joi, octombrie 28, 2021

Privatizarea Oltchim. Ce câștigă Diaconescu

Orice s-ar spune, strategia lui Diaconescu cu Oltchim e genială și n-ar trebui subestimată.  Sper totuși că e clar pentru toată lumea că e vorba de o strategie electorală și atât, omul nu intenționează sincer să ia Oltchimul și să-l salveze de la faliment.

Așadar, Diaconescu a venit ieri cu 10 minute după termenul limită de depunere a ofertelor, bazându-se că va fi descalificat, ca să iasă după aia în fața presei și să spună că el a încercat și că ar fi dat mai mulți bani decât oricare dintre concurenți, dar nenorociții de la USL vor să-l distrugă pe el și popor.  Chiar dacă i-a fost admisă oferta, acum mai are șansa să fie contestată licitația de ceilalți participanți (mă aștept la PCC, probabil singurul care știe exact situația combinatului, câți bani face și ce ar trebui făcut ca să devină eficient). Chiar dacă nu e contestată, pierde maxim garanția de participare de 4 milioane de euro; dacă nu e contestată licitația și rămâne câștigător, Diaconescu n-are banii de combinat, ăia 203 milioane, dar conform caietului de sarcini ar trebui să plătească abia în februarie 2013, adică mult după alegeri.

Ei bine, Diaconescu câștigă capital electoral masiv cu mișcarea asta, nu doar voturi de la angajații Oltchim ci își câștigă popularitate la un public mult mai larg, dacă nu majoritar.  În electorat există o gamă largă de oameni care își doresc ca Oltchim să rămână la stat, că e „companie strategică”; sau să fie privatizat cu români, nu cu ruși sau „securiști polonezi”.  Avem categoria „nu ne vindem țara”.  Apoi mai există cei dezamăgiți de jaful privatizărilor din anii ’90, jaf real și sistematic, privatizările „cu dedicație” (apropo, ia dați un Google după Ștefan Vuza). Dintre foștii votanți ai Alianței DA, mai sunt cei care au crezut populismele lui Băsescu când acuza că privatizările alea făcute de PSD-Năstase sub strictă monitorizare externă în 2003-2004 (BCR, Petrom, ENEL etc) au fost la fel de corupte ca alea din anii ’90 și ca restul guvernării Năstase; și mai sunt și cei care pur și simplu detestă USL la pachet cu insolvențele arogante ale lui Vulpescu. Nu toți cei care apreciază mișcarea asta a lui Diaconescu sunt dintre cei care își imaginează că el avea sincer intenția să ia Oltchimul și să-l salveze; se vor găsi mulți fericiți că Diaconescu a blocat pur și simplu privatizarea și s-ar putea să-l voteze pentru asta.

Diaconescu mai capitalizează masiv și din cauză că se prezintă ca singura opoziție la USL – o chestiune deloc de neglijat, PDL+accesoriile sale cu ștaif e catastrofal la capitolul ăsta.  Ce opoziție face MRU, de pildă? Ultima oară l-am auzit acuzându-l pe Antonescu prin presă că „n-are ideație” – gata, l-a rupt cu asta, nu știm cum o să-și mai revină Crin vreodată.  În timpul ăsta, Diaconescu FACE ceva prin care zădărnicește una din principalele măsuri ale guvernării USL și pune în pericol acordul cu FMI, fără de care USL nu mai plătește pensii și investitorii amenință cu plecarea.

OK, Diaconescu poate pierde 4 milioane de euro, garanția de participare. Dar acum serios, cât l-ar fi costat o campanie electorală din aia clasică, cu afișe?  Eu zic că mișcarea asta e mult mai eficientă decât clipuri electorale și postere glossy.  Ce să zic, una peste alta băiat deștept Diaconescu ăsta – păcat că nu e de partea noastră, dovadă dosarele penale care îi atârnă de gât și de care lumea a cam uitat.

Erată: mi-au atras atenția mai mulți cititori că în realitate garanția pentru acțiunile Oltchim (fără creanțele AVAS și Electrica) era de numai 565 mii RON, adică vreo 125,000 EUR.  Adică Diaconescu a pus la bătaie 125000 de euro, nu 4 milioane, și mai bine.

În caietul de sarcini, din câte am văzut prin presă, se pare că scrie că plata acțiunilor trebuie făcută până în februarie 2013.  Ieri însă Ponta și alții au spus că Diaconescu trebuie să plătească în 10 zile, odată cu semnarea contractului.  Văd două posibilități: fie Diaconescu a scris el însuși în ofertă că plătește imediat; fie Ponta minte.

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. Sa ajungi sa admiri un escroc pentru o escrocherie e o performanta! Mai ales cand in escrocheria cu pricina priveste situatia sociala a cateva mii de oameni. Dar ce conteaza, asemenea patronului Caritas si a celui de la FNI, domnu Dan e genial! Sa-l admiram!

 2. Eh, se pare ca usl-ul e mai smecher decat fanfaronu genial, l-au lasat sa dea cu mucii-n fasole! Cred ca nu ar fi existat o compromitere mai eficienta decat castigarea licitatiei.

 3. Otila, strategia DD geniala???! Waw….iti multumesc macar ca ai observat un punct pe care majoritatea l-au ignorat, anume ca acea acceptare cu 10 minute diferenta ar putea sa duca la contestarea proiectului.

  • Razvan, credeam ca tu esti primul care sa inteleaga ironia. Dar lasand gluma la o parte, cacealmaua populista a lui Diaconescu va prinde la mult mai multa lume decat pare la prima vedere…

   • Eu nu inteleg de ce insistati cu ‘cacealmaua populista’ daca DD spune care are un partener extern? Adica a picat deja ‘noi nu ne vindem tara’… Ce alt mesaj ar putea prinde la electoratul lui?

    • Asta cu „partenerul extern” e încă o petardă. Serios, dacă ar fi vrut vreun investitor mare să cumpere Oltchim, de ce ar fi avut nevoie de Diaconescu drept intermediar? Diaconescu vrea pur și simplu să pară mult mai important decât este.

  • Am si eu o intrebare-sugestie de articol. Ca unul care ati fost implicat in acest gen de probleme, care sunt pasii urmatori pina cind cistigatorul licitatiei devine efectiv actionar?
   Nu de alta, dar am sesizat ca imediat au aparut niste „retineri” sau aminari…
   Si ce posibilitati are cel ce a cistigat sa se retraga?
   De asemenea poate un articol explicatie despre ce s-a vindut exact… Poate s-a scris si nu l-am vazut.
   Multumesc anticipat.

   • Ofertantul trebuie sa semneze contractul, intai si apoi sa dea banii (care sunt prevazuti acolo ca o conditie care in esenta pune pe rol contractul). Daca nu face nici una nici cealalta, i se retine garantia de participare (circa 130.000) si toata tranzactia cade – trebuie reluata.

 4. Plecati de la o premisa gresita. Dan Diaconescu n-a trebuit sa depuna 4 milioane de euro garantie, asa ca n-are cum sa piarda atat de mult. Individul nu a participat decat la licitatia pachetului de actiuni detinut MEC, iar pentru asta ii trebuiau fix 564.303 lei, adica doar 125 de mii de EUR (vezi anuntul opspi aici http://opspi.minind.ro/pdf/120905_Anunt_actiuni_Oltchim.pdf). I-ar fi trebuit suma de care vorbiti dumneavoastra doar daca ar fi licitat si pentru creantele asupra oltchim detinute de AVAS si Electrica, in speta 2,55 mil. EUR pentru avas (http://opspi.minind.ro/pdf/120905_Anunt_AVAS.pdf) si 6,6 mil. lei pentru electrica (http://opspi.minind.ro/pdf/120905_Anunt_Electrica.pdf).
  Eu cred ca DD taman s-a trezit cu cacealmaua platita cu sec – scopul lui era sa se poate da victima, mi se pare exclus sa aiba 45 de milioane de EUR pentru plata efectiva. Chiar daca, prin absurd, ar avea acesti bani disponibili in cont, pentru repornirea activitatii Oltchim trebuie sume mari in working capital, dat fiind daptul ca vorbim de o firma cu active nete negative si fara cash-flow.

 5. Cred ca e confuzie de cifre: garantia de participare la licitatie este 200.000 EUR si nu 4.000.000 EUR cum se spune in articol.

 6. Eu , unul , nu prea văd cum un tip care nu a fost in stare sa-si puna dinţii lipsă o să scoată Oltchimul din rahat . Sau poate sunt eu prea prăpăstios . Poate omul nostru nu şi-a reparat dantura pentru că lucrul ăsta nu folosea nicicum poporului .

 7. Tot filmul acesta este un banc pentru prosti.

  DD vine cu intarziere si depune oferta.
  Normal era: oferta se depune, se noteaza ora depunerii – punct.

  Pasul normal urmator: – proces verbal la deschiderea ofertelor se constata ca oferta depusa cu intarziere si se descalifica firma care a depus oferta dupa ora limita – punct.

  Cacialmaua este de la guvern, care din prostie sau cu buna intentie, declara, printr-un reprezentant al sau, ca se va ocupa personal pentru luarea in considerare a ofertei depuse cu intarziere!!!! Banc pentru prosti.

  Cacialmaua guvernului continua: nu se stie cum si de ce oferta a fost deschisa.
  Astfel avem proces de licitatie viciat – normal este anularea licitiatiei. Si culmea o sa vedem cum DD isi i-a inapoi pana si garantia de participare la licitatie. Bancul pentru prosti continua

  Cacialmaua in desfasurare: guvernul da stirea precum ca DD a castigat licitatia. Mai sa fie?!?!? FMI reactioneaza prompt la cacialma – va rugam opriti-va!

  Cacialmaua guvernului spre final – am incercat, dar nu am reusit sa privatizam – raii aia de la FMI ne-au spus sa oprim procesul – nu stim de ce si pentru ce – Bancul cu prostii este la sfarsit.

  Consecintele cacialmalei guvernului – investitorii seriosi isi fac cruce, scuipa in san, trag pe dreapta si se intreaba daca cumva RO este plasata in Africa, desi vad si au informatii ca ar fi plasata in Europa, si culmea in UE.

  Cacialmaua atinge perfect RO si lasa fraierii din RO fara credibilitate, investitori seriosi poate in alta viata… Nu cred ca exista mai multe argumente pentru subminarea intereselor nationale decat istoriile „celui mai cinstit guvern” din ultima vreme.

  Este ca si cum iresponsabilii – copii de tzatza de altfel, nepriganiti in politica si in economie= au primit o jucarie numita guvernarea si distrug sistematic si programatic RO.

  Intrebarea mea este:

  Pana cand acesti talibani vor continua sa isi faca cacialmele in nasul fraierilor din RO?

  P.S. Este o intrebare serioasa si se adreseaza strict celor care mai cred in profesionalism.

 8. Nu aveti destule informatii.

  Diaconescu e un produs al strategiilor de comunicare anti-antena 3. Arestarea lui a fost proiectata doar ca sa ii creasca vizibilitatea.

  Il plasăm gresit in continuarea lui Vadim si Iliescu. E adevarat ca se bazeaza pe valorile lor, dar lucreaza in interesul altui grup. Practic deturneaza acest tip de votanti.

  In Polonia a mers rational protejarea marilor combinate chimice de ruși pentru ca polonezii sunt mai evoluati cultural. La noi o minoritate de oameni capabili de gandire traieste intr-o comunitate cu mentalitate medievală. Dată fiind democratia, trebuie vorbit și pe limba lor.

  Catolicismul ajută la gândire, prin accentul pe catafatic, dar nu la mântuire. Ortodoxia e bună pentru mântuire, dar ne ferește mai puțin de prostie.

  Dupa alegeri vom avea o alianta Romania Dreapta – PPDD -UDMR si, daca va fi nevoie, si PNL.

  Genială strategia politica a vesticilor. Si un maimutoi e bun pentru a controla o societate de maimute. De tinut minte.

  Mofturile idealiștilor nu interesează pe nimeni. Ei pot și lipsi de la vot, oricum sunt nesemnificativi. Pentru ei sunt Ungureanu si Neamtu.

 9. Sunt de acord cu autoarea articolului ca toata chestiunea asta este exclusiv politica, un circ politic de cea mai joasa speta.

  Personal vad doua aspecte ce merita mentionate:

  1. Politicul de cea mai proasta calitate se dezvolta ca un cancer si, in metastaza lui, prinde in destrabalarea sa fatisa si domeniul economic.

  2. Nici un investitor, de calibru, strain nu s-a aratat interesat de piata romaneasca. Si asta este cel mai grav lucru pentru care ar trebui sa-i multumim exclusiv lui ponta si guvernului sau, cel mai cinstit si profesionist guvern din istoria Romaniei.

 10. Imi permit doua mici observatii. Prima.DD, ultimul genial intr-un sistem de cacat. Scuze pentru genial.Si a doua. Genul asta de circ intriga nu pentru ca e genial ci pentru ca este cu voie de la stapanire. Reteta circului ieftin este la indemana oricui dar nu au putut-o aplica decat Iliescu cu Masacrele din Decembrie, Basescu cu Rapirile si Reformele Statului, Vadim cu Executiile pe Stadioane si mai nou, DD cu Privatizarile pentru Popor. Raman la convingerea ca romanii sunt apti de maretie si putere! Poate sunt naiv, dar prefer aceasta naivitate netrebniciei celor mai sus enumerati.

 11. Daca depune banii, preferabil inainte de alegeri, DD devine o persoana care poate fi luata in serios. Dar, din punct de vedere al Oltchim, schimbarea proprietarului nu rezolva foarte multe. Datoriile raman, si procedura de insolventa poate fi declansata in orice moment. Nu cunosc detalii de la fata locului, dar in presa se vehiculeaza pierderi de 200.000 euro pe zi. Acolo trebuie gasite piete de desfacere, reorganizate activitati, si toate astea cer timp, si timpul este foarte scurt cu datoriile scadente care s-au acumulat.

 12. Mi se pare ieftin ce incearca sa faca domnul Fost bagat in tomberon.Am o premonitie:va veni cu ”banii” in a 11 zii…..zicand ca a avut nu stiu ce probleme..

 13. Bun, bravo, interpretarea politica e singura corecta. Ma bucur ca te-ai gandit la asta. Dar aici nu e doar populism. Clar, DD e un populist de tip nou. De CVT era doar gura. A pierdut rau in final. DD a invatat ca n-are nicio sansa daca va juca doar pe demagogie. G.Becali demonstrase inaintea lui ca generozitatea privata pe bani multi genereaza simpatie; ii salveaza pe rromi de la intuneric de cate ori, dadea nu stiu ce pe la biserici etc etc. Ajunge in Parlamentul European mai tarziu. DD e si CVT si GB la un loc, adica nu doar gura (Oltchimul n-ajunge pe mana strainilor, ramane la noi –care noi? Poate el/lui, daca ma intrebi pe mine), ci si banii.
  E ceva aici ce cred ca e pur si simplu revolutionar. Cumpara Oltchim din banii lui, desi OTV are datorii. Mesajul e: am probl, dar nu ma dau inapoi sa le rezolv personal pe ale altora. Sunt eminamente pentru oameni, cu banii mei daca e cazul. Nu e un mesaj mai clar, mai elocvent, mai plin de forta pentru un politician decat asta. Si nu prea cred ca poti rivaliza cu asa ceva, oricum nu acum. DD descalifica din capul locului orice politician care pretinde ca e pentru oameni. Mai rau, el arata ca se poate acolo unde toata lumea a esuat. Or, intr-o tara in care poti sa te faci primar doar cu tenesi, mici si bere, cred ca DD e adevarata lovitura de teatru. Revolutia lui e: intotdeauna se poate cu conditia sa fii cu adevarat pentru oameni. Modelul DD are sanse sa faca cariera cativa ani buni de acum incolo. Am doar ganduri negre in legatura cu asta

 14. Plata nu se face in ianuarie 2013. Prin oferta depusa DD zice (din prostie cred) ca plata o va face la semnarea contractului, cu toate ca in caietul de sarcini al vinzarii se zice ca se acorda un interval de 90 de zile. Deci DD trebuie sa arate banii saptamina viitoare. Da, era o logica in aminarea platii ptr 2013, dupa alegeri dar asa e cind esti paduche si iesi si pe carare.

  Prin acceptarea ofertei lui DD (chiar depusa cu 10 min mai tirziu) s-ar putea ca USL sa contracareze eficient potentiala lovitura de imagine planuita de DD. Il pune in fata poporului suveran asa cum e el, cacialmist, mitoman, demagog, tzepar. Ca sa-l scoata din competitie. E posibil ca tentativa lui DD sa fi esuat si mai mult, sa se intoarce impotriva lui.

  • Ma indoiesc ca a fost un „call” la un „bluff”. Pur si simplu la oferta depusa era imposibil sa aleaga o alta oferta, ea fiind evident cea mai rentabila pentru stat. In plus, daca nu se face treaba la Oltchim, cele doua creante permit lansarea procedurii de insolventa si s-a terminat cu joaca.

   • Corect si legal era ca oferta lui DD sa fie refuzata din cauza depasirii termenului limita. Facea circ la teveul lui vreo saptamina si game over. Dar asa o sa faca circ la toate teveurile pina la alegeri. O sa vina cu tot felul de tertipuri ca sa ramina in atentia publicului dar banii nu-i are, e clar.

     • Deja a inceput sa caute motive de aminare. Hai domnule sa fim seriosi, cine crezi ca liciteaza de 10 ori pretul de pornire? Pai daca avea banii astia (sau o fractiune din ei) de ce nu a cumparat actiunile pe bursa devenind actionar majoritar fara nici o licitatie?
      E tzepar cum v-am zis. Circar ieftin si oamenii saraci pun botul la prostiile astea. Am citit pe uindeva ca unii inca asteapta cei 20000 euro promisi la locale.

   • Nu uita ca ddddd a facut publica oferta sa inainte de depunere, tocmai pentru a fi sigur ca are un motiv sa defileze cu sloganu’ „uite, am dat cea mai buna oferta si nu m-au declarat castigator”…trebuia sa faca acest lucru pentru ca altfel „strategia” lui se ducea dreaq…el nu a avut si nu are in intentie sa castige licitatia…indicii care arata ca a cazut ca elefantu’ in trompa:

    1. a incercat sa depuna oferta mai tarziu decat ora anuntata…la orice alta licitatie, chiar si televizata, era descalificat;
    2. analiza ofertelor a durat f putin (undeva intre 2.5 si 3 ore); la o licitatie de acest calibru, dureaza cel putin 24 de ore de la deschiderea ofertelor;
    3. nu s-au solicitat cereri de clarificari, cum ar fi fost normal in momentul in care se vehiculeaza astfel de valori; de exemplu, numele celor pe care ii are in spate…suspect pentru un oficiu care are ca atributii si vanzarea de active;
    4. contractul de vanzare a actiunilor nu se poate negocia, din simplu motiv ca depunerea ofertei fara solicitare de clarificari din partea dddd inseamna acceptarea acestuia in mod implicit;
    5. a licitat NUMAI pe actiuni, nu si pe creante….Vuza a fost superinteligent la faza asta;
    6. a incercat sa taraganeze termenul de licitare prin actiune in instanta; niciun investitor serios nu face asa ceva.

    So, who’s the bitch!

 15. Este clar că dede-ul execută o mişcare electorală. Nici n-ar şti ce să facă având combinatul. Nici el, nici alţii. Combinatul are ca materie primă de bază etilena, care era adusă via Capul Midia-proxima rafinărie. Lanţ de trei. Numai că, din cauza privatizărilor de succes (onorabilul revoluţionar Patriciu, în principal), două dintre aceste trei verigi s-au rupt.
  Etilena se aduce prin conducte – altfel, este extrem de periculoasă. Mă-ntreb cu ce ar căra-o ruşii… Şi de unde. Costurile de transport nu sunt de nelijat.
  Concluzie: OLTCHIM e mort. Numai că asemenea soi de necrofilie nu se pedepseşte. Încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.