miercuri, iunie 19, 2024

Şase narative de propagandă rusă în criza Coronavirus

La Kremlin s-a mărit cadenţa dezinformării legate de Covid, după cum o arată un raport intern al serviciului diplomatic UE. Scopul strategic constă slăbirea sentimentului de unitate occidentală, exploatarea mediatică a fiecărei fisuri între state UE şi sporirea influenţei Rusiei pe fondul isteriei colective. De ceva vreme a intrat şi China în acest business al dezinformării, însă narativele sale sunt încă destul de rudimentare, defensive şi uşor de decriptat, deci n-au mare impact. In general e vorba de un răspuns reflex la ceea ce percepe regimul de la Beijing ca ofensă, lezarea onoarei: dacă Trump a zis “Chinese flu”, atunci lansăm şi noi un zvon că virusul ar fi fost adus în Wuhan de americani.

Maeştrii în diversitate şi subtilitate a propagandei rămân deocamdată Kremlinul şi constelaţia de actori para-statali din jurul său. Există şase direcţii principale de propagandă care, fără să fie integral noi, valorifică creativ în noul context clişee şi meme vechi încă de pe vremea URSS.

1. Conspiraţii bio-medicale, cu precădere anti-NATO şi anti-SUA

Incă din ianuarie a început să circule ideea că virusul e un produs de laborator, fie deliberat, ca armă biologică, fie ca experiment scăpat accidental de sub control. Diverşi idioţi utili din Occident au alimentat acest narativ conspirativ, în special cei din zona conservator-paranoică americană, întorcându-l invers: virusul ar fi produs în laboratoare chinezeşti etc. Copyrightul acestei poveşti canonice în literatura de specialitate aparţine totuşi incontestabil Kremlinului, care încă din 1949 lansa asemenea manipulări. Cea mai faimoasă este operaţiunea Infektion, o misiune KGB derulată din 1983, când a început plantarea în presa internaţională a ideii că virusul HIV este inventat de americani. Citările reciproce şi amplificarea în cascadă a acestei conspiraţii, atent inginerită şi asistată cu resurse de către statul sovietic, au ajutat-o să devină virală înainte de inventarea internetului – o mare performanţă. Un scurt documentar despre Operation Infektion găsiţi aici

Ulterior, în 1992, Rusia a recunoscut că toată povestea a fost o manipulare planificată de KGB iar Gorbaciov şi-a cerut scuze. Doar că sub Putin, după 2000, “arma biologică” a fost desprăfuită şi pusă iar la treabă, o dată cu auto-radicalizarea regimului de la Moscova. Pur şi simplu, manipularea pe teme de spaimă socială cum sunt epidemiile, instrumentată contra adversarilor politici (şi aliaţi ai SUA) e mult prea tentantă pentru a fi abandonată. In plus, ea se cuplează bine şi cu propaganda anti-capitalistă, scepticismul popular faţă de industria Big Pharma şi se slujeşte de curentele anti-vaccin din diverse ţări. Astfel, în 2018 Kremlinul a lansat o operaţiune similară de dezinformare contra Georgiei (aici), anunţând că la Tbilisi există un laborator bio finanţat de o mare firmă americană unde s-au testat pe oameni vaccinuri noi, neaprobate, ceea ce a dus la un mare număr de decese. Scenografie nouă, aceeaşi poveste.

2. Crearea de haos şi panică

Orice perioadă de emoţie colectivă sporită e bună pentru a fi exploatată manipulator, nu doar cele când avem bio-spaime sociale. Aşa se întâmplă de exemplu, după atentate teroriste care au loc în state occidentale. Intre versiunile contradictorii şi absurde care apar după un asemenea eveniment – cu privire la identitatea atentatorilor; sau că atacul ar fi de fapt o operaţiune sub acoperire a serviciilor secrete din ţara respectivă, cu scopul de a distrage atenţia de la diverse evoluţii politice sau economice – nu toate îşi au originea la Moscova, pentru că există multă conspirativită şi în societăţile occidentale. Dar o parte a acestor narative sunt legate demonstrabil de canale media finanţate de statul rus sau actori din cercurile Kremlinului. Naraţiunile promovate nu trebuie să fie coerente: de multe ori se spun lucruri care se contrazic, chiar în cadrul aceluiaşi talkshow de seara pe canalul Russia Today. Scopul e să obţii o populaţie occidentală confuză, temătoare şi neîncrezătoare în propriiul guverne democratice. Vedeţi aici o lungă listă de fake news de acest fel, lansate în principal pe media ruseşti.

3. Subminarea încrederii în sursele credibile de informaţie: autoritate sau presa tradiţională, mai ales dacă e occidentală

In continuarea ideii precedente, trebuie subminată prin asemenea fake news încrederea oamenilor în sursele occidentale de informaţie, oficiale sau independente, punctând de fiecare dată că acestea sunt suspecte prin definiţie – că doar sunt occidentale, deci ştim noi… Acceptabile sunt doar canalele “anti-sistem”, adică sursele marginale, radicale, cu viziuni paranoide sau ideologizate, care prezintă realitatea prin grile selective. In ultimii ani, o dată cu ascensiunea populismului radical – de stânga sau de dreapta, nu contează – în Occident, misiunea Kremlinului a devenit mai uşoară.

Retorica politică resentimentară de tip nou, anti-elite şi anti-experţi, vine exact în prelungirea propagandei Moscovei. Ea poate fi încurajată deliberat de actori aserviţi Moscovei, dar nu neapărat: tot discursul radical de “critică socială”, analizele de tip neo-colonialism, tiermondismul, ideile conspirative cu guvernarea globală şi cabala marii finanţe (izvorând din Protocoalele Inţelepţilor Sionului, un fel de biblie a antisemitismului european), se potrivesc bine în această viziune, că opinia publică “mainstream” e controlată strategic de o mică elită, deci adevărul trebuie căutat prin subteranele internetului.

4. Subminarea ideii de obiectivitate şi “factualitate”. Relativismul

In plus, Rusia are o lungă tradiţie, de cel puţin un secol, în promovarea relativismului strategic. Asta înseamnă că în lume nu există un singur adevăr şi fapte obiective, ci doar politică bazată pe putere, iar învingătorul poate impune versiunea sa asupra evenimentelor, care devine astfel noul adevăr. Nu există ordine internaţională, ci “state-civilizaţie” (o noţiune eurasianistă chiar mai veche decât URSS) aflate în plină ciocnire, fiecare cu setul lui de reguli.

Ideile de “factualitate” şi “justiţie” n-ar fi universale, ci o scorneală culturală a Vestului, care nu se aplică în Est, promovate în scopul de a-i fraieri şi coloniza pe estici. Rusia nu susţine deci că ar fi superioară moralmente Occidentului; asta n-ar fi credibil nici în faţa propriilor cetăţeni. Ci spune altceva, mai subtil: că toată lumea e la fel de rea şi foloseşte aceleaşi arme ca şi Kremlinul, doar că Vestul este prea ipocrit ca s-o recunoască, deci cumva e mai fals şi corupt moral, pe când Rusia e mai „autentică”.

De exemplu, legat de punctul (2) mai sus: dacă FSB e suspectat că a înscenat în 1999 atentate teroriste la Moscova şi în alte oraşe ruseşti, atribuite ulterior cecenilor, pentru a acoperi operaţiunea politică “Succesiunea” ce tocmai se pregătea (înlocuirea controlată a lui Elţîn cu Putin), soluţia Kremlinului nu-i să prezinte dovezi credibile că asta n-ar fi adevărat, ci să întreţină un întreg folclor subversiv că de fapt aşa fac şi serviciile secrete occidentale, deci la o adică … Sau, cum s-a spus doar pe jumătate în glumă în legătură cu cazul Skripal, “n-am fost noi şi a fost perfect justificat”. Asemenea dezminţiri care nici nu au pretenţia de a fi crezute, fiind făcute clipind din ochi, au tocmai rolul de a proiecta forţă şi autoritate neîngrădite, ce transcend regulile “ipocrite”.

In criza Covid, e ilustrativ ce constata triumfător zilele trecute Aleksandr Dughin pe blogul lui, Geopolitica (cum altfel?): <<trăim în vremurile de sfârşit ale liberalismului şi ‘inevitabilităţii’ sale ca meta-narativ global, sfârşitul măsurilor şi standardelor sale. Societăţile vor deveni curând de sine stătătoare: fără dogme, fără imperialismul-dolar, fără vraja pieţei libere, fără dictatura Fed şi a burselor globale, fără servitute faţă de mass media elitistă globală.>>

5. Propagarea de conspiraţii pentru a încuraja acceptarea de alte conspiraţii

Studiile arată că acela care crede într-o teorie conspirativă, are tendinţa să accepte şi altele de acelaşi fel, în alte domenii. E normal, pentru că de regulă astfel de oameni au deja facultatea gândirii critice dezactivată. Fie că sunt înclinaţi să creadă în general în paranormal, fie în pseudoştiinţe, ori în tot felul de poveşti “geopolitice”, ei îşi crează cu timpul un adevărat life-style care le modelează comportamentul, iar în plus le filtrează anturajul social şi sursele de informare. Contextul actual de incertitudine, pe fondul emoţional al pandemiei, deja saturat cu zvonuri şi fake news, este terenul ideal pentru construit narative manipulative bazate pe conspiraţii în toate domeniile posibile. Rusia sădeşte acum seminţele şi pentru fructe ce vor fi culese mai târziu.

6. Identificarea şi potenţarea de “aliaţi pentru dezinformare” în alte societăţi

Intr-o carte despre dezinformare, altfel nu grozavă, generalul Pacepa relatează un episod ce pare plauzibil: a existat o operaţiune Ares, menită să discrediteze SUA şi să genereze sentiment anti-american inclusiv în societatea americană, folosind tema Războiului din Vietnam, în principal rememorând episoade (reale sau fake) care implicau soldaţi ai SUA. Zice Pacepa: “De la un punct încolo, stânga americană se angrena în (propaganda) Ares de bunăvoie. Intr-un final, implicarea nostră iniţială a fost dată uitării iar Ares a căpătat viaţă proprie”.

O maşinărie de propagandă bine unsă nu doar împrăştie informaţie, dar şi observă atent cum reacţionează societăţile-ţintă: care sunt resursele lor de contra-propagandă (pentru a fi ulterior neutralizate) şi cine sunt cei care preiau temele de propagandă şi le amplifică, preferabil voluntar, deoarece cred în ele (aliaţii naturali). Aceşti lideri de opinie care aderă din convingere la teme favorabile agendei de relativism strategic a Kremlinului sunt astfel identificaţi pentru a fi potenţaţi pe viitor; ceilalţi, care pot să contracareze propaganda, sunt supuşi la ofensive de discreditare şi persiflare (Haha-ganda, cum a numit tactica asta într-un raport o analistă letonă: decredibilizarea adversarilor sau dezvălurilor prin ridiculizare permanentă, glume diversioniste cu cor de aplauze aranjat şi boţi online, eschive sarcastice de la subiect etc)

De exemplu, asta e ceea ce s-a întâmplat acum câţiva ani, când jurnaliştii de investigaţie ucraineni au descoperit “lista lui Dughin” conţinând influencers din România: nu însemna, aşa cum au interpretat unii, că oamenii de pe acea listă erau agenţi ai Kremlinului, ori că erau plătiţi să spună ceva in public. Nu înseamna nici măcar că ştiau că se află pe o listă. Ci doar că au fost identificaţi de Aleksandr Dughin, acest agitator cultural para-statal al Rusiei în zona Balcani, drept persoane deschise către anume tip de mesaj, ce pot fi cultivate pe termen lung. Dughin doar înregistra ecoul narativelor strategice anti-occidentale, aşa cum se reverbera el înapoi din societatea românească.

Adaptare după “Six reasons the Kremlin spreads disinformation about the coronavirus” de Jakub Kalenský de la Digital Forensic Research Lab al Atlantic Council

Jakub Kalenský

Distribuie acest articol

147 COMENTARII

 1. Tot ceea ce putem spune ne arata modalitatea prin care manipularea ,fake-ul ,minciuna mediatica, are capacitatea de a influenta mari grupuri de oameni , ce devin tinta a acestor forme ce distorsoneaza realitatea dar care induc un adevar acceptat de parti ale populatiei unite in jurul unei idei unanim acceptata de acestea prin sistemul propriu de intelege al lucrurilor . Oamenii dau caracter de adevar doar acelor stiri ce le creaza starea de adevar propriu (eu stiu adevarul si numai adevarul meu este valabil ). Cunoasterea face parte nemijlocita din acest fel de propaganda , numai cei care stiu adevarul , pot concepe strategii cu tinta precisa si pot influenta intelegerea unor mari grupuri de oameni . Incet ,incet propria intelegere ,propria nevoie de cunostere , se transforma din adevar in minciuna si atunci nu mai putem face o distinctie clara intre adevarul brut si propria noastra interpretare a adevarului deja uitat . .Traim cu totii intr-o perioada istorica in care ne este adus in fata ochilor , zi de zi ,un imens flux de informatii si putini dintre noi pot desprinde , deosebi, adevarul de minciuna . Multiple forme , ca modalitate de a informa in mod fals populatia, ni se arata in fata ochilor , de la sondaje de opinie falsificate sau ce contin intrebari usor manipulatorii , de la prezentarea partiala a adevarului si emiterea unei concluzii finale mincinoase , de la scoaterea din context al cuvintelor si intrepretarea lor vadit eronata , de la falisificarea istoriei sau pur si simplu prin minciuna pura , de la folosirea mereu si mereu a a cuvintelor ne arata probabilitati si nu concretete , toate acestea ne creaza o falsa imagine a ceea ce ne inconjoara .

  • Am ajuns în scenariul 4 așa că s-a dat orden de 1 aprilie că să nu se mai mințească lumea cu imnu’ și meliția să spuie la bobor adevărul. De mîine la toate mașinile de poliție se cîntă obligatoriu la megafoane ”Sanatoare, sanatoare, multă lume-n tine moare” și de cîte ori trece prin fața la ministeru’ lu’ domn’ Cîțu echipajele trebuie să puie ”Portofele, portofele, ai rămas fără lovele”, ca să știe toți dragii români care-i situațiunea la fața locului.

   • cetățeanul turmentat,

    Nu stiu cine esti si din ce traiesti, dar, cu umorul tau, ai face bani gramada in USA ca stand-up comedian.

    Faci risipa pe contributors… Ia-te in serios!

    • Cetățeanul american nu ar înțelege niciodată de ce Dragnea îi cîntă Irinucăi la telefon bluess-ul românesc ”Vinde-ți rochia și-un mantou să mă scoți de la bulău”, așa că tre’ să-i bășcălim pe bagabonții noștri aici, la locul faptei. US îl are pe Trump pe post de entertainer și cred că le e de ajuns.

 2. Nu se poate discuta onest despre propaganda Kremlinului (cam rudimentara, insa evident ostila Occidentului) fara a veni cu o poveste credibila care sa explice convingator faptele. Minciunile nu sunt minciuni doar fiindca le promoveaza Kremlinul, la fel cum adevarurile nu sunt adevaruri doar fiindca le promoveaza Berlinul sau Bruxelles-ul.

  In materie de aparitie si propagare a virusului, astazi nici macar nu mai are sens discutia: virusul e prezent pe scara larga in Europa, asta e punctul de la care trebuie pornit, ce-a fost mai inainte nici nu mai conteaza.

  Ce conteaza ar fi altceva: care sunt pragurile de la care masurile adoptate fac mai mult rau decat virusul insusi? E cineva dispus sa joace ruleta ruseasca, la modul 3.000 de morti in revolte de strada sunt acceptabili, daca prin asta nu depasim 30.000 de morti de coronavirus? Sau la modul: cateva zeci de violuri comise de militari sunt preferabile catorva mii de morti de coronavirus?

  Vacanta de Pasti e un mare noroc, orice revolte se vor petrece abia dupa. Dar exista o idee clara despre ce intentioneaza autoritatile dupa? Un comentator care isi spune @mafalda ridica osanale guvernului actual si repeta mereu formula „pas cu pas”, pregatind lumea pentru amanarea sine die a alegerilor. Asta tot de la Kremlin vine?

  • Eu am o alta intrebare:
   Daca numarul de decese korona a trecut de pragul psihologic de la Colectiv
   nu ar trebui ca guvernul Ponta sa demisioneze ?

   • Am si eu o intrebare: Cum va inchipuiti ca ar fi aratat criza asta in Romania, de-ar fi fost la putere guvernul Dancila?

    Aaaa… va mai amintiti de doamna Viorica Dancila, sper…

    • In caz ca ati uitat !
     „Alina Mungiu Pippidi: SRI, lasă-ne bani de sănătate!

     Proiectul de buget al guvernului Orban confirmă cele mai rele profeții din ultimii doi ani: nu PNL a câștigat alegerile și implicit guvernarea, ci instituțiile de forță.

     În vreme ce politicienii se întrec în a incita lumea pe cazul Colectiv, unde subfinanțarea sistemului nostru de sănătate a fost dramatic expusă, proiectul noului buget pe anul 2020 a fost publicat de Ministerul de Finanțe și poate fi consultat aici. El propune tăieri drastice la Sănătate și la dezvoltare, cu creșteri masive la armată, interne și servicii secrete”

      • Să am pardon, comentariul onorabilului CMC e de o actualitate nebună! Dacă nu dădea hohînda în noi și nu ne omora cu zile, bănuții de la sănătate mergeau la ca de obicei la securici și militauri, iar asta arată clar cam cîți bani dă alde guvernu’ meu pe viețile dragilor români. Silit de împrejurări potrivnice guvernul lui a bramburit bugetul iar banii arvuniți de Mutu pentru nota de plată pe care o datorează au ajuns la plata facturilor pentru viitoarele îngropăciuni/ incinerări pentru pacienți și măști sau botoșei sterili pentru medici. Mai mult de atît plus o masă caldă pe zi pentru șomeri nu ne permitem să cheltuim fiindcă urmează o criză teribilă monșer și tre’ să salvăm iar băncile și s-avem grijă ca ”sistemul” să rămîie cu urechile ciulite, vigilent și scrofulos la datorie ca să anunțe în fiecare seară cîte jdă’ mii de amenzi a dat pe zi. Cîte testari s-au făcut în ziua aia nu se spune fiindcă e trecut la ”sicret”.

      • Keep cool, frate. Banii, tot acolo merge, Da’ pe cai ocolite si in buzunarele lor (dicatelea, la privat).
       Cat timp ai toate ustensilele de monitorizare, a tot, … asta si fac. Da’ repet, la privat. Orice negociere se face in prezenta lor

  • @ Harald- mortii de COVID sunt o realitate, aberatiile pe care le debitezi tu: morti in revolte de strada si violuri ale soldatilor ( cred ca in mintea ta iti inchipui ca vor intra peste noi in casa , ti se deruleaza in fata ochilor scenele intrarii rusilor in Koenigsberg sau in Berlin in 1945…) sunt deocamdata mai mult decat ipotetice si extrem de improbabile.

   Cat de disperat trebuie sa fii daca ai ajuns sa vorbesti despre violuri din partea soldatilor? Da ce suntem sat fara caini? Probabil ca relativa disciplina si linistea din Romania dau batai de cap angajatorilor tai de la Sankt Petersburg. Omuletii verzi rusi nu se mai pot infiltra in Romania ( cum se pare ca au facut-o la revolutie), iar pastorii ( aia de pocaiti) mor pe capete, nu mai au chef de agitatii. Uite ca pandemia e bataie de la Dumnezeu si se pare ca ei nu sunt printre cei alesi, un mic dezastru pentru doctrina.

   Ce nu intelegi tu, este ca nu va fi penurie de alimente si de produse de baza ( iar pentru shopping therapy la mall si vacante in Dubai nu va iesi nimeni pe strada, punandu-si in pericol sanatatea…). SUA si UE au ales calea injectarii de numerar in economii. Acei bani vor fi distribuiti intr-o forma sau alta, chiar pe degeaba, doar pentru a preintampina scaparea situatiei de sub control. Ca nu se vor emite „Corona-bonduri” care sa puna in comun datoriile diversleor tari europene e o alta poveste, dar toate tarile UE vor avea acces la finantari ieftine nelimitate ( cel putin declarativ).
   Ai auzit de cifrele vehiculate de Trump ieri ? 1-2 milioane de morti conform simularilor, dar vor fi eroi daca scapa cu 100-200.000 pana la sfarsitul sezonului, despre care nu se stie cat va dura. A aruncat cu aceste cifre din ratiuni electorale, orice iese, in plus, in minus, el va fi acoperit, dar unde ti-s povestile de acum o saptamana cu cornaviroza asta mai usoara decat gripa, in care mor 0,0..% din 0,0.% si restul au imunitate naturala pentru ca au facut pojar si varicela cand au fost mici ( n-ai scris tu chiar asa, dar cam asta a fost ideea…)?

   • @Ioan – ai facut armata, mestere? N-ai avut colegi care au adus „fete” in unitate? N-ai auzit de cazuri cand se duceau ei la cate una din sat? N-ai auzit de cazuri cand unul zicea ca era prietena lui, dar s-a dus cu inca 3-4 la ea? Zi-i lui @Alina ca iar tre’sa vina sa te scoata din peisaj.

     • @Sorin Ionita – teoria mea e ca prezenta armatei pe strazi timp de cateva saptamani sau luni va duce la jafuri si violuri comise chiar de militari. @Alina pare sa fie un fel de sefa de-a lui @Ioan, e mult mai competenta, dar nu se prea amesteca. Doar ii tine locul cand lipseste el, iar articolul impune prezenta echipei lor. Pe mine ma amuza sa provoc reactii agresive din partea lui, iar ea intervine si preia disputa cu mine, dar pe el il retrage.

      Au niste reguli care ii fac previzibili, dar cineva le urmareste munca, nu-i plateste degeaba.

      • @Sorin Ionita – păi, de ce nu faceți voi o investigație prin satele de pe malul drept al Prutului, să vedem la ce concluzie ajungeți: există fete violate de polițiștii din sat sau de polițiștii de frontieră? Sunt (unele dintre) ele minore? Deschideți un hotline și pentru fetele violate de militari, că la Tribunalul Militar nu ajung toate cazurile, asta sper că e evident pentru oricine.

      • @Harald Teoria mea e ca unele afectiuni netratate la timp cauzeaza halucinatii grave. Apeleaza cu incredere la domnii cu halate albe chiar daca crezi ca si acestia vor incerca sa te violeze or something…

    • @ Harald- sa stii ca am facut armata vreo sase luni, la „TR” (termen redus) si cred ca am fost printre ultimele generatii cu armata obligatorie. Aceea nu a fost armata, a fost un fel de „loisir”, fotbal toata ziua pe terenul de sport al unitatii, seara ( imbracati in haine de strada) ieseam la biliard la barurile din centrul unui oras cu mare incarcatura istorica din sudul Moldovei, noaptea ping pong si carti in „sala de lectura” si permisii de joia pana lunea dimineata tot la 2 saptamani. Am facut vreo doua zile de „instructie” cat sa ne alinieze si sa depunem juramantul si inca doua zile am vazut arma, intr-una am facut niste exercitii de demontat-montat iar in ziua urmatoare am tras un incarcator si cu asta gata. Dupa doua luni, ne-au trimis pe toti la unitati militare din orasele de resedinta iar la sfarsit ne-au adunat din nou vreo doua saptamani, cat sa ne dea actele. Acasa, eram intr-un fel de regim semi-deschis, nu stiu cum sa-l numesc, ne prezentam la 8 la unitate, la 2-3 plecam acasa. Altii, prin alte orase, au nimerit mai prost, cum le-a fost norocul. In cele aproximativ doua luni si jumatate in care am dormit in unitate, am fost cu toti colegii mei de an, ne cunosteam bine intre noi, ne cunosteam bine prietenele, nevestele, baieti civilizati, iti imaginezi ca nu am stiinta de chestii ca cele insinuate de tine mai sus. Fata de ce am auzit ca au patit altii in armata, mie mi-e si jena sa deschid gura.

     Revenind la ale noastre, constat ca nu exista un prag al ridicolului pe care sa nu fii gata sa-l depasesti in incercarea de a te baga in seama pe aici. Nu stiu ce facei tu in armata , dar de douazeci si ceva de ani de cand are Romania armata profesionista, eu nu tin minte sa fi auzit sau citit de cazuri de viol in sarcina vreunui soldat roman aflat in misiune, nici cu localnice si nici cu colegele de breasla ( asa cum s-a auzit de ex. despre femei din armata SUA violate de colegi), si chiar au fost multi soldati romani in misisuni din Afganistan pana in Kosovo, in toti acesti ani. Cum toate violurile si incesturile tin capul de afis in mass-media romaneasca, nu cred ca astfel de incidente n-ar fi iesit la suprafata. Au fost cazuri de sinucideri, semanlate de presa, dar violuri nu. Ca urmare te las pe tine sa apreciezi cum s-ar putea cataloga acest atac repetitiv si absurd al tau la adresa unei componente esentiale a statului roman, armata, intr-o perioada de extrema gravitate si cui i-ar putea folosi, ca tot suntem la articolul domnului Ionita despre razboiul hibrid al Rusiei cu Romania si cu UE.

  • Intzeleg de la tine ca „occidentul” nu este de loc unit shi Rushii shi Chinezii lupta doar cu o parte din acel „occident”, parte numita de Francezi ( Ioana d’Arc ) nu de Rushi: „Blestematzii Anglo-Saxoni.” Tot Francezii nu Rushii numesc economia „occidentala”: „Blestematul sistem capitalist Anglo-Saxon inuman.” Chinezii nu pot decat sa aprobe denumirea Frantzuzeasca caci stiu shi ei foarte bine ce le-au facut „Blestematzii Anglo-Saxoni” in perioda numita in China „Razboiul Opiumului” cand inclusiv familia Trump a vandut Opium in China.

  • Ai dreptate doar in anumite conditzii. Cei infectatzi se vindeca DOAR DACA AU FOST INGRIJITZTI IN SPITAL. Doar in acele conditzii mortalitatea e mica: 0 in Vietnam, 3 pacientzi in Singapore shi destul de putzini in Japonia, China, Coreea, Germania, Canada, Islanda, etc. Daca insa nu se face nimic, cum vrei tu, mortalitatea trece de 10% ca in Italia sau poate chiar mai rau caci shi Italia a luat masuri „Chinezeshti” e drept cam tarziu. Shi China shi Vietnamul au luat aceleashi masuri doar Vietnamul le-a luat inca de la primul caz China doar cand existau deja destula cazuri.

 3. Aicea ne-au adus ”oamenii de știință” anglo-saxo(fo)ni, găinățîndu-se în capul lui Socrate, Platon și Aristotel + delirînd la infinit despre faptele de arme ale ”eroicului popor vietnamez” sau ”vinile capitale” ale președintelui Lyndon B. Johnson (trecut la cele veșnice de vreo 40 de ani).

  Deoarece îi respect pe antici și mă inspir din gîndirea lor, voi lămuri motivul pentru care am abuzat de atîtea epitete nemiloase la adresa cărții analizate. Pe vremea cînd Ian Morris încă mai bătea mingea pe maidan (or fi existînd maidane în Anglia ?) subsemnatul urmărea cu mare atenție ce se petrecea în Occident (vorbim de sfîrșitul anilor 1960). Pe de-o parte eram vrăjit de muzica epocii. Pe de alta mi se întorcea stomacul pe dos atunci cînd detaliam ”baza de mase” a acestor creații. Mulțimi de tineri consumau cantități enorme de energie spre a combate diverse lucruri socotite a fi inamicii omenirii și ai fericirii lor personale. Călare pe caii unui iacobinism reșapat și prost digerat, junii Vestului loveau cu baroasele revoltei în ”societatea de consum”, poluarea industrială, sistemul educațional, războiul din Vietnam și, deasupra întregului haloimăs, urlau împotiva restricțiilor sexuale. Pe fondul unei dorințe de libertate absolută (este interzis să interzici), se practica consumul de droguri ad libitum (inclusiv mortalul LSD), ”traiul în natură” (cu bani de la părinți) și copulația la grămadă. Se mima un soi de întoarcere la societățile primitive, iar bunul sălbatic al lui Jean Jacques Rousseau trăia o nouă tinerețe. Faimoasele filme Easy rider și Zabriskie point ar fi niște exemple, deși cam palide.

  Ceea ce mi-a creat resentimente imperisabile a fost invazia sovietică din Cehoslovacia. În afară de Back in USSR (și ăla cam abscons) ”incoruptibilii revoluționari” ai campus-urilor nord-americane, căliţi în mişcările pentru drepturi civile, l-au ignorat complet pe Jan Palach, vărsînd în schimb cascade de lacrimi în poala Vietcong-ului. Atîta părtinire imbecilă m-a lămurit definitiv asupra discernămîntului maselor, lăsîndu-mi în suflet o cicatrice mai persistentă decît tatuajele maori. Capacul mi l-a pus peste cîțiva ani celebra Joan Baez cînd și-a dat cu părerea despre vietnamese boat people (cei ce fugeau cu miile de ”comunismul victorios” pe plute improvizate, murind de foame și sete în largul Mării Chinei de Sud): Tot noi (USA) sîntem de vină deoarece le-am distrus cultura (citat din memorie). Prin consecință, cenușa tînărului ceh și impertinența neghioabă a ”eroicei” cîntărețe latino-scoțiene, NU-MI DAU VOIE să-l menajez NICI O SECUNDĂ și NICI UN MILIMETRU pe numitul Ian Morris, o creatură a epocii în discuție. Este exact genul de om căruia i se cuvine biciul unor imperative morale, simultan răzbunîndu-mă pentru fierea acumulată în peste patruzeci de ani.

  Este un extras dintr-o recenzie la recenzia „Oamenii leneşi şi lacomi învîrt lumea încolo şi-ncoace” (CRISTIAN GHINEA Dilema Veche Nr.442 2-8 August 2012) disponibil pe https://uimitoslavampetritius.blogspot.com/ sub titlul INEXISTENTA SUPREMAȚIE – 1

  • Pe „vremea aceea” duduia economia Angliei și a celorlalte țări vest europene. Cu tinerii aia care consumau energie, aveau plete și dansau la Woodstock și la concertele Queen. „Visele” alea au crescut societatea anilor 80-90, care a dus la dărâmarea zidurilor. Nu le subestimați.
   Chiar și în Ro, tinerii aceia cu plete care cântau pe stadioanele lui Adrian Păunescu au construit orașele industriale de atunci. Masele au nevoie de vise, dar și să fie puse la treabă pentru binele lor. Cei care au înțeles asta au reușit să își ridice economiile și nivelul de trai.

   • Regret, dar economia Angliei nu prea duduia, asa cum spuneți. De la război a dus-o într-un boom&bust la care „bust” era mai rezilient, mai îndârjit. Așa se explică insistențele de a intra în UE după ce propria organizație EFTA/AELE s-a dus bankrupt.

 4. IN REALITATE:
  – campingul vizitat de dl Johannis era PLIN CU BOLNAVI KORONA , iar nu gol goluț , cum
  au afirmat niște naratori romani plătiți , vezi bine, cu kopeici, și care au incercat sa minimalizeze
  curajul Presedintelui nostru (ba chiar și frumusețea dansului) pentru a promova indirect caterinca
  odioasa regizata de Rusia în care un spital de mucava plin cu figuranți kaghebisti deghizati in bolnavi terminali (cum terminală e și blestemata lor politica agresiva) erau vizitati de O CLONA mutanta SOSIEI nr. 3 a lui Putin
  – nici vorba de vreo catastrofa medicala la Suceava unde s-au lansat fake news cu gramada
  doar pentru a pregati apariția unor medici care vor scrie retetele cu litere cilirice și ale caror
  halate nu vor fi albe ci verzi ca ale omuleților cu același nume,
  – atenție ca si la Deva , poate chiar si la Simeria (care suna suspect de asemanator cu Siberia)
  medicii autohtoni și asistentele lor preferate au inceput sa si deie demisii in grup, ceea ce va
  netezi drumul expansionismului rus (ha,ha, ce-o sa ne mai radem de unguri !)
  – propaganda rusa nu are nici o șansa insa lovindu-se ca de un zid de granit de RETEAUA INTEGRATA POLITICO-MEDICALA A UNIUNII EUROPENE care a actionat ceas (as zice ”ceas elvețian” , dar am vazut si cifrele din țara de la poalele Alpilor)
  – plus miscarea surpriza a SUA care a cerut pe un ton aproape rastit inghetarea tuturor cheltuielilor militare aale NATO si cumpararea cu banii obtinuți a a unui trilion de măști de la Concernul Botezatu – Andreea E.

  • Cea mai mare manipulare este cand incerci sa convingi ca altii manipuleaza. Daca si reusesti, pacalitii isi merita soarta.
   Cand faci numai prostii, trebuie cautat sau inventat un inamic care sa iti mascheze impotenta.
   Sunt cunoscute maniplari din astea care urmaresc sa dea tarii „inamicul”
   Cine sugea sangele boborului? Mosierii, burghezii. samd.
   „Ana, Luca, Teo, Dej – bagă spaima în burgheji”
   „Condamnarea la sfârșitul lui 1894 a căpitanului Dreyfus – pentru o pretinsă transmitere de documente secrete Imperiului German – a fost o eroare judiciară pe fondul spionajului și antisemitismului, într-un context social deosebit de propice antisemitismului, și urii împotriva Imperiului German, în urma anexării Alsaciei și a unei părți din Lorena⁠ în 1871.”
   Ca strainii speculeaza? E adevarat. dar nu doar rusii si chinezii. Ci si aia care vor sa ne vanda arme si aia care vor sa ne ia resursele pe gratis si multi altii care nu sunt nici rusi si nici chinezi.
   Nu! manipularilor ruse si chineze dar Nu! si manipularilor agentilor „prietenilor”.

 5. Mi-a placut prezentarea sistematica si analiza realizata.
  *****

  Dupa parerea mea, propaganda Kremlinului se lauda singura. Dar calitatea sa este indoielnica. In primul rand pentru ca poate fi usor identificata si in al doilea rand pentru ca tinta sa este eronata.

  Daca privim lucrurile din perspectiva umana, apare ca o sleahta de smecheri il jupoaie de bani pe Putin pentru a-i livra marfa expirata,

  Cu atat mai bine, in fond.

  • @Dedalus – care ar fi parerea dvs despre comentatori ca @Ioan? Uitati-va la vreo 10 comentarii de-ale lui, nu la unul singur. @Munteanu s-a mai dat in stamba si pe la articolele Dl.Cranganu, pe el nu-l poate confunda nimeni :) Dar @Ioan are o agenda si o echipa, care nu e in niciun caz a Kremlinului. Deci?

   • Nu comentez la persoana. Ar fi nepotrivit.

    In articol este amintita si lista lui Dughin, in plus fata de narativele special elaborate.

  • Se spune că cea mAI mare înșelătorie a Diavolului este tocmai aceea prin care a convins o multime de nătăfleți că DIAVOLUL NU EXISTĂ.
   Exact la fel si in cazul propagandei rusești, dar INVERS.
   Bine – e și foarte reconfortant cand constați că din cauza veninului strecurat la tot pasul de năpârcile Kremlinului tu, ditamai medicul cu cel putin 6 ani de facultate plus decenii de invatat peste și de practica spitaliceasca l-ai luat pe micul virus de pe propriile manusi intrucat ai dificultati in a le scoate de pe maini altfel decat apucand cu dinții fiecare deșt și tragînd de dansul.

   • Bigotismul tau face foarte mult rau in situatzia actuala. Cei care cred ca diavolul nu exista ne sunt necesari acum nu „medicii” din Suceava care au spus ca diavolul a trimes virusul shi evident s-a infectat oricate rugaciuni catre Dumnezeu au spus shi apoi au infectat shi pacientzii. Religia ucide ! In Coreea 7500 de Coreeni au fost infectatzi de pacientul 31 o femee de 61 de ani care s-a dus la biserica cu evidenta semne de boala shi i-a infectat shi pe altzii. Shi in Frantza catedrala din Mulhouse a fost numita de medici: O bomba atomica detonata impotriva Frantzei dupa ce multzi credincioshi inclusiv personal medical s-au infectat in catedrala shi apoi au infectat shi pacientzii din spitale.

    • Bob Dylan parodia vigilența anticomunista a unor politicieni americani
     atrangand la mișto atenția ca bolsevicii au capturat o parte a drapelului american – dungile roșii.
     Matale esti setat pe pilot automat – ai vazut cuvantul ”diavol” – și ți-ai dat drumul.
     In postarea mea nu era insa vorba despre religie.
     Ar fi fost MIȘTO , desigur, ca dezastrul de la Suceava să poată fi imputat celebrelor mânăstiri din zona pe care cand va veni USR ul le vom demola construind in loc Biblioteci (ca tot s-a inventat e-book ul) .
     Dar iaca nu e cazul..
     Meritul apartine exclusiv Partidului Național Liberal care a ocupat temporar regiunea având Prefect, Presedinte de Consiliu General , Primar, Premier, Trompeta mediatica ghinionista Rareș Bogdan și Presedinte care in cariera sa de mare sef de Stat a decorat un singur spital – fix pe ăla cu măcelul.
     PS . Si nu uita – altadata cand bagi textul cu JOS RELIGIA ! musai sa aduci vorba si despre Inchiziție și Giordanno Bruno – ele reprezintă UN MUST sau aș putea spune ca pentru lucratorul ateist științific ele sunt ”litera de Evanghelie” daca nu ar suna ca Dracu.

 6. propaganda, propaganda, dar trebuie sa folosesti capul propriu

  1. sa ai specialisti buni, care chiar pricep
  2. sa ai niste planuri si sa faci exercitii, simulari
  3. sa ai infrastructura (sa nu poti produce o masca, zice ceva …)
  4. e bine sa ai niste aliati mai buni, o economie care sa tina la socuri (noi inca avem leu?)

 7. „Scopul strategic constă slăbirea sentimentului de unitate occidentală”
  Cuuum? Adică rușii-s atât de nătângi încât să irosească resurse financiare pentru șubrezirea unui sentiment care nu există?

  Unitatea europeană există doar in titulatura entității suprastatale. O uniune doar la nivel declarativ și birocratic.

  Disidentul Vladimir Bukovski susținea că UE este o creație a socialiștilor europeni uniți in cuget și simțiri cu sovieticii lui Gorbaciov. Singurul loc unde se găsea „unitatea europeană” era la întâlnirile de taină de la Moskva ale comuniștilor francezi, italieni și ruși. Noi ce să credem? că Bukovsky era un imbecil de adept al teoriei conspirației sau că a fost un pion al regimului putinist? Că nu avem nicidecum permisiunea de a privi UE ca pe o unealtă a răului roșu. Asta ar însemna pasămite să abandonăm cu totul simțul critic. Să iei ad litteram comunikatele oficiale, emise de organele de propagandă ale statului, pardon, pseudostatului european, este astăzi adevărata probă a discernământului politic și moral, veritabilă probă a autonomiei de gândire.

  Și de ce ar avea Rusia interesul de a slăbi Uniunea? Păi nu întreține relații excelente și perverse cu state precum Germania, Italia, Ungaria? Aa, are o marotă istorică cu polonezii? Păi asta se rezolvă simplu: Polonia aproape că a fost declarată dictatură de către politrucimea europeană (fooaaarte unită in simțiri și idei cu conservatorii polonezi). De ce nu ar avea Rusia (Putin) un alt interes și totodată scop: de a ține Uniunea in viață sub controlul amicilor franco-germani? De ce nu ar avea Putin și interesul de a fractura Occidentul adâncind falia căscată intre America și vestul Europei? Și e oare nevoie să facă ceva pentru asta? Să enumăr câteva declarații nesimțite, dacă nu de-a dreptul belicoase, ale unor politruci vest-europeni la adresa Americii? Hai că nu mi-ar ajunge pagina asta de contributors. In fapt, in vestul Europei America lui Trump e mai înjurată decât in Rusia. Nu e nevoie de niciun troll putinist și de niciun ong finanțat de kgb (ca altădată, in anii 80, când baroneasa Ashton nu era decât o fătucă idealistă, o biată secretară chitită să salveze planeta de armele nucleare). Europenii nutresc deja o ură stupidă, de babă frustrată, la adresa virilei Americi. Și o propagă intre ei ca titlu de glorie. Cine nu-l scuipă in cap pe Trump e un fascist retrograd. La fel: a devenit de bonton in mediile intelectuale europene să bălăcărești și persiflezi ‘cretinii rasiști’ de conservatori americani in orice discuție despre orice subiect politic. Și culmea e că acești filfizoni, in timp ce cântă in Orchestra Armatei Roșii, pretind că demontează planurile odioase ale Rusiei.

  Iar despre conspirații, ce să mai zic. E pur si simplu penibil să prezinți Teoria Conspirației cu Putin in rol de capo di tutti i capi ca o mare dezvăluire despre toate celelalte teorii ale conspirații care, desigur, sunt cu toate false, fiind născocite sau cel puțin inspirate de propaganda rusească. Orice tăntălău de conspiraționist devine astfel, in virtutea Teoriei Supreme a Conspiratiei, emisă prin Dekret UE, un agent de influență al Rusiei. Mă gândesc că până și paranoidul-prozator Umberto Eco s-ar fi simțit depășit de o asemenea întorsătură de ‘narativă’, in care autorul devine instant, intr-un moment de neatenție creativă, din acuzator acuzat, autodemascat și autoînfierat ca element perturbator al prieteniei între popoare (stimați forumiști, aveți mare grijă ce scoateți din tastatură, orice suspiciune la adresa autorităților poate fi interpretată ca un act de sabotaj in favoarea Rusiei). Apropo, nu v-a spus nimeni până astăzi că in limba română nu există cuvântul ‘narativă’? Din ce manual ieftin de ‘Cum să-ți ochiul minții deschis veșnic’ l-ați preluat?

  Uitasem cuvântul-cheie. Corona-viRus.

  • @ euNuke- Uniunea Europeana, intr-o forma de stat supraunitar, cu nivelul de trai, cu resursele industriale si umane ( si militare) net superioare Rusiei, cu foamea pentru materiile prime rusesti, cu portile deocamdata deschise pentru cei doritori si capabili sa indeplineasca un set de criterii, este un pericol mortal pentru actuala clasa conducatoare a Rusiei, impregnata de doctrinele si modul de actiune specifice perioadei sovietice. Pentru ca acestia stiu cel mai bine ca Rusia nu are viitor singura decat cu o Europa faramitata, altfel peste cateva decenii, sub presiunea expansiunii Chinei in Orient, o alta generatie de rusi, care nu-si va mai aduce aminte de maretia URSS, intr-un moment de cumpana , si-ar putea dori o asociere cu UE ( in conditiile impuse de UE).

   • Oh, ce vis mișto! In care se făcea că Europa_Unită sub înțeleapta călăuzire a unei Trilaterale de Aur se plimba cu bărcuța pe Lacul Baikal și, zărind pe o insuliță Dragonul-de-jad ce se insinuase viclean in Orientul Extrem, pritoci de urgență un escadron de bombardiere de carton-viu pe care le asmuți asupra vicioasei dihanii și reuși s-o izgonească in văgăuna ei, in Mongolia, unde o și țintui într-o peșteră cu 10.000 de peceți de argint.

    Iar după ce Dragonul fu anihilat, bravul popor chinez, de-acum curat, uscat și parfumat de Noua Generație ce tânjește la eliberarea-prin-contopire a neamurilor, purcese la o Asociere cu Eurusia, desigur, in condițiile stabilite in prealabil de Uniunea Europeană. Și uite așa începu o nouă eră luminoasă, de mare prietenie și înfrățire între popoare, in care tiranii, dușmania de rasă și narativele otrăvite au dispărut pentru totdeauna! Urrraaaa! Uraaaaaa!

   • Asta cu europa unita m-a uns pe sufletul meu mic si negru ,ungurii si moldovenii sunt mai uniti decat europa in 2020 ( citit doizecidoizeci) .
    Realitatea asta a mea poate fi ignorata , am 2 nagaici iau lectii online de flankirovka si ascult Grai deci sunt postac rus si ma plateste Putin.
    ( care deduce primul ca sunt rusofil sa trimita screenshot la UE pentru 33% reducere la kilul de valoare europene , saptamana asta free shipping +masca europeana made in China)

  • Polonia este o dictatura pentru ca a interzis avortul. Shi Ceaushescu a fost dictator din acelashi motiv shi de aceea au ieshit Romanii in strada in 1989. Shi Polonezii vor protesta dupa ce suficiente femei Poloneze vor muri in avorturi ilegale lasand mii de copiii orfani in orfelinatele din Polonia exact cum erau shi in Romania din acelashi motiv.

  • @euNuke – cam pe vremea aderării României, în 2007, am dat-o în bară big time: eram convins că Bukovsky vorbește prostii despre UE, ca urmare a experiențelor lui din Uniunea Sovietică. Ulterior am ajuns să-i dau dreptate, cam la fel ca el era și bunicul.

  • Daca mi se permite o simpla opinie: postarea lui @ euNuke de la :
   31/03/2020 la 22:06 este reactionara si dusmanoasa la adresa popolului frate eliberator.
   Noi trebuie sa ne reamintim trecutul poetic si sa scandam alaturi de Franta si Germania „imperialist american, de ti-ar cadea bomba-n Ocean”

  • @euNuke
   „Diverşi idioţi utili din Occident au alimentat acest narativ conspirativ, în special cei din zona conservator-paranoică”

 8. De văzut si răsvazut ‘Homeland’. (in special dl. Mihai 2 care a parcurs un drum lung de cand isi batea joc de maiestrul Cristoiu Ion si pana aici)

  • Multumesc pentru sugestie – voi incerca .
   : ) m-ati emoționat cu referirea la anul cred ca 2005. Cristoiu , mai feroce ca propaganda rusesca, incerca de pe poziții filo-PSD să submineze Alianța DA dintre PNL și PDL, rrreforma Monicăi și mai ales pe intruchiparea idealurilor mele politice – Traian Basescu.
   Eu il combateam pe Cristoiu. Am fost un dobitoc. Singura consolare e că am și rămas un dobitoc.

 9. Crizele regionale sau mondiale imping state precum Rusia sau China sa aiba astfel de initiative. Cand aceste initiative vor deveni deranjante, in state puternice, cu cetateni educati in spirit democratic, apar grupari de dreapta, care incep sa castige teren si pot, in timp, sa aduca schimbari majore in tarile respective. Asta din motive de aparare impotriva unor actiuni de tip tribal sau comunist, ca cele practicate de Rusia si China acum.
  Aproximativ astfel a fost generat Al Treilea Reich. Deci ne putem astepta la multe, la finalul acestei crize!
  Nu uitati ca de indivizi periculosi, precum Putin si gasca sa, de obicei nu se scapa in mod democratic. Noroc ca mai exista si solutii nedemocratice, dar eficiente pe termen lung pentru democratie(a se vedea „spulberarea” slugii din Irak a nemernicului sef din Iran).

   • Cateva ciomege peste boturile infecte ale comunistilor, ale sustinatorilor lor si ale celor ce practica metodele comuniste ar reprezenta o actiune garantat benefica intregului mapamond. Ar fi o actiune de curatenie sociala ce ne-ar face mult bine noua, locuitorilor planetei Terra. Ramane de stabilit cat este extremism aici si cat este necesitate.
    PS Daca onor justitia democratica de niciunde nu a catadixit pana acum sa condamne comunisti pentru crime impotriva umanitatii, nicidecum sa se gandeasca la a scoate in afara legii orice organizatie de sorginte comunista(versus condamnarea si interzicerea fascismului), nu e de mirare ca pot apare reactii de tipul celor mentionate de mine.

    • Comunismul este boala incurabila dupa cum se vede, nici un virus nu-l va putea rapune.
     Democratia occidentala accepta comunismul si cauta modalitati prin care se poate colabora. tari precum Rusia si China au devenit mult prea puternice, nimeni nu le poate ignora, una datorita productiei economice, cealalta datorita resurselor. Atunci ce putem face ?
     In opinia democratiilor din occident tendintele extreme atat de stanga cat si dreapta pot fi combatute numai prin metode democratice/legale, „maciuca” nefiind un mijloc care ar putea fi luat in seama.
     Interzicerea partidelor de extrema stanga/dreapta este aproape imposibil, acestea se misca in limite constitutionale ele dand dovada de multa abilitate politica.
     Asta e. Doar prin argumete se pot combate aceste tendinte numai ca aceste argumente nu ajung la urechile multora, vezi ascensiunea extremelor.
     In Rusia sau China occidentul nu prea are mijloace prin care ar putea interveni, vezi sanctiunile impotriva Rusiei, nu fac 2 bani iar pe chimezi cine are curajul sa-i sanctioneze, Trump ? am vazut unde se poate ajunge.
     In opinia mea , dupa terminarea crizei ar fi mai intelept cat toti lideri importanti ai lumii sa se aseze la o masa si sa caute modalitati de colaborare si convietuire in conditiile increderii reciproce, incredere care acum tinde catre zero.
     Spirala confruntarilor, a suspiciunilor, a lovitului la glezne pe sub masa nu rezolva nimic, pandemia intr-un fel binevenita aratand acum adevaratele vulnerabilitati.

    • @ Ambiguus:
     „unor actiuni de tip tribal sau comunist, ca cele practicate de Rusia si China acum.”

     Tin sa va precizez ca actualul comportament al Rusiei si al Chinei nu e deloc comunist, ci din contra, fascist, as zice chiar pur nazist. De aia se inteleg atat de bine alde Putin cu alde LePen…
     Dreapta o sa vina de la Est de data aceasta…

      • Ambele sunt coectiviste si interventioniste (in analiza pe doua axe) sau colectiviste (in analiza pe un singura). Extrema stanga, dupa unii. A treia cale – dupa altii.

       Apartin aceleiasi familii ideologice.

       Interesanta insa pozitia nazismului, plasat de multi in aceeasi categorie cu fascismul. Totusi, nazismul a adaugat rasismul extrem si anti-semitismul, ceea ce ii asigura o pozitie distincta, indraznesc sa spun, dupa umila mea parere.

       Alta idee simpatica este ca fascistii italieni, in frunte cu Il Duce, il detestau profund pe Hitler. :-).

       E o discute foarte instructiva si pentru sfera ideologica de astazi (ca model de analiza).

 10. Problema cu razboiul propagandistic este ca el a existat dintotdeauna si va exista cat va exista omenirea.
  .Este un lucru de inteles atunci cand realizezi ca fiecare stat sau grupare de state vrea sa-i „traga presul de sub picioare” fie din motive economice sau ideologice altui stat sau grup de state.
  Daca propaganda ar „curge” intrun singur sens atunci acest lucru ar fi inacceptabil,imoral,etc.
  Din pacate nu e asa !

  Desigur unii poate fac o propaganda „elevata” altii mai „grosolana” depinde din ce parte privesti lucrurile.Pentru cei care o fac importanta este eficienta ei
  Unii au zis ca, printre alte cauze care au dus la prabusirea Uniunii Sovietice,propaganda a jucat un rol esential.
  Poate ca rusii au invatat ceva din acest lucru si si-au rafinat si intensificat propria lor propaganda..
  Desigur acest lucru a devenit deranjant.

  Ceea ce este foarte important este insa in ce masura poate fi „vaccinata ” ( a se citi educata ) marea masa a populatiei pentru a nu ” inghiti ” toate balivernele,toate fake-news-urile , toate manipularile subliminale.

  Ma tem foarte tare ca acest lucru nu se va reusi nici intro mie de ani de acum incolo.
  Asadar traiasca propaganda !

 11. „Scopul strategic constă slăbirea sentimentului de unitate occidentală, exploatarea mediatică a fiecărei fisuri între state UE şi sporirea influenţei Rusiei pe fondul isteriei colective.”
  Nu cred sa mai fie nevoie de multa propaganda ruseasca, fisurile in unitatea europeana au devenit prin aceasta pandemie extrem de vizibile, o data ca aparitia ei fiecare stat in parte luand masuri pe care el le considera necesare , din contra, s-au luat masuri dintre cele mai nepotrivite care au accentuat si mai mult criza precum interzicerea exportului de medicamente, echipamente medicale, inchiderea granitelor pt trasportul de marfuri, in primul rand Italiea fiind lasata singura asa cum a fost lasata tot singura in gestionarea crizei refugiatilor.
  Primele ajutoare, simbolice, au fost trimise de chinezi si rusi si nu de tari din UE, normal ca actiunile au fost valorificate propagandistic, la ce puteam sa ne asteptam ?
  Romanii au fost ajutati de turci cu ce au putut acum si ei fiind loviti, iar daca ma uit la tabelul „medaliilor olimpice” pe tari, SUA pe primul loc urmat indeaproape de Europa occidentala in acest trist clasament al neputintei.
  Toate actiunile rusesti sau chinezesti au loc pe fundalul slabiciunilor lumii occidentale de a gasi raspunsuri pe masura, actiuni care acum sunt si mai agresive, de minti diabolice nu duce lipsa nimeni.
  Am temerea ca dupa terminarea crizei, Italia sa fie urmatoarea tara care va intoarce spatele UE, sper sa n-am dreptate insa afirmatia este indreptatita.
  Tot simbolic Germania a preluat cativa bolnavi din Italia si Franta ca gest de solidaritate, atat si nu mai mult.
  Avioane rusesti de mare capacitate pe care UE nu le are transporta acum marfuri extrem de cautate din China in Franta, fara comentariu !!!
  In 2012 Bundestagul, parlamentul german, a fost avertizat de specialist ca o pandemie de acest gen va avea loc, nu s.a stiut momentul, raportul CIA din 2017 a fost mai explicit, a anticipat anul 2024, tragedia s-a intamplat cu 4 ani mai repede.
  Rezultatul testului de stress a fost nimicitor, nu sunt pregtiti sa faca fata si totusi s-a continuat intr-o veselie la eficientizarea sistemelor de sanatate la nivel european dupa modele economice, pacientul fiind un factor de risc, el producand doar cheltuieli, respectiv decontarile serviciilor dupa modele economice au produs situatii aberante, s-au facut interventii inutile dar bine platite de casele sa sanate, economic eficent insa moral , o catastrofa.
  Intreaga Europa mai ales cea occidetala a fost prinsa cu pantolnii pe vine, cel mai mare numar de infectii si morti fiind inregistrat acolo si mai putin in estul continentului.
  Acum sa fim seriosi, aceste aspecte sa nu fie exploatete propagandistic de rusi si chinezi, trebuie sa ai o doza foarte mare de naivitate sa crezi ca vor renunta.
  O vor face cu toate mijloacele, un moment mai preielnic nefiind, moment in care isi pot demonstreaza „superioritatea cu toate ca stim ca nu putem da crezare celor spuse de ei dar gesturile conteaza, ce oamenii vad la TV si stiri.

  • @Ursul Bruno
   Bill Gates a avertizat deja 2015: o nouă pandemie va veni și lumea nu va fi pregătită. Bill Gates: economia poate fi relansată după un shutdown, morții nu pot fi inviați. Recent în interview:
   (…. Tagesspiegel Berlin: „…Bill Gates wusste es schon 2015
   „Wir sind nicht bereit für eine Epidemie“
   Bill Gates warnte bereits 2015: Wenn eine globale Epidemie ausbricht, sind wir nicht darauf vorbereitet. Ein Jahr zuvor war in einigen westafrikanischen Staaten das Ebolavirus ausgebrochen und zeigte: Ein System, wie man auf die Ausbreitung eines solchen Virus reagiert, gibt es schlichtweg nicht. Helfer in die Region zu bringen, dauerte etwa viel zu lange.
   In seinem Vortrag bei den Ted-Talks, einer alljährlichen Innovations-Konferenzserie, betonte Gates, ….
   Gates mahnte auch: Die wahre Gefahr unserer Zeit gehe nicht von Atomraketen aus. Sie würden es nicht sein, die Millionen von Toten fordern, auch Kriege nicht; stattdessen müsse die Welt im Kampf gegen Mikroben aufrüsten. Etwas, das in der Vergangenheit sträflich vernachlässigt wurde, kritisiert er.
   Für Gates ist es besonders wichtig, dass Länder möglichst viele Coronavirus-Tests durchführen. In Südkorea konnte die Ausbreitung des Coronavirus verlangsamt werden, weil extrem viel getestet wurde. Ausgangssperren wurden dadurch vermieden.
   Er weist aber auch auf ein wichtiges Problem hin: Bisher müssten Pflegekräfte tief im Rachen einen Abstrich machen. Das führe häufig dazu, dass sie von Patienten angehustet würden. Ihre Schutzkleidung müssten sie daraufhin wechseln. Doch gerade die wird knapp. Abhilfe würden Abstriche schaffen, die die Patienten selbst durchführen können. Die Pflegekräfte müssten dann ihre Schutzkleidung nicht mehr wechseln. Als nächsten Schritt könnte sich Gates vorstellen, die Tests zu den Menschen nach Hause zu schicken. Die könnten den Abstrich dann in der eigenen Wohnung machen und wieder zurückschicken. In ein paar Monaten sei es laut Gates wahrscheinlich sogar möglich, die Tests gleich zuhause auszuwerten.
   SYMPTOME sars-cov-2
   Fieber, Husten, Müdigkeit, Atemnot, Kopfschmerzen, Schüttelfrost

   FÄLLE = je 100.000 Einwohner / gesamt
   Italien = 175 / 106.000
   Spanien= 205 /96.000
   Deutschland= 87 / 72.000
   Frankreich= 79/ 53.000
   Österreich= 115/ 11.000
   Schweden= 44/5.000
   UK = 38/26.000

   Zusammen mit Isolation sei das die beste Möglichkeit, um die Ausbreitung des Coronavirus einzudämmen. Die Isolation müsse so lange durchgehalten werden, bis nur noch ein kleiner Anteil von Menschen infiziert ist, sagt Gates. In den USA wurden in den vergangenen Tagen immer wieder Stimmen laut, die kritisierten, dass der Shutdown die Wirtschaft zu sehr unter Druck setze. Auch US-Präsident Donald Trump sprach davon, dass die Ausgangsbeschränkungen eher Wochen als Monate dauern würden. Die USA seien nicht dafür gemacht.
   Gates widerspricht: Man müsse „die Schmerzen in der Wirtschaft ertragen”, um die Zahl der Toten zu minimieren. Es sei einfacher, die Wirtschaft wieder zu beleben, als Tote zum Leben zu erwecken, so Gates.

   …”..)

   • Bill Gates a prezis o pandemie asa cum si eu pot prezice urmatorul cutremur in Romania.

    Vrancea e activa si un cutremur mare va veni (cand, e alta problema, dar nici Gates nu a specificat exact cand va fi pandemia, deci e ok).

    Cand va veni cutremurul mare din Vrancea, sa il citati pe Ganymede, care l-a prezis pe contributors inca din 2020!

   • Si la ce a ajutat ? la nimic. Omul pana nu da cu capul de pamant si-l sparge nu va lua masuri si nici nu va actiona. Poate ne ajuta cineva cu cunostinte mai aprofundate despre psihologia omenesca.

 12. Iar Marele Premiu pentru „Narativa zilei” merge la domnu Munteaaaanu!

  „[…]Cei care au votat cu Trump sunt imuni in timp ce New York shi California sufera. De ce oare ? Nu cunva virusul e arma bacteriologica shi prietenii au fost vaccinatzi deja in secret ? Situatzia e shi mai clara in Iran unde au fost infectate moscheile. […]”

  Premiul constă în 2 canistre cu apă grea de Urali. Remediul descoperit de cercetătorii ruși contra oricărui virus monarhist sau imperialist. Garantat de guvernul Xi.

  Ce nu shtie însă domnul Muntean e că coronavirusul american e dotat cu nanoboți ucigashi, algoritmi zuckerbergieni și senzori virtuali de dușmănie. Adică e un soi de dronă microscopică care poate vâna inclusiv online inamicii dictatorului Trump. Deci ingeniosul nostru detectiv al marilor crime geopolitice e în mare pericol. Luați-vă iute premiul, domnule Muntean, fugitzi in muntzi și încercați să ne comunicați următoarele revelații cu ajutorul porumbeilor (slavă Domnului că nu ne-a lovit și gripa aviară)!

 13. A gasit New York Times, aceasta „sursa credibile de informaţie”, acest extract de presa traditionala, obiectivitate şi “factualitate”, vinovatii pentru coronavirus: crestinii evanghelici.

  https://www.youtube.com/watch?v=w7ZC-f7hgL4

  In aceste conditii, cum sa fie New York Times vinovat de subminarea increderii in presa traditionala? Cum sa suspectam macar venerabilul ziar de radicalism, „viziuni paranoide sau ideologizate, care prezintă realitatea prin grile selective”?
  Evident, subminarea ideii de obiectivitate şi “factualitate” e facatura lui Dughin, n-are nimic de a face cu Foucaut, Derrida scl, si cu catedrele in care domnesc nestingheriti peste toata suflarea umanistica occidentala. Nimic de a face cu „lived experiences”, „margianlized voices”, „personal ethnobiographies” si „oral history projects” cu care se iau doctoratele in zilele noastre. Subminarea ideii de justitie vine din Rusia, n-are nici o legatura cu adjectivizarea ei in justitie sociala.

  „Toata lumea e la fel de rea”, spune Rusia? Rusia e generoasa. Occidentul spune ca Occidentul e paria universului si sursa tuturor rautatilor.

  „Naraţiunile promovate nu trebuie să fie coerente”. Oare unde am mai auzit asta? La Stephen Hicks, in critica post-modernismului. Limbajul nu este o unealta a adevarului, ci o arma pentru acapararea puterii si asigurarea dominatiei. Pana sa ajungeti la Dughin, aveti de combatut aceste idei in universitatile Occidentale.

  https://www.youtube.com/watch?v=hYabDlZSWOE&t=3m

  „Opinia publică “mainstream” e controlată strategic de o mică elită”? Va dau dreptate: „mic” e un termen relativ. 90% din presa americana e controlata de sase corporatii. Dar cand observi cum se comporta, parca ar fi una singura.
  Iata o selectie de titluri din 19 martie, pe care am notat-o tocmai fiind socat de similitudinea alegerii titlurilor in publicatii aparent fara nici o legatura. Parca s-au inteles ca criza epidemiologica nu poate trece neexploatata in favoarea aliatilor lor politici:
  Panic selling has all but wiped out all of the gains made since President Donald Trump was inaugurated on Jan. 20, 2017 – Yahoo
  US STOCKS-Wall St extends recent selloff, Dow all but erases „Trump-bump” – Reuters
  Dow loses almost all that it gained during Trump’s presidency – Reuters
  Wall Street slumps again as fears continue to spiral, Dow all but erases ‘Trump-bump’ – Reuters
  Dow Closes Below 20K, Wiping Out All Gains Since Trump Inauguration – Benzinga
  Dow loses nearly all its gains under Trump as investors retreat, fearing severe economic damage from coronavirus pandemic – USA TODAY
  The Dow Jones has erased all of its gains since Trump became president – The Week
  Entertainment Stocks Drop as Wall Street Gains Under Trump Evaporate – The Wrap

  „Studiile arată că acela care crede într-o teorie conspirativă, are tendinţa să accepte şi altele de acelaşi fel, în alte domenii.” O fi. Dar in stiinta, se stie, nu poti reduce erorile de tip I fara sa cresti erorile de tip II, si viceversa. Asadar, cel care nu crede intr-o o teorie conspirativa, are tendinta de a nu le accepta nici pe cele adevarate. Nu credem ca pamantul e plat, dar credem ca barbatii se pot transforma in femei.
  Iata un articol despre o teorie a conspiratiei din presa „credibila”, scrisa de specialisti: How a gender conspiracy theory is spreading across the world – Marta Marchlewska, Adjunct assistant professor, Head of the Political Cognition Lab, Institute of Psychology, Polish Academy of Sciences, Aleksandra Cichocka, Senior Lecturer in Political Psychology, University of Kent. Din tot articolul eu inteleg un lucru: ca teoria lor ca teoria de gen nu e rezultatul unei conspiratii e nefalsificabila. Au incercat atatia si nu au reusit sa le-o falsifice. De exemple Malory Millett, sora lui Kate Millett, autoarea carte Sexual Politics. Sau chiar al nostru Adrian Papahagi.

  <>

  „https://theconversation.com/how-a-gender-conspiracy-theory-is-spreading-across-the-world-133854”
  https://archives.frontpagemag.com/fpm/marxist-feminisms-ruined-lives-mallory-millett/
  https://www.marginaliaetc.ro/adrian-papahagi-ce-este-sexo-marxismul/

  • Cine-i baiatul ala nebarbierit in tricou si de ce ar trebui sa ne uitam la comentariile lui neroade pe youtube despre un artiol din NYT pe care nu l-a inteles?
   Esti din ala care cauta adevarul like it is prin subteranele internetului? :)

   • David Wood, doctor in filosofie. Dar autoarea articolului cu informatii false, al carui titlu a trebuit schimbat, cine e?
    M-ati dibuit si pe mine: sunt dintre cei radicalizati pe Youtube, despre care a scris tot NYT un articol asa de magulitor. De atunci, nu mai primesc recomandari dupa algoritm, in functie de ce am mai vizionat, ci dupa ce aproba Big Brother. Ce sa-i faci, trebuie sa manance si NYT, si YT, o paine, asa ca o mana spala pe alta.

  • Clipul care persifleaza articolul din NYT vine din „zona conservator-paranoica a politicii SUA” si reactia este incadrabila la ceea ce d-l Ionita a descris
   ” ceilalţi, care pot să contracareze propaganda, sunt supuşi la ofensive de discreditare şi persiflare (Haha-ganda, cum a numit tactica asta într-un raport o analistă letonă: decredibilizarea adversarilor sau dezvălurilor prin ridiculizare permanentă, glume diversioniste cu cor de aplauze aranjat şi boţi online, eschive sarcastice de la subiect etc)”

   Stephen Hicks este unul dintre cei care propaga bazaconii despre postmodernism care apoi devin teorii ale conspiratiei folosite de conservatorismul paranoic american ca sa discrediteze elitele si mediul academic, aka cuiburile de marxisti deghizati in intelectuali, conform grilei lor de interpretare.

   A Critique of Stephen Hicks’ „Explaining Postmodernism”
   https://www.youtube.com/watch?v=EHtvTGaPzF4

   Peterson e un campion al acestor bazaconii.
   https://www.youtube.com/watch?v=cU1LhcEh8Ms

   „Iata o selectie de titluri din 19 martie, pe care am notat-o tocmai fiind socat de similitudinea alegerii titlurilor in publicatii aparent fara nici o legatura.”
   Da, foarte ciudat ca toate publicatiile vorbesc de caderea bursei…cand bursa a picat in bot. Nt…nt…presa rea si fake, cum indrazneste ea sa spuna adevarul. Ar trebui sa zica ca bursa a urcat pana la cer sub conducerea maretului lider providential.

   Evanghelicii fundamentalisti sunt detasati de realitate
   „some leaders of the Christian nationalist movement, like those allied with the Cornwall Alliance for the Stewardship of Creation, which has denounced environmental science as a “Cult of the Green Dragon,”

   „On March 15, Guillermo Maldonado, who calls himself an “apostle” and hosted Mr. Trump earlier this year at a campaign event at his Miami megachurch, urged his congregants to show up for worship services in person. “Do you believe God would bring his people to his house to be contagious with the virus? Of course not,” he said.”

   „Rodney Howard-Browne of The River at Tampa Bay Church in Florida mocked people concerned about the disease as “pansies” and insisted he would only shutter the doors to his packed church “when the rapture is taking place.”
   The Religious Right’s Hostility to Science Is Crippling Our Coronavirus Response
   https://www.nytimes.com/2020/03/27/opinion/coronavirus-trump-evangelicals.html

   • Nu ma omor dupa postmodernism, nici in continut, nici in jargon.
    Dar nu inseamna ca daca vrei sa te lamuresti ce-i cu el, vei afla asta de la oricine se filmeaza la el in bucatarie si repeta niste sloganuri

 14. Articol interesant, de cumpănit, analizat și „rumegat”…
  Apare, undeva, o… inadvertență în text: „Ulterior, în 1992, Rusia a recunoscut că toată povestea a fost o manipulare planificată de KGB iar Gorbaciov şi-a cerut scuze.” Din câte știu eu, URSS s-a desființat, oficial, pe 25 decembrie 1991, așa că: ori Gorbaciov s-a scuzat, ca președinte al URSS în 1991, ori cel care a prezentat scuzele, în 1992, din partea Rusiei, a fost Elțin!…

 15. Desi apar dovezi din ce in ce mai multe ca virusul este chinezesc, sau cel putin a ajuns sa se
  extinda din „neglijenta” regimului chinezesc, dovada chiar demararea unor actiuni in justitie
  contra acestora
  dovediti o atitudine cel putin partinitoare si subiectiva numind „Diverşi idioţi utili
  din Occident au alimentat acest narativ conspirativ, în special cei din zona
  conservator-paranoică americană”. Cum au spus si alti comentatori, din pacate in
  Europa de vest, America a ajuns sa fie mai injurata decat Rusia Si China.

  Subminarea increderii in sursele pe care le numiti credibile se datoreaza intr-o
  masura chiar acestora, tocmai prin prezentarea unor puncte de vedere prin
  „grile selective” sau prin cenzurarea sau omiterea totala a altor puncte de vedere.
  Este logic si normal ca aceste puncte de vedere ignorate isi vor gasi locul in surse
  „marginale”, ceea ce nu inseamna ca sunt propaganda Moscovei. Efectul este chiar
  opus, Moscova profitand de aceasta situatie si de cei care categorisesc
  simplist orice alta sursa de informatie in afara celor mainstream ca fiind fake.

  • Ca virusul a aparut in China, s-a stiut de la inceput si nu-i subiect de controversa.
   Ca l-a confectionat cineva deliberat in China, este fake news din zona conservator -paranoica a politicii SUA, cum am zis, nici asta nu-i vreun mare secret pentru cine are toate tiglele pe casa. In oglinda cu paranoia rusilor, ca l-ar fi produs SUA.
   Cred ca n-ai citit atent ca sa intelegi deosebirea intre cele 2 chestii de mai sus.

   • „este fake news din zona conservator -paranoica a politicii SUA”

    Eu cred că dumneavoastră nu vreți sau nu puteți să pricepeți un lucru simplu: că in Occident (in special in America) există și alt fel de politicieni și intelectuali publici, nu neapărat conservatori, care nu își abandonează senini mințile propagandei chineze/ruse lăsându-și ideile împachetate in nămol chinezesc (in timp ce jinpinguinii autohtonii preamăresc neprihănirea și vitejia PCC in lupta cu virusul imperial), ci găsesc că cea mai bună apărare e atacul. Dacă Rusia/China lansează in mod curent operațiuni de propagandă împotriva noastră, de ce să nu-i răspundem cu aceeași monedă? De ce să nu dezlănțuim un contraatac virulent fix pe același front, al cuvântului. Mai ales că Occidentul este valoros și superior Asiei tocmai prin vastitatea narațiunilor sale, false, complet/parțial ficționale sau conforme cu o realitate (căci a dobândit libertatea cuvântului cu mult înaintea Asiei, nu pentru că am fi genetic mai dotați). Atacul e musai să arate ca un tsunami de fake news -cum numai geniul omului occidental îl poate construi- asupra regimurilor autoritare asiatice. E minciună ce susțin conservatorii americani? Ei, și ce?! Brusc ar trebui să-mi fie milă de Xijinping și să pretind de la aliații americani reținere, moderație, ca să nu supărăm regimul cu acuzații fără susținere faptică? Riposta noastră nu e doar scuzabilă, justificată, ci chiar necesară. Ar trebui să fim uniți in atac, nu neapărat prin acordarea premeditată a ‘narativelor’, ci prin a ne abține să intrăm in competiție cu ceilalți mincinoși interesați din tabăra noastră. Dar dacă începem un material prin a ne înjura aliații nu facem altceva decât să dăm apă la moară Chinei/Rusiei (valabil și pentru cei de dreapta ce se găsesc să-și molesteze stânga in timp ce tiranii își freacă de bucurie labele).

    Deci, in momentul in care vorbiți de politicieni ‘paranoici’ -pentru că ar fi sesizat ostilitatea Chinei și politicile programatice de extindere a influenței sale in lume- ar fi cazul să vă reamintiți despre ce este articolul ăsta pe care l-ați publicat: despre ‘paranoia’ unor politruci europeni care au descoperit ‘dușmănia’ Rusiei și jocul ei de glezne prin Balcani (de țeava aia lungă care leagă suspect de obscen Rusia de Germania nu au aflat incă); articoilul oferă și lecții despre cum să demontăm presupusele idei rusești ce ne-ar circula prin cap. Ca atare, e caraghios să remarci ‘paranoia’ unora in timp ce perorezi despre ‘sentimentele’ altora ce se văd brusc amenințați de inamici mai mult sau mai puțin imaginari. Noi știam de pericolul rusesc cu mult înainte ca Vestul să-l descopere. Era să scriu „și să-l accepte”. Dar in timp ce pentru noi pericolul e real, palpabil (suntem oare paranoici, domnule Ioniță?), pentru ei e doar potențial, circumstanțial, geostrategic, doar…narativ. Ăștia sunt termenii dumneavoastră, domnule Ioniță. Nu noi am deschis polemica prin pomenirea sentimentelor și a isteriei colective.

    • Paranoia este la cei care spun ca virusul a fost creat deliberat. Si rusi, si conservatori americani.
     Iar cearsaful scris mai sus are si el un nume: deviere de la subiect si batut campii

     • „Paranoia este la cei care spun ca virusul a fost creat deliberat.”

      Deci nu. Dacă e să o luăm după definiția de manual, paranoia este la toți cei captivi psihozei colective care tind să vadă dușmani și conspirații la tot pasul, in tot ceea ce li se opune, inclusiv, sau mai ales in discursul care nu se potrivește cu credințele deja instalate in mintea lor.

      Iar deviațiile mele nu sunt de la subiect (apropo, care este acesta? așa, in 2 cuvinte, dacă se poate), ci de la teza oficială. Puteți așadar să puneți un nume producțiilor mele: deviaționism.. :) Serios vorbind: ce-i cu obiecția asta? Suntem la școală și urmează să primesc note pentru lapidaritate de la un profesor îngrijorat că iar trebuie să intre cu lecția in pauză? Păi, dom profesor, să mă scuzați, dar eu știam că suntem in plină criză politico-sanitară, că suntem practic obligați să stăm in case și, prin urmare, de plictiseală o să umplem forumurile cu baliverne. Asta e, ori vă resemnați cu logoreea de sezon, ori vă retrageți și dumneavoastră scârbit, într-o peșteră fără internet.. Mai e și varianta de a mă ignora, mai ales că știți de-acum ce trăsnăi senzaționale și complet futile urmează să gasiți sub semnătura mea.

     • @Sorin Ioniță – genul ăsta de aserțiune nu face decât să ducă totul în derizoriu. Virusul este evident unul natural, că nu l-a creat nimeni din piese de Lego. Este complet irelevant dacă în natură are exact forma asta, sau dacă asta în care circulă e una ușor modificată în laborator. Dar singurul laborator BSL-4 de care dispune China se află (stranie coincindență!) tocmai la Wuhan. Nimeni nu l-ar fi lansat exact acolo, nici China, nici vreo națiune ostilă, tocmai pentru că specialiștii chinezi se aflau deja acolo. Deci concluzia că e scăpat din laborator e logică.

      Despre paranoia (în sens psihiatric, nu în sens batjocoritor-colocvial): roagă un psihiatru să evalueze câteva dintre comentariile lui @Ioan la adresa mea, la adresa lui @Svejk sau la adresa lui @Absurdistan, precum și oricâte dintre comentariile mele, la adresa cui vrei tu. Nu e nevoie să prezinți concluziile evaluării, e suficient să le obții pentru tine.

      • Nu mai bine ne povestesti tu in continuare de radare rutiere si experientele tale cu camionagii?
       Ia mai ia o pauza aici, ca te-ai consumat comentand excesiv

    • „E minciună ce susțin conservatorii americani? Ei, și ce?!Riposta noastră nu e doar scuzabilă, justificată, ci chiar necesară”
     Vai draga domnule cum a inceput sa-ti placa Fake News-ul :))))

     • Dragă domnule, nu știu dacă ați urmărit intervențiile mele pe contributors, dar dacă nu, vă mărturisesc acum, ca unui străin ce mi-a devenit subit aproape: mie dintotdeauna mi-au plăcut știrile false, și dintotdeauna am avut o problemă cu experții care voiau să-mi strice corona de minuni a lumii prin injectarea ideilor de tip detergent in mass-media și construirea unui mediu narativ aseptic, recte steril.

      Am savurat de-a lungul timpului, de când mă știu, toate minciunile lumii, am fost ahtiat după proze și mituri, începînd cu prima mare colecție de știri contrafăcute -Evanghelia (pentru că exact asta însemna la origine: o emisiune de ‘bune vestiri’), continuînd cu marile scremeri monoteiste, trecînd prin jurnalul unui paranoic schizoid (Machomad) și, mai recent, cu diverse cărticele emise de profeți cu gust pentru Istorie și post-Istorie, până la marea buluceală din epoca ‘știrea-născută-de-chipul-fiecăruia’.

      De aceea îmi repugnă orice tentativă de a rupe firul liber al narațiunii umane, de aceea mi-am făcut o datorie din a demonta discursul luptătorilor, voluntari sau altcumva ce se cred in slujba Adevărului oficial, împotriva fenomenului -inventat și el, din răutate și interese meschine- FAKENEWS (pentru că nu există un astfel de fenomen nou, e doar o pornire umană cât se poate de naturală atât in a crea cât și in a crede, iar unde există o mulțime de creduli sigur va apărea și un creator care să le umple mințile cu o…’narativă’). Anihilarea știrilor false ca țel declarat al intelectualului public echivalează cu moartea geniului creator și resemnarea individului in fața proclamării -de către altcineva- a ADEVĂRULUI SUPREM. Pentru ca o știre să fie falsă e musai ca omul să fie capabil să distingă singur eroarea, sofismul, mistificarea, nepotrivirea cu realitatea, căci numai așa se va afla in continuu in căutarea adevărului. Când te-ai oprit apăi să știi că ai picat de prost. Nu există un adevăr unic care să se lase decelat de o autoritate efemeră și, in general, stupidă. Una e să contracarezi un discurs politic alcătuit in mod premeditat din minciuni – e firesc să faci asta când constați cât de dăunător poate fui, alta să-ți propui înlănțuirea limbilor ascuțite, cu apetit pentru născocire. Asta vizavi de strategia publică -ineptă, autoritaristă și contraproductivă- a unor oficiali europeni de a încerca reducerea la tăcere a ‘conspiraționiștilor’ creatori/difuzori de știri false prin apelul la entități private (deși in Germania nu e doar apel, că facebook riscă amenzi grele dacă nu se conformează Adevărului de Stat), prin somarea publicului la abandonarea consumului de povești ori -cât de ridicol- prin rușinarea unor creatori externi de basme arătați cu degetul prin comunikate de presă.

      • Daca „la origine” inseamna veste buna, partea contrafacuta (aveti dovezi?) vine de la dvs. De cate ori postati, inseamna la fel, ca instiintati, vestiti, comunicati stiri ce pot fi considerate scremeri, contrafacute, mituri.

      • TLDR Iti place fake news-ul cand iti confirma parerile si iti repugna cand intra in contradictie cu acestea.

   • Pana la dovada irefutabila a contrarului, nu cred ca putem exclude in totalitate ipoteza creeri virusului deliberat de catre chinezi. Asa ca nu este nici o paranoia, si nu este normal ce faceti dvs. si anume lipirea unei etichete ostracizante doar pentru ca nu sunteti de acord cu ideologia conservatoare.

    Prin urmare faceti exact ceea ce condamnati chiar dvs. la punctul 4 din articol, subminati ideea de obiectivitate prin trecerea prin filtrul ideologic al faptelor. Gresesc?

    „Subminarea increderii in sursele pe care le numiti credibile se datoreaza intr-o
    masura chiar acestora, tocmai prin prezentarea unor puncte de vedere prin
    “grile selective” sau prin cenzurarea sau omiterea totala a altor puncte de vedere.
    Este logic si normal ca aceste puncte de vedere ignorate isi vor gasi locul in surse
    “marginale”, ceea ce nu inseamna ca sunt propaganda Moscovei. Efectul este chiar
    opus, Moscova profitand de aceasta situatie si de cei care categorisesc
    simplist orice alta sursa de informatie in afara celor mainstream ca fiind fake.”

    Acest ultim paragraf l-am reluat din comentariul meu de mai sus, pentru ca nu mi-ati spus punctul dvs. de vedere, si as dori sa-l stiu, altfel presupunand ca sunti de acord.

    • „Pana la dovada irefutabila a contrarului”
     Well…

     „Scientists from multiple countries have published and analysed genomes of the causative agent, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and they overwhelmingly conclude that this coronavirus originated in wildlife, as have so many other emerging pathogens.
     This is further supported by a letter from the presidents of the US National Academies of Science, Engineering, and Medicine and by the scientific communities they represent. Conspiracy theories do nothing but create fear, rumours, and prejudice that jeopardise our global collaboration in the fight against this virus.”
     https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30418-9/fulltext

     • Ceea ce citați dumneavoastră acolo este unul din cele mai rușinoase comunicate de presă găzduite de un jurnal științific in care niște oameni de știință nătângi, pesemne admiratori ai comunismului chinez (ce? nu ați întâlnit specia asta până acum?), acuză ‘conspiraționiștii’ lumii libere că ar sabota eforturile comunității științifice de a dovedi virusul. Fără nicio dovadă in acest sens. Că nu e nevoie de dovezi când e vorba de manifeste politice.

      Aceeași oameni de știință nu au avut NIMIC, absolut nimic de spus când Partidul Comunist Chinez, in mod criminal, a redus la tăcere doctorii chinezi ce încercau să transmită lumii informația esențială despre apsarițias unui nou virus. De asemenea oamenii de știință nu au găsit de cuviință să protesteze când guvernul chinez bloca prin ianuarie echipele de experți ce încercau să culeagă date despre noul virus. Secretismul tembel al comuniștilor chinezi este transformat, in mod halucinant, printr-o grozavă minciună, in ‘profesionalism’ și maximă ‘transparență’. Cică efortul lor a fost remarcabil.

      Cât despre ‘dovezile’ asupra originii virusului, aștept investigația comandată de Comisia Europeană sau de Administrația americană, să vedem, oamenii de știință europeni și americani ce zic. Deocamdată avem niște opinii politice despre o presupusă ‘overwhelmingly’ majoritate compusă din vreo 6 cercetători aleși pe sprânceană (ceilalți sunt probabil sabotori din principiu ai lacomului Bisturiu – The Cost of Knowledge).

      Mie mi-ar fi rușine să menționez gafe d-astea ‘știintifice’ și elogioase la adresa regimului comunist chinez.

      • „Tot ce nu imi place e fake/comunism si expertii sunt idioti”. Vad ca ati adoptat filosofia mandrului carmaci blond. Sa nu vi se aplece de la atata „vigilenta” :)

   • Isteria anti-conspirationista nu e altceva decat dogmatism. Avem aici inca o tema pe care stanga n-are nici o problema sa trambiteze doua idei contradictorii: sa predice gandirea libera si gandirea critica, sa se pretinda exponentii lor, desi fiefurile lor sunt donjoane ale mintii, dar cand cineva le practica cu adevarat, iata, in zona de dreapta, sa lipeasca etichete infamante. In acelasi timp ridica in slavi scepticismul, si da peste nas oricarui sceptic fata de explicatiile oficiale Daca cineva scrie despre coincidente improbabile, citeaza declaratii alarmante, speculeaza, lanseaza ipoteze, analizeaza posibilitati, se gaseste imediat un fact checker desemnat care vine cu verdictul absolut si fara drept de apel: fals. Inca odata stanga e autoritarista si obsedata de control, iar dreapta e pentru libertate. Asta e natura lucrurilor: cand cineva speculeaza, se va gasi si cineva convins de speculatie ca adevar. Libertatea inseamna libetatea de a gresi si de a crede lucruri gresite, dupa cum stim din povestea pacatului stramosesc. Bine zice Dennis Prager: e mai multa intelepciune in Biblie decat in New York Times.
    Tipul asta de gandire, care stinge din fasa speculatia, ipoteza, detectarea anomaliilor, e cavoul stiintei, si de fapt cam asta e starea stiintei la momentul de fata.

     • Speculatia: daca e cu aprobare, ii spunem brainstorming. Daca e fara, ii spunem anti-fapte.
      Da, oricat va mirati, oricat ar fi de ridiculizata Kellyanne Conway pentru o expresie similara, anti-faptele sunt fundamentul stiintei. Nici o idee nu poate depasi stadiul de ipoteza daca pe langa faptele pro, nu se gaseste cineva care sa vina cu faptele anti. Asta, sigur, la nivel teoretic. La nivel practic, e asa cum spuneam. De indata ce vreun PhD gaseste niste date care sa ii confirme presupozitiile, fuguta la New York Times sa faca fact cecking cu ele la conspirationisti.
      Paradigma mea este alta: aceea a liberalismul classic, de secol 18. Adevarul nu se stabileste prin decret, ci se aproximeaza din inclestarea ideilor si a faptelor alternative. Intr-o vreme aveam impresia ca aceasta era si paradigma dvs.

      • Am cunoscut si eu un arhitect care semna bashini de proiecte imobiliare gen comuna Buzesti / TR, sau teapa lui Ghildus, si se consola ca peste 100 ani o sa-l considere lumea Gustave Eiffel, ganditor radical.
       Vezi tu, Romania e o tara plina de natarai care se cred Eiffel, niste deschizatori de drumuri

    • Contradictiile nu deranjeaza o minte bine odihnita.
     „Isteria anti-conspirationista nu e altceva decat DOGMATISM”
     „e mai multa intelepciune in Biblie decat in New York Times”
     „Libertatea inseamna libetatea de a gresi si de A CREDE LUCRURI GRESITE”

     Hmm… suna cunoscut…“War is peace, freedom is slavery and ignorance is strength.”

      • „Daca esti grafoman, ajuta”
       Sunt sigur că vorbiți din experiență. Așa că o să vă cred pe cuvânt și o să încerc și eu tratamentul ăsta…Stați oleacă să-mi încarc bateriile și revin cu forțe proaspete. :)

     • Rasistul George Orwell te-a numit shi pe tine „animal” in opera sa „Ferma animalelor” iar pe mine ca am shi idei de stanga „porc”. Pentru rasistul George Orwell doar blestematzii Anglo-Saxoni, numitzi asha de ioana d’Arc, sunt „oameni” in carte femierul Jones. Noi ceilaltzi de „rasa Inferioare” Latini, Slavi, Chinezi, etc. suntem pentru rasistul George Orwell „animale”.

     • Păi cum să nu sune cunoscut? singura problemă e unde vreți să vă situați: in Subiect, sau in afara Istoriei așa cum o decide intimpcevorbim un Decret Oficial? Sau trăiți deja cu convingerea că TOT ce vă comunică un Komunikat-Important-pentru-Țară este Adevărul gol-goluț și că omul obișnuit din fața ta care contestă Adevărul oficial nu poate fi decât un nenorocit de propagandist plătit de Putin?

 16. aici e cu ghost writer
  Pacepa e credibil exact la fel ca toti agentii astia KGB care scriu carti si apar in documentare din SUA
  Adica trebuie luat cu precautie ce spune, verificat din alte surse si din ce mai spun si alti securisti comunisti din alte tari
  Episodul asta suna plauzibil

 17. Toata gargara asta ideologica cum ca rusii si chinezii e rai iar americanii si occidentalii, in general, e buni, va face un crunt deserviciu. In loc sa fim echilibrati si sa recunaostem ca toti baga strambe si mint cu nerusinare (vezi armele biologice ale lui Saddam, vezi blocul 7 NY, care a cazut atins probabil de muste sovietice, groapa aia de zece metri unde a cazut ditai avionul in Pensilvania, etc), nu facem decat sa ne acoperim de ridicol, exact cum a fost si vrajeala cu lupta contra coruptiei( dar doar a coruptiei celor incomozi pentru Bruxelles si Washington) care vezi-Doamne exista numai in Romania, vesticii fiind zen si levitand de curati si neprihaniti ce sunt. Iote ca veni covidu’ si s-a vazut ce smenuri s-au facut si pe la aia si ce rezultate sunt. Nu uitati, nu suntem toti nascuti ieri si nu avem toti cas la gura.

   • Daca as fi naiv, as crede si acum ca la „revolutie” a invins poporul. Ceea ce e o enormitate pe care o stie si Grivei care a vazut cu ochii lui cum pcr-istii din linia a doua si sekuristii au trecut in fruntea bucatelor. Asta inseamna sa ai spirit critic si sa nu crezi niciodata autoritatile. Niciodata, indiferent care ar fi alea.

   • Maestre, o ultima interventie.Nu am inteles niciodata de ce „deontologii” se simt datori sa-si tutuiasca comentatorii despre care in principiu habar n-au cine sunt, ce varsta si ce pregatire au? Am observat acest lucru si la Petrov si mai nou la Iohannis care se adreseaza medicilor cu „voi”. O fi domnul vreo Majestate si n-am aflat? Suntem noi astia de jos supusi si vrednici de dispret sau poate ma insel eu?

  • Pe 9/11 2001 Bin Laden platit shi controlat de Bush a ucis 3 000 de democratzi din New York care totzi votasera cu Al Gore. Daca Bin Laden ar fi ratat atentatul shi cei 3 000 ar fi ramas in viatza era imposibil sa fie reales Bush. Nu a fost prima oara; shi Nixon l-a assasinat pe John Lennon tot din motive politice shi azi covid-ul asta ucide selectiv democratzii din New York, Washington, California. Probabil doar dupa ce vor muri totzi cei 3 000 000 care au votat cu Clinton in plus fatza de voturile lui Trump va putea fi controlata epidemia.

 18. E adevărat că la momentul X sau Y o putere sau alta favorizează teorii ale conspirației menite a discredita adversarii.
  Dar cum procedăm când acele teorii, zis conspirationiste, se confirmă……?!?! Păi….ne bazăm pe amnezia publică și continuăm că și cum nu s-ar fi întâmplat/nimic nu s-ar fi aflat.
  Exemple câte vreți, la repezeală: Alger Hiss, Harry Dexter White – înalți funcționari ai administrației Roosevelt astăzi dovediți, indubitabil, agenți ai URSS. La momentul când au fost acuzați toată „lumea bună” spunea „nah…..conspiracy theory”, „we’re looking for a communist under every bed”… Nici astăzi narativul nu s-ar schimbat substanțial. Tot victime sunt. Înregistrările Venona nu sunt concludente, arhivele sovietice vor să murdărească memoria unor oameni onorabili, etc, etc.
  Soții Rosenberg condamnați ptr.furtul secretelor atomice in favoarea URSS erau și ei niște victime ale conspirationistilor de dreapta…..Prin anii ’90 -’00 erau pe cale chiar să fie, juridic, reabilitați. Dar a apărut cartea lui Sudoplatov.
  Aoleu, săriți că dă dreapta extremă, sutele negre, etc, etc. Vaaai, memoria întinată a unor luptători pentru egalitate și dreptate socială…. O doamnă atât de sensibilă și fragilă….. Întoarcerea perioadei macarthiste, s.a.m.d.

  Anii 2000 au vuit de teoria supravegherii, en masse, a populației occidentale.
  Nah !!!! Așa ceva nu e posibil. Simple alegații nefondate, teoria conspiratiei. Cum?!? Legile noastre, constituții!e. Magna Charta, founding fathers, etc…. Rezultatul?!?! Wiki leaks, Snowden, Prism, etc.

  9-11. Cum răspundem întrebărilor legate nu de atentatul in sine ci de WTC no.7 ?!? A făcut și obiectul unui documentar f.serios pe ZDF.

  Teoriile privind oculta finanță mondială care, efectiv, ar conduce guverne din țările cele mai puternice au devenit f.credibile ptr.o bună parte din public după degringolada din 2009 care a pedepsit miliarde de oameni pentru conduita frauduloasă la max a diriguitorilor celor mai mari instituții financiare. Cum se poate explica lipsa de reacție, în sens juridic, a autorităților?!? Cavalerul egalității și justiției sociale susținea că nu sunt legi pentru a pedepsi giganticele fraude bancare….. Culmea, nu doar că au scăpat nepedepsiți, dar tot statul/societatea a tras greu și trage încă ptr.salvarea bandiților subțiri care au produs criza.
  Ce să mai creadă publicul?!?

  Criza greacă….. Bandiții de politicieni greci au fost asistați (e publică povestea) în operațiunea grotescă de fals în declarații, fals în contabilitatea/finanțele statului de Goldman Sachs. Operațiuni frauduloase cu scopul de a induce în eroare poporul grec, UE, Comisia europeană. Au pățit ceva vreunii dintre ei?!!?
  Ba mai mult, Goldman Sachs profitând de info confidențiale, ale acestei conspirații in scopul fraudării, a declanșat atacurile speculative la adresa propriului client: Grecia.
  Dar nu Goldman Sachs singură ci alături de JP Morgan, etc, etc.
  Credeți că s-au înțeles între ei sau nu?!? Era sau nu o conspirație împotriva Greciei/situației financiare a Greciei?!? Publicul ce să creadă ?!!?

  2003 Irak – weapons of mass destruction…..?!?! Where are they?!?

  Concluzie: dacă astfel de lucruri nu s-ar întâmpla ce combustibil ar mai avea teoriile conspirației și ce priză la public?!?! Să nu fim ipocriți. Rusia știe pe ce subiecte mizează.

   • Eram orb shi nu aveam asigurari medicale dar Obama cu Obamacare mi-a dat asigurari medicale, pentru mine gratuite caci sunt foarte sarac, shi am fost operat la ochi de cataracta shi acum vad destul de bine. Multzumesc Obama !

    • @Munteanu
     Sa va dea D-zeu sanatate!!! Si lui Obama la fel daca ceea ce ati spus dvs.este adevarat.

     Dar problema atinsa de mine nu era aceasta ci refuzul lui ipocrit de a pedepsi vinovatii ptr.crahul financiar din 2009. America si intreaga lume a tras foarte greu pentru manevrele lor frauduloase. Aceste lucruri de gravitate maxima nu puteau ramane nepedepsite. Despre asta e vorba.

     Oamenii politici au multiple fatete….rareori sunt buni la max sau rai la max. Stiu sa isi urmareasca propriul interes si atat.

 19. Cei care au sarit ca arsi atinsi la sentiment de acest articol sunt cei mai infocati suporteri ai lui Trump, ceea ce nu face decat sa confirme concluziile din aceasta analiza. Ce drum lung a parcurs conservatorismul american de la facts and logic/truth pana la dear leader/our ideology is always right.

 20. Avem pe forum un im-pacientat purtător de cuvânt al oamenilor de știință îngrijorați de critica neconstructivă din Occident la adresa Chinei și a minunaților săi savanți ($$$/###/97%***/$$$). Care insistă să ne lovească cu ‘dovezi’ asupra originalității, pardon, originii virusului.

  Zic să-l ajut și eu postînd comunicatul omuleților amintiți, pentru a treia oară, poate ne intră totuși in cap, de data asta netrunchiat:

  „We have watched as the scientists, public health professionals, and medical professionals of China, in particular, have worked diligently and effectively to rapidly identify the pathogen behind this outbreak, put in place significant measures to reduce its impact, and share their results transparently with the global health community. This effort has been remarkable.
  We sign this statement in solidarity with all scientists and health professionals in China who continue to save lives and protect global health during the challenge of the COVID-19 outbreak. We are all in this together, with our Chinese counterparts in the forefront, against this new viral threat.”
  Vai, ce frumos. Mi-au dat lacrimile să găsesc asemenea nivel al înfrățirii și ridicării conștiinței sociale.

  „The rapid, open, and transparent sharing of data on this outbreak is now being threatened by rumours and misinformation around its origins. We stand together to strongly condemn conspiracy theories suggesting that COVID-19 does not have a natural origin. Scientists from multiple countries have published and analysed genomes of the causative agent, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2),1 and they overwhelmingly conclude that this coronavirus originated in wildlife”

  Wow! Împărtășirea progresului științific e frânată de niște reacționari cu gura mare. Eu zic să-i vânăm și să-i dăm pe mâna autorităților. Chineze. Iute, că trece pandemia și rămânem cu ei pe cap.

  „Conspiracy theories do nothing but create fear, rumours, and prejudice that jeopardise our global collaboration in the fight against this virus. We support the call from the Director-General of WHO to promote scientific evidence and unity over misinformation and conjecture. We want you, the science and health professionals of China, to know that we stand with you in your fight against this virus.”

  Iarăși duios Ghebreisus trecea și Adevărul îl țesea. Parcă-i și văd pe oamenii de știință aliniați și așteptînd cuminți ordine de la tovarășii aflați in prima linia a bătăliei cu Virusul Imperial. Aa, stai, acum s-a mutat linia frontului, e in Italia, nu in China, pardon, in Statele Unite, nu in China, dar ei sunt in continuare așezați alături de tovarășii chinezi. Emoționant.

  Mulțumim, dragă Bisturiule, pentru dovezile științifice! acum putem să ne întoarcem liniștiți la treabă, fiecare pe tarlaua lui, unii la inginerii financiare, alții la inginerii genetice, iar restul la inginerii simple.

  • Baga-l si pe dear leader pe lista tradatorilor :)

   „China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!”
   https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1220818115354923009

   „Just had a long and very good conversation by phone with President Xi of China. He is strong, sharp and powerfully focused on leading the counterattack on the Coronavirus. He feels they are doing very well, even building hospitals in a matter of only days. Nothing is easy, but he will be successful, especially as the weather starts to warm & the virus hopefully becomes weaker, and then gone. Great discipline is taking place in China, as President Xi strongly leads what will be a very successful operation. We are working closely with China to help!”
   https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225728755248828416

 21. Domnule S.Ionita am remarcat ingaduinta maxima fata de toate ideile exprimate de diversi comentatori ai articolului dvs. chiar daca unele dintre ele nu prea au nimic de-a face cu tema pusa in discutie.
  Pun acest lucru,in principal,pe seama apartenentei dvs.la curentul paleo-liberal si va respect optiunea.

  Ma intreb insa daca ( fara sa fiu un adept al ingradirii dreptului la exprimare ) orice elucubratii merita sa fie facute publice.

  As putea gasi doar o explicatie acestui lucru.

  Avand in vedere faptul ca stam mai mult acasa simtim nevoia sa comunicam mai mult si orice dar cred totusi ca „preciziunea si conciziunea in stil” asa cum ne spunea noua profesoara de limba romana ar trebui sa prevaleze.

  Si,in final, un citat din I. L.Caragiale cu intelesuri „adanci” :
  „Pentru un român care știe a citi, cel mai greu lucru e să nu scrie”

  • @sile1 – ti-o fi draga tie cenzura, dar te asigur ca e de preferat sa fii la curent cu toate ideile care circula in spatiul public. Cele mai demente dintre ele vor fi combatute chiar de moderatii din aceeasi tabara (dreapta sau stanga, nu conteaza). In situatii de cenzura, ideile demente vor continua sa circule in subteran, iar tu vei afla despre ele abia cand te vei trezi cu orase vandalizate.

   De asta e necesara libertatea de exprimare, pentru dezamorsarea in fasa a majoritatii conflictelor, nu pentru a face in ciuda regimurilor autodeclarate „liberale” din ziua de azi.

 22. Pentru România rusii n-au nevoie de Sputnik sau RT. Sunt destule tampeniile guvernului actual (paleo si neoliberal). Este suficient să vezi Starea Natiei ca sa realizezi incompetenta unui număr mare de de miniștri.
  Președintele anunță că bătrânii nu au voie să iasă din casă, peste 3 ore vine prim ministrul și spune că au voie între 11 si 13 ia mai apoi vine ministrul de interne și spune că bătrânii pot sa meargă în vizită la prieteni sau nepoți.
  Miniștri și secretari de stat la sănătate care lucrează part time la guvern in timpul unei crize grave, șeful statului care decorează spitalul din Suceava pentru excelenta in servicii medicale ca apoi, în loc să lase faptul uitat, ii retrage decorație, un prim ministru care anunță că ratele bancare nu se pot amâna ca sa fie apoi contrazis de propriul ministru de finante, etc, etc.
  Dar sunt sigur că Dragos Pătraru lucreaza pentru ruși (ca și atunci când o ridiculiza zilnic pe Veorica).

 23. Manipularea opiniei publice este, prin excelență, un act mizerabil efetuat de oameni mizarabili, tolerat doar în țările mizerabile, menit să mutileze discernământul unor persoane (cretinizarea populației).
  Trebuie să fi bonlav psihic, naiv sau tiran ca să accepți și cea mai infimă formă de fake news, și nu trebuie condamnate doar statele în care se desfășoară aceste acțiuni (clasa politică ce nu inițiază acțiuni adecvate împotriva atacului), ci și statele care au relații cu acele mizerii (trebuie să existe o delimitare publică față de statele care susțin această formă de cancer social).
  Cât despre atitudinea/acțiunea celor care deviază subiectul (cauza/instigatorul) spre alte „exemple” (dar acela ce-a făcut, dar.., dar…), să ne fie cu iertare, dar suntem scârbiți de această replică/voma a propagandei sau de discuții din plictiseală.

 24. …mi-am pus / am pus si eu intrebarea lui DECEBAL. Asta, mai ales, ca motiv de vaccinare anti-psd, pt. cei ce simpatizeaza / au sompatizat cu psd-ul. Nu stiu daca s-au prins ( macar sa se tina bine ) .
  Nu cred ca deliberat / intentionat cineva ar „scapa” un virus dintr-un laborator ca cel din Wuhan. Dar nu pot uita: printre primele stiri auzite la inceputul anului este aceea ca cercetatori francezi – care au colaborat la infiintarea acestui institut – au atentionat ca nu exista un grad de siguranta satisfacator vis-a-vis de „scaparea” din laboratoarele institutului din Wuhan a vreunui virus sau alt organism manipulat acolo.
  Cred ca ar fi lipsit de sens sa amintesc de calitatea produselor „made prc”. Asta-i gena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro