturilor nucleare directionate spre aceste teritorii deja nelocuite si devenite nelocuibile .Rusiei nu ii pasa nici de Donbas nici de Lugansk ,poate olecuta doar de Crimeea .Un imens teritoriu radioactiv separa apele .Poate sunteti de acord ?
Cumva, rusia este deja invinsa. Occidentul se decupleaza de ea si, din ambitiile „eurasiatice” ramane doar componenta asiatica. Iar in Asia, pe langa China si India (nu aduc in discutie Japonia si Coreea de Sud), rusia n-are nicio sansa de a fi „masculul alfa”.
In plus dupa prestatia militara din Ucraina, rusia si-a pierdut si aura de „Bau-Bau”.
Imensele sume puteau fi cheltuite /investite in crestere durabila (modernizarea infrastructurii, tranzitie energetica, cercetare, digitalizare, etc). In concluzile, pana in prezent exista doar „perdanti” si in contextul global actual, este dificil de anticipat cat va mai dura acest razboi.
P.S. in opinea mea, singurul castigator este probabil China (cand doi se bat, al treilea castiga?). Caci, China a cucerit Rusia (si implicit si Asia Centrala) fara sa traga un singur glont. https://asia.fes.de/fileadmin/user_upload/World-Maps-BRI.png
De PNRR ai auzit sau de investitiile ce sunt realocate in UE ?
Asa v-a spus Richard Gere? ;)
Încercarea de a asana Dragonul roşu încercată de ANAF, a fost stopată acum vreo 6 ani de vizita ambasadorului chinez la ministerul de finanţe. Trai nineacă!
Saptamana trecuta guvernul german si-a prezentat strategia fata de China, tara cu care are cel mai mare volum de afaceri din UE.
In 2022 nemtii au exportat marfuri in valoare de ca. 109 miliarde Euro catre China si au imporat marfuri in valoare de ca. 191 miliarde de euro, 1 – 0 pt China s-ar putea spune.
China va ramane un continuare un partener strategic neinlocuibil in provocarile globale, pt nemti fiind extrem de important aspectul ecologic, al drepturilor omului evident pe langa cel economic.
Pt Germania, China este partener, competitor si ramane un rival sistemic !!
Acum intelege fiecare ce doreste din acesta pe cat de scurta propozitie pe atat de expolziva.
Ministra de finante americana madam Yelen la ultima ei vizita, tot cu cateva zile in urma a ramas „incantata” de discutiile purtate cu chinezii afirmand ca este loc atat pt SUA cat si SUA pe acesta planeta, unde ramane Rusia ? mai are loc si ea ?
UE are si ea problemele ei cu China, porturi din Mediterana fiind deja sub control chinez asa cum pdgorii franceze isi schimba patronii francezi cu chinezi, chinezul dand de gustul vinului francez.
De gustul vinului moldovean pare-se ca inca n-au dat, va veni si vremea accea, vinul fiind probabil cel care va salva Moldova de la colaps iar controlul industriei subterane italiene a trecut din mainile Mafiei in cele ale chinezilor, izbucnirea Covidu-lui in Italia nefiind o coincidenta.
Industria se uita in continuare cu jind catre China, energie ieftina, forat de munca ieftina care nu protesteaza, nu doreste lefuri mai mari si nici nu flutura drapelul curcubeului pe peste tot.
China va ramane in continuare „subsolul” industriei producatoare care este pe cale cu toate apelurile politicianiste europene sa-si ia ramas bun in mare parte din Europa, aici SUA este mai pragamatica, industria nefiind intrat controlotata ideologic precum cea europeana din palamentul UE, inflitrat puternic de ecologististi, social democrati care dorm cu cartile lul Marx, Bentham sau Comte sub capatai.
Din lipsa alternativelor cuvantul de ordine raspindit prin Europa inseamna diversificarea relatiilor cu altii, care altii ? Africa, America de Sud continente care sunt de pe acum in minile chinezilor si ale rusilor.
Punctul de vedere al dlui Bruno il consider corect. Cine a invatat in detaliu despre resursele si geografia, istoria R.P.Chineze stie sa vada mai departe decat guvernarea lor interna de acum, mult autocratica. Inca din Evul Mediu aceasta tara si a cunoscut si promovat interesele. Din pacate, dezbinarea din Europa si orgoliile paguboase si revansarde nu vor duce la nimic bun. Multe tari din UE vor prefera legaturi economice si comertul cu aceasta tara, vor juca pe doua fronturi.
Te pacalesti singur .