duminică, iulie 25, 2021

PSD ne acordă prezumția de prostie. Gratuit

PSD propagă public o definiție fantezistă a „prezumției de nevinovăție”. Altfel spus, partidul dlui Dragnea a deturnat în folos propriu un anume bun. Nimic nou în asta. Definiția autentică, apărată de CEDO, descrisă în directive europene și în legislația noastră, este cu totul alta, și-i ajută prea puțin. În schimb, enunțul adoptat de Partidul Social Democrat sună astfel: „Oricine e obligat să considere nevinovat un lider PSD până când partidul reușește să-i blocheze dosarul sau să șteargă din lege infracțiunea pentru care a fost condamnat”.

Și, desigur, și după. Ce credeați? De fapt, întrebarea evidentă este ce anume cred ei. E extraordinar, pe undeva. De obicei, întrebi autorul unui plan radical dacă s-a gândit și la ce-ar urma în cazul în care eșuează. Eu întreb, sincer, dacă cineva din conducerea PSD s-a gândit ce urmează să se întâmple dacă planul lor reușește, chiar pe deplin. Sunt convins că la vârful partidului de guvernare, înafară de cei mai slabi de minte, toată lumea înțelege bine care e treaba cu „statul paralel”: un bau-bau ceva mai elaborat, un vechiul retoric inventat de consultanții de comunicare în cârca căruia să pună liderii de partid orice problemă politică, personală sau penală ar avea. Mint, nu e o invenție autohtonă, nu e nici măcar originală; e un import foarte ieftin de la turcii lui Erdogan. În schimb, dacă privind autenticitatea „statului paralel” liderii de la putere n-au nicio iluzie, impresia lăsată de comitetul executiv PSD este că trăiesc cu iluzia colectivă că ar exista un popor paralel. Unul prezumat a fi format din idioți.

Adică, bun, haide să presupunem că dlui Dragnea îi reușește tot planul pe puncte schițat vineri seară. Schimbă sau suspendă tot, legislația penală, primatul legislativ al Parlamentului, pe președinte, pe șefii de parchete, pe șefii de servicii, tot. Nu i se opune nimeni, succesul e deplin. Crede cineva că asta va schimba cumva și alegătorii, în același fel? Că le va suspenda judecata proprie? Nu-l întreb (retoric) neapărat pe dl Dragnea, îmi închipui că are acum alte priorități, și nici pe nulitățile politice care depind total de el, ci pe orice alt lider local și național din partidul acela care speră la o viitoare carieră politică pe cont propriu. Își închipuie vreunul că un votant care până mai ieri era, dacă nu deranjat, măcar indiferent față de situația din punct de vedere penal a șefului PSD, după ce e pus în practică punctul principal al planului de ieri, alegătorul acesta generic își va zice „Da, poate că a fost ceva necurat acolo, dar dacă luăm în calcul articolul cutare al ordonanței de urgență cutare pe 2018, emisă în mod legal și constituțional, și considerând decizia CCR cutare, aplicând desigur și principiul retroactivării legii penale mai favorabile, precum și caracterul primar al legislației delegate, …a, dar asta schimbă totul! E clar! Președintele PSD este complet nevinovat, e un înger alb și integru. Nu știu de ce m-am agitat/se agită lumea atâta. Gata, am închis subiectul definitiv și irevocabil, de acum mă interesează PSD strict din punct de vedere al performanței economice și măsurilor cu caracter social.” Se văd de-acolo, de la vârful partidului, întregi categorii sociale adoptând un discurs pe acest tipic pseudolegalist? Se vede cum va închide el gura oricui va spune „Hoțul de Dragnea a furat banii copiilor din Teleorman, apoi și-a dat lege să scape” ?

De aici se vede altceva. Ordonanțele te pot feri de magistrați, nu și de gura lumii. Acum câteva luni, într-o seară geroasă de iarnă, încercam să explic celor de la „Vă vedem din Sibiu” la „Agora” din fața sediului PSD de ce, la fel ca prezumția de nevinovăție, este o chestie normală și de principiu ca regimul penal mai favorabil să se aplice și în trecut. Or, după ce interpușii dlui Dragnea vor fi semnat un OUG care să-l scape de dosar(e), în virtutatea acestui principiu, vă mărturisesc că mi-ar fi teamă să mai încerc același lucru, chit că am fost între prieteni, concitadini foarte civilizați și pașnici. Pe bună dreptate, chiar dacă ar accepta că are o noimă în general, acești oameni de bun-simț ar înregistra și pervertirea lui grozavă în acest caz. Poate că nu înțeleg deplin principiile legii penale, dar înțeleg foarte bine cum trebuie citită zicala „hoțul neprins e negustor cinstit”. (PSD ar zice probabil că e neconstituțională, încălcând „prezumția de nevinovăție”) N-am auzit vreo vorbă din popor care să susțină că un tâlhar care-și păcălește sau își împușcă potera devine om onest, și mă îndoiesc că dl Dragnea va reuși să schimbe asta, cu tot aparatul lui de propagandă.

Da, poate că folosesc termenul „popor” în mod ambițios, impropriu. Admit că în realitate sunt oameni și oameni, fără îndoială, și în privința asta. Ba pot chiar să consider teoria celor două Românii. Sau chiar că există unul singur și adevărat, făcut manifest acum două săptămâni. Cum e posibil să fi uitat între timp excepționala apariție a „poporului” în mijlocul Capitalei, clarific faptul că mă refer la mitingul coaliției de guvernământ. PSD a demonstrat cu ocazia asta că are o capacitate organizatorică masivă, ce nu pare să fi fost afectată. Însă mitingul a mai demonstrat ceva. Oamenilor li s-a cerut să vină, au venit, să se îmbrace în alb, s-au îmbrăcat, să se organizeze, au fost organizați, să poarte pancarde(sic!) și steaguri, au purtat, să le fluture, și le-au fluturat. Și cam atât. În rest, cu tot spectacolul de pe scenă, am văzut un minim de participare, de angajament, de emoție. Sunt probabil înmormântări unde se vede mai mult entuziasm, iar acolo participanții pleacă la final. Poporul PSD, în schimb, l-a abandonat pe lider în timpul discursului care ar fi trebuit să fie apogeul manifestării. Votanții lor, se poate presupune, și discursul lor politic central, aproape exclusiv: răceala dacă nu chiar divorțul n-ar fi putut să fie mai clare. Teoria „statului paralel” care le-ar vâna conducerea nu convinge nici acolo, nici înainte de această nouă condamnare și de ce presupune planul adoptat în CEx. Prezumția de prostie, acordată cu atâta generozitate de PSD, nu pare să fi funcționat nici în cazul propriilor suporteri.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Demult, oe vremea când mai prindeam vreo două posturi TV românești, era o emisiune „100%” cu Turcescu. Într-una dintre ediții invitat fu Adrian Năstase. După ce arogantul s-a lamentat de hartuirea la care era supus și el și familia sa, Turcescu ii citește un comentariu de pe FB, în care autorul îi transmitea virtual fostului candidat la președinție că tocmai strategiile sale de a ocoli fondul unui proces, prin interminabile chichițe procedurale și excepții de neconstituționalitate, nu-l vor albi în ochii electoratului, ci dimpotrivă. A fost momentul în care aroganța nastasiană s-a clătinat. Îmi părea că atunci a realizat inexorabilitatea imaginii chiar în fața unui public,despre care nu putuse cu ceva timp înainte a spune că reprezintă „p…mea”.
  Azi un nou Păturică începe să simtă, încă mai abitir, superficialitatea puterii proprii, ancorată în aceleași straturi sociale, pe care odată le gratulase predecesorul său la șefia aceluiași partid.

  P.S. Cristian Preda emite o teză interesantă: cf articolului 46 din legea partidelor, PSD ar putea fi desființat prin verdict judecătoresc. Pentru interesați:

  Art. 46. –
  (1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiții:

  a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) și ale art. 37 alin. (2) și (4) din Constituție, de către Curtea Constituțională, precum și ale art. 3 alin. (3) și (4) din prezenta lege;

  b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;

  c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;

  d) când partidul urmărește alt scop decât cel care rezultă din statutul și programul politic ale acestuia;

 2. ”N-am auzit vreo vorbă din popor care să susțină că un tâlhar care-și păcălește sau își împușcă potera devine om onest”. Ehee, eu am auzit balade și doine, nu doar vorbe! Obiectul de activitate al haiducilor cam ăsta era, jaful și scăpatul de poteră. Jefuiau exploatatorii și dădeau săracilor. Își luau ei partea, da’ dădeau și la oameni ceva, adică lucrau după scenariul pe care pesedeaua îl tot ecranizează sub diverși regizori, mai mult sau mai puțin talentați. Răzbunau poporul împilat de soroșii, multinaționalele austro-ungare și turcești precum și de micii întreprinzători locali, își răsplăteau gazdele, informatorii și pe cei care se ocupau PR-ul (în principal lăutari și rapsozi fiindcă pe atunci nu existau ziare, bloguri și televiziuni) și puneau și ei ceva la teșcherea. Un program de guvernare rezilient și fiabil, care merge și-n ziua de azi fiindcă noi sîntem români care stăm dă viacuri ca un munte cu căciulili pă frunte în curbura arcului Carpați.

 3. „PSD ne acordă prezumția de prostie. Gratuit”

  Dacă autorul are în vedere sensul originar din limba slavă a cuvântului „prost”, adică, „simplu”, „ignorant”, nu este deloc gratuit.

  Majoritatea cetățenilor cu drept de vot din patria noastră se pare, conform sondajelor de opinie, că sunt mulțumiți de politicile coaliției de guvernare PSD-ALDE-UDMR, le susțin și ar vota la fel dacă alegerile ar fi curând. Știu, sunt manipulați șamd. dar sunt „simpli, ignoranți” și ușor manipulabili. (Nu-i vorbă, și alții mai puțin „simpli” au putut fi manipulați atunci când, prin alocarea unor resurse suficiente din partea entităților interesate, manipularea a putut fi făcută eficient)

  PSD și dl Dragnea puteau spune liniștiți „pentru că putem!” și nimic nu s-ar fi schimbat. Au avut, după părerea mea, decența să spună o poveste, o aiureală pe care autorul o consideră gratuită, într-adevăr, dar au făcut efortul să spună o poveste…Mă tem de momentul (care nu pare a fi departe) în care nu vor mai spune nimic și vor fi susținuți de oamenii „simpli” în toate, pentru că NU vor mai considera necesar să justifice nimic…

 4. It’s a two-way street:

  Prezumtia de nevinovatie: se castiga automat, de cand te nasti, dar se pierde greu, intr-un proces in care dovedirea vinovatiei. Are consecinte in pedepse… Zicala: hotul neprins e negustor cinstit

  Prezumtia de credibilitate: se castiga implicit, a priori, si se verifica asiduu o viata, un proces continuu. La primul semn de inselare a increderii, aceasta se pierde imediat si total, fara rest. Zicale: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul, cine a furat un ou maine va fura un bou etc.

  Intre cele doua este un histerezis, necesar pentru a nu permite erori abuzive: intr-o realitate tranzactionala, faptul ca nu intri intr-un litigiu cu cineva nu prezuma faptul ca ai incredere in acel cineva, iar faptul ca ocolesti riscul izvorat din lipsa de incredere nu este identic logic cu faptul ca nu ii respecti prezumtia de nevinovatie. E un fel de carantina… for the better good…

  Pentru binele public, carantina este necesara, desi pare a fi o incalcare a prezumtiei de nevinovatie, desi una nu are legatura cu alta.

 5. Autorul spera ca PSD-ul isi va da seama ca strategia lor e transparenta pentru popor si ca daca vor distruge legislatia penala sa-l scape pe Dragnea vor pierde alegerile.
  Dar autorul uita doua lucruri:
  1. Nu e vorba numai de Dragnea ci, probabil, de majoritatea (daca nu toti) celor din conducerea PSD, care au fost cernuti in numeroase randuri si numai cei foarte fideli sau/si foarte penali au ramas. Prioritatea lor ramane aceeasi ca a lui Drangea: mai intai scap de puscarie, apoi vedem cum (re)castigam puterea.
  2. Dragnea e expert in castigarea de alegeri. Legal, ilegal, nu conteaza pentru el. Pentru asta are prima condamnare. Ori daca el a castigat deja niste alegeri democratice, cat de usor ii va fi sa castige alegerile intr-un stat pe care l-a distrus si nu mai e democratic decat cu numele? Daca distrug ei legislatia penala, de ce n-ar putea distruge si pe cea electorala?

  Deci hai sa nu ne putem sperantele in PSD, ci sa facem ce putem noi cei cinstiti.

 6. In umila mea parere, pentru ca o tara/societate sa functioneze normal si in limitele bunului simt, este nevoie ca doua sisteme sa functioneze (aproape) perfect: invatamantul si sanatatea. Invatamantul pentru a da, pe de o parte, lideri, iar pe de alta parte o populatie educata. Despre sanatate nu mai spun nimic, cred ca se subintelege.
  Ori dupa 50 de ani de educatie comunista si alti 30 in care nu s-a schimbat nimic – ma rog, am inlocuit creta cu tabla magnetica – cred ca autorul articolului da dovada de un optimism feroce :) .
  Maine daca sunt alegeri, psd-ul castiga detasat.
  Peste un an, idem. Peste 2 ani, asemenea. Peste X ani, la fel.
  Ma exprim dur, dar adevarul este ca suntem prosti. Cu toata pleiada de intelesuri.

 7. Tov. Liviu Dragnea zice ca a gresit trecand prin Parlament (in viteza a cincea, fara dezbatere reala) legile Justitiei, tov. Paul Stanescu zice ca protestatarii trebuie „fortati sa inteleaga” ca PSD a fost votat de „4 milioane de oameni”, tovaraselele Viorica, Carmen, Olguta si Rovana se intrec in osanale dedicate prezidentului de partid etc. etc. etc. Se pare ca e groasa, au cazut mastile, nimeni nu se mai oboseste sa-si cizeleze declaratiile. Tov. Tariceanu inca isi pastreaza masca de super-erou al democratiei – cred ca ia in serios ideea de a candida la prezidentiale.
  Pai bine, bai, dragi tovarasi, imbuibati (si) din bani europeni, de-astia-mi sunteti?!… Atat de pro-occidentali, pro-europeni si pro-democratie sunteti?!… Chiar si UN SINGUR OM are dreptul sa protesteze, in democratie! Isi pune o pancarta/pancarda/plancarda (alegeti termenul cunoascut) de gat si poate protesta. ARE VOIE, BAI, DRAGI TOVARASI!…

  PSD nu ne acorda prezumtia de prostie, as zice. Dar a acordat-o, demult, multora dintre cei „4 milioane” care l-au votat. Tot ce scot pe gura liderii PSD (si ni se pare noua absurd si monstruos) nu este scos pe gura pentru noi, ci pentru „pelicanii” care inca mai inghit pestii aia stricati si pentru „ziaristii de curte” ai PSD.

  Vineri seara eram la masa, cand am vazut la televizor declaratia domnului Dragnea. Am terminat de mancat, am injurat, mi-am luat umbrela si am mers in Piata Victoriei. Daca nu suntem de acord cu ce se intampla si daca vrem sa aratam ca nu suntem de acord, ar trebui ca, de la zi la zi, sa fim din ce in ce mai multi, acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Miron Damianhttp://www.docspoint.ro/
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro