miercuri, ianuarie 20, 2021

Protestele de stradă și eficiența răzbunării pe politicieni

În acest text voi susține afirmația că protestele de stradă contra proiectului Roșia Montana sunt un mod eficient al oamenilor de a se răzbuna pe politicieni. Voi arăta și limitele inerente acestui mod de a acționa.

Poți protesta în stradă pentru a-ți susține interesele pe termen lung, punând în paranteză sentimentele negative pe care nedreptățile contra cărora protestezi ți le induc. Acestea sunt proteste proactive de genul celor organizate de sindicatele puternice din Germania și Franța. Sau poți protesta în mod reactiv, din considerente în primul rând emoționale, de exemplu ca să te exprimi și ca să te răzbuni când cineva, o instituție, un grup de oameni sau un om își bate joc de tine într-un mod ostentativ. În fine, poți porni reactiv în proteste, dar deveni proactiv din mers, după ce ți-a trecut paraponul inițial.

Proiectul de lege pentru exploatarea de la Roșia Montana are toate calitățile necesare unei bătăi de joc ostentative prin modul în care a fost creat și prin reacțiile tuturor politicienilor de după ce a fost emis. El este statuia ecvestră de 15 m înălțime a neprofesionalismului elitei politice, al lipsei de respect față de cetățeni, al politicianismului mai mult sau mai puțin strident. Prin comparație, Legea sănătății de anul trecut a fost un bust prăfuit într-un colț de parc de provincie. Atunci efectul a fost cel al firului de nisip peste un munte de asumări și tăieri salariale coroborate cu expresii de cartier nepermise civic și nici politic atunci când ști că ai dușmani puternici care le vor specula. Acum efectul este al  bolovanului aruncat într-un lighean național relativ liniștit, cu 70% majoritate politică. În ambele situații nu fondul contează, nu dacă soluția dată problemei publice a fost ori este bună sau nu, ci modul în care s-a dat și se impune soluția: de sus în jos, de la nomenclatură, de la elita percepută ca necivilizată, la executanții plătitori de taxe, la slugi, la fraieri. Eticheta de necivilizat se aplică grupului ca întreg, în pofida unor Funeriu, MRU, Macovei, alții, așa cum eticheta plagiatori se aplică din satelit tuturor doctorilor actuali și viitori din România după ce Mang și Ponta ne-au promovat ca atare în revista Nature, până când vinovații nu vor fi eliminați din comunitatea academică românească.

Răzbunarea e cu atât mai dulce, se spune, cu cât este mai rapidă. Ei, nici chiar să nu-i ții un pic la foc mic, dar oricum nici s-o amâni sine die. Cine vrea să se răzbune pe altcineva prin proteste de stradă nu are în vedere ca respectivii să sufere peste cinci-zece ani, după o decizie ICCJ. Acesta este cred motivul pentru care manifestanții nu vor protesta pentru ce se întâmplă la DNA.

Din câte îmi dau seama din declarațiile în media protestatarii sunt de părere că oprirea proiectului RM va arde electoral și la buzunar clasa politică în mod rapid. În timp ce un protest pentru principii, pentru o justiție corectă, nu va arde pe nimeni în mod clar, pentru că va exista o capacitate de adaptare, „un time lag” (timp de latență) incontrolabil de către manifestanți. De altfel politicienii și încearcă în mod ridicol adaptări chiar la agenda protestatarilor, nerealizând că orice adaptare este doar un semn de slăbiciune care va motiva și mai mult manifestanții plini de ură față de clasa politică. Este ura pentru cineva care îți calcă în picioare orice valori pe care tu le consideri bune, legate de oameni, de natură, de dreptate. Există un simț al dreptății nativ, parte din structura ființei umane, care este lezat acut de acțiunile politicienilor actuali, fie și puse sub acoperirea legii, a legii strâmbe.

Limitele protestelor pentru răzbunare pe cineva sunt limitele oricărei răzbunări. Răzbunarea pentru cauze juste nu are o utilitate mai mare ca cea pentru cauze injuste. O societate nu poate funcționa ochi pentru ochi dinte pentru dinte decât cu mari costuri economice și politice, de a fi pe picior de război tot timpul.

Dar întrucât acest mod de a acționa nu este specific decât unei minorități din societatea noastră protestele sunt un bun prilej de învățare socială. Pentru majoritatea care acceptă cu smerenie umilirea de zi cu zi din partea clasei politice în ansamblu necivilizată e o lecția de demnitate. Demnitatea civică și valorile spirituale creștine nu sunt incompatibile, dar lașitatea și valorile spirituale creștine da. Pentru clasa politică este o invitație la schimbare structurală, o minge la fileu ridicată celor civilizați din această masă de oameni care ne disprețuiesc pe noi, cetățenii obișnuiți. Au datoria să o transforme în puncte câștigate pentru societatea noastră convingând colegii recuperabili să facă un alt fel de politică nu doar prin exemplul propriu, ci și prin disurs explicit. Pentru manifstanții împotriva proiectului Roșia Montana este o ocazie de a deveni partid, trecând de tactica războiului de gherilă, de a crea o structură politică de soi nou, de a-și sacrifica timpul și resursele personale pentru a dovedi că se poate și altfel. Un partid de 5%, dar altfel decât toate celelalte care perpetuează practicile nomenclaturiste. Un partid de oameni civilizați, care au citit Codul bunelor maniere (la urma urmei cele zece porunci sunt o chestie de bun simț, nu e musai să crezi în Dumnezeu ca să le respecți) și le practică în relația cu electoratul.

Civilizații sau bine intenționații (măcar) de pe dreapta ar putea să încurajeze formarea unui astfel de partid de stânga, nu să gândească doar în logica electorală pe termen scurt. Poate că și acesta a fost sensul invitației către d-na Pippidi la o discuție. Cum însă jocul politic e pe voturi, iar mișcarea de stradă e încă prea puțin structurată, după cum a arătat, nu o vor mai face. Ar fi o dispersare de voturi ale celor treji în fața mamutului electoral nomenclaturist, care capitalizează pe somnul națiunii. Țara încă doarme, doar că nu mai visează frumos.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Hm, eram dispus sa cred in miscarile acestea de strada pina ieri. Ieri s-au conturat ceva concluzii:

  -lumea nu e interesata de justitie,
  -lumea nu selecteaza personajele ce alcatuiesc osatura protestului,
  -lumea striga josBasescu, cind raul este la guvernul si prim-sinistrul tarii,
  -lumea il ocroteste pe Ponta, ocroteste parlamentul
  si, in fine, dar nu final, oamenii lui Felix sunt la datorie.

  De fapt, acest protest, prin prezenta lui Craciun, va sfirsi a deveni un tavalug JosBasescu. Ce nu s-a reusit anul trecut, se va incerca, mascat, anul acesta.

 2. Protestul pro-Rosia Montana si anti-RMGC are un scop clar: oprirea distrugerii zonei Rosia Montana.

  Acum, mijloacele prin care se atinge acest scop au fost sau sunt:
  – opozitie pasiva sau activa
  – trimis scrisori parlamentarilor si cerut sa ne reprezinte pe noi
  – galagie cat mai multa, scandal pe romaneste
  – dat in judecata pe cei care fac abuzuri pro-RMGC si pro ciordeala
  – proteste in strada cu blocarea Bucurestiului

  Guvernul actual risipeste resursele Romaniei, nefiind capabil sa le canalizeze intr-o directie profitabila tuturor. Demiterea unor procurori nu este primul abuz de acest fel, din pacate majoritatea romanilor prefera sa mearga la Mall si shopping decat sa protesteze cand le este furata libertatea. Aparent, demiterea acelor procurori nu-i afecteaza. Daca protestul pentru salvarea Rosiei Montane se va fasai din motive de alergat dupa toate abuzurile pe care le face Ponta zilnic, atunci scopul protestului nu este atins. Practic Ponta si ciracii lui au castigat.

  Hotnews, prin indivizi precum Dan Tapalaga, face un joc foarte dubios. Acest site de informatii se compromite pe zi ce trece cu informatii false, incomplete, deci mincinoase, si prin manipulari ordinare. Ba chiar are tupeul sa publice articole publicitare si mincinoase scrise de RMGC.

  As vrea sa cer inca o data Hotnews sa fie transparent si sa publice detaliile colaborarii sale cu RMGC: interese directe si indirecte (daca exista actionari hotnews care au legaturi cu RMGC sau cu actionari RMGC), duratele contractelor de publicitate semnate cu RMGC, sumele incasate, lista cu jurnalistii care au acceptat sa minta contra-cost.

  PS. comentarii precum aceasta cerere de transparenta se pare ca nu-mi sunt aprobate de cenzorii Hotnews. As fi curios sa aflu pe ce motiv.

  • Iti inteleg supararea cu privire la HN, dar cred ca nu e bine formulata.
   1. Din cate stiu, desi inrudite, platformele Contributors si HN sunt oarecum distincte, Contributors are o anumita independenta etc., prin urmare nu aici trebuie sa intrebi si sa primesti raspuns la intrebarea de ce esti cenzurat pe HN.
   Altfel am patit-o si eu de multe ori, de unde si curiozitatea mea (nu i-as spune chiar obsesie) cu privire la identitatea comentatorului „bec”, care are liber la orice injuraturi si insulte si pe HN (dar si aici, ca sa fim cinstiti). Cine stie, poate o fi chiar „tanara si neexperimentata moderatoare” la care se face referire aici http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=102810
   2. Publicitatea RMGC mentionata ca atare nu e o problema. Sa fim corecti; pana la urma din ce-ar trebui sa traiasca HN, de vreme ce continutul e gratuit?
   Aia implicita, de acord, e problematica si ne-etica dar… te mai bizui si pe discernamantul cititorilor. N-o sa-mi spui acum ca nu poti dibui de la o posta articolele care sunt publicitate mascata, sau pe postacii RMGC, cu mirosul lor de migdale amare :-)
   3. Spre deosebire de tine, cred ca dl. Tapalaga (si altii, de la HN, de-aici, dar si de prin alte parti) sunt de fapt remarcabil de consecventi. Mai cred ca problema e mai mare decat RMGC, acestia sunt doar o parte a „sistemului”. Nu vreau sa ma repet insa
   http://www.contributors.ro/editorial/united-we-stand-divided-we-fall/

 3. Aveți deasupra un paliativ de pe lângă Primul-Ministru, cu nume parcă predestinat să fie asociat cu spitalul ieșean nr. 7, după cum își dă dreptate singur :) , în privința călcatului în veselie pe statul de drept.
  Despre DNA numai (una) de bine!
  Nu știu cât să mă mir când un Procuror General, în speță Tiberiu Nițu, nu-i în stare să afle adevărul elementar despre parcursul unui dosar din ograda proprie, să știe și el, ca tot omul priceput, dacă procurorul Lucian Papici transmisese sau nu – în momentul înlocuirii sale după revocare – „Dosarul Dragnea” de la secția I-a către șeful ierarhic, Codruța Koveși
  Altfel spus:
  1. Dacă nu a știut nimic și e atât de mic, Tiberiu Nițu este un PGt (Procuror General tâmpițel)
  2. Dacă îi convine să credem despre el adevărul de la pct. 1, atunci este chiar PGT de-a’ntregul. :)

 4. Pe mine m-a invata mama ca „razbunarea este arma prostului” si tot nu incetez sa fiu uimit cat adevar este in proverbul asta. In loc de astfel de razbunari, as dori oameni care sa reactioneze prompt la incalcari ale statului de drept cu bataie mai lunga. Nu spun ca acest protest pentru Rosia Montana nu-si are rostul lui, din potriva, insa cand vad lipsa de reactie la actiuni ale guvernantilor cu pericol mult mai mare, nu pot decat sa fiu mahnit si sceptic in ceea ce sustineti dumneavoastra. Din pacate, ca popor, suntem departe de ceea ce ar trebui sa fim.

 5. Aveti un fix, domne, cu „partidul” (nu doar Dvs., de altfel, il vad pe la destul de multi).
  Hai sa va cred onest („prezumptia de nevinovatie”) si sa nu consider ca e un „fitil”. Pai, au mai EXISTAT astfel de „partide”: PAC, URR (sau UUR?), acum mai sunt niste chestii firave (MP, NR) samd… – CE s-a ales de ele?

  Nu cred ca protestatarii, in marea lor majoritate, au chef sa se bage in „politica” sau sa se compromita cu vreun nou „partid”. Asta nu e decat un mod de deturnare a atentiei.
  Eu vreau doar atat: ca macar UNUL din partidele existente sa se „curetze”, astfel incat sa-mi dea destule motive sa votez cu el, nu cu alte partide!

  Da’ cred ca, dupa TZEAPA pe care am luat-o in 2004, votand cu Basescu (si-am mai platit, ca FRAIERA, si o noapte la hotel intr-o capitala europeana, ca pierdeam trenul stand la coada la Ambasada) – adica cu el, NU si cu partidul lui, unde deja stiam bine unele personaje! – acum suflu si in iaurt :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.