luni, mai 13, 2024

Probleme de securitate națională. Nu lasați Bucureștiul în frig!

Normal ar fi fost ca de la 1 Mai Bucureștiul să fi fost un șantier. Acel șantier promis de toate partidele aflate azi la putere. Acel șantier deschis pentru a se înlocui țevile Termoenergetica.

Pierderile (suportate de Elcen) din rețeaua primară a sistemului de distribuție a agentului termic au ajuns ca vara să fie ca iarna: între 2000 și 2500 tone de apă caldă pe oră. PSD-ul, prin Alexandru Burgiu, directorul numit de famiglia Firea – Pandele la Termoenergetica, a adoptat tehnica otrăvirii fântânilor înainte de a fi eliminat, pregătindu-i terenul fostei și posibilei viitoare primărițe (Doamne ferește!). Conductele sunt din ce în ce mai găurite și nimeni, azi, nu are de gând să le înlocuiască.

Trebuie repetat: apa netratată corespunzător ce intră în sistemul de termoficare corodează și mai mult conductele, există posibilitatea ca în caz de secetă Elcenul să nu mai aibă posibilitatea de a suplini cererea și Bucureștiul, la iarnă, să sufere iar de frig. Nu vreau să dramatizez, dar este o problemă de securitate națională, deoarece sănătatea celor câteva milioane de cetățeni (care stau în cele aproximativ 565.000 de apartamente) va fi pusă în pericol.

Ce se întamplă de fapt: majoritatea USR – Plus din consiliul general îl șuntează cât poate de mult pe fostul lor coleg Nicușor Dan, amânând cât se poate de mult schimbarea consiliului de administrație (care până la urmă a fost numit de puțin timp) și a actualului director și pupil al doamnei Firea. Nu înțeleg de ce este mai important să îl sabotezi pe Nicușor Dan, sperând să piardă mandatul de primar în 2024 decât să te ți de cuvântul dat în campania electorală, adică să repari sistemul de alimentare cu apă caldă și caldură și a ține bucureșteanul sănătos. (scuzați-mă, dar nu mi-am propus să scriu despre politică, politicieni, politicianism, …)

Apreciem consecvența primarului general și a ministrului energiei (cred că este prima dată când îl laud!) în a forma visatul SACET (sistem de alimentare centralizată cu energie termică). În primul rând este singura soluție! Când scriam acest lucru acum multe luni, înainte de alegeri, mulți mi-au sărit în cap, acum nu mai au motiv deoarece Uniunea Europeană va interzice folosirea (vânzarea) centralelor individuale pe gaz. Subiect inchis! Este clar că în aglomerarea urbană București, singura soluție este sistemul centralizat, mai ales că acesta există și este (încă) funcțional. Problema este ce se va întâmpla cu cei care s-au decuplat, cu noile cartiere de locuințe, cu cei ce locuiesc în zona veche cu case, adică cum poate fi extins actualul sistem sau cum pot fi create alte rețele, în cazul în care s-ar putea.

Dar nu este singura problemă de securitate națională lipsirea bucureșteanului de candură și apă caldă. Știm că România este un importator de energie electrică (aproape zilnic importăm 1000 MW pe oră), deci nu putem lăsa actualul producator de energie electrică și termică în procedură de insolvență, deoarece nu se poate dezvolta, nu poate accesa bani din proiectele europene, nu este bancabil. Este o urgență înlocuirea actualelor capacități de producție vechi și puțin performante cu unele noi.

Lipsa din SEN a celor câteva sute de MW securitari ai ELCEN ar provoca un mare dezechilibru al sistemului național și ar duce la încă o scumpire a energiei electrice pe care ar trebui să o importăm, așa că întârzierea ieșirii din insolvență a acestei companii de importanță națională ar fi un dublu păcat.

Opera de malfacere descrisă mai sus și pusă în practică de majoritatea USR Plus poate fi stopată numai de către proaspeții membri în consiliul de administrație (4 de la USR Plus și 3 de la PNL) pentru ca în al doisprezecelea ceas să se înceapă lucrările de reabilitare și înlocuire a țevilor care aduc agentul termic în puctele termice, de unde se distribuie căldura și apa caldă.

SACET singura soluție

Suntem conștienți că pentru o mică parte din imobilele noi sau vechi, există soluții care ajută la scăderea consumului energetic din rețeaua centralizată: încălzirea apei de la soare, pompe de căldură, posibil ceva soluții geotermale și sunt convins că este bine ca acestea să fie puse în practică cât mai repede.

Problema majorității celor 565.000 de apartamente nu ar fi rezolvată cu toate soluțiile verzi existente sau viitoare, așa că numai acest sistem centralizat de producție, transport și distribuție de energie termică va rezolva problema.

Astăzi nu avem în adevaratul sens al cuvantului SACET. Vedem de mulți ani că în presă apar fel de fel de teme de scandal între cei doi jucători pe piața de energie termica: producatorul ELCEN (sub Ministerul Energiei) și RADET, astazi Termoenergetica (sub Primăria Generală și Consiliul General). În primul rând ambele, de-a lungul timpului au avut un management politizat și extrem de prost, ambele ajungând în faliment (RADET, cu datorii către ELCEN DE aproximativ 1.000.000.000 euro), aproape de faliment (Termoenergetica, cu datorii către ELCEN de aproximativ 600.000.000 lei) sau în procedură de insolvență (ELCEN, care având creanțele enumerate mai sus, nu a reușit să-și plătească furnizorii și datoriile către stat).

Când spunem un miliard de euro, trebuie să avem o imagine asupra a ceea ce înseamnă: reprezintă aproape 0,5% din PIB-ul României. Adică prostul management al Primăriei Generale și RADET – Termoenergetica au creat datorii pentru toți românii și care afectează PIB-ul unei țări. Sunt convins că nu va răspunde nimeni!

O parte din acestea sunt penalități, penalități la penalități, penalități la penalități la penalități. Statul este dator la stat și se autopenalizează. Realizează toată lumea ce inepție legislativă avem. Realizează toată lumea unde duce incompetența.

Și că tot am amintit de legislație, avem două legi importante care nu se respectă: Legea 51 / 2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Legea 325 / 2006 a servicilui public de alimentare cu energie termică. În ambele se spune clar că alimentarea cu energie termică trebuie să se afle într-o singură entitate ce se află în subordinea administrației locale.

Pe lângă acestea mai avem din 2018 și o Strategie de Alimentare cu Energie Termică a Bucureștiului (elaborată de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice) în care se explicitează, la pagina 10, realizarea unirii ELCEN SA cu RADET, azi Termoenergetica.

Ce trebuie să se întample cât se poate de repede? Ministerele care se ocupă cu formalitățile pentru ieșirea din insolventă a ELCEN să termine ce au început, deoarece orice firmă aflată în această procedură este considerată nebancabilă, adică nu poate accesa fondurile europene sau mai puțin doritele împrumuturi. Primăria Generală trebuie să demareze formalitățile pentru achiziționarea ELCEN și procedura de fuziune a celor două entități: ELCEN și Termoenergetica.

Ce trebuie să se întâmple căt se poate de repede pentru ca bucureștenii să nu sufere de frig la iarnă? Consiliul de Administrație a Termoenergetica să schimbe managementul cu o persoană competentă și determinată (și nu cu un sinecurist de partid) pentru a putea salva ce se mai poate salva din sănătatea bucureștenilor.

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

  1. Procedurile de cumparare Elcen au fost demarate Elcen poate fuziona cu Termoenergetica – toate aflate in viitor sub controlul primariei generale ce va demara imediat procedura de inlocuire – modernizare a cailor de transport apa calda -rece si calorifer la inceput in punctele deja confirmate ca problematice . Nicusor Dan isi va face treaba si nici un partid nu i se poate opune fara a cumula mari pierderi de imagine .

  2. SACET, SACET, dar depinde de dimensiuni.
    Sa inlocuiesti conductele ca sa fie produsa caldura majoritar in „centrale de apartament” dar uriase este prostie pe fata.
    De ce sa fie problema de stat incalzirea bucuresteanului si nu problema lui? Ca in foarte multe locuri din Romania asa este? D-aia, fiindca bucurestenii sunt mai egali decit altii.
    De ce sa plateasca cel din afara Bucurestiului caldura data bucuresteanului?
    Ca doar Bucurestiul nu are buget din resurse proprii, ci primeste enorm de mutl de la bugetul de stat, care buget de stat e facut cu banii tuturor celor ce platesc impozit.
    De ce Termoenergetica si alte companii municipale nu sunt capabile sa faca 1 leu de profit?

  3. Centralele pe gaz „ar trebui interzise din 2025”? Nu-mi vine sa-mi cred ochilor. Asta e cel mult o gluma proasta. Cine a scornit asa ceva e la fel de talimb pe cit e de proasta gluma.
    Din 2035 interzisa „comercializarea vehiculelor pe carburatie”? (Sa observ in treacat ca nu e vorba despre cele cu injectie dar sa trecem peste „mici” amanunte ingineresti E amuzant totusi sa vezi ca nici nu stiu sa scrie ce vor). Totusi, pe ce lume traiesc oamenii astia? Nu de alta dar absolut tot ce au in case, mobila, electrocasnice, mincare, haine etc, absolut totul a fost transportat la un moment dat cu un motor Diesel. Da, chiar ala. Ala a propulsat camionul cu marfa si cu ce avem prin case pina la depozit/centrul logistic si foarte probabil tot un Diesel mai mic a avut si masina care a aprovizionat magazinul sau taraba din piata si, ptiu drace, tot un Diesel a avut si masina curierului care ne-a adus comanda. Si locomotivele trenului de marfa, (ca nu sint toate liniile electrificate. A propos, to’arasi, incercati sa electrificati urcarea trenurilor electrice pe feribot sa vedeti ce va iese :))) ), si locomotivele de manevra tot Diesel sint. Tot un Diesel trage si masinile agricole pe cimp, tot un Diesel misca generatoarele de curent pe santiere, basculantele, buldozerele etc.
    Inca o data: pe ce lume traiesc cei care scriu asemenea ineptii?

    • Nu cred că vor interzice vânzarea centralelor individuale cu combustie în 2025. Însă o să pună niște taxe pe gaz (și pe orice combustibil!) de o să-l cumpărați la mililitru pe ca cognac :) Bașca certificate de codoi individuale :) Autorul n-a menționat că UE, draga de ea, intenționează să impună taxe falnice minime pe orice fel de combustibil, nu numai pe gaz.

      Nu vă faceți iluzii la chestia cu „carburația”. Nu e vorba de carburatoare și/sau motoare cu inecție. Traducerea corectă în limba română e „motoare cu combustie”. Deci cele Otto și cele Diesel vor fi și ele cât se poate de ilegale. În ce privește încărcarea locomotivelor pe feriboturi, nu trebuie să vă faceți probleme. Feribortul în sine nu va mai fi legal deorece are și el săracul motor cu combustie. :)

      Și ca să încheiem într-o notă optimistă, nu trebuie uitat că timp de peste 10000 de ani specia umană a cărat mărfurile cu spinarea, calul, căruța, cămila și alte mijloace de transport ecologice. Să nu neglijăm de asemenea potențialul reamarcabil al corăbiilor cu pânze sau pe cel al vâslei…

  4. Bai frate, de unde pana unde istieria asta cu interzicerea centralelor de apartament? O asemenea centrala arde intermitent gaz curat, având emanații de co2 mult mai mici decât un autoturism euro 6 pe benzina. Toți ecologiștii de carton, ca să nu zic de c…t sa vina cu soluții înainte sa spună prostii!

    • @ Tepes Voda 26/05/2021 At 14:58

      Va rog sa infirmormati autorul cat si comenntatori de pe acest site ca toti prostii sunt in Canada unde firme ca: Enbridge si Hidro (furnizor de elctricitate) le-au dat subventii pentru ca majoritatea consumatorilor lor casnici care folsesc gaz metan – pentru incalzire si preparea apa calda – au primit subventii de la aceste firme.
      Eu sunt din acestia. E adevarat ca le-am primit in doua transe in total vreo total de 45%.
      De ce? Pentru ca este o situatie Win-Win” firmele mai sus sunt obligate
      sa faca in investitii in retele de gaze si electrice (generare si transport) iar pentru asta timp si bai.
      Guvernele anterioare iar cele noi nu le-au schimbat, interzic prin lege sa se mai produca furnaces cu AFUE mai mic de 80%. Asa ca s-au gandit sa ceara Air Furnace Furnace sa produca aceste furnace cu peste 90 % AFUE. Eu am instalat unul cu 97%.
      Deci si eu am cistigat primind subventia (lump-sum) si platesc mult mai putin (in termenul reali, fara inflatie) zi de zi.
      De ce nu s-ar face si in Romania la fel ?
      Sper sa publicati acest comentariu. Multumesc

      • @ Dumi B 27/05/2021 At 3:02
        Completare: Cosul de casa a ramas neclintit, find costruit in 1970. Il folosesc si azi pentru un boiler de apa calda cu 45-50 %, inchiriat pe 15 ani. Furnace (de incalzire) are o gura de aspiratie a aerului proaspat pe care-l incalzeste si incalzeste casa, din atmosfera si elimina vapori netoxici care condenseaza la 1.5 metri ca si precedenul cos.
        Pentru cine interesat pot furniza data tehnice detaliate daca mi se cer.
        Multumesc tutror.

    • Ecologistii nu sunt de carton, ci gandirea unora. Gazul nu are puritatea absoluta, din ardere rezulta si pulberi f.fine, pentru gazele au si reziduri in comppzitie. Mai cititi despre comppzitia si structura gazelor si apoi de poluarea aerului si a plamanilor nostri!

      • Astia chiar sunt de carton ! De fapt sunt profitori ai situatiei , n-au treaba cu ecologismul si nici cu AGW . Eu sunt ecologist si declar problema o tampenie ! . Oamenii folosesc gaz direct in casa , la gatit ,cand exista impuritati le vezi depuse pe pereti / oale sub forma de funingine si atunci e o problema cu furnizorul .
        Exemplu de solutie de la un ecologist real : reparati urgent conductele ca sa nu se arda pacura degeaba , eventual subventionati termoizolatiile . Cand am avut o scurgere in conducta de apa am schimbat-o imediat , nu am asteptat sa se adune 100mil factura . Idioti , centralele de apartament sunt culmea eficientei , se pierde foarte putina caldura , deloc prin tevi si putin prin cos .

        • Arzând cărbune care e cel mai poluant combustibil :)

          Așa se salvează planeta. Pe măsură ce Germania face tranziția la eneriga „verde” cresc ca din apă consumul de cărbuni și impirturile de gaze rusești. Exact același fenomen uimitor se produce și în California. Tehnic vorbind toți consumatorii au devenit mai eficienți, se investesc sume colosale în tranziția „verde”. Populația scade, oamenii fugind de acolo unde văd cu ochii ca să scape de haraciuri, peșcheșuri și ale biruri ecologiste (anul ăsta California, NY și Illinois au pierdut câte un loc în Congress datorită scăderii populației, în timp ce reacționarele trumpiste Florida & Texas au câștigat împtreună 3 locuri) și cu toate astea consumul de combustibili fosili crește.

          Șmecheria e că pentru producerea fiecărui kW de energie „regenerabilă” se ard aiurea între 1.2kW și 1.5kW (în funcție de sursă) de energie din aia clasică obținută din combustibili fosili…

          • .”…anul ăsta California, NY și Illinois au pierdut câte un loc în Congress datorită scăderii populației”
            Mh, chiar asta sa fie oare motivul https://www.macrotrends.net/states/california/population

            Cat despre asa zisa smecherie („pentru producerea fiecărui kW de energie „regenerabilă” se ard aiurea între 1.2kW și 1.5kW”) tehnic vorbind, este una din diversiunile clasice folosite de politruci-negationisti. In realitate, energia investita (productie componente, transport, montaj) in parcurile eoline de ultima generatie din Germania. se amortizeaza in jur de 6-12 luni. Vezi Energy Return on Energy Invested (ERoEI) /EROI. In parcurile fotovoltaice, energia investita se amortizeaza intre 1 an si 2 ani, depinde de locatie.

            • E exact așa cum v-am spus: California, NY, și Illinois au pierdut câte un loc în Congress fiecare datorită migrație interne. Iată ce zic bolșevicii chiar și bolșevicii de la NYT:

              https://www.nytimes.com/interactive/2021/04/26/us/politics/congress-house-seats-census.html

              Locurile în Congress se reevaluează în fiecare decadă. Toate aceste state au pierdut populație în ultima decadă deci și locuri.

              Chiar și o publicație de extrema stângă ca LA Times admite că californienii sunt sătui până peste cap de taxe, reglementări, energie verde și alte gunoaie asa că „votează cu picioarele” părăsind statul:

              https://www.latimes.com/california/story/2021-01-12/california-exodus-intensifying-retirees-musicians-teachers-actors

              Pentru moment treaba rămîne exact așz cum vpam spus; Fiecare kW de energie regenerabilă implică arderea a înrtre 1.2 kW și 1.5 kW de combuatibili fosili. Ăsta e și motivul pentru care atunci când bateții câmpii online majoritatea energiei elctrice pe care o consumați provine din arderea lignitului.

              Ăsta e motivul pentru care Germania arde mai mult lignit ca în 2009 pentru producerea de curent electric și e nevoită să-și tragă o nouă țeavă cu gaz metan de la ruși. Northstream 2.

              De ce nu le spuneți la fraierii ăia de nemți ca în loc să cheltuie bani grămadă pe Northstream 2 ar fi infint mai simplu să cumpere panouri solare ce se amortizează în 6-12 luni?! :)

            • Pai na, nu toate lumea poate fi asa de isteata precum baitetii destepti din Romanica, oameni de dreapta cu spate drept, administratorii inteligenti ai companiilor „de stat” (mostenirea PCR, Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Termoenergetica, Complexele energetice oltenesti, et al, pe unde domneste meritocratia si competenta) si evident, clasa politica coerenta si onesta din jurul lor – impreuna aka „interesul national”.

              P.S. Sistemul energetic al Germaniei ultimilor 10 ani (fraierii, neomarxistii, lubenitele, etc) a atras investitii private in valoare de zeci de miliarde pe an, a contribuit la sporirea securitatii energetice, a creat peste 200.000 locuri de munca si prosperitate pe plan local. Vezi comparatii 2010 vs 2020.

              https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&year=2010

              https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&year=2020

  5. Lasati Bucurestiul in pace!!!!

    Deja citeva strazi sint blocate pt reparatii la conductele de termoficare si circulatia e praf!
    Cred ca e jale mare pe la Termoenergetica daca cineva incepe sa calculeze eficienta cu care se toaca bani acolo.
    Coana UE nu are cum sa interzica centralele individuale – sint mai economice, mai putin poluante si pierderile in retea practic nu exista. A incalzi apa centralizat pt 1 milion de oameni e mai putin rentabil decit sa isi faca fiecare cit are nevoie; te pomenesti ca vor fi interzise si aragazurile? E ilar daca nu ne-am da seama ca e vorba de alergatura dupa bani nemunciti.
    A repara 3000km tevi in etape de 300km anual inseamna sa transformi Bucurestiul intr-o groapa de nelocuit. Inseamna blocaje de circulatie ce se intind km intregi in trafic. Inseamna poluare excesiva de la utilajele antice cu care se lucreaza plus pamintul mutat de colo-colo. In plus ar insemna un santier nesfirsit care la 10 ani va relua repararea si inlocuirea tevilor.
    Ne-am saturat de comunism, mai rasfirati….
    De altfel poluarile cele mai mari au fost observate atunci cind sistemul centralizat a ars pacura si atunci cind mafia gunoaielor arde necontrolat deseuri in jurul orasului – toate hipsterismele isterice legate de circulatia auto si centralele individuale sint exact atit! Pina la interzicere ar veni cu centrale Euro5, Euro6 sa mai vinda repede ceva la fraieri.
    Mult mai bine e sa se blocheze planul urbanistic si sa nu se mai construiasca haotic.

  6. Un asemenea mamut termoenergetic nu va functiona niciodata, sunt iluzii. Este nevoie de centrale de cartier si nu de conducte de sute de km, schimbate acum si peste 20 de ani carpite din nou. Transportul dintre furnizor si blocuri/case sa fie cat mai redus ca distante si usor de gestionat. Nu mai amintesc ca in cartierele Tei si Colentina au fost cele mai multe probleme in iarna ce a trecut. Apoi mai toti dezv.imobiliari din sect.2 au construit noi blocuri, unde fiecare apartament are centrala pe gaze. La fel in blocurile vechi se doreste trecerea apaetamentelor pe asemenea centrale. Multi au deja centrale care mai si polueaza aerul. Cert este ca in 30 de ani, in Capitala nu s-a facut nimic pentru a ameliora calitatea vietii.

    • „Nu mai amintesc ca in cartierele Tei si Colentina au fost cele mai multe probleme in iarna ce a trecut.”
      Va dati si cu parerea DE CE au fost probleme in zonele acelea, sau o lasati moarta-n papusoi, sa traga fiecare concluzia lui?
      Haideti sa va spun eu. Era un CET in Titan, care ajuta fix zonele alea. Acel CET Titan, proprietatea Ministerului Energiei, a fost inchis, si inchis a ramas pana azi. Iar cartierele amintite sunt alimentate din CET Sud. Cuatati-l pe harta, sa masurati distanta. Iar Ministerul Energiei a sugerat nevinovat, prin vocea lui Popescu, un alt nevinovat, ca RADET sa inchirieze capacitati de producere a energiei termice pe care sa le instaleze pe terenul fostului CET Titan. Un fel de „sa ne faca aia treaba, ca noua ni-i lene…”

  7. Am un doctorat in cogenerare si pot sa va spun ca oricum calculezi centrala de apartament este mai poluanta pentru ca in cogenerare produci si energie electrica pe langa caldura pe care o folosesti pentru teremoficare cu o cantitate mai mica de combuatibil. Se face in anul4 la Energetica calculul comparativ pentru productia separata (centala apartament si energie electrica produsa in SEN ) vs. productia combinata (cogenerarea adica energie electrica si caldura din acelasi echipament) pentru acelasi tip de combustibil in ambele cazuri.
    Problema termoficarii in Bucuresti este ca:
    – consumul termic s-a modificat inclusiv in rezidential (anvelopare blocuri si schimbare obiceiuri de consum fata de cand a fost proiectat sistemul)
    – consumul institutiilor este si el modificat (anvelopare)
    – punctele termice au fost poiectate pentru x blocuri si alimenteaza x+y blocuri (y poate fi pozitiv sau negativ)
    – restelele secundare sunt la fel de vechi ca si cele primare
    – nu exista separare intre primaeul din CET si aecundar apa proasta din termoficare distrugand si CAF-urile si boilerele de baza sau varf
    – politrucii de la varf care nu stiu nimic, dar sunt numiti de partide
    – imposibilitatea contorizarii individuale in actuala distributie pe verticala din blocuri
    – jos ai caldura si apa calda us faci frigul si platesti apa rece ca apa calda
    Acum schimbam conducte magistrale de DN1000 din metal cu conducte de acelasi diametru din metal pe care apa va curge cu o viteza mai mica pt ca nu mai este nevoie de acelasi debit pt ca nu avem acelasi necesar de caldura. In loc sa folosim plastic preizolat sa ajungem si noi in mileniul asta folosim otel pe care apa prost tratata il va coroda in 2-3 ani.
    O tratare paleativa a situatei existente.
    Sunt probleme sistemice de aceia sistemul trebuie sa falimenteze sa se inchide, stiu ca e dur, un deceniu fiecare pentru el, pentru a aparea ceva nou, local si eficient. Nu se poate sa bagi bani in subventie si sa falimentezi aual SACETul cum a patit RADET si acum Termoenergetica caree iar datoare. In plus investitiile in surse noi centralizate sunt pt Buc de ordinul 1 miliard de euro
    Nu comentez asupra interzicerii centralalor de apartament, probabil va aparea pt ele o taxa ca cea pe CO2 platita de producatorii de energie electrica.

    • https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/cogeneration-heat-and-power_en
      Significantly, cogeneration plants can achieve energy efficiency levels of around 90%
      ************
      Asadar centralele in condensare (90+%) pot atinge usor zona performantei sistemelor cu cogenerare . Celelalte sunt doar cu 10% mai jos . Avand in vedere ca n-au pierderi pe conducte (10-15% ) nu exista competitie si discutiile in jurul taxelor de CO2 sunt cancan pur . Solutia insa in Bucuresti nu e raspandirea centralelor personale , chit ca imi plac ci unitati medii de generare /distributie .Ceva de genul centrala de bloc . Cat mai e gaz , dupa aia burzuika .

  8. Si ce fel de combustibil va incalzi agentul termic furnizat de Termoenergetica? Daca nu e carbune, nici gaze, ce sa fie oare? E o aberatie, pompa de caldura in Bucuresti, poate pe la periferie pe undeva, dar nu in cartierele de locuinte sau pe strazile aglomerate unde curtea, cu tot cu casa, are 250-300m2. Sa zicem ca individual, casele si blocurile mai mici, ar putea sa fie incalzite electric. De unde sa vina electricitatea asta? Cine si in cat timp va face infrastructura necesara? Cat priveste mult slavitul hidrogen, totul in legatura cu el e in stadiul de „studiu”, de unde 2030 (adica maine) interzicerea folosirii gazelor pentru incalzire? Am o solutie noua, mai buna, anume ingineria genetica: aparitia omului cu blana, care sa nu mai aiba nevoie de caldura…Decat sa modificam mediul ca sa ne simtim mai bine, mai bine ne modificam noi si ne adaptam la mediu, nu-i asa?

  9. Dom’le nu pot nega că abia aștept să văd alde Helsinki sau Uppsala încălzindu-se în iernile polare ale încălzirii globale la soare :) conform indicațiilor prețioase venite de la Brussăl.

    Totuși e buba și cu SACET-ul ăla. E solar? E morișcă de vânt? Nu e! Păi vezi nene?! Deci până ce termină miticii de înlocuit miile de km de țăvi de sub Bükreş o să-i zică înțelepții de la Brussăl și lui SACET ăla; „Interdit musiu! Allez en enfer d’ici!”

    • Centralele pe gaz „ar trebui interzise din 2025”?

      In Ge exista relativ putine blocuri. F multe case sunt incalzite cu motorina. Daca se interzic centralele pe gaze, se va continua incalzirea cu motorina? sau se trece pe electric? Asta la preturile de azi, si mai ales de miine ar fi o catastrofa financiara.

      Picant e ca ofensiva eolieneleor, in ciuda propaganedi, merge ca racul. Acum 20 de ani se construiau 2-3000 eoliene pe an, anul trecut de abia cca 400, e adevarat ca sunt mai mari, dar totusi… Populatia nu prea accepta o moara in batatura.

      • In Germania anului 2020, au fost inlocuite peste 120.000 de centrale pe motorina cu pompe de caldura, iar guvernul federal a alocat recent vreo 5 miliarde pentru accelerarea substituirii centralelor ramase. https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/energiewende-abschied-von-der-oelheizung-hauseigentuemer-denken-um/26831710.html?ticket=ST-5483744-7XHtG2u2KR2CkWMfGG2T-ap3

        Privitor la eoliene, pana in prezent Germania a integrat cu succes o capacitate de circa 30% din totalul productiei si consumului de electricitate, iar acum, porneste ofensiva extinderii retelelor si dezvoltarea marilor parcuri eoliene offshore. https://www.offshore-energy.biz/markets/offshore-wind/?region=germany

        • ” au fost inlocuite peste 120.000 de centrale pe motorina cu pompe de caldura, iar guvernul federal a alocat recent vreo 5 miliarde pentru accelerarea substituirii centralelor ramase.”

          120000 e o picatura pe o caramida incinsa… Ca statu arunca bani in stinga si dreapta arata ca aceasta tehnologie e nerentabila.

          • 120.000 este un inceput bun. Pentru cunostintele matale, subventiile initiale sunt instrumente dedicate accelerarii productiei in masa, dezvoltarea si integrarea lanturilor de productie, avand ca scop final ieftinirea produselor, consolidarea anumitor ramuri ale economiei si pozitionarea acestora pe piata globala. Pe termen mediu si lung, statul nu pierde niciodata, incaseaza dublu si triplu in raport cu subventiile initiale (vezi taxele TVA incasate pe produs, impozitele pe salarii de-a lungul anilor, cifra exporturilor, etc). In plus, contribuie la cresterea competitivitatii, creaza locuri de munca in cercetare, productie componente, montaj, mentenanta, finantare, crestere PIB, samd (nu in mod intamplator, economiile dezvoltate se numara si printre cei mai mari exportatori). In concluzie, subventiile initiale fac sens- pentru guvernele care isi permit. Romania si-ar permite si ea, guvernele Romaniei insa, refuza cu incapatanare adoptarea reformelor autentice necesare pentru cresterea capacitatii de absoarbtie a fondurilor europene in scopul stimularii investitiilor.

            In fine, pe langa faptul ca Romania se numara printre codasii UE in mai toate clasamentele (incompetenta si fudulia isi spun cuvantul) o parte a intelighentei romanesti mai apeleaza si la demagogie aratand cu degetul si schimonosandu-se la fruntasi, cu apelative de gen neomarxisti, lubenite, supa verde neomarxista, etc. E bine ca administatorii monopolului de stat infiintat in iepoca de aur (Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica, Romagz, Transgaz, Selcen, Termonucleara, fauritorii multilateral dezvoltati, ingineri cu sapca, etc) si politrucii din jurul lor se pozeaza in mari politologi si folozofi de dreapta. De-a rasul-plansul!

            • Ia uite dom’le! Ce minune!

              Și cu toate astea dumneavoastră nu v-ați tras nici pompă de căldură la garsonieră și nici panouri solare pe balcon așa cum parcă v-ați lăudat la un moment dat…

              De ce continuați să vă învâroșaț să folosiți curentul electric obținut în Germania în principal prin arderea unui cărbune inferior ca lignitul? Ce vă reține să vă deconectați și să trăiți exclusiv de pe urma panoruilor solare?

      • In secolul 21, sistemul energetic va arata total diferit fata de cel din secolele trecute. Parcurile eoliene offshore, fotovoltaicele integrate in cladiri, pompele inteligente de caldura, bateriile inteligente, acompaniate de centrale moderne pe gaz cu viteza rapida de reactie, retele inteligente, samd. Romania dispune de un potential solar peste media UE, un potential hidro excelent, si un imens potential eolian pe varfurile Carpatilor si a Subcarpatilor, in Dobrogea precum si un potential impresionant eolian offshore (peste 20 de Giga). Primul pas il reprezinta innvestitiile in infrastructura necesara pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, modernizarea si extinderea retelelor de transport in centrele urbane si in toata tara, etc.

        https://documents1.worldbank.org/curated/en/141221587050442759/pdf/Technical-Potential-for-Offshore-Wind-in-Romania-Map.pdf

        https://www.weforum.org/agenda/2021/05/renewable-energy-boom-2020-china-us-vietnam/?utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_campaign=2746862_Agenda_weekly-28May2021&utm_term=&emailType=Newsletter

        • Pentru cultura dumneavoastră generală, a trecut deja o cincime din secolul XXI și nu se văd diferențe prea mari. În ritmjul ăsta strucutra energetică a planetei se va schimba în câteva secole bune. :)

          Câțiva șmecheri vând cu profit bunicel panouri solare și morișri de vânt (ambele tehnologii nefezabile. vechi de între 70 și 120 de ani) unor indivizi cu creierașii pe bigudiuri ce aud voci și au viziuni după ce trag doza zilnică pe nas.

          • Pentru cultura dvs generala, in prima cincime a sec. 21, energia din regenerabile a devenit competitiva cu energia produsa din resurse conventionale.

            https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

            In acest context, tranzitia energetica – i.e. valorificarea surselor regenerabile pe plan local face sens – atrage investitii pe plan local, creaza joburi (productie componente, proiectare, finantare, dezvoltare, mentenanta) si prosperitate pe plan local, contribuie la reducerea importurilor si a deficitului de cont curent, samd. In concluzie, in a doua cincime a acestui secol, tranzitia energetica va fi implementata la scara larga. Deisgur, prin unele tari din estul Europei (pe unde mai domneste nostalgia „intreprinderilor de stat”, interesele baietilor destepti si stafiile secolului trecut) nu este exclus sa fie amanata. Dar asta e problema lor.

            • Fals.

              Capacitățile de prodcere a „energiei verzi” au crescut însă toate țările ce au aruncat bani în doireția asta au ajuns să ardă sau să importe mai mult combustibli fosili. germania extrage mai mjlt lignit ca-n 2010 și e nevoită să-și tragă o nouă conductă de gaz din Rusia – cazul Northstream 2.

              La cât au aruncat până aucm pe geam pe „regenerabile” trebuiau să nu mai ardă mai nimic. În realitate ard tot mai mult.

  10. – „deoarece Uniunea Europeană va interzice folosirea (vânzarea) centralelor individuale pe gaz. Subiect inchis!”
    Normal, se deschide conducta Stream Nord 2.
    Ce fac nemtii cu gazul rusesc? bere ori purifica aerul in toata Uniunea Europeana?
    Cuptoarele aragaz pentru gatit cind vor fi interzise de UE?

  11. Sa recapitulam
    Între 1990 și 2020 , progresul în încălzirea și apa calda prin centrale de cartier, zero barat.
    Unica ” investiție” , peticit tubulatura. Și totuși , au fost n. primari, consilii , planuri mărețe, demagogie apoteotică.
    Cum acest sistem a creat și oferă funcții și salarii mărețe, strategia e menținerea lui.
    Doar că e in metastaza. Nici un miracol nu îl salvează.
    Și nici alte planuri mărețe ( care necesita miliarde inexistente ) pe 15 ani că sa vezi modernizată întreaga structură. De la centrala la robinet din calorifer. Incepi de la capăt. Sau lași tot modernizat pina la noua catastrofa.
    Soluția e simpla.
    Centrala de apartament. Mai poluanta dar nu inventam nimic. Copiem ce au făcut alții în zeci de ani. In blocuri și case.
    Așa și doar așa rezolvi problema rapid. Basca obligi birocratul comunal da taie din borduri, panseluțe, sporuri și să investească în ce poate fi salvabil. Că rămâne fără post , scaun și salariu.
    Acum sunt extaziat cînd citesc de taxarea centralelor individuale , chiar de interzicerea lor. Tipic mioritic.
    Incercati sa pretindeți așa ceva neamțului, francezului sau italianului. Vedeți cît timp supraviețuiește guvernul respectiv. 😀
    Sau întrebați nemții de ce cheltuiesc miliarde în mărirea capacității de import gaz metan . Or fi prosti. Sa taie tot după interzicerea centralelor individuale pe gaz ?
    Înțeleg că la parlamentul UE sunt mulți cu idei. Chestia ca nu găsesc peste tot politicieni dispuși la sinucidere politica. Doar in unele tari. 😀
    De regulă mai sărace , mai înapoiate.

  12. Nu ai inteles. Compari mere cu cirese!
    Se compara caldura+electricitatea produse separat (centrala ta de pe perete si centrala termoelectrica care produce energie electrica in sistem) cu caldura+electricitatea produse in centrala de cogenerare toate avand acelasi combustibil.
    Oricum ai calcula si la 94% randament pe centrala proprie vei avea un consum mai mic de combustibil in cogenerare.
    In plus nu poti compara randamentul pentru cogenerarea din Bucuresti cu cea din nordul Europei unde e durata de utilizare a caldurii mai mare.

    • doar ca la centralele cu cogenerare se adauga obligatoriu pierderile in retea, ceea ce face ca randamentul real sa fie mult mai mic decat al oricarei centrale de apartament.
      dealtfel, cum explicam taxa de cogenerare, prin care toti consumatorii de energie electrica subventioneaza cet-urile, cu toate gastile de paraziti aferente?
      sa nu lasam adevarul sa ne strice povestile cu sistemele centralizate si cogenerarea!

  13. „Uniunea Europeană va interzice folosirea (vânzarea) centralelor individuale pe gaz” trimite la sursa Biziday care invoca un Raporta AIE (deci nu UE) trimtand la sursa Financial Times care afirma: „Energy groups must stop new oil and gas projects to reach net zero by 2050, IEA says”.

    Raportul AIE ar putea fi corect, in sensul ca tinta de decarbonizare ar implica oprirea Pamantului, sa putem cobori…
    In ce priveste UE, era pe undeva o directiva care prevede inlocuirea treptata a centralelor de apartament clasice cu centrale in condensatie;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro