vineri, ianuarie 27, 2023

PSD câșigă chiar și atunci când,aparent,pierde

Săptămâna de circ politic încheiată ieri are autori clari cu nume și prenume. Ei sunt președintele Klaus Werner Iohannis, premierul fost și actual Ludovic Orban și acei domni și doamne din conducerea PNL care nu au dat ascultare celor care i-au avertizat că e greu, e aproape imposibil, în cadrele constituționale actuale, să organizezi alegeri anticipate.
Autoratul înseamnă în cazul de față vinovăție și mai mult ca sigur tot ceea ce s-a întâmplat din 5 februarie până sâmbăta trecută va avea costuri ce vor fi plătite cu vârf și îndesat la cele două rânduri de alegeri –locale și parlamentare- ce se vor desfășura în cursul acestui an. Din păcate, factura va fi achitată nu doar de sus-numiții care vreme de mai mult de o lună au ținut țara într-o stare de neprielnic provizorat, ci de întreaga populație.
Aparent, începând de sâmbăta trecută lucrurile au intrat în normalitate. Doar aparent, fiindcă situația e excepțională, începând de azi țara se află sub incidența stării de urgență care nu înseamnă revenirea la dictatură, așa cum insinuează unii ziariști și o seamă de posturi de televiziune din categoria celor cu funcții pestilențiale. Stare de urgență pe care președintele a anunțat-o sâmbătă, dar ar urma să o activeze doar de luni (acesta e modul în care percepe urgența dl. Klaus Werner Iohannis pentru care 48 de ore nu înseamnă nimic, mai ales când ele se consumă în două zile de week-end), iar numărul îmbolnăvirilor cu coronavirusul COVID-19 crește.
Cum-necum, poate chiar la limita unor prevederi constituționale, România are totuși un guvern care, în noile condiții, poate să emită nu doar ordonanțe de urgență, atunci când ele se impun, ci și să ia măsuri excepționale dacă evoluția situației generale o cere. Dincolo de faptul că învestirea celui de-al doilea guvern Orban s-a produs ca urmare a unei succesiuni de fapte absolut halucinante, în special cu voturile parlamentarilor PSD care sunt tot aceiași care i-au trântit la vot în câteva rânduri (și în 5 februarie, și la audierile succesive) pe miniștrii cărora sâmbătă le-au dat binecuvântarea, dincolo de faptul că ne-am făcut de râs, e foarte bine că avem un Executiv învestit cu drepturi de pline.
În astfel de condiții a întărâta PSD, a susține că așa a devenit lacheul președintelui Iohannis, că dl. Ciolacu ar fi predat partidul fără luptă mi se pare un gest complet iresponsabil. E foarte bine că PSD a trecut peste orgolii, deși cred că trebuie să ne fie tuturor clar că nu a făcut-o de dragul țării. Pot să pariez că atunci când lucrurile se vor liniști, când va veni momentul decontului politic, când țara va intra în campanie electorală, social-democrații români vor specula politic gestul lor de sâmbăta trecută. Vor spune că ei au acționat cum nu se poate mai responsabil, nepoliticianist, în interesul țării, spre deosebire de liberali care, până în ultima clipă, au ținut-o, langa, cu anticipatele, cu satisfacerea capriciilor președintelui Iohannis și cu mângâierea orgoliului liderului lor, dl. Ludovic Orban.
Adevărul e că liberalii au fost cei ce le-au furnizat social-democraților muniția, indubitabil bine stocată de aceștia, ei sunt cei care deja le-au vârât acestora în desagă voturi ori au stimulat absenteismul la urne care tot în favoarea PSD va fi. Liberalii sunt cei ce au făcut ca pesediștii să câștige chiar și atunci când, aparent, au pierdut.
E marele paradox, dar și marea lecție a faptelor ce s-au petrecut săptămâna trecută.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Domnule dragă,

  „Iepurașul era prin pădure. Se intâlnește cu lupul. Lupul, cautând motive sa-l bată pe iepuraș îi spune:
  – Auzi mă iepurașule, de ce n-ai mă șapcă?
  Si tot așa, zi după zi, îl bătea mereu lupul pe iepuraș pe motiv că n-avea șapcă.
  După un timp iepurașul s-a săturat și s-a dus la urs să se plângă:
  – Șefu’, eu nu pot să port șapcă pentru că fac urticarie la urechi….
  Ursul:
  – Bine iepurașule… lasă că rezolv eu…

  Iepurașul s-a făcut că pleacă dar s-a ascuns într-un tufiș să asculte conversația ursului cu lupul.

  Ursul:
  – Mă lupule… eu te înțeleg că îți vine să-l bați pe amărâtul ăla de iepuraș de fiecare dată când îl vezi, dar măcar mai schimbă și tu motivele. De exemplu: cere-i o țigară… si dacă n-are, pac! îl bați… după aia, data următoare, cere-i un foc… si dacă n-are… iar l-ai prins… bate-l… daca îți dă foc de la brichetă ii zici că vrei de la chibrit… și tot așa… ai înțeles?
  Lupul:
  – Da mă ursule… așa o să fac.

  Zis și făcut. A doua zi iepurașul se întâlnește cu lupul…
  Lupul:
  – Ia vino mă încoa! Dă-mi o țigară!
  Iepurașul scoate o țigară…
  – Dă si-un foc!
  Iepurașul:
  -Cum să fie lupule, de la brichetă… de la chibrit?
  Lupul:
  – Dă-mi de la chibrit…
  Trage lupul din țigară uitându-se lung la iepuraș și zice:
  – Auzi mă, tu iar n-ai șapcă?

  Observ că, nu știu cum se face, dar toți cei care vă considerați analiști ajungeți să-l imitați pe CTP. Probabil ați ajuns la concluzia că asta cere publicul: flegme aruncate în direcția unora și altora, mârâieli plictisite și scrâșnit de dinți în cazul în care vă contrazice careva. Explicațiile, argumentele pot sau nu să lipsească

  Aceasta este o opinie. Nu vă enervați.
  Mulțumesc.

  • @autoR _ „Observ că, nu știu cum se face, dar toți cei care vă considerați analiști …”

   Regret să spun asta, dar comentariul dumneavoastră nu pare a se încheia tocmai elegant.

   Totodată, nu pot să nu observ, la rândul meu, că cvasitotalitatea articolelor de presă transmit un mesaj favorabil PSD. …

   … Chiar și în vremea „epocii întunecate” Dragnea-Dăncilă, când dl Tudorel Toade (noul-vechiul rector al Universității ieșene A I Cuza), ori dl Florin Iordache, puneau talpa pe grumazul Justiției din România, narativul era același: „Dom’le ce rău guvernează ăștia de la PSD! Dar, oricâte critici le-ar putea fi aduse, cei de la PNL/USR/PLUS sunt cu mult mai răi!”

  • Mulțumesc @AutoR, nu m-am enervat. Fabula și morala sunt potrivite.
   Mărturisesc că n-am citit ultimul articol al d-lui M.M., după ce, făcusem contrariul de fiecare dată, cel puțin în ultimele zece zile și, treptat mă inflamasem cu o puternică adversitate în idei, titluri (care țin de autoR, desigur), dar și de comentarii, gen: ”cel mai bun articol de când vă citesc…”. Până la urmă, ca să-l contrez pe zilnicul autor, cred că prefer un activist de partid unui independent cu opinii strâmbate, poate, de mai mulți și mai misterioși (ciudați?) factori, decât ale unui politician.

 2. Trebuie sa privim lucid faptele si nu vorbele . Realitatea imediata ne arata atit de clar situatia la zi . O majoritate PSD si aliatii lui au votat guvernul PNL- Orban . Din acest unic moment al politicii romanesti evidenta ne arata doar un singur competitor pe scena politica romaneasca . Singurul partid ,ce in aceste grele momente pentru tara , care si-a asumat raspunderea guvernarii , cu tot ceea ce implica ea (si riscul politic )este PNL sustinut de noi toti (cei care dorim schimbarea ) si de presedintele Romaniei . Acum cind Romania se afla la – o rascruce de vinturi – un moment de mare responsabilitate politica , vedem doar un singur partid ce si-a asumat totul (numit PNL) si cum toate celalalte forte politice sau autoizolat ,nedorind nici sa participe nici sa isi asume vreo anume responsabilitate . Nu vedem absolut nici o contributie a partidelor (cu exceptia guvernului Orban ) la minimizarea efectelor crizei . Ne intrebam cu totii ,unde sunt partidele si ce fac ele concret in sprijinul cetatenilor ? Nici macar la nivel declarativ nimic nu se intimpla nimic ,intreaga scena politica (atit cit mai este )are in prim planul ei doar citeva nume si le si citez : Ludovic Orban – premier – Marcel Vela – ministru de interne , Violeta Alexandru -ministru muncii , Monica Anisie -ministrul educatiei si Raed Arafat . In rest o liniste – asurzitoare- .Masurile luate pina in prezent si surprinzator intelegerea si determinarea intregii populatii de a accepta masurile prezidentiale si guvernamenale , ne arata tuturor un numar foarte mic de cetateni ce ar putea avea sau au o forma de coronavirus si in acelasi timp inexistenta unor pagube majore la nivel uman (nu avem persoane decedate pe teritoriul Romaniei din cauza acestui virus ) . Daca lucrurile nu evolueaza -_NEGATIV- putem spune ca premierul Orban ,care deja ocupa de unul singur scena politica , este marele cistigator .

 3. Total de acord cu cele spuse de domnul Morariu. Le va fi foarte greu, daca nu cumva imposibil, celor din PNL si USR, sa recupereze politic pierderile suferite datorita lipsei lor de abilitate si viziune. Dupa parerea mea insa, presedintele Iohannis e principalul responsabil, cel care, prin deciziile sale eronate, a pus PSD in situatia de a „castiga chiar si atunci cand, aparent, pierde”.
  Flerul lui Basescu si experienta sa incontestabila au adus ceva castig politic PMP, dar nu compenseaza nici pe departe pierderile suferite de trio-ul PNL-USR-PMP( calculate global, in calitate de coalitie de partide ce se opun PSD).
  Continuate cu cateva gafe in viitor, greselile deja comise ofera PSD sansa unei relansari nesperate, unor castiguri electorale consistente.
  Nu vad decat o singura posibilitate de limitare a pierderilor: unirea institutionalizata a celor trei partide in vederea alegerilor ce vor urma.
  O sansa in a nu reveni la clica PSD ar mai fi atitudinea electoratului non subordonat PSD-ului(pe acela nu-l poti misca). Sa iasa la vot si sa nu uite ce i s-a intamplat Romaniei in toti anii de dominatie PSD.

 4. PSD nu a trecut peste niciun fel de orgolii – a aratat ca poate pune orice guvern vrea.
  Este al 4-lea guvern instalat de PSD in actuala legislatura.
  Si, cand va voi, daca va avea de tras un avantaj, il va tranti la fel
  Este de un cinism pe langa care, cinismul PNL de a propune un guvern care sa fie trantit, e joaca de copii naivi.

 5. In tot ce s-a intamplat a existat o singura eroare si aia ii apartine lui Kloaus Iohannis care neamt fiind nu a invatat de la bolsevici ceea ce tot romanul verde stie:ipocrizia si teatrul adica daca de la prima nominalizare a lui Orban proceda precum l-a nominalizarea lui Catu impingand la maxim ipocrizia, nici autorul acestui articol si nici CTP si nici altii asisderea nu aveau ce sa zica si nici PSD si nici CCR (o adunatura de politruci si nu de magistrati de nivel constitutional) si guvernul acesta de azi acelasi cu cel din toamna era in functie de acum 2-3 saptamani dar ce eranormal sa se intample s-a intamplat chiar si cu ajutorul coranavirusului care desi pSD a vrut sa-l adopte printre armele sale gretoase si murdare a preferat sa joace frumos in favoarea lui Orban, Catu si Iohannis!

  De ce mai tovilor nu dati cu pietre in ticalosimea mafipot-infractor -bolsevica si dirijati tirul contra singi=urilor care au reusit sa-i tina piept? Sa fiti si voi niste ….?

  PS Am pus puncte puncte ca totusi as dori sa-mi apara textul :)

  • Erata:

   De ce mai tovilor nu dati cu pietre in ticalosimea mafiot-infractor -bolsevica si dirijati tirul contra singurilor care au reusit sa-i tina piept? Sa fiti si voi niste ….?

   PS Am pus puncte puncte, ca totusi as dori sa-mi apara textul :)

 6. @quovadis: Lucrurile au o mare sansa sa evolueze pozitiv si in acest sens am postat la articolul dlui Dl.Stanomir:

  „Ce este deosebit de important este ca cei care se inbolnavesc adica prezinta analiza pozitiva sunt de regula proveniti din cei aflati sub observatie(monitorizare) la domiciliu(cca15600)sau in carantina institutionalizata (cca 3000), la noi fiind 158 si cu o rata foarte buna de vindecare cca 6% fata de sub 1% in tari cu rate insa mai mari de inbolnavire. Este un aspet pozitiv.
  Dar ce vreau sa subliniez este ca daca din exteriorul acestui esantion nu ar mai intra cazuri suplimentare (o ipoteza extrema dar realizabila intr-o proportie mai mare sau mai mica) atunci putem presuune ca in cca 10-15 zile dupa ce inca un anume numar se vor mai inbolnavi (pozitiva mai bine spus ca pot fi si pozitivi fara simptome deranjante) eidemia la noi va cam dispare
  Sa dea Dumnezeu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro